Találatok a következő kifejezésre: Ha gyes esek teherbe, érdemes (2 db)

Ha gyes alatt esek teherbe, érdemes szülés előtt még kivenni a bent maradt normális szabadságot, hogy jobb legyen a gyed összege majd?

Legjobb válasz: Igen! Menj vissza dolgozni és legyen legalább 180 nap munkaviszonyod, hogy újra gyedet kapj!

Igen! Menj vissza dolgozni és legyen legalább 180 nap munkaviszonyod, hogy újra gyedet kapj!
Az a kérdés, hogy az elsõ babára végig GYES-t kaptál e, vagy 2 éves koráig GYED-et. Mert ha GYED-et, akkor a második babádra is GYED jár. Sõt nekem annakidején újraszámolták és a második gyerekre magasabb összeget kaptam.

Ha letelik a gyedem, és gyes alatt újból teherbe esek, akkor érdemes e visszamenni dolgozni, hogy a következő tgyás, gyed ne legyen nagyon kevés?

A bérem amikor gyedre jöttem 133.800 volt, most 140.000 körül.Ez közel annyi mint minimálbér 2x-e-ilyenkor mib?l számolnak majd új tgyást, gyedet?

Legjobb válasz: Ha nem mész vissza dolgozni, csak gyesre vagy jogosult ( alanyi jogon jár, bértõl független) Ha visszamész dolgozni, és megvan a 180 nap biztosítási idõd, jogosult vagy a tgyás-ra és utána gyedre is, ami az átlagkereseted függvénye. Elsõ hat hónapban tgyás, ami az átlagkereset 80 %-a és nincs maximálva, utána gyed, ami szintén bérfüggõ, de a mindenkori költségvetési törvény maximum összeget állapít meg. ( Ezt most pontosan nem tudom jelenleg mennyi )

Ha nem mész vissza dolgozni, csak gyesre vagy jogosult ( alanyi jogon jár, bértõl független) Ha visszamész dolgozni, és megvan a 180 nap biztosítási idõd, jogosult vagy a tgyás-ra és utána gyedre is, ami az átlagkereseted függvénye. Elsõ hat hónapban tgyás, ami az átlagkereset 80 %-a és nincs maximálva, utána gyed, ami szintén bérfüggõ, de a mindenkori költségvetési törvény maximum összeget állapít meg. ( Ezt most pontosan nem tudom jelenleg mennyi )
A kérdező hozzászólása: "Abban az esetben, ha nem rendelkezik 180 napi tényleges keresettel az irányadó idõszakban, akkor a terhességi gyermekágyi segély és a gyermekgondozási dij összegét a szerzõdés szerinti bérébõl számitják, de az maximálva van a minimálbér kétszerese összegében."-ezt a véleményt egy másik topicon kaptam. Eszerint nem kell visszamennem dolgozni, mert a bérem alapján így is a maximum gyedet kapom majd. Most mi az igazság? Segítsen valaki!!!:-)
Én ebben a szituban voltam, a gyes utolsó hónapjában mentem táppénzre, mint veszélyeztetett terhes.Kaptam rendesen a táppénzt, most pedig a tgyást, ami annyi, mint az elõzõnél.Biztosítva vagy a gyes által.
Szia! Nekem sikerült a gyed utolsó hónapjaiban teherbe esni, így azt választottam, hogy kivettem a rengeteg szabimat, ami már ugye jobb pénz, mintha csak a gyest kapnám. Persze kapom a gyest is mellette, aztán szülésig elmegyek tp-re, ha lejár a szabi. A legjobban azt hiszem úgy lehet járni, ha visszamész fél évet dolgozni következõ szülés elõtt, de minden esetben érdemes a mai világban tb szakértõ vagy pedig a munkahelyeden a munkaügy segítségét kérni.
Szia! Ismerõs a dilemma. A második gyermekem akkor született, mikor az elsõ 2 éves 4 hónapos volt. Én úgy oldottam meg, hogy kivettem az otthon töltött évek alatt összegyûlt szabadságomat (ami mint kiderült 1 évnyi szabadság lehet) és utána táppénzre mentem. Ha nagyon rendes a fõnököd, akkor meg tudjátok beszélni, hogy legyen.
Az elõzõ hozzászóló vagyok. Még annyit tennék hozzá, hogy érdemes bemenni az OEP-hez és konkrétan rákérdezni, így Te is megnyugszol. Nekem mást mondott a munkahelyem könyvelõje, mást a háziorvos, szóval megéri szerintem rákérdezni az OEP-nél. Ha szerencséd van, telefonon, de inkább személyesen.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!