Találatok a következő kifejezésre: Ha gyesen kell tb-t (8 db)

Ha gyesen vagyok kell tb-t fizetnem?

Januárban szültem és még mielött elintéztem volna a gyest,családit megküldtek nekem 12db csekket amit minden hónapban be kell fizetnem.Amikor bejött ez a rendszer 06.04.01-jén én kb akkor lettem terhes,így ezt nem fizettem.Elötte meg iskolába jártam azért nem kellett.És most nem vagyok benne biztos hogy kell vagy nem fizetnem.

Legjobb válasz: Ha gyesen vagy az biztosított állapotnak számít,mert nyugdíjjárulékot is vonnak belõle.Én ezt hallottam.Úgyhogy nem kell fizetni.Én meg szociálisan voltam rászorult de megváltozott a lakcím-oda nem intéztem már el mert úgyis pár hét múlva már szülök és akkor már a gyest intézem.szóval elvileg most én sem vagyok biztosított,de a gyes miatt az leszek.

Ha gyesen vagy az biztosított állapotnak számít, mert nyugdíjjárulékot is vonnak belõle.Én ezt hallottam.Úgyhogy nem kell fizetni.Én meg szociálisan voltam rászorult de megváltozott a lakcím-oda nem intéztem már el mert úgyis pár hét múlva már szülök és akkor már a gyest intézem.szóval elvileg most én sem vagyok biztosított, de a gyes miatt az leszek.

Önálló Társadalom biztosítási díj (TB) fizető vagyok! A kisbabám megszületése után (2013. december) is kell még a TB-t fizetnem vagy mivel kapok majd Családit És GYES-t ezért nem kell? Ha azokat kapom akkor jogosult vagyok az orvosi ellátásra?

Legjobb válasz: Gyes alatt nem kell külön TB-t fizetni, mert aki gyesen van, annak alanyi jogon jár a TB! Így igen, jogosult leszel ingyenes orvosi ellátásra. Gyesbõl 10% nyugdíjjárulékot vonnak le.

Gyes alatt nem kell külön TB-t fizetni, mert aki gyesen van, annak alanyi jogon jár a TB! Így igen, jogosult leszel ingyenes orvosi ellátásra. Gyesbõl 10% nyugdíjjárulékot vonnak le.
A szülés után már nem kell fizetni magad után, a gyessel együtt járni fog az ingyenes ellátás (vagyis a gyesbõl vonják majd le).
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm mind a két válaszolónak:) ! Ment a zöld kéz:) ! Akkor szülés után egyszerûen "csak" nem fizetem be a következõ havi aktuális csekket? Vagy kell írjak valamit a NAV-hoz? Vagy ott automatikusan úgy is látni fogják?
A gyesbõl nem vonnak TB-t, az alanyi jogon jár a gyessel együtt. A bruttó gyes 28500 Ft, ebbõl 10% nyugdíj kerül levonásra, ami 2850 Ft, így kapsz majd 25650 Ft gyest. A TB-t nem vonják le, jár a gyes mellé az ingyenes orvosi ellátás.
Azt nem tudom, hogy a NAV-nál szólni kell-e. Elvileg, ha pl. december 10-én megszülsz, akkor december 10-tõl biztosított vagy, mert gondolom a szülés napjától kéred majd a gyest. Ezt majd a NAV-tól szerintem kérdezd meg.
Én eljártam ugyanezt januárban. Bementem megigényelni, elintézni, hogy magam után fizessem. Akkor már terhes voltam. Az ügyintézés végén megkérdeztem a nõcit, hogy mi lesz azután hogy megszülök. Azt mondta, szülés után be kell vissza menni, vinni a baba anyakönyvi kivonatát (vagy másolatát), és akkor ismét átvezetik papíron, hogy kijelentkezel, tehát hogy azután már nem magad után fizeted. Van egy olyan rész, hogy "Átvállaló neve, ...". Na ezt töltik majd ott ki, és ez lesz az állam, nemtom pontosan mi a megnevezés. Tehát igen, a szülés után majd be kell menni az anyakönyvi kivonattal (minél elõbb), és kijelentkezni. Mert ha nem teszed meg, akkor majd kiküldik a felszólítást, hogy nem fizettél. Kifizettetik veled, majd visszafizetik a pénzt, miután már le lesz papírozva, hogy te gyesen vagy. Tehát nagy macera, nem érdemes végigmenni ezen. Maguktól nem fogják tudni, hogy neked már nem kell fizetned.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm mindenkinek:) ! Nagyon hasznosak voltak a válaszaitok. Fõként köszönöm az utolsó válaszolónak:) !

Ha gyes mellett dolgozok és kirúgnak akkor magam után kell majd fizetnem a tb-t?

Szeptembertől visszamegyek dolgozni a munkahelyemre, mivel visszavenni kötelesek így visszavesznek, de az egyik munkatársamtól hallottam, hogy vsz. ki fognak rúgni...Arra lennék kíváncsi, ha 4 v. 6 órában dolgozok gyes mellett és kirúgnak akkor már nem jár a tb biztosítás?

Legjobb válasz: Szerintem igen. Mivel a munkaviszony fennállása alatt is szünetel a biztosítás, ha például fizetés nélküli szabadságon van a dolgozó. Kivéve a thgy. GYED, GYES, GYET ideje alatt, de csak akkor, ha van alatta munkaviszony. Ha nincs, akkor hiába kapod ezeket az ellátásokat, magad után vagy kénytelen fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Szerintem igen. Mivel a munkaviszony fennállása alatt is szünetel a biztosítás, ha például fizetés nélküli szabadságon van a dolgozó. Kivéve a thgy. GYED, GYES, GYET ideje alatt, de csak akkor, ha van alatta munkaviszony. Ha nincs, akkor hiába kapod ezeket az ellátásokat, magad után vagy kénytelen fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a hasznos választ.


Kérdésem:ha beirtatom 4 órás állami bölcsibe, akkor elvesztem a gyest? Kell ilyenkor tb-t fizetnem vagy nem magam után? A részletek lent.

Van egy másfél éves kislányom. Kétévesen szeretném 4 órás bölcsibe adni hogy közösségbe legyen, én viszont még nem mennénk vissza dolgozni 3 éves koráig.

Legjobb válasz: Azt nem tudom pontosan mi lenne a gyessel, de az tuti, h állami bölcsibe csak akkor veszik be a gyereket, ha munkéltatói igazolást viszel arról, h dolgozol! Vagyis ha nem dolgozol, hiába van munkahelyed, akkor nem tudsz ilyen igazolást adni.

Azt nem tudom pontosan mi lenne a gyessel, de az tuti, h állami bölcsibe csak akkor veszik be a gyereket, ha munkéltatói igazolást viszel arról, h dolgozol! Vagyis ha nem dolgozol, hiába van munkahelyed, akkor nem tudsz ilyen igazolást adni.
Állami bölcsödébe nem hiszem, hogy felveszik, ha nem dolgozik mindkét szülõ. Esetleg papiron visszamész a munkahelyedre ahol kiadják a szabikat elõbb és ekkortól van igazolásod, arról, hogy dolgozol, legjobb elõbb a teljes munkaidõre járó szabadságot igénybe venni(mellette még nem jár a GYES), aztán pedig igényelheted a GYES-t , aztán ha lejártak a szabik megegyezel a munkahelyeddel, hogy közös megegyezéssel megszünik a munkaviszonyod, akkortól pedig álláskeresõ leszel, ami már nem zárja ki, hogy a gyermek továbbra is bölcsibe járjon. Lehet, hogy nagy butaságot írtam ...
Igaz én egyéni vállalkozó vagyok, de a könyvelõm azt mondta, ha GYES mellett vissza szeretnék menni dolgozni (6 órában, mivel a maximum a heti 30 óra) minimum 4 órában kell magam után járulékot fizetni (mivel úgysem ellenõrizhetõ pontosan mennyit dolgozom). Így szerintem ennél biztosabb helyen érdeklõdj utána, hogy kell-e fizetni az ismerõsödnek utánad, mint munkavállaló után vagy sem, nehogy kellemetlen helyzetbe kerülj vagyis kerüljön Õ.
A kérdező hozzászólása: Ismerõshöz vagyok bejelentve, tud nekem igazolást adni. Terhesen nem hosszabbítottak nekem munkaviszonyt ezért igy oldottuk meg hogy ne essek el a gyedtõl.A bölcsibe meg elég egy pecsét azt mondta az ott dolgozó ismerõsöm.A kérdésem inkább a tb részre vonatkozott. köszi
Utolsó vagyok, nem kell magad után fizetni semmit, amíg gyesen vagy, és még munkaviszonyod is van.
De gyesen vagy (vagy gyeden)! Vagyis nem jársz be a munkahelyedre, és nem is akarsz 3éves koráig, és szabadságon se vagy. Emiatt nem tudnak adni munkáltatói igazolást arról, h dolgozol, hisz nem dolgozol! A bölcsikben így is túljelentkezés van, még azokból is válogatnak, akiknek tényleg dolgoznia kell a szüleiknek .
Azért írtam ezt a megoldást, mert úgy tudom, hogy 3 éves koráig elvileg vissza kellene venniük, de ha te 2 éves korában GYED lejárta után megjátszod amit írtam, akkor talán sikerülhet a bölcsi.
A kérdező hozzászólása: igazolást azt tudok adni csak vissza nem vesznek oda ennyi
A kérdező hozzászólása: van munkaviszonyom míg tart a gyes csak utána nem mehetk vissza oda
Igen, az ismerõsöd mindenképp kell utánad járulékot fizessen. Minimum kb napi 2 óra (heti 10 óra) után. Inkább 4 lenne a szebb.

Ha lejárt a GYES-em, és fizetni akarom a TB-t, akkor a 09T1011-es nyomtatvány első pontjában mit kell bejelölnöm?

Bejelentkezés vagy változásbejelentés?

Legjobb válasz: Bejelentkezést mivel eddig a gyes miatt biztositott voltál.

Bejelentkezést mivel eddig a gyes miatt biztositott voltál.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!
nem kell
Nem akkor ugyan úgy fizetik mint mikor iskolás voltál.
én is azt hittem, hogy nem kell fizetnem, de múlthéten kaptam egy szép borítékot a NAV-tól, hogy fizessem csak ki havonta a 6660 forintot.

Ha GYES-re megyek nekem kell fizetni a TB-t?

Legjobb válasz: Nem, dehogyis.

Nem, dehogyis.
Nem kell.
Vonják a gyesbõl.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!