Találatok a következő kifejezésre: Ha lakás párom (53 db)

Ha lakás a párom nevén van akkor is igénybe vehetjük a szoc polt és az első lakáshoz jutót?

Legjobb válasz: Szerintem csak akkor, ha örökölte a lakást, és nem vette.

Szerintem csak akkor, ha örökölte a lakást, és nem vette.
Szerintem nem. De a szocpolt azt gyerekre kapjátok, nem magatokra. tehát irathatjátok a lakást a gyerekre is, ti meg lennétek haszonélvezõk. De az elsõ lakáshoz jutást még öröklödés esetében sem szerintem.
Elõttem válaszolónak: az öröklés nem számít bele. Akkor az hátrányban lenne, aki mondjuk 25 évesen örököl egy házat, és emiatt nem igényelheti a szocpolt, azzal szemben, aki mondjuk 50 évesen örököl, és 30 évesen meg felvette a szocpolt. Egyébként ez tuti így van, mivel én is örököltem egy házat, mielõtt szocpoloztunk volna.
Tudomásom szerint 35-éves korig lehet igénybe venni, de mivel itt használt lakásról van szó, így a szoc.pol 50%-át adját.(felújítás, bõvítés)Az elsõ lakáshoz jutókat 35 éves korig, illetékkedvezmény is megilleti.Nálunk is így volt.
Ha élvezeti jog van rajta akkor nem rakhatnak ki a lakásból.Csak veled együtt adhatják el..... Èn úgy tudom.
Csak a házastársat illeti meg a haszonélvezeti jog. Az élettársat semmi. Az örökösök kirakhatnak az utcára, akárhány évig voltál szeretõ. Ezért nem CSAK egy papír a házasság!
Semmi nem illeti meg az élettársat, csak ha van végrendelet. De akkor is a köteles rész jár az örökösöknek. Amúgy semmi. Élettárs mehet csupasz kézzel, még akkor is, ha az õ pénzébõl éltek.
A kérdező hozzászólása: Végrendeletrõl volt szó de nem nagyon lép az ügyben persze ezt én nem is hozom fel neki
A kérdező hozzászólása: Igen tudom:(Csak özvegyit kapok 1 évig:(Sajnos esküvõt nem akar volt egyszer nõs többet nem akar
Ìrjatok végrendeletet amit hitelesítenek.Akkor semmi baj nem történhet.Végrendeletet pedig minden ok, gond nélkül lehet írni.
Akkor pedig semmit nem ér a 10. év tudtommal.
A kérdező hozzászólása: Mi csak együtt élünk nincs papír vagy ilyesmi
Igen de van különbség az együtt élünk "élettárs" és a bejegyzett élettárs között.
Ittg a GYK-n a mai kérdések között is volt egy özvegyi jogra vonatkozó kérdés. A te kérdésekre is van törvényi hivatkozást is tartalmazó válasz. Keresd meg.
A kérdező hozzászólása: 16:24 es író köszi akkor tényleg jár majd özevgyi
Azt javaslom, most ne parázz miatta. Most van elõkészítés alatt az új örökösödési jog. Az már nagyobb teret ad az élettársi kapcsolatban élõknek. Úgy tudom, 10 év együttélés után ugyanúgy jár az özvegyi jog a közösen használt lakára, mint házasság esetén. Az örökösök csak haszonélvezeti joggal terhelten tudják eladni. Másik lehetõség, hogy megváltják a haszonélvezeti jogodat. Ha aktuálissá válik a kérdés, konzultálj ügyvéddel, de a hagyatéki végzést hozó közjegyzõ is felvilágosít a jogaidról. Arra ügyelj, hogy a hagyatéki tárgyalás résztvevõi között ott legyél.
A kérdező hozzászólása: De özvegyi nyugdíj 1 évig jár azt hiszem.
A kérdező hozzászólása: Nincs haszon élvezeti jog de azt hallottam, hogy 10 év együtt és után a túlélõ élettárat megilleti lakás használati jog csak nem tudom mi az
Ne haragudj de elég fura, hogy már most az özvegyi nyugdíjadra gondolsz amikor a párod még vígan él.

Ha a párod nem akarnak sexelni, mert felébrednek a gyerekek, recseg az ágy, egyáltalán itt vannak a gyerekek a lakásba - majd inkább akkor, hogy ha elmennek itthonról a nagyihoz. Mit gondolnál?

Legjobb válasz: Kifogás! Ha kíván a párom és én is õt akkor találunk lehetõséget és nem kifogást a szeretkezésre. A múltkor majd nem a garázsban csináltuk. :-) 34 F

Kifogás! Ha kíván a párom és én is õt akkor találunk lehetõséget és nem kifogást a szeretkezésre. A múltkor majd nem a garázsban csináltuk. :-) 34 F
Csak kifogásokat keres, bár lehet, hogy úgy is gondolja, ahogy mondja :P
..vagy esetleg attól tart, hogy hallják a gyerekek? :D Nem tudom hány évesek, de azt nem tartom kizártnak, hogy nem mert\mertek szólni, az apukával jobb viszonyban vannak\nyitottabbak vele, és neki jelezték, kihangsúlyozva, hogy azért lehetõleg ne verje nagy dobra. Persze csak egy tipp, én igyekszem elõször végiggondolni, hogy van-e lehetõség arra, hogy a párom igazat mond, mielõtt letámadom azzal, hogy megcsal.
Mit gondolnék? Mióta vagytok együtt? Nem lehet hogy egy kicsit unalmas már veled? (nem kell megharagudni a kérdésért) Vagy esetleg megcsal?
vagyis nemtom ajjaj-e, de meglepõ
:O .. ajjajj
A kérdező hozzászólása: máshol nem sexelünk én a nõ vagyok :(
Ha a párod zárkózottabb és a sex számára teljesen intim, csak rátok tartozó dolog, akkor érthetõ.Akkor is, ha számára a sex nem egy nagyon kellemes tevékenység.
pedig milyen jókat lehet szexelni a földön, ha leterítesz 1-2 paplant... nem nyikorok, nem megy sehova... és nem kényelmetlen a szexhez... azt az 1-2 órát nagyon élvezetesen el lehet tölteni a pablón, arról nem is beszélve, hogy kicsit talán még jobb is a hangulata, mint fent az ágyon... szóval ez akkora kifogás, mint egy ház... ez olyan, mint az egyik nõismerõsöm, aki mindig "menstruál".
Már miért lenne kifogás?? Arról nem volt szó, hogy máshol sem szexelnek, csak hogy a nõjét(gondolom, ha a nõ benne van, akkor mi nem szoktunk sokat gondolkozni) zavarja, hogy a gyerekek azt hallgatják, hogy szexelnek.
*majdnem :-(
Azt, hogy a legteljesebb mértékig egyetértek.
Azt, hogy ideje venni egy új ágyat:)
menyetek a mozsdoba zarjatok be az ajtot indicsatok be a vizet oszt adjad neki

Ha a párom nevén van a lakás, ahol lakni fogunk akkor én is bejelenthetem magam oda állandó lakcímre?

Kell ehhez valami hivatalos papír, mint például élettársi viszony vagy elég csak a párom beleegyezése?

Legjobb válasz: elég a párod beleegyezése

elég a párod beleegyezése
Bárhova bejelentkezhetsz, akár a szomszédhoz is, ha a tulajdonos aláírja a lakcímbejelentõ lapodat.
Amennyiben megvan az adásvételi szerzõdés amit magaddal viszel, (vagy a földhivataltól tulajdonosi lap) és aláírja a lakcímbejelentõdet, akkor az okmányirodában megkapod a lakcímkártyát.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat!

Ha a párom most örökölt egy fél lakást, amit azonnal el akarunk adni akkor már nem jogosult a szocpolra? Úgy ha csak egy fél ingatlan van a nevén?

Azt olvastam valahol, hogy az egyik feltétele a szocpolnak, hogy nem lehetett azel?tt még egyetlen ingatlan sem a nevén.. hát de kérem ha csak egy felet örökölt ahol még lakni sem tudunk akkor??? A lakás eladási árának a fele elég kevés pénz ehhez szeretnénk felvenni szocpolt!

Egy lakást ha kiadok pár órára, hogy kell utána adózni? Hogy lehetne ezt legálisan csinálni?

Legjobb válasz: Szerintem kérdezz meg egy könyvelõt. Amit találtam erre vonatkozóan, hogy magánszemélyként adószám nélkül is bérbe lehet adni ingatlant és nem kell bejelenteni a NAV-nak. A személyi jöv.adó bevallásban önálló tevékenységbõl származó jövedelemként kell bevallani és lehet alkalmazni a 10%-os költséghányadot, ez annyit tesz, hogy a bevételbõl le kell vonni annak 10%-át, majd felszorozni 27%-kal és annak a 16%-a lesz az adó. Linkelek egy-két dolgot, de nekem még így sem világos, hogy akkor most számlát vagy mit kell kiállítani. :) http://adougyek.hu/tart/cikk/ca/0/123318/1/adougyek/Ingatlan.. http://www.maganszallasadok.hu/hu/torvenyi-eloirasok/49-apeh..

Szerintem kérdezz meg egy könyvelõt. Amit találtam erre vonatkozóan, hogy magánszemélyként adószám nélkül is bérbe lehet adni ingatlant és nem kell bejelenteni a NAV-nak. A személyi jöv.adó bevallásban önálló tevékenységbõl származó jövedelemként kell bevallani és lehet alkalmazni a 10%-os költséghányadot, ez annyit tesz, hogy a bevételbõl le kell vonni annak 10%-át, majd felszorozni 27%-kal és annak a 16%-a lesz az adó. Linkelek egy-két dolgot, de nekem még így sem világos, hogy akkor most számlát vagy mit kell kiállítani. :) http://adougyek.hu/tart/cikk/ca/0/123318/1/adougyek/Ingatlan.. http://www.maganszallasadok.hu/hu/torvenyi-eloirasok/49-apeh..
Nem kell számlát kiállítani, csak ha a bérlõ kéri. Ilyen esetben viszont kénytelen a lakást kiadó adószámot kérnie erre a tevékenységére az adóhatóságtól, mert csak ennek birtokában tud számlatömböt venni a nyomtatványboltban, valamint számlát kiállítani a saját nevében. Ha olyannak adja ki, akinek nem kell róla számla, akkor elég a szerzõdésben szereplõ összeg is, amit aztán év végén az adóbevallásában bevall, mint önálló tevékenységbõl származó jövedelmet. Adózása a fenti módon történik egyszer. Van másik lehetõség is, de a pár órára kiadott lakásnál talán kicsit bonyolult az, és felesleges is. Viszont a bevételbõl levont 10 % költség után megmaradó összeget nem kell feltétlenül 127-tel felszorozni (szuperbruttósítani). Azt csak akkor kell, ha éves szinten az adóköteles jövedelem a 2.424.000, - Ft-ot meghaladja. A feletti részt kell szuperbruttósítani, és úgy venni annak 16 %-át adóösszegként. Ha a fenti módon teszel, akkor már a dolog legális. Attól válik azzá, hogy bevallod róla év végén a jövedelmet, és befizeted utána az adót. Felhívom szíves figyelmedet, hogy bizonyos feltételekkel negyedévente adóelõleg-fizetési kötelezettség is van az ingatlan bérbeadása esetén.
Én tudjam?
Eh, :) csak a nõk kèpesek ennyire kicsavarni valamit, olyan értelmet találni benne ami férfinek nem fordulna meg a fejében... Nembaj, mi azért szeretünk benneteket! :D
Nem vagy túl eszes. Ez nem jelent semmit!
A kérdező hozzászólása: Csak félek attól, hogy nem gondolja komolyan a dolgot. :(
A kérdező hozzászólása: Igen, teljesen igazad van, tudom, hogy helyesen cselekszik és jól gondolkodik, csak kicsit rosszul esett. :( :)
Ebben a korban, gondolom 20-as 30-as korúak vagytok, még bármikor elõfordulhat, hogy költöznötök kell. így, hogy albiba mentek, megmarad a mobilitás. A másik, ami ebben a korban történhet gyakran, hogy kiraknak a melóhelyedbõl, ergo egy hitelt fizetni nehézkes. A harmadik kapcsolódik a másodikhoz. Valszeg még nem akar se téged, se magát hitelbe verni. Szerintem értékeld, mert ez két lábbal a földön járó gondolkodás. Ha majd tervezitek az elsõ gyereket, akkor válik majd ez aktuálissá.
A kérdező hozzászólása: Nem ez a kérdés lényege elsõdlegesen, nem tinik vagyunk, hanem felnõttek, dolgozunk mind a ketten. :) A kérdésem központi témája nem a pénz, hanem egyszerûen csak az, hogy mit szûrjek le ebbõl a dologból. :)
Miért, a párod valami pénzes alak? Honnan a fenébõl kerítenétek saját lakást?
A kérdező hozzászólása: Te semmiképp. :D
Tudom, hogy egy nõtõl nem kérek túl könnyût, de hátha... http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

Enyém a lakás, párom követelhetne-e belőle, ha külön mennénk?

2006-ban vettem egy lakást. 2007-ben ismerkedtünk meg. Az említett lakásomba 2009 elején költöztünk össze. Azóta már van két gyermek is. Nem vagyunk házasok. Ha ki szeretném rakni, kell-e aggódnom, hogy jogilag elveheti-e a lakásomat vagy egy részét?

Legjobb válasz: Nem kell tõle tartani.. az összeköltözés elõtt szerzett külön vagyon ami adás-vételivel bizonyitható. Élettársak esetén az együttélés alatt közösen szerzett vagyontárgyakat kell megosztani.

Nem kell tõle tartani.. az összeköltözés elõtt szerzett külön vagyon ami adás-vételivel bizonyitható. Élettársak esetén az együttélés alatt közösen szerzett vagyontárgyakat kell megosztani.
Utolsónak! 25 éve élünk boldog házasságban két gyerekkel, A feleségem kezdettõl fogva kényszer vállalkozó ezért mindig külön kasszán voltunk! Õ kérte mivel olyan pénzek voltak nála amik nem az õvé volt!Nem a bevételi kasszát kell közösen viselni hanem a terheket!! Felosztottuk amit folyószámláról átutalással kell fizetni, azt én fizettem+ a gyerekek iskolai költségei, õ pedig intézte a bevásárlást!Az egyéni dolgokat mindenki saját maga intézte pl.autó saját ruha stb.Emiatt soha nem volt vita!!
Attol fugg, hogy a lakas ki volt e fizetve mielott megismerkedtetek, osszekoltoztetek. Ha nem, akkor talan tud valami jogot tartani ra, ha be tudja bizonyitnai, hogy jovedelme a kolcson visszafizetesre is ment.
Csak a közös tulajdonra tarthat igényt, mivel a lakás teljesen a saját tulajdonod, nem tarthat rá igényt.
Külön kasszán? Akkor ez nem igazi kapcsolat. Inkább háztulajdonos-albérlõ viszony.
A kérdező hozzászólása: A lakás nagy része önerõvel ment, egy pici része ment kölcsönnel, amit az én munkáltatóm adott és a fizetésembõl le is vonja... Együtt élünk, de külön kasszán...
A lakás a tied. És a tied is marad. Ez így van. A baj csak akkor van, ha a hölgy az, akinek nincs háza, és nincs hova vinni a csemetéket.
A kérdező hozzászólása: Vitatkoznék. Ez egy nagyon is szép kapcsolatnak indult. A külön kassza azért van, mert mindketten égettük már meg magunkat és óvatosak vagyunk. Ebben nincs semmi rossz. De a kérdésem nem ez volt.
A lakás a Tied volt és a Tied is marad
Oké, csak furcsállom az ilyesmit, de pl. az elõzõnél jogos tényleg. Igen kérdezõ a tiéd marad a ház!
A kérdező hozzászólása: Igen, igazad van. Mindenkinek a saját bevétele, a sajátja. A kiadásokat természetesen közösen fizetjük. Mármint páldául a rezsi vagy gyerekeknek drágább dolgok, mondjuk egy bútor. Nálunk ez úgy van, hogy a gyerekek minden más dolgát én fizetem, a párom meg a nagybevásárlást fizeti. Szerintem ez így korrekt, nincs ezzel semmi baj. Persze fodrász, ruha, egyebek. MIndenki magának veszi, fizeti.
Bocsánat 16:29-es vagyok.Csak elkapott a hév az elõítéletek miatt!Természetesen a lakása tied, hiszen az már a kapcsolat elõtt megvolt!Külön vagyonnak számít!Ráadásul m, ég házasok sem vagytok.Mert csak akkor lehetne a 10 éves közös vagyont realizálni!Ami a részleteket illeti, gyakorlatilag nem lehet bírói úton visszakövetelni!

El akarok válni! Van egy lakásom. Amit még jóval házasságunk előtt vett édesanyám éve vagyunk házasok! . A lakás az én nevemen van! Senkivel se közös tulajdon, de párom azt szeretné ha fele az Õvé lenne. Jár neki a fele?

Már kérdezgettem itt ott azt mondták ebb?l nem jár neki semmi!

Legjobb válasz: Ha a lakás már az esküvö elött megvolt és ezt bizonyitani tudod, akkor az a tied, amit viszont a házasság alatt ráköltöttetek (renoválás, kölcsöntörlesztés) az a része közös. A párodnak csak a házasság alatti érteknövekedés fele jár, más nem.

Ha a lakás már az esküvö elött megvolt és ezt bizonyitani tudod, akkor az a tied, amit viszont a házasság alatt ráköltöttetek (renoválás, kölcsöntörlesztés) az a része közös. A párodnak csak a házasság alatti érteknövekedés fele jár, más nem.
A kérdező hozzászólása: Köszi! Tudom bizonyítani persze hisz ott a papir!Adás vétel! 4 éve vagyunk házasok!
legyél nyugodt, abszolút semmi nem jár neki. max. amit az elsõ válaszoló írt (ha költöttetek a lakásra, annak a fele).
Nem jár neki a lakásod fele. Az elsõ válaszoló jól írta, amit ráköltöttetek az közös. Gondolom azt szeretnéd, hogy költözzön el, így viszont neked kell majd kifizetned õt. A bíróság majd a vagyonmegosztásnál eldönti, hogy a férjednek mennyi jár. Ne hagyd magad, legyél ügyes!
A kérdező hozzászólása: Én vagyok a férj!!Én akarok válni, nem mindig a nõk akarnak!
max a szája járhat. nagy ívben röhögd ki a csávót... nem tudom ezt honnan veszi, de nem lehet nagy zseni... ha az én párom ilyesmit még csak gondolna is, sztem nagyon szépen elküldeném a búsba!!! mégis mit képzel, hogy azt majd lenyúlja, amiért a szüleid dolgoztak meg??? apám is próbálkozott hasonlóval anno, elegánsan el lett hajtva a piiicsaba...
A kérdező hozzászólása: A FÉRJ én vagyok mint irtam!!! A nõ olyan popsi hülye!
Tékitízi, akkor is ugyan az vonatkozik Rád, ha Te a férj vagy :) (A többiek azért gondolták, hogy nõ vagy, mert nagyobb számban írnak nõk ilyeneket és nem írtad a kérdésed mellé. Akik már a plusz kommented után írtak, szerintem azok sem olvasták még csak utána.)

Ha a volt párommal 50-50%-ban vagyunk lakás tulajdonosok, de nekem nem kell a ház milyen költségekre számíthat ha én lemondok a részemrõl? És a hitelbõl kivesznek? Tényleg van ezután illeték költség, és mennyi az?

Legjobb válasz: nem vesznek ki a hitelbõl, a részedrõl meg nem tudsz lemondani, a volt párod megvásárolhatja tõled a bank engedélyével és igen, illetékköteles, hacsak nem veszel egy drágább lakást, mint amennyi pénzt kapsz a jelenlegi tulajdonodért

nem vesznek ki a hitelbõl, a részedrõl meg nem tudsz lemondani, a volt párod megvásárolhatja tõled a bank engedélyével és igen, illetékköteles, hacsak nem veszel egy drágább lakást, mint amennyi pénzt kapsz a jelenlegi tulajdonodért
A kérdező hozzászólása: Tévedsz mert más átvállalhatja az adóstárs szerepét, errõl már érdeklõdtünk, és lemondhatok a részemrõl ügyvéd által hitelesítve, vagyis új szerzõdést kell csinálni!
most kötekedni jöttél, vagy tanácsot kérni? :)
igen, más átvállalhatja, ha 1. találtok olyat, aki átvállalja 2. a bank is beleegyezik de ne gondold, hogy ennyire egyszerûen megszabadulsz a hitellel terhelt fél lakásodtól, kevesen vállalnak át hiteles lakást manapság, ráadásul úgy, hogy csak a fel lesz az övék. Max. az exed jelenlegi párja, de idegen nem fog ebbe belemenni.
A kérdező hozzászólása: 1. a volt párom testvére átvállalja 2. a bank beleegyezett.
Most ha már mindennek utánajártál és mindenhez kaptál engedélyt a banktól, akkor mit szeretnél vagy ezeket miért nem írtad le már a kérdésedben????
A kérdező hozzászólása: Kérdésem amit újfent leírok! Ha a volt párommal 50-50%-ban vagyunk lakás tulajdonosok, de nekem nem kell a ház milyen költségekre számíthat ha én lemondok a részemrõl? Tényleg van ezután illeték költség, és mennyi az?
Az ügyvéd errõl is tájékoztat.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!