Találatok a következő kifejezésre: Ha lakás párom nevén van (9 db)

Ha a párom nevén van a lakás, ahol lakni fogunk akkor én is bejelenthetem magam oda állandó lakcímre?

Kell ehhez valami hivatalos papír, mint például élettársi viszony vagy elég csak a párom beleegyezése?

Legjobb válasz: elég a párod beleegyezése

elég a párod beleegyezése
Bárhova bejelentkezhetsz, akár a szomszédhoz is, ha a tulajdonos aláírja a lakcímbejelentõ lapodat.
Amennyiben megvan az adásvételi szerzõdés amit magaddal viszel, (vagy a földhivataltól tulajdonosi lap) és aláírja a lakcímbejelentõdet, akkor az okmányirodában megkapod a lakcímkártyát.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat!

Ha lakás a párom nevén van akkor is igénybe vehetjük a szoc polt és az első lakáshoz jutót?

Legjobb válasz: Szerintem csak akkor, ha örökölte a lakást, és nem vette.

Szerintem csak akkor, ha örökölte a lakást, és nem vette.
Szerintem nem. De a szocpolt azt gyerekre kapjátok, nem magatokra. tehát irathatjátok a lakást a gyerekre is, ti meg lennétek haszonélvezõk. De az elsõ lakáshoz jutást még öröklödés esetében sem szerintem.
Elõttem válaszolónak: az öröklés nem számít bele. Akkor az hátrányban lenne, aki mondjuk 25 évesen örököl egy házat, és emiatt nem igényelheti a szocpolt, azzal szemben, aki mondjuk 50 évesen örököl, és 30 évesen meg felvette a szocpolt. Egyébként ez tuti így van, mivel én is örököltem egy házat, mielõtt szocpoloztunk volna.
Tudomásom szerint 35-éves korig lehet igénybe venni, de mivel itt használt lakásról van szó, így a szoc.pol 50%-át adját.(felújítás, bõvítés)Az elsõ lakáshoz jutókat 35 éves korig, illetékkedvezmény is megilleti.Nálunk is így volt.

Mivan akkor ha a bank végrehajtónak adja ki az ügyet? De nincs se ingatlanom, se ingóságom, és most nem is dolgozom hanem gyeden vagyok a gyermekemmel? Párom nevén van a lakás meg minden

Legjobb válasz: nekem pl a munkáltatóm utalja bankszámlára a gyedet munkabér címén, ha neked is így jön a pénz, akkor annak a 33%-át letilthatják simán

nekem pl a munkáltatóm utalja bankszámlára a gyedet munkabér címén, ha neked is így jön a pénz, akkor annak a 33%-át letilthatják simán
A kérdező hozzászólása: Hát egy bajom van ezzel kapcsolatba hogy Párom errõl nem tud. Mert ez az elõzõ kapcsolatból van fent . Hát nem tudom mit tegyek. Vagy és ha kijelentkezek errõl a címrõl?
Akkor arra a helyre megy a végrehajtó ami a bejelentett címed. Viszont a Párodnak meg kellene indokold miért jelentkeznél be máshová. Meg a posta is bonyolult lesz. Menned kell hetente esetleg átirányítással postafiókot nyitnod. Vagy beszéljétek át vagy szard le ha olyan a kapcsolatotok amiben ilyen szintû dolgokról titkolózni kell. Nem csak a jó szexrõl szól egy stabil párkapcsolat hanem közösködésrõl melyben a szar dolgok leküzdése is szerepel. Szerintem ma este oszd meg vele mi emészt vagy belebetegszel. Sok sikert !
A válasz korrekt. Azonban a rózsaszín csekket nem javaslom, mert több hét mire beér Bankba, inkább menj el a végrehajtóhoz és kérj tõle részletfizetési lehetõséget (melyet egyeztet a végrehajtást kérõvel)és közvetlenül neki fizess. A végrehajtónak kötelessége a végrehajtást kérõ részére bejelenti a részletfizetést és az összegekrõl tájékoztatni.


Szerintem a szülei, ha még élnek akkor.
#3-nak teljesen igaza van.
Hogy lehet erre gondolni???? Nem is értem....
Szép alapok egy kapcsolatban... jártok, még el sem vett, de a halála után mit kapsz utána... remek. Szegény pasas!
Ha a felesége leszel, és õ meghal, és nincs egyenesági leszármazott, akkor te örökölsz.
Ha házasok vagytok és nem születik gyereketek, akkor haszonélvezeti jogod lesz a lakásra, ameddig élsz, vagy újra nem házasodsz. Tehát ugyanúgy élhetsz a lakásban továbbra is, használhatod a benne lévõ dolgokat, mint addig. (Ha a férjed halálakor fennáll/t a házastársi viszony). Ha születik gyermeketek, akkor õk öröklik a lakást a férjed után, de továbbra is lesz haszonélvezeti jogod, szóval nem kell menned sehova onnan. A haszonélvezeti jogot a férjed utáni örökösök (tehát a gyerekeid) kérhetik, hogy vegyék el tõled, de alapos indok kell hozzá.
Jár majd neked is belõle valami, de az õ családjának a nagyobb része. De ha már így indulsz neki... szegény ember.
Jár valami köteles rész a házastársnak, de ha így indultok neki, akkor lehet, hogy jobb lesz végrendeletet írnia :S
Szerintem a házastárs, legalábbis egy részét talán.
Vettünk a fiamnak egy garzont, mivel kiskorú volt a vásárláskor, ezért a saját nevemre. Most szeretném eladni, hogy egy nagyobbat vegyünk neki. Gondolkodtam rajta, hogy azt már az õ nevére íratjuk, de ez a kérdés segített a döntésben. Saját nevemre íratom, sõt, haszonélvezet is tetetek rá, mert sajnos semmi biztosíték nincs arra, hogy nem egy ilyen nõnemû lesz esetleg a választottja.(Még a hideg is kirázott a gondolattól)
:) Saját nevedre iratod.. és ki lesz a haszonélvezõ? CSak mert te nem lehetsz. :D
"Saját nevemre íratom, sõt, haszonélvezet is tetetek rá, mert sajnos semmi biztosíték nincs arra, hogy nem egy ilyen nõnemû lesz esetleg a választottja.(Még a hideg is kirázott a gondolattól)" SÕT, dögöljön meg az olyan büdös k*rva, aki azt hiszi, hogy ahhoz a lakáshoz bármi köze van, amiben akár 15-20 évet élt a fiaddal együtt, a felújításba és állagmegóvásba beleadta a saját keresetét, amit naponta takarított és rendbe tartott. Amikor pedig esetleg a fiaddal valami történik, fogja be a mocskos száját és takarodjon a híd alá. Most a te helyedben mélységesen elgondolkodnék, hogy itt ki is a pénzéhes. Na ilyen egy igazi anyós!
Ja, a 19-esnek: Ági öröklésnél, ha az örökségre igényt tartó bizonyítja, hogy ági öröklés történt, akkor nem a feleség örököl! Tehát ha bizonyítod, hogy te vetted a gyereknek a kérót, az a büdösbanya felesége nem fogja örökölni. Mielõtt meg tahóskodsz, tanulmányozd a törvényeket...
Ja, és aki leszólta eddig a kérdezõt, az gondolkodjon el ezen a 19-es "anyósjelölt" válaszának a tekintetében.
mint írtam, 19-es baromságot írt. a kérdezõ párja meg a lakást nem kapta a szüleitõl, hanem vette(nem tér ki rá, hogy milyen pénzbõl, így feltételezhetõ, hogy saját kereset), ergo, nincs ági öröklés, tehát amit a 19-es ír, az teljesen más eset is, ráadásul valaki egy személyben nem lehet tulajdonos és haszonélvezõ :D
Mi a baj a 19-s válasszal semmi. A lakásra évek alatt ráköltött pénz felét megkaphatja, ez járna váláskor is de semmi más nem.
Azért nem teljesen normális. Teli van feltételezésekkel és tényleg pénz éhesnek tûnik tõle.
Nem értem miért kell a kérdezõt pénzéhesnek nevezni? Teljesen normális a kérdés.
Remélem a pasid rátalál erre az oldalra amit itt nyitottál.
Miért is olyan nagy szentségtörés, hogy a kérdezõ megkérdezte? Ha mondjuk 10-15 évig együtt éltek a férjetekkel, a ti fizetéseteket is beleadjátok a lakás felújításába, fenntartásába és esetleg rossz viszonyban vagytok a párotok szüleivel és ne adj' Isten meghal a férjetek és a családja kirak titeket a lakásból, amiért ti is dolgoztatok, akkor hogy éreznétek magatokat? Miért baj az, hogy valaki elõre tudni szeretné a döntéseinek a lehetséges következményeit? A mai világban mindenre fel kell készülni és nem segít az, ha romantikus okokra hivatkozva a homokba dugja valaki a fejét ! Fellengzõsen elítélitek a kérdezõt, lehordjátok anélkül, hogy fogalmatok lenne az életérõl vagy a családi viszonyairól!
NEM örökölnek a szülõk, ha van házastárs! Ha az örökhagyó nem hagyott hátra végrendeletet, vagy nem minden vagyonára végrendelkezett, az öröklés a törvény szerint alakul. Ilyenkor elsõsorban az örökhagyó gyermekei örökölnek egyenlõ arányban. A kiesett gyermek helyett a rá esõ részt az õ gyermekei öröklik. Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl. Ha sem leszármazó, sem házastárs nincs, akkor kerül sor a felmenõk öröklésére, elsõsorban a szülök, azok hiányában a nagyszülõk, ill. további felmenõk öröklésére. Egyenesági hozzátartozók és házastárs hiányában az ún. oldalági rokonok, azaz a testvérek és azok leszármazói.
Különben pedig ha házasság elõtt szerzet vagyon mindig különvagyona marad, ahhoz semmi közöd nem lesz házasságban sem.
Polgári törvénykönyv szerint ha házastárs vagy bejegyzett élettárs vagy és nincs gyermeke a párodnak, akkor te örökölsz. (Közjegyzõ elõtt lehet bejegyeztetni az élettársi kapcsolatot, férfi-nõ között is lehet már, 2010 elõtt csak homoszexuálisoknak volt ez a házasság helyett) Ha csak sima élettárs vagy, akkor nem kapnál semmit, hanem a rokonok kapnának mindent. A törvényes öröklés általános rendje 607. § (1) Törvényes örökös elsõsorban az örökhagyó gyermeke. (2) Több gyermek fejenként egyenlõ részben örököl. (3) Az öröklésbõl kiesett gyermek vagy távolabbi leszármazó helyén egymás közt egyenlõ részekben a kiesett gyermekei örökölnek. (4)508 Ha leszármazó nincs, a házastárs vagy a bejegyzett élettárs örököl. 608. § (1)509 Leszármazók házastárs és bejegyzett élettárs hiányában az örökhagyó szülõi örökölnek fejenként egyenlõ részben. (2) Az öröklésbõl kiesett szülõ helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói. (3) Ha a kiesett szülõnek nincs leszármazója, egyedül a másik szülõ, illetõleg annak leszármazói örökölnek. 609. § (1)510 Leszármazóknak, házastársnak, bejegyzett élettársnak, szülõknek és szülõk leszármazóinak hiányában törvényes örökösök egyenlõ részekben az örökhagyó nagyszülõi. (2) Az öröklésbõl kiesett nagyszülõ helyén ennek leszármazói örökölnek ugyanúgy, mint a kiesõ szülõ helyén ennek leszármazói. (3) Ha a kiesett nagyszülõnek leszármazója nincs, helyette nagyszülõpárja, ha pedig ez is kiesett, ennek helyén leszármazója örököl. (4) Ha valamelyik nagyszülõpár kiesett, és helyükön leszármazójuk nem örökölhet, az egész hagyatékot a másik nagyszülõpár vagy ezek leszármazója örökli. 610. § Ha sem az örökhagyó nagyszülõje, sem a nagyszülõktõl leszármazó nem örökölhet, törvényes örökösök fejenként egyenlõ részekben az örökhagyó távolabbi felmenõi.
Elõzõ vagyok! Ha a férjednek van végrendelete, és a vagyonát, ingóságait valakire/valakikre ráhagyja, és téged meg sem említ benne, akkor azzal automatikusan kizár, és semmit nem kapsz, használhatsz utána, hanem mindent azok akiket a végrendeletében megemlített. Tehát ha az áll benne, hogy halálakor a lakást a testvérére hagyja, akkor menned kell.
A kérdező hozzászólása: Soha nem lehet tudni mit hoz a jövõ
"Mi a baj a 19-s válasszal semmi. A lakásra évek alatt ráköltött pénz felét megkaphatja, ez járna váláskor is de semmi más nem." 1. Az a baj vele, hogy leszólja a kérdezõt, mert pénzéhes, de az eszébe sem jut, hogy õ ugyanúgy számít az örökségre a fia halála esetén, sõt õ még arra is elõre felkészül, hogy azzal, hogy a saját nevén hagyja a lakást, a fia házastársát kisemmizze, tehát erkölcsileg semmivel sem jobb, mint az általa kritizált kérdezõ. 2. Az õ általa felvázolt esetben a fia felesége még az általa ráköltött pénzt sem kapná vissza, tehát mehetne a híd alá egy fillér nélkül, köszönetképpen a fiával eltöltött évekért és nekem ez erõsen "lehúzásnak" tûnik. Egyébként ezen felesleges is vitatkozni, mivel a férj halála esetén a házastárs örököl és nem a család, tehát a "kedves mamának" semmi köze sem lenne hozzá.

El akarok válni! Van egy lakásom. Amit még jóval házasságunk előtt vett édesanyám éve vagyunk házasok! . A lakás az én nevemen van! Senkivel se közös tulajdon, de párom azt szeretné ha fele az Õvé lenne. Jár neki a fele?

Már kérdezgettem itt ott azt mondták ebb?l nem jár neki semmi!

Legjobb válasz: Ha a lakás már az esküvö elött megvolt és ezt bizonyitani tudod, akkor az a tied, amit viszont a házasság alatt ráköltöttetek (renoválás, kölcsöntörlesztés) az a része közös. A párodnak csak a házasság alatti érteknövekedés fele jár, más nem.

Ha a lakás már az esküvö elött megvolt és ezt bizonyitani tudod, akkor az a tied, amit viszont a házasság alatt ráköltöttetek (renoválás, kölcsöntörlesztés) az a része közös. A párodnak csak a házasság alatti érteknövekedés fele jár, más nem.
A kérdező hozzászólása: Köszi! Tudom bizonyítani persze hisz ott a papir!Adás vétel! 4 éve vagyunk házasok!
legyél nyugodt, abszolút semmi nem jár neki. max. amit az elsõ válaszoló írt (ha költöttetek a lakásra, annak a fele).
Nem jár neki a lakásod fele. Az elsõ válaszoló jól írta, amit ráköltöttetek az közös. Gondolom azt szeretnéd, hogy költözzön el, így viszont neked kell majd kifizetned õt. A bíróság majd a vagyonmegosztásnál eldönti, hogy a férjednek mennyi jár. Ne hagyd magad, legyél ügyes!
A kérdező hozzászólása: Én vagyok a férj!!Én akarok válni, nem mindig a nõk akarnak!
max a szája járhat. nagy ívben röhögd ki a csávót... nem tudom ezt honnan veszi, de nem lehet nagy zseni... ha az én párom ilyesmit még csak gondolna is, sztem nagyon szépen elküldeném a búsba!!! mégis mit képzel, hogy azt majd lenyúlja, amiért a szüleid dolgoztak meg??? apám is próbálkozott hasonlóval anno, elegánsan el lett hajtva a piiicsaba...
A kérdező hozzászólása: A FÉRJ én vagyok mint irtam!!! A nõ olyan popsi hülye!
Tékitízi, akkor is ugyan az vonatkozik Rád, ha Te a férj vagy :) (A többiek azért gondolták, hogy nõ vagy, mert nagyobb számban írnak nõk ilyeneket és nem írtad a kérdésed mellé. Akik már a plusz kommented után írtak, szerintem azok sem olvasták még csak utána.)
csak az veheti fel aki házas és nincs vagyona
Nem igényelhettek, mivel már van a neveden lakás.
Tudtommal már megszületett gyerekek után, újépítésû lakásra lehet most ezt igényelni.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Egyedül állóként pedig nem veheti fel a párom? Gondolom

A páromnak van egy háza ami az ő nevén van. Ha összeházasodunk jogom lesz beleszolni a lakással kapcs olatos dolgokba?

Legjobb válasz: Milyen jogot akarsz? Ha fel akarjátok újítani a házat, és ebbe a férjed is belegyezik, közösen fizetitek a számlákat, akkor igen.

Milyen jogot akarsz? Ha fel akarjátok újítani a házat, és ebbe a férjed is belegyezik, közösen fizetitek a számlákat, akkor igen.
Nem. A házasság elõtt szerzett vagyon különvagyonnak minõsül, azt csinál vele, amit akar. Jogot akkor szerzel, ha - ahogy már más is írta - te is befektetsz anyagilag, tehát pl. a felújításból kiveszed a részed (pénzzel).
huuuu szegény pasi. Lesz jogod majd 10 év múlva.
Szerintem valamilyen szinten igen. Azt tudom biztosra, hogy vagyonmegosztás 5 év után van, akkor is ha élettársi viszonyban álltok, de ez már mást tészta. Bár ebbõl kiindulva minél régebb óta vagytok házasok annál több közöd van a vagyonához, illetve a tulajdonában álló ingatlanokhoz is.
Elõször én sem értettem mire gondolsz, csak utólag esett le.. Ha összeházasodtok, az õ háza lesz a te otthonod is, akkor mindenképp beleszólhatsz, hogy milyen színû legyen a fal, hogyan legyen berendezve, hiszen a KÖZÖS otthonotokról van szó.
A kérdező hozzászólása: 11-es. Igen, én is erre gondoltam. Csak a többi válaszadó már egybõl arra gondol, hogy ki akarom túrni a párom a saját otthonából. Hát igen mindenki magából indul ki.
Mert hülyén tetted fel a kérdést, itt nem a válaszolókkal volt a baj. Az egésznek értelme sincs sok. Az, hogy mibe szólhatsz bele, a kapcsolatotoktól függ, arról pedig semmit se tudunk. Nálunk ez fel se merült a párommal, mindent megbeszélünk, tökmindegy melyik ingóság vagy ingatlan kié.
12-es vagyok. Igazából én egy picit meg tudom érteni, hogy mire gondol a kérdezõ. Mi is nemrég költöztünk össze a párommal az õ lakásába (mivel az övé nagyobb, mint az enyém). Még sosem laktam "másnál".. mindig sajátban (szülõkkel is sajátnak érzi az ember ugye..) és voltak olyan gondolataim, hogy vajon mit fog szólni, ha átrendezem, vagy megkérem fessük át a falat, mert nem tetszik. Vajon érezhetem -e egybõl "sajátomnak" is a közös otthont.. (nem anyagi szempontból!!!) Nem mindenki az a fajta, hogy lazán ki be költözget, egyik pasitól kóborol másikhoz, mert manapság már ez is annyira IN, hogy idén még a Gézával lakom, de idegesített, most összecuccolok a Péterrel. Hát, ez van, valaki lelkisebb.
Ritka hülye kérdés ez már ne is haragudj, majd ha arra kerül a sor talán a leendõ férjed kérdezd meg, mit szólna hozzá, ha kicsit átalakítanád, kicsinosítás a lakást. Ha még egy ilyen alap részletkérdést se tudsz feltenni neki, nem hinném, hogy érdemes lenne összeházasodnotok. 26F
Nem értem mire vagy kíváncsi. Bármibe beleszólhatsz, maximum azt mondja, hogy nem. Vagy mire gondolsz? Hogy a fal színe miatt perre mész? :)
Jogilag nem. A saját vagyonával mindenki azt kezd, amit akar. Az más kérdés, hogy szép kis kapcsolat lehet, ahol ilyesmit sem tudnak megbeszélni a felek.
ez az övé, nincs tervezve felújítás, akkor nem is lesz Téged ez érdekel, ne akarj beleszólni, nem lesz jó N
A kérdező hozzászólása: De abba beleszólhatok, hogy milyen színû legyen a fal vagy hogy legyen berendezve? Mert van egy ismerõsöm akit nem enged a s a párja nem engedi beleszólni semmibe.
A helyzet a következõ: Azzal hogy összeházasodtok még nem lesz jogod beleszólni hogy õ mit tesz vagy mit sem az ingatlanával. Ha nem történik semmi extra (mindjárt világosabb lesz hogy mire gondolok) és elmúlik hét év még közvetlenül beleszólni akkor sem lesz jogod hogy mi történjen a házzal de attól is függ hogy mi a beleszólás tárgyköre. Ha utána válnátok akkor te kérheted a közös tulajdon megszüntetését és akkor erre megoldást kell találni. De ehhez az is ell hgoy a hét év alatt ne szakadjon meg azéletözösség ne költözzetek külön legyél oda bejelentve. Namost ha a párod kinyilvánítja hogy ez a ház az õ különvagyonához tartozik akkor nem lesz beleszólásod abba mi történjen vele. Ez amit leírtam persze rád is igaz ha van ingatlanod értékesebb ingóságod bár ingatlannál fontos ez. Ha komolyabban érdekel a téma keress bátran.
Szerintem ez inkább jogi kategória, nem szerelem, szex. Ha kapcsolati oldalról kérdezed, akkor minden bizonnyal. De ha ez nálatok nem természetes, akkor szerintem ne házasodjatok össze.
Csak akkor válik közössé, ha már a házasság idején szerzett vagyontárgyról van szó. (Válófélben vagyok, úgyhogy képben vagyok.)
Ha olyan a szerzõdése, hogy senki nem nyúlhat hozzá és csak az ÖVÉ, akkor is ha házasodik, akkor bebuktad a benyúlásos dolot a válással.
Szerintem nem!Egy bizonyos idö után meg kisem lehet rakni!Pl:igényt tarthat egy szobára!
A fiú jogosult a gyámság felülvizsgálatát kérni. A gyám a gyámolt érdekében és nem ellene(!) köteles eljárni, márpedig igencsak kifogásolható, hogy a gyámolt élettársától akar megszabadulni a kedves édesapa...
Azt nem tudom, hogy kirakhatja-e a fia élettársát a lakásból. Viszont ha egy gyámság alá került személy tulajdonával akar üzletelni a gyám, akkor a Gyámhatóság engedélye kell. Jelen esetben a Gyámhatóság engedélye kell, hogy kiadhassa a lakást. Azaz el lehet mondani a kedves apukának, hogy ha ki akarja rakni az élettársat és kiadni a lakást, akkor arról mind a Gyámügy, mind az Adóhatóság tudomást fog szerezni.
A kérdező hozzászólása: Pedig sajnos igaz, mert ki szeretné adni albérletbe a lakást, hogy valami haszna is legyen a fia ideiglenes távozásából...
A kérdező hozzászólása: A szörnyû még az, hogy nem elég, hogy ki akarja rakni a tesómat az apósa a lakásból, de már 3 éve gyakorlatilag a tesóm fizet mindent a lakás fenntartására, ha - netalántán - 5 év múlva szétmennek (most csak mondtam egy idõt)egy büdös téglát nem fog kapni a lakásból, mert az apa a gyám, így a fiának nincs joga semmihez sem. Nem haszonlesésbõl van együtt a tesóm természetesen a fiúval, de mivel nincs hova mennie, így nem mindegy, hogy 5-10 vagy 15 év múlva 0 Ft-tal távozik, pedig most is a lakás fenntartására keres szinte...
A fizetésekrõl ugye elteszi a számlákat? Menjen el a gyámhatóságra és mondja el mindezt.
A kérdező hozzászólása: Igen, elteszi, de sajna minden csekk a srác nevén van, a húgom meg csak ideiglenesen van bejelentve.

Ha a párom most örökölt egy fél lakást, amit azonnal el akarunk adni akkor már nem jogosult a szocpolra? Úgy ha csak egy fél ingatlan van a nevén?

Azt olvastam valahol, hogy az egyik feltétele a szocpolnak, hogy nem lehetett azel?tt még egyetlen ingatlan sem a nevén.. hát de kérem ha csak egy felet örökölt ahol még lakni sem tudunk akkor??? A lakás eladási árának a fele elég kevés pénz ehhez szeretnénk felvenni szocpolt!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!