Találatok a következő kifejezésre: Ha háttal kezdünk mondatot, (2 db)

Ottani Háttal nem kezdjük a mondatot. :D
Nem háttal hanem hassal kezdjük a mondatot
Hát... ???
nem kezdünk mondatot háttal. így jó? :)
Izével nem kezdjük a mondatot :)
Szerintem meg mindenki ugy kezdi a mondatát ahogy akarja! A nyelvtan amit suliba is tanitanak az egy nagy rakás ... Érdekes, de észrevettem, hogy iskolában 90% -ig haszontalanságokkal tömik a tanulók fejét... Komoly...
Mondatot nem kezdünk háttal. :P
Akkor hova kell írni a "hát" szót, de nem a fõnevet, hanem azt, amelyikkel a teljes bizonytalanságunkat tudjuk kifejezni?
Nem éppen nyelvújításról van "itten" szó. Hanem szíp magyar, választékos beszédrõl. Én operatõr vagyok, pár hete egy iskolában forgattunk, megkérdeztünk 4-5 kamaszt az aktuális témáról, elindítottam a kamerát, de az elsõ mondatok után meg is álltam és megkértem a gyerekeket, hogy ha lehet, ne "hát"-tal kezdjék a mondatokat. Kb. 25 mondatból 2 ha sikerült "hát" nélkül. Nagyon csúnya és az utómunkát is megnehezíti. Én kerülöm, ha tudom…

A "hát" és a "ha" szavak mellett még milyen szavakkal NEM kezdünk mondatot?

Legjobb válasz: Meglepetés: ez csak egy régi, közkeletû tévedés. Tehát ezekkel is kezdhetünk mondatot ugyanúgy, mint bármely másik szóval; beleértve az és, a de, a meg szavakat is. :)

Meglepetés: ez csak egy régi, közkeletû tévedés. Tehát ezekkel is kezdhetünk mondatot ugyanúgy, mint bármely másik szóval; beleértve az és, a de, a meg szavakat is. :)
Igazából csak ragozatlan névutókkal nem tudunk mondatot kezdeni, de legalábbis nagyon nehézkes. Pl.: "Nyolc óra után jövök." Kezdj mondatot azzal, hogy "Után..." (Nyilván azzal a formával, hogy "utána" már lehet kezdeni, de az nem ugyanaz a szó. Pl.: "Nyolcig meccs van. Utána jövök.") Egyébiránt hallgass Bertára.
Egyébként azt, hogy "ha"-val nem kezdünk mondatot, nem tudom, honnan szedted. A "ha" kimondottan mondatok, tagmondatok elejére kívánkozik, tehát nem igaz, hogy nem kezdünk vele, hanem nagyonis arra való. Kimondottan mondatkezdõ szó.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!