Találatok a következő kifejezésre: Ha elmegyek táppénzre, az (34 db)

a fizetésed 70%a de nem lehet több mint 91 ezer ft
De a gyed 70%, de a táppénz nem annyi, hanem 60.
Elõzõnek: Ha a bruttó béred 124000 Ft, annak a 70%-a 86800. Ebbõl GYED esetében ( jelenleg) 16% SZJA-t és 10% nyugdíjjárulékot vonnak. Ha egy gyermek után érvényesíted az adókedvezményt ( terhesség 91. napjától lehetõséged van rá), akkor a fenti összeg nettója 74232 Ft, adókedvezmény nélkül 64232 Ft. Elõbb azonban valszleg TGYÁS-t kapsz, amibõl csak SZJA-t vonnak, így annak összege 82912 Ft (nettó, 1 gyermek utáni családi adókedvezménnyel együtt). Ezen kívül a szülést követõen havonta családi pótlékot is kapsz, melynek összege 12200 Ft egy gyermek után( ez nettó összeg, nem vonnak belõle adót- és járulékot).
a táppénz az elsõ 2 hétben 70% utána 60
Gyed max 96 ezer
én voltam az elözö válaszoló. kicsit összezavarodtam. nem ugy van hogy a gyed a fizetés 70%-a? pl nekem nettö 90 a keresetem két éve folyamatosan dolgozom, akkor én hogy fogok kapni?és akkor mit? mert akkor én félre lettem tájékoztatva :S pf!
Ja, és nem a nettó után kapod a gyedet, hanem a bruttó után. Vagyis ne úgy számolj, hogy ha kerestél 100-at kézbe, akkor a gyed 70 lesz:) A 90 ezer nettóval nagyjából 140 ezer lehetett a bruttód, ami azt jelenti, hogy a gyeded bruttóban 98 ezer lesz, nettóban meg adókedvezménnyel 88 ezer, anélkül 78 ezer.
és az adókedvezmény mitõl függ? mindig is féltem mert ugye 89 ezer a jövedelmem, és ha szülök akkor majdnem hogy tönkre megyünk mert akkor kapok 65 ezret. 124 a bruttóm annak a 70%át kapom? az hogy lehet?
A kérdező hozzászólása: Huuuuuu, nagyon szépen köszönöm a válaszokat :)

6 hetes kismama vagyok. Sokan azt mondják, idén is 180 napnak kell meglennie és tavalyról is, hogy jó táppénzt kapjak! Tavaly márciusban jöttem ehhez a céghez! Ha elmegyek táppénzre mennyit fogok kapni? A bruttó alapbérem 108.900 ft.

Legjobb válasz: Ha idén megvolt a 180 napod, akkor az idei átlagkereseted alapján fogják számolni a táppénzt. Azért nem akarok pontos összeget írni, mert ebbe beszámít az esetleges jutalom, prémium, egyéb bérjellegû jövedelem is. Ha pedig jövõre mész csak táppénzre, és a jövõ évben nem lesz meg a 180 nap biztosítási idõd, akkor is az idei év átlagát veszik alapul. (a táppénzen töltött napokat nem veszik figyelembe a számításánál)

Ha idén megvolt a 180 napod, akkor az idei átlagkereseted alapján fogják számolni a táppénzt. Azért nem akarok pontos összeget írni, mert ebbe beszámít az esetleges jutalom, prémium, egyéb bérjellegû jövedelem is. Ha pedig jövõre mész csak táppénzre, és a jövõ évben nem lesz meg a 180 nap biztosítási idõd, akkor is az idei év átlagát veszik alapul. (a táppénzen töltött napokat nem veszik figyelembe a számításánál)
A kérdező hozzászólása: Igen meg volt idén a 180 napom! November végén akarok táppénzre menni! Csak mert eddig mindenki mást mondott amikor megkérdeztem erröl! Köszi a segitséget:) !
Táppénz elõtt legyen meg az összefüggõ folyamatos 180 nap, illetve két munka közt ne teljen el több, int 30 nap. Ha ennek a feltételnek megfelelsz, kapsz táppénzt. A fizud 70%-a.
Nekem nem volt meg a folyamatos 180 nap (a 2 munkahely között volt 60 nap kimaradás), mégis jogosult vagyok táppénzre, a 180 nap 2 különbözõ munkahely fizujából tevõdik össze (az egyik 160 bruttó, a másik valamivel több), így kapok 80 ezret havonta.

Ha idén terhes leszek és elmegyek táppénzre az idei vagy a tavalyi átlagfizum alapján kapok táppénzt (lassan 5 éve dolgozom ugyanitt)?

Legjobb válasz: A táppénz alapja mindig a jogosultságot megelõzõ év átlagkeresete, ha van legalább 180 bérezett nap. Mértéke két éves folyamatos munkaviszony esetén az átlag kereset 70 %-a.

A táppénz alapja mindig a jogosultságot megelõzõ év átlagkeresete, ha van legalább 180 bérezett nap. Mértéke két éves folyamatos munkaviszony esetén az átlag kereset 70 %-a.


Táppénz alatt nem rúghat ki.
Téged az ún "passzív táppénz" érdekel. Idén , ha a munkaviszony megszûnését követõ 3 napon belül leszel beteg, akkor jár, max. 30 napig. . (A munkaviszony nemcsak felmondással szûnhet meg, hanem pl. lejár a szerzõdésed.)Itt olvashatsz róla: http://berkalkulator.org.hu/tappenz-2012-passziv-tappenz-kal..

Hogyan számolják ki a táppénzt a netto vagy a brutto bérből? Tényleg két hetenként fizetik ki éa ha elmegyek táppénzre mennyi idő még az elsőt kifizetik? Mikor szoljak a terheségről a munkahelyen?

Legjobb válasz: Biztos, hogy nem kéthetente fizetnek, legalábbis nekem nem így fizették. A táppénzt a jelentést követõ második hónapban kaptam meg. Nekem szerencsém volt, félidõs terhesen szóltam, de elõtte szabin voltam. Nem akartam túl korán szólni, mivel az elõtte való magzatomat elvesztettem, szükségem volt arra, hogy "biztosabb" legyen a dolog.

Biztos, hogy nem kéthetente fizetnek, legalábbis nekem nem így fizették. A táppénzt a jelentést követõ második hónapban kaptam meg. Nekem szerencsém volt, félidõs terhesen szóltam, de elõtte szabin voltam. Nem akartam túl korán szólni, mivel az elõtte való magzatomat elvesztettem, szükségem volt arra, hogy "biztosabb" legyen a dolog.
Bruttó bérbõl és nem kéthetente fizetik. Az lehet a félreértés oka, hogy az elsõ 15 napot a munkáltató fizeti, az az úgynevezett betegszabadság, a többit a tb, az a táppénz. De senki nem fizet kéthetente. Minél hamarabb szólsz a terhességrõl annál korábban leszel "védett", tehát nem rúghatnak ki.
Havonta fizetik. Szerintem a félreértésre az ad okot, hogy a legtöbb esetben (nem tudom, hogy mindig így van-e) két hetente kell leadni a táppénzes papírt. Tehát az orvos egyszerre csak két hétre ír ki, és kéthetente kell menni megint papírért.

Ha a baba születéséig van meg a bedolgozott 1 évem, de közben elmegyek táppenzre, az beleszamít? Vagy akkor nem legy gyedem?

Legjobb válasz: A táppénzen töltött idõszak is munkaviszonynak számít. Ha a szülés idõpontjában meglesz a 2 év alatt 365 biztosított napod és a szülés idõpontjában is lesz munkahelyed (tehát mondjuk nem szûnik meg vagy mondsz fel) akkor jogosult leszel tgyásra és gyedre is.

A táppénzen töltött idõszak is munkaviszonynak számít. Ha a szülés idõpontjában meglesz a 2 év alatt 365 biztosított napod és a szülés idõpontjában is lesz munkahelyed (tehát mondjuk nem szûnik meg vagy mondsz fel) akkor jogosult leszel tgyásra és gyedre is.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Akkor megnyugodtam!
Szia! De ha nincs meg a két év biztosítási jogviszonyod, akkor nem kapod a gyermek két éves koráig, csak addig amennyi bizt. jogviszonyod volt. Ha csak egy év, akkor egy évig kapsz gyedet. Én is babát várok, a védõnõmtõl kapott várandós könyv 85. oldalán jobbra felül van, ha esetleg te is kaptál ott is meg tudod nézni. Ez most nem rég óta van.
A kérdező hozzászólása: Én semmit nem kapok a védõnõmtõl. Még felvilàgosìtàst sem. A biztosítási jogviszony alatt a bejelentett munkahelyet érted? Ha igen, az nekem egy év lesz mire születik a baba.
Akkor csak egy évig fogod kapni a gyedet! A tegyás lejárta után.Biztosítási jogviszony amit után az elõírt kötelezõ járulékok be lettek fizetve pl: munkavégzére irányuló jogviszonyok (munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, köztisztviselõi jogv, hivatásos jogv., ide tartozik a táppénz, betegszabadság is), munkanélküli járadékos idõszak, és ha az elmúlt két évben tanultál közép vagy felsõ fokon több mint egy évig, abból is 180 nap. Jogosult leszel gyedre, de nem fogod a gyermek két éves koráig kapni!

Ha elmegyek táppénzre és közben becsődöl a cégem, attól nekem a juttatások ugyanúgy fognak járni, ugye? Hol kell azután intéznem az ellátásaimat?

KPár fős cég, és elég gyatrán áll, a fizetéseket is így-úgy adják, már mindent megvontak tőlünk és pedzegetik a becsődölés lehetőségét. Még nem tudják, hogy babát várok, de a jövő héten már szólnom kellene, pláne hogy táppénzre szeretnék menni és nem szeretném, hogy előbb menjen a cég a levesbe.

Legjobb válasz: Köszi a válaszod! Ha táppénzen vagyok végig a szülésig, akkor már biztosított vagyok, nem?? Vagy tényleg rosszul tudom?

A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszod! Ha táppénzen vagyok végig a szülésig, akkor már biztosított vagyok, nem?? Vagy tényleg rosszul tudom?
Alapesetben valóban, de ha a munkaviszonyod megszûnik, akkor onnantól a táppénz sem jár, hiszen a táppénz a keresõképtelenség idejére járó ellátás, ha nincs munkaviszonyod, nem keresel, akkor nem kapsz ellátást keresõképtelenség esetére. Biztosított akkor vagy, ha élõ jogviszonyod van. A munkaviszony megszûnése után csak passzív táppénz jöhetne szóba, de az már régen megszûnt, így ha a munkahelyed megszûnik, akkor a táppénzed is és a biztosítottságod is.
A kérdező hozzászólása: Hát ez elég rosszul hangzik... Azért köszönöm, hogy megírtad, legalább tudom, mire számíthatok...
Nekem a munkaviszonyom ugyan nem szûnt meg, de a táppénzem igen, így az OEP-hez írok majd egy méltányossági alapú táppénz kérelmet igénylõlap segítségével. Szerintem próbáld megigényelni, ha megszûnik a munkahelyed. 30hkm
Utolsónak: nem jár méltányossági alapon táppénz (sem egyéb ellátás) ha megszûnik a munkaviszonya, ne írj már kérlek butaságokat. A méltányossági ellátásoknak az a feltétele, hogy ÉLÕ munkaviszonya legyen az igénylõnek - ahogy neked is él a jogviszonyod. Ha nem élne, akkor esélyed sem lenne méltányossági ellátásra.
Táppénz alatt már nem szüntethetik meg a jogviszonyod. Ha elindul a felszámolás a te munkaviszonyod csak akkor fog megszûnni (ha táppénzen leszel, majd szülsz és tgys-gyed)ha maga a cég is megszûnik. Azért egy felszámolás nem megy hipp-hopp, nagy a valószínûsége, hogy egy évig is el fog tartani, fõleg ha már most zûrös a cég.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat!
szerintem ezt a kérdést a terhesség címszó alatt tedd fel, hátha többen tudják a választ hisz ott már kismamák vannak.
Szia! A Gyedet a gyerek születése elõtti évben számított egy napra esõ jövedelembõl számítják (mivel te 2009-ben fogsz szülni, ezért a 2008-ast figyelik majd, tehát a táppénz is beleszámít). Az OEP honlapján (www.oep.hu) részletesebben is olvashatsz róla. Zita (24 hetes baba anyukája)

Ha elmegyek táppénzre a terhesség alatt, akkor előtte ki kell venni az arra az évre járó szabadságot?

Azt hallottam hogy úgy több pénz fog járni kés?bb, a szülés után, de nem értem miért....

Legjobb válasz: Mintha én írtam volna, nálam is ez a helyzet.Megkérdeztem és csak az eddig ledolgozott idõre veheted ki a szabit.Ami ez esetben a januári, nekem 2 nap.Attól függ mennyi szabid van.Elosztod 12-vel és ott a havi szabid.A többit azt meg év végén kifizetik ha jól tudom.

Mintha én írtam volna, nálam is ez a helyzet.Megkérdeztem és csak az eddig ledolgozott idõre veheted ki a szabit.Ami ez esetben a januári, nekem 2 nap.Attól függ mennyi szabid van.Elosztod 12-vel és ott a havi szabid.A többit azt meg év végén kifizetik ha jól tudom.
Nekem úgy mondták, én dönthetem el, elõtte veszem ki vagy utána. Én szülés elõtt fogom.
Nem kell, de lehetõséged van az egész éves szabadság elõre kivételére. Azért jársz jobban, mert a szabadságra teljes munkabér jár, és ez beleszámít a késõbbi számtanokba(tgys, gyed)
A kérdező hozzászólása: Szia! Ez igaz lehet, de én el szeretnék jönni táppénzre mert bicikliznem kell a munkám során, és elég veszélyes.. Ha eljövök akkor az elõzõ éves keresetbõl számítják ki a gyedet, nem? Tehát nem kapok kevesebb pénzt, ha most táppénzen vagyok.Nem?
Én most mentem tápra, és az éves arányos szabidat veheted ki táp elõtt. Tehát kb 1 hét...vgy annyi sem. A többit szülés után utalják, vagyis fizetik ki neked, el nem veszik. A gyedet az elmúlt 2 év fizud átlagából számolják, az az egy hónap táp-vagy szabi nem oszt-szoroz a dolgon. Nyugodtan menj tápra, semmi károd nem lesz belõle!! (de a biciklizés szerintem nem hogy nem árt, még jó is, hogy mozogsz, hacsak nincs gondod az egyensúllyal-magánvélemény)
Nem lehet kivenni elõre a szabit, mert csak a ledolgozott napok után jár.Január hónapra amennyi jár idõarányosan annyit tudsz kivenni.A többit kifizetik év végén.Én így tudom.
Én írtam a negyedik választ, és nem értem miért ne lehetne kivenni az egész éves szabit! Az idén már gongdolom nem fogsz dolgozni, hanem egyértelmûen az év végéig táppénzen leszel.Nálunk eddig még mindenkinek kiadták ilyen esetben, ha ki akarta venni. Az éves keresetnél tudomásom szerint nem az elõzõ évet kell érteni, mikor a tgyást és gyed-et számítják- tehát mondjuk nem a 2007-es év keresete, hanem a szülést megelõzõ egy év. Tehát ha fél évet táppénzen van valaki, akkor elvileg kevesebb lesz valamivel a pénze, mint aki dolgozott.Persze ha olyanok a körülmények , ez ne tartsomn vissza, hogy táppénzre menj, hiszen a baba az elsõ.Én is csak azért dolgozom, mert nem megerõltetõ egyenlõre és nem tudnék mit kezdeni itthon a négy fal között.
A gyed számításába az elmult 4 évet veszik figyelembe, de mindig a baba megszületését megelõzõ év az adott.pl 2008ban születik , akkor a 2007 év átlaga a mérvadó!

Nagyon rosszul érzem magam a munkahelyemen. Most babát várok. Ha elmegyek táppénzre egészen a szülésig, mi az ami hátrányomra válik? Tgyás? Gyed? Gyes?

Legjobb válasz: Ezzel nem teljesen értek egyet,mert attól függ mikor szülsz.Én pl november közepén.Mivel szülés után a TGYÁS-t kapom,ennek az alapja tényleg a 2008as jövedelem.De mivel a GYEDet csak akkor igényelhetem amikor lejár a TGYÁS,az pedig már 2010,ezért annak az alapja a 2009-es jövedelem!!!

Ezzel nem teljesen értek egyet, mert attól függ mikor szülsz.Én pl november közepén.Mivel szülés után a TGYÁS-t kapom, ennek az alapja tényleg a 2008as jövedelem.De mivel a GYEDet csak akkor igényelhetem amikor lejár a TGYÁS, az pedig már 2010, ezért annak az alapja a 2009-es jövedelem!!!
Szia! Ha megvan a 180 nap tb támogatott napod az elmúlt 2 évben akkor semmiben nem lesz hátrányod. Max, hogy a fizud helyett kevesebb pénzt kapsz, a Tp.t!
A 2009-es év jövedelme nem számít a TGYÁS és GYED számításánál, tehát ilyen szempontból mindegy, mennyi jelenleg a fizetésed vagy a táppénzed összege. Mind a TGYÁS, mind a GyED számításánál a szülést megelõzõ teljes naptári év keresete adja az alapot. (Például aki 2009. január 1-én szül, annál ugyanúgy a 2008. évet veszik alapul, mint aki 2009. december 31-én.)
Bocs, teljesen igazad van! Köszi, hogy szóltál! Magamból indultam ki, mert én nemsokára szülök és nálam a gyed is a 2008-as év alapján számít majd.
Miért a Tgyást mennyi ideig kapjuk?
Döntöttél hogy mit fogsz csinálni?
Akarom mondani hogy döntöttél?
A kérdező hozzászólása: szia. Végül a sors, azaz a fõnököm "döntött". 6 hónapos terhességemig dolgoztam. hat órában szerettem volna maradni, de a fõnökömnek nem tetszett, igy fogtam magam és elmentem táppénzre. igy utólag nagyon jó döntés volt mert januárban szültem, igy a 2009-es évet vizsgálták. és igy csak az október november és december volt fizetés nélküli hónap. azaz nem fizetés nélküli, de táppénzes. ez nem befolyásolta nagyban a most kapott összegemet. most thgyást annyit kapok, mint a fizum volt.
Nembaj, az a lényeg hogy minden rendben zajlott és legalább Te sem idegeskedtél.A legjobban döntöttél!!!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!