Találatok a következő kifejezésre: Ha elváltam, a közös (9 db)

Elváltunk, a közös házunkat aminek fele az enyém, hogyan lehet eladni, ha a férjem nem egyezik bele?

Mindketten benne lakunk. Mit lehet ilyenkor tenni? Hiába van papír róla hogy fele az enyém ? nem akarja eladni, s?t zárcserével fenyeget?zik.

Legjobb válasz: Mindenképpen még egy(?) bírósági tárgyalás elé néztek, ha a kedves férjed ennyire kompromisszum képes ember. Jól írták elõttem, elõször meg kell szüntetni a közös tulajdont, de ez csak egy formális dolog. Utána az ingatlant fel kell értékelni (a felperes megelõlegezett költsége) Újra menni a bíróságra, és kérni az ingatlan árverezését. Férjedet természetesen elõvásárlási jog illeti meg ebben a jogügyletben, magyarul meg veheti a Te feledet, de csak az értékbecslésben szereplõ összeg 50%-ért. És most jön a hab: ha nem kíván élni elõvásárlási jogával, és kevesebbért kel el az ingatlan az árverésen, Téged (mint felperest) akkor is megillet az értékbecslésben feltüntetett összeg 50%-a!!! Õ kap jóval kevesebbet. Ha nem volt érthetõ, küldj privit, ha igen, akkor örülök. Sok sikert!:)

Mindenképpen még egy(?) bírósági tárgyalás elé néztek, ha a kedves férjed ennyire kompromisszum képes ember. Jól írták elõttem, elõször meg kell szüntetni a közös tulajdont, de ez csak egy formális dolog. Utána az ingatlant fel kell értékelni (a felperes megelõlegezett költsége) Újra menni a bíróságra, és kérni az ingatlan árverezését. Férjedet természetesen elõvásárlási jog illeti meg ebben a jogügyletben, magyarul meg veheti a Te feledet, de csak az értékbecslésben szereplõ összeg 50%-ért. És most jön a hab: ha nem kíván élni elõvásárlási jogával, és kevesebbért kel el az ingatlan az árverésen, Téged (mint felperest) akkor is megillet az értékbecslésben feltüntetett összeg 50%-a!!! Õ kap jóval kevesebbet. Ha nem volt érthetõ, küldj privit, ha igen, akkor örülök. Sok sikert!:)
Sajnos sehogy, csak ha beleegyezik.Ha csak haszonélvezete lenne nem tulajdonjoga akkor is kell a beleegyezése.Ismerõsöm 10 évig nevelte albérletekben a három gyerekét, mert a férje kitolásból nem egyezett bele a hatalmas házuk eladásába.Végül halálra itta magát és a felnõlt gyerekei látták hasznát.
Én ebben a hhelyzetben azt tudomneked tanácsolni, h ne hagyd elmérgesedni kettõtök kapcsolatát.Tudom nagyon nehéz, de legyél te az okosabb, és nyeld le a ékát.ebben a törékeny helyzetben még sok közös döntést kell meghoznotok, és nagyon megnehezíthetitek egymás életét.Biztos mind a ketten szeretnétek túlesni rajta, és újrakezdeni az életeteket.Szóval szerintem hagyd egyenlõre ezt az adjuk el hamar a lakást témát és próbáld meg megvárni amíg kicsit lenyugszik a helyzet, és lehet hogy Õ ajálnja majd fel./az én férjem végül elköltözött magától, még csomagolni is segítettem neki./
A váláskor kellett volna kérni a biróságon, hogy árvereztesse el a biróság.Bár nem tudom igy utolag lehete hogy elváltál töle!
Na ezt most nem vágom, ha a közös tulajdon megszûntetésével lehet eladni a lakást, akkor miért kellett lepontozni?
Kérjed a bíróságon a közös tulajdon megszûntetését!
A kérdező hozzászólása: Mindenkinek köszönöm a segítséget! Az utolsó válaszadónak Üzenem: Külön köszönet és persze, hogy értem és el is intézem így, mert ez így tiszta, arra meg várhatnék, hogy magától egyezzen bele az eladásba. Pedig ha menne normálisan, akkor mindketten jobban jönnénk ki belõle.

Családjogi kérdésem: ha elváltak a szülõk, nem bántalmazás miatt, és a feleség kb.300 km-re költözött munka miatt, és vitte a közös gyermeket is, akkor az apának kutya kötelessége a láthatással járó anyagi költséget bevállalni?

Hány bõrt lehet egy apáról lenyúzni? Fizetem a gyerektartást, most már nem láthatom két hetente a gyermekemet, sõt, ha látni szeretném, akkor az egy vagyonba kerül. Négyszer teszem meg az utat, plusz még a gyerek jegyei. Ezt tényleg csak az apának kell állnia?

Legjobb válasz: Nem felesben kell fizetni.

Nem felesben kell fizetni.
Annak kell allnia, aki jogosult a lathatasra. Jelen esetben az apanak.
Menj bíróságra kérda gyerekelhelyezés újratárgyalását mivel te a régi állandóságot tudnád biztosítani a gyereknek.
Elvileg, ha a bejeletett lakhelyét változtatják a gyereknek, ahhoz kel mindkét szülõ beleegyezése. Ha ez nincs meg( mert a okmányirodában ugye nem kérik) akkor be lehet jelenteni, akkor bírósági úton kötelezik az anyát a láthatás vpbiztosítására, vagy annak költségeinek felének akifizetésére
A bíróság szabályozhatja, nálam is félúton határozták meg, hogy egyik felet se terhelje indokolatlanul nagy költség. Vagy megegyeztek közösen (ha meg tudtok...)
Én úgy tudom, hogy fele költség az édesanyát terheli. Gondolom célszerû lenne leülni és átbeszélni a láthatást az édesanyával, mivel a megállapított láthatási feltételek nem állnak már fent. Ha nem megy akkor a gyámhatóság segítségét is lehet kérni.

Ha elváltam, és a közös házunkon van még hitel, az megfeleződik-e. A lakásban most én lakom. A vele felvett hiteleket ki fizeti tovább?

Legjobb válasz: Az, aki a hitelszerzõdésen adósként, kezesként vagy adóstársként szerepel. A vagyonmegosztásban van döntés a hitelrõl, a ház sorsáról és minden ilyen kérdésrõl. Az ingatlan ha közös tulajdon, akkor a hitel is közös kötelezettség, így azt felesben kell viselni. Viszont a "már kifizetett rész" is közös. Az, hogy ki fizeti tovább és milyen módon, az a ti döntésetek, végsõ soron pedig a bíróság fog ítélni felõle.

Az, aki a hitelszerzõdésen adósként, kezesként vagy adóstársként szerepel. A vagyonmegosztásban van döntés a hitelrõl, a ház sorsáról és minden ilyen kérdésrõl. Az ingatlan ha közös tulajdon, akkor a hitel is közös kötelezettség, így azt felesben kell viselni. Viszont a "már kifizetett rész" is közös. Az, hogy ki fizeti tovább és milyen módon, az a ti döntésetek, végsõ soron pedig a bíróság fog ítélni felõle.


A 20%-at.
Nálunk a láthatás 2 hetente hétvégén történne, ha ideadná az anya a gyereket. A pároddal egyezzetek meg úgy (nekünk így van a határozatba), hogy a jövedelme 15-25%(amennyit a bíróság megállapít, ált. 20%) vagy havi x ezer forint. ez így azért jó mert, ha nincs jövedelme azt az x összeget fizetnie kell, ha meg dolgozik abból vonják, és az meg lehet azért jobb, mert a százalék levonás több mint a meghatározott összeg. Remélem érthetõen mondtam.
Láthatásra: mennyi idõs a gyerek? Ha a bíróságnak kell meghatároznia a láthatást - ami régen rossz, mert pont ez az a kérdés, amelyben a szülõknek meg kellene egyezniük a gyerek érdekében, sõt, az elõre meghatározotttól is el szoktak térni, mert a gyereknek szüksége van mindkét szülõjére -, akkor az általában minden második hétvége, plusz nyáron 2 hét, plusz minden nagyobb ünnep második napja. De ezek olyan merev szabályok, hogy - szerencsére -a felek nem szokták betartani, kérdés, meg lehetne-e egyezni abban, hogy pl. hol az egyikük, hol a másikuk megy érte az iskolába, illetve hogy akkor lássák egymást, az apa és gyermeke, amikor akarják.
Tudod magzati kortól olyan 8 éves korig a gyerekek sokkal jobban érzékelik az õket körülvevõ történések érzelmeit, mint mi. És a rossz történések tudat alatt bevésõdnek a gyerekbe, emlékként lehet, hogy szinte semmi sem marad, de a személyiségét döntõen befolyásolja. Ezért várnék én nagyobb korukig, mert akkor már tudatosabbak, sokkal inkább uralják az érzelmeiket, és így nem okoz olyan gyökeres személyiség változást.
Ha fix összeget beszéltek meg, akkor az minden hónapban jár, de ha a bér 20%-áról döntötök, az csak akkor jár, ha bér is van, tehát a munkanélküli hónapokbanpl nem igen jár semmi, mert a 0ft 20%-a is nulla! Az apa szemszögébõl persze ez emberségesebb, hiszen ha nincs havi bére mit is adjon szegény, de ez attól isfügg milyen az apa, mert ha nem szeret dolgozni, akkor neki mindegy. A legjobb, ha meg tudjátok beszélni mennyi legyen.
Általában 20%ot szoktak megitelni, ez akkor rossz, ha nincs bejelentve, vagy mas osszegre, de ez a bevett szokás.
Nagyon pontos válaszokat kaptál, csak annyit akartam hozzátenni, hogy ha van, amikor több jön össze neki, akkor adjon többet, ha meg kevesebb, akkor kevesebbet. Így biztos, hogy könnyebb lesz mindkettõtöknek gazdálkodni a pénzzel. Szóval nem kell feltétlenül fix összeget fizetnie, a párod rugalmasságán is múlik.
Azért kicsit pontosítanám azokat a "pontos" válaszokat... :-) A gyerektartásdíj - általában - 20 %, de a bíróság meghatároz egy minimumösszeget is, amelyet akkor is meg kell fizetni, amikor az adott hónapban az apa keresete esetleg úgy alakul, hogy a 20 % kevesebb lenne ennél. Ez esetben a minimumösszeg mindig jár, de ha legalább ennyit tesz ki a 20 % vagy többet, akkor a 20 %. Ezt a megoldást javaslom.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat.3 éves a lányunk.talán egyetértünk mindenben, de az apának nagyon nehéz.szeretne visszajönni hozzánk, de nagyon tulzásba vitte már a féltékenységet, kiidegeltük már egymást.veszekedtünk minden nap, meg már csak kerülgettük egymást.a gyerekeknek (van egy lányom az elözö kapcsolatomból.nem hiszem hogy ez igy jó.én is nyugodtabb vagyok igy, de sajnálom igy történt.nem tudom mit tegyek.van valaki ilyen helyzetbe? mit tennétek?
Nem vagyok ilyen helyzetben, de ha jól értem, amit írtál, akkor a gyerekeket nem bántja, nem alkoholizál, nem csalt meg stb. csak ti ketten nem jöttök ki. Bár mind mások vagyunk, de nekem ha már lenne gyerekem, és kialakulna ez a helyzet alaposan végig beszélném a dolgot a párommal, és ha lehet külön szobában, vagy ágyon együtt maradnánk, ill. semmiképpen nem válnék el és igyekeznék nyugodt álarcot fölvenni, és amíg lehet nem mutatni semmit olyat a gyerekek felé, ami miatt bánkódhatnának. Ha már nagyobbak (min.8-10 év) elmagyaráznám nekik mi helyzet apuval meg Velem, és õket is bevonnám a döntéshozatalba, hogy mit akarnak... Remélem nem lesz ilyen, de (nem mondom lehet naív vagyok) úgy tervezem, ha lesz gyerekem valaha, akkor az én igényeim, kényelmem stb. háttérbe fog kerülni.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat. és még egy kérdést feltennék.láthatásra mennyi napot szoktak megadni.és hány órát?ugy értem, hogy heti hány napot kell engedni hogy lássa a gyereket? barátnõméknél hétvégén van láthatás
Igen, jogod van. Sõt, érdemes rendõrt/gyámügyet hívni, hogy õk is lássák.
Igen, jogod van, és szerintem is legyen valaki aki még ezt látja!
Igen, és ha az átadáson képes részegen megjelenni, akkor az is meglehet, hogy józanul elviszi és utána szépen berúg. Egy 3 éves nem a 13 éves kategória, aki tud telefonálni ha baj van, vagy kiszolgálja magát a hûtõbõl, egy ekkora gyereknek felelõsségteljes felügyelet kell. Jelentsd a gyámügyön vagy a gyermekvédelmiseknél (nem tudom melyik illetékes), és a továbbiakban az apuka felügyelet alatt látogathassa csak a gyereket. Továbbá keress tanúkat is.
Ha az apuka be van rúgva akkor egyértelmûen ne engedd a gyerek közelébe
TB szám alapján csak azt látják hogy van e érvényes biztosításod, az nem munkakönyv Te.
Talán, ha családsegítõ vagy a gyermekjóléti szolgáltatást vesz igénybe, mert ott Taj alapú nyilvántartás van ettõl az évtõl.
Elvált emberként én is rengeted dolgot intéztem a gyermekeim miatt, azonban sehol sem kérték a volt társam adatait, hiszen nekem azt nem kötelességem tudni. Ha tényleg egy hivatal kiváncsi az adatra, akkor az hivatalos módon fel fogja venni a kapcsolatot a volt társsal - ez a feladatuk. Valószínû a kérdezõnek van oka kételkedni, s ha ez így van, akkor ne adja ki az adatokat a volt társnak! Ennyi! Egyébként a TB kártya alkalmas arra, hogy megtudjuk ki-hol és mióta dolgozik egy adott munkahelyen.
semmihez nem kell a volt társ taj kártyája.elvált vagyok sose kérték még sehol a gyerekem dolgaihoz az apja taj kártyáját
Az eszedbe se jutott hogy a bíróságon kéri az emelést és berendelik a kereseti kimutatásodat?? 30% egyébként sem ítélnek...
Taj szám alapján ezt meg lehet nézni? Szerintem nem. Mondd, a volt nejed mivel foglalkozik? Egyébként nem, miért ítélnének 30%-ot?
A kérdező hozzászólása: Természetesen odaadtam neki, mert a gyerek mögé burkolózott, de gondolkodtam, mire kellhet, hiszen minden papirhoz adószám kell... nekem azjutott az eszembe, hogy megnézi, mta hol vagyok bejelentve, és kér gyerektartás emelést, a fizum 30%-át... lehetséges ez?
Én négy éve elvált nõ vagyok gyerekkel, de eddig még soha, semmihez nem kellett a volt férjem TAJ száma. Semmiképp ne add neki oda, bár szerintem nem tudna visszaélni vele sehol...
Ha anyuka elvárja, hogy apuka ne titkolózzon, akkor anyuka mondja meg szépen mire kell, neki se legyenek titkai.
Ahhoz nem kell TB kártya ott az APEH... Ha most simán mentek a dolgok eddig nem értem miért kéne kukacoskodni "nemadomodaaaa" tiszta dedó. NEM tud vele visszaélni. Apuka se titkolózzon és ennyi.
Miért félted a TB számodat? Nem fog rá csípõprotézis mûtétet elkönyveltetni. Mást nem nagyon tud vele csinálni. Nyugodtan odaadhatod....az csak egészségügyi ellátásban fontos.
Ha a gyermeked bármilyen ügyéhez kell, akkor úgyis köteles megmondani, hisz mindannyiótokat érint.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, én sem tudok róla, akkor ezt fogom tenni.
Én még sem segélyes, sem munkahelyi papírok esetében nem találkoztam azzal, hogy a volt házastárs TB számát kérték volna. Ha a feleséged továbbra is kéri, te viszont kételkedsz, akkor mond meg neki, hogy adja oda a papírt vagy menjél el vele és együtt töltsétek ki.

Elváltam és külön élek, de használati jogom van a házra. Az állandó lakcímem is a volt közös lakásunk. Megtudtam, hogy a hátam mögött ki akar jelenteni. Megteheti-e és ha igen, milyen lépéseket tehetek ennek megakadályozására?

Legjobb válasz: Keverik a szezont a fazonnal. Az allando lakcim azt jelenti, hogy eletvitel szeruen ott elsz. Ha ez nem all fennt, akkor valoban kenyszerkijelenthet. Ettol a hasznalati jogod, vagy a haszonelvezeted nem szunik meg.

Keverik a szezont a fazonnal. Az allando lakcim azt jelenti, hogy eletvitel szeruen ott elsz. Ha ez nem all fennt, akkor valoban kenyszerkijelenthet. Ettol a hasznalati jogod, vagy a haszonelvezeted nem szunik meg.
Hülyeséget beszélsz utolsó, akkor sem lehet kijelenteni ha nem ott lakik, mert ha pl albérletbe van és a tulaj nem engedi bejelenteni akkor is kell az állandó, akkor mi lesz? Anélkül nem lehet, így nem jelentheti ki, akárhogy is ármánykodik. Mi sem ott lakunk 8 év ahova be vagyunk jelentve....
Használati jogot nem tud kijelenteni, az örök életre szól.
Joga van kenyszerkijelenteni, ha nem laksz ott. Ettol fuggetlenul, ha akarsz, barmikor visszamehetsz.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az infókat. Csak kiegészíteném, a ház a közös tulajdonunk, de én 7 éve elköltöztem. A bíróság 1 szobát és a közös helységeket jelölte ki nekem, szint úgy neki+a gyerekek szobái. A vagyon elosztást nem sürgettem a gyerekek miatt. Most már nagyok és idén kéne rendeznie a lakás feléért járó összeget. Mivel a végzés szerint osztott a tulajdon, úgy hallottam nem számít mióta nem lakom ott, bármikor visszaköltözhetnék. (ügyvédhez ment és valami kényszerkijelentésrõl beszélt, a baj, hogy nem mondhatom neki, hogy tudom, mert a gyermekeim figyelmeztettek)
Ez ellen kiskapu az, hogy ha azt mondja, hogy nem végleges szándékkal költözött ki csak átmenteti.
Gondolom errõl van szó: Ha a közös lakás valamelyik házastárs különvagyona vagy önálló bérlete, a lakáshasználati jog ezt a házastársat illeti meg. A bíróság a másik házastársat kivételesen, és csak abban az esetben jogosíthatja fel a lakás megosztott vagy kizárólagos használatára, ha a lakáshasználatra jogosult gyermek nála van elhelyezve.
most már utolsó elõtti
Haszonélvezeti jogról van szó? Nem lehet kijelenteni!
A tulajdonjogodat nem értinti a lakcímrendezési eljárás, de ehhez is bizonyítania kellene férjednek, hogy az ingatlant végleges szándékkal hagytad el. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény végrehajtásáról rendelkezõ 146/1993. (X.26.) Korm. rendelet 35.§ (3) bekezdése szerint, ha a polgár igazolja, hogy a lakásába bejelentkezett személy ténylegesen nem lakik ott, a jegyzõ – miután megállapította, hogy a bejelentett lakcím nem valós a lakcímet a nyilvántartásban „fiktív” jelzéssel szerepelteti mindaddig, amíg a polgár valós lakcímét be nem jelenti -. Nem szerepeltethetõ „fiktív” jelzéssel a lakcím, ha a jegyzõ eljárása során megállapítja, hogy az érintett – a lakás végleges elhagyásának szándéka nélkül – átmenetileg nem tartózkodik a lakásban. http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=993001..

Ha közös megegyezéssel elváltam és a lakáshasználati jog az enyém akkor kicseréltethetem a zárakat vagy kell az ex-férjem beleegyezése is?

A válás már 3 hónapja lezajlott a háznak egyik fele és a lakáshasználati jog az enyém! Mennyi beleszólása van ebbe az exférjnek?

Legjobb válasz: ha kizárólagos lakáshasznákatot kaptál az egész házra akkor nem kell tájékoztatnod a férjedet. lecserélheted nyugodtan! benne van a nevében hogy kizárólagosságot kaptál. kizárólag te használhatod, bár ugye ezt tudod hogy a férjed másik tulajdonhányada nem szünt meg.

ha kizárólagos lakáshasznákatot kaptál az egész házra akkor nem kell tájékoztatnod a férjedet. lecserélheted nyugodtan! benne van a nevében hogy kizárólagosságot kaptál. kizárólag te használhatod, bár ugye ezt tudod hogy a férjed másik tulajdonhányada nem szünt meg.
Kié a másik fele??A volt férjeddé? Mert akkor annyi joga van neki is mint neked.. Lecserélheted a zárat bármikor de adni kell kulcsot a férjednek is..
A használati jog ebben az esetben erõsebb, mint a tulajdonosi jog. A használati jogok (lásd. pl. haszonélvezeti jog) igen erõs korlátai a tulajdonosi jogoknak.
A kérdező hozzászólása: 6.válaszoló Mint mondtam kizárólagos lakáshasználati jogot kaptam pluszba az exférjem még le is mondott a lakáshasználatról amit mellesleg nem tud visszacsinálni így utólag.
_Nekünk annó a bírónõ mondta, nálunk is ugyanigy volt, és nem cserélheted le a zárat, vagy ha igen, kell neki kulcsot adnod, vagy bekell engedned a lakásba ha úgy adódik!mert 50%ban az õ tulajdona is, ha kifizeted a lakásból akkkor lecserélheted a zárat!
A kérdező hozzászólása: 5.válaszoló Nem ítéltek neki semmit mivel lemondott a lakáshasználati jogról teljes egészében.
ez esetben ha fele fele tulajdonú, de téged jogosítottak fel kizárólagosságra, akkor elvileg nem kell a beleegyezése a zárcseréhez. ha úgy alalkul hogy majd egyszer értékesíteni akarjátok akkor értelemszerûen az õ tulajdoni hányada nem fog megszûnni, tehát fele fele arányban kell osztozni a vételáron! ítéltek a volt férjednek lakáshasználati jog ellenértékét?
A kérdező hozzászólása: Kedves mindenki: A lakásnak csak fele a volt férjemé, de a használati jog kizárólag az enyém! Gyerekem ugyan van viszont tárgytalan ez a kérdés mivel õ már nagykorú ámbár velem lakik jelenleg is.
a bíróság általában azt a felet jogosítja fel kizárólagos lakáshasználatra akinél elhelyezték a gyermekeket.értelemszerûen õk maradnak a lakásban.az apának ezesetben vélhetõen megítéltek egy lakáshasználati jog ellenértéket, hisz õ vagyoni hártányba került azáltal, hogy nem használhatja a tulajdoni részét.tehát neki kellett elköltöznie, és új albérletet keresnie. Sõt ha apa megfelelõen informálódik akkor jogosan de még igényt is tarthat lakáshasználati díjra tõled hisz te használod az õ részét is. ennek is van egy pénzbeli értéke! errõl tudsz? kért már ilyet az apuka? egyáltalán vannak gyermekek?
igen tudni kell hogy milyen arányú a lakás? 50 - 50 % tulajdonú?
Mivel a lakáshasználat a tied így nyugodtan lecserélheted a zárat, az lényegtelen, hogy kinek mennyi a tulajdoni része. Ha akarja akkor eladhatja akár neked akár másnak a tulajdoni részét attól még a haszonélvezet megmarad. A 8. hozzászóló arra gondolhatott, hogy mivel a volt férjed tulajdonos így joga van hozzá, hogy ellenõrizze a tulajdonát ám azt se teheti a zaklatásodra. Csupán kérhet tõled egy olyan idõpontot ami neked is megfelel évi pár alkalommal.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!