Találatok a következő kifejezésre: Ha elváltam, a közös házunkon (3 db)

Elváltunk, a közös házunkat aminek fele az enyém, hogyan lehet eladni, ha a férjem nem egyezik bele?

Mindketten benne lakunk. Mit lehet ilyenkor tenni? Hiába van papír róla hogy fele az enyém ? nem akarja eladni, s?t zárcserével fenyeget?zik.

Legjobb válasz: Mindenképpen még egy(?) bírósági tárgyalás elé néztek, ha a kedves férjed ennyire kompromisszum képes ember. Jól írták elõttem, elõször meg kell szüntetni a közös tulajdont, de ez csak egy formális dolog. Utána az ingatlant fel kell értékelni (a felperes megelõlegezett költsége) Újra menni a bíróságra, és kérni az ingatlan árverezését. Férjedet természetesen elõvásárlási jog illeti meg ebben a jogügyletben, magyarul meg veheti a Te feledet, de csak az értékbecslésben szereplõ összeg 50%-ért. És most jön a hab: ha nem kíván élni elõvásárlási jogával, és kevesebbért kel el az ingatlan az árverésen, Téged (mint felperest) akkor is megillet az értékbecslésben feltüntetett összeg 50%-a!!! Õ kap jóval kevesebbet. Ha nem volt érthetõ, küldj privit, ha igen, akkor örülök. Sok sikert!:)

Mindenképpen még egy(?) bírósági tárgyalás elé néztek, ha a kedves férjed ennyire kompromisszum képes ember. Jól írták elõttem, elõször meg kell szüntetni a közös tulajdont, de ez csak egy formális dolog. Utána az ingatlant fel kell értékelni (a felperes megelõlegezett költsége) Újra menni a bíróságra, és kérni az ingatlan árverezését. Férjedet természetesen elõvásárlási jog illeti meg ebben a jogügyletben, magyarul meg veheti a Te feledet, de csak az értékbecslésben szereplõ összeg 50%-ért. És most jön a hab: ha nem kíván élni elõvásárlási jogával, és kevesebbért kel el az ingatlan az árverésen, Téged (mint felperest) akkor is megillet az értékbecslésben feltüntetett összeg 50%-a!!! Õ kap jóval kevesebbet. Ha nem volt érthetõ, küldj privit, ha igen, akkor örülök. Sok sikert!:)
Sajnos sehogy, csak ha beleegyezik.Ha csak haszonélvezete lenne nem tulajdonjoga akkor is kell a beleegyezése.Ismerõsöm 10 évig nevelte albérletekben a három gyerekét, mert a férje kitolásból nem egyezett bele a hatalmas házuk eladásába.Végül halálra itta magát és a felnõlt gyerekei látták hasznát.
Én ebben a hhelyzetben azt tudomneked tanácsolni, h ne hagyd elmérgesedni kettõtök kapcsolatát.Tudom nagyon nehéz, de legyél te az okosabb, és nyeld le a ékát.ebben a törékeny helyzetben még sok közös döntést kell meghoznotok, és nagyon megnehezíthetitek egymás életét.Biztos mind a ketten szeretnétek túlesni rajta, és újrakezdeni az életeteket.Szóval szerintem hagyd egyenlõre ezt az adjuk el hamar a lakást témát és próbáld meg megvárni amíg kicsit lenyugszik a helyzet, és lehet hogy Õ ajálnja majd fel./az én férjem végül elköltözött magától, még csomagolni is segítettem neki./
A váláskor kellett volna kérni a biróságon, hogy árvereztesse el a biróság.Bár nem tudom igy utolag lehete hogy elváltál töle!
Na ezt most nem vágom, ha a közös tulajdon megszûntetésével lehet eladni a lakást, akkor miért kellett lepontozni?
Kérjed a bíróságon a közös tulajdon megszûntetését!
A kérdező hozzászólása: Mindenkinek köszönöm a segítséget! Az utolsó válaszadónak Üzenem: Külön köszönet és persze, hogy értem és el is intézem így, mert ez így tiszta, arra meg várhatnék, hogy magától egyezzen bele az eladásba. Pedig ha menne normálisan, akkor mindketten jobban jönnénk ki belõle.

Ha elváltam, és a közös házunkon van még hitel, az megfeleződik-e. A lakásban most én lakom. A vele felvett hiteleket ki fizeti tovább?

Legjobb válasz: Az, aki a hitelszerzõdésen adósként, kezesként vagy adóstársként szerepel. A vagyonmegosztásban van döntés a hitelrõl, a ház sorsáról és minden ilyen kérdésrõl. Az ingatlan ha közös tulajdon, akkor a hitel is közös kötelezettség, így azt felesben kell viselni. Viszont a "már kifizetett rész" is közös. Az, hogy ki fizeti tovább és milyen módon, az a ti döntésetek, végsõ soron pedig a bíróság fog ítélni felõle.

Az, aki a hitelszerzõdésen adósként, kezesként vagy adóstársként szerepel. A vagyonmegosztásban van döntés a hitelrõl, a ház sorsáról és minden ilyen kérdésrõl. Az ingatlan ha közös tulajdon, akkor a hitel is közös kötelezettség, így azt felesben kell viselni. Viszont a "már kifizetett rész" is közös. Az, hogy ki fizeti tovább és milyen módon, az a ti döntésetek, végsõ soron pedig a bíróság fog ítélni felõle.

Elváltam és külön élek, de használati jogom van a házra. Az állandó lakcímem is a volt közös lakásunk. Megtudtam, hogy a hátam mögött ki akar jelenteni. Megteheti-e és ha igen, milyen lépéseket tehetek ennek megakadályozására?

Legjobb válasz: Keverik a szezont a fazonnal. Az allando lakcim azt jelenti, hogy eletvitel szeruen ott elsz. Ha ez nem all fennt, akkor valoban kenyszerkijelenthet. Ettol a hasznalati jogod, vagy a haszonelvezeted nem szunik meg.

Keverik a szezont a fazonnal. Az allando lakcim azt jelenti, hogy eletvitel szeruen ott elsz. Ha ez nem all fennt, akkor valoban kenyszerkijelenthet. Ettol a hasznalati jogod, vagy a haszonelvezeted nem szunik meg.
Hülyeséget beszélsz utolsó, akkor sem lehet kijelenteni ha nem ott lakik, mert ha pl albérletbe van és a tulaj nem engedi bejelenteni akkor is kell az állandó, akkor mi lesz? Anélkül nem lehet, így nem jelentheti ki, akárhogy is ármánykodik. Mi sem ott lakunk 8 év ahova be vagyunk jelentve....
Használati jogot nem tud kijelenteni, az örök életre szól.
Joga van kenyszerkijelenteni, ha nem laksz ott. Ettol fuggetlenul, ha akarsz, barmikor visszamehetsz.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az infókat. Csak kiegészíteném, a ház a közös tulajdonunk, de én 7 éve elköltöztem. A bíróság 1 szobát és a közös helységeket jelölte ki nekem, szint úgy neki+a gyerekek szobái. A vagyon elosztást nem sürgettem a gyerekek miatt. Most már nagyok és idén kéne rendeznie a lakás feléért járó összeget. Mivel a végzés szerint osztott a tulajdon, úgy hallottam nem számít mióta nem lakom ott, bármikor visszaköltözhetnék. (ügyvédhez ment és valami kényszerkijelentésrõl beszélt, a baj, hogy nem mondhatom neki, hogy tudom, mert a gyermekeim figyelmeztettek)
Ez ellen kiskapu az, hogy ha azt mondja, hogy nem végleges szándékkal költözött ki csak átmenteti.
Gondolom errõl van szó: Ha a közös lakás valamelyik házastárs különvagyona vagy önálló bérlete, a lakáshasználati jog ezt a házastársat illeti meg. A bíróság a másik házastársat kivételesen, és csak abban az esetben jogosíthatja fel a lakás megosztott vagy kizárólagos használatára, ha a lakáshasználatra jogosult gyermek nála van elhelyezve.
most már utolsó elõtti
Haszonélvezeti jogról van szó? Nem lehet kijelenteni!
A tulajdonjogodat nem értinti a lakcímrendezési eljárás, de ehhez is bizonyítania kellene férjednek, hogy az ingatlant végleges szándékkal hagytad el. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény végrehajtásáról rendelkezõ 146/1993. (X.26.) Korm. rendelet 35.§ (3) bekezdése szerint, ha a polgár igazolja, hogy a lakásába bejelentkezett személy ténylegesen nem lakik ott, a jegyzõ – miután megállapította, hogy a bejelentett lakcím nem valós a lakcímet a nyilvántartásban „fiktív” jelzéssel szerepelteti mindaddig, amíg a polgár valós lakcímét be nem jelenti -. Nem szerepeltethetõ „fiktív” jelzéssel a lakcím, ha a jegyzõ eljárása során megállapítja, hogy az érintett – a lakás végleges elhagyásának szándéka nélkül – átmenetileg nem tartózkodik a lakásban. http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=993001..


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!