Találatok a következő kifejezésre: Ha koraszülött a baba, (18 db)

Miért mondják, hogy ha koraszülött a baba, jobb ha a 7. hónapban születik, mint a 8. ban?

Még csak 31. hetes vagyok,de annyi panaszom van,meg magas vérnyomásom,magas a cukrom,sokan mondják,hogy lehet el?bb fog jönni a baba és azt hallottam a 8. hónapban veszélyesebb.Mért?Nem fejlettebb a baba már a 8. hónapban?

Legjobb válasz: szia, A tüdeje miatt. Ha valakirõl tudják, hogy korababája lesz akkor tüdõérlelõt kap a pici. Nem tudom pontosan, de valami akkor kezd kifejlõdni. De ne izgulj, biztos nem lesz semmi baj. Szorítok nektek, vigyázz magatokra.

szia, A tüdeje miatt. Ha valakirõl tudják, hogy korababája lesz akkor tüdõérlelõt kap a pici. Nem tudom pontosan, de valami akkor kezd kifejlõdni. De ne izgulj, biztos nem lesz semmi baj. Szorítok nektek, vigyázz magatokra.
A 29. hét elõtti szüléshez csak egy kérdésem lenne: miért hívlák vetélésnek azt a szülést amikor a picibaba megmarad és egyészséges gyerek lesz belõle!! vetélésnek nem azt hívjuk mikor egy magzatot elveszít valaki? nem tudom miért kell ilyennel ijesztgetni az amúgy is aggódó kismamákat!!! Lehet hogy ezt így mondják , de akkor is!! És külön köszönet az orvosoknak és csecsemõsöknek akik minden tudásukkal azon vannak hogy az ilyen pici babák is éppen és egészségesen menjenek haza a szüleikhez akik nagyon sokat vártak rájuk!!! (Persze hozzáteszem !! ez csak az én véleményem!!!És ezzel nem akarok senkit megbántani!!)
Sziasztok!Én új vagyok, és ne haragudjatok, ha beleszólok, de ez nem igaz, hogy jobb a babának, hogy 7 hónaposan születik meg, mintha 8 hónaposan.A babának még a 32. vagy a 36. héten is minden "bent" töltött nap egy nyeremény.(37. hét után már nem koraszülött, ha a súlya jó.) A tüdõérlelõ injekció (amit a kismama kaphat, ha koraszülés veszélye áll fent) 3x adható, 2 hetes eltérésekkel.Tehát ha 31.33.és 35. héten kap a mama tüdõérlelõt, akkor nem lesz semmi gond gond. Nem feltétlenül kell megkapni mind a hármat, a 2.és 3. úgyis csak "emlékeztetõ".Az a lényeg, hogy az injekció beadásától ne teljen el több, mint 2 hét, mert addig tart a " hatása".Sajnos van benne tapasztalatom és teljes bizonyossággal állítom, hogy minél tovább bent maradhat a baba , annál jobb. Bocsi, hogy hosszú voltam...-)
Kedves válaszoló! Az illetõ, aki azt írta, hogy 29. hétig vetélésnek hívják a baba megszületését, az egyáltalán nincs elszállva. ugyanis 16. hétig korai vetélés, 29. hétig késõi vetélés, 29. héttõl koraszülés! Jobb ha utánanézel! Tényleg veszélyesebb a 8. hónapban való megszületés, mert a baba tüdeje csak félig van kifejlõdve.
Valóban volt egy ilyen tévhit régen, de ezt még valamikor a múlt évszázad hetvenes éveiben megcáfolták. Kár, hogy még a XXI. században is fölbukkan... Amerikában a 20. héttõl már koraszülésnek tekintik, ha világra jön a baba, mert már van némi esélye a túlélésre. Nálunk jelenleg talán a 26. hét a határ, de biztosan ez is fog menni lefelé...
Aki azt írta, hogy a 29hét elõtt született babák "életképtelenek"és az nem koraszülés, hanem vetélés, szerintem az az illetõ, KISSÉ EL VAN SZÁLLVA!!!!!!Bár nem kívánom, hogymegtudd milyen ha korábban születik a baba, de nekem a fiam 2004-ben a 26.hétre született, és hála a kiváló orvosainak(bár voltak kezdeti nehézségeink)ma már a világon semmi baja.A barátnõm kisfia 24.!!hétre született, és ma már neki sincs semmi baja....Szóval a koraszülöttes anyukák nevében kikérem magamnak amit írtál...Amugy ha vki, akkor aztán én tényleg sokat tudok a kora babákról...Valóban jobb ha inkább a 7.hónapban születik mint a 8-ban, és valóban a tüdeje miatt..... Egy 18 hetes kismama
Aki szerint rosszabb a 8. hónapban szülni, az a következõ miatt hiszi: A 7. hónapban még viszonylag fejletlen a tüdõ és kicsi (kisebb) a baba súlya is. A fejletlenebb tüdõnek kisebb súlyú babát kell oxigénnel ellátni. Ezután erõteljesen megindul a baba súlynövekedése, a tüdõ érése viszont nem ilyen gyors és ha 8. hónapra születik, nagyobb súlyú babát kell a súlyhoz képest fejletlen tüdõnek ellátni. Ez így valóban logikusan hangzik. Elég sokáig tartotta is magát ez az elmélet és sokan még mindig vallják. A tudomány mai állása szerint viszont ez tévhit, mert nem igaz, hogy lassúbb a tüdõ fejlõdése, mint a súlyfejlõdés. A baba összes szerve annál fejlettebb, minél késõbb születik (na persze a normális idõig), ez igaz a tüdõre is, ezért a mai tudomány szerint ha már korábban születik a baba, minden bent töltött nap nyereség a 7. hónap után is.
Hát nem tudom.Szerintem is tévhit.De talán kérdezd meg az orvosodat.(Mivel õ szakember, mi meg csak arra tudunk hagyatkozni, amit olvasunk, és halunk) Amúgy a 29.héttõl beszélünk koraszülésrõl, elõtte még vetélés.(Magyarán a pici szinte életképtelen.)A hetedik hónap eleje még vetélésként van nyilvántartva.Minél késõbb fejlõdik jön a pici, annál érettebb a kinti létre.(De ezt csak a józan paraszti eszem mondatja velem.) Ne aggódj a koraszülésen, mert ha még feszengsz is miatta az végképp nem tesz jót.Kialakul egy pszichés stressz, és az is emeli a vérnyomást.
Nem tévhit. A baba tüdejének érettsége az ok. Ha a 7-dik hónapban születik meg, akkor idekint segitik elõ a tüdõ fejlõdését az elejétõl a kifejlettségig. A 8-dik hónapban csak félig van megérve a tüdõ ezért veszélyesebb. Mert ugye a 9-dik hónapra érik meg teljesen.
Ez tévhit.
Szia! Én errõl azt hallottam, hogy tévhit (igazából akkor hallottam errõl az elméletrõl elöszõr, amikor azt olvastam, hogy tévhit).
szia.én végig aggódtam, hogy koraszülött lesz, és most távozott a nyákdugó.doki szerint idõ mint a tenger/hahahaha/ -persze, nem neki kell szülnie-. picit bevonzottam magamnak a koraszülést, mert 38ik hétre születik, de ez nem gáz.nyugidj meg mert minél többet rágodsz ezen a szervezeted ugy fog cselekedni. probáld azt ki amikor fázol, hogy nem fázom hawain vagyok, ha sokat mondogatod meleged lesz. ugyanigy van a szüléssel is, agyad fogja mire gondolsz, és egy idõ után teljesiti is. ugyhogy ne rágodj azon hogy koraszülött lesz. ha az is már segitenek rajta visszamaradás nélkül. nyugi rendesen fog jönni a pici. minden jót.
Mondjuk én a 80-as években kiadott könyvben olvastam 24. heti határról (igaz, angol a szerzõ, és lehet, hogy a fordítás során nem igazították a magyar szabályokhoz a szöveget), és azóta javultak a túlélési esélyek, manapság azt hallani, hogy a 21. hétre született babákat is elég jó arányban meg tudják már menteni. Ezért furcsa lenne, ha a 28 hetes határt terveznének mostanában levinni. Azt el tudom képzelni, hogy ha életképtelen a magzat, akkor a 28. hétig nem halvaszületésként kezelik az esetet, hanem vetélésként. Több forrás is korábbi határt említ, pl.: "Vetélésrõl beszélünk, ha a terhesség a 22. Hét elõtt megszakad és a megszületett magzat nem mutat életjelenséget." (http://www.timmermann.hu/index.php?m=koraszules_es_megelozes.. vagy: "Koraszülés: a szülés a terhesség betöltött 24. hete és a betöltött 37. hét között zajlik le." (http://www.medimix.hu/cikk.php?cid=351) továbbá: "A 24. és betöltött 37. terhességi hét között bekövetkezõ szülést nevezzük koraszülésnek, bár az ennél korábban megszületõ, élõ magzat is koraszülöttként kezelendõ. Így a valódi alsó határ valahol 20–24. hét között van" (http://www.robertklinika.hu/index.php/eljarasok/szueleszet-n..

Mikortól nem koraszülött a baba? Ha előbb érkezik nagy baja lehet? Visszatartják még a 32. héten?

Nagyon félek hogy korán érkezik a babám, nem tudomm iért de ez a paranoiám már a terhesség eleje óta. Kérlek írjatok tapasztalatokat.

Legjobb válasz: a 24-37 hét közötti babák a koraszülöttek. 24 az élve születés határa, 37 felett pedig már normál idõre született babónak számít. ha a 32. héten gond lenne egy kismamánál, akkor azért még megpróbálják visszatartani a babaót, ameddig csak lehet. de ne aggódj rajta, az idegesség nem tesz jót sem neked, sem a babának.

a 24-37 hét közötti babák a koraszülöttek. 24 az élve születés határa, 37 felett pedig már normál idõre született babónak számít. ha a 32. héten gond lenne egy kismamánál, akkor azért még megpróbálják visszatartani a babaót, ameddig csak lehet. de ne aggódj rajta, az idegesség nem tesz jót sem neked, sem a babának.
Ne parázz! 32 hétig bent maradt a babád, ezt a pár hetet is kibírja hidd el, ne idegeskedj mert azzal ártasz neki a legtöbbet. Most a legfontosabb amúgy is a méhen belüli fejlõdés, épp ebben az idõszakban mert a léghólyagocskák ágazatos rendszere most fejlõdik ki és rajtuk az a felületi anyag ami az elsõ légvételeknél megakadályozza, hogy összeessen a tüdõ.(surfactant) Szóval pont most nem lenne jó ha kibújna.
Úgy tudom, hogy a születési súlya számít a babának, és 2500g a határ.
Kedves utolsó rosszul tudod. Nem az számít, hogy egy baba 1200 grammos vagy épp 4 kilós.A tüdejének a fejlettsége számít csak.Láttam én már 4 kilós gyereket akit újraéleszteni kellett a szülõágyon és láttam már 29 hétre született picurkát aki meg lélegeztetõ gép nélkül önállóan lélegzett. Pont az elöbb írtam, hogy a 32 hét körül alakul ki ez a surfactant anyag ami védi a léghólyagocskákat az összeeséstõl.Ez nem mindegy hogyan fejlõdik. Ezért is van az, hogy az a baba aki 29 hétre születik néha jobb eséllyel indul, mint aki a 36-ra, mert mesterségesen el tudjuk neki kezdeni adni a surfactant anyagot, de egy 36 hetes babánál már nem. (nem kioktatni akartalak, de tényleg nem a súly számít)
Nekem a 34. héten akart kijönni, és még akkor is visszatartották ( nem volt vészes, csak görcsölgettem, majdnem egy hétig bent voltam, ), azt mondták, a betöltött 36. hétig koraszülöttnek számít. Nálam annyira jól sikerült a visszatartás, hogy a 41.+3-on szültem.
Az én fiam 35. héten született, 2600 grammal, és nem nevezték koraszülöttnek... 10/10 apgarja volt, és egy percet sem töltött koraszülött osztályon. Szerencsére makk egészséges az elsõ perctõl kezdve.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!

36hetesen es 6 naposan ha megszulnek mar nem lenne koraszulott a baba?

a 25oogot elerte.

Legjobb válasz: Szia én úgy tudom hogy a 36. hét már nem számit koraszülésnek.és ahogy irtad 36hetes és 6 napos terhes vagy tehát majdnem 37 hetes az meg már biztosan nem az.

Szia én úgy tudom hogy a 36. hét már nem számit koraszülésnek.és ahogy irtad 36hetes és 6 napos terhes vagy tehát majdnem 37 hetes az meg már biztosan nem az.
Szerintem nem! Az én babám 35. héten született 2600 grammal, és bár a hét alapján korababa lett volna, nem nevezték annak. A zárójelentésen is írták, hogy "koraszülés nem történt"
A kérdező hozzászólása: akkor megnyugodhatok egy kicsit.
2. vagyok! Úgy érzed, hogy jönni készül? Vagy miért vagy ideges?
Már nem. Mellettem feküdt két hete egy csaj aki 36 hétre szült. Semmi gond nem volt, egészséges baba lett.
Szia! Ez attól is függ, hogy hol szülsz.Sógornöm 36+6naposan szült 49cm 3070gr a baba és koraszülötnek nyilvánitották.Szegeden!
A kérdező hozzászólása: megszuletett.meg az nap 46cm 2, 64kg gyonyoru kislany.


Úgynéz ki terhes vagyok (17éves) ha minden igaz 1-2héttel fogom betölteni a 18 at a szülés elött ha nem koraszülött a baba! ilyenkor milyen támogatások vehetők igénybe? nem tudom mege tartsam a babát fele fogom tudni nevelni?

szívem szerínt megtartanám mert vágyok már babára de nem tudom felefogom tudni nevelni ebben a világban!

Legjobb válasz: hát a támogatás nem sok mivel még gondolom nincs munkaviszonyod! Gyest fogsz kapni meg családi pótlékot a 2 együtt kb 45e

hát a támogatás nem sok mivel még gondolom nincs munkaviszonyod! Gyest fogsz kapni meg családi pótlékot a 2 együtt kb 45e
Azt csak te tudhatod, fel tudod-e nevelni, mi nem ismerjuk a helyzetedet. Fontos kerdesek: tudod, ki az apa? Regota egyutt vagytok, vagy csak futo kaland volt? O hany eves? Vallalna o is a gyereket? Mit szol a csaladod? Tamogatnak? Milyen az anyagi helyzeted, lesz mibol eltartani a gyereket?
Nagyon nehez a dontes. Akarhogy dontesz, kesobb fenn all a veszelye, hogy megbanod. Terveztel karriert, tovabbtanulast? Ezek a baba mellett nagyon nehezen lesznek megvalosithatok. Na meg elni is kell valamibol, raadasul az apa sem tamogat..nehez ugy. Megmondom oszinten, EN nem vallalnam. De ez a te dontesed, sok sikert kivanok!!
Azt hiszem én nem vállalnám ha te lennék, egy életre szól, akiért felelõsséggel kell lenni. Én 7 évvel vagyok idõsebb mint te, már házasok voltunk a férjemmel mikor terhes lettem. Elõtte azért dolgoztunk hogy legyen hova hazahozni a gyermekünket és harmónikus életet biztosítsunk neki.
ha a szüleid támogatnak, akkor ne öld meg a babát!! én nem tudnám megtenni soha. ha már így alakult, akkor pikk-pakk föl kell nõnöd, és vállalni a felelõsséget. én biztos vagyok benne, hogy a szüleid segítenek majd ha esetleg mégis továbbtanulnál, a fõiskola hidd el, hogy megoldható baba mellett ;)
A Te életkorodban nagyon lényeges, hogy támogassanak. Mert gondolom még nincs biztos saját anyagi háttered. Sajnos a gyerekvállalás nem olcsó mulatság, plusz meg kell élni neked is valamibõl. A támogatás pedig amit kaphatsz nem minden esetben lesz elég.
Már szinte mindenhová diplomás embereket keresnek, ha ilyen terveid vannak, inkább a fõiskola felé kacsintgass, mint a babavállalás felé. Én sem tartanám meg ennyi idõsen, fõleg ilyen kilátásokkal. Ha egyik hónapról a másikra éltek, az apja sem akarja, nagyon nehéz életed lesz. Szerintem egy gyereknek családra van szüksége, nem utolsó sorban.
Hogy döntöttél végül?
A kérdező hozzászólása: örökbe adni semmi féle képp nem akarom ha már megszülöm akkro csakis az enyém lesz! nem adom másnak nagoyn össze vagyok zavarodva nem tudom mi lenen a helyes
"aludj rá" szokták mondani, rendezd el a fejedben a dolgokat, sürget az idõ valamilyen szinten, de ne kapkodj. Higadtan gondold végig mit szeretnél.
Nem tudom, más hogy van ezzel, de kiváncsi volnák aki ugy gondolja, hogy az orokbeadás konnyebb, mint az abortusz, azok hány gyereket adtak már orokbe?Tobbszor olvastam, hogy az abortusz helyett ezt a megoldást ajánlják.Miért volna az konnyebb.én szerintem, ha már vki kihordja azt a gyereket és megszuli , kell hogy valamiféle kotodés kialakuljon, végtére is 9 honapot egyutt vannak, vagy rosszul gondolom?
Mikor derül ki hogy babás vagy e?Én is 17 voltam amikor terhes lettem.Mi megtartottuk, mondjuk mellettem álltak a szüleim és a párom is.Sajnos a 14 héten megtudtam a rosszhírt.Valami miatt kétszer is kellett hogy kaparjanak és mikor már megvoltam a sulival és egy ideje dolgoztam is ráálltunk a babadologra.Mitne mondjak 3 évbe tellt hogy összejöjjön ez a kis jövevény.Most irtozatosan boldog vagyok amit elmondani nem lehet csak akkor tudja meg az ember ha benne van.Azóta is bennünk van hogy milyen lett volna az elõzõ....Soha nem lehet elfelejteni.CSAKIS A SZÍVEDRE HALLGASS!!!Ahogy kiveszem a szavaidból nem hiszem hogy könnyen feltudnád dolgozni ha elvetetnéd és egy örök pecsét az életedben.Nagyon sok erõt kívánok neked!És visszatérek majd még hogy babás vagy e vagy sem. Üdv.:18 hetes km.
Nem hiszem, hogy azt mondtam volna hogy könnyû megoldás lehet örökbeadni egy gyermeket, csak javasoltam mert ez senkinek nem jutott az eszébe! Különben egy gyereket sem adtam örökbe! Sajnos ezt a világot éljük ilyen emberek vannak, nem minõsítek senkit! Szegény lány nem irigyellek, nehéz döntés nem akartam rád kényszeríteni semmit csak lehetõség volt! Sok sikert! Majd írd meg hogy döntöttél!
Na bizti már hogy babás vagy?Tudsz már valamit?A pároddal hogy alakulnak a dolgok?
Szia, mi újság, döntöttél már, mi lesz a babáddal?
A kérdező hozzászólása: ma léptem a 7.hétbe a védõnõtõl kértem 2 hét haladékot nagy nehezen belement! párommal tegnap nagyon csúnyán öszevvesztünk nem ez miatt éshát most egy kicsit padlón vagyok kicsibabámmal meg nem tom milegyen émelygek meg minden
Gratulálok!Örülök hogy így látod!Hát soksoksoksoksok boldogságot!!!
A kérdező hozzászólása: február 5-én 19:35 perckor megszületett a kislányom :) idáig úgy érzem hogy életem legjobb döntése volt.
Szia! Végig olvastam az össze válaszolót és megmondom õszintén az örökbeadásról senki nem írt neked! Nekem eléggé fiatalon volt egy abortuszom, mikor megtaláltam az igazit, és szerettünk volna babát összejött csak 10. hétben elvetéltem. Fiatalabb voltam nálad jóval, esélyem nem volt végiggondolni! Most már mindegy! Nem szeretnék neked tanácsot adni, mert itt csak te dönhetsz, de szerintem az ÖRÖKBEADÁS is egy lehetõség, jobb mint az abortusz! Gondolj arra hogy mennyien szertnének kisbabát és nem lehet nekik! Minden jót és tényleg írj hogyan döntöttél!
A kérdező hozzászólása: ha megfelel akkor az embriót nem tudnám elvetetni! de amúgy ez baromság mert szerintem mindenki azt mondja hogy babát várok meg mozog a baba nem azt hogy az embrió mozog!
Elozonek: Akkor miert nem azt mondja mindenki h "embriot varok" vagy "magzatot varok". Miert mindenki babat var?????? Kicsit erdekes a megkozelitesed......
A kérdező hozzászólása: köszönöm a gyors választ!
A kérdező hozzászólása: fél éve vagyunk együtt 21 éves az apa õ halani sem akar a gyerekrõl! olyan átlagosan élünk egyik hónapról a másoikra anyuékkal! nevelõapukám támogat anyu nem tudom õse tudja még eldönteni!
A kérdező hozzászólása: valami bankban vagy hivatalban szeretnék majd dlgozni mivel közgazdaságiba járok! továbbtannúlni ígysem nagyon szerettem volna mert inkább dolgoznék!
És mikor fogsz leérettségizni? és lediplomázni? mert valami bankba vagy hivatalba sem olyan egyszerû ám elhelyezkedni...Sajnálom hogy ezt kell mondanom, de rendkívül felelõtlen vagy-vagytok, ha a szüleid nem 100%-ban biztosak abban hogy tudnak és akarnak támogatni több éven keresztül, akkor ne tedd tönkre a gyereked életét a csonka családdal, anyagi gondokkal, lelki bizonytalansággal. Gyerek vagy még te is, nagyon kevesen tudnak boldog életet biztosítani ennyi idõsen a gyermeküknek, persze van ilyen is, de nincs rá garancia! Gondoljátok át a családdal! Méghogy a párod hallani sem akar a gyerekrõl???!!! A dugásról, arról akart hallani, mi?! Legyen ez örök tanulság az életedben, akár megtartod a babát, akár nem!
Én annó 19 éves voltam mikor sajnos megesett!10 év távlatából már nem bánom, hogy úgy döntöttem nem tartom meg!Kijártam a sulit, szakítottam az akkori párommal mert szörnyû volt az egész helyzet!Így volt a legjobb!10 éve boldog kapcsolatban élek, és már várjuk a babát!!! Kitartást és próbálj meg jól dönteni! Minden jót!
Azért a 22 éves, fõiskolára járó, párban gyereket váró kismama nagyon messze van a kérdést író 17 éves gyerektõl, akinek a kisbabájáról saját szavai szerint a családja hallani sem akar, vagy még gondolkozik (???), nem? Ne vezessünk félre egy gyereket aki gyerekvállaláson gondolkozik, ez így tiniként nagy hõstettnek tûnik, de felnõtt fejjel már korántsem az!!!! Ja, és bankban dolgozom, ne álltasd ilyen hülyeségekkel, hogy egy okj-s tanfolyammal tárt karokkal várnak, nem igaz!
Szia ! Én 18 évesen az abortusz mellett döntöttem. Akkor nem volt se munkám, se pénzem, és az akkori barátom se akart még apa lenni. Most 9 éve élek egy kapcsolatban és 32 éves leszek, nagyon jól alakult az életem és boldogan várjuk az elsõ babánkat! Sokan vannak abortusz ellen, de ez a te életed, és a te döntésed, itélkezni senkinek sem szabad feletted. Egy gyerek nem játék és igenis sok pénzbe kerül. Én a helyedben elõször alapokat teremtenék egy kisbabának. Dönts szíved szerint és ne legyél szomorú soha!
Szia! Nemtudom nem te vagy aki megkérdezte hogy 18 év alattiaknak kell e szülõi beleegyezés az abortuszba?Ha nem akkor bocsika. Amúgy én azt tudom tanácsolni hogy halgass a szívedre!!!Ne halgass senkire!Azt kell mérlegelned ha úgy döntesz hogy elveteted akkor hogy tudnád feldolgozni stb. stb.Én nagyon drukkolok neked a helyes döntéshez!Megírod majd hogy döntöttél? Üdv.:18 hetes km.
kedves kérdezõ! nem tudom, ilyen helyesírással melyik bank fog alkalmazni... talán elõbb azt kellene gyakorolni, és utána álmodozni jó állásról...
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat! igazából itt az a probléma hogy nem bírnám megölni a babát! és most ott tartok hogy egyik sem lenne jó se megtartani se elvetetni!
Nem tudom mennyi idõs terhes vagy, de az embrió még nagyon messze van a babától. Én nem szeretem, ha ezt használják, hogy megölni egy babát. Majd, ha megszületik, akkor majd baba lesz.
A kérdező hozzászólása: köszönöm

Létezik olyan módszer amivel hamarabb jön a baba? Tudom hülye kérédés de már így is nehezen vagyunk ketten és nem bánnám ha megspórolná nekem az ucsó 2-3 hete. Betöltött 37. hét után már ugy sem koraszülött.

Legjobb válasz: És ha el vagy számolva? gondolj csak bele. egy koraszülött mindig aluszékonyabb nehezebben szopik. Volt egy csaj aki mellettem feküdt mikor szültünk, és neki igaz 36ik hétre született és láttam sírni nem egyszer mert mindig bealudt a baba és híznia kellett ahhoz hogy hazamehessen. Sztem ne siettesd. Jö ha kell. :) Kitartás :) 9hós anyuka

És ha el vagy számolva? gondolj csak bele. egy koraszülött mindig aluszékonyabb nehezebben szopik. Volt egy csaj aki mellettem feküdt mikor szültünk, és neki igaz 36ik hétre született és láttam sírni nem egyszer mert mindig bealudt a baba és híznia kellett ahhoz hogy hazamehessen. Sztem ne siettesd. Jö ha kell. :) Kitartás :) 9hós anyuka
Inkább bízd a természetre és a babádra! Hadd jöjjön akkor, amikor õ akar. Senkinek nem könnyû az utolsó idõszak, sõt akik nyáron szülnek, azoknak még kényelmetlenebb. Bocsi, nem megbántani akarlak, de szerintem ki lehet bírni. 10 hós kislány anyukája.
Én is azt tanácsolom, hogy ne erõltesd! Elhiszem, hogy nehéz, de gondolj bele, már csak 2-3 hét! Amúgy meg ha a baba nem akar még kibújni, akkor hiába minden praktika!
Szia! 40+5 naposan született a babóm. Az utolsó három hétben úgy érezetm magam mint bálna a parton. Nem volt olyan póz amiben jól éreztem volna magam. 2590g-al született. El sem tudom képzelni, hogy milyen icipici és védtelen lett volna ha hamarabb születik. Azt hittük, hogy nagyobb lesz, mert 37 hetesen 3000g-ra becsülték a súlyát az ultrahangon. Ebbõl is látszik, hogy semmi nem biztos, nem látunk be a pociba! Majd jön õ ha itt az ideje, szerintem ne sürgesd!
Léteznek módszerek, persze. Szerintem kezdetnek a málnalevél-tea megteszi...
Szia!Én ma vagyok 37+4hetes, de már vagy egy hete azt szeretném, hogy kijöjjön....nagyon oda vagyok már, kivagyok nyílva egy hete és azóta iszom a teát is...nekem az segített szerintem a méhszáj kinyílásban és abban, hogy lent mindenem fellazult.Még 17nap és jön, de ha elõbb az csak jobb.

36 hetes kismama vagyok! Ha most születne meg a baba már nem lenne koraszülött, ugye?

Legjobb válasz: en ugy tudom, a 38. héttol nem koraszulott a baba.

en ugy tudom, a 38. héttol nem koraszulott a baba.
Utolsó válaszolónak igaza van. Ha most szûlnél még koraszûlöttnek számitana. 37 héttöl , már nem.
Szia, szerintem ez függ az apgar-értékétõl, és a születési súlyától, ha 36.hétre megszületik 3 kiló körüli súllyal, és 8-9-10 az apgar-érték akkor nem kezelik kora szülöttként, de lehet ezt kórháza válogatja! (Nálunk legalábbis így van) Üdv: 35 hetes kismama
betöltött 37. héttõl számít nem koraszülöttnek. Szóval még van 1 hét:)

Ha a baba betöltött 36. hét után, tehát a 37. héten születik még koraszülöttnek számít, és a koraszülött osztályra kerül?

tegnap voltunk kontrollon, és fel van puhulva a méhszájam, már csak 1000-es, és a baba becsült súlya 3050 g. Azt mondta a dokim, bármikor szülhetünk, mert már görcsölgetek is.

Legjobb válasz: Szia! Nem koraszülött már akkor.

Szia! Nem koraszülött már akkor.
Szia! Nem számít koraszülöttnek.
Nekem a doki azt mondta, hogy a betöltött 37., hét után nem számít koraszülöttnek.
Én most feküdtem bent Pécsett a klinikán, ahol ezt külön megkérdeztem, mivel akkor én is 36 hetes voltam. Azt mondta a szülésznõ, hogy a benti gyermekorvosok ezt igen szigorúan veszik, tehát, ha valaki 35+6 napos terhes, akkor koraszülöttnek számít, de betöltött 36. hét után már nem. Tehát a 37. hét meg pláne nem koraszülésnek számít. Nyugi!!!:)
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszi a választ! Mindenkinek szép és gyors szülést kívánok!
Nem feltétlen a hetek számítanak. Akivel együtt szültem, õ a 36. hétre szült, 2400 grammos babát, elvileg ez a súlya és a hetek alapján is koraszülöttnek számít, de jó Apgart kapott, önállóan lélegzett, ezért nem vitték koraszülöttre. Ott volt vele végig.
Pont ma akartam ezt a kérdést én is feltenni, de szerintem sem koraszülött.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Nekem is ez a problémám, hogy van aki a betöltött 36. hetet, van aki a betöltött 37. hetet mondja. Jó lenne tudni, mi vár ránk..

Bent lehet maradni a kórházban, ha korábban született a baba és átkerül a koraszülött osztályra?

A babával minden ok, csak pici még a súlya és híznia kell. Bent maradhat az anyuka?

Legjobb válasz: Kórháza is válogatja akkor, mert Zalaegerszegen ott lehet lenni, a PIC-nek is van baba-mama szobája, ha oda nem férsz, akkor a terhespatológián helyeznek el addig. Én is ott voltam, két nap után lett helyünk baba-mamában az ikrekkel, mindenben segítettek, szuper felkészült minden és mindenki ott.

Kórháza is válogatja akkor, mert Zalaegerszegen ott lehet lenni, a PIC-nek is van baba-mama szobája, ha oda nem férsz, akkor a terhespatológián helyeznek el addig. Én is ott voltam, két nap után lett helyünk baba-mamában az ikrekkel, mindenben segítettek, szuper felkészült minden és mindenki ott.
Te ott az osztályon nem maradhatsz, ha nincs semmi gond veled, legfeljebb 1 hétig.A gyerekhez 3 óránként járhatsz be, szoptatni.Az anyaszálláson kell lenned, aludnod, ha nem tudsz hazajárni.Gondolom nem ott laktok, ahol szültél.
ha a dokid az osztályon tart, akkor igen, vagy ha van anyaszállás, akkor ott tudsz maradni
lányom korababa volt. miután kivették a varratot "kismamaszállóra" kerültem és onnan jártam a lányomhoz. de volt olyan is hogy anyuka még a nõgyógyón volt, a baba lekerült a PIC-re majd két nap után vitték vissza az osztályra és ott volt még egy hetet anyuka és a gyerek is.
Igen, Zalaegerszegen van koraszülött rooming-in, én is megjártam már kétszer. De gondolom kórháza válogatja. Nálunk nagyon, hogy van ilyen, mert még inkubátorban is kiteszik a babát a PIC-bõl, ha alkalmas rá és mellette lehetsz 24 órában. Melyik kórházban szült az anyuka?
3-as válaszoló! Kicsit nem jó a válaszod!!! Ne vezess félre anyukákat! Igaz, hogy 12 év alatt a gyerek mellett lehetsz a kórházban, de nem a koraszülöttön! A PIC kórtermek nem úgy vannak kialakítva! AMikor az én gyermekem volt a PIC-en, volt egy anyuka, aki bent szeretett volna maradni a kórházban, hogy ne kelljen minden nap bejárnia, de majdnem hogy kidobták egy hét után! Úgy is hely hiány volt! Persze, más, ha a gyermek más okból van kórházban, de ha koraszülöttön van, akkor nem lehetsz mellette mindig, és a kórházban sem kötelesek helyet biztosítani!
Szia! Nekem is koraszülött lett a babám, 31 hétre született, a Gyõri koraszülöttön volt másfél hónapot! Császáros voltam, a kötelezõ 5 napot voltam kórházban, utána én haza jöttem! Nem lakom messze, fél óra busszal! Amíg bent volt a pici, minden nap mentem be a kórházba hozzá! Inkubátorból nem lehetett kivenni, de mellette voltam, és szerintem ezt érezte is!!!
Nekem is koraszülöttek voltak a gyerekeim, a PIC-re kerültek a születést követõen. 2011-ben a MÁV kórházban szültem. 10 nap után mehettünk haza, addig én is bent maradhattam, de nem a szülészeten, hanem a terhespatológián voltam. A szülészeten csak olyan anyukák voltak, akik együtt voltak a kisbabájukkal. A terhespatológián meg még a babaváró anyukák voltak. Persze ez attól is függ, hogy éppen melyik osztályon van több szabad ágy. 3 óránként ettek a gyerekeim, olyankor mindig átmentem hozzájuk a PIC-re, plusz utána ott tudtam fejni is gépi Medelával. Részben tápszert, részben anyatejet kaptak, cicibõl és cumisüvebõl is. Volt olyan anyuka, akinek sokkal kisebb/fjletlenebb volt a babája, és sokkal több idõt kellett benn maradni, közülök többen hazamentek, és otthonról jártak be reggel. Ez attól is függ, milyen messze laknak, van-e otthon nagyobb gyerek, stb.
Mikor szültem 2011-ben, akkor volt velem a szobában egy anyuka, akinek a babája a koraszülött osztályon volt. 3 napig velünk volt a szülészeten, de lemehetett hozzá szoptatni. 3 nap után elment a szülészetrõl, de bentmaradhatott a kórházban, elhelyezték, hogy tudja továbbra is szoptatni a babát.
Általában a kórházak nõgyógyászati osztályán van anyaszállás, ott szokták elhelyezni a korababák anyukáját. A gyermekágyas osztályon nem szeretik, ha az anyuka (baba nélkül) fölöslegesen foglalja a helyet.
Tudtommal a szoptatott babak mellett bent lehet maradni siman, 12 ev alatt pedig egyebkent is jogod van a gyerek mellett lenni. Esetleg a koltsegeidet magadnak kell allni, pl etkezes
A kérdező hozzászólása: Értem. A szoptatás miatt kérdezem, mert egyelõre üvegbõl etetik, még inkubátorban van, de 1-2 nap és kikerül onnan, valószínûleg már holnap. És ha tudna szopizni, az jó lenne. Ha mégsem megy neki akkor marad az üveg. De ha meg sem próbáljuk, mire hazakerül teljesen rászokik a cumisüvegre. Nem olyan pici amúgy 1 -2 hetet kéne bent tölteni még.
Ahogy olvasom, minden korhazban mas, de igen, a betegjogok koze tartozik az is, hogy a gyermekeddel maradhatsz. Termeszetesen mivel a PIC az egy intenziv osztaly nem tudsz vele lenni 24 oraban, de ha van kismamaszallo, akkor te is a korhazban lehetsz es a leheto legtobb idot a babaval toltheted. Eloforulhat, hogy a vizit vagy valmilyen beavatkozas ideje alatt megkernek, hogy faradj ki a korterembol, ejszaka a sajat azobadban pihensz de termeszetesen a gyermeked kozeleben lehetsz. Nem erdemes hazajarogatni, mert a fertozesek megelozese erdekeben neked es a babanak is jobb, ha minel kevesebb emberrel talalkozol.

34 hetes terhes az egyik barátnőm, akinek ma beindult a szülés. Kórházban fekszik visszatartáson. Ha most megszületne a baba lenne valami baja? Miben más egy koraszülött baba?

Legjobb válasz: Az én kisfiam épp 34 hetesen született, hála Istennek makk egészségesen!!! 6 napig volt inkubátorban és kapott infúziót, mert az elején még gyenge volt, de aztán ügyesen szopott. 12 napig voltunk kórházban. Miben más egy korababa? Eleinte talán aluszékonyabb lehet, nagyobb az esély a besárgulásra, ezért nagyon kell figyelni az etetésére. Emellett többször kell vinni kontrollra, illetve esetleg gyengébb lehet az izomzata, ami miatt gyógytornát írhatnak elõ. Elõfordulhatnak problémák az éretlen tüdõ miatt is. Kitartás a barátnódnek, remélem azért még vissza tudják neki tartani!!! (Nekem már meg sem lehetett próbálni, annyira jönni akart. )

Az én kisfiam épp 34 hetesen született, hála Istennek makk egészségesen!!! 6 napig volt inkubátorban és kapott infúziót, mert az elején még gyenge volt, de aztán ügyesen szopott. 12 napig voltunk kórházban. Miben más egy korababa? Eleinte talán aluszékonyabb lehet, nagyobb az esély a besárgulásra, ezért nagyon kell figyelni az etetésére. Emellett többször kell vinni kontrollra, illetve esetleg gyengébb lehet az izomzata, ami miatt gyógytornát írhatnak elõ. Elõfordulhatnak problémák az éretlen tüdõ miatt is. Kitartás a barátnódnek, remélem azért még vissza tudják neki tartani!!! (Nekem már meg sem lehetett próbálni, annyira jönni akart. )
Nem lenne baja a babának, mert jó esély van ilyen kicsi terheségi korban szüllõteknek külvilág túlélésre. Koraszülõtt lenne, meg kicsi lenne a súlya, tovább maradna barátnõd kórházba a kicsi inkubátorba.
koraszülött baba sérülhet, de 34 hetesen elég kicsi az esélye..
Én pont két hete voltam bent visszatartáson 33 hetesen, és jelentem egyben vagyunk! Ha nem folyt el a magzatvíz, akkor mindent meg fognak tenni, hogy infúzióval visszatartsák. Biztos kapja már a tüdõérlelõt, ha sikerül megkapnia mind a 4-et, akkor már a baba tüdeje is fel van készítve, így sokkal nagyobb esélyei lesznek, ha mégis megszületne. Szerintem vissza fogják tudni tartani, én akit láttam bent a kórházban, mindenkinél sikerült.
Betöltött 34 hetesen már valószínûleg nem lesz semmi baja (betöltött 36 hétnél meg már nem is számít koraszülöttnek). Kórházban általában sikeres a visszatartás, ne aggódjatok. de akkor sincs nagy gond, ha megszületik a pici.
Kislányomat a 34. héten szültem természetes úton. Sajna 1 hónapig volt kórházba, mert a szülés következtében elég sok probléma kialakult nála, ami nem történt volna meg, ha még 1-2 hetet kihúzok, mert akkor már nagyobb lett volna és õ is tudott volna segíteni a kitolásnál. De most már jól van, szépen fejlõdik. Nagyon profik voltak a NIC-en az orvosok. Hogy miben más egy koraszülött baba? Nem tudok erre válaszolni, mert nincs összehasonlítási alapom.

Ha koraszülött lesz a baba, melyik az az idő amikor már majdnem bizti, hogy oké lesz minden?

Legjobb válasz: 30. het utan mar eleg szepek az eselyek arra, h megfelelo ellatas mellett (PIC) ne legyen gond.

30. het utan mar eleg szepek az eselyek arra, h megfelelo ellatas mellett (PIC) ne legyen gond.
Ez sokmindentõl függ. Orvosilag kb. 28 hét az, amikor jó eséllyel megmenthetõ. Viszon van nem egy ismerõsöm, aki 1 hónappal hamarabb szül 3, 30 kg-os babát, a másik 35. héten 2, 80 kg-os babát. De ha tul korán születik, nem hiszem, hogy tul jó dolog, mert minden szervnek megvan az ideje, amikorra kifejlõdik teljesen. Nemhiába mondják az orvosok egy veszélyeztetett terhességnél, hogy csak még x napot maradjon a baba.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!