Találatok a következő kifejezésre: Ha gyed leszek (249 db)

Babát várok. A párom dologzik, még én is. Ha gyeden leszek nem tudom, merjünk hitelre lakást venni?

Õ kb. 120 e-et keres,az én gyedem 50 körül lesz.Még semmink nincs.Tudtok valami jó tippet pénzkeresésre?Csak a pénz nyomja rá a bélyegét az egész babavárásra:-(((

Legjobb válasz: Esetleg olyan hitelt is választhattok, hogy az elsõ pár évben csak kamatot és kezelési költséget törlesztetek, és azután jön hozzá a tõkerész törlesztése. Amikor a baba egy éves lesz (persze függõen az õ személyiségétõl és táplálkozási szokásaitól) elmehetsz dolgozni, ekkor le kell mondanod a gyedrõl, helyette havi 28E gyest kapsz majd + amit megkeresel.

Esetleg olyan hitelt is választhattok, hogy az elsõ pár évben csak kamatot és kezelési költséget törlesztetek, és azután jön hozzá a tõkerész törlesztése. Amikor a baba egy éves lesz (persze függõen az õ személyiségétõl és táplálkozási szokásaitól) elmehetsz dolgozni, ekkor le kell mondanod a gyedrõl, helyette havi 28E gyest kapsz majd + amit megkeresel.
A kérdező hozzászólása: Hol lehet ilyen hitelt felvenni, amit említettél?Nem tudom.
Önerõ, vagy plusz fedezet mindenféleképpen szükséges egy lakáshitelhez akármekkora a fizetésetek. Sokféle lehetõség van, de mindegyik csak úgy érhetõ el, ha vagy némi induló tõkéd, vagy egy segítõ család, aki megengedi, hogy a házukra jelzálog kerüljön. (Van olyan megoldás is, hogy csak ideiglenesen kell terhelni egy másik házat, de ez elég speciális megoldás.) Tudok segíteni mindenben, de csak a fent említett 2 esetben.
A kérdező hozzászólása: Ha aktuális lesz, mindenképpen jelentkezem.Köszi
elsõ vagyok: szerintem mindenhol lehet olyat, amit írtam, pl cib, erste, csak be kell menni egy bankba és megkérdezni

Ha Gyeden leszek majd kiküldetnek határozatot róla?

március végén cégem intézte ,postán elküldte a papírokat az igényléshez,május 05tól Gyeden leszek ,de még nem kaptam papírt az OEP tól.

Legjobb válasz: kiküldenek? akartam mondani.

A kérdező hozzászólása: kiküldenek? akartam mondani.
Nekem a munkahelyem küldte ki a határozatot. Most újra GYED-en vagyok március végétõl, de még nem érkezett meg a határozat, szerintem úton van.
A kérdező hozzászólása: köszönöm.

2011 aug-ban jár le a gyedem. Miért igaz az, hogy anyagilag az "ideális" ha 2-2, 5 év van a két gyerek között? Mi lesz a különbség ha gyed lejárta előtt vagy után esek teherbe (TGYÁS, GYED)? Munkaviszonyom folyamatos, bruttóm 250 volt.

Legjobb válasz: Ha pl. 2012 augusztusában szülsz, akkor a gyeded alapja 2012-es év lesz, amikor 8 hónapot gyesen leszel. Ilyenkor az elõnyszabály már nem érvényesül, vagyis a követezõ gyed alapja a minimálbér lesz. Ha viszont pl. 2012 áprilisban szülsz, akkor a gyed alapja 2011-lesz, amikor 8 hónapot gyeden vagy, ilyenkor az ellátás alapja a minimálbér helyett a szerzõdés szerinti béred lesz.

Ha pl. 2012 augusztusában szülsz, akkor a gyeded alapja 2012-es év lesz, amikor 8 hónapot gyesen leszel. Ilyenkor az elõnyszabály már nem érvényesül, vagyis a követezõ gyed alapja a minimálbér lesz. Ha viszont pl. 2012 áprilisban szülsz, akkor a gyed alapja 2011-lesz, amikor 8 hónapot gyeden vagy, ilyenkor az ellátás alapja a minimálbér helyett a szerzõdés szerinti béred lesz.


GYED 2. babáná: hogyan kell (ene) igényelnem, hogy a lehető legjobban jöjjünk ki? ! Első gyermekemnél táppénz-tgyás-gyedet kaptam a 2. baba születéséné is gyeden leszek még. Mi lesz a különbség, ha áprilisban vagy ha márciusban születik meg a pici?

Mit igényeljek? (Tgyás-t? Vagy Gyedet? ) Kell a régi munkáltatómtól kérni valami igazolást? Milyen papírokat kell kitöltenünk? Kevesebb lesz majd a gyedem a 2. babánál? Ezt mib?l fogják kiszámolni?

Legjobb válasz: Ha áprilisban születik, akkor 3 éves koráig járnak neked a juttatások, ha május 1 után, akkor sajnos csak 2 évig. Amikor a második pici megszületett, akkor igényeld a tgyás-t, majd annak lejártakor a gyed-et. Mindkettõ alapja a szerzõdés szerinti béred. Gyed-et ugyanannyit fogsz kapni a másodikra is, mint az elsõre, tgyást pedig akkor kapsz ugyanannyit, ha a fizetésed nem éri el a minimálbér kétszeresét. Ha ennél több a szerzõdés szerinti béred, akkor a tgyás kevesebb lesz, mert a te esetedben maximálva van (minimálbér kétszeresének 70%-a, maximum). ҝ

Ha áprilisban születik, akkor 3 éves koráig járnak neked a juttatások, ha május 1 után, akkor sajnos csak 2 évig. Amikor a második pici megszületett, akkor igényeld a tgyás-t, majd annak lejártakor a gyed-et. Mindkettõ alapja a szerzõdés szerinti béred. Gyed-et ugyanannyit fogsz kapni a másodikra is, mint az elsõre, tgyást pedig akkor kapsz ugyanannyit, ha a fizetésed nem éri el a minimálbér kétszeresét. Ha ennél több a szerzõdés szerinti béred, akkor a tgyás kevesebb lesz, mert a te esetedben maximálva van (minimálbér kétszeresének 70%-a, maximum). ҝ
Ja és azt lehagytam, hogy gyed-ez nem igényelhetsz a kicsi születésekor, csak a tgyás (vagy az annak megfelelõ idõ-24 hét) lejártakor. ҝ
180 bérezett nap kell hozzá. Beleszámít a szabadság, de a táppénz nem! Ha visszamégy, akkor erre figyelj:) ҝ

2. gyermekem után mennyi lesz a táppénz, ha gyed után megyek egyből a megadott bruttóm alapján? Zöld kezet adok.

gyedem lejárt március 1-én és április 15-től vagyok ismét táppénzen. (9-es kóddal persze) A bruttóm volt 250.000 Ft. Maximum gyedem volt. Mit vonnak le belőle, mennyi kéne kb. kézhez kapnom? Köszönöm szépen

Legjobb válasz: A korábban folyósított ellátás alapja lesz a táppénz alapja. Vagyis, ami a gyed alapja volt, amikor eljöttél gyedre, az lesz a táppénzed alapja is most. A táppénz 60% és 16% SZJA-t vonnak belõle. Tehát, te max. gyedet kaptál, tehát a gyed alapja a minimálbér kétszerese volt. Így jelenleg neked akkor a minimálbér kétszerese lesz a táppénzed alapja.

A korábban folyósított ellátás alapja lesz a táppénz alapja. Vagyis, ami a gyed alapja volt, amikor eljöttél gyedre, az lesz a táppénzed alapja is most. A táppénz 60% és 16% SZJA-t vonnak belõle. Tehát, te max. gyedet kaptál, tehát a gyed alapja a minimálbér kétszerese volt. Így jelenleg neked akkor a minimálbér kétszerese lesz a táppénzed alapja.
Kb. 98-99 ezer forint táppénzt kell kapjál, családi adókedvezmény nélkül.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen, kb. ennyit is számoltak

Ha GYED alatt leszek terhes, de már 2 éves kor (tehát GYED lejárta után) születne a kistesó, akkor milyen juttatásokra lehet számítani, mi fog járni, és mi lesz alapja?

Vagy érdemes "elméletileg" visszamenni dolgozni, és táppénzre menni? Az els? baba születése el?tt 12,5 év munkaviszonyom volt megszakítás nélkül.

Legjobb válasz: Én a múlt héten jártam személyesen az OEP-nél ezzel a kérdéssel, ott azt mondta a hölgy, hogy áprilisban változik a törvény, és azt nem tudni, hogy mi alapján fogják kiszámolni a juttatásokat, de jelenleg az a helyzet, hogy ha a GYES alatt születik meg a kistesó (a nagyobb 3 éves kora elõtt), akkor újra kapod a gyedet és a tgyást, az elõzõ naptári év keresetének alapján. Mivel én tavaly végig GYED-et kaptam, így, ha idén születne a kistesó, a minimálbér alapján számolnák ki(annak a 70%-a lenne). De éppen a gyed számításának az alapja fog megváltozni, és arról semmit nem tudott mondani, hogyan (!!!). Azért kíváncsi vagyok, más tud-e valamilyen infót még.

Én a múlt héten jártam személyesen az OEP-nél ezzel a kérdéssel, ott azt mondta a hölgy, hogy áprilisban változik a törvény, és azt nem tudni, hogy mi alapján fogják kiszámolni a juttatásokat, de jelenleg az a helyzet, hogy ha a GYES alatt születik meg a kistesó (a nagyobb 3 éves kora elõtt), akkor újra kapod a gyedet és a tgyást, az elõzõ naptári év keresetének alapján. Mivel én tavaly végig GYED-et kaptam, így, ha idén születne a kistesó, a minimálbér alapján számolnák ki(annak a 70%-a lenne). De éppen a gyed számításának az alapja fog megváltozni, és arról semmit nem tudott mondani, hogyan (!!!). Azért kíváncsi vagyok, más tud-e valamilyen infót még.
Bocsi, hogy belekotyogok, de engem is érint(ene) a dolog, viszont nem tudok errõl semmit. Hát, akkor majd áprilisban. Legalább ezt megtudtuk :)

Hogyan járunk jobban? Ha a kistesó előtt visszamegyek dolgozni min.180 napra, vagy ha Gyed alatt már várandós leszek és a szülést megelőző évben GYED-en és táppénzen leszek? Különbséget csak a TGYÁS-ban éreznék?

Míg vártam a kisfiam táppénzen voltam, akkor még magasabb volt a táppénz összege, Gyedben is a plafont kapom. Jelenleg 1 éves a kisfiam. Szeretnénk kistesót, de az anyagi helyzetünk kérdése sem elhanyagolható.

Legjobb válasz: A gyed mindkét esetben ugyanannyi lenne, a tgyás összege lenne csak más, igen. Ha visszamégy, akkor nincs korlátja, ha nem, akkor max. a minimálbér kétszeresének 70%-a lesz.

A gyed mindkét esetben ugyanannyi lenne, a tgyás összege lenne csak más, igen. Ha visszamégy, akkor nincs korlátja, ha nem, akkor max. a minimálbér kétszeresének 70%-a lesz.
Én jobban jártam volna, ha visszamegyek, mert jól kerestem, így a fél év tgyás jól jött volna megint, ha ugyanazt az összeget kapom, mint az elsõ babával. Ha tervezitek, és magas volt a fizetésed, akkor mindenképp érdemes.
Ha nem mész vissza, akkor a tgyás maximuma kb. annyi, mint a gyed maximum. Én pl. a gyed maximum kétszeresét kaptam tgyásnak, ezért úgy döntöttem, hogy visszamegyek 180 napra, mert azért 5 hónap csak 5 hónap. Nézd meg mennyi tgyást kaptál a fiadnál. Ha jóval többet, mint a gyed maximum, akkor megéri visszamenni, ha csak pár ezerrel többet, akkor szerintem (legalábbis nekem) nem érné meg az a 4 hónap munka (a 180 napba minden beleszámít, kivéve a 15 betegszabi utáni betegállomány, illetve ha a gyerkõc jogán vagy betegszabin, az sem számít bele)
3. válaszoló vagyok. Attól is függ, mikor jön a kistesó. Úgy tudom, ha még a gyedben érkezik (a fiad két éves koráig megszületik) akkor ugyanazokat kapod, mint a fiaddal. Ehhez bele kell húznotok :o) A táppénznek is van egy napi maximuma, valszeg te is azt kapnád, azt hiszem valami 130 ezer körül van. Szóval ha a nettód 170 lenne, akkor megérné visszamenni. Ha nem vagy bölcsi ellenes, azért is érdemes, mert a gyerkõc társaságban van, sokat tanul, te több pénzt kapsz, ráadásul kb 4 hónapot kell munkában tölteni, mert a 180 nap az naptári nap, és a szabik is belszámítanak, amit az elején kivehetsz, meg a 15 nap betegszabi is. Ha pedig jön a kistesó, sokkal könnyebb úgy, hogy a nagyobb bölcsiben van és még jól is érzi magát. Én így voltam, ledolgoztam azt a pont 180 napot, amit kellett, a nagyot felvették bölcsibe, most itthon vagyok a picivel, és a nagy (bár évvesztes, és a bölcsit járja kétszer) bölcsiben van. Jó, ha itthon vagyunk 4-en, de akkor is más sem megy, mint a nyafogás a nagyfiam és mi részünkrõl is. Õ játszana, amit nem mindig tudunk teljesíteni, mi meg állandóan veszekszünk vele, hogy ne kiabáljon (minket is zavar, nemcsak a hugi miatt), ne játsszon hangos játékkal, rendesen egyen, ezt ne csináld, azt ne csináld... Szóval ha nincs kinti program, én nem bírnám a hétköznapokat itthon egyedül két gyerekkel. Jó, ellennénk, mert más is megcsinálja (tisztelem is õket), de jobb neki a bölcsiben, nyugodtabb õ is én is. Szóval meggondolandó.... de ez már más téma.
3. válaszoló: ha gyedbe érkezne a kistesó, akkor sem ugyanazt kapná, mert a tgyásnak akkor is lenne maximuma, 180 bérezett nap híján. A táppénz maximuma meg napi 6200, vagyis 186 ezer.

Annak aki úgy dolgozik már egy éve hogy csak 2havonta hosszabbítják a szerződését jár GYES, GYED és a többi? Ha terhes lesz és elmegy szülni megszünik a munkaviszonya?

Legjobb válasz: Gyes: alanyi jogon jár Amire te gondolsz: tgyás, gyed Ha a tgyás igénylésekor van élõ szerzõdés: jár tgyás, jár gyed (még akkor is ha tgyás kezdete utáni napon lejár a szerzõdés). Ha a tgyás igénylésekor nincs élõ szerzõdés: ha 42 napon belül szûnt meg, akkor jár tgyás passzív jogon, de gyed már nem. Ha 42 napon túl szûnt meg, akkor nem jár sem tgyás, sem gyed, hanem csak gyes. Nem a szüléstõl szûnik meg a munkaviszonya, hanem mert lejár a szerzõdése. Onnantól az ellátás átvált passzívba. Összege ugyanannyi, ugyanannyi ideig jár.

Gyes: alanyi jogon jár Amire te gondolsz: tgyás, gyed Ha a tgyás igénylésekor van élõ szerzõdés: jár tgyás, jár gyed (még akkor is ha tgyás kezdete utáni napon lejár a szerzõdés). Ha a tgyás igénylésekor nincs élõ szerzõdés: ha 42 napon belül szûnt meg, akkor jár tgyás passzív jogon, de gyed már nem. Ha 42 napon túl szûnt meg, akkor nem jár sem tgyás, sem gyed, hanem csak gyes. Nem a szüléstõl szûnik meg a munkaviszonya, hanem mert lejár a szerzõdése. Onnantól az ellátás átvált passzívba. Összege ugyanannyi, ugyanannyi ideig jár.

Mi történik, ha gyed alatt visszamegyek dolgozni, január 1-től, és év közben megszületik a második baba, tehát nincs ledolgozott teljes évem, és az előző évben végig gyeden voltam? Mi lesz a juttatások (tgyás, gyed) alapja, és mennyi ideig kapom?

Továbbá ez mit jelent: Ha a szülés el?tt biztosítva volt a szül? 365 napot, akkor a jövedelem 70 százaléka lesz a GYED összege, amennyiben nem, akkor a minimálbér kétszeresének a harmincad része lesz a napi jövedelem. Ebb?l azt veszem ki, hogy bizonyos esetben jobban megéri nem biztosítottként szülni??

Legjobb válasz: Semmi nem történik. A folyamatos munkaviszony megvan gyed alatt is, mert állományban vagy. Biztosítva is voltál, hiszen a gyedbõl vonják a járulékokat is, ez jelenti a másik kérdésedre a választ. Tehát nyugodtan mehetsz szülni, nem lesz kevesebb a juttatásod, mint az elsõ babánál.

Semmi nem történik. A folyamatos munkaviszony megvan gyed alatt is, mert állományban vagy. Biztosítva is voltál, hiszen a gyedbõl vonják a járulékokat is, ez jelenti a másik kérdésedre a választ. Tehát nyugodtan mehetsz szülni, nem lesz kevesebb a juttatásod, mint az elsõ babánál.
A kérdező hozzászólása: Az elõzõ juttatásomat emelt minimálbér után kaptam, ezek szerint ha nem biztosítottként szülnék (mondjuk idõközben felmondanak nekem, és nem megyek vissza gyesre), akkor a minimálbér kétszerese után kapnám a juttatást?
Igen, de nem lennél vele elõrébb, mert járulékokat abból is vonnak, a tb-t meg neked kéne havonta fizetned magad után, ha nem akarsz fizetni ha orvoshoz mész. Egyébként a minimálbér kétszeresét bruttóban értsd, ami nettóban azért édeskevés a járulékok levonása után.
A kérdező hozzászólása: De a sima minimálbér utáni gyednél akkor is több ez a szám nem? A járulékokról nem sokat tudok sajnos.
Ha él a munkaviszonyod, akkor tgyás, gyed, majd gyes, ahogy az elsõvel is.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!