Találatok a következő kifejezésre: Ha lefelé a gravitáció, akkor (2 db)

Ha lefelé vonz a gravitáció, akkor az Antarktisz mért nem esik le a Földről?

Legjobb válasz: nem lefele vonz, hanem a föld közepe felé, és mivel gömb alakú így nem fog sorra kerülni hogy leessen!

nem lefele vonz, hanem a föld közepe felé, és mivel gömb alakú így nem fog sorra kerülni hogy leessen!
oda lett ragasztva :DD
Ezen már én is gondolkodtam, csak én az emberek vonatkozásában.. hogy mért nem esnek lefele? ill. akkor ott õk úgymond fejjel lefele állnak?
Nem csak "úgymond". Hanem valóban fejjel lefelé állnak. Mint ahogy mi is a nap bizonyos szakaszában. A Föld forgástengelye a Tejútrendszerhez, mint inerciarendszerhez képest nem függõleges, hanem kicsit döntött, így van olyan a Föld forgásában, amikor Magyarországon is "lefelé" vagyunk. (Igaz nem annyira, mint a Déli-sarkon.) Amúgy jellemzõen a Tejútrendszerhez, mint inerciarendszerhez viszonyítva mi közelebb állunk a vízszintes "pózhoz", mint a függõlegeshez.
de mért nem esünk le? vagy mért nem érezzük, hogy fejjel lefele állunk?
Azért, mert nincsenek abszolút irányok. Ha valami vonz, akkor arra van a "lefelé". A Föld minden oldalán a Föld felé van a lefelé.
Ez attól van, hogy sok bennünk a magnetit. A földben is sok ilyen van, és mivel mindkettõ arra törekszik, hogy egymáshoz minél közelebb legyen, ez odatapaszt mindent a földkéreghez, de csak épp annyira, hogy még el tudjunk ugorni, ha kell. Az Antarktiszban sokkal több magnetit van, amitõl nagyon erõsen rögzül. Pl. megemelni nem is lehet.
Az elõzõ vagyok. Korrekció: mindent = minket :)
Mert a Földnek négy sarka van.

Ha nincs gravitáció akkor mi a fejjel lefele?

Legjobb válasz: Akkor nincs se lefele se felfele! Hogy lenne?

Akkor nincs se lefele se felfele! Hogy lenne?
dehogy nincs! attól függ, melyik koordináta rendszerhez viszonyítasz, az pedig mindig van, ha akarod, ha nem.
gravitáció az mindig van, bármilyen távol is vagy egy égitesttõl olyan nincs, hogy egy égitestnek megszünik a gravitációs mezeje, ha távolodunk tõle ha pl. az ûrállomásra gondolsz, amiben (nagyjából) súlytalanság van, minden szobában a tárgyak (laptop, fényképezõ...) úgy vannak elhelyezve, hogy látszik, mi a szoba padlója és plafonja, vagy pl a különbözõ feliratok és táblák a falakon egy szobában egy helyzetben állnak és így mutatják a fent és lentet
Az igaz, hogy van gravitáció, de 5-10 fényévre mindentõl már mondhatjuk, hogy nincsen :) Egyébként ezzel szinkron kérdés: ha elhagyod a Földet, és utazol az ûrben, mihez viszonyítva határozod meg, hogy merre mész? Megszûnik minden, Földön megszokott irány :) Ugyanúgy ki kell jelölni egy adott irányt, és arra van elõre, hátra :D Ha súlytalanságban lebegsz, akkor is megvan ez a kijelölés, hogy az ember stabilan érezze magát.
Attól függ, hogy mihez viszonyítasz.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!