Találatok a következő kifejezésre: Ha elmegyek táppénzre, (79 db)

Tisztelt! Most 12 hetes terhes vagyok, a szerződésem szept.30-ig van, ha elmegyek táppénzre, csak a lejárat után küldhetnek el? És ha tavaly okt.24-től dolgozom, előtte pedig gyes-en voltam, a bruttóm 160000ft. Mennyi táppénzt kapok?

Legjobb válasz: Hiába mégy táppénzre, mert a határozott idejû munkaviszony megszûnik a határozott idõ lejártával akkor is, ha táppénzen vagy. Mikorra vagy kiírva? Ha el tudod kezdeni legkésõbb szeptember 30-án a tgyást, akkor passzív jogon a gyed is járni fog utána. Ha nagyjából április végéig dolgozol, és csak utána mégy táppénzre, akkor meglesz a 180 bérezett napod, így a táppénz alapja a bruttó kereseted lesz. Ha nem lesz meg a 180 bérezett napod, akkor a tavalyi gyes miatt a táppénzedet a minimálbér alapján fogják megállapítani.

Hiába mégy táppénzre, mert a határozott idejû munkaviszony megszûnik a határozott idõ lejártával akkor is, ha táppénzen vagy. Mikorra vagy kiírva? Ha el tudod kezdeni legkésõbb szeptember 30-án a tgyást, akkor passzív jogon a gyed is járni fog utána. Ha nagyjából április végéig dolgozol, és csak utána mégy táppénzre, akkor meglesz a 180 bérezett napod, így a táppénz alapja a bruttó kereseted lesz. Ha nem lesz meg a 180 bérezett napod, akkor a tavalyi gyes miatt a táppénzedet a minimálbér alapján fogják megállapítani.

6 hetes kismama vagyok. Sokan azt mondják, idén is 180 napnak kell meglennie és tavalyról is, hogy jó táppénzt kapjak! Tavaly márciusban jöttem ehhez a céghez! Ha elmegyek táppénzre mennyit fogok kapni? A bruttó alapbérem 108.900 ft.

Legjobb válasz: Ha idén megvolt a 180 napod, akkor az idei átlagkereseted alapján fogják számolni a táppénzt. Azért nem akarok pontos összeget írni, mert ebbe beszámít az esetleges jutalom, prémium, egyéb bérjellegû jövedelem is. Ha pedig jövõre mész csak táppénzre, és a jövõ évben nem lesz meg a 180 nap biztosítási idõd, akkor is az idei év átlagát veszik alapul. (a táppénzen töltött napokat nem veszik figyelembe a számításánál)

Ha idén megvolt a 180 napod, akkor az idei átlagkereseted alapján fogják számolni a táppénzt. Azért nem akarok pontos összeget írni, mert ebbe beszámít az esetleges jutalom, prémium, egyéb bérjellegû jövedelem is. Ha pedig jövõre mész csak táppénzre, és a jövõ évben nem lesz meg a 180 nap biztosítási idõd, akkor is az idei év átlagát veszik alapul. (a táppénzen töltött napokat nem veszik figyelembe a számításánál)
A kérdező hozzászólása: Igen meg volt idén a 180 napom! November végén akarok táppénzre menni! Csak mert eddig mindenki mást mondott amikor megkérdeztem erröl! Köszi a segitséget:) !
Táppénz elõtt legyen meg az összefüggõ folyamatos 180 nap, illetve két munka közt ne teljen el több, int 30 nap. Ha ennek a feltételnek megfelelsz, kapsz táppénzt. A fizud 70%-a.
Nekem nem volt meg a folyamatos 180 nap (a 2 munkahely között volt 60 nap kimaradás), mégis jogosult vagyok táppénzre, a 180 nap 2 különbözõ munkahely fizujából tevõdik össze (az egyik 160 bruttó, a másik valamivel több), így kapok 80 ezret havonta.

Ha elmegyek táppénzre veszélyeztetett terhesként akkor a táppénz napjától a munkáltatóm mennyit fizet utánam br.190 ezer ft után?

Mennyi lesz a táppénzem?

Legjobb válasz: A táppénz összegét a tavalyi jövedelmed határozza meg. Ha ez a br. 190 a tavalyi, akkor annak a 60%-át kapod, azaz 114eFt, ebbõl szja-t vonnak. A 114-nek a 30%-át fizeti a munkáltatód.

A táppénz összegét a tavalyi jövedelmed határozza meg. Ha ez a br. 190 a tavalyi, akkor annak a 60%-át kapod, azaz 114eFt, ebbõl szja-t vonnak. A 114-nek a 30%-át fizeti a munkáltatód.
Természetesen csak akkor 60%-os a táppénz, ha megvan a 2 év ledolgozott idõd. Ha nincs vagy ha kórházban vagy (ne legyél!), akkor 50%.
A kérdező hozzászólása: Akkor 95.ezer ft-ot kapok kézhez. A munkáltatóm mire fizet 30%-ot? miért nem a tb fizeti, mi az a 30 %?
Ha a munkáltatód tb. kifizetõhely, akkor õk utalják, ha nem, akkor az oep. A táppénz 30%-át a munkáltatód fizeti az államnak.
A táppénzed attól függ, hogy tavaly mennyi volt a béred és mióta van biztosítási jogviszonyod (60 ill. 50%). Tavaly májustól a veszélyeztetett terhesek rögtön táppénzre mennek (nincs betegszabadság) és a munkáltatónak a bruttó táppénz egyharmadát kell megfizetnie táppénz hozzájárulás címén. http://www.tbinfo.hu/cikkek/tajekoztatok_-allasfoglalasok/a-.. és http://www.kormany.hu/hu/gyik/minden-a-tappenzszabalyok-valt..


Táppénz alatt nem rúghat ki.
Téged az ún "passzív táppénz" érdekel. Idén , ha a munkaviszony megszûnését követõ 3 napon belül leszel beteg, akkor jár, max. 30 napig. . (A munkaviszony nemcsak felmondással szûnhet meg, hanem pl. lejár a szerzõdésed.)Itt olvashatsz róla: http://berkalkulator.org.hu/tappenz-2012-passziv-tappenz-kal..

Hogyan számolják ki a táppénzt a netto vagy a brutto bérből? Tényleg két hetenként fizetik ki éa ha elmegyek táppénzre mennyi idő még az elsőt kifizetik? Mikor szoljak a terheségről a munkahelyen?

Legjobb válasz: Biztos, hogy nem kéthetente fizetnek, legalábbis nekem nem így fizették. A táppénzt a jelentést követõ második hónapban kaptam meg. Nekem szerencsém volt, félidõs terhesen szóltam, de elõtte szabin voltam. Nem akartam túl korán szólni, mivel az elõtte való magzatomat elvesztettem, szükségem volt arra, hogy "biztosabb" legyen a dolog.

Biztos, hogy nem kéthetente fizetnek, legalábbis nekem nem így fizették. A táppénzt a jelentést követõ második hónapban kaptam meg. Nekem szerencsém volt, félidõs terhesen szóltam, de elõtte szabin voltam. Nem akartam túl korán szólni, mivel az elõtte való magzatomat elvesztettem, szükségem volt arra, hogy "biztosabb" legyen a dolog.
Bruttó bérbõl és nem kéthetente fizetik. Az lehet a félreértés oka, hogy az elsõ 15 napot a munkáltató fizeti, az az úgynevezett betegszabadság, a többit a tb, az a táppénz. De senki nem fizet kéthetente. Minél hamarabb szólsz a terhességrõl annál korábban leszel "védett", tehát nem rúghatnak ki.
Havonta fizetik. Szerintem a félreértésre az ad okot, hogy a legtöbb esetben (nem tudom, hogy mindig így van-e) két hetente kell leadni a táppénzes papírt. Tehát az orvos egyszerre csak két hétre ír ki, és kéthetente kell menni megint papírért.
Táppénz alatt nem rúghatnak ki.
Mióta dolgozol ott?
Ha nem vagy próbaidõ, tp alatt NEM rúghatnak ki. Ez biztos!
Még annyi, hogy a jogviszony megszûnése után 45 napig kaphatsz még passzív táppénzt!
A kérdező hozzászólása: Köszi, de ez biztos??Mert sajna a munkahelyemen is leépités van és asszem el fognak küldeni, és ezért gondoltam hogy elmegyek táppénzre, igy talán valamivel meghosszabitom a munkaviszonyom!Szerintetek??
Egy kicsit had pontosítsak, bár egész jók a válaszok. A felmondási védelem csak a munkáltató rendes felmondása ellen illet meg. Ahogy a válaszoló írta, próbaidõ alatt azonnali hatállyal megszüntethetõ a munkaviszonyod. A határozott idõ lejártával pedig - eltérõ megállapdás hiányában - automatikusan megszûnik. Rendkívüli felmondás ellen nincs felmondási védelem, viszont azt nagyon pontosan és alaposan kell indokolni. Megszûnhet még úgy is a munkaviszonyod, hogy maga a cég megszûnik, vagy átalakul, de a jogutódlást nem vállalja be. tgyl
a fizetésed 70%a de nem lehet több mint 91 ezer ft
De a gyed 70%, de a táppénz nem annyi, hanem 60.
Elõzõnek: Ha a bruttó béred 124000 Ft, annak a 70%-a 86800. Ebbõl GYED esetében ( jelenleg) 16% SZJA-t és 10% nyugdíjjárulékot vonnak. Ha egy gyermek után érvényesíted az adókedvezményt ( terhesség 91. napjától lehetõséged van rá), akkor a fenti összeg nettója 74232 Ft, adókedvezmény nélkül 64232 Ft. Elõbb azonban valszleg TGYÁS-t kapsz, amibõl csak SZJA-t vonnak, így annak összege 82912 Ft (nettó, 1 gyermek utáni családi adókedvezménnyel együtt). Ezen kívül a szülést követõen havonta családi pótlékot is kapsz, melynek összege 12200 Ft egy gyermek után( ez nettó összeg, nem vonnak belõle adót- és járulékot).
a táppénz az elsõ 2 hétben 70% utána 60
Gyed max 96 ezer
én voltam az elözö válaszoló. kicsit összezavarodtam. nem ugy van hogy a gyed a fizetés 70%-a? pl nekem nettö 90 a keresetem két éve folyamatosan dolgozom, akkor én hogy fogok kapni?és akkor mit? mert akkor én félre lettem tájékoztatva :S pf!
Ja, és nem a nettó után kapod a gyedet, hanem a bruttó után. Vagyis ne úgy számolj, hogy ha kerestél 100-at kézbe, akkor a gyed 70 lesz:) A 90 ezer nettóval nagyjából 140 ezer lehetett a bruttód, ami azt jelenti, hogy a gyeded bruttóban 98 ezer lesz, nettóban meg adókedvezménnyel 88 ezer, anélkül 78 ezer.
és az adókedvezmény mitõl függ? mindig is féltem mert ugye 89 ezer a jövedelmem, és ha szülök akkor majdnem hogy tönkre megyünk mert akkor kapok 65 ezret. 124 a bruttóm annak a 70%át kapom? az hogy lehet?
A kérdező hozzászólása: Huuuuuu, nagyon szépen köszönöm a válaszokat :)

Ha elmegyek táppénzre és közben becsődöl a cégem, attól nekem a juttatások ugyanúgy fognak járni, ugye? Hol kell azután intéznem az ellátásaimat?

KPár fős cég, és elég gyatrán áll, a fizetéseket is így-úgy adják, már mindent megvontak tőlünk és pedzegetik a becsődölés lehetőségét. Még nem tudják, hogy babát várok, de a jövő héten már szólnom kellene, pláne hogy táppénzre szeretnék menni és nem szeretném, hogy előbb menjen a cég a levesbe.

Legjobb válasz: Köszi a válaszod! Ha táppénzen vagyok végig a szülésig, akkor már biztosított vagyok, nem?? Vagy tényleg rosszul tudom?

A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszod! Ha táppénzen vagyok végig a szülésig, akkor már biztosított vagyok, nem?? Vagy tényleg rosszul tudom?
Alapesetben valóban, de ha a munkaviszonyod megszûnik, akkor onnantól a táppénz sem jár, hiszen a táppénz a keresõképtelenség idejére járó ellátás, ha nincs munkaviszonyod, nem keresel, akkor nem kapsz ellátást keresõképtelenség esetére. Biztosított akkor vagy, ha élõ jogviszonyod van. A munkaviszony megszûnése után csak passzív táppénz jöhetne szóba, de az már régen megszûnt, így ha a munkahelyed megszûnik, akkor a táppénzed is és a biztosítottságod is.
A kérdező hozzászólása: Hát ez elég rosszul hangzik... Azért köszönöm, hogy megírtad, legalább tudom, mire számíthatok...
Nekem a munkaviszonyom ugyan nem szûnt meg, de a táppénzem igen, így az OEP-hez írok majd egy méltányossági alapú táppénz kérelmet igénylõlap segítségével. Szerintem próbáld megigényelni, ha megszûnik a munkahelyed. 30hkm
Utolsónak: nem jár méltányossági alapon táppénz (sem egyéb ellátás) ha megszûnik a munkaviszonya, ne írj már kérlek butaságokat. A méltányossági ellátásoknak az a feltétele, hogy ÉLÕ munkaviszonya legyen az igénylõnek - ahogy neked is él a jogviszonyod. Ha nem élne, akkor esélyed sem lenne méltányossági ellátásra.
Táppénz alatt már nem szüntethetik meg a jogviszonyod. Ha elindul a felszámolás a te munkaviszonyod csak akkor fog megszûnni (ha táppénzen leszel, majd szülsz és tgys-gyed)ha maga a cég is megszûnik. Azért egy felszámolás nem megy hipp-hopp, nagy a valószínûsége, hogy egy évig is el fog tartani, fõleg ha már most zûrös a cég.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat!
szerintem ezt a kérdést a terhesség címszó alatt tedd fel, hátha többen tudják a választ hisz ott már kismamák vannak.
Szia! A Gyedet a gyerek születése elõtti évben számított egy napra esõ jövedelembõl számítják (mivel te 2009-ben fogsz szülni, ezért a 2008-ast figyelik majd, tehát a táppénz is beleszámít). Az OEP honlapján (www.oep.hu) részletesebben is olvashatsz róla. Zita (24 hetes baba anyukája)

Munkahelyemen 4 hónapos időkeret van, tehát 4 havonta meghosszabítják a szerződésemet. Ha terhes leszek akkor kapok valami ellátást? Ha elmegyek táppénzre ugyanis elküldenek.

Legjobb válasz: A gyed-hez meg kell lenni a 365 biztosított napnak,és a szülés pillanatában munkahellyel kell rendelkezni.Vagy akkor kapsz még ha a munkaviszonyod megszûnése és a szülés között nem telik el 42 napnál több. Különben csak gyes meg ha jól tudom az egyszeri anyasági támogatás jár.

A gyed-hez meg kell lenni a 365 biztosított napnak, és a szülés pillanatában munkahellyel kell rendelkezni.Vagy akkor kapsz még ha a munkaviszonyod megszûnése és a szülés között nem telik el 42 napnál több. Különben csak gyes meg ha jól tudom az egyszeri anyasági támogatás jár.
Szülés pillanatában nincs élõ munkaviszonyod akkor csak gyes jár ami fix 25 ezer.
A kérdező hozzászólása: tehát ha kiderül babát várok elküldenek és nem kapok semmi pénzt?
Elküldeni nem küldhetnek el de a szerzõdést nem kötelezõ meghosszabbítók.
Pedig nem írok hülyeséget ha nincs munkaviszonya vagy nem a 3 hónapos munkanélküli alatt szül nem jogosult gyed-re. Az egy hiányos cikk.
Pedig jol irta az elso. Hiába van ezer év munkaviszony, ha a szules idõpontjában nincs, akkor nem jár GYED.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!