Találatok a következő kifejezésre: Ha jön második baba, (12 db)

Mi történik akkor, ha a második baba jön?

Nekem sokan azt mondják hogy a második babánál, ha nem mész vissza dolgozni legalább egy évet akkor kevesebb lesz a gyed, igaz ez? Így sem kaptam valami sokat, nem akarom, hogy felkopjon az állunk ebben az ínséges id?kben, de nagyon szeretnék kistesót.

Legjobb válasz: Nem lesz kevesebb a gyed, sõt ha nem a maxot kaptad, és idõközben volt a cégnél általános béremelés, akkor még több is lehet. Kevesebb akkor lehet a gyed, ha úgy születik a tesó, hogy a szülés elõtti évben több, mint 6 hónapost gyesen voltál, mert akkor a gyed alapja a minimálbér lesz. Ezt elkerülendõ sem kell egy évre visszamenni dolgozni, akár egy hónapra is elég, mert onnantól a tényleges jövedelmedbõl számolnak. Viszont a tgyás akkor is lehet kevesebb (sõt jóval kevesebb is), ha nem gyes alatt szülsz, mert ha nem mégy vissza legalább 6 hónapot dolgozni, akkor a tgyásnak is van maximuma, a minimálbér kétszeresének 70%-ától nem lehet több.

Nem lesz kevesebb a gyed, sõt ha nem a maxot kaptad, és idõközben volt a cégnél általános béremelés, akkor még több is lehet. Kevesebb akkor lehet a gyed, ha úgy születik a tesó, hogy a szülés elõtti évben több, mint 6 hónapost gyesen voltál, mert akkor a gyed alapja a minimálbér lesz. Ezt elkerülendõ sem kell egy évre visszamenni dolgozni, akár egy hónapra is elég, mert onnantól a tényleges jövedelmedbõl számolnak. Viszont a tgyás akkor is lehet kevesebb (sõt jóval kevesebb is), ha nem gyes alatt szülsz, mert ha nem mégy vissza legalább 6 hónapot dolgozni, akkor a tgyásnak is van maximuma, a minimálbér kétszeresének 70%-ától nem lehet több.

Miből számolják a TGYÁS-t, ha jön a második baba és GYED-en vagyok itthon az elsővel?

Legjobb válasz: Bár nincs még saját tapasztalatom a dologról, de mivel hasonlón gondolkodunk mi is, keresgéltem az interneten. Ezt találtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/ugyintezes/tgyas-gyed-os.. Mi van, ha jön a 2.baba? Ha az elsõ gyerek a második megszületésekor még nem töltötte be a 2 évet, azaz még jogosult vagy utána GYED-re, akkor eldöntheted, hogy kéred a TGYÁSt vagy maradjon az elsõ gyerkõc utáni GYED. Ennek lejártával igényelheted a 2. gyerek után járó járandóságokat (ha még van TGYÁS akkor azt, egyébként meg a GYED-et). Mivel a GYED és a TGYÁS számításánál az elõzõ teljes naptári év jövedelme adja az alapot, ezért jobban jársz, ha még az elõzõ GYED idõtartama alatt megszületik a második baba, hiszen így magasabb lesz az alap, amibõl számolnak. Ha már belecsúszol a GYES-be, akkor alacsonyabb lesz a jövedelmed. Általánosságban igaz, hogy a 2. gyerek után számolt TGYÁS kb. ugyanannyi, mint az elsõ gyerek utáni GYED volt - amennyiben az az elõzõ gyerkõc 2 éves kora elõtt született.

Bár nincs még saját tapasztalatom a dologról, de mivel hasonlón gondolkodunk mi is, keresgéltem az interneten. Ezt találtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/ugyintezes/tgyas-gyed-os.. Mi van, ha jön a 2.baba? Ha az elsõ gyerek a második megszületésekor még nem töltötte be a 2 évet, azaz még jogosult vagy utána GYED-re, akkor eldöntheted, hogy kéred a TGYÁSt vagy maradjon az elsõ gyerkõc utáni GYED. Ennek lejártával igényelheted a 2. gyerek után járó járandóságokat (ha még van TGYÁS akkor azt, egyébként meg a GYED-et). Mivel a GYED és a TGYÁS számításánál az elõzõ teljes naptári év jövedelme adja az alapot, ezért jobban jársz, ha még az elõzõ GYED idõtartama alatt megszületik a második baba, hiszen így magasabb lesz az alap, amibõl számolnak. Ha már belecsúszol a GYES-be, akkor alacsonyabb lesz a jövedelmed. Általánosságban igaz, hogy a 2. gyerek után számolt TGYÁS kb. ugyanannyi, mint az elsõ gyerek utáni GYED volt - amennyiben az az elõzõ gyerkõc 2 éves kora elõtt született.
A kérdező hozzászólása: Olyan anyukák tapasztalatai érdekelnek, akik 2 éven belül szülték a második babát, és közben nem mentek vissza dolgozni. A régi fizetésem marad az alapja a számításnak?

Akkor is könnyebben jön általában a második baba, ha az elsővel tágulási gondok voltak és a császár elkerülése végett méhszáj szakítást végzett az orvosom az elsőnél?

Nagyon félek, mert idegen orvosnál (éppen ügyeletesnél)

Legjobb válasz: Hogy meddig hagynak vajúdni,az orvosodtól és a baba állapotától is függ.Arra nincs szabály,h mennyit kell tágulni adott idõ alatt.Én az elsõvel 4,a 2.babával 2 órát vajúdtam,de nekem anyukám is könnyen szült.Ez sajnos típus kérdése is.De sztem olyan nincs,h az egyik gyereknél nem tudsz tágulni-még infúzióval sem-a másiknál pikk-pakk megy minden.Nem akarlak elkeseríteni...De ha a dokid jó fej,nem fog hagyni szenvedni(sokáig vajúdni)és olyan áron simán szülni,h kárt okoz.Ja,az én két gyerekem között 16 év korkülönbség van.

Hogy meddig hagynak vajúdni, az orvosodtól és a baba állapotától is függ.Arra nincs szabály, h mennyit kell tágulni adott idõ alatt.Én az elsõvel 4, a 2.babával 2 órát vajúdtam, de nekem anyukám is könnyen szült.Ez sajnos típus kérdése is.De sztem olyan nincs, h az egyik gyereknél nem tudsz tágulni-még infúzióval sem-a másiknál pikk-pakk megy minden.Nem akarlak elkeseríteni...De ha a dokid jó fej, nem fog hagyni szenvedni(sokáig vajúdni)és olyan áron simán szülni, h kárt okoz.Ja, az én két gyerekem között 16 év korkülönbség van.
Szia!Én az elsõ babámmal 16 órát vajúdtam még az infuzióra is nehezen indult meg! Most szültem 2hete és az elsõ fájás kezdetétõl 3 órára pikk-pakk megszültem!Ég és föld volt a kettõ! Sokkal fájdalmasabbnak de rövidebbnek is éreztem! Remélem neked is könnyû lesz én ezt kívánom!


Hogy fog reagálni a munkáltatóm ha bejelentem illetve felhívom hogy terhes vagyok? Novemberben lesz 3 éves a kisfiam, még gyesen vagyok vele itthon, de úgy néz ki most jön a második baba. Ezért nem küldhetnek el ugye?

szeretném a szabikat kivenni amik bent vannak. utána betegállomány következik vagy hogy van ez mert megmondom ?szintén nem tudom, és azt sem hogy hogyan reagál ha bejelentem... ha valaki jártas ebben megköszönném ha segítene nekem ebben.

Legjobb válasz: ha jól tudom, nem küldhet el, ha babát vársz, illetve ha gyesen vagy :) de nem vagyok benne biztos...

ha jól tudom, nem küldhet el, ha babát vársz, illetve ha gyesen vagy :) de nem vagyok benne biztos...
pont ahogy leírtad. de ha egy kicsit is normálisan csinálod akkor fogod és bemész hozzá nem telefonon mondod meg. lehet örülni is fog habár a betegállományt neki kell az elején fizetni, meg a szabikat is.
Hát a helyedben én nem telefonon közölném, mert az egy kicsit "pofátlanság". Van kifizetõhely a munkáltatódnál? Ismered a tb.ügyintézõket? Õk segítenének neked, hogy érdemes-e a gyes lejártát követõen kivenni a szabikat (na látod ezért is kell bemenned a humánpolitikára), mert az már járulékköteles jövedelem. Nagyon sokat változtak a jogszabályok tavasszal, így nem mindegy, hogy mennyit fogsz kapni majd szülésire. Érdemes lenne a munkahelyeden ezeket megbeszélni szakemberekkel. A felmondáshoz nem tudok hozzászólni, mert nem ismerem a munkáltatód. Általában a gyes-esek helyére vesznek fel szerzõdéssel embereket, de eddig vissza kellett vegyék az anyukákat.

Ha egészégesek vagyunk teljesen, csak egyszerűen nem jön a baba (második, az első elsőre fogant) akkor a closti biztosan (nagy valószínűséggel) segíteni fog?

Legjobb válasz: Még szoptattam a gyermekem, amikor elhatároztuk, hogy jöhet a kistesó. Nem jött, bár még ciklusom sem volt. Leszoktattam tehát az elsõt, gondoltam az akadályozhatja a fogamzást, mivel az elsõ nekünk is rögtön jött. Még fél évet kellett várnunk mire újra terhes lettem. Én a barátcserjét próbáltam ki és szerintem segített a hormonoknak visszaállni. (A dokim nekem is a gyógyszeres segítséget ajánlott fel ha "sürgõs", de figyelmeztetett, hogy a helyembe inkább még várjak ha tudok és gondolkodjam el azon, hogy szeretnék e ikreket.)

Még szoptattam a gyermekem, amikor elhatároztuk, hogy jöhet a kistesó. Nem jött, bár még ciklusom sem volt. Leszoktattam tehát az elsõt, gondoltam az akadályozhatja a fogamzást, mivel az elsõ nekünk is rögtön jött. Még fél évet kellett várnunk mire újra terhes lettem. Én a barátcserjét próbáltam ki és szerintem segített a hormonoknak visszaállni. (A dokim nekem is a gyógyszeres segítséget ajánlott fel ha "sürgõs", de figyelmeztetett, hogy a helyembe inkább még várjak ha tudok és gondolkodjam el azon, hogy szeretnék e ikreket.)
én mint gyógyszerész semmiképpen nem ajánlanám a clostylbegitet, túl drasztikus hormontuning.maradjatok a hagyományos módszernél, pláne ha az elsõnél sem volt rá szükség:) )
A kérdező hozzászólása: a closti nem tartalmaz hormont (a saját nõgyógyászom szerint sem és az ismerõseim dokijai szeritn sem)
Akkor mit tartalmaz? (ez csak egy érdeklõdõ kérdés) egyébként mi uganígy voltunk, van egy kisfiunk aki az elsõ gyógyszermentes hónapban (abbahagytam a fog.gátlót) egybõl összejött, és mikor õ 1 éves lett elkezdtünk a kistesó ügyön "dolgozni" és hát csak nem akart jönni, elõször arra fogtuk, hogy nemrég még szoptattam biztos az a baj (de mensim meg mindig volt rendszeresen). Aztán eltelt 7 hónap naptározás-hõmérõzés-ovu teszt keretében. Ezután írta fel a dokim a clostit, 3 hót szedtem, azalatt semmi se volt de mikor abbahagytam abban a hónapban terhes lettem:) Mondjuk állítólag megnöveli az ikerterhesség esélyét, nekem is 3 érett tüszõ volt még egyidõben a petefészkemen, de csak egy termékenyült meg szerencsére. Most már itt szuszog a kislányom mellettem:) )
A kérdező hozzászólása: Nem bánnám az ikreket sem. Egyébként 35 éves vagyok, nincsenek éveim arra, hogy kísérletezzünk, várjunk. Nálam csak egy closty-s hónap lenne, utána jönne más megoldás, így a túladagolástól nem félek. A második válaszolónak: a dokim külön kíhangsúlyozta, hogy ez a gyógyszer nem tartalmaz hormont, hanem (ha jól emlékszem) a központi idegrendszeren keresztül stimulálja a petefészket és serkenti a peteérést. Köszönöm a válaszokat!
a második vagyok, köszi a választ!! Egyébként még annyi hogy nekem is teljesen felszívódtak a ciszták szóval nem maradtak meg hálistennek.

Ha 2010 oktoberében jön a második baba és 6 hónapig táppénzen vagyok vele, akkor a 2011-ben kapott gyest ez alapján számolják majd, vagy az első babával kapott (gyed alapja) után?

Legjobb válasz: A gyes fix összeg, amindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének felel meg, jelenleg 28.500 8mínusz levonás). Teljesen független a jövedelemtõl. Ha gyed-re gondolsz, akkor annak az alapja a szerzõdés szerinti béred.

A gyes fix összeg, amindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének felel meg, jelenleg 28.500 8mínusz levonás). Teljesen független a jövedelemtõl. Ha gyed-re gondolsz, akkor annak az alapja a szerzõdés szerinti béred.
A kérdező hozzászólása: Elnézést 2011-ben kapott gyedet akartam írni!
Kihagytam, hogy azért, mert egyik ellátás nem lehet alapja a másik ellátásnak. Tehát a mindenkori szerzõdéses béred az alap. A tgyásnak is ez az alapja, annyi a különbség, hogy a maximális tgyás-hoz (a fizetésed 70%-a) szükséges a szülés elõtt 180 bérezett nap (amikor ténylegesen munkabért kapsz, amibõl vonnak egészségbiztosítási járulékot). Ha ez nincs meg (a táppénz, és a gyed nem vonható bele a 180 napba), akkor a tgyás maximuma a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a lesz. Ha ezt a fizetésed nem éri el, akkor természetesen továbbra is a fizetésed 70%a. ҝ
Remélem sikerült érthetõen leírnom:) ҝ

Ha most jön a második baba akkor 2 gyest kapok és két családit?

ezzel sajnos nem vagyok tisztába!!

Legjobb válasz: 2 gyest akkor sem kapsz, ha két 3 éven aluli gyereked van. A családi pár száz forinttal több mint a duplája az egy gyerek után járónak.

2 gyest akkor sem kapsz, ha két 3 éven aluli gyereked van. A családi pár száz forinttal több mint a duplája az egy gyerek után járónak.
Nem, hiszen fizetést sem adnak kettõt, ha két gyerek van :D Mármint gyest nem kapsz kettõt, de családit igen.

Engem érdekelne, hogy aki első gyermekénél méltányosságból kapott tgyás-t, gyed-et az megkapta a másodiknál is? Úgy értem ha még az elsővel is kapsz támogatást de jön a második baba!?

Legjobb válasz: Szerintem teljesen esélytelen. Alapból az elsõvel akkor passzív gyed-en, van ami nem számít biztosítási alapnak.

Szerintem teljesen esélytelen. Alapból az elsõvel akkor passzív gyed-en, van ami nem számít biztosítási alapnak.
Szia!Èn meltànyossàgbòl kapom a tgyàst de azt mondta a nô akivel beszèltünk hogy àltalàban egyszer fogadnak el mèltànyossàgot egy szemèlynèl.De ettôl függetlenûl meg kell próbàlni hàtha!

Mit fogok kapni támogatásként, ha jön a második baba?

Kisfiam tavaly novemberben szültem,második babámmal jöv? januárra vagyok kiírva,mit fogok kapni szülés után?Dolgozni nem mentem vissza,az els? évben a kisfiam után több pénzt kaptam,mint mikor dolgoztam,most is így lesz,ha jól tudom,a pénz is nagyon számít,és elmúltam negyven úgyhogy az id? is sürget.Mit fogok kapni,Gyest,Gyedet,TGYást?

Legjobb válasz: bocsánat jövõ márciusra vagyok kiírva

A kérdező hozzászólása: bocsánat jövõ márciusra vagyok kiírva
Kb hasonló cipõben vagyunk. Fogsz kapni ugyanúgy tgyást, gyedet, majd gyest. Az összegrõl nem mondanék semmit. Itt azt olvasom, hogy kb ugyanaz lesz, mint az elsõ babával, de hallottam már olyat is, hogy gyednél 10-20e minuszra kell számítani.

Hogyan jár a gyed ha jön a második baba?

Az lenne a kérdésem pontosan megfogalmazva hogy: Jelenleg az els? gyerekemmel vagyok itthon gyeden, ami májusban jár le. Utána kapom majd a gyest. Ha most jön a második babám és nem tudok visszamenni dolgozni, akkor ? utána is ugyanennyi gyedet kapok. Vagy esetleg a mostaninak a 70 %-át. Eddig a fizetésem 70%t kaptam.

Legjobb válasz: Ugyanennyi gyedet fogsz kapni, nem a gyed 70%-át. egy ellátás nem lehet egy másik ellátás alapja, tehát nem lehet a következõ gyed alapja az elõzõ gyed. Ekkor is a szerzõdés szerinti béred lesz az alap.

Ugyanennyi gyedet fogsz kapni, nem a gyed 70%-át. egy ellátás nem lehet egy másik ellátás alapja, tehát nem lehet a következõ gyed alapja az elõzõ gyed. Ekkor is a szerzõdés szerinti béred lesz az alap.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!