Találatok a következő kifejezésre: Ha egy nem kap (394 db)

Ha egy napig kap bolti tejet babám nem lesz semmi baja?

Csak holnap után tudok venni babámnak tápszert 11 hónapos.

Legjobb válasz: Itt annyian írták, hogy ilyen, meg olyan tejet kell neki adni és hogy ne hígítsd. Szerintem ez az egy alkalom szempontjából mindegy, hogy 2,8%/3,5%, viszont én biztos hígítanám neki. Nyugodtan add neki felesen, bár azért hozzá tartozik az igazsághoz, hogy más íze van, mint a tápszernek, remélem el fogja fogadni.

Itt annyian írták, hogy ilyen, meg olyan tejet kell neki adni és hogy ne hígítsd. Szerintem ez az egy alkalom szempontjából mindegy, hogy 2, 8%/3, 5%, viszont én biztos hígítanám neki. Nyugodtan add neki felesen, bár azért hozzá tartozik az igazsághoz, hogy más íze van, mint a tápszernek, remélem el fogja fogadni.
na, második, de okos vagy!Biztos ez az 1 alkalom kell neki az agy fejlõdéséhez!!! Semmi baja nem lesz tõle egy alkalommal. Nyugodtan add neki.
Szerintem nem lesz gond, felesben add, hamarosan hígítás nélkül is megkóstoltathatod vele. Bár azért elõfordulhat, hogy megy tõle a pocija, vagy csikar neki a kis hasa.Vagy nem akarja meginni.Lehet, hogy nem fog ízleni neki.Szóval azért készülj fel rá, hogy nem biztos, hogy bejön neki. Esetleg nem tudsz kérni a védõnõtõl segítséget?Mert én annak idején elvittem a védõbe a tápszert amit nem akart megenni a kisfiam (Milumil ha-s) és más anyuka legalább fel tudta használni. Itt szoktak bevinni az anyukák hol ezt, hol azt.Budapesti 04.ker. vagyok.
Épp ezért lenne fontos, hogy ne hígítsa tovább.
Nem hát. Én mondjuk hígítanám az biztos, de baja nem lesz tõle, ha eddig sem okozott neki a tejalapú tápszer és a tejtermék gondot. 1 vagy 2 alkalom nem a világvége :)
Sztem az égvilágon semmi nem lesz. De kérdezd meg az anyukádat, õ biztos rutinos benne, mert mi mind így nõttünk fel. Utolsónak, sztem csak kizárólag 2, 8-as teje van otthon, azért azt adna neki. (nálink pl csak 1, 5-ös van)
Max megy majd egy kicsit a a hasa.
Ha mégis úgy döntünk, hogy gyermekünknek tejet adunk, válasszuk a teljes (3, 5%-os zsírtartalmú) tejeket. A két év alatti gyerekek fejlõdéséhez szükségük van a természetes zsírokra, tehát ne a zsírszegény változatot adjuk nekik. http://divany.hu/poronty/2007/10/31/mi_a_baj_a_tehentejjel/ Egyébként egy napig ellenne tej nélkül is, fõzeléken meg gyümölcsön és teán.
Az én lányom 10 hónapos kora óta kap tejet mert nem itta már meg a tápit, semmi baja imádja Szerintetek régen mikor még nem voltak tápszerek mit ittak azok a babák akik nem tudtak szopni, elõször kecske majd tehéntejet. Apukám pl 4 hónapos koráig szopizott utána tejet kapott. És mégis felnõttek és nem jártak annyit orvoshoz mint mi. Nem kell ennyire félteni a gyerekeket! 10-11 hónapos már nyugodtan ihat tejet
Vagy lesz baja, vagy nem. Reméljük, nem. Ha tejet adsz neki, akkor vigyázz, mert nem szabad hígítani. Teljes tejet kapjon, a zsírtartalom kell az agy fejlõdéséhez és a D vitamin hasznosulásához is.
Az en kisfiam 11 honapos es sajnos megy a hasa tolle. Pedig en nem itatom meg vele csak fozesre hasznaltam pici tejet a spenotfozelekhez. 10, 5 honapos volt amikor eloszor igy adtam neki (addig krumplival surusitettem) es bizony nem birja a tejet meg igy sem, ugyhogy azert legyel ovatos. En inkabb delelott vagy reggel probalnam ki. Az en kisfiamnak kb. 4-5 ora mulva van hasmenese amiutan tehentejes fozeleket vagy barmit kap. Pedig nallunk sincs gond a joghurtal, vajkremmel, vajjal, sot tejfollel sem de a tejtol megy a hasa.
A kérdező hozzászólása: 2, 8 as tej van itthon és a boltban is.Sajna az elalváshoz az kell neki cumisüvegbõl issza de 10 kor és este elalváshoz.Tejpép van itthon de azzal nem alszik el...este elalváshoz és de kizárólag üvegbõl akar inni...Kõszike remélem nem fog fájni a pocika.Anyum adna már neki simán mert azt mondta neki nem volt teje és azt kaptunk bolti tejet higitva késõbb pedig simán csak azt mondta forraljam fel elõtte.Nekem sajna elapadt a tejem ezért kell a tápszer..
A kérdező hozzászólása: Kõszi szépen a joghurtot vajkrémet turokrémet eszi nem lett baja semmi tõle szereti.Végülis más meg csak azt ad ennyi idõs korban.Családban nincs allergiás.Remélem nem lesz gond.Én is azt kaptam már korábban és nem vagyok semmire allergiás.Remélem babám sem.
A kérdező hozzászólása: Kõszike mindenkinek a választ.Adtam neki tegnap délelõtt le is huzta rendesen nem lett tõle semmi baja.Nem fájt a poci és hasmenése sem lett.2, 8 ast adtam neki fele fele arányban.Este már tápit kapott. Kõszike mindenkinek mégegyszer a sok segitséget ezek után majd nem félek adni neki tejet.Mindenkinek szép napot.

Az természetes hogy 30 hetes terhesen egy többször fulladok és ha fekeszem nem kapok rendesen levegőt? Azt is mondták sétáljak sokat hogy ne vizesedjek de hogy ha fulladok és fáj a lábam? Ez baj vagy csak az én lustaságom lehet?

Legjobb válasz: Most van a fundus a legmagasabban, nyomja a rekeszizmot, ilyenkor átmeneti nehézlégzés jön létre. Teljesen normális és még vagy egy hónapig fennáll majd.

Most van a fundus a legmagasabban, nyomja a rekeszizmot, ilyenkor átmeneti nehézlégzés jön létre. Teljesen normális és még vagy egy hónapig fennáll majd.
Normális, nekem most kezd enyhülni talán. :) 33+2 hetes kismama
nekem is ez volt ennyi idõsen, de szerencsére egy picivel jobb már a helyzet.a vizesedéssel kapcsolatban nekem az a tapasztalatom h én minél többet sétálok nekem annál jobban bedurrannak a bokáim.tehát nekem a séta többet árt mint használ. 33+4 hetes km
Normális! És még van 10 heted... :-) 39 hetes szintén "fulladós" kismama

Mi baja lehet egy babának, ha egyáltalán nem kap D-vitamint?

Leszögezném,hogy nem a sajátomról van szó,én szorgalmasan adom neki,de egy ismerősöm egyáltalán nem ad a babájának már kb.4 hónapos kora óta,most 13 hónaposak.

Legjobb válasz: Kedves utolsó! Ma Magyarországon az emberek 70-80 százaléka D-vitamin hiányos. A gyerekeknél, fõleg a piciknél ez az arány még nagyobb, mert nincsenek annyit napon, be vannak kenve stb. Igen, lehet, hogy nem lesz tõle semmi bajuk - legalábbis látható nem -, de én ezzel nem szórakoznék.

Kedves utolsó! Ma Magyarországon az emberek 70-80 százaléka D-vitamin hiányos. A gyerekeknél, fõleg a piciknél ez az arány még nagyobb, mert nincsenek annyit napon, be vannak kenve stb. Igen, lehet, hogy nem lesz tõle semmi bajuk - legalábbis látható nem -, de én ezzel nem szórakoznék.
Ez: http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/angolkor/311 És ez csak a kezdet. A valamennyit mégis kap-ról: a gyerekemnek felszívódási zavar következtében nem épült be a D-vitamin, hiába adtam, bár "valamennyit " elõállított a szervezete. Nem kívánom senkinek, hogy ez legyen a gyerekével. Ez nem játék. Aki szándékosan nem ad, az nem tudja mit tesz.
Sok minden lehet, csontfejlõdési zavar, immunrendszere gyengébb lesz stb.
Ja, és persze az angol gyerekek is ugyanúgy felnõttek, csak kicsit görbébb lett a lábuk. Bírom ezt a hozzáállást, hogy nagyanyáink sem kapták, nem lett bajuk... Elõzõ voltam.
Nem véletlenül találták ki, hogy adni kell. Csontlágyulást (rachitis) okoz a hiánya. Azért hívják angolkórnak, mert Angliában gyakori volt a kevés napsütés miatt (napfény hatására keletkezik a szervezetben D-vitamin, és ez kell ahhoz, hogy a kalcium beépüljön a csontokba). Más az, amit az utolsó válaszoló írt, hogy õ orvosi utasításra nem adhatta. De az, hogy valaki szimpla lustaságból nem adja, vagy mert úgy véli, hogy felesleges... Hát nem minõsítem. Gondolom azt sem tudja, hogy mire jó.
Én az 1. fiamnál nem adtam 3 hónapos korától, orvosi utasításra. neki becsontosodott a kutacsa, koponyamûteni kellett. endokrinológussal is beszéltem, profeszsorral is, gyerekorvossal is. teljesen megosztó volt a válasz. igazából nem mondták, hogy nagy baj lenne, ha egy egészséges sem kapna. hm..... 3. kisfiamnak heti 3x adok, mert neki is kicsi a kutacsa nagyon, 7 hónapos múlt. volt 1 hónapja csont anyagcsere vizsgálaton, ennek ellenére teljesen rendben van a d-vitamin szintje......
csontosodásánál
A kutacs csontosodásának is fontos szerepe van.
1 éves kor felett nyáron nem kell adni.
A védõnõm szerint nyáron abba kell hagyni és majd õsszel újra adni nekik.
A kérdező hozzászólása: Én is csak néztem. Nem tart semeddig becseppenteni, ráadásul pár száz forint, talán még annál is kevesebb, nem tudom, mert nekünk most a tablettás változatot írták fel. Még nyáron elmegy, de õsszel/télen? Már 10 hónapja nem adja... Elég nagy felelõtlenségnek tartom. Válaszoló, igen, ez ugyanaz a helyzet, minthogy a Mari néni végig pöfékelte a 9 hónapot, rõzsét és vizet hordott haza terhesen, mégsem lett baja a gyerekeinek. A Kati néni ugyanezeket csinálta és 4/3 gyerek asztmás, lett volna 5. is, de nehéz volt a vödör...
A szervezet napfény hatására termeli, tehát valamennyit mégis csak kap.
Lehet, hogy semmi. Csak ma divat adni nekik. Ismerek anyukát, aki nem adott a gyerekeinek, még sincs semmi bajuk. csak akkor kell adni, ha arra valóban szükség van .
A D-vitamint 1 éves korig kell adni minden nap, 1 éves kor után õszi-téli idõszakban minden nap, legalább 3 éves korig. Hiánya gyerekeknél angolkórhoz vezethet. Nélkülözhetetlen a csontnövekedéshez és a csont újraképzõdéséhez, ugyanakkor kalciumot szabadít fel. Sajnos a szervezet elég keveset tárol belõle, ezért azoknál veszélyes hiánybetegség alakulhat ki, akik sokat tartozkódnak lakásban, pl. öregek, kisbabák.
Én csak akkor javaslom, hogy a gyerek nyáron ne kapjon D vitamint, ha a szülõ nem keni be fényvédõ krémmel a bõrét, mielõtt a szabadban játszana. Ha a gyereken fényvédõ krém van, NEM képzõdik D vitamin a bõrében, és nem is barnul le.


Ha egy helyről kapom, nem egyszerre kéne utalnuik?

gyes/anyasági/családiról lenne szó.Ugye ezeket egy helyre adtam be,számlára jön,és 80 ezer ft volt rajta,(39ft-tal több).De többnek kéne lennie nem?Vagy nem egyszerre utalnák?Pedig egyszerre lett beadva.Valaki tud valami okosat mondani?

Legjobb válasz: Nem egyszerre jön, kicsit idiótán megy az egész.... családit minden hó 3.-ig küldik gyedet minden hó 10.-ig gyes még nem jár nekem, azt nem tudom, de szerintem az is 10.-ig anyasági a MÁK-tól jön és persze általában megvárják az utolsó napokat az utalással.....

Nem egyszerre jön, kicsit idiótán megy az egész.... családit minden hó 3.-ig küldik gyedet minden hó 10.-ig gyes még nem jár nekem, azt nem tudom, de szerintem az is 10.-ig anyasági a MÁK-tól jön és persze általában megvárják az utolsó napokat az utalással.....
A kérdező hozzászólása: utalnuik-utalniuk
A családi külön jön, azt hiszem. Szerintem te még csak az anyaságit és a gyest kaptad meg most.
A kérdező hozzászólása: köszönöm nektek.

A kisfiam 15 hónapos, írtó hisztis, akaratos. Hogyan kezeljem azt, hogy ha akar valamit, akkor az kell neki rögtön és ha nem kapja meg akkor ordít, toporzékol? Elég kínos, ha az az érdekes dolog egy idegen kezébe van :-)

persze tudom, figyelemelterelés De meddig tart ez?

Legjobb válasz: Én fiam 10 hós, de már látom hogy ilyen lesz, kezdek rettegni. Anyu szerint az elsõ feladat megértetni vele, hogy ne hisztizzen. Én is ilyen voltam, földhöz vágtam magam a boltban satöbbi. Anyu úgy nevelte ki belõlem, hogy hiszti alkalmával otthon leöntött egy pohár vízzel. Ha legközelebb hisztiztem, elég volt csak egy poharat mutatni, és rögtön abbahagytam. Ha a boltban palávereztem, elmondta (tehát vigyelmeztetett elõre) hogy ha nem hagyom abba, büntit kapok. (Pl. kedvenc játék elkobzása) És amikor legközelebb figyelmeztetett, már abbahagytam. Én nem tudom, hogy ezek jó módszerek-e, én is még elõtte vagyok a problémának.

Én fiam 10 hós, de már látom hogy ilyen lesz, kezdek rettegni. Anyu szerint az elsõ feladat megértetni vele, hogy ne hisztizzen. Én is ilyen voltam, földhöz vágtam magam a boltban satöbbi. Anyu úgy nevelte ki belõlem, hogy hiszti alkalmával otthon leöntött egy pohár vízzel. Ha legközelebb hisztiztem, elég volt csak egy poharat mutatni, és rögtön abbahagytam. Ha a boltban palávereztem, elmondta (tehát vigyelmeztetett elõre) hogy ha nem hagyom abba, büntit kapok. (Pl. kedvenc játék elkobzása) És amikor legközelebb figyelmeztetett, már abbahagytam. Én nem tudom, hogy ezek jó módszerek-e, én is még elõtte vagyok a problémának.
Sokáig tarthat, ha nem szoktatod le róla idejében. Szépen mondod kétszer, hogy az, "nem a mienk", harmadjára már nem mondod, hanem rácsapsz a fenekére. Hiszti ellen nincs más orvosság.
A kérdező hozzászólása: Értelmes a kisfiam tényleg, tudja hogy a telefont a fülünkhöz tesszük, a kulcsot hova, hova való a cipõje, ha mondom neki, hogy tapsi, akkor tapsol stb, tehát beivódnak a dolgok a rendszerességgel. De ha arról beszélek, hogy mit miért nem szabad, teljesen az az érzésem, hogy semmit nem fog fel belõle.
És milyen jól érzed! Képzeld az enyém ugyanez és most lesz 16 hós. Van már egy 4 éves tesója, Õ nem volt ilyen. Még sajnos nem tudom hogyan kezeljem. Én most azt próbálom, hogy közönyös vagyok vele ilyenkor. Egyszerûen rá sem nézek. Ettõl egyelõre még idegesebb de remélem rájön hamar, hogy azért nem veszem észre mert úgy viselkedik. most jobb ötletem nincs. Én a boltban is ezt csinálom. És közben ég a pofám. :O De ez van! Akinek nincs gyereke az azért ne merjen szólni egy szót se akinek meg van az azért tudja mirõl van szó. Mindig abból indulok ki, hogy persze hogy megnéznek az emberek, én is nézem ha üvölt ha egy gyerek de nem a gyereket sajnálom hanem a szülõket. És inkább most mint késõbb. Ez csak egyre rosszabb lesz ha nem teszünk ellene. ja, és az enyém üt, harap, húzza a hajunkat! Igazi kis terrorista!
A tiéd is bak jegyû kisfiú? Szupi! :p Úgy látszik ezzel jár. :)
Az én fiam is 15 hónapos és ugyanez a szitu, márisrögtönkésõ típus és ha nem kapja meg, elereszti magát, leül bárhol bármikor vagy toporzékol és úgy üvölt mint akit ölnek. Nekem az egyetlen ami bevált eddig, az az, hogy felveszem és elviszem, ha raplizik, ha lenyugodott visszamegyünk, újrakalibráljuk :D A figyelemelterelés már nem mûkszik, mert már emlékszik hogy mit is akart pár pillanattal ezelõtt :) ) Nem tudom ez a lótifuti módszer meddig fog beválni, persze közben mondom neki hogy nem szabad és miért, de kétlem, hogy halvány figyelmet is fordítana rám...

Egy vakon született embernek, ha 15 vagy több év után megjön a látása, nem kap sokkot a színektől és "látványtól"?

Legjobb válasz: Van ilyen. Sokkot nem kap, de elõször nagyon nehezen tájékozódik a látottak alapján, azt külön meg kell tanulni. Még az egyik egyetemi elõadáson mesélt a prof egy olyan esetrõl, amikor valakit, aki születetten vak volt, huszonéves korában sikeresen megmûtöttek. Amikor már látott, az utcán még jó darabig becsukta a szemét, és inkább a kutyájával vezettette magát, mert nem érezte magát biztonságban, ha látott. Aki születésétõl fogva lát, annak természetes, hogy amit lát, abból mi van közelebb, mi távolabb, mi közeledik, mi távolodik stb., de ez egy frissen látónak egyáltalán nem evidens, meg kell tanulnia, szoknia.

Van ilyen. Sokkot nem kap, de elõször nagyon nehezen tájékozódik a látottak alapján, azt külön meg kell tanulni. Még az egyik egyetemi elõadáson mesélt a prof egy olyan esetrõl, amikor valakit, aki születetten vak volt, huszonéves korában sikeresen megmûtöttek. Amikor már látott, az utcán még jó darabig becsukta a szemét, és inkább a kutyájával vezettette magát, mert nem érezte magát biztonságban, ha látott. Aki születésétõl fogva lát, annak természetes, hogy amit lát, abból mi van közelebb, mi távolabb, mi közeledik, mi távolodik stb., de ez egy frissen látónak egyáltalán nem evidens, meg kell tanulnia, szoknia.
Szerintem sokkot nem kap, de biztos, hogy elõször nagyon rosszul lát, mivel az agynak meg kell tanulnia látni úgymond, mint pl. a mozgást is el kell sajátítanunk kicsikorban. Attól, hogy anatómiailag ép lesz a szeme pl. egy mûtéttõl, attól még egybõl nem fog tökéletesen látni. Csecsemõként köztudott, hogy kb. 20-30%-os a látásunk és az agy fokozatosan tanulja meg összehangoltan használni a szemeinket.
Nem tudom, lehet-e ilyen, de ha igen, szerintem is kaphat sokkot. Én pl. 5-6 dioptriás vagyok, elég rosszul látok. Gyerekkoromban szódásszifon szemüvegem volt, ami erõsen torzította az arcomat. Ha levettem a szemüvegem, egy nagyon szép kislányt láttam a tükörben, mert nem torzította az arcomat az üveg, ha felvettem, akkor csak egy szemüveges bagoly nézett vissza rám a tükörbõl. A fényképek szerint is egy nagyon szép kislány voltam, ha nem volt rajtam az a borzadvány. 6 évesen lettem szemüveges és 15 éves koromban kaptam végre kontaktlencsét. Na, akkor jött a sokk...Kontaktlencsével már nem is láttam magam olyan szépnek, mint ahogy az a rossz szememmel szemüveg nélkül tûnt a tükörben. Hozzá kellett szoknom ehhez az új archoz, a csalódáshoz...Volt egy kis sokk.
Eszmeráldán kívül én ilyet még nem hallottam, szerintem nincs is ilyen.
Engem mindig is a kíváncsiság hajtott elõre, így, ha vak lennék, tudni akarnám, milyen látni. A Bieber-féléktõl elõször sokkot kapnék, de talán a Rivotril segítene! :D Amúgy hirtelen nem is biztos, hogy tudná, mi az a szín. Külön meg kéne tanulnia. Te pl. hallasz, mégse tudod megkülönböztetni az "a" hangot a "g"-tõl (zene). Legalább, ha nõ lenne az illetõ, nem csesztetne, ha az okkerre is sárgát mondok! :D
Hogyne volna olyan, ne beszélj már hülyeségeket. Esmeraldanak is azért látott felnõtt korában, mert akkor találkozott egy szemorvossal, aki saját pénzén állta a mûtéti költséget. Már Esmeraldat kisebb korban is meglehetett volna mûteni csak nem volt rá pénze.
A kérdező hozzászólása: Köszönnöm a értékelhetõ választ és hogy nem tollkordtál!
Nagyon érdekes volna válasz olyantól akinek van ilyen élménye - de akár egy születet vak is - miképp értékeli amikor hall fényekrõl színekrõl. Néhány gondolat: A látás több mint a (pixel)látvány - a fizikai értelmében - hozzátartozik az agyi feldolgozás - az elvont belsõ látvány. Léterjön úgy is pl - ha olvasunk - látványmentes látás. Ilyen értelemben a vakoknak is van látásuk - alkotnak valamilyen képet a környezetrõl. Amikor látunk - dolgokat látunk - a látáshoz hozzátartozik a pixelhalmaz részeire bontása és értelmezése, elvont tulajdonságok és összefüggéseik rendezése. Ez egyébként valószínûleg a számítógépes látás alapvetõ megközelítésbeli problémája - a pixelhalmaz értelmezése - eléggé gyermekcipõben jár - nagyon konkrét dolgokat/formákat nagy munkával tudnak felismerni. Mi egy pillanat alatt látjuk egy macskáról, hogy egy macska mert nem a sikeresen kürülhatárolt pixelhalmazt transzformálgatjuk meg hasonlítgatjuk valami etalon macskaképhez - ami esetleg nem úgy görbíti a farkát ahogy a képen, hanem a mi etalon macskaképünk egy elvont tulajdonsághalmaz: szõre van, feje-farka van, mérete - és innentõl már talán még egyre célzottabban keresi agyunk a még szûkebb macska jellemzõket ami megkülönbözteti pl a kutyától. Egy másik gondolat: a született vaknak alighanem fogalma sincs arról mi hiányzik mert - amíg nincs mihez viszonyítani - késõbb hall arról hogy mások látnak a szemükkel és kitapintja a szemét ami nem lát - tud róla, hogy van ilyen. De nagy kihívás fogalmat alkotni benne arról, hogy mi fekete és mi a fehér... a hó fehér - aha hideg a cukar fehér - aha édes... eee... a fehér az ami a hóban és a cukorban közös - ??? tulajdonságvetület ... amit érzékelünk az a dolgok teljes valóságának egy-egy tulajdonságvetülete - másik független dimenzió... A nagy kérdés - ami mint a vaknak a szín - nekünk is nehezen jut az eszünkbe: vajon hány olyan tulajdonsága van a dolgok teljes valóságára - amire mint egészséges emberek vagyunk vakok ? Hány érzékünk hiányozhat, hányféleképp vagyunk vakok ? Amúgy - valószínûleg a központi idegrendszer nagyon univerzális - egyszerûen azt térképezi be amije van úgy ahogy van - akár mint érzéket akár mint a test geometriáját... a girbe-görbelábú keverékkutya és szépen megtanul futni ortopéd lábacskáin. Sõt: eszközeinket is betérképezi, a szerszámainkat, vagy a teniszezõ teniszütõjét is - mint testrészt - a labda jóval arrébb van mint a teniszezõ keze, mégis érzi hogy gol az ütõ vége és eltalálja...
@Zagzag: Ha az idegpálya megvan, akkor az agyterület is...
Nem is arról van szó, hogy egyszerre csak hopp, megjön a látása. Egyes esetekben mûtéttel vissza tudták adni a látást. Nem kaptak sokkot az alanyok, de meg kellett tanulniuk látni. Gyermekként ez 8 évig tart.
Aki születésétõl fogva vak, az sosem fog látni, tehát sokkot sem kap a látványtól sem a színektõl. A vakságnak különbözõ okai lehetnek, de az biztos, hogy a látás kialakulásához a szemen kívül szükségeltetik azt az aggyal összekötõ idegpálya és maga az agy erre kialakult területe is. Ha valamiért nincs látás, akkor sem az idegpályák sem pedig a külön terület nem alakul ki, így még ha sikerül is a szemet helyettesíteni valamivel, nem lesz ami közvetítse és feldolgozza a jelet. Ezen szervek fejlõdése csak csecsemõkor után lehetséges, felnõttkorban erre nincs lehetõség.
Sokkot nem kap, de neki is meg kell tanulnia a látást...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az értéktelen válaszokat!
hallottam olyanról, hogy valaki öngyilkos is lett a sokktól
szerintem akár sokkot is kaphat.olyanról már hallottam hogy olyan ember aki süket volt, születésétõl, megmûtötték és aztán már hallott. és sokkot kapott a sok új zajtól.
Ez az utolsó válasz nagyon érdekes, hogy az agyunk feltérképezi az eszközeit. Pl. én azt vettem észre, hogy ahogy egyre többet vezettem, úgy érzékelem az autó határait (pl. parkolásnál), mintha része lenne a testemnek. Mint a teniszezõ az ütõt.

Tényleg igaz, hogy ha nincsen apasági akkor semmilyen pénzt nem fogok kapni a babára? És aki egyedül vállal gyereket az nem kap semmilyen támogatást?

Azért kérdezem,mert az egyik ismer?söm ezzel ijesztget,remélem nem igaz.Tudnátok valami oldalt ajánlani ahol utána járhatnék ezeknek a dolgoknak?

Legjobb válasz: Ez hülyeség, a nyomtatványon magadat írod be igénylõnek és te kapod az anyaságit meg a családit is. És akinek az apa nem vállalja, az nem is kap semmit? milyen hülyeség ez?

Ez hülyeség, a nyomtatványon magadat írod be igénylõnek és te kapod az anyaságit meg a családit is. És akinek az apa nem vállalja, az nem is kap semmit? milyen hülyeség ez?
Az ismerõsöd jól félreértette a dolgokat. Az egyedülálló anyák is uganugy megkapják a segélyeket, gyest anyaságit stb... Az apasági annyiban gátolhatja, most most január elsejétõl változott a törvény, és nem elég az apasági ahhoz, hogy az apa nevére kerüljön a gyerek, (sokan errõl még nem is tudtak, és nem kértek másik papaírt) emiatt a babák iratai késõbb készülnek el, és ugye a baba irataival kell majd igényelned õket. De ha egyedülálló anya vagy, aka nem kell apasági, a te nevedre kerül, és nincs probléma.
Utolsó válaszoló: hogy érted hogy nem elég az apasági nyilatkozat? Milyen papírok kellenek még? Nekem már meg van az apasági nyilatkozat. Most az nem elég?
A közjegyzõtõl kell kérni vmi igazolást, hogy a fogantatás idõpontjában sem házastársi, sem élettársi kapcsolatban nem voltál. Csodálom, hogy még nem hallottál róla, 2 hete ettõl zeng minden.
Itt mondanak róla pár szót. http://www.rtlhirek.hu/cikk/302029
A kérdező hozzászólása: Én is hülyeségnek tartom, de ezt mondta az ismerõsöm...
A kérdező hozzászólása: Gyest is fogok kapni?
hát de az apaságit is a jegyzõnél kellett kérni, gondolom õ majd mondja h kell a másik igazolás is, nem?
Nem tudom, engem nem érint mert házasok vagyunk, de olvastam evvel kapcsolatban jópár hozzászólást, és volt aki idén csináltatta az apaságit, és nem szóltak neki. Jobb rákérdezni, ne a kórházban érje kellemetlen meglepetés az embert.

Találtunk egy sérült fekete kölyök cicát, elvittük állatorvoshoz 16ezer farok amputálás nekem van 2kis cicám be nem tudom hozni ajtó elõtt van ételt kap de ha nem kap kezelést elpusztul. Hova tudnám vinni ahol ellátják, és gazdit is keresnek neki?

Legjobb válasz: Hol laksz? PCAS állatmentés, vagy cicamentõ angyalok. De készíts egy posztot Facebook-on, cicáról kép, írd le h találtad, mûtétet kéne rajta végrehajtani de nem tudod kifizetni, egy számlaszámot és biztosan lesz aki segít. Ezt oszd meg állatvédelmi oldalakon. De sztem a Cicamentõ Angyalok segítenek

Hol laksz? PCAS állatmentés, vagy cicamentõ angyalok. De készíts egy posztot Facebook-on, cicáról kép, írd le h találtad, mûtétet kéne rajta végrehajtani de nem tudod kifizetni, egy számlaszámot és biztosan lesz aki segít. Ezt oszd meg állatvédelmi oldalakon. De sztem a Cicamentõ Angyalok segítenek
A Cicamentõ Angyalok segítenek. Itt az egyik csoportjuk. De siess, mert kezelés kell a cicának és meleg. https://www.facebook.com/groups/157789954393314?refid=27
És ide is írd ki. Ez a másik csoportjuk. Õk szívesen segítenek. Mind kettõbe írd ki. https://m.facebook.com/groups/121159664634377?refid=27
A kérdező hozzászólása: Sikerült a REX KUTYA OTTHON visszajelzett, fogadták a cicát el is vittük, holnap mûtik.Még telefonálnak is a mûtét után.Bízom benne mielõbb felgyógyul és gazdira talál!
Ügyes vagy :) .

Vannak itt olyan emberek, akik úgy gondolják, hogy nem feltétlenül helyes, ha egy tanuló kettest kap a rajzára rajz órán? (bõvebben lent)

Szóval. Szerintem, amikor olyan feladat van, amihez nem tanulni kell, hanem ügyesség, azoknál rosszul van az osztályzás (szerintem). Tehát ha mondjuk rajzolni kell rajz órán, vagy szerkeszteni mondjuk matekon, és arra a tanuló kettest kap, az nem helyes. Nem azt kéne nézni, hogy hogy néz ki, hanem hogy mennyire akarta. Mert ha mondjuk valaki béna ilyen téren, és nem tud szerkeszteni vagy rajzolni, de õ tõle telhetõen mindent megtett, arra nem kéne rossz jegyet adni. Vagy kéne egy 5-s, mert hogy akarta, csak mondjuk csúnya és az volna a kettes. Tehát ha valahova nem tanulni kell, hanem ügyesség kell, ott nem azt kéne nézni, hogy milyen lett, hanem hogy mennyire akarta. Ha valaki nem ért valamihez ezért nem tudja végrehajtani, azért nem kell rossz jegyet kapnia. Ez akkor a legrosszabb, ha minden másból jól áll, és mondjuk a rajz lehúzza az átlagát. Remélem sikerült felfognotok, amit írtam. Eléggé össze vissza írtam... 17/F

Legjobb válasz: Nálunk a tanár azt mondta, ha látja a tanulón, hogy igyekezett nem kap rossz jegyet, mert szar a rajz :) De aúgy igaz, ez egy szemét köcsög dolog...

Nálunk a tanár azt mondta, ha látja a tanulón, hogy igyekezett nem kap rossz jegyet, mert szar a rajz :) De aúgy igaz, ez egy szemét köcsög dolog...
Pontosan! Nem értem, hogy a sutább, ügyetlenebb gyerekek esetében miért frusztrálják õket egy rohadt talajtorna kettessel? Akarta? Akarta. Megcsinálta? Legjobb tudása szerint! Jó lett? Nem, mert suta. Öröklött képességek és azok hiánya miatt büntetni egy gyereket... elég sokat elárul az iskolarendszerrõl! Mi most vesszük ki hasonló okok miatt a gyereket az iskolából, magántanuló lesz. Majd én osztályozom tornából...
Nálunk (Szlovákiában) a rajz nem számít bele az átlagba, mert csak vagy abszolválva van vagy nem. De akkor ezek szerint Magyarországon ez is hülyén van megoldva.
Sajnos a rendszer nem tokeletes, de valami alapjan osztalyozni kell. Az elet sem mindig fair, nem hatrany szerintem ha a gyerek megtanulja hogy az igyekezet sajnos nem mindig eleg. A kerdezo verzioja szerintem mukodeskeptelen, az hogy a tanar szerint ki mennyire igyekezett az egy eleg szubjektiv valami. Egy rajzon lehet latni hogy hasonlit a feladatra vagy nem, es ez alapjan lehet osztalyozni. Tegyuk fel Ti jok vagytok tortenelembol, es kulonosebb igyekezet es nehezseg nelkul megirjatok a temazarot. A logika szerint akkor nektek egyest kellene kapni, mert siman meg tudtatok csinalni? Aki meg egy evszamot nem talalt el annak meg otost, mert igyekezett? Ez igy eleg erdekes lenne:) Ertem nyilvan azt is amit Ti mondtok, de szubjektiv szempontok alapjan nem lehet osztalyozni, csak teljesitmeny alapjan.
Ez elég kettõs dolog. Az lenne az igazságos, ha az igyekezetet és a munkát osztályoznák. De az az életszerû, ha az eredményt osztályozzák. Mert ahogy írták már elõttem: az iskolapadból kikerülve a szándék édeskevés lesz. Eredmény kell. Szóval az se feltétlen rossz, ha az embert nem "élesben" csapja arcon, hogy mi is az ábra.
"Mi most vesszük ki hasonló okok miatt a gyereket az iskolából, magántanuló lesz. Majd én osztályozom tornából..." Szerencsétlen gyerek...
Nálunk a tesitanárnak volt erre egy jó elve: egyest csak az kap, aki meg sem próbálja. Kettest az, aki rettentõ béna, de legalább megpróbálja. És így tovább. Szerintem ez elfogadható, hiszen nem csak a készségtárgyakhoz kell érzék. Én például a matekon és a fizikán kívül minden másból meglehetõsen jó voltam, de azokból, ha megfeszültem, akkor se tudtam kettesnél jobb jegyet összeszedni. Szóval szerintem ez reális: aki legalább megpróbálja, az megérdemli a kettest, ha másra nem is, legalább az erõfeszítéseire.
Ha minden másból 4-5-ös vagy akkor kakkantsd hanyatt! Amúgy mondasz valamit ja, de akkor mindenki 5-ös lenne rajzból! Szóval valahol igazad van de valahol tévedsz is! :)
teljesen egyetértek veled...nálunk pl ezt az énektanár nagyon rendesen kezelte...nem a hangi teljesítményre adott osztályzatot, hanem pl ha valaki megtanulta rendesen a szöveget, akkor mindegy, milyen falsul adta elõ, megkapta az 5-öst... így kellene mindenhol
Egyébként a rajzóra elvileg rajz- és mûvészettörténet óra. Ahogy az énekóra jó része is zenetörténet. Ennek ugye megvan az az elõnye, hogy lehet, hogy tehetsége nincs az embernek, de ha megtanulja az anyagot, akkor a dogákat meg tudja írni jól, így a tárgy kevésbé lesz készségtárgy.
Nálunk énekbõl volt erre egy jó megoldás. Aki végképp tehetségtelen volt, az választhatta azt, hogy éneklés helyett inkább zenetöribõl felel. Hát ha nekem az énekhangomat kéne osztályozni, a mai napig valahol gimi elsõ körül bukdácsolnék, így viszont mindig megtanultam szépen a zenetörit, és lefeleltem belõle ötösre. Ezt meg lehetne csinálni rajzzal is: választhatsz, hogy vagy rajzolsz, vagy mûvtöribõl felelsz. Mivel a mûvtörit megtanulni van olyan idõigényes, mint összedobni egy jobbfajta rajzot, ezért a kettõ tekinthetõ egyenértékûnek. Tessék, kész az esélyegyenlõség.
én is így gondolom...nem mindenki születik úgy, hogy profi rajzos és 5 perc alatt összedob egy tök élethû portrét...a tesi is ilyen amúgy, én is mindig ilyen 3-as-4-es voltam tesibõl, pedig figyeltem órán és tudtam, mit kell csinálni, csak mivel nem sportolok külön, nem vagyok annyira edzett, meg hajlékony, mint azok, akik igen...szóval elég nagy szemétségnek tartom ezt az egészet..
A kérdező hozzászólása: Kiskoromban sokat rajzoltam, de mind ugyanolyan ronda volt... Szerkesztés meg például nekem annyira nem esik nehezemre, csak ha a tanár úgy adja fel, hogy nem magyarázza el, hogy hogyan kell megcsinálni. Pl. pont aktuális, órán nem volt körzõm, de figyeltem, és otthon egy tökéletes tojást szerkesztettem(órán is azt kellett). Fel adott egy csavart, és nem mondta el, hogy hogyan kell csinálni, és nem is lett jó. Gyakorlás teszi a mestert. De mi van akkor, ha mondjuk nincs ideje? Tudom, tudom egy diáknak mi dolga van a tanulás mellett stb. Van olyan ismerõsöm, akinek szinte semmi szabad ideje sincs. Õ hogyan gyakorolja? Amúgy a leírtak alapján nagyon is egyet tudok érteni. De nem mindig válna be szerintem. Nekem pl. Anyám olyan helyen dolgozik, ahol a kémiára alapozva kell elvégezni a munkát. Hogy úgy mondjam, sík hülye vagyok kémiából. Nem értek belõle egy mukkot sem. Minden órára tanulok, az elméleti rész megy, mert megtanulom, de a számolások nem. Mikor ad fel házinak számolást a tanár, szinte kivétel nélkül rossz, pont mint a dolgozatokban lévõ számítás. És ha az embernek valami nem megy, akkor elõbb utóbb ráun, és nem érdekli a dolog. Nincs motiváció.
A kérdező hozzászólása: Igen, nyilván az sem lenne fair, ezért lenne jó egy köztes megoldás. Majd talán valamikor egyszer az életben olyan újításokat hoznak, amiknek még értelmük is van... Egyszer... Talán...
Mondom, a magyar oktatás szar és maradi. Ilyenkor azt várná az ember, hogy javítanak, de ugye szép magyar szokáshoz híven csak tovább rontják a helyzetet, példának okáért a kérdezõ által említett kötelezõ bennmaradás.
Én például úgy gondolom, hogy nem feltétlenül helyes.
Szerintem amennyiben nem egy szakirányú iskoláról van szó, úgy nem is kéne osztályozni ezeket a tárgyakat. Heti egy rajz óra mire elég? Arra, hogy az emberrel megszerettesse a rajzolást egy hobbi szinten, de ez úgy nem megy, ha kard lebeg a feje felett.
Igen, és az is teljesen korrekt, hogy általános iskola 4. osztálya után, középiskola utolsó évében veszik elõ újra a rajzot, érettségi elõtt. Ugyan már, az egész oktatás úgy rossz ahogy van, és akkor még finom is voltam. Az ilyen hülyeségekkel meg csak tetézik az egészet. Éveken át robot tanulásra késztetik a gyereket, kiölnek belõle minden kreativitást és erre azt várják, hogy képes legyen rajzolni amikor 8-9 éven át egy ceruza csíkot sem húzott? Milyen dolog ez? Az élet alapvetõ szabályait nem ilyenekkel lehet megtanítani, ezzel maximum csak a diákok maradék lelkesedését lehet még jobban befagyasztani.
"Azt már mégsem várhatjuk el mindenkitõl, hogy tudjon rajzolni vagy énekelni." Azt viszont elvarhatjuk szerintem mindenkitol (gimnazistaktol foleg) hogy a valo eletre es a realitasra valamilyen ralatasa legyen. Csak gondolj bele hogy milyen munkaero lesz abbol a gyerekbol akit oktatasa 12 (jobb esetben 16) eveben arra nevelnek hogy: "Nem baj hogy ha teljesen rossz amit csinalsz csillagom, az a lenyeg hogy Te megprobaltad!" Barmennyire is kedves gondolat az akarat es igyekezet alapjan torteno osztalyzas, a eletben ezzel semmire sem mennek, ezen remelem nem fogunk osszeveszni. Altalanos iskola also tagozatban esetleg el tudom kepzelni a modszert, de egy 17 eves gyerekkel szemben szerintem nem irrealis elveres hogy tisztaban legyen az elet alapveto szabalyaival.
Azokkal értek egyet, akik a szándék osztályzását tartják fontosnak. Sajnos a készségtárgyakat tanító tanárok nagy része úgy gondolja, hogy az õ tantárgya "hú, de fontos", aztán azok a gyerekek, akik ezekbõl nem tudnak jól teljesíteni, nézhetik a rossz jegyeiket. Szerintem készségtárgyból el is lehetne törölni az osztályzást. Azt már mégsem várhatjuk el mindenkitõl, hogy tudjon rajzolni vagy énekelni. Szerencsére van normális tanár is. Nagylányom énekhangját például nem is merem még körülírni sem, annyira szörnyû. Viszont mindig ötös volt énekbõl, mert a tanár elvárása nem az éneklés, hanem a dalok szövegének megtanulása, dallamának leszolmizálása és az eléneklés megpróbálása volt. A szerkesztéssel kapcsolatos véleményeddel viszont nem értek egyet. A matematikai szerkesztés nem rajzolás, hanem körzõvel-vonalzóval végrehajtott feladat, ahol a rajzkészség fel sem merül. Azt mindenki meg tudja csinálni - szerintem.
Kreatív dolgokat nem lehet ilyen módon osztályozni. Az életben meg gyanítom, hogy nem rajzzal vagy énekkel, meg hasonlókkal kell boldogulnia - ha igen, akkor úgyis szakirányú suliban fog tanulni.
A kérdező hozzászólása: Nálunk tesin van így. Ha látja, hogy akartad de nem megy, akkor kapsz egy plusz ötöst.
A kérdező hozzászólása: Az a plusz 5ös így utólag tényleg hülyeség. De ettõl még a véleményem ugyanaz. És a tesit ki is hagytam a példákból. örülök, hogy nem csak én látom így ezt a dolgot.
Én egyetértek vele. Mûvészeti suliban komolyan kell venni a rajz osztályzását, de sima, nem rajz tagozatos osztályban nem. 18/L

Hany valaszt kapok? Ha egy het mulva 100 valaszt kapok annak adok egy zold pacsit es ha nem akkor nem. Hany valasz lessz?

Hogy tudjatok mit irjatok mondok valamit.Elkezdek egy mondatot es ti kell folytassatok maximum10 szoig UGY HOGY EGY TORTENET LEGYEN BELOLE.Kezdem is:Egy nap egy embert megharapott egy kutya......

Legjobb válasz: Remélem, hogy te karácsonyra valamilyen helyesírási szót árat kapsz! EZ NEM CSEVEGÕ! AZ OLDAL NEVE: GYAKORIKERDÉSEK!!!

Remélem, hogy te karácsonyra valamilyen helyesírási szót árat kapsz! EZ NEM CSEVEGÕ! AZ OLDAL NEVE: GYAKORIKERDÉSEK!!!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!