Találatok a következő kifejezésre: Ha gyesen kell (229 db)

Ha gyesre megyek és kiveszem a szabijaimat, akkor mindenképpen vissza kell mennem dolgozni? Főleg ha még közbe terhes leszek?

Legjobb válasz: Két verzió van. A gyerkõc 2 éves korától gyesen vagy, és nem dolgozol. Ilyenkor fizetés nélküli szabadságon vagy a munkahelyedrõl. Ebben az esetben a szabadságot majd csak a gyes lejárta után lehet kivenni. A gyes folyósítása mellett lehet 8 órában dolgozni. Ilyenkor lehet kivenni a szabadságokat. Azzal kell még kalkulálni, ha terhes leszel közben saját jogodon csak annyi napot lehetsz táppénzen amennyit gyes folyósítása mellett dolgoztál.

Két verzió van. A gyerkõc 2 éves korától gyesen vagy, és nem dolgozol. Ilyenkor fizetés nélküli szabadságon vagy a munkahelyedrõl. Ebben az esetben a szabadságot majd csak a gyes lejárta után lehet kivenni. A gyes folyósítása mellett lehet 8 órában dolgozni. Ilyenkor lehet kivenni a szabadságokat. Azzal kell még kalkulálni, ha terhes leszel közben saját jogodon csak annyi napot lehetsz táppénzen amennyit gyes folyósítása mellett dolgoztál.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszod! Ha vissza megyek dolgozni, akkor valószínûleg sajnos kirúgnak.
A kérdező hozzászólása: És ha gyes mellett kiveszem a szabijaimat és nem megyek vissza dolgozni, akkor nem is mehetek el tápra a következõ babával majd?
A gyes alatt védve vagy, nem rúghatnak ki, csak közös megeggyezéssel (de ha nem írod alá, akkor nem!!) Ha közben terhes leszel akkor szintén védve vagy, terhes kismamának se mondhatnak fel rendes felmondással!!
A kérdező hozzászólása: A TB-nél rákérdeztem hogy tényleg csak annyit lehetek tápon amennyit ténylegesen dolgoztam gyes alatt, mivel ügyvédnél is voltam és õ is ezt mondta. Ott azt mondták hogy folyamatosan vagyok biztosítva, ezért nem kell dolgozni.Ez a frissen kezdõ dolgozokra igaz.

Ha gyesen vagyok kell tb-t fizetnem?

Januárban szültem és még mielött elintéztem volna a gyest,családit megküldtek nekem 12db csekket amit minden hónapban be kell fizetnem.Amikor bejött ez a rendszer 06.04.01-jén én kb akkor lettem terhes,így ezt nem fizettem.Elötte meg iskolába jártam azért nem kellett.És most nem vagyok benne biztos hogy kell vagy nem fizetnem.

Legjobb válasz: Ha gyesen vagy az biztosított állapotnak számít,mert nyugdíjjárulékot is vonnak belõle.Én ezt hallottam.Úgyhogy nem kell fizetni.Én meg szociálisan voltam rászorult de megváltozott a lakcím-oda nem intéztem már el mert úgyis pár hét múlva már szülök és akkor már a gyest intézem.szóval elvileg most én sem vagyok biztosított,de a gyes miatt az leszek.

Ha gyesen vagy az biztosított állapotnak számít, mert nyugdíjjárulékot is vonnak belõle.Én ezt hallottam.Úgyhogy nem kell fizetni.Én meg szociálisan voltam rászorult de megváltozott a lakcím-oda nem intéztem már el mert úgyis pár hét múlva már szülök és akkor már a gyest intézem.szóval elvileg most én sem vagyok biztosított, de a gyes miatt az leszek.

Ha gyesen vagyok és így leszek egyéni vállalkozó, milyen kiadásokra kell számítanom?

Nem igazán vagyok ezzel tisztában, légyszi világosítsatok fel.El?re is köszönöm!

Legjobb válasz: Ha nem végzel személyesen munkát akkor magad után nem kell járulékot fizetni, mivel a gyes alapján biztosítva vagy. Ha személyesen végzed /pl. ténylegesen te árulsz és nem csak irányítasz/ akkor úgy minõsülsz mint ha nem is lennél gyesen, minden járulékot úgy fizetsz mintha fõállású egyéni vállalkozó lennél. Fõállásúként legalább a minimálbér után meg kell fizetned a járulékokat(27% tb, 10% nyugdíj, 6% egészségb. 1,5% munkaerõpiacit/ illetve a 16 % személyi jövedelemadót.

Ha nem végzel személyesen munkát akkor magad után nem kell járulékot fizetni, mivel a gyes alapján biztosítva vagy. Ha személyesen végzed /pl. ténylegesen te árulsz és nem csak irányítasz/ akkor úgy minõsülsz mint ha nem is lennél gyesen, minden járulékot úgy fizetsz mintha fõállású egyéni vállalkozó lennél. Fõállásúként legalább a minimálbér után meg kell fizetned a járulékokat(27% tb, 10% nyugdíj, 6% egészségb. 1, 5% munkaerõpiacit/ illetve a 16 % személyi jövedelemadót.


Ha gyesen vagyok kell tbt fizetnem?

Én kiskönyvvel dolgoztam mielött terhes lettem.Most januárban megjött 12 db csekk hogy a tbés stbt kell vele rendezni.Mi elintéztük a gyest és családit és most fogalmam sincs hogy kell fizetni vagy nem.Anyukám is gyesen volt de neki nem kellett 3évig tbt fizetni.Vagy ha igen ez 2006.áprilisától lenne.Elég furcsának találom ezt az egészet.Még a 24e forintból fizessek ki 4500Ftot.

Legjobb válasz: Ha gyesen vagy NEM KELL FIZETNI!! De ha még nincs meg a baba és csak majd gyesen leszel akkor FIZETNI KELL!!! 33 hetes kismama:)

Ha gyesen vagy NEM KELL FIZETNI!! De ha még nincs meg a baba és csak majd gyesen leszel akkor FIZETNI KELL!!! 33 hetes kismama:)

Ilyen esetbe kell jelenteni ha gyesen van az ember? A tb miatt kérdezem

Ismer?söm lánya, januárban szült, áprilisban múlt el 18éves. Be kellett volna jelentenie az APEH felé? Jelzem nem vélemény kérek, mert a picinekmindene megvan, rengetek szeretetet kap, ésén örültem volna ha ilyen anyukám van:) 10perc a legtöbb még bárkire is ráhagyja

Legjobb válasz: Nem igazán értem a kérdést... Talán azt szeretnéd tudni, hogy a lánynak kell e TB-t fizetnie a GYES alatt? Nem, nem kell neki és igen, be kell jelenteni az APEH-nek hogy GYES-en van.

Nem igazán értem a kérdést... Talán azt szeretnéd tudni, hogy a lánynak kell e TB-t fizetnie a GYES alatt? Nem, nem kell neki és igen, be kell jelenteni az APEH-nek hogy GYES-en van.
A kérdező hozzászólása: elõtte tanult, köszönöm a választ:) igen az volt a kérdés hogy be-e kell jelenteni! A többitcsak infónak írtam, hogy ne jöjjenek azok a válaszok hogy szeény gyerek...felelõségetelen anyu..stb
Gyes alatt biztosított, akkor autómatikusan vonják. Szerintem. De a legegyszerûbb, ha felhívja a TB-t, és megkérdezi.

Ha GYES alatt születik a tesó, akkor ha Tgyásra mennék 28 nappal szülés elõtt, le kell mondanom a GYESt?

Ha igen,mennyivel elõtte,vagy egyszerre lehet lemondani a GYESt és igényelni a Tgyást?

Legjobb válasz: A GYED extra miatt kapni fogod a nagyobb után a Gyest és a pici után pedig a Tgyást. Nem kell lemondanod.

A GYED extra miatt kapni fogod a nagyobb után a Gyest és a pici után pedig a Tgyást. Nem kell lemondanod.
A kérdező hozzászólása: De jó, köszönöm! Akkor elkezdem összeszedegetni a Tgyás igényléshez a papírokat, lassan aktuális lesz a "szülés elõtt 28 nappal". :)
További boldog babavárást! :) 26 hkm :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen, neked is! :)
Nem kell lemondani, én is hasonló helyzetben vagyok, csak nálunk a nagymama nevén van a gyes, mert én visszamentem dolgozni. Én január 30-al igényelhetem meg a tgyást, de a nagymama nevén maradhat tovább a gyes, akkor is, ha én tgyáson vagyok. Tehát, neked sem kell lemondani!

Ha gyes alatt esek teherbe akkor mit kell tenni? Le kell mondani a gyest és táppénzre menni?

Legjobb válasz: valószinû,hogy több lenne,de áprilisban lejár addig kibirjuk. Én úgy okoskodtam,hogy mivel az egyik ellátás nem lehet alapja a másiknak(gyed,gyes,tgyás)így majd a fizumból számolják a következõ gyedet,mert bérezett napom csak a szabik lesznek. Erre saját kútföbõl jutottam,mivel konkrétan senki nem tudta megmondani,hogy ilyenkor mi van. De emlékeim szerint azoknak akik a két gyerek között táppénzen voltak kevesebb lett a második gyereknél a gyed. Majd júniusban majd megtudom,hogy jól gondolkodtam vagy nem:)

valószinû, hogy több lenne, de áprilisban lejár addig kibirjuk. Én úgy okoskodtam, hogy mivel az egyik ellátás nem lehet alapja a másiknak(gyed, gyes, tgyás)így majd a fizumból számolják a következõ gyedet, mert bérezett napom csak a szabik lesznek. Erre saját kútföbõl jutottam, mivel konkrétan senki nem tudta megmondani, hogy ilyenkor mi van. De emlékeim szerint azoknak akik a két gyerek között táppénzen voltak kevesebb lett a második gyereknél a gyed. Majd júniusban majd megtudom, hogy jól gondolkodtam vagy nem:)
Az a praktikus. De nem kötelezõ, maradhatsz gyesen is...
Én maradok gyesen majd amikor lejár akkor kiveszem a szabikat, aztán megkezdem a tgyást, szülés elött 28 nappal.Pont annyi szabim van.Úgy számoltam, hogy így jobban járok anyagilag hosszú távon.
A kérdező hozzászólása: köszi utolsó válaszolónak:a táppénz nem több lenne mint a gyes?
Már most szólok: nem jól gondolozol. A táppénz nem fog beleszámitani, visznt vesztesz egy csomó pénzt. Az, hogy kiveszed a szabikat, az addig jó ötlet... A nem táppénzre menetel viszont már rossz. De ez a te dolgod...
Hát nem vagyok, könyvelõ, de senki nem tudott felvilágosítani, csak az szajkózták, hogy az egyik ellátás nem lehet alapja a másiknak. De azt, hogy ebbe a körbe a táppénz beleszámít arra mindenki a vállát vonogatta. Most akkor a táppénz mi? Nem kaptam max.gyedet, nincs akkora különbség, csak ismerösök elmondásaira támaszkodtam. De a gyedem annyi lesz, mint az elözõ, vagy nem?Vagy mi van? Na majd júniusban megtudom.

Ha gyesen vagyok akkor kell fizetni az egészségügyi hozzájárulást az apehnak?

Legjobb válasz: Legjobb tudomásomszerint, ha gyesen vagy a gyerek miatt te is biztosított vagy, ugyanúgy, mint a nyugdíjasok. Én gyesen vagyok és még soha senki nem kért pénzt, vagy nem utasított el, ha orvoshoz mentem.

Legjobb tudomásomszerint, ha gyesen vagy a gyerek miatt te is biztosított vagy, ugyanúgy, mint a nyugdíjasok. Én gyesen vagyok és még soha senki nem kért pénzt, vagy nem utasított el, ha orvoshoz mentem.
Nem.
A kérdező hozzászólása: Köszi met akkor feleslegesen nem fizetem, gondolom nem szólnak hogy nem kell nekik a pénz :-)

Ha gyesen vagyok elötte nem volt munkahelyem akkor kell a családi pótlékról nyilatkoznom? Ha igen hova kell leadni?

Legjobb válasz: Az APEH oldalon tölthetsz le nyilatkozatot, azt kitöltve az OEP-nek küldöd vissza, gondolom akkor onnan kapod az ellátmányt. Vagy MÁK-tól? Ha GYES-en vagy, akkor a MÁK-tól, akkor oda küldöd.

Az APEH oldalon tölthetsz le nyilatkozatot, azt kitöltve az OEP-nek küldöd vissza, gondolom akkor onnan kapod az ellátmányt. Vagy MÁK-tól? Ha GYES-en vagy, akkor a MÁK-tól, akkor oda küldöd.
Neked nem kell nyilatkozatott tenned. Csak a párodnak. Nyilatkozni akkor kell, ha dolgozol, hogy a munkáltató az adóelõleg megállapításánál figyelembe tudja venni.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat, nem lettem okosabb, de majd a kincstártól megkérdezem.
Második vagyok. Nem tudom, miért nem lettél okosabb, nyilatkozni kell a jövedelmed utalójának, de tulajdonképpen ez abban az esetben formalitás, ha csak ez a jövedelmed, mivel ez nem befolyásolja a teljes évi jövedelmedet. De azért kérdezzél rá az Államkincstárnál. De az APEH oldalon van továbbra is nyomtatvány, egyszerû kinyomtatni, kitölteni, és kész, nincs vele gondod. Minden jót!
A kérdező hozzászólása: Köszi!

Személyi jövedelemadó bevallás garnitúrát akkor is vissza kell kükdeni ha gyesen vagyok? *nincs más jövedelem*

Legjobb válasz: Ha 2012. évben kizárólag GYES ellátásod volt, másfajta jövedelmed nem, akkor nem kell kitölteni és visszaküldeni sem. Elajándékozhatod annak, akinek szüksége lenne rá, de nem kapott.

Ha 2012. évben kizárólag GYES ellátásod volt, másfajta jövedelmed nem, akkor nem kell kitölteni és visszaküldeni sem. Elajándékozhatod annak, akinek szüksége lenne rá, de nem kapott.
A kérdező hozzászólása: 'csak gyes' köszönöm szépen!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!