Találatok a következő kifejezésre: Ha egy mond (206 db)

Ha egy mondat kettősponttal van elválasztva, és az első tagmondat kérdőmondat, a második kijelentő, akkor kell kérdőjel valahova?

Legjobb válasz: Ez így nem igaz, amit az elsõ válaszoló írt. Ugyanis ugyanúgy lehet az elsõ tagmondat kérdõ, mint a második. Az számít, hogy alárendelõ vagy mellérendelõ-e az összetett mondat. Ha mellérendelõ, akkor az utolsó tagmondat számít: ha nem kérdõ, akkor nem kerül kérdõjel a végére. Az alárendelõ összetett mondatokban pedig a fõmondat határozza meg a mondatvégi írásjelet. pl. Nem felejted el, amire megkértelek? (alárendelõ) Induljunk, mire várunk még? (mellérendelõ) - Ha ennek a tagmondatait felcseréljük, akkor a mondatvégi írásjel felkiáltójel lesz.

Ez így nem igaz, amit az elsõ válaszoló írt. Ugyanis ugyanúgy lehet az elsõ tagmondat kérdõ, mint a második. Az számít, hogy alárendelõ vagy mellérendelõ-e az összetett mondat. Ha mellérendelõ, akkor az utolsó tagmondat számít: ha nem kérdõ, akkor nem kerül kérdõjel a végére. Az alárendelõ összetett mondatokban pedig a fõmondat határozza meg a mondatvégi írásjelet. pl. Nem felejted el, amire megkértelek? (alárendelõ) Induljunk, mire várunk még? (mellérendelõ) - Ha ennek a tagmondatait felcseréljük, akkor a mondatvégi írásjel felkiáltójel lesz.
Ebben az esetben az elsõ tagmondat nem lehet kérdõ, csak kijelentõ. A kettõspont utáni rész lehet pl. kérdõ, és akkor anak a végére kell a kérdõjel.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ!
A kérdező hozzászólása: Köszi. Most már értem.
tegnap 20:35 Hol van a példádban a kettõspont?
Tegnap 20:35 vagyok. A példámban tényleg nincs kettõspont, de attól még ugyanúgy összetett mondtanak számítanak azok is. De tény, hogy elnéztem a kérdést. :)

Ha egy mondat utolsó szava rövidítés (például stb. ), akkor két pont kell a mondat végére, vagy elég egy?

Legjobb válasz: elsõ vagyok,szerintem az úgy fogadható el igazán hogy: "....(stb.)." na...:D

elsõ vagyok, szerintem az úgy fogadható el igazán hogy: "....(stb.)." na...:D
A kérdező hozzászólása: köszi szépen, mostmár mindent tudok :)
Mit?
Hogy ott a mondat vége. Erre gondolsz? ---> .
A kérdező hozzászólása: ilyet......rakok a mondat végére
Több oka lehet, de nagyjából azt fejezi ki, hogy igazából a mondat, szöveg ott nem ér véget. Pl. ha idézek, akkor valamikor ilyet tesznek oda, jelezve, hogy folyna tovább a gondolat, de azt már nem idézik. Illetve stilisztikailag jelezheti, hogy "nem mondom tovább, de kitalálhatod, mire gondolok".
A kérdező hozzászólása: köszi szépen


Internetes szlengben mit jelent, ha egy mondat közepére a " (sic! ) " tag-et írják? (Természetes, idézőjelek nélkül. )

Legjobb válasz: A szövegkörnyezet számít, nekem most van 2 ötletem is, 2 különbözõ értelemmel...

A szövegkörnyezet számít, nekem most van 2 ötletem is, 2 különbözõ értelemmel...
Eredetileg: http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=6610 "A sic latin szó, jelentése így, ily módon, eképpen, ezért. Gondoljunk csak az ismert latin mondásokra: sic transit gloria mundi (így múlik el a világ dicsõsége) vagy sic itur ad astra (így jutunk a csillagokig)! Zárójelben eredetileg tudományos közleményekben, tanulmányokban alkalmazták, mivel ilyen esetben a szerzõnek, ha korábbi tanulmányt idéz, kötelessége azt szó szerint tenni. Ha mármost az idézett szövegben, címben, stb. helyesírási hiba, sajátos írásmód vagy egyéb, az olvasóban esetlegesen visszatetszést keltõ jellegzetesség volt, a szerzõ a sic szócska zárójeles beszúrásával jelezhette, hogy neki is szemet szúrt a jelenség, de nem õ írta el az adott szót, hanem az eredeti szerzõ. Olyankor is gyakran alkalmazzák – megmaradva a tudományos publikációknál -, amikor a szerzõ nem idézett szövegben fel kívánja hívni az olvasó figyelmét, hogy az adott szó, kifejezés vagy írásmód, bármily szokatlan is, úgy helyes, ahogyan õ leírta. A modern újságírásban, levelezésben (fõleg e-mailben), internetes fórumokon viszonylag gyakran fordul elõ a (sic!) alkalmazása. Ennek oka, hogy ezeken a kommunikációs csatornákon sokszor mindinkább a hétköznapi beszédnek megfelelõ, kevésbé irodalmi nyelvhasználatra törekszünk. Ez pedig idõnként ellentmond a helyesírás szabályainak vagy egyéb normáknak. A szócska értelme itt is ugyanaz, pongyolán megfogalmazva: ne gondoljátok, hogy figyelmetlenségbõl vagy mûveletlenségbõl írtam így ezt a szót, ezt így helyes/így hangzott el/lesújtó véleményetek arra szálljon, akit idéztem (nem kívánt rész törlendõ)."
hogy valamiért érdekes az elõtte levõ rész.
A kérdező hozzászólása: Köszi! :)

Ha egy videó, hangja csak egy hangszóróból szól (mono), hogyan lehet azt átalakítani úgy, hogy mind a két hangszórón lehessen hallani (stereo)?

Legjobb válasz: A mono nem azt jelenti, hogy csak egy hangszóró szól, hanem azt, hogy mindkettõbõl ugyan az szól. A sztereo pedig két mikrofonnal van felvéve, ezért különbség van a két oldalon hallható hang között. A mono-ból nem lehet sztereót csinálni.

A mono nem azt jelenti, hogy csak egy hangszóró szól, hanem azt, hogy mindkettõbõl ugyan az szól. A sztereo pedig két mikrofonnal van felvéve, ezért különbség van a két oldalon hallható hang között. A mono-ból nem lehet sztereót csinálni.
A kérdező hozzászólása: Ja igen elnézést. Ezt én is tudom. Kicsit szétszort vagyok mostanában. A kérdés lényege, hogy hogyan lehet egy videót úgy átalakítani, hogy az ne csak a füles egyik, hanem mindkét hangszórójából szóljon?!
Ha egy mono felvétel két hangszóróbol is szól, az még nem lesz sztereo. Mono felvételt elvileg lehet sztereósítani (elektronikus úton, számítógép programokkal), de ez csak egy ál-sztereó lesz. Lásd Elvis legrégibb felvételeit.
A kérdező hozzászólása: Pedig én igencsak értek a gépekhez, de ez még rajtam is kifogott! Szóval tudtok esetleg ilyen programot?
A kérdező hozzászólása: Probléma megoldva! :) Sikerült rájönnöm!

Szerintetek normális, ha egy anya ilyeneket. Mond a fiának?

2 napot lógtam a suliból, az oszim meg felhívta anyumat, hogy nem voltam suliba. Anyum amikor haza jött ezeket reagálta rá: "Annyira gyûlöllek, hogy legszívesebben elvágnám a torkodat." Az a legnagyobb bajod, hogy megszülettél. A r*k vinne el a nyakamról. Dögölj meg. Stb." Nem volt eddig rossz kapcsolatom anyummal, sõt. De ez túl sok volt nekem. Most vagyok 12. es, 9.es koromba lógtam párszor, de azóta soha. Szerintetek normális ez??? 17/f

Legjobb válasz: Hát, ezek a válaszok elég érdekes. Nem tudom, akárki akármit mond, ezek több mint durva szavak egy anya szájából, akármennyire is ideges volt. "Elvágnám a torkodat"? ilyet mondani tényleg rendben van?! Meg a lógás nem egy akkora dolog. Az én bátyám is folyton lógott a suliból, de anyánk akkor se mondott ilyet. És most, én, aki sose lógott, fele annyit se keresek, mint õ...

Hát, ezek a válaszok elég érdekes. Nem tudom, akárki akármit mond, ezek több mint durva szavak egy anya szájából, akármennyire is ideges volt. "Elvágnám a torkodat"? ilyet mondani tényleg rendben van?! Meg a lógás nem egy akkora dolog. Az én bátyám is folyton lógott a suliból, de anyánk akkor se mondott ilyet. És most, én, aki sose lógott, fele annyit se keresek, mint õ...
Sztem sem normális az ilyen kifakadás. Mindenki követ el hibákat, csinál olyat, amit nem kéne, mégse vágnak ilyet a fejéhez, pláne a saját gyerekének. Abban meg én is igazat adok az elõttem szólónak, h ha hazudik az anyjának egy gyerek, annak is megvan a maga oka. Párom kislánya is folyamatosan hazudozik az anyjának, és most pszichológushoz akarja vinni, pedig sztem nem õt kéne...
Jézusom, ne tegyetek már úgy, mintha a lógás egyenértékû lenne a betöréses rablással. Normális szülõ ilyenkor csak leszidja a kölykét, nem felpofozza, pláne nem ilyen szintû okádék dolgokat vág a fejéhez. Ha nem rendszeresen lóg a gyerek csak néha, attól még nem fog elzülleni, nem lesz belõle szar szemét alak, én is lógtam a suliból anno, mégis vittem valamire és szerencsére apáméknak több eszük volt mint itt sokaknak, és nem akarták a szart is kiverni belõlem. Az ilyen primitív szülõ meg nézzen mélyen magába, és gondolkodjon el rajta hogy miért érzi úgy a gyereke hogy hazudnia kell neki. Nem szolgál rá alanyi jogon a tiszteletre, csak azért mert képes volt arra amire bármelyik állat, és szaporodott.
abban igazatok van, hogy lógni nem normális, úgyhogy valamilyen büntetésen én is törném a fejem. Pl. diákmunka.
2, 3! Nem nem normális viselkedés ez. Hogy mond valaki ilyent a saját gyermekének? Én még egy idegennek is szégyelnék ilyent mondani... Idegbeteg, neurotikus, hisztériás megnyilvánulás ez. Ha kaptál volna két pofot, kicsit kiabált volna (pl. többet meg ne halljak ilyesmit, elõ ne forduljon többet stb) akkor arra azt mondanám, hogy kitört, igaza van, jogos. De így. Ez nem normális.
Anyukád túlreagálta a dolgot és nagyon rondán beszél, rossz olvasni, hogy ilyet mond a gyerekének...Vannak családok, ahol napi szinten igy beszélnek, nem tudom, nálatok ez mennyire van. 2 nap lógás nem a világ, inkább el kéne magyaráznia neked, hogy miért nem szabad lógni...Én jókislány voltam, de én is volt, hogy lógtam suliból, szerintem ezen a korszakon mindenki átesik, de sose beszélt velem igy anyukám emiatt...
nem normális...
Nem normalis, de valahol érthetõ. Kiborult, nem gondolkozott, hogy mit mond. Vannak ilyen emberek.
Az hogy lógsz? Nem, nem normális. Anyukád reakciója viszont szerintem az. Csak ideges volt hirtelen, hisz rájött, mégsem olyan jó a kapcsolatotok, ha hazudsz neki, és ez szíven ütötte. Jó nem kellett volna ilyen csúnyán beszélnie, de lehet én két istenes sallert is lekevertem volna, meg mondtam volna, hogy ha lógni van idõd, akkor dolgozni is, mostantól te keresed meg a telefonra, szórakozásra, extra ruhára való pénzt.
elõször is ne lógj másodszor szerintem anyud tényleg eltúlozta de mondjuk érthetõ ilyenkor szokták azt mondani akiknek ezt elmeséljük h csak féltett , fél h többet nem bízhat meg benned és félti a jövõdet nekem anyum pl azt szokta mondani h állandóan szégyent hozok rá, már akkor is ha hozok egy 3-ast

A ti elveiteknek nem mond ellent, ha egy lány szólítja meg a srácot pl. az utcán vagy jelöli be facebookon?

Ahány ember, annyiféle. Nem azt kérdezem gáz-e, mert rengeteg ilyen kérdés volt már :D. Csak kíváncsi lennék ti mit gondoltok erről. Én inkább kivártam azt, amíg egy olyan fiú kezdeményezett, aki tetszett nekem. És ez nem volt egyszerű, körülöttem mindenkinek lett már kapcsolata, sokaknak úgy, hogy :bejelöltem facebookon, a kocsmába, buliba elhívtam táncolni, stb...Azért nem úgy teszem fel a kérdést, gáz-e, mert max a lányok tartják gáznak ezt, a fiúk általában nagyon örülnek, ha bejelöli őket egy csaj, főleg, ha be is jön nekik a lány.

Legjobb válasz: Alapvetõen de ellent mond, illetve soha sem volt hozzá bátorságom hogy kezdeményezzek :D meg ugye "ciki ha a lány teszi meg". De pár hete már nem bírtam magammal és írtam egy fiúnak facen (ismertük egymást látásból, ismerõsöm is volt fent) de csak annyit írtam hogy "régen beszéltünk hogy vagy, mizujs?" majd visszaírt hogy van-e kedvem találkozni vele. Azóta többször is randiztunk, majd benyögte hogy "Nagyon régóta tetszettél már nekem, de nem mertem írni". Szóval némelyik esetben érdemes a lánynak lépnie. Erre most jöttem rá :D

Alapvetõen de ellent mond, illetve soha sem volt hozzá bátorságom hogy kezdeményezzek :D meg ugye "ciki ha a lány teszi meg". De pár hete már nem bírtam magammal és írtam egy fiúnak facen (ismertük egymást látásból, ismerõsöm is volt fent) de csak annyit írtam hogy "régen beszéltünk hogy vagy, mizujs?" majd visszaírt hogy van-e kedvem találkozni vele. Azóta többször is randiztunk, majd benyögte hogy "Nagyon régóta tetszettél már nekem, de nem mertem írni". Szóval némelyik esetben érdemes a lánynak lépnie. Erre most jöttem rá :D
Az én elveimmel már eleve a facebook ellenkezik.
nem, néha õk is kezdeményezhetnek, persze ez ne legyen etalon
A kérdező hozzászólása: Ment a zöld kéz mindenkinek!:)
Miért mondana ellent? Lehet hogy a lánynak megtetszik a fiú és azért nem lesz belõle kapcsolat mert nem kezdeményezett, a fiú meg észre se vette õt.
én jelöltem be a mostani barátomat. 2 éve tart a kapcsolat:)
Egy nõ is kezdeményezhet.
A kérdező hozzászólása: Utolsó elõtti! Ez tényleg tök jól sült el, örülök neki. :) Mindenki másnak köszi az eddigi válaszokat, ment a zöld kéz, várom a továbbiakat!!
Tudod valaki várja hogy a szájába repüljön a sült galamb, valaki meg tesz érte hogy az a galamb repüljön oda aki jó falat lesz.
engem nem zavarna. Mostanában eléggé rohanás az életem kb enni nincs idõm, hiszen ilyen fényüzés már nem fér bele a napi óralimitbe. Éppen ezért elképzelhetõ, hogy elszaladok pár lány mellett akirke érdemes lenne odafigyelnem. Szóval benne van a pakliban a figyelmetlenségem ezen a téren. Szóval ha a lánynak nem gáz akkor nekem sem lenne az...
Nagyot változott a világ, a lányok férfiasabbak, a fiúk nõiesebbek lettek, nincs abban semmi, ha a lány kezdeményez. Ha nem haladnánk a korral, még mindig a szülõk hoznák össze a házasságokat, pl.
A kérdező hozzászólása: Kedves 16:41! Gratulálok és még sokszor ennyi évet!

Ha egy szülő nemet mond a gyerekének egy szivességre egy olyan pillanatban, ami a gyereke számára fontos elképzelhető, hogy a gyerek soha többet nem kér szivességet attol a szülőtöl? Mi a véleményetek?

Legjobb válasz: Attól függ, hogy miért mond a szülõ nemet. Azért, mert tojik a gyerekére és önzõ, vagy van valós indoka (egészségügyi, anyagi ok, más lemondhatatlan elfoglaltság, stb).

Attól függ, hogy miért mond a szülõ nemet. Azért, mert tojik a gyerekére és önzõ, vagy van valós indoka (egészségügyi, anyagi ok, más lemondhatatlan elfoglaltság, stb).
Na és hogy döntöttél? Soha többet nem kérsz tõle szívességet? :)
A kérdező hozzászólása: Apamrol van szo. Taxival nem engednek, a biciklis dolgot te sem gondoltad komolyan + ki az a marha, aki minisozknyaba vegiggyalogoll 20 km-t, hogy aztan k.urvanak nezzek, busz, vonat, ilyesmi NINCS, ha lenne nem pattognak itt
És arra a helyre ahova mennél, sehogy máshogy nem lehet eljutni, csak és kizárólag autóval, amit az anyukád vezet. Biztosan bosszantó, hogy megígérte, és most meg nem akar elvinni, de szíve joga. Taxi, busz, bicikli, lábbusz?
A kérdező hozzászólása: Alig járok bulizni, 3 hete tervezzük a barátnõmmel, hogy megyük; 3 hete azt mondta, hogy jó visz. Ha nem megyek bulizni, akkor az a bajuk, hogy soha nem megyek sehova, ha meg akarok menni, akkor nem hajlandó elvinni.
1. vagyok A buli NEKED fontos dolog. Amúgy nem az, ha a valóságban élsz. Lehet, hogy a szüleid nem támogatják azt, hogy arra a bizonyos helyre menj, vagy azzal a társasággal legyél, vagy egyszerûen csak túl sokat foglalkozol ilyesmivel, és már elegük van. Próbálj meg nem ilyen felszínes lenni.
18-19 évesen pedig jobb, ha megbarátkozol a gondolattal. Egyre több olyan dolog lesz az életedben, amit magadnak kell megoldanod.
A kérdező hozzászólása: Miért szúrnák ki magammal? Ha fontos dolgokba nem lehet rá számítani, akkor meg teljesen mindegy, mert ugyis egyedül kell megoldjam a dolgokat...
Elképzelhetõ. De ezzel a szülõt nem fogod büntetni, csak magaddal szúrsz ki.
A kérdező hozzászólása: Azért mond nemet, mert inkább olvas, és szerinte ciki, hogy õ viszi hozza bulizni a 18-19 éves lányat.
Hát ha neked ilyen idõben miniszoknyában kell bulizni menni, akkor a bicikli tényleg felejtõs, de nem értem, hogy mi az, hogy taxival nem engednek. 18-19 évesnek vallod magad. Akkor meg? Vagy apucitól kérsz pénzt a bulizáshoz is? Akkor meg fogadd el a feltételeit megígérte, de már nincs kedve megtartani. Akkor ne kérj tõle többet szívességet, ha ennyire látszik, hogy milyen szívesen vinne el. Haza hogy mennél? Nem lehet, hogy azért morcos, mert neki kellene haza is hoznia valami hajnali órán? Nem lenne mégis egyszerûbb az a taxi?

Miért van az, hogy ha egy népszerű gyerek akármit mond vicces, míg egy magányosabb gyerek bármit mond, gáz?

Legjobb válasz: Mert hü'lyék az emberek és mennek vakon mások után, mint a birkák. Röviden ennyi.

Mert hü'lyék az emberek és mennek vakon mások után, mint a birkák. Röviden ennyi.
Ezt én sem értettem soha. Én asszem' az elõbb említett kategória vagyok és valóban minden viccnek szánt szavamnak van hálás publikuma. Jómagam nem vagyok elfogult; mindig csak azon röhögök, ami tényleg poénos, származzon bárkitõl az a mondat vagy szó.:D
Középsuliba nem voltam népszerû. Csendesebb voltam és sose fogadták el a véleményemet se a vicceimet.A nagypofájú emberekre mindig hamarabb felfigyelnek minden értelembe és könnyebben is megvédik magukat mint a csendesek de ott van a de , hogy könnyebben is pofára esnek és kiábrándulnak belõlük.A nagyszájúakról hamarabb feltételezik a talpraesettséget is.Csak a mai világba számít kórosnak és , , hátránynak" ha valaki csendes.
Rosszabb esetben elsösorban tini korban vannak ún. nagy dumás srácok, akik vagányak és a csajok odavannak értük, sokszor mert másnak is tetszik, mint a birkák (akármilyen sötét amúgy a srác). Jobb esetben viszont szerintem úgy van, hogy a társaságibb embereket, akik sokat dumálnak meg poénkodnak, egy idö után a vele egy társaságban lévök megkedvelik. Persze ez nem jelenti azt, h ök jobb fejek lennének a csendesebbeknél, de aki keveset beszél v visszahúzódóbb, attól nem- vagy csak késöbb jön le. És ezért a személye miatt viccesebb lehet egy-egy mondat beszólás, mint ha más mondaná. Tehát ezért szerintem kicsit, meg kell küzdeni, pontosabban a lényeg, h idö kell hozzá, de erölködve nem megy.
Ja és ne legyél szomorú, gyorsan elfog múlni ez a korszak is.
Jobb helyen nincs így. =)
Most vagy én értem félre vagy ti. Ez nem a menõségrõl szól. Gondolkodtál már el azon hogy mitõl lesz valaki népszerû? AZÉRT MERT VICCES!! Aki csendes az marad ott középen. És aki azt hiszi hogy vicces, de.közben rohadtul nem, na õk azok akiket le néz mindenki. Lehet gazdag, szegény, a személyisége miatt utálják õket.
egyszerû a népszerû szava mindent visz mert az a gyerek nem véletlenül lett népszerû biztos vannak jó beszólásai meg szemtelen és ezáltal sármos és ellenállhatatlan lesz a nõk számára és ugye a nõkkel jönnek a férfiak és máris van egy csoportja aki isteníti (persze ez nem így megy)
Ha õ is többet akarna akkor nem lenne ilyen problémár hogy hogyan mondd el neki.
hát, elõször figyelj a jelzéseire. ha rád néz beszélgetés közben, közel húzódik hozzád, átölel stb. akkor valószínûleg van esélyed. ha nem néz rád, nem keresi a fizikai kapcsolatot, akkor valószínûleg csak barátságot akar. viszont ha elmondod neki, hogy többet szeretnél, és õ nem így van vele, akkor elõfordulhat, hogy megromlik a barátságotok.
A kérdező hozzászólása: beszélgetés közben mindig rám néz.... Otársak vagyunk általában mindig õ kezdi a beszélgetéseket... Meg elég gyakran szokta mondani h menyek el vele ide oda vagy várjam meg vele a buszt stb.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!