Találatok a következő kifejezésre: Ha gyes esek teherbe, (57 db)

A kisfiam májusban lesz 2-éves, és ha most esek teherbe akkor gyedet, vagy gyes-t fogok kapni?

Legjobb válasz: Nem biztos, hogy a kérdezõ azzal jár a legjobban, ha gyesre megy a gyed lejárta után. A tgyással nem lesz gond, viszont ha nincs a két gyerek között, pontosabban a tgyás igénylése elõtti évben, 180 bérezett nap, akkor a minbér kétszeresének 70%-a lesz a tgyás maximuma. A gond a gyeddel van, hiszen akár most esel teherbe, akár pár hónap múlva, a gyedet jövõre fogod igényelni. Mivel minden ellátás összegénél az igénylést megelõzõ naptári év jövedelmét nézik, és te idén zömében gyest kapsz, ezért a gyeded alapja a minimálbér lesz. Ha a minimálbérnél több a szerzõdésed szerinti bér 70%-a, akkor érdemes a gyed után kivenni a szabikat, majd utána elmenni táppénzre.

Nem biztos, hogy a kérdezõ azzal jár a legjobban, ha gyesre megy a gyed lejárta után. A tgyással nem lesz gond, viszont ha nincs a két gyerek között, pontosabban a tgyás igénylése elõtti évben, 180 bérezett nap, akkor a minbér kétszeresének 70%-a lesz a tgyás maximuma. A gond a gyeddel van, hiszen akár most esel teherbe, akár pár hónap múlva, a gyedet jövõre fogod igényelni. Mivel minden ellátás összegénél az igénylést megelõzõ naptári év jövedelmét nézik, és te idén zömében gyest kapsz, ezért a gyeded alapja a minimálbér lesz. Ha a minimálbérnél több a szerzõdésed szerinti bér 70%-a, akkor érdemes a gyed után kivenni a szabikat, majd utána elmenni táppénzre.
Ha pici eszed van akkor ahogy a kicsi megszületik lemondasz a nagy GYES-érõl és kéred a kicsi után a tgyást, hiszen az jóóóóóóval több.
Májusig yged-et , utána gyest, vagy elmész táppénzre.
Csatlakozom az utolsó válaszolóhoz, õ adott neked tökéletes választ!
A kérdező hozzászólása: köszi mindenkinek a jotanácsokat!!most én gyeden vagyok.és ha jol értetem ha a kisfiam már betölti a 2-évet mire ujra terhes leszek, akkor kérjem ki a munkahelyemröl a szabikat, és menjek el táppénzre?Vagy mit tudnék még tenni?
Pénztárca szempontjából az a legkedvezõbb, ha kiveszed a szabikat és elmész táppénzre. Ha végigviszed a gyest, minimálbér után kapod a gyedet. Ha csak táppénzen leszel, akkor a mostani szerzõdésed szerinti bér 70%-ának a 70%-át fogod kapni, ugyanis akkor a 15 betegszabis napból fognak napi díjat számolni.

Ha GYES alatt teherbe esek, de csak GYES után, táppénz alatt szülök, akkor újból jár minden, mint az első gyereknél? (TGYÁS, GYES? )

Legjobb válasz: Táppénzre akkor mehetsz el, ha legalább 1 napra visszamentél dolgozni. Jár egyébként minden, csak teljesen mindegy hogy nevezik, az elõzõ 2 éves jövedelmed 70 %-a jár, ami ezek alapján elég kevés lenne.

Táppénzre akkor mehetsz el, ha legalább 1 napra visszamentél dolgozni. Jár egyébként minden, csak teljesen mindegy hogy nevezik, az elõzõ 2 éves jövedelmed 70 %-a jár, ami ezek alapján elég kevés lenne.

Munkát váltottam. Határozott szerződésem van.3 hónap. Mivan ha most esek teherbe? Akkor nem jár a fizum utáni gyes mi? Csak a kormány segélye az a 28. 000ft?

Legjobb válasz: Fizu utáni gyes? Talán gyedre gondolsz, nem? Kormány segélye nincs, az, amire gondolsz, az a gyes, ami 25000 Ft. Ahhoz, hogy gyedet kapj, a szüléskor is biztosítottnak kell lenned.

Fizu utáni gyes? Talán gyedre gondolsz, nem? Kormány segélye nincs, az, amire gondolsz, az a gyes, ami 25000 Ft. Ahhoz, hogy gyedet kapj, a szüléskor is biztosítottnak kell lenned.
kormány segélye a gyes. Normál munkaviszonnyal gyeded lenne, ami a fizetésed 70 %-a. Határozott szerzõdéssel viszont nem vagy védett, nem kötelesek megújítani, ha lejár a három hónap- hiába vársz babát esetleg.
A gyes alanyi jogon jar, nem kell hozza munkaviszony. Terhesseg alatt nem jar, csak szules utan. Ha teherbe esel es nincs munkaviszonyod, akkor munkanelkuli segely jar, utana lehet igenyelni a foglalkoztatas helyettesito tamogatast, ami mar nem 28500, hanem 22ezer valamennyi.
A kérdező hozzászólása: Puff neki..ezt akkor jól megjártam..pedig most járunk orvoshoz hogy legyen babánk, mert gondok vannak, nem kicsik.. De most derült ki hogy ahova mentem dolgozni, ott ez a divat..felvesznek 3 hónapra, aztán hosszabbítanak..meg megint hosszabbítanak..aztán újra meg újra addig míg a cég nem dönt úgy hogy átvesznek embereket..de ez lehet 2 hónap vagy akár 2 év is..


Ha gyes alatt teherbe esek, akkor kivehetem az összegyűlt szabadságomat, s utána elmehetek rögtön táppénzre? Volt vki hasonló helyzetben?

Legjobb válasz: Azt tudom, ha táppénzen vagyok, akkor én nem kapok gyest. De kell vmennyi munkaviszony, h. újra elmehessek táppénzre? Vagy a szabi kivétele is elég elõtte?

A kérdező hozzászólása: Azt tudom, ha táppénzen vagyok, akkor én nem kapok gyest. De kell vmennyi munkaviszony, h. újra elmehessek táppénzre? Vagy a szabi kivétele is elég elõtte?
Barátnõm csinálta, szabi után igényelte a táppénzt, és közben a férje meg igényelte a gyest, amit eddig Õ kapott.
A kérdező hozzászólása: Bocs, rosszul fogalmaztam az elõbb. Úgy értettem, vissza kell-e mennem dolgozni, h.kaphassak táppénzt, vagy elég, ha kiveszem a szabikat?
Igen ki lehet venni gyes alatt a szabikat, aztán táppénzre menni.Nem kell, ahhoz visszamenni dolgozni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Te esetleg így csináltad?

Ha gyes alatt teherbe esek és nem tudok visszamenni dolgozni - bár még létezik a munkahelyem - akkor táppénzre mehetek?

Legjobb válasz: Szia! Az elsõ válaszoló nem írta túl pontosan,mert veszélyeztetett terhesség esetén is elmehetsz táppénzre és kapod is a pénzt. Betegszabadság nem jár már a veszélyeztetett terheseknek az új törvény szerint. Egyébként errõl itt is van a link: http://adozona.hu/munkajog/Juliustol_nem_kap_tappenzt_a_vesz..

Szia! Az elsõ válaszoló nem írta túl pontosan, mert veszélyeztetett terhesség esetén is elmehetsz táppénzre és kapod is a pénzt. Betegszabadság nem jár már a veszélyeztetett terheseknek az új törvény szerint. Egyébként errõl itt is van a link: http://adozona.hu/munkajog/Juliustol_nem_kap_tappenzt_a_vesz..
Elvileg mehetsz, mert fennáll a biztosítási jogviszonyod, de most volt egy törvénymódosítás, miszerint a veszélyeztetett terhességre nem jár táppénz (nem tudom, mikortól lesz hatályos). Szóval kiír a doki, "legálisan" nem dolgozol, biztosítottnak fogsz számítani azalatt is, de pénz nem jár. Ha esetleg valami mással ki tud írni, akkor igen, de ha veszélyeztetett terhességgel ír ki, akkor nem.
Igen, én is kapom a táppénzt, július 19 óta vagyok veszélyeztetetten.
A kérdező hozzászólása: köszönöm
A kérdező hozzászólása: Köszi a tippet, nem tudom, majd megérdeklõdöm, sajnos az sem egyértelmû - még - nekem, hogy ilyenkor a szabit kiadják vagy továbbviszik van-e beleszólásom, stb. Még utána kell néznem.
1-es vagyok: ez jó kérdés, hát, így támogatja a kormány a több gyerek születését... :((( Nem gyûlt össze annyi szabid a gyed/gyes alatt, hogy át tudd hidalni vele az idõszakot a gyesed lejárta, és a következõ baba utáni tgyás megigénylése (28 nappal szülés elõtt lehet legkorábban) közt?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Így legalább nem rúgnak ki.
Akkor nincs nagyon más választásod .-( Táppénzre elmehetsz.
A kérdező hozzászólása: A munkaköröm miatt, másikat meg nem tud felajánlani.
Miért nem tudsz visszamenni dolgozni? Ha a doki kiír táppénzre, akkor megmarad a jogviszonyod, folyamatos lesz.
A kérdező hozzászólása: Köszi az infót, de most komolyan, mi van azzal, aki gyereket vár, vérzik, a nap nagy részében nem is kelhet fel az ágyból és semmit nem kap anyagiak tekintetében?
Gyerekek, most komolyan , ekkora hülyeséget, h nem kap a veszélyeztetett kismama pénzt a táppénzre... Ha vki nem tudja pontosan, miért riogatja ilyenekkel szegény kérdezõt? Valószínû, azért nem tud visszamenni dolgozni, mert veszélyeztetett terhes... Vérzik, feküdnie kell stb. Megõrülök, amikor vki ennyire biztos választ ad egy szikra utánajárás nélkül...
Mivel 9 hónap a terhesség, addigra míg szülsz, bõven meglesz a 365 nap. Úgyhogy hajrá! :-)
Ha most van 320 napod, akkor mire terhes leszel, meg megszületik a pici még az 562 is meglesz :)
A kérdező hozzászólása: bocs de az elobb nem irtam pontosan le.ugy lenne meg a 365 nap hogy mar a 9 honapos terhesseget is beleszamoltam.egyebkent marcius 15 utann kellene teherbe essek +9 honap terhesseg es igy lenne meg a 365 nap.mi van akkor ha most esek teherbe.mar nagyon szeretnenk babat
Ha most esel teherbe, akkor elesel a tgyástól és a gyedtõl. Érdemes azért kiszámolni már most, hogy mennyi lenne a tgyásod, gyeded, mert ha jól emlékszem, akkor a 6 órás minimálbér jövedelemnél még pont megéri, alatta viszont már több a gyes, mint a tgyás, gyed. A két hónap nem a világ vége, ki lehet bírni :)

Határozatlan idejű munkaviszonyom van, gyesen vagyok 2014márciusig, ha gyes lejárta előtt teherbe esnék akár egy hónappal, akkor milyen juttatásokra számíthatok utána, újra Tgyás, gyed, gyes jár?

Legjobb válasz: Újra jár majd a tgyás, gyed, gyes, csak az összege fog attól függni, mikor esel teherbe. Ha a gyes lejárta elõtt 1 hónappal esel teherbe, és táppénzre mégy szülésig, akkor jobban jársz, mintha pl. most esnél teherbe.

Újra jár majd a tgyás, gyed, gyes, csak az összege fog attól függni, mikor esel teherbe. Ha a gyes lejárta elõtt 1 hónappal esel teherbe, és táppénzre mégy szülésig, akkor jobban jársz, mintha pl. most esnél teherbe.
Igen járni fog tgyás és gyed, ha a munkaviszonyod még fent áll. Viszont, ha az irányadó idõszakban több mint 180 napot vagy gyesen, akkor a gyed alapja a minimálbér lesz.

Ha valaki a GYES ideje alatt esik teherbe a második gyermekével, akkor a TGYÁS-t és a GYED-et mi alapján számolják a mai jogszabályok szerint? Ugyanannyi lesz, mint az első babánál, vagy kevesebb?

Legjobb válasz: Az attól függ, hogy mikor szül. Az ellátások alapját mindig aszerint számolják, hogy az igénylést megelõzõ évben volt-e jövedelem (180 bérezett nap), és ha nem volt, akkor miért nem. Ha azért nem mert tgyásban, gyedben, táppénzben részesültél, akkor az ellátások alapját a korábban folyósított ellátás alapjának figyelembevételével kell megállapítani, azonban ha azért nincs 180 bérezett nap, mert nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) gyesen voltál, akkor a minimálbér az alap. Persze ha a szerzõdés szerinti béred alacsonyabb a minimálbérnél, akkor az lesz az alap. Ha gyes alatt esel teherbe, érdemes megszakítani a gyest, és elmenni táppénzre, mert így nagyjából ugyanannyi gyedet kapsz, mint az elsõ babával. Ebben az esetben is elmondható azonban, hogy a tgyás is maximált lesz, annyi lehet maximum, mint a gyed.

Az attól függ, hogy mikor szül. Az ellátások alapját mindig aszerint számolják, hogy az igénylést megelõzõ évben volt-e jövedelem (180 bérezett nap), és ha nem volt, akkor miért nem. Ha azért nem mert tgyásban, gyedben, táppénzben részesültél, akkor az ellátások alapját a korábban folyósított ellátás alapjának figyelembevételével kell megállapítani, azonban ha azért nincs 180 bérezett nap, mert nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) gyesen voltál, akkor a minimálbér az alap. Persze ha a szerzõdés szerinti béred alacsonyabb a minimálbérnél, akkor az lesz az alap. Ha gyes alatt esel teherbe, érdemes megszakítani a gyest, és elmenni táppénzre, mert így nagyjából ugyanannyi gyedet kapsz, mint az elsõ babával. Ebben az esetben is elmondható azonban, hogy a tgyás is maximált lesz, annyi lehet maximum, mint a gyed.

Ha Gyed alatt esek teherbe, viszont Gyes alatt szülnék akkor minden marad úgy, mint az elsőnél?

Legjobb válasz: A kislányommal én is gyed alatt estem teherbe,mert a fiam már másfél éves volt akkor.A lányom után ugyanúgy kaptam a terhességi gyermekágyi segélyt,ill. most a gyedet kapom.A fiam után nem jár semmi már a családi pótlékon kivûl,mert elmúlt 3 éves most júliusban,meg ahogy a lányom után keztdem kapni a gyedet,a fiam után megszûnt minden juttatás.Igényelni kellett persze újra a gyedet is. Sztem ha gyes alatt szülsz,akkor ha a nagyobbik gyermek után már gyest kapsz,akkor az megszûnik,mert 2 gyermek után nem adnak,csak az egyik után gyedet vagy gyest-attól függ ugye,mennyi idõs.Szóval akkor a pici után kapod majd újra a tgyást,majd a gyedet.Gyes ki tudja hogyan lesz még ezután,az még a jövõ zenéje,csak remélni lehet,hogy visszahozza a kormány a 3 évet.

A kislányommal én is gyed alatt estem teherbe, mert a fiam már másfél éves volt akkor.A lányom után ugyanúgy kaptam a terhességi gyermekágyi segélyt, ill. most a gyedet kapom.A fiam után nem jár semmi már a családi pótlékon kivûl, mert elmúlt 3 éves most júliusban, meg ahogy a lányom után keztdem kapni a gyedet, a fiam után megszûnt minden juttatás.Igényelni kellett persze újra a gyedet is. Sztem ha gyes alatt szülsz, akkor ha a nagyobbik gyermek után már gyest kapsz, akkor az megszûnik, mert 2 gyermek után nem adnak, csak az egyik után gyedet vagy gyest-attól függ ugye, mennyi idõs.Szóval akkor a pici után kapod majd újra a tgyást, majd a gyedet.Gyes ki tudja hogyan lesz még ezután, az még a jövõ zenéje, csak remélni lehet, hogy visszahozza a kormány a 3 évet.
Gondolom a juttatások összegére vagy kíváncsi. Az, hogy ugyanannyi lesz-e a juttatás, mint az elsõre, az határozza meg, hogy mikor születik a második baba. Amikor megszületik, és igényled az ellátásokat (tgyás, gyed), megnézik az igénylést megelõzõ év jövedelmét. Mivel nem mentél vissza dolgozni, így neked jövedelmed nem lesz, ezért megnézik, miért nincs. Ha azért, mert nagyobbrészt gyed-en voltál az elõzõ évben, akkor minden ellátás kb. ugyanannyi lesz, mint az elsõ babával (kivéve, hogy a tgyásnak is van maximuma, így ha a minimálbér kétszeresénél több volt a fizetésed, akkor a tgyásod kevesebb lesz, mint az elsõ babával). Ha viszont azért nem volt jövedelmed, mert nagyobbrészt gyesen voltál, akkor az ellátások alapja a minimálbér lesz. (Ha pl. májusban lejár a gyed, és már terhes vagy, de csak következõ évben születik a kicsi, akkor te a vizsgált évben nagyobbrészt -180 napon túl- gyesen voltál, ezért lesz a minimálbér az alap.)
Ja, és ha visszamégy dolgozni papíron, akkor két lehetõség van: ha kiveszed a szabikat, majd táppénzre mégy, és ha egybõl, szabi nélkül táppénzre mégy. Ha kiveszed a szabikat, akkor az ellátás alapja a szabi idején kapott jövedelem plusz a betegszabadság (15 munkanap) idején kapott 70%-os jövedelem lesz. Ha egybõl táppénzre mégy, akkor az ellátások alapja a 70%-os betegszabadság lesz - vagyis csak akkor éri meg, ha a bruttód 210 ezer forint felett volt, minden egyéb esetben kevesebb pénzt kapsz, mint az elsõ babával.

Ha valaki GYES alatt esik teherbe, és megszületik a baba, akkor mennyi pénzt kap utána? És ha akkor születik, mikor a GYES lejárt már, visszament dolgozni és esetleg kirúgták és mondjuk munkanélkülin van?

Legjobb válasz: A jog védi a kismamákat! Gyes alatt nem rúghatnak ki senkit, ha pedig közben terhes lett és lejár a gyes, akkor sem! (Persze kivétel ha határozott idejû a szerzõdés, vagy ha a munkahelyét felszámolják jogutód nélkül.) Ha az elsõ gyermekkel gyed-en volt, majd gyes-en és a gyes alatt születik a második (és a munkaviszony még fennáll) akkor ismét kaphat gyed-et a második gyerek után, amit ha nem volt jövedelme a gyermek születési évét megelõzõ évben (pl:csak gyes) akkor a minimálbér alapján számolják ki. Ha munkanélküli lesz közben akkor nem tudom mi a helyzet. Remélem azért segítettem!

A jog védi a kismamákat! Gyes alatt nem rúghatnak ki senkit, ha pedig közben terhes lett és lejár a gyes, akkor sem! (Persze kivétel ha határozott idejû a szerzõdés, vagy ha a munkahelyét felszámolják jogutód nélkül.) Ha az elsõ gyermekkel gyed-en volt, majd gyes-en és a gyes alatt születik a második (és a munkaviszony még fennáll) akkor ismét kaphat gyed-et a második gyerek után, amit ha nem volt jövedelme a gyermek születési évét megelõzõ évben (pl:csak gyes) akkor a minimálbér alapján számolják ki. Ha munkanélküli lesz közben akkor nem tudom mi a helyzet. Remélem azért segítettem!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!