Találatok a következő kifejezésre: Ha egy motorra (392 db)

Azt tudom, ha egy motort letiltanak (szabályzásig pörgetik) az káros a gépnek, de pontosan miért? (legyen csak benzines motor és elektronikus tiltás, dízelt hagyjuk figyelmen kívül)

Legjobb válasz: Teljesen igaza van az elõttem szólónak. Azt azért megjegyezném, hogy fõleg a terhelés nélkül (vagy minimális terheléssel) tiltásig pörgetés árt meg a motornak. Személyes tapasztalat, hogy egy nagyon sokáig városban, komótosan használt benzinmotorral csodát tett egy három órás autópályázás negyedik fokozatban végig a tiltási fordulatszám közelében. Utána fürgébb lett, kevesebbet fogyasztott. Ezután a kis tisztítókúra után még motorikus meghibásodás nélkül használtam kétszázezer kilométert. (az autógyártók is az új fejlesztésû motorokat a sorozatgyártás elõtt igencsak megvallatják fékpadon, több száz órát járatják maximális teljesítményen, hogy kiderüljenek az esetleges konstrukciós hibák)

Teljesen igaza van az elõttem szólónak. Azt azért megjegyezném, hogy fõleg a terhelés nélkül (vagy minimális terheléssel) tiltásig pörgetés árt meg a motornak. Személyes tapasztalat, hogy egy nagyon sokáig városban, komótosan használt benzinmotorral csodát tett egy három órás autópályázás negyedik fokozatban végig a tiltási fordulatszám közelében. Utána fürgébb lett, kevesebbet fogyasztott. Ezután a kis tisztítókúra után még motorikus meghibásodás nélkül használtam kétszázezer kilométert. (az autógyártók is az új fejlesztésû motorokat a sorozatgyártás elõtt igencsak megvallatják fékpadon, több száz órát járatják maximális teljesítményen, hogy kiderüljenek az esetleges konstrukciós hibák)
mert túl nagy terhelés éri az alkatrészeket, nagyon nagyok a tömegerõk, stb. Megszakadhat az olajfilm, ilyenek
Szerinted minek tesz jót ha maximumra pörgetik és úgy tartják egy darabig, legyen az akármi?
Mivel elõttem leírták, csak egy jó példával tudnám kiegészíteni, kielégíteni a kérdésed. Neked miért nem lenne jó, ha például megfuttatnának úgy, ahogy csak bírod, magyarul teljes erõdbõl? Mert akár leállna a szíved, és belehalnál. Ugyan ez van egy autóval is.
Kettõvel ez elõtti vagyok. Eszembe jutott még egy tartós teszt. 1993-ban a Rábaringen egy Toyota Carina E-t zavartak 100 000 (igen, százezer) kilométeren keresztül gyakorlatilag padlógázon. Kutya baja nem lett tõle. Viszont bizonyította a Toíota, hogy megbízható autókat gyárt. Utána lehet olvasni, tény, le van dokumentálva. Innentõl kezdve csak mosolygok az elméleteket gyártókon.

Mi a jele annak, ha egy motor főtengelyes, hajtókaros, illetve csapszeges?

Értem ezalatt,hogy az említett alkatrészek csapágya már rossz és milyen hangot ad ki,Mennyit bír ki az esetleges csapszeghibánál?

Legjobb válasz: ha fõtengely üt akkor azt veszed észre hogy csapágyas lesz a motor, ha csapágyas azt meg úgy hallod, hogy hirtelen gázadásnál bekopog a motor. Ha csapszeges azt sajnos nem tudom, de szerintem nem az szokott elkopni

ha fõtengely üt akkor azt veszed észre hogy csapágyas lesz a motor, ha csapágyas azt meg úgy hallod, hogy hirtelen gázadásnál bekopog a motor. Ha csapszeges azt sajnos nem tudom, de szerintem nem az szokott elkopni
és dízeles hangja van a motornak
egyszerû megállapítani leszeded az egyik deknit és oldlirányba megmozgatod a fõtengelyt, ha mozog akkor fõtengelyes lehúzod a hengert és ha mozog a hajtókar a dugattyú irányában és ellentétesen akkor hajtókaros, olyanról hogy csapszeges még nem hallottam, az fixen belevan "ütve" a dugattyúba amúgy ha nem akarsz hozzányúlni a motorodhoz akkor onnaveszed észre hogy kicsit csörög a blokk ha a frissen furt henger hamar elkopik , pár ezer km után akkor tuti h nem stimmel vmi
A kérdező hozzászólása: Voltam vele szervizben, ott azt mondták h valoszinuleg a dugattyúval lesz gond, mert egyértelmuen felulrol jon a hang. Az elozménye meg talán az lehet h kb. fél évig az 1. hengerre csatlaskoztatott vákumcsovon keresztul ez a henger tobb benzint kapott mert át volt szakadva a benzinnyomástartó membránja.A szerelok szerint lefolyt a benzin a motorba és ott ...

Mi az elônye annak ha egy motornak hosszú a lökete?

Pl a simsonnál (vagy más motornál) mi az elônye?(biztos nem véletlen olyan amilyen) A hátrányát is le tudnárok írni?

Legjobb válasz: A hosszú löketû motorok jellemzõje hogy kisebb fordulaton mûködnek jó és nagyobb a nyomatékuk. A kisebb löketû motorok pörgõsebbek, nagyobb teljesítményt lehet belõlük kihozni.

A hosszú löketû motorok jellemzõje hogy kisebb fordulaton mûködnek jó és nagyobb a nyomatékuk. A kisebb löketû motorok pörgõsebbek, nagyobb teljesítményt lehet belõlük kihozni.
A kérdező hozzászólása: Köszi ezek szerint kevesebbet is fogyasztanak?
Nyílván nem, ha többet pörög akkor biztos nem :)
A kérdező hozzászólása: Jaja csak én most itt a hosszú löketûre gondoltam, bocsi h nemvolt egyértelmû


Mit jelent ha egy motor üzemórás? És a KTM EXC tipusú motorok üzemórásak? Nagyon érdekelne.

Azt szeretném megtudni mit jelent ha egy motor üzemórás, mit jelent, hogy kell érteni, mit kell tenni, mért jó, mért nem jó???

Legjobb válasz: Ha jól tudom egy üzemóra kb 1 teli benzintanknak felel meg ezeknél. De szokott rajtuk lenni számláló is.

Ha jól tudom egy üzemóra kb 1 teli benzintanknak felel meg ezeknél. De szokott rajtuk lenni számláló is.
Az h üzemórás azt jelenti h nem km-ben van megadva az alkatrészek csereperiódusa, hanem h hány órát használod. Ez a kifejezetten versenycélra épített motorok sajátossága.
1 üzemóra az 1 óra gyári tesztkörülmények között megtett motorozásnak számít a motorblokk életében, s a megadott üzemórákonként teljesen szét kell szedni a blokkot és cserélni mindent. Hozzá kell tenni hogy kímélõ motorozással sokkal tovább is bírják a blokkok mint a megadott üzemóra, de ugye az ilyen motorokat nem arra tervezik hogy kíméljék õket...

Ha egy motor 50 köbcentiig minősül segédmotornak, akkor pl egy 80 ccm-es motorra még nem kell rendszám? Tehát vezethető M-es jogsival?

Azt tudom, hogy 125ccm-től felfelé biztos kell, de az 50 és a 125 közöttieket sose tudtam, hogy vannak

Legjobb válasz: Nem vezethetõ! Minimum A1 kategóriás vezetõi engedély kell hozzá! Az persze más kérdés, hogy a gyakorlatban ezzel senki sem foglalkozik.

Nem vezethetõ! Minimum A1 kategóriás vezetõi engedély kell hozzá! Az persze más kérdés, hogy a gyakorlatban ezzel senki sem foglalkozik.
A kérdező hozzászólása: Aha, azért nem értettem, mert egy ilyen motoron se láttam soha rendszámot. Köszi szépen!
50ccm IG minõsül. Ebben mi a nehezen érthetõ? Tehát addig, a felett meg már nem. (szövegértés csillagos 1-es...) Tehát már egy 51ccm-es gépre is rendszám kell(ene). Az már más dolog hogy még egy 125-ös gép is lehet 50-es, egy 80-as meg fõleg.
A kérdező hozzászólása: Nem voltam tisztában vele, annyi tudtam, hogy 125-tõl biztos kell. Nem vagyok otthon a témában, ezért kérdeztem meg, de köszönöm a választ
A 80ccm már nem segédmotor, de ezzel egyáltalán nem foglalkozik, de tényleg senki. Ugye a balesetnél te leszel a hibás.

Ha egy motorba fedélzeti computer van az mire jó?

láttam sok motornál hírdetések között hogy be épített fedélzeti computer!

Legjobb válasz: Ez inkább csak ilyen kényelmi extra. Elmegy egy autó vagy motor fedkomp nélkül is. Digitálisan kijelez neked mindenféle információkat az aktuális fogyasztástól kezdve egészen akár a gumik pillanatnyi nyomásáig.

Ez inkább csak ilyen kényelmi extra. Elmegy egy autó vagy motor fedkomp nélkül is. Digitálisan kijelez neked mindenféle információkat az aktuális fogyasztástól kezdve egészen akár a gumik pillanatnyi nyomásáig.
A kérdező hozzászólása: ja értem köszönöm :D
Azért jó, mert sok olyan dolgot tud, amik nélkül ugyanolyan jól tudnál autózni, motorozni, csak így kényelmesebb. A fedélzeti számítógéppel lehet átlagfogyasztást számoltatni, képes szöveges hibakijelzésre és hasonló okosságokat tud. Nem lényeges, hogy legyen, nélküle is lehet élni, de ha van, az sem zavaró (kivéve, mikor sikerül kifogni egy olyan darabot, ami mindenért csipog és kolompol).
Motornál nem is a hibakódkijelzés szokott jellemzõ lenni, hanem a 0-100as gyorsulás, 80-120-as sprint, köridõ és egyéb okosságok kijelzése, pályán hasznos dolgok. /Egyébként egyszer volt nálam egy amerikai piacos Ford F150, az felért egy zenekarral, ha bal herém félrecsúszott azért is elkezdett kolompolni, és ki sem lehetett kapcsolni, 2nap alatt megutáltam./

Mi a teendõ akkor ha egy motornak nincsen semmi okmánya de meg szeretné venni az ember? Fognak a hatoságok cseszekedni vagy rossz esetbe lefoglalni a motort? Ráadásul 125ccm tehát rendszámozható!

A motor 125ccm

Legjobb válasz: Az a helyzet, hogy ebben az országban, mégha nem is lenne lopott, az életben nem papíroztatod le.

Az a helyzet, hogy ebben az országban, mégha nem is lenne lopott, az életben nem papíroztatod le.
A kérdező hozzászólása: Tehát akkor nem lehet megcsinálni tehát nem tudom rendszámoztatni?
Az eladónak kell a szükséges okmányokat beszerezni, különben tényleg nehéz lesz.
A kérdező hozzászólása: Értem.

Ha egy motor égeti a gumit akkor hogyhogy nem szakad el a lánc és hajlik el a fogaskerék? és hogy nem tolja előrre a motor magát?

Legjobb válasz: gyakorlatilag ez mind fizika. behúzva tartja az elsõ féket, és húzza a gázt, a hajtott kerék nem tud mást csinálni mint forgásba lendülni, a lánc nem szakad el, mivel rendes használatnál 120-as tempónál sem szakad el. a fék behúzásával keletkezett ellenerõt nem tudja a hajtott kerék legyõzni, tehetetlen lesz, és végül forogni kezd.

gyakorlatilag ez mind fizika. behúzva tartja az elsõ féket, és húzza a gázt, a hajtott kerék nem tud mást csinálni mint forgásba lendülni, a lánc nem szakad el, mivel rendes használatnál 120-as tempónál sem szakad el. a fék behúzásával keletkezett ellenerõt nem tudja a hajtott kerék legyõzni, tehetetlen lesz, és végül forogni kezd.

Ha egy motor papíron 50 köbcenti és 11kw, de megcsináltatta a tulaja 80-ra, és így lett 15 kilowatt, akkor a papírjaiban is úgy marad? Mármint semmi bizonyíték nem lesz rá, hogy azt nagyobbra csináltatták?

Megakarom venni a motort, eredetileg 50ccm. Ha én megveszem, a vásárlás során sem kell valami olyasmit írni, ami során kiderülhet, hogy az már nem 11kw? (A1-es josim van). Egyáltalán kell valami adásvételin kívül? 16/L

Legjobb válasz: Segédmotorhoz csak adásvételi kell, ha abba 50cc-nek írjátok akkor papírjai szerint az annyi. Persze, ha csinálsz vele egy balesetet és leellenõrzik biztosítási csalásért és okmányhamisításért is elõvesznek. A1 jogsid van, miért nem veszel egy érvényes papírokkal rendelkezõ 125-t? Nagyon olcsó arra az éves költség.

Segédmotorhoz csak adásvételi kell, ha abba 50cc-nek írjátok akkor papírjai szerint az annyi. Persze, ha csinálsz vele egy balesetet és leellenõrzik biztosítási csalásért és okmányhamisításért is elõvesznek. A1 jogsid van, miért nem veszel egy érvényes papírokkal rendelkezõ 125-t? Nagyon olcsó arra az éves költség.

Mennyire gond az ha egy motornak párszor kellet hegeszteni a hengerfejét (kb 3-4). érdemes még foglalkozni vele?

Legjobb válasz: azigen... Hát minden hegesztés után gondolom síkba lett köszörülve, ezzel vajon már mennyit faragtak le belõle? Hát nem keveset... Meg ha egy helyen repedt akkor gondolom máshol is meggyengült. Szóval jobban jársz ha cseréled a hengerfejet. (meg kiküszöbölöd azt a problémát ami a hengerfej repedését okozza.)

azigen... Hát minden hegesztés után gondolom síkba lett köszörülve, ezzel vajon már mennyit faragtak le belõle? Hát nem keveset... Meg ha egy helyen repedt akkor gondolom máshol is meggyengült. Szóval jobban jársz ha cseréled a hengerfejet. (meg kiküszöbölöd azt a problémát ami a hengerfej repedését okozza.)
A kérdező hozzászólása: Bocsánat rosszat kérdeztem nem a hengerfejet hanem a henger tömbrõl lett volna szó. Sóval mi van akkor ha a hengertömb volt már hegesztve párszor valami vizizénél vagy miatt
Tudni kellene hogy miért kelletett hegeszteni. Lehet szétfagyott mert nem megfelelõ volt a hûtõfolyadék. De az meg másnak sem tesz jót... De az is lehet hogy odacsapták valamihez. Meg még elég sok ok lehet. Mindenesetre ha nem annyira olcsó a gép hogy esetleg egy hengercseréve is megérje megvenni akkor nem foglalkoznék vele. Ha viszont árba megfelelõ lehet megéri megcsináltatni szépen.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!