Találatok a következő kifejezésre: Ha külföldön kisbabám, (3 db)

Külföldön, albérletben vállalnál kisbabát, jár-e, felvehetem-e a GYES-t, GYED-et, GYES EXTRÁ-t akkor is ha külföldön tartózkodok?

Ha valaki magyar nemzetiségû, de Magyarországon nem igazán sikerül rendes munkát találnia, (de olyat se aminek a fizetése megközelíti a külföldi béreket) és megpróbálkozik (párjával) a külföldi munkavállalással, a külföldi országban albérletben lakik és gyermeket vállal, akkor felveheti a GYED-et és a GYES-t azért mert nem tartózkodik Magyarországon? Más országokban hány évig lehet otthon az anyuka az újszülöttel? Miben más külföldön, ha ott szül egy magyar nõ? Milyen különbségekre számíthatunk e téren? Fizetni kell egy magyar nõnek, hogy külföldi kórházban szülhesse meg a babáját? Magyar állampolgárként milyen lehetõségeim vannak egy külföldi EU-s országban ami a gyerektartási támogatást, és az egészségügyi ellátást illeti? Leegyszerûsítve kapok segélyt, a külföldi országtól ha ott szülök, illetve, ha megszületett a baba, a kezelését, gyógyíttatását segíteni fogja a másik ország ingyenesen?

Legjobb válasz: Várj, lehet nem értek valamit. Most Mo.-tól szeretnél juttatásokat igényelni, vagy a külföldi országtól, vagy mindkét helyrõl? Mert nem biztos hogy külföldön is ugyanazok lennének a feltételek mint itthon, és az, hogy mindkét államtól megkapd a pénzt,nem tudom mennyire jogos és kivitelezhetõ. Azt ajánlom, hogy elõször is az adott külföldi ország szabályozását nézegesd, csak hogy késõbb ne érjen meglepetés.

Várj, lehet nem értek valamit. Most Mo.-tól szeretnél juttatásokat igényelni, vagy a külföldi országtól, vagy mindkét helyrõl? Mert nem biztos hogy külföldön is ugyanazok lennének a feltételek mint itthon, és az, hogy mindkét államtól megkapd a pénzt, nem tudom mennyire jogos és kivitelezhetõ. Azt ajánlom, hogy elõször is az adott külföldi ország szabályozását nézegesd, csak hogy késõbb ne érjen meglepetés.
Elöször írd meg, hogy HOLvan az a küldöföld, mert minden országban más a szabályzás, a külföld nem egy egységes valami.
A legtöbb nyugati országban csak fél évig lehet otthon az anyuka, és nincs Gyes meg segélyezés. Még az ottani állampolgároknak sem.
Olaszorszàgban: kell legyen lakcimed, egészségbiztositàsod, enélkül fizetned kell a vizsgálatokat. Családi pótlékot, egyéb segélyt is csak akkor kapsz ha legalább egyikõtöknek van bejelentett munkàja.6-8 hónapig lehetsz otthon de ez is függ attól milyen a munkaadó, és hogy milyen a szerzõdésed. Mert ha nem fix vagy vissza se vesznek ha nem akarnak.a gyerek 6 éves koráig ingyenes a gyerekorvos (ha nektek vannak papirjaitok akkor neki is lesz, egyéb esetben nem tudom).
Mindkét helyrõl biztosan nem fogod megkapni az ellátásokat. Nem a magyarországi tartózkodás számít, hanem a biztosítotti jogviszony. Ha Magyarországon alkalmazotti viszonyban vagy, akkor általánosságban elmondható, hogy fennmarad a magyar egészségbiztosításod és anyasági támogatásod akkor is, ha átmenetileg külföldön tartózkodsz, vagy külföldön születik meg a baba (elõfordulhat, hogy az adott ország kipótolja a magyar juttatásokat, de nem kaphatod meg mindkét országban a teljes ellátást). Viszont, ha megszûnik az állásod Magyarországon, és el is költözöl onnan, akkor nem leszel jogosult a magyar TB-re és családtámogatásokra sem. Mindent külföldön, az ottani szabályok szerint kell intézned. Ez egy durva áttekintés, a szabályok elég bonyolultak, élethelyzettõl és országtól is függnek. Piacképes tudás híján, csak a családtámogatásban bízva ne menj külföldre, rosszul fogsz járni.
A kérdező hozzászólása: De mi van ha csak pár hónapra mintegy hosszú nyaraláshoz hasonló, vagy 1-2 évre megyek ki külföldre és ott megszületik a babám. És jön a szülés, akkor a bankszámlámra kapnám Magyarországtól a GYED-et, GYES-t szóval azokat a pénzösszegeket melyeket minden magyar nemzetiségû nõ kap itthon ugye? Attól mert kimegyek 1-2 évre másik országba és esetleg ott szülöm meg a gyerekemet, attól én még jogosult vagyok a gyerekkel kapcsolatos támogatásokra nem? Attól én még ugyanolyan magyar állampolgár vagyok mint a Magyarországon szülõ anyukák ugye? Finnország.
Akkor, ha fennmarad a magyar biztosítotti jogviszonyod, mert mondjuk állásod van Magyarországon. Ami ugye nehezen elképzelhetõ, ha nem vagy Magyarországon. Gyakorlatilag csak úgy megy, ha egészen a szülésig Mo-on dolgozol, és közvetlenül a szülés elõtt vagy után utazol el. Ami önmagában nagyon stresszes. Valamint, ha fennmarad a magyar TB-d, akkor nem lesz külföldi TB-d, mert az csak egy helyen lehet, tehát EU-s egészségbiztosítási kártyával fognak ellátni, az "orvosilag szükséges" esetekben, egyébként meg egyáltalán nem. Tehát legtöbbször nem fogod megkapni azt az ellátást, amit a helyiek megkapnak.
Persze.ha van munkaviszonyod vagy a tb-d fizetve van.nincs 1-2 éves nyaralás, 3 hónap után már nem nyaralás.

Ha külföldön lesz kisbabám, tényleg semmilyen támogatás nem jár se itt, se otthon?

Másfél éve vagyunk külföldön, most vagyok 32 hetes terhes. Bár a párom legálisan dolgozik, itt nem jár nekünk sem egyszeri, sem rendszeres támogatás a szülés után, mivel "még nem vagyunk elég régóta itt". A férjem még szabit sem kap, ha megszületett a pici. Terhesgondozásra itt járok, otthon nem is fizetek EB-t, és egészségügyileg mindent meg is kapunk, úgy érzem. De lehetséges, hogy kilenc év folyamatos biztosított (közalkalmazotti) magyarországi munkaviszony után most sehol ne kapjak semmit? Hol lehetne ezt megkérdezni? Nincs erre valami EU-s szabály?

Legjobb válasz: Ha magyarországon az eddigi két even belül volt 180 nap munkaviszonyod, arra kaphatnál, de mivel ide nem fizetsz tb , eb, ezért nem vagy biztosított viszonyban..annyit tudok tanácsolni, hogy itthon magyarországon be kellene menni az államkincstárhoz és az oephez és megkérdezni, mi az amit kaphatsz.. A szülés utáni egyszeri segély alanyi jogon jár minden olyan magyar állampolgárnak, aki résztvett 4 terhesgondozáson, de nem tudo, hogy itthon kelle részt venni. A lényeg, ha még magyar állampolgár vagy akkor mindenképpen az államkincstárhoz kell fordulnod, mert alanyi jogon jár valami minimumösszeg. Ha kettõs állampolgár lennél akkor vagy itt vagy ott vehetnéd igénybe, de járj utána a magyar hivatalba, mert valahonnan kell hogy kapj valamit.

Ha magyarországon az eddigi két even belül volt 180 nap munkaviszonyod, arra kaphatnál, de mivel ide nem fizetsz tb , eb, ezért nem vagy biztosított viszonyban..annyit tudok tanácsolni, hogy itthon magyarországon be kellene menni az államkincstárhoz és az oephez és megkérdezni, mi az amit kaphatsz.. A szülés utáni egyszeri segély alanyi jogon jár minden olyan magyar állampolgárnak, aki résztvett 4 terhesgondozáson, de nem tudo, hogy itthon kelle részt venni. A lényeg, ha még magyar állampolgár vagy akkor mindenképpen az államkincstárhoz kell fordulnod, mert alanyi jogon jár valami minimumösszeg. Ha kettõs állampolgár lennél akkor vagy itt vagy ott vehetnéd igénybe, de járj utána a magyar hivatalba, mert valahonnan kell hogy kapj valamit.
A kérdező hozzászólása: Köszi a gyors és praktikus választ. Magyar állampolgárok vagyunk mindketten, és a kicsi is az lesz. Utazni már nem nagyon tudok, de elérem az OEP-et, és megkérdezem...
Ha mindketten magyar állampolgárok vagytok akkor természetesen alanyi jogon jár minden. Azt tanácsolom, ha nem tudsz hazajönni érdeklõdni, akkor valami rokont küldj be az államkincstárho, mert onnan kelleni fog néhány nyomtatvány amit ki kell tölteni és visszaküldeni, úgyhogy valaki mindenképp menjen be.Örülök, ha segíthettem, ja igen és azt hiszem kelleni fog neked, majd egy magyarországi bejelentett lakcím is, de ebben már nem vagyok biztos.
Szia!Nem tudom, hogy melyik orszagban elsz, de Irorszagban ahol mi elunk, itt szules utan ugyanugy kap minden kulfoldi allampolgar rendszeres tamogatast.Jarj utana, bar lehet ahol Te elsz valoban nem adnak semmit, de mivel abban az orszagban fog szuletni a babad, igy nem tudom elhinni, hogy semmit ne fizetnenek utan. Udv.es boldog babavarast.Egy szinten 32 hetes kismami!:-)
A kérdező hozzászólása: Beküldök egy rokont az Államkincstárhoz, szerencsére van bejelentett lakcímem. Angliában lakunk (az ír határhoz közel...!), de csak pár hónapja, és itt fogok szülni. Elõtte Németországban éltünk egy évig. Böngésztem itt, de semmit nem találtam. Talán, mert itt nem dolgoztam még. A bába szerint sem jár semmi, de azért még utánanézünk. Köszi a válaszokat!
Szia! Én is Angliában szültem, és én sem kaptam semmit ott, pedig a férjem hivatalosan, munkavállalási engedéllyel dolgozott. Eü ellátást a gyerekkel együtt viszont a férjem miatt kaptunk. Én itthon kérvényeztem az alanyi jogon járó gyest, és meg is kaptam. Senki nem nézte, hogy valójában hol tartózkodtam. Ez az egész még az EU csatlakozás elõtt volt, lehet, hogy azóta más a helyzet.

Kora szulott kisbabam van, kulfoldon elek, 6 hetes a babam, 2 es fel kg, laz esetere vettunk neki infants tylenol szirupot, nem tudom hogy mennyit adjak neki belole, mert az orvosunk nem mondott semmit sem, hogy mennyit adjak neki ha belazasodik, ?

Legjobb válasz: És nincs benne betegtájékoztató, vagy a dobozára nincs ráírva? (Hollandiában éltek?) Itthon sztem ez a szirup nem kapható, itt kúpot szoktak felírni.

És nincs benne betegtájékoztató, vagy a dobozára nincs ráírva? (Hollandiában éltek?) Itthon sztem ez a szirup nem kapható, itt kúpot szoktak felírni.
Gyerekorvosi ügyeleletet nem tudod felhívni és megkérdezni, biztos tudnának segíteni. http://www.tylenol.com/product_detail.jhtml;jsessionid=HDX3Q.. néztem itt is azt írják, "ask a doctor" mondjuk ha 24 lbs nagyjából 11 kg és ettõl súlytól mond 1, 6 ml-t, akkor ha a babád 2, 5 kiló adj neki kb negyed annyit, mint egy 11 kilós babának kellene adni (11:2, 5=4, 4), vagyis 0, 4 ml-t


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!