Találatok a következő kifejezésre: Ha isten mindent ami (4 db)

Keresztények, mi abban a logika, hogy Isten mindent megenged nekünk, de ha valami nem tetszik neki amit csinálunk, akkor megharagszik, meg büntet?

Szerintem ez értelmetlen,mert ha tudja,hogy bosszankodni fog az ember némely cselekedetei miatt,akkor eleve nem adott volna neki szabad akaratot sem.Miért csinálna saját magának problémákat?

Legjobb válasz: Isten nem robotokat teremtett pedig megtehette volna azt is,de o azt akarta hogy az ember szabad akaratabol szolgaljon neki es ne ugy mint egy robot amit beprogramoznak,Isten az ember ele adta az jot es a gonoszt is,es felhatalmazott bennunket a valasztasi jogara,eldonthetjuk hogy mit valasztunk,persze az ember bunben szuletett tehat sajat magatol keptelen Istennek tetszo eletet elni,es ezert jott Jezus aki elvegezte a megvaltast,es ezaltal kepesek vagyunk arra,hogy Isten akarat tegyuk,mi dontjuk el hogy elfogadjuk vagy nem.Isten szereti az embert es nem buntetni akarja,sajat fiaban mutatta meg mennyire szereti az embert,de ahogy az szulo neha megfenyiti a gyermeket azert mert szereti es nem akarja hogy a rossz utra terjen,ugyanazt teszi neha Isten is velunk,bar abban a pillanatban ezt nem igy erezzuk,de kesobb rajovunk,hogy Isten szeretetbol tette azt amit tett es a javunkra.

Isten nem robotokat teremtett pedig megtehette volna azt is, de o azt akarta hogy az ember szabad akaratabol szolgaljon neki es ne ugy mint egy robot amit beprogramoznak, Isten az ember ele adta az jot es a gonoszt is, es felhatalmazott bennunket a valasztasi jogara, eldonthetjuk hogy mit valasztunk, persze az ember bunben szuletett tehat sajat magatol keptelen Istennek tetszo eletet elni, es ezert jott Jezus aki elvegezte a megvaltast, es ezaltal kepesek vagyunk arra, hogy Isten akarat tegyuk, mi dontjuk el hogy elfogadjuk vagy nem.Isten szereti az embert es nem buntetni akarja, sajat fiaban mutatta meg mennyire szereti az embert, de ahogy az szulo neha megfenyiti a gyermeket azert mert szereti es nem akarja hogy a rossz utra terjen, ugyanazt teszi neha Isten is velunk, bar abban a pillanatban ezt nem igy erezzuk, de kesobb rajovunk, hogy Isten szeretetbol tette azt amit tett es a javunkra.
Kérdezõ! Megmondanád, hogy honnan veszed, hogy az ember szabad és azt csinálhat, amit akar? Ha veszel egy terméket, a készítõje adott hozzá egy használati utasítást. A mikrohullámú sütõbe például nem tanácsos vasbögrébe vizet melegíteni. A világot Isten teremtette. Jobb hallgatni Õrá, hogy hogyan kell használni. Megmondta, hogy mit tehetünk, de leginkább azt, hogy mit nem. Megmondta, hogy mit ehetünk, és mit nem. Ha telepakolod vassal a mikrót, az talán büntetés, hogy kigyullad? Nem követted a használati útmutatót, ennyi. A garancia érvényét vesztette, pont. Persze a példa rossz sok tekintetben, de érted?
Kedves kérdezõ. Tévedés, nem enged meg mindent. Az életben törvények mûködnek. ha például valaki nem veszi figyelembe a gravitáció törvényét, és leugrik, a magasból, az meghal, rosszabb esetben megnyomorodik. Nos mivel Õ hozta létre az életet, Õ tudja a legjobban, hogyan mûködik a legjobban. Ezért felállított törvényeket alapelveket. Ezeket meg lehet szegni. De ne panaszkodjon senki ha nem él ezekkel mert vannak, lesznek következményei. S most jön az, hogy ilyenkor Õt szidják, noha maga a személy döntött rosszul. Hmm..nem szép dolog!
Ezzel lehet az embereket korrektul iranyitani ... mindent szabad de ha megsemm akkor meg szivod...
* Bocsi az elírásokért, késõ van ^^
Irónikus, hogy pont egy olyan ember könyvére fogok utalni, aki elég nagy szálka az egyház szemében, mégis: Dan Brown az ANgyalos és Démonok címû könyvében jó példát hozott erre, tömören összefoglalva: Tegyük fel, hogy van egy nyolc éves fiad. Engednéd gördeszkázni, bagy a barátaival játszani, nem igaz? Akkor is, ha tudod, hogy közben megsérülhet. Nem loholhatsz folyton a nyomában, hogy elkapd, mikor elesik, hiszen akkor sosem tanulna a hibáiból. Ha egyszer elesik, legközelebb majd jobban fog vigyázni. Az ember folyamatosan tanul: hibázik, megsérül, viseli a rossz döntéseinek következményeit - így fejlõdik, épül a jelleme, ennek a tanulási folyamatnak a során. Büntetõ Isten nem létezik. A tetteinknek viszont következményei vannak, amiket viselnünk kell. Az ember saját magának keresi a gondokat.
2. vagyok. Ahogy az utolsó válaszoló is írta: az ószövetségi istenkép voltaképpen emberektõl származik. Nem épp a legmegfelelõbb. A keresztényeknek Jézus mutatja meg az Atyát igaz mivoltában. Jézus azért jött el közénk, hogy beteljesítse az ószövetségi törvényt. Olvasd az evangéliumokat, és talán jobban fogod látni.
Második válaszolóval értek egyet. Amikor a bibliai Istent akarod megismerni, ne az ószövetséget olvasd, hanem Jézust figyeld. "Én és az Atya egyek vagyunk", "Aki látott engem, látta az Atyát" stb. Ez ellentmondásos az ószövetséggel? nem az ha figyelembe vesszük a szabad akaratot. A Biblia Isten és ember közös munkája. Isteni ihletésû, de emberek írták le. Jézus azért jött el hogy korrigáljon egy-két dolgot. Az hogy Isten "megbüntet" inkább kifejezésmód és az ókori héberek magyarázata a dolgokra.
Isten nem akarja rákényszeríteni a hatalmát az emberre, hanem azt akarja, hogy szabadon válasszon.
A kérdező hozzászólása: 4. Hát nem egyszerû, az biztos:)
A kérdező hozzászólása: 2. Értem, amit mondasz, mondjuk én Bibliai értelemben kérdezem, mert ott sok helyen arról van szó, hogy személyesen Isten büntet.Bár azt is írják, hogy az embert a saját tettei juttatják csapdába, ez meg azért lehet, amit a harmadik válaszoló írt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az eddigi válaszokat. Elsõ, a Bibliában kemény büntetésekrõl, haragvó Istenrõl esik szó, tehát ne mondd, hogy csak puszta fenyítésbõl, szeretetbõl teszi, mert ez nem igaz.(egyébként nem igazán a kérdésre válaszoltál)De eleve, ha csak az lenne a célja, mint egy szeretõ szülõnek, hogy ne térjünk rá a rossz útra, akkor nem is rakta volna elénk a rosszat.Mi az értelme annak, ha elénk rakja, de utána megbüntet, ha azt választjuk?
"keresztények" "logika" Válassz, a kettõ együtt nem mûködik.
Keresztény istent nem egy ember, hanem több száz találta ki, formálta, alakította. Ezért fordulnak elõ ellentmondások.
1. Isten az embert szabadnak teremtette. Adott nekünk lelket, tudatot. Választhatunk jó és rossz között. Teremthetett volna minket állatiassá is (tudat nélkülivé), de nem akarta. 2. Isten nem büntet. Amit te büntetésnek gondolsz, az a bûn következménye, de nem Isten küldi ránk. (én valahogy így képzelem. Persze Istenrõl 100%-os kijelenteni valamit nem igazán lehet.)
Láttam, hogy az elsõ oldalon felmerültek félreértések. Az nem igaz, hogy Isten elénk tette a jót és a rosszat! Isten csak jót tett elénk. De ott a sátán..õt nem Isten teremtette, Isten csak angyalokat teremtett, jókat, de volt aki elfordult tõle(nézz utána hogy miért) ebbõl lett a gonosz.. Isten csak jót tett elénk, a rosszat nem Õ akarta és ezért hibáztatni sem lehet érte! De mégis ott a rossz, de mi vagyunk annyira szerencsések, hogy dönthetünk jó és rossz között, és ez egy kegyelem, egy nagyon nagy ajándék. Isten pedig segít ha kéred, úgyhogy nincs vész ;) A másik pedig, hogy mindenki jól tudja, hogy az Ószövetségben Istent inkább büntetõ Istennek írják le, az Újszövetségben pedig kegyelmesnek, jónak és gyógyítónak. Nagyon fontos, hogy a Bibliát ne mindig szó szerint értelmezd, ez képletes. Az elsõ két embert sem biztos, hogy Ádámnak és Évának hívták. És pont amirõl szó volt, az Ószövetségrõl, az az amikor még Isten csak kívülrõl szerepel benne, mintha csak beszélnének róla. De az Újszövetség szól Jézus életérõl! És ne értsétek félre, nem ítélem el az Ószövetséget, csak ezt elmondtam. Az nem jelenti azt hogy semmi igaz nincs benne, de sok minden csak példabeszéd, mint mondjuk Jónás és a Cet hal. Akkor az emberek még nem voltak annyira tanultak, okosak mint ma és Jézus ezért példabeszédekkel tanított, hogy jobban megértsék. (És annak a kedves hozzászólónak üzenem, hogy ne ítélje el a kersztényeket mert vallásosak, sokkal logikusabban gondolkoznak mint õ.)

Ha Isten szeretetből teremtett mindent, akkor miért vannak ragadozó állatok, amik bántanak másokat?

Legjobb válasz: Azért, mert Isten nem létezik. Mellesleg nekik is kell valamit enni.

Azért, mert Isten nem létezik. Mellesleg nekik is kell valamit enni.
Kedves válaszoló. Értelek Én magam is emberbõl vagyok. Ám itt többrõl van szó mint egy "tiltott süti" megevése. A Fa Jehova hatalmát hívatott szemléltetni, és azt a jogot, hogy megtartja magának, mi a jó vagy a rossz az embereknek. Amíg nem nem nyúltak hozzá addig tiszteletben tartották Isten jogait, és tiszteletben tartották az élet forrásának szuverenitását. A lázadásukkal Isten hatalmát vonták kétségbe, és a tõle való függetlenséget választották, és Sátán mellé álltak, aki hazugnak nevezte a Teremtõt. S ezt tették annak ellenére, hogy nem voltak semmi jótól megfosztva a hálátlanok. Tökéletesek voltak, így a bûnükre nincs mentség. Valahogy be kell bizonyítania a Teremtõnek, hogy kinek van igaza. Neki Sátánnak vagy nekünk. S azt ne felejtsd el, hogy Õ nem lenne köteles magyarázkodni nekünk. A legfõbb hatalom még is be avat minket a gondolataiba terveibe, csak együtt kellene mûködni vele, hogy Sátán váljon hazuggá, és ne örüljön annak, hogy Istent szidják. Mert amit teszel annak Sárán nagyon örül.
Kedves Kérdezõ. Ez csak jelenleg van így az Ádámi bûn miatt. Amíg Ádámék szót fogadtak boldogan félelem nélkül élhettek az állatokkal együtt, Jehova nem így teremtette az életet. S ez a megígért új rendszerében vissza fogja állítani a békét az emberek és az állatok közözz. Ha viccesnek is hallatszik vagy nevetségesnek, akkor is növény evõk voltak az állatok, még a vadon élõk is. S újra azok lesznek. Persze nem kell elhinni, de Istennél semmi nem lehetetlen. (1Mózes 1:29, 30) 29 Majd ezt mondta Isten: „Nézzétek, nektek adok minden maghozó növényt az egész föld színén, és minden fát, melyen magot rejtõ gyümölcs van, hogy legyen nektek eledelül. 30 És a föld valamennyi vadállatának, az egek valamennyi repdesõ teremtményének és minden léleknek, amely a földön mozog, s amelyben élet van, eledelül adok minden zöld növényt.” És ez így is lett. Itt látható, olvasható mit ettek a vadon élõ állatok.
A földön egyetlen ragadozó állat van, ami bánt másokat, és ez az ember. A többiek csak táplálkoznak, fenntartva ezzel a Föld kényes biológiai egyensúlyát. Kedves Tanu! Isten miért büntette Ádám vétke miatt az állatok egy részét, megengedve a másik részének, hogy megegye õket? Mi bûne volt a nyúlnak, fácánnak és õznek, ami a farkasnak, rókának és nyestnek nem?
Nézzünk egy biblia verset a jövõt illetõen: (Ézsaiás 11:9) 9 Nem ártanak és nem pusztítanak sehol szent hegyemen, mert telve lesz a föld Jehova ismeretével, miként a vizek beborítják a tengert. ahogy a versben láthatod az állatok és az emberek Isten uralma alatt nem fogják bántani egymást mivel Ismerni fogják a teremtõt és az állatokat is kordában fogja tartani ez az "ismeret". Az állati teremtmények senkinek sem ártanak, és nem jelentenek veszélyt a helyreállított Paradicsom lakóira. Isten visszaadja az alacsonyabb rendû teremtményekbe az ember iránti félelem elveszett mértékét, ami Ádám idejében volt.
Hát ez van az élõlények megeszik egymást. Szegény sárgarépa, minek a nyuszi ? Isten nagyon egyedül volt így csinált egy csomó mindenkit, hogy szeressék. Hozott egy csomó törvényt miszerint bárkitõl bármit csak õ vehet el. Sose mutatkozik, mindenkit jól megkínoz, hogy majd aki igazán hisz benne, az végül vele lehessen. Persze a saját képére és hasonlatosságára teremtett minket, bár jaj nekünk, ha elvesszük másét, vagy bántunk másokat. A lényeg, hogy az útjai kifürkészhetetlenek. Egyébként a ragadozó állatok valójában növény védõk, megeszik a nyulat, hogy megmentsék a sárgarépa életét. Mert talán a Répának nincs joga az élethez, csak azért, mert nem visít ha eszik, meg nem tud elszaladni ? Na ugye! Isten tudja mit csinál. Te meg csak szeresd a fele barátodat. Meg a nyulat zöldségszósszal.
A him oroszlán is a nõstényei felleti hatalomért harcol a másikal a . A kutya félék a területért . Ugyanigy a tigrisek vagy medvék õlik egymást ez nem emberi sajátosaág . csak egy nagy hangyaboj méretü csoportok esnek egymásnak csak nem csápal és fulánkal hanem kardal gépuskával hajókal. Ráadásul az eredendõ bun nagyon jó szándékra vall kb anyi joszándék van istenben mint hittler ben az eredendõ bünmiat
A kérdező hozzászólása: Ez érdekes, utolsó.
Ha csak növényevõ állatok lennének, akkor hamar elpusztítanák a növényzetet, majd tömegesen éhen halnának. Ott lenne az a sok hús, és nem enné meg senki sem, hacsak nem a gombák és a baktériumok. Elrothadnának, és fertõzéseket terjesztenének. Nem tudom, hogyan lehetne ragadozók nélkül egyensúlyt tartani a természetben.
Ez az egyensuly dolog elég budhista jelegü és nemkeresztény . Ha az ember a Sátán mellé ált a teremtéskor akor õt kéne kõvetnünk nem az istent akivel szembefordultunk meg buntetet. A õvények megdudják oldani mások elfogysztása nélkul a táplálkozást persze nem ad elég energiát ez a mozgáshoz deha elfogadjuk hogy isten teremtete világot akor ajõne kérdés mért igy mért nem sokal nagyob a napfény energiatartalma persze ere jnéne válasz tul meleg lene ami egy minde ható lénynél nem stimell hogy kompromiszumokat kõll kõtnie. Egyszeröen kitalálcio vagy teljesen más jeleme van minthiszik rola
van több olyan állat is, amelyik pusztán az ölés, a vadászat öröméért öl, akkor is, ha nem éhes.
A természet egy olyan elv alapján lett megkomponálva, hogy az egyik élet feláldozása révén élhet a másik élet. Ha nem lennének ragadozók akkor az õt ellátó állatfajok elszaporodnának. http://A-letezes-fantasztikuma-.blogger.hu 30.f. Isten igazsága és az élet igazsága 35. f. Az élet, egy másik élet feláldozása árán, létezhet. 17. f. Élni akarni, minden áron…(?) - A létezés fantasztikuma az emberi faj ezt úgy oldotta meg, mert lassan lecsorgunk a Földrõl... hogy mióta nem él a dzsungelban, az emberi faj önmagát is pusztítja, vagy leöli a szomszédját, hogy ehessen a fájáról, vagy lerohanja seregestül a félvilágot, hogy a többi népet legyilkolja és kirabolja!
Hangyáktol az prpszlánfalkákig is pusztittják a saját fajtársaikat a ragadózók .
Kedves 03.03 reggel 7:25-ös válaszoló! Akkor most én szeretném megválaszolni neked a feltett kérdést, és nem terelném a szót! 1.Ádám és Éván kívül amit teremtett Isten, minden összefüggésben volt egymással.Tehát az Ádámi bûn miatt változott meg minden teremtménynek az élete , tulajdonsága...stb. Olvasni kell a Bibliát és te is rá fogsz jönni , és meg fogod érteni , hidd el! 2.Az ember fiai felel az atyái bûneiért:van egy olyan érzésem, hogy ennek a jelentését nem értetted meg.Ez az egész azt jelenti, hogy ha mi valamilyen rossz dolgot elkövetünk, pl.:szennyezzük a levegõt a földet...stb, annak a káros következményeit a gyermekeink sinylik meg!Nem jár nekik külön bütetés azért , mert mi valami bûnt követtünk el! 3.Egyáltalán nem Éva volt a hibás azért, mert elvesztette az emberiség a tökéletességet, hanem Ádám.Mégpedig azért, mert Évát becsapta az ördög, de Ádám saját önszántából evett a gyümölcsbõl.Neki lett volna választása, választhatta volna Istennek a parancsát de õ mégis a NÕT választotta.Ezért hívják Ádámi bûnnek és nem Évai bûnnek!A gyümölcs pedig nem alma, hanem csak gyümölcs, ez így áll a Bibliában is. Lehet, hogy te nem szeretnél abban a világban élni amilyet leírtál, én viszont nagyon szeretnék egy olyan világban , boldogan élni, amelyet Isten alkot meg.Ha ehhez az kell, hogy engedelmeskedjek Istennek, és az õ útmutatásait kövessem, hát a válaszom:százszor inkább az a világ, mint a mostani gonosz-mocskor-gyilkos-erkölcstelen világ.
Isten nem szeretetbõl teremtett hanem azért hogy visszafoglalja rég elveszett bolygóját
Szia! A Perzsa és Hindu hagyományok feljegyezték, hogy volt olyan korszak, amikor minden élõlény növényi terméseket evett és nem léteztek húsevõ állatok sem. De nem léteztek mérgezõ növények sem. Ugyanezek a feljegyzések az evolúciót is egy a maitól eltérõ retrográd formában beszélik el. Tehát néhány állatról azt feltételezik, hogy azok leszakadt embercsoportok, amelyek vétkeztek és ezért az emberhez képest elkorcsosultak. Talán ezért tekintenek bizonyos vallások bizonyos állatokra szentként és ezért nem eszik meg azokat. Hamvas Béla is írt errõl(2. fejezet):http://embers-eg.webnode.hu/news/hamvas-bela-titkos-jegyzoko..
A kérdező hozzászólása: 31%-os válaszoló Én is feltenném a kérdést, hogy az állatoknak miért kell Ádámék õsbûne miatt szenvedni? semmi közük hozzá. Az "Istennek joga van mindenhez, meg útjai kifürkészhetetlenek" típusú válaszokat nevetségesnek tartom, és a kérdés megkerülésének, ezeket nem fogom elfogadni. Andizsuzsi "A földön egyetlen ragadozó állat van, ami bánt másokat, és ez az ember. A többiek csak táplálkoznak, fenntartva ezzel a Föld kényes biológiai egyensúlyát. " Ezzel nem egészen értek egyet.Értem, hogy táplálkoznak, és ez fontos, de miért ilyen formában kell lezajlania? mert nézzünk meg egy szerencsétlen nyuszikát, ami félelemtõl reszketve menekül egy róka elõl, vagy csak amikor a macska játszik az egérrel, miközben az cincog, meg visít.
A kérdező hozzászólása: Ezek után már csak a vallásosok magyarázatára lennék kíváncsi:-)
Ezek alapján, egymást is nyugodtan kiírthatnátok, nem? Vagy pont hogy extrán jónak kellene lennetek.
A kérdező hozzászólása: Most az állatokról volt szó, utolsó.
Értem és a Sátánt vajon ki teremtette ? Az õ gonoszsága miatt vajon miért az összes szeretett teremtményét bünteti ? Miért nem intézi el egy kósza legyintéssel ?
Persze, de attól még nem kapod meg a választ arra kérdésre, hogy Sátán jobb uralkodó, mint Isten vagy sem. Sátán létre hozta a világát, itt a földön és a függetlenség szellemében irányítja azt Jehova azért engedte meg, hogy lásd, és tudj különbséget tenni, hogy mi jobb neked. Az Istentõl való függetlenség, vagy inkább csatlakozol a korlátozottabb de örökké tartó élethez amit Jehova kínál. Jehova népe pedig nem kíván ebben a függetlenségben részt venni, hanem szeretne Jézus tanításában és erkölcsi mértékének megtartásában hû maradni, és elvégezni a munkát, hogy elmondja mindenkinek azt amit ide Én is leírtam. Most szét választó munka folyik Te választasz szabadon. Vagy maradsz a független Sátáni világban, ami hamarosan elpusztul, Vagy csatlakozol Jézus királyságához. Harmadik lehetõséget nem ad Jézus.
Hát sajnos én nem ezt kérdeztem. Nekem egyik "uralkodó" sem tetszik, mecseljék le egymás között a gondjaikat.
Pedig benne van a válasz. Ha a teremtõ uralma nem jó, akkor sajnos nem tud semmire felhasználni.Jézus azt mondta, hogy olyanoknak kell lennünk mint a kisgyermek: alázatosak, taníthatók õszinték, formálhatók. ellenben nincs tovább....
Csak, mert. Egyébként a helyes kérdés minden esetben: Miért ne?
"A földön egyetlen ragadozó állat van, ami bánt másokat, és ez az ember. A többiek csak táplálkoznak, fenntartva ezzel a Föld kényes biológiai egyensúlyát. " Ne haragudj, de te teljesen hülye vagy. Egy csomó ragadozó állat kegyetlenekedik, kínozza áldozatát, sokszor meg sem eszi azt. Pl.: macsaka, nyest, menyét, kardszárnyú delfin. http://www.abovetopsecret.com/forum/thread375753/pg Itt egy ari történet a palackorrú delfinekrõl is: http://www.glaucus.org.uk/News2002Spring.htm "Between Chanonry Point and Fort George, near Inverness, Scotland, two Bottle-nosed Dolphins, Tursiops truncatus, attacked and killed a young Harbour Porpoise, Phocoena phocoena. The sustained attack lasted from around 14.30 until 15.00 hours. The tide was just beginning to rise when the two dolphins, over on the Ardersier side of the Chanonry narrows began to chase and catapult a juvenile porpoise out of the water. The body of the porpoise floated past Chanonry towards Inverness, where the dolphins eventually lost interest in it and began to forage for food in the tidal current."
Én láttam olyat, hogy egy kolibri keményen védett egy darab virágot, és amikor egy másik kolibri akart inni belõle, akkor keményen megtámadta. Az meg szegényke éhen maradt. :-( (Az oroszlánoknál, ha hatalomváltás van, azaz a hárem tulajdonos hímet egy másik elûzi, akkor az új fõnök elpusztítja az összes kölyköt, ami a régi hímtõl van. Azért ez elég kemény nem?)

Ha isten teremtett mindent ami most van, a világegyetemet is meg minden, akkor ő honnan van?

Legjobb válasz: A világegyetem, egy látható, és talán kibõvített ismeretek beszerzése után, még ismerhetõ, felfogható is. (Bár talán ehhez picik vagyunk még, mi emberek.) Tehát amennyiben létezik a teremtõ erõ, amit nevezzünk istennek, allah-nak, vagy bárminek? Akkor õ túlmutat a fizikai valóságunkon. Az már bizonyított, létezõ tény, hogy nem csak fizikai valóság van. Valóság, ami nem felel meg a mi fizikai, matematikai törvényeinknek. Valahogy így kell elképzelni az õ létét. Legalábbis ez lehet elsõ lépés. Ám egy fel nem deríthetõ világ fel nem derített teremtõjérõl meglehet nehéz képet alkotni. Higgy a csodákban, és bízz abban, hogy a világ nem csak szerves és nem szerves anyagokból áll.

A világegyetem, egy látható, és talán kibõvített ismeretek beszerzése után, még ismerhetõ, felfogható is. (Bár talán ehhez picik vagyunk még, mi emberek.) Tehát amennyiben létezik a teremtõ erõ, amit nevezzünk istennek, allah-nak, vagy bárminek? Akkor õ túlmutat a fizikai valóságunkon. Az már bizonyított, létezõ tény, hogy nem csak fizikai valóság van. Valóság, ami nem felel meg a mi fizikai, matematikai törvényeinknek. Valahogy így kell elképzelni az õ létét. Legalábbis ez lehet elsõ lépés. Ám egy fel nem deríthetõ világ fel nem derített teremtõjérõl meglehet nehéz képet alkotni. Higgy a csodákban, és bízz abban, hogy a világ nem csak szerves és nem szerves anyagokból áll.
Isten létezése hit kérdése, létezését nem lehet mérésekkel cáfolni, vagy megerõsíteni, ezért nem is várhatod, hogy tudományos magyarázatot kapj létezésére. Magyarázatot csak vallás adhat ilyen kérdésre. Keresztény vallás szerint Isten öröktõl fogva létezik, õt nem teremtette senki. Ha létezik Isten, akkor nincs semmi meglepõ abban, hogy õt nem teremtette senki, õ létezett akkor is, amikor a világegyetem még nem volt. Ha nem hiszel Istenben, akkor pedig ez nem cáfolat Isten létezésére, mert a hittel és a tudományos elméletekkel is tökéletesen összhangban van (nem vezet ellentmondásra) Isten öröktõl való létezésének feltételezése.
Elnézést az iménti félmondatért, én is csak most vettem észre Ha ez itt maradt, akkor folytatom: tehát arra buzdít a Biblia, hogy "gyõzõdjetek meg minden felöl"!! Vannak hiteles irodalmak a teremtésrõl, az evolúciós elméletekrõl, az õsrobbanás hipotézisérõl, stb-stb. Ahhoz kell bölcsesség, hogy el tudd különíteni egymástól az igazat, a hamistól! Minél inkább ismered a bibliát, annál inkább el tudod ezeket különíteni.
Egy ide illõ vers: "Mert oltalom a bölcsesség, mint ahogy a pénz is oltalom, de az ismeretnek az az elõnye, hogy a bölcsesség életben tartja tulajdonosait." (Prédikátor 7:12)
Hehe, én ateista vagyok, de egy pap aztmondta istennt magadban keresd, így már sokkal elfogadhatóbb.
11/13 Komolyan azt gondoltam hogy végre valaki józanul gondolkodik és igyekszik logikusan megközelíteni a témát. Az az atomi részecskéktõl-univerzumig komolyan nagyon érdekes összefoglalása a lét-nek. De sajnos ez is bele lett téve végül ami viszont abszolút nem felel meg az igazságnak! IME AZ IDÉZET----" Ez a világegyetem minden létezõjét elemének bíró, és intelligenciával rendelkezõ kollektív komplex ideakép minden szempontból analóg a hagyományos Isten-felfogással: - mindenható: mindenütt hat, hiszen mindenhol ott van, és bármit képes létrehozni, mivel minden létezõ dolgot Õ/EZ hoz létre. - Õ teremtette és tartja fenn az Univerzumot, lásd: "Kezdetben vala az Ige, és az Ige vala az Istennél, és Isten vala az Ige. Ez kezdetben az Istennél vala. Minden õ általa lett és nála nélkül semmi sem lett, ami lett. Õbenne vala az élet..." Ez a gondolat levezetés nem igaz--ez a gondolat inkább misztifikálás, lemásolása a múlt gondolatainak!
Sok hülye vakbuzgó... -.- XD :P (nem gondoltam komolyan! Aki megsértõdik rajta, attól bocsánat!) Abban, hogy istent magadban keresd, van valami. Az én teóriám szerint isten mint úgy, nem létezik. Mindenkinek kell egy isten, akitõl segítséget vár, elmondja neki, ami nyomja a lelkét, leküzdve ezzel a bûntudatot. Mit gondoltok, miért volt akkora bûn olyat állítani, hogy a Föld gömbölyû, a Nap körül forog a világ, stb...? Mert azonnal megbukott volna az egyház. Én amondó vagyok, hogy ne keresd a világ keletkezésének miértjét, hogyanját. Egyrészt nem fogsz választ találni, másrészt meg hiába mondod, hogy ez úgy volt, ahogy Te mondod, bizonyítani nem tudod, és más meg azt fogja mondani, hogy máshogy volt (õ se fogja tudni bizonyítani). De ha már ilyen kérdéseknél tartunk: Ha isten létezik, akkor miért halnak meg annyian feleslegesen? Miért van annyi gyilkos szabadlábon? Miért hal meg olyan, aki mindig is segített mondjuk az elesetteken? (és mondjuk nem idõsebb, mint mondjuk 30 év?) Sok-sok érdekes kérdés, és válasz egy se... :-)
Ez itt pedig Isten detektálásának a módját írja le, bár elég szárazan: http://elsodlegesvalosag.blog.hu
Itt egy egész könyv errõl: http://terembura.uw.hu/startlapok/ujablaknyito.html Vigyázat, huncut iromány, eleinte elbagatelizálja magát, ez egy szûrõ benne. :) És valahol a végén vannak képek a gravitációs távcsõrõl is.
Okos! Erröl tudnál bõvebb anyagot?
Kérdezõnek és 11/14-nek ajánlom;http://a-letezes-fantasztikuma-.blogger.hu/

Ha isten azért adta a Bibliát, hogy az emberiség általa megtalálja őt, miért rébuszokban beszél a Biblia, amit mindenki úgy értelmez, ahogy akar?

Pl. a Jelenések könyvér?l is azt mondák, hogy jelképek. Tele van jelképpel, amir?l találd ki, hogy mit jelképez, stb. De máshol sem fogalmaz egyértelm?en, és aki akar kihoz bel?le bármit a biblia más részeivel párhuzamot vonva.

Legjobb válasz: Szia! A Biblia nem beszél rébuszokban, egyértelmûen fogalmaz, csak sajnos sokan vannak akik valamilyen érdektõl hajtva félremagyarázzák azt. Jelenések könyvében valóban jelképeket használ a Szentírás. Azonban ezek a jelképek teljesen érthetõk azok számára, akik vették a fáradságot és elolvasták az elõzõ 65 könyvet. Nem kell találgatni, csak ismerni kell az elõzményeket, és a történelmi hátteret. Bármelyik könyvre igaz, hogy ha kiragadsz belõle akkor félre lehet magyarázni. Ez nem a Szentírás hibája, hanem azé aki kiragad belõle. Üdv. Péter

Szia! A Biblia nem beszél rébuszokban, egyértelmûen fogalmaz, csak sajnos sokan vannak akik valamilyen érdektõl hajtva félremagyarázzák azt. Jelenések könyvében valóban jelképeket használ a Szentírás. Azonban ezek a jelképek teljesen érthetõk azok számára, akik vették a fáradságot és elolvasták az elõzõ 65 könyvet. Nem kell találgatni, csak ismerni kell az elõzményeket, és a történelmi hátteret. Bármelyik könyvre igaz, hogy ha kiragadsz belõle akkor félre lehet magyarázni. Ez nem a Szentírás hibája, hanem azé aki kiragad belõle. Üdv. Péter
Azért, mert túl emberi.Eléggé keveredik a primitívséggel, ha tisztán Isteni lenne, világosabb lenne az egész.
Egyrészt emberek írták le, nem Isten mondta tollba. Képzeld, hogy a régiek milyennek láthattak egy helikoptert! Másrészt, az emberi nyelv a látszat ellenére nem egyértelmû, ezért többféleképpen is lehet értelmezni. Jézus pedig azért szólott példabeszédekben, hogy hallván ne értsenek.
A Biblia egy mesekönyv, amibõl mindenki saját maga vonja le a tanulságot.
Ezt nagyon jól mondtad Péter! Pont ugyanezt akartam válaszolni. :)
Szervusz. Csatlakozom Péterhez. A biblia nem mesekönyv. Tele van megtörtént történelmi eseményekkel, dátumokkal, királyok és nemzetek tetteivel amirõl tudjuk, hogy megtörténtek, és ezt a történészek, ásatások is bizonyítják. A biblia arról szól, hogy miként hozta létre az életet a teremtõ, hogyan rontották el a kezdetben és hogyan hozza helyre életünk forrása az utódok számára, az akaratát. Az egészet kell nézni mert így egész. Ha kihagyjuk a teremtõt a Bibliából, akkor az egész felborul, mert nem a mi gondolatainkat tartalmazza.
Ha egy Isten van, akkor miért van több biblia, pl a mohamedánoknak, zsidóknak, araboknak, keresztényeknek, hinduknak stb. Sok olyan dolgot ír a biblia, ami arra utal, hogy valakik anno nagyon ráértek és egy alternatívát akartak a embereknek adni, mint bibliát, kereszténységet. Én 2x olvastam át a bibliát, a legtöbb részében nagyon unalmasnak és értelmetlennek találtam. Arra is fény derült, hogy a bibliai részek csak a jó könyveket tartalmazza, azokat ami a embereket elrettenthetné vagy a kereszténység ellen szóltak, azokat kihagyták belõle. Én úgy gondolom, hogy kr.e.az emberiségnek voltak ilyen-olyan Isteneik, amiben hittek, maják, az õsi emberek, de ahogy a marketing is van, elõjött egy újabb és újabb vallások, amiket az emberek választhattak maguknak. Tudható, hogy a zsidók kr e fallosz imádók voltak, de ez nagyon elfajzottá tette õket. És az uralkodójuk kötelezte õket a judeaizmusra. De választhatták volna a kereszténységet is vagy az iszlámot. A Krisztusi idõben a zsidóknak nem kellett a kereszténység, mármint a nagy részének, megelégelték Jézus tanításait, "marketing" beszédeit és felakasztották. Én így gondolom.
#8: hát lehet, hogy te így gondolod, de hogy mindennek a tényekhez semmi köze nincs, az egyszer biztos :D
Kiváló kérdés! Gratulálok hozzá.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!