Találatok a következő kifejezésre: Ha jön második (46 db)

Miből számolják a TGYÁS-t, ha jön a második baba és GYED-en vagyok itthon az elsővel?

Legjobb válasz: Bár nincs még saját tapasztalatom a dologról, de mivel hasonlón gondolkodunk mi is, keresgéltem az interneten. Ezt találtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/ugyintezes/tgyas-gyed-os.. Mi van, ha jön a 2.baba? Ha az elsõ gyerek a második megszületésekor még nem töltötte be a 2 évet, azaz még jogosult vagy utána GYED-re, akkor eldöntheted, hogy kéred a TGYÁSt vagy maradjon az elsõ gyerkõc utáni GYED. Ennek lejártával igényelheted a 2. gyerek után járó járandóságokat (ha még van TGYÁS akkor azt, egyébként meg a GYED-et). Mivel a GYED és a TGYÁS számításánál az elõzõ teljes naptári év jövedelme adja az alapot, ezért jobban jársz, ha még az elõzõ GYED idõtartama alatt megszületik a második baba, hiszen így magasabb lesz az alap, amibõl számolnak. Ha már belecsúszol a GYES-be, akkor alacsonyabb lesz a jövedelmed. Általánosságban igaz, hogy a 2. gyerek után számolt TGYÁS kb. ugyanannyi, mint az elsõ gyerek utáni GYED volt - amennyiben az az elõzõ gyerkõc 2 éves kora elõtt született.

Bár nincs még saját tapasztalatom a dologról, de mivel hasonlón gondolkodunk mi is, keresgéltem az interneten. Ezt találtam: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/ugyintezes/tgyas-gyed-os.. Mi van, ha jön a 2.baba? Ha az elsõ gyerek a második megszületésekor még nem töltötte be a 2 évet, azaz még jogosult vagy utána GYED-re, akkor eldöntheted, hogy kéred a TGYÁSt vagy maradjon az elsõ gyerkõc utáni GYED. Ennek lejártával igényelheted a 2. gyerek után járó járandóságokat (ha még van TGYÁS akkor azt, egyébként meg a GYED-et). Mivel a GYED és a TGYÁS számításánál az elõzõ teljes naptári év jövedelme adja az alapot, ezért jobban jársz, ha még az elõzõ GYED idõtartama alatt megszületik a második baba, hiszen így magasabb lesz az alap, amibõl számolnak. Ha már belecsúszol a GYES-be, akkor alacsonyabb lesz a jövedelmed. Általánosságban igaz, hogy a 2. gyerek után számolt TGYÁS kb. ugyanannyi, mint az elsõ gyerek utáni GYED volt - amennyiben az az elõzõ gyerkõc 2 éves kora elõtt született.
A kérdező hozzászólása: Olyan anyukák tapasztalatai érdekelnek, akik 2 éven belül szülték a második babát, és közben nem mentek vissza dolgozni. A régi fizetésem marad az alapja a számításnak?

Ha a második gyerekem gyes alatt születik és a másodikkal már csak gyes-re leszek jogosult (tehát tgyás, gyed nem jön szóba) akkor a szülés után le kell mondani az elsővel megigényelt gyest majd megigényelni újra a második után?

Valami olyat hallottam,hogy az anyaságit is csak akkor lehet megkérni ha közben lemondod az el?z? gyesedet,igaz ez?

Legjobb válasz: Igen, ha megszületik, akkor lemondod az elsõ gyerek után járó gyest és megigényled a második után. Az anyasági a gyerek születéséhez kötött, nem az ellátáshoz, így járni fog, ha a feltételeit teljesíted (4 alkalommal megjelenni terhesgondozáson)

Igen, ha megszületik, akkor lemondod az elsõ gyerek után járó gyest és megigényled a második után. Az anyasági a gyerek születéséhez kötött, nem az ellátáshoz, így járni fog, ha a feltételeit teljesíted (4 alkalommal megjelenni terhesgondozáson)
nem biztos hogy csak gyes-t fogsz kapni, attól függ mikor születik a tesó, mert az elõzõ naptári évet veszik figyelembe, tehát ha abban az idõszakban fõleg gyed-et kaptál még, akkor a béred lesz az alap
Kedves második, nincs igazad. Ha nincs munkaviszonya, akkor teljesen mindegy, hogy milyen ellátást kapott a szülést megelõzõ évben, CSAK gyes járhat. Ha van munkaviszony, akkor mindenképp gyed, és innentõl érdekes, hogy mi lesz az alapja. Ha pl. a munkaviszony már vagy 2 éve megszûnt, akkor esélytelen a gyesen kívül bármit is kapni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Igen, a munkahelyen a gyedem közben jogutód nélkül megszûnt(akkor már útban volt a tesó), így nincs most munkaviszonyom, tehát csak gyes jár ez biztos.
Mikor szûnt meg a munkaviszonyod, egész pontosan, és mikorra várod a kicsit? Még lehet van más lehetõség is:D
A kérdező hozzászólása: 2010 November 30-cal szûnt meg és május 20ra vagyok kiírva.
Akkor még van esélyed a gyedre és a tgyásra is. Az alapból szükséges 365 napod (még több is) meglesz, így már csak a biztosítottságot kell elintézni:) Amennyiben jogosult vagy álláskeresési támogatásra (nem vettél igénybe ilyet az elmúlt években), úgy jó hírem van:) Igényeld az álláskeresésit gyorsan, és ha annak a fennállása alatt szülsz, akkor biztosítottnak minõsülsz, jár a tgyás. Ezt 20-ig még el tudod intézni. Amikor a tgyás lejárt, újra igényeld meg az álláskeresésit, és a folyósítás alatt igényeld a gyedet, akkor az is járni fog. Nem lesz nagyon magas összeg, de jóval több lesz, mint a gyes! 2010 November 30-cal szûnt meg és május 20ra vagyok kiírva.


Ha a második gyerek nem jön össze, lehet inszemináció, vagy részt vehetünk lombikprogramban?

Úgy értem, hogy van már egy kislányunk (aki spontánul fogant), akkor, ha második gyereket szeretnénk, a fentiekért már fizetni kell?

Legjobb válasz: Hát ha idokolt a meddõség akkor nem kell fizetni. attól függetlenül hogy van már gyereketek, idõközben történhetett valami ami miatt nem jön a másik. Pl. gyulladás miatt elzáródtak a petevezetõid, vagy a párodnak leromlott a spermaképe. Kivizsgálnak és kiderül.

Hát ha idokolt a meddõség akkor nem kell fizetni. attól függetlenül hogy van már gyereketek, idõközben történhetett valami ami miatt nem jön a másik. Pl. gyulladás miatt elzáródtak a petevezetõid, vagy a párodnak leromlott a spermaképe. Kivizsgálnak és kiderül.

Az normális ha a második levél után nem a 2. napon jön meg. Hanem késik?

mert az els? levél után a 2. nap jött meg... és most még semmmi...lehetséges h késni fog??? ) aggódom...:S bár nem hiszem h lenne miért mivel... normálisan szedem a gyogyszert, az el?írás szerint, és a barátom sem ment el bennem egyszer sem...

Legjobb válasz: Ha ennyire aggódsz akkor menj el nõgyógyászhoz Bocsi de erre nem tudok mást írni ha ez boldogít én 6 éve mestruálok és még mindig nem állt be a gyógyszer mellett sem Szóval nem kell parázni 19/L Bp

Ha ennyire aggódsz akkor menj el nõgyógyászhoz Bocsi de erre nem tudok mást írni ha ez boldogít én 6 éve mestruálok és még mindig nem állt be a gyógyszer mellett sem Szóval nem kell parázni 19/L Bp
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen a választ, akkor leehet hogy csak azért késik mert stresszelek is, meg nem akar beállni??
Normális, kell legalább 2-3 levél, mármint az, hogy beszedd a gyógyszert, hogy beálljon. 22/N

Mi történik akkor, ha a második baba jön?

Nekem sokan azt mondják hogy a második babánál, ha nem mész vissza dolgozni legalább egy évet akkor kevesebb lesz a gyed, igaz ez? Így sem kaptam valami sokat, nem akarom, hogy felkopjon az állunk ebben az ínséges id?kben, de nagyon szeretnék kistesót.

Legjobb válasz: Nem lesz kevesebb a gyed, sõt ha nem a maxot kaptad, és idõközben volt a cégnél általános béremelés, akkor még több is lehet. Kevesebb akkor lehet a gyed, ha úgy születik a tesó, hogy a szülés elõtti évben több, mint 6 hónapost gyesen voltál, mert akkor a gyed alapja a minimálbér lesz. Ezt elkerülendõ sem kell egy évre visszamenni dolgozni, akár egy hónapra is elég, mert onnantól a tényleges jövedelmedbõl számolnak. Viszont a tgyás akkor is lehet kevesebb (sõt jóval kevesebb is), ha nem gyes alatt szülsz, mert ha nem mégy vissza legalább 6 hónapot dolgozni, akkor a tgyásnak is van maximuma, a minimálbér kétszeresének 70%-ától nem lehet több.

Nem lesz kevesebb a gyed, sõt ha nem a maxot kaptad, és idõközben volt a cégnél általános béremelés, akkor még több is lehet. Kevesebb akkor lehet a gyed, ha úgy születik a tesó, hogy a szülés elõtti évben több, mint 6 hónapost gyesen voltál, mert akkor a gyed alapja a minimálbér lesz. Ezt elkerülendõ sem kell egy évre visszamenni dolgozni, akár egy hónapra is elég, mert onnantól a tényleges jövedelmedbõl számolnak. Viszont a tgyás akkor is lehet kevesebb (sõt jóval kevesebb is), ha nem gyes alatt szülsz, mert ha nem mégy vissza legalább 6 hónapot dolgozni, akkor a tgyásnak is van maximuma, a minimálbér kétszeresének 70%-ától nem lehet több.

A második babámmal vagyok 7 hetes terhes. A kisfiamat pedig rajongásig imádom! Mi lesz, ha jön a másik pici, fogom tudni ennyire szeretni?

19hónapos és eddig minden rezdülésére tudtam reagálni,csak övé volt minden figyelmem. Mi lesz ha jön a másik pici? Akkor majd ?vé kell,hogy legyen a nagyobb figyelem! Nem fogja ezt a szörnyen anyás csöppségem megszenvedni?

Legjobb válasz: Ha ügyes vagy, nem fogja. Csak érezze azt, amit eddig is érzett: hogy nagyon szereted. Ne félj, jól fogod csinálni. Hallgass a szívedre, akkor minden jól fog menni. Nagyon sok boldogságot a két picihez!

Ha ügyes vagy, nem fogja. Csak érezze azt, amit eddig is érzett: hogy nagyon szereted. Ne félj, jól fogod csinálni. Hallgass a szívedre, akkor minden jól fog menni. Nagyon sok boldogságot a két picihez!
Szia! Minden bizonnyal nehezen fogja megérteni, hiszen eddig csak õ volt. Nem tudom neked van-e testvéred, nekem van, és bátran állíthatom, hogy nem emlékszem rá, hogy féltékenység lett volna annak idején köztünk. A tesóm szeretett, nagyokat tudtunk játszani és most is számíthatunk egymásra. Biztos meg tudod majd oldani, hogy a kisfiad megértse, ugyanúgy szereted, mint eddig, csak most már egy másik baba is van, akit szeretsz. Ne aggódj rajta, mert a fiad is megérzi, annál nehezebb lesz:-)
Szia! Én úgy látom körülöttem, hogy azoknak nem viselte nagyon meg a nagyobb babát a kistesó érkezése, aki bevonja a pici gondozásába a tesót. Persze rá még nem bízhatod, de amikor a babával foglalkozol akkor is elmondhatod, magyarázhatod neki a dolgokat. Így részese mindennnek, és nem kirekesztett. Sok sikert és boldogságot!
A kérdező hozzászólása: Van tesóm, kettõ is ráadásul õk ikrek. de nálunk én voltam a nagy 2éves amikor megszülettek. Anyu azt mondta én nem voltam féltékeny, sõt vigyáztam a kicsikre! késõbb is "jól jöttek" nem emlékszem, hogy sokat unatkoztunk volna gyerekként..
Ismerõsömnek az elsõ két hónap nagyon kemény volt.3 éves kislány mellé jött az kistesó.Aztán mikor már a kicsi tudott tudatosan mosolyogni, gögicsélni egy csapásra megváltozott minden, és elmúlt minden baj mintha nem is lett volna.
Vond be a nagyobbat a pici gondozásába játékosan és akkor talán azt hiszi, hogy ketten játszotok. Aztán ahogyan múlik az idõ a kicsi is egyre jobban nyitott lesz akkor már nem hiszem, hogy gond lesz. Sok sikert!

Ha már második hónapban nem jön meg felé, akkor már kell látszani a pocaknak, vagy mikortól?

Legjobb válasz: nekem 4 hónaposan kezdett el látszódni a pocak. átlagos testalkatú vagyok.

nekem 4 hónaposan kezdett el látszódni a pocak. átlagos testalkatú vagyok.
Alkattol es terhessegek szamatol fugg! Elso terhessegem 20 hetesen masodik pedig 16 hetesen latszott. Vekony testalkatu vagyok.

Mit fogok kapni támogatásként, ha jön a második baba?

Kisfiam tavaly novemberben szültem,második babámmal jöv? januárra vagyok kiírva,mit fogok kapni szülés után?Dolgozni nem mentem vissza,az els? évben a kisfiam után több pénzt kaptam,mint mikor dolgoztam,most is így lesz,ha jól tudom,a pénz is nagyon számít,és elmúltam negyven úgyhogy az id? is sürget.Mit fogok kapni,Gyest,Gyedet,TGYást?

Legjobb válasz: bocsánat jövõ márciusra vagyok kiírva

A kérdező hozzászólása: bocsánat jövõ márciusra vagyok kiírva
Kb hasonló cipõben vagyunk. Fogsz kapni ugyanúgy tgyást, gyedet, majd gyest. Az összegrõl nem mondanék semmit. Itt azt olvasom, hogy kb ugyanaz lesz, mint az elsõ babával, de hallottam már olyat is, hogy gyednél 10-20e minuszra kell számítani.

Hogyan jár a gyed ha jön a második baba?

Az lenne a kérdésem pontosan megfogalmazva hogy: Jelenleg az els? gyerekemmel vagyok itthon gyeden, ami májusban jár le. Utána kapom majd a gyest. Ha most jön a második babám és nem tudok visszamenni dolgozni, akkor ? utána is ugyanennyi gyedet kapok. Vagy esetleg a mostaninak a 70 %-át. Eddig a fizetésem 70%t kaptam.

Legjobb válasz: Ugyanennyi gyedet fogsz kapni, nem a gyed 70%-át. egy ellátás nem lehet egy másik ellátás alapja, tehát nem lehet a következõ gyed alapja az elõzõ gyed. Ekkor is a szerzõdés szerinti béred lesz az alap.

Ugyanennyi gyedet fogsz kapni, nem a gyed 70%-át. egy ellátás nem lehet egy másik ellátás alapja, tehát nem lehet a következõ gyed alapja az elõzõ gyed. Ekkor is a szerzõdés szerinti béred lesz az alap.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!