Találatok a következő kifejezésre: Ha gyed megyek (100 db)

2011 aug-ban jár le a gyedem. Tervezzük a 2. babát. Mikor kéne születnie, hogy a legjobban járnánk anyagilag ha nem megyek vissza dolgozni. Bruttom 270 volt, egyáltalán hogy számítják a tgyát, gyedet, betegállományt terhesség alatt? KÖSZI!

Legjobb válasz: Ha 2011 augusztusig gyeden vagy, akkor három lehetõség van: 1. egyáltalán nem mégy vissza dolgozni (szabikat sem veszed ki). A tesó ráér 2012 július végéig megérkezzen, mert a tgyás gyed alapja ekkor a szerzõdés szerinti béred. 2. visszamégy, kiveszed a szabikat, - ekkor is a béred lesz az alap, mert a szabadság alatt kapott jövedelem alapján fogják kiszámolni - így jártok a legjobban még akkor is, ha utána betegállományba mégy, mert a bruttód magas volt, így a maximális ellátást megkapod tgyásból is meg gyedbõl is (mindkettõ maximuma bruttó 109200), és a gyes helyett a normális béredet kapod. 3. betegszabira, majd táppénzre mégy egybõl gyed után - ekkor az ellátásokat a betegszabi alatt kapott 70%-os bérbõl számítják. Ezzel sem jártok rosszul, mert a magas bruttóddal így is a maximumot fogod kapni mind tgyásból, mind pedig gyedbõl, és a táppénzed meg jóval magasabb lesz, mint a gyes lenne.

Ha 2011 augusztusig gyeden vagy, akkor három lehetõség van: 1. egyáltalán nem mégy vissza dolgozni (szabikat sem veszed ki). A tesó ráér 2012 július végéig megérkezzen, mert a tgyás gyed alapja ekkor a szerzõdés szerinti béred. 2. visszamégy, kiveszed a szabikat, - ekkor is a béred lesz az alap, mert a szabadság alatt kapott jövedelem alapján fogják kiszámolni - így jártok a legjobban még akkor is, ha utána betegállományba mégy, mert a bruttód magas volt, így a maximális ellátást megkapod tgyásból is meg gyedbõl is (mindkettõ maximuma bruttó 109200), és a gyes helyett a normális béredet kapod. 3. betegszabira, majd táppénzre mégy egybõl gyed után - ekkor az ellátásokat a betegszabi alatt kapott 70%-os bérbõl számítják. Ezzel sem jártok rosszul, mert a magas bruttóddal így is a maximumot fogod kapni mind tgyásból, mind pedig gyedbõl, és a táppénzed meg jóval magasabb lesz, mint a gyes lenne.
szerintem a tgyás nincs maximálva, s soha nem számítanak betegszabiból, táppénzbõl gyedet. egyik ellátás nem lehet alapja a másiknak.
Kedves utolsó, óriásit tévedsz, ugyanis a tgyás maximált, ha nem volt 180 bérezett napod az igénylést megelõzõ évben, és a betegszabadság nem ellátás. Igazad van ellátásból nem számolnak másik ellátást, de mint írtam a betegszabi nem ellátás, hanem bérjövedelem, és mint olyan, bérezett napnak számít, alapja az egészségbiztosítás pénzügyi ellátásainak. Ha szeretnéd nagyon szívesen linkelek jogszabályt is, lehet könnyebb lenne, ha mielõtt butaságot írsz, tájékozódnál.

Második gyermekkel is jogosult leszek a GYEDre, ha nem megyek vissza dolgozni 2. szülés előtt?

Kislányom 15 hónapos és tervezzük a következ? babát (március környékén szeretnék újra teherbe esni), de nem tudom, hogy jogosult lennék-e továbbra is(a második babával) a gyedre, vagy sem.

Legjobb válasz: Azért nem teljesen úgy van szerencsére, ahogyan az elsõ válaszadó írta. Egyik ellátás alapja nem lehet egy korábbi ellátás - ez aranyszabály, vagyis semmi esetre nem lesz a második gyed alapja a gyes. Jól is néznénk ki! Az alap feltétel még mindig a munkaviszony megléte, szóval ha most passzív gyed-et kapsz, akkor mindenképpen vissza kell menned dolgozni a második bébi elõtt. Több variáció van, attól függõen, hogy mikor születik a második manó. Ha még a gyed idõszakába, akkor a szerzõdés szerinti bér lesz a második tgyás, gyed alapja. Ha a gyes idõszaka alatt, akkor a mindenkori minimálbér kétszerese lesz a tgyás, gyed alapja, kivéve, ha a szerzõdésed szerinti bér alapján kevesebb járna neked, mert akkor a szerzõdés szerinti bér az alap. Ha már lejár a gyes, vagy gyes alatt visszamész dolgozni, akkor is kétféleképpen lehet számolni. A verzió: van 180 bérezett napod, akkor abból számolnak. B verzió: nincs 180 bérezett napod, akkor az aktuális szerzõdésed szerinti bérbõl számolnak. A "180 bérezett nap"-ba nem számolható bele a táppénzes idõszak csak a ténylegesen ledolgozott, illetve szabadságon töltött nap.

Azért nem teljesen úgy van szerencsére, ahogyan az elsõ válaszadó írta. Egyik ellátás alapja nem lehet egy korábbi ellátás - ez aranyszabály, vagyis semmi esetre nem lesz a második gyed alapja a gyes. Jól is néznénk ki! Az alap feltétel még mindig a munkaviszony megléte, szóval ha most passzív gyed-et kapsz, akkor mindenképpen vissza kell menned dolgozni a második bébi elõtt. Több variáció van, attól függõen, hogy mikor születik a második manó. Ha még a gyed idõszakába, akkor a szerzõdés szerinti bér lesz a második tgyás, gyed alapja. Ha a gyes idõszaka alatt, akkor a mindenkori minimálbér kétszerese lesz a tgyás, gyed alapja, kivéve, ha a szerzõdésed szerinti bér alapján kevesebb járna neked, mert akkor a szerzõdés szerinti bér az alap. Ha már lejár a gyes, vagy gyes alatt visszamész dolgozni, akkor is kétféleképpen lehet számolni. A verzió: van 180 bérezett napod, akkor abból számolnak. B verzió: nincs 180 bérezett napod, akkor az aktuális szerzõdésed szerinti bérbõl számolnak. A "180 bérezett nap"-ba nem számolható bele a táppénzes idõszak csak a ténylegesen ledolgozott, illetve szabadságon töltött nap.
Igen, de jóval kevesebbet kapnál, mert az elõzõ éves jövedelmedbõl számítják. Azaz ebben az esetben a GYES-bõl. Javaslom, ha teherbe estél menj el szabira, majd táppénzre, akkor jóval több fog járni.

2. gyermekem után mennyi lesz a táppénz, ha gyed után megyek egyből a megadott bruttóm alapján? Zöld kezet adok.

gyedem lejárt március 1-én és április 15-től vagyok ismét táppénzen. (9-es kóddal persze) A bruttóm volt 250.000 Ft. Maximum gyedem volt. Mit vonnak le belőle, mennyi kéne kb. kézhez kapnom? Köszönöm szépen

Legjobb válasz: A korábban folyósított ellátás alapja lesz a táppénz alapja. Vagyis, ami a gyed alapja volt, amikor eljöttél gyedre, az lesz a táppénzed alapja is most. A táppénz 60% és 16% SZJA-t vonnak belõle. Tehát, te max. gyedet kaptál, tehát a gyed alapja a minimálbér kétszerese volt. Így jelenleg neked akkor a minimálbér kétszerese lesz a táppénzed alapja.

A korábban folyósított ellátás alapja lesz a táppénz alapja. Vagyis, ami a gyed alapja volt, amikor eljöttél gyedre, az lesz a táppénzed alapja is most. A táppénz 60% és 16% SZJA-t vonnak belõle. Tehát, te max. gyedet kaptál, tehát a gyed alapja a minimálbér kétszerese volt. Így jelenleg neked akkor a minimálbér kétszerese lesz a táppénzed alapja.
Kb. 98-99 ezer forint táppénzt kell kapjál, családi adókedvezmény nélkül.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen, kb. ennyit is számoltak


Második gyerek esetében, ha ne megyek vissza dolgozni elõtte mibõl számolják a TGYÁS-t ill. a GYED-et?

Kislányom 2013 márciusában született. Szeretnénk második babát. Úgy szeretnék, hogy körülbelül két év legyen a két gyerek között tehát 2015-ben születne. Az lenne a kérdésem, hogy kapnám- e ugyan úgy a TGYÁS-t ill. a GYED-et a második babánál is, ha nem megyek vissza dolgozni. Jelenleg minimálbér után kapom az ellátásokat. Meg volt a két év egybefüggõ biztosításom szülés elõtt.

Legjobb válasz: Ha a 2. baba születésekor is fennáll még a munkaviszonyod, akkor igen, jár majd tgyás és gyed. Ha egyáltalán nem mész vissza dolgozni, akkor a szerzõdés szerinti béred lesz a tgyás alapja és a gyed alapja is.

Ha a 2. baba születésekor is fennáll még a munkaviszonyod, akkor igen, jár majd tgyás és gyed. Ha egyáltalán nem mész vissza dolgozni, akkor a szerzõdés szerinti béred lesz a tgyás alapja és a gyed alapja is.
Igen jól írja az elõttem szóló, mivel minimálbéren vagy így neked az is mindegy hogy mennyi ideig kapsz majd gyest a kettõ gyerkõc között.

Június 19 ig kapok gyest majd kiveszem a szabikat. Második babával december 2re vagyok kiírva. Ha nem megyek vissza dolgozni vagyis kiíratom magam dokival hogyan fogják számítani a gyedemet? Elsővel a gyedem 57ezer volt

Legjobb válasz: A gyed alapja a 2011-es jövedelem lenne. Mivel neked nem lesz 2011-ben 180 bérezett napod, így megnézik miért nem volt. Ha azért, mert nagyobbrészt táppénzen vagy, akkor a szerzõdés szerinti béred lesz az alapja, ha azért, mert nagyobbrészt gyesen, akkor meg a minimálbér.

A gyed alapja a 2011-es jövedelem lenne. Mivel neked nem lesz 2011-ben 180 bérezett napod, így megnézik miért nem volt. Ha azért, mert nagyobbrészt táppénzen vagy, akkor a szerzõdés szerinti béred lesz az alapja, ha azért, mert nagyobbrészt gyesen, akkor meg a minimálbér.
Szia, bocs hogy inkább kérdezek, de ugyanígy vagyok kiírva és ugyanúgy akkor lesz egy 3, 5 éves gyerekem. Ti elkezditek az ovit szeptemberben? Nagyon vacilálok, hogy lenne jó a nagynak.
A kérdező hozzászólása: igen..mindenképp mert ugye csak jobb lesz neki is nekünk is.sok dolog van itthon és késõbb ha már jön tesó is akkor délelõtt nagylány oviba kis tesó itthon elvégzem a dolgokat stb.szerintem így jó.vaciláltam én is maradjon-e de jobb lesz neki sõt õ ragaszkodik hozzá:D

Gyedről ha táppénzre megyek, annak mi lesz az alpja, és az azutáni tgyásnak és gyednek? Segítsen valaki!

Legjobb válasz: A táppénz alapja a fizetésed. Elõször kivetetik Veled a felgyülemlet szabikat, ott full fizu. Aztán 15 nap betegszabi, ami fizu 70%. Aztán táppénz, ami fizu 60%. A TGYÁS-or alapja az elõzõ év lesz, ttehát ebben nem számít bele ez a táppénzes dolog. Aztán a GYED alapja a mostani fizetésed lesz, asszem ide beleveszik a betegszabit is és a táppénzt is. Ha még járna Neked a GYED, akkor abban az esetben éri meg táppéénzzre váltani, ha jó volt a bejelentetted.

A táppénz alapja a fizetésed. Elõször kivetetik Veled a felgyülemlet szabikat, ott full fizu. Aztán 15 nap betegszabi, ami fizu 70%. Aztán táppénz, ami fizu 60%. A TGYÁS-or alapja az elõzõ év lesz, ttehát ebben nem számít bele ez a táppénzes dolog. Aztán a GYED alapja a mostani fizetésed lesz, asszem ide beleveszik a betegszabit is és a táppénzt is. Ha még járna Neked a GYED, akkor abban az esetben éri meg táppéénzzre váltani, ha jó volt a bejelentetted.
És ha nincs 180 bérezett napod a két gyerek között, akkor a tgyás-nak is van maximuma, ugyanannyi, mint a gyed-nek, akkor is, ha fizetés alapján több járna. Mindig úgy gondolkodj, hogy egyik ellátás a másiknak nem lehet az alapja, vagyis gyed, gyes, tgyás, táppénz egymásnak alapja nem lehet. Ha semmi más nincs, amivel számolhatnál, akkor a szerzõdés szerinti béred az alapja a juttatásoknak.
A kérdező hozzászólása: Az a helyzet, hogy nem folytat tevékenységet a cég M.o.-on már. Így is ki tudom venni a szabikat?? A másik, meg hogy 140.000ft bruttó az alapom szerzõdés szerint, plussz a jutalék. Lehet jobban járok, ha ki sem veszem nem??
Valószínüleg nem veheted ki a szabikat.Mikor szülsz? Ha anyagilag megtehetitek, akkor gyed után gyesre menj, és szülés elõtt 28nappal megigényelheted a tgyást. Addig a szabik tovább halmozódnak, és ha nem adják ki, akkor ki kell fizetniük.

Ha bölcsibe megy a lányom kicsivel a gyed lejárta előtt, akkor onnantól nincs gyed?

Ezt be kell jelenteni? Vagy a bölcsi jelenti? Látja ezt az OEP / NAV?

Legjobb válasz: A bölcsi csak úgy veszi be a gyereket ha viszed a lemondó papírt.Gyedrõl neked le kell mondanod,mert a bölcsi lejelenti a gyereket akkor összeütközik a két dolog.Bölcsi+Gyed.De kérdezz rá és akkor tisztán fogsz látni:-)

A bölcsi csak úgy veszi be a gyereket ha viszed a lemondó papírt.Gyedrõl neked le kell mondanod, mert a bölcsi lejelenti a gyereket akkor összeütközik a két dolog.Bölcsi+Gyed.De kérdezz rá és akkor tisztán fogsz látni:-)
Igen. Onnantol csak gyes jar 4 ill. 6 oras munkavegze mellett. Dmha pedig nem dolgozol, nem mehet bolcsibe a gyerek. Legalabbis sok helyen igy van. Ha rajonnek, hogy nem dolgozol, akkor igen csak csunya szemmel fognak nezni. Esetleg kirakjak a bolcsibol a gyereket. Ha oeptol kapod a gyedet, akkor be kell menned es lemondanod rola. MAK-nal igenyeled a gyest. Ha a m.helyedtol kapod a gyedet, akkor gondolom visszamesz dolgozni es a munkaltatod elintezi a papirokat, csak kikell toltened a lemondo nyilatkozatot. De a gyest itt is magadnak kell igenyelned! Azzal a m.hely egyaltalan nem foglalkozik. Ha a nav/oep rajon, hogy kapod, akkor megvizsgaljak es kamatos kamattal kell visszafizetned, amit jogtalanul vettel fel. Sok sikert.
HA családi napközibe viszed, akkor megmarad a GYED is. De szólnod kell, hogy még nem dolgozol és GYED-en vagy, mert akkor úgy tudom, másképp van a napközi számára az állami támogatás.

Mennyi pénzt kapok, ha gyed után a második babával nem igénylem a gyest, hanem táppénzre megyek?

A második baba kb. 2 hónappal később érkezik miután lejár a gyedem.Eddig max gyedet kapok, a fizetésem szülés előtt bruttó 300e volt,évek óta folyamatos a munkaviszonyom. Köszönöm előre is mindenkinek aki időt szakít rám!

Legjobb válasz: A táppénzed alapja ugyanaz a jövedelem lesz, amibõl anno a gyedet számolták - ha 300e-bõl számolták, akkor annyi, max napi 5200Ft. A tgyásod alapja a szerzõdéses béred lesz, de max. 130200 lehet bruttóban, a gyed alapja meg a tgyás alapja lesz, de az is csak max. 130200 lehet bruttóban.

A táppénzed alapja ugyanaz a jövedelem lesz, amibõl anno a gyedet számolták - ha 300e-bõl számolták, akkor annyi, max napi 5200Ft. A tgyásod alapja a szerzõdéses béred lesz, de max. 130200 lehet bruttóban, a gyed alapja meg a tgyás alapja lesz, de az is csak max. 130200 lehet bruttóban.

Ha gyed után megyek újra tgyás-ra mi lesz a kiszámítás alapja, és ha gyed alatt kaptam pénzjutalmat az beleszámít-e?

2008.május 01-ig járt a gyed (a maximumot kaptam) az el?z? tgyásom is magas volt, hiszen jó volt a keresetem, mert az alapbéremhez ami 80.000 volt jöttek a túlórák és a m?szakpótlékok, kiküldetési pénz stb. most újra megigényeltem 2008.május 01-t?l (április 12-én szültem) és erre kiküldtek 47.000 forintot - mondván mivel nem dolgoztam az új tgyás alapja az alapbérem. Amit keveslek, létezik, hogy 80.000 bruttoból 47.000 az netto??? A munkaviszonyom igaz megsz?nt 2008. április 30. napjával, viszont még 2008. január 01. napján jutalom jogcímen kaptam 170.900.- forintot. Létezik hogy ennyi a tgyásom, (el?tte 95.000 volt) és, hogy a jutalmat(ami eü járulékalapot képez) nem veszik figyelembe??

Legjobb válasz: Létezik! A 80 e bruttónak kapod most a 70 %-át 6 hónapig, azaz THGYS-t,utána meg még kevesebbet fogsz kapni, mert a GYED-nél még több adót vonnak. A THGYS-edet gondolom családi pótlékkal volt 95 e. Ahoz, hogy vki 2008-ban a maximumot kapja bruttó 138 e Ft-tal kell legyen bejelentve, ráadásul, 2008. jan.1-tõl munkaviszonynak kell lenni, ettõl függetlenül szerintem a bruttó 80-at vették alapul.

Létezik! A 80 e bruttónak kapod most a 70 %-át 6 hónapig, azaz THGYS-t, utána meg még kevesebbet fogsz kapni, mert a GYED-nél még több adót vonnak. A THGYS-edet gondolom családi pótlékkal volt 95 e. Ahoz, hogy vki 2008-ban a maximumot kapja bruttó 138 e Ft-tal kell legyen bejelentve, ráadásul, 2008. jan.1-tõl munkaviszonynak kell lenni, ettõl függetlenül szerintem a bruttó 80-at vették alapul.
1. válaszoló még: Nagyon sokallom az elõzõ THGYS-edet, mert én a bruttó 110 ezres munkahelyemet hagytam ott a 140 ezresért, hogy max. juttatást kapjak. Az elõzõ esetében családival együtt kaptam volna kb.70 ezret, az utóbbinál meg 100 ezret fogok most kapni. Elég nehéz elképzelni, hogy hogy kaptál 95 ezret a bruttó 80 ezres fizetéseddeel bármennyit is túlóráztál.
A kérdező hozzászólása: Nem lényeges már, de hidd el ennyit kaptam, mert a cég kiküldött és külföldön dolgoztam neki euroért ami nagyban meglökte a brutto bérem. Ezért volt ennyi. Igy elhiheted most elég kellemetlenül érint, hogy a felét kapom...De nem ez a lényeg, hanem a bébi:-) És köszönöm.

Ha táppénzre megyek, akkor kevesebb lesz a GYED?

150 nap biztosított jogviszony után elmegyek szülésig (utolsó 60 napban)táppénzre, akkor kevesebb lesz a gyedem?a táppénz is biztosított id?nek számít ugye?szóval beleszámít a 180 napba??

Legjobb válasz: A táppénz ideje beleszámít a biztosítási idõbe. Az az alapszabály, hogy egyik ellátás nem képezi egy másik ellátás alapját, tehát az alacsonyabb összegû táppénzbõl nem számolnak átlagbért a tgyás-hoz illetve gyedhez. Ha valakinek az irányadó idõszakban nincs 180 napnyi jövedelme akkor a minimálbér kétszeresének a harmincad része a juttatások alapja, illetve ha szerzõdés szerinti munkabéred ennél kevesebb, akkor a tényleges bér. Kérdésedbõl nem derül ki, hogy tavaly volt-e más munkahelyed illetve az a jelenlegivel folyamatosnak tekinthetõ-e. ( a kettõ között kevesebb mint 30 nap megszakítás van) Ha volt és folyamatos akkor a juttatásokat nem a jelenlegi, hanem a jogosultság évét megelõzõ év átlagkeresetébõl számolják. Ha nem volt munkaviszonyod korábban vagy nem folyamatos, akkor táppénzt addig amíg nem lesz 180 nap munkaviszonyod csak a minimálbér alapján kaphatsz függetlenül attól, hogy mennyi a tényleges béred.

A táppénz ideje beleszámít a biztosítási idõbe. Az az alapszabály, hogy egyik ellátás nem képezi egy másik ellátás alapját, tehát az alacsonyabb összegû táppénzbõl nem számolnak átlagbért a tgyás-hoz illetve gyedhez. Ha valakinek az irányadó idõszakban nincs 180 napnyi jövedelme akkor a minimálbér kétszeresének a harmincad része a juttatások alapja, illetve ha szerzõdés szerinti munkabéred ennél kevesebb, akkor a tényleges bér. Kérdésedbõl nem derül ki, hogy tavaly volt-e más munkahelyed illetve az a jelenlegivel folyamatosnak tekinthetõ-e. ( a kettõ között kevesebb mint 30 nap megszakítás van) Ha volt és folyamatos akkor a juttatásokat nem a jelenlegi, hanem a jogosultság évét megelõzõ év átlagkeresetébõl számolják. Ha nem volt munkaviszonyod korábban vagy nem folyamatos, akkor táppénzt addig amíg nem lesz 180 nap munkaviszonyod csak a minimálbér alapján kaphatsz függetlenül attól, hogy mennyi a tényleges béred.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!