Találatok a következő kifejezésre: Ha egy magyar (708 db)

Szerintetek ha egy magyar ember 20 évig él németországban ahol csak németül beszél és semmilyen magyar dologgal nem találkozik lehetséges hogy elfelejt magyarul?

ugyebár nem gyakorolja semmi elősem veszi azokat a szavakat stb...

Legjobb válasz: Egy ismerõsöm 30 éve él külföldön, nyaranta visszalátogatnak Magyarországra, viszont elég lassan, egyhangúan beszél magyarul, és néhány szót, kötõszót angolul mond. :)

Egy ismerõsöm 30 éve él külföldön, nyaranta visszalátogatnak Magyarországra, viszont elég lassan, egyhangúan beszél magyarul, és néhány szót, kötõszót angolul mond. :)
Nem fogja (teljesen) elfelejteni De talán törni fogja
Szörnyen tudnak beszélni azok, akik elszakadtak az anyaországtól (azok is, akik pl. Amerikába mentek) Csoda, hogy meg mernek szólalni
Ha mostanában ment ki, akkor már nem igazán lehetséges, az internet miatt. Régen nyilván más volt, amikor totál elszakadt az anyaországtól, az otthon maradt rokonokkal csak levélben kommunikált, nem volt módja az anyanyelvén olvasni a híreket. De ma már ugye ott a skype is, és vegyük hozzá, hog egyre több magyar megy külföldre, én Amszterdamban élek, és egy hét nem telik el úgy, hogy ne hallanék spontán magyarokat az utcán.
Sokan még Magyarországon sem tudnak rendesen magyarul. :D

Ha egy magyar cég külföldön (EU-ban) legyártat valamit (egy előadás díszletét) egy olasz céggel, majd Mo-ra szállítják - ebben az esetben hogy történik a számlázás, ÁFA bevallás/ visszaigénylés?

Hozzáért?k válaszát várom! :)

Legjobb válasz: Ha mindkét cég áfafizetõ, az olasz cég áfa nélkül számláz. Magyar cég ez feltünteti a rendes áfabevallásában áfakötelezettségként, de ugyanabban a bevallásban vissza is igényli. Ha a magyar cég nem áfás, akkor olasz áfa lesz rajta.

Ha mindkét cég áfafizetõ, az olasz cég áfa nélkül számláz. Magyar cég ez feltünteti a rendes áfabevallásában áfakötelezettségként, de ugyanabban a bevallásban vissza is igényli. Ha a magyar cég nem áfás, akkor olasz áfa lesz rajta.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!
és honnan tudom hogy az ellenfél áfás? ha van közösségi adószámunk, de én belföldön nem vagyok áfa körös. akkor mi van? konkrétan: határon lakom, telefont és a netet a túloldalról rendelném. cég-cég eu adószám, szolgáltatás. apeh szerint is áfamentes. igen ám, de akkor én fizetek itthon áfát a külföldön használt szolgáltatásért. és ezt mégis hol teszem meg, mert nem vagyok áfa bevalló?????? akkor mégis a számla kiálításkor áfázok? (2x fél óra után apeh válasza: tudja mit sakkozzák le a hóban.. aki veszít az valja be! percekig röhögtem)

Ti is furán néztek, ha egy magyar ember elkezd mellettetek másik nyelven folyékonyan beszélni?

Múltkor utazom buszon, barátnőmmel beszélgettem - magyarul. Viszont elég szépen beszélek olaszul (voltam Padovában ösztöndíjon, de ez mellékes) és rendszeresen is járok ki, mert a barátom olasz. Felhív barátom telefonon a buszon és hát persze olaszul beszéltem vele. Az emberek meg úgy néztek rám, mint egy marslakóra :D egy kicsit nevettem is magamban, de azért csak nem ennyire szokatlan, ha egy magyar ember más nyelven is szépen beszél. Vagy igen? Szólni kellett volna egy német barátnőmnek, hogy hívjon fel, az még viccesebb lett volna, ha utána meg németül kezdek karattyolni :D

Legjobb válasz: Nálam a férjem külföldi, hasonló velem is elõfordult amikor rámcsörgött, de csak akkor, amikor hallották elõtte hogy magyar vagyok, magyarul beszélek és közben telefonált. Amikor csak ültem magamban a buszon és akkor hívott, az nem tûnt fel senkinek, de amikor a barátnõmmel meg a gyerekekkel voltunk és ott karattyoltunk magyarul, akkor tényleg láttam, hogy megnéznek.

Kérdezõ: Nem szoktam. Elõzõ válaszoló az angol nyelvû könyvvel. Ha én ilyen helyzetben rábambulok egy angol nyelvû könyv borítójára, az akkor van, ha a pocsék angolommal megpróbálom lefordítani magamban a címet. Beleolvasni pofátlanságnak tartom a mellettem utazó könyvébe, de a címek szoktak érdekelni.
Nálam a férjem külföldi, hasonló velem is elõfordult amikor rámcsörgött, de csak akkor, amikor hallották elõtte hogy magyar vagyok, magyarul beszélek és közben telefonált. Amikor csak ültem magamban a buszon és akkor hívott, az nem tûnt fel senkinek, de amikor a barátnõmmel meg a gyerekekkel voltunk és ott karattyoltunk magyarul, akkor tényleg láttam, hogy megnéznek.
Különbség van aszerint is, hogy milyen nyelven kezd el beszélni az illetõ magyar. Németül és angolul megszokottabb, mint olaszul. Olaszul inkább azok tudnak, akiket ott kinn "futtatnak".
Nem, nem nézek furán ha egy magyar tud idegen nyelven. Ellenben az írásodat végig olvasva, kicsit furán néztem. Ez tényleg ennyire zavar téged?! (Az elsõ válaszoló jól látta, dicsekszel egy kicsit...Ami nem baj, csak néha idegesítõ. :) ) Én amikor hallok egy magyart sok nyelven, jól, folyékonyan beszélni mindig irigylem...és azt kívánom, bárcsak egyszer én is így beszélnék legalább angolul!!
Ha utazom valamilyen jármûvön a magyarul nem beszélõ, külföldi ismerõseimmel, általában angolul folyik a szó, mert ez az a nyelv, amelyet mindenki beszél. Nem hiszem, hogy megnéznének minket, mert nincs rám írva, hogy magyar vagyok. Esetleg aki tud angolul, az hallja, hogy nem az anyanyelvem. De megbámulni nem szoktak, még akkor sem, ha van a társaságban angolul nem beszélõ ember, így gyakorlatilag kétfelé tolmácsolom a beszélgetést.
Nekem most úgy tûnik, hogy dicsekszel. Nem, nem feltûnõ, hogy valaki magyar létére idegen nyelveket is beszél, de ha valaki egy buszon beszél olaszul, azt általában megnézik az emberek. És gyanítom, hogy a buszon utazók többsége nem tudta, hogy te szépen beszélsz-e, vagy sem.
Hagy offoljak egyet: Én pl. soha nem veszem fel a telefont semmilyen jármûvön. Lenyomom, és írok egy SMS-t, hogy mi van. Egyrészt, olyan hangos a busz vagy metró, hogy egy rohadt szót nem hallok, és kiabálni nem fogok, másrészt sokan fülelnek, hogy mirõl van szó. Nekem a könyveimet szokták feltûnõen nézegetni, bár én csak angolul tudok.
2: Ne mondd már, hogy nem volt olyan, hogy a buszon rád csörögtek, te meg mondtad, hogy hamarosan megérkezel, ne várjanak rád, várjanak meg, stb. Nem kell hosszú beszélgetés, csak pár szó, hogy "úton vagyok, sietek", odaérsz-e a gyerekért, stb..
Nem, nem érdekel, mert szimplán mûveletlenségnek tartom, mikor valaki a buszon folytatja le a beszélgetéseit, tök mindegy milyen nyelven teszi azt.
"Hol az újságom bámulta, hol a fejem, újság, fejem újság fejem... :D :D" Velem is ez volt, meg az angol nyelvû könyvvel. Csak én csillagászatot, Oscar Wilde-ot olvasok. Épp ez volt a bajom, hogy ha csak a könyvemet nézi, nem érdekel, de közben tág szemekkel nézett rám és a könyvre, mintha magyarázatot várna. Még az volt a kedvencem, mikor középiskolás voltam, megjelent angolul a Harry Potter 5., és vittem magammal a suliba. Az összes mûvésznõ, akik amúgy hozzám se szóltak soha, kérdezgettek, hogy "és érteeeeed???". Nem, b+, azért cipelek egy ekkora könyvet, hogy menõzzek.
15. vagyok Igen, tényleg így van, nem nézik ki belõlünk és aztán meglepõdnek. Ezért mondom mindig hogy külsõ alapján nem szabad ítélkezni, sõt egyáltalán nem kell. Meg kell ismerni a másikat, és akkor lehet/van mibõl véleményt alkotni. Én is imádok olvasni!! Még a fürdõkádban is olvasok, a kád szélén könyvek sorakoznak, mint egy könyvtárban. :) A táskámban is mindig van egy könyv! Most épp Arnold Schwarzenegger hihetetlen de igaz történetét cipelem magammal. :D Shttp://bookline.hu/product/home.action?id=114151&type=22&_v=..
A kérdező hozzászólása: Köszi 15-ös a választ :) persze nyilván hízik az ember mája, ha kevesebbet néznek ki belõle aztán mégis megmutatja, hogy nem is igaz, mert jóval többet tud annál, de igen, valahol nagyon vicces tud lenni, mikor az emberek körülöttünk állnak és bámulnak, mert nem hisznek a szemüknek :D Egyébként azzal is gyakran találkozom, mikor a buszon vagy az IC-n egy könyvet veszek elõ. Néha ilyenkor is megnéznek, mert én sem tûnök éppenséggel egy könyvmoly típusnak. A vicc az, hogy abszolúte az vagyok...
Nekem a gyerekeimet (alsós kisiskolások) szokták bámulni a metrón, pl. ha egy Újpest-Kõbánya Kispest távra felszállunk, akkor leülnek, megkapják a könyvüket és csendben elvannak. Ilyenkor egy csomóan bámulták már õket, amikor nem olvasnak akkor nem, de pl. múltkor is a szemben ülõk ott stírölték õket. De már ovis korukban is ez volt, akkor olvasni nem tudtak csak nézegették a könyveket. Mivel az apjuk nem magyar, azt a nyelvet is beszélik, egyszer a kicsinél nem magyar képeskönyv volt. A mellette ülõ idõs néni a férjével úgy nézték, mintha két feje lett volna. Hol a könyvbe bámultak bele, hol a gyereket nézték.
#11-es ne is törõdj a sztereotípiákkal, én örültem is volna ha bámulod amit olvasok, mondjuk egy HVG-t vagy a francia könyvemet, esetleg a szoftvertesztelési könyvemet. :D Sose ítélek elsõre, ne ítélj hogy ne ítéltess. Engem is néha beskatulyáznak, mert izmos vagyok meg jól öltözött, hogy kis izomagyú hülye, aztán egyszer elkezdtem beszélgetni angolul vendégeimmel, és úgy néztek rám mosolyogva, hogy ihaj, mondom mi van :D Vagy a múltkor olvastam a matek könyvet vagy a francia könyvemet akkor is mintha én lettem volna a celeb. De kár, hogy nem én voltam ott, szõke hajú lány HVG, de komoly lett volna, tuti lett volna közös témánk.Nem kell rosszra gondolni :D :D ;)
Ezt most dicsekvésképpen vagy mentegetözésképpen mondod ?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm 19-es a válaszod! Örülök, hogy valaki lemerte írni, mert legbelül azért a legtöbben tudjuk, hogy a magyar embernek az a baja, hogy 0 türelem, 0 tolerancia, csak kimondani kellemetlen. Én sem értem miért nem lehet buszon beszélgetni. Ennyibõl máshol sem lehet, ami bármennyire is nyilvános hely, onnantól kezdve meg a mobiltelefon is meg van kérdõjelezve, mert ha sehol nem használhatom, akkor minek van? Az idegen nyelvekrõl meg csak annyit, hogy én angol tanárként funkcionálok egyébként így suli mellett, elég vegyesen vannak diákjaim. Van egy 18 éves lány, érettségizni szeretne, elméletileg ugye õ elsõtõl kezdve (12 éve!) tanul angolul. Hogy ebbõl lesz e érettségi, azt nem tudom sajnos, nem a 4-es vagy 5-ös a tét, hanem a kettes! Ugyanígy viszont van egy 13 éves kislány, õt skype-on oktatom, Németországban élnek (most költöztek ki), de keresni akartak egy magyar anyanyelvû angol tanárt. A kislány kint a sulijában 5 hónapja tanul angolul és elmondom nektek, hogy jobban megy neki, mint az érettségizõ diákomnak. Ugyanazokat a feladatokat adom nekik sokszor, ez a kislány kisujjból kirázza, az érettségizõm meg ott szuszog egy kezdõ szövegen. Érettségi elõtt... ez a különbség tehát a magyar és mondjuk a német nyelvoktatás között. Mondjuk ezek után egyébként tényleg nem annyira megdöbbentõ, hogy sokan nem beszélnek egyáltalán semmit angolul se, bár azért tanulásra MINDIG van lehetõség. Én angolul is nagyrészt önerõbõl tanultam meg, iskolai alapokra építettem fel mindent és egyelõre úgy tûnik, sikeresen. Na mind1, kicsit elkanyarodtam tárgytól, elnézést érte :D

Miért utálják annyian, ha egy magyar gyereket Kevinnek hívnak?

Igaz, hogy "külföldi név", de hát nagyon sok név az (ezt max. nem szokták meg). Nincs is furán írva, mint pl. Dzsenifer, nem is kimondhatatlan. Igaz, hogy például a "Kovács Kevin" kicsit furcsán hangzik, de szerintem megszokható, egy külföldies vezetéknévvel meg nem is hangzik olyan furcsán. Csak azért utálják, mert nem szokták meg?

Legjobb válasz: Egy Magyar gyereknek legyen rendes magyar neve Az amerikai gyerkõcöt se nevezik el pl Bélának

Egy Magyar gyereknek legyen rendes magyar neve Az amerikai gyerkõcöt se nevezik el pl Bélának
Egyetértek az elõzõvel. A k Kevin nem magyar, mégha nem is olyan borzalmas, mint némelyik divatnév.
Azért, mert magyarság-mániások. Amúgy nekem nagyon tetszik a Kevin név :) A Kevin már ugyanolyan magyar név, mint a többi, ennyi erõvel az Ádámot meg a Dávidot is lehetne leizélni, vagy a Kittit pl, tényleg csak az a bajuk vele, hogy ez még nem épült be annyira a köztudatba, és szokatlan.
De igen, nevezik az amerikai gyereket Bélának, Lugosi Béla fiának Béla George Lugosi a neve :D Na jó, értem én. Szerintem tök undorító név alapból (mármint a Kevin), de manapság nem divat szép magyar nevet adni a gyereknek. Az anyakönyvezhetõ nevek listáján szerepel még pl. Anakin, Melkisédek, Pelágiusz, Robinzon, Lüszien, Geraszim, Celesztin, Klaudiusz, Hannibál... Borzalmas. Most már mindenki csak kúúúl meg menõ nevet akar adni a gyereknek (meg persze különlegest). Ez Magyarország. Ha ne adj' Isten leszek olyan elmebeteg, hogy egyszer gyereket vállalok, biztos Jávor Pál (mindkettõ férfi keresztnév), vagy valamilyen Béla lesz a neve, nem pedig Maximilián meg Libóriusz.
Nekem nem tetszik. A környezetemben mindenkinek, még a gyerekeknek is hagyományos neve van. Gergely, István, Sándor, András, Máté, Dániel, Gábor, Bendegúz, Zalán. Nem is ismerek szokatlan nevû embert. (Egyet, egy lányt.) De nem is adnék ilyen nevet, nem akarnék minél csillogósabb nevet adni, pedig nekem is teszik egy csomó angolszász és japán keresztnév.
A kérdező hozzászólása: Elsõ 2 válaszoló, ti pl. a Barbara, Krisztián, Lili, stb. neveket is utáljátok? Mert nem csak hogy külföldiek, hanem még ugyanúgy is mondjuk, mint az eredetijüket. A 3.-kal nagyjából egyetértek, de nekem a Kevin csak elmegy, és ha lenne gyerekem, nem hívnám így. Abban van valami, hogy sokszor divatból adják ezt a nevet, de azért csak a 35. leggyakoribb volt tavaly, és Bence, Máté, Balázs, stb. sokkal több van. Az -usz végû nevek szerintem is hülyén hangzanak magyar névnek.
nekem semmi bajom sincs a Kevinnel :D nekem nagyon is tetszik *-*
A kérdező hozzászólása: Ideírok még egy hasonló kérdést: láttam egy cikket a Sebestyén Balázs fiáról, hogy Benettnek nevezték el, és a cikkhez kommentelõk háromnegyede olyasmit írt, hogy milyen hülye név a Benett. Mitõl tartják annak? Igaz hogy különleges, de szintén nincs furán írva, nem túl külföldies, és majdnem ugyanolyan mint a Bence, ami meg a leggyakoribb mai név. Én személy szerint nem értem...

Ha egy magyar csapat 4évig Premier League-ben játszana akkor megerősödnének annyira hogy a többi magyar csapatot péppé verjék?

Legjobb válasz: ha benntbírnak maradni 4 évig akkor lesznek olyan erõsek, hogy elég nagy külömbségben verjék meg a magyar csapatokat, bár szerintem a championship elsõ 5-6 csapata is péppé vervé a hazai csapatokat

ha benntbírnak maradni 4 évig akkor lesznek olyan erõsek, hogy elég nagy külömbségben verjék meg a magyar csapatokat, bár szerintem a championship elsõ 5-6 csapata is péppé vervé a hazai csapatokat
az a baj, hogy nem maradnának benn. az angol másodosztály pedig nem olyan színvonalú. mondjuk a magyar nb1 90%át péppé verné egy dobogós csapat onnan, de a lokihoz hasonló(amihez ma nincs hasonló) csapat is az nb1 része, akikkel nem biztos hogy elbírna egy olyan csapat
A kérdező hozzászólása: úgy értve, ha akkor se esnének ki ha az utolsók lennének?
Ha 4 évig is egyfolytában a PL-be játszanának, utána itthon max 1 évig parádéznának (vagy addig se), mert visszaszürkülnének.
Meg nagy valószínûséggel szétszednék a nagyobb, több pénzzel rendelkezõ csapatok. Elvinnék a jobb játékosokat a csapatból.

Miért van az, ha egy magyar cigánynak nevez egy romát, az rasszista, de ha egy roma megver egy magyart, az még attól nem rasszista?

Legjobb válasz: Miközben a zenéjük még mindig cigányzene, nem romazene. :D És hát még ha tudnák, hogy a "roma" óind nyelven "hulladék"-ot jelent! Talán visszasírnák a cigányozást. A legfrissebb kutatások szerint a romák az indiai legalsó kaszt számûzötteinek leszármazottai. (Fura, hogy olyan hogy kasztizmus, nincsen, csak rasszizmus van.)

nem baj az ha valaki ciganynak szuletik, sot meg az se baj ha maskep el mindahogy a tobseg, ha neki igy jo akkor igy kel elfogadni, nekik is megvan a maguk evszazados multja, miert akarunk kenyszerel valtosztatni rajta?Csak az a baj hogy a fortejos politikusok mindent a maguk javara forditanak, a torveny egy kel hogy legyen mindenkire, ojan igenyeid legyenek amejekert megdolgozol es ne akard hogy mas tarson el ha nemvagy gyerek, oreg, beteg vagy szelemi fogyatekos.ha netan ezek elenere is eltartanak akkor ok a szellemi fogyatekosak.
Miközben a zenéjük még mindig cigányzene, nem romazene. :D És hát még ha tudnák, hogy a "roma" óind nyelven "hulladék"-ot jelent! Talán visszasírnák a cigányozást. A legfrissebb kutatások szerint a romák az indiai legalsó kaszt számûzötteinek leszármazottai. (Fura, hogy olyan hogy kasztizmus, nincsen, csak rasszizmus van.)
hát leginkább azért mert mit ahogy az már leirták ha a dakotáknak jogaik vannak meg egy csomo jogvégõ szervezet ami sok ingyenélõbol áll + a kolompár orbán a 6 általánosával + az onbucman de ha már itta tartunk akkor azis rasszizmus ha a cigány a magyart "gádzsóónak " nevezi etoll ki végi meg a magyarokat azt én még sose látam a tvbe vagy hallotam a rábióba h lakatos ármándó (tipikus boszos név ) kovács józsikát le gádzsóóóózta és megdorgáltákvolna szegény kis áármandókát a 120kgjával és a 4 tonna aranyal a nyakába h ennye benye nem szabad de ilyen nem lesz soha sajnos :S
Én valahol azt olvastam, hogy a "roma" szó kifejezetten az indiai származású/kinézetûekre vonatkozik, a "cigány" pedig egy vándorló, nomád népcsoport. Ezért lehet pl. néhány amerikai filmben szõke, kékszemû cigányt látni (pl. Brad Pitt). Vagy pl. állítólag a '90-es évek környékén sikeres Kelly Family zenészcsalád is büszkén vallotta magát cigánynak. Tehát tulajdonképpen a "cigány" szó nem is egy pejoratív kifejezés, csupán egy gyûjtõfogalom? Fogalmam sincs.
Szerintem akkor lenne serto, ha varjunak vagy csokanak neveznenk oket, nem?
Ez a "romázás" csak nálunk dívik! Abszurdisztán ugye. A latin nyelvekben is pl. zigana, vagy zigano a nevük. Úgy tudom a cigány eredetileg vándort jelent.
Hát ez én is szeretném tudni...
Nemrég hallottam egy riportban, ami egy falusi iskolázatlan romával zajlott, hogy szerintük 50 éven belül õvék lesz Magyarország, és mi fogunk nekik dolgozni, õk adják a munkákat és a törvényeket majd, mert mi leszünk a kisebbség... Van benne valami, hiszen mi, magyarok igazából csökkenõ számban vagyunk, többen hunynak el mint születnek, de ha bekopogtatsz egy roma családi házba és ha nem látsz a házaspár körül 8 gyereket, akkor egyet se.... Ha megszüntetnénk most a segélyeket, nem valószíbû hogy elkezdenének dolgozni, a többség csak többet lopna, ezért van hogy segélyt adunk nekik, hogy úgymond legálisabban piócáskodjanak... A megoldás lehetetlen legális úton hiszen az csakúgy lehetséges, ha a roma gyereket iskoláztatják keményen, és nevelõszülõkhöz (magyarokhoz) teszik õket be elszakítva tahó szüleiktõl, akik 70 év múlva már nem lesznek s addigra már csak iskolázott, így mûvelt roma lenne. Ez teljeskörû nép/etnikum keverést jelent, ami durván megsértené a roma szülõk, a roma gyerekek és a magyar befogadók jogait, mert ebbe egyikük se egyezne bele, pedig csak így lehetne megoldani a roma ügyet (leszámítva a népírtást ami beteg gondolat lenne)
Mert a fajvédõk választó polgárokat akarnak, és csak arra mennek rá hogy saját maguknak jó legyen. A cigányokat meg "lefizetik" segílykével, és már is szavaznak rájuk. Meg még egyenlõségrõl beszélnek. Nagy trágyadombot azt van egyenlõség. Megütsz egy romát, a roma nem megy feljelentést tenni, hanem hívja mind a 20 haverját és egyszerre mennek 1 valakire rá, legyen az férfi, nõ vagy akár gyerek! . Ha meg egy cigány megüt egy másik nemzetiségû embert ( magyart, németet, olaszt stb...) és az kultúráltabb ember lévén feljelentést teszt a rendõrségen, és hiába van bizonyíték, a rendõség hazudik, nem tesz semmit, mindent késleltet. Ebben az esetben de csak is ebben az esetben vissza lehet sírni a Kádár-korszakot.
1.Azért, mert a cigányok vannak kisebbségben. Általában a rasszizmust valamilyen mértékben hátrányos, vagy kisebbségben levõ csoportokra szoktuk használni. Természetesen eredetileg bárki lehet rasszista, ha megbélyegez valakit a külsõ jegyei alapján, de a gyakorlat ezt mutatja. Lásd: magyar kisebbségek a határokon túl. 2. Szerintem is ez politikai dolog. Sajnos mind2 oldalon felhasználják a cigányokat a maguk érdekükben. Akik védik azért, akik támadják azért. 3. A cigány sem rosszabb ember, mint más ember, csak másképp szocializálódott. A "magyar" sem jobb, csak jobban elnézzük a fehér bûnözést. Nem fognak bezárni börtönbe senkit , mert adót csal , vagy átveri a másikat, vagy tisztességtelenül üzletel. A cigányok azért vannak börtönben, mert olyan büncselekmény kategóriákban érintettek, amiknek a börtön a vége. A többiek meg olyat amit nehezebb megfogni, kifinomultabb a technika. 4. Sok magyar is munkanélküli hazánkban. Mert nincs munkahely a környéken, szakképzetlen. Ez a cigányokat fokozottan sújtja. 5.A cigányok is hibásak amiért itt tartanak ezt nem kell tagadni. A szervezeteik nem hatékonyak, egymással marakodnak.Nem akarnak a 21.sz-i kihívásokra felelni. Iskolázottság pld 6. Ugyanakkor a probléma ott van, hogy eleve hátrányos helyzetbõl sokszoros erõfeszítés kell ahhoz , hogy kitörjön az ember ahol van, mint aki beleszületik. Aki tapasztalt már életében hátrányos megkülönböztetést akár nõként, akár rokkantént, szegényként , 50 évesként aki már nem kell a munkáltatónak tudja, hogy ez egy szélmalomharc szinte.
Ebben az országban ez így van. Nagyon sok segítség kell a romáknak. De sajnos mindig kívülrõl mások mondják meg nekik, mi a jó...Hagyni kellene, hagy éljenek, ahogy az õ kultúrájukból fakad, nem erõltetni rájuk a miénket, mint ahogy Pl. Franciaországban, stb. vándorolnak, lakókocsiban egész életükben-- a mi szociális rendszerünk ettõl "frászt kap" hogy nincs valakinek állandó lakcíme, stb. Vegyük észre, hogy mások! Ha ók akarják ránk kényszeríteni az életformájukat.az nekünk is rosszul esik...viszont aki nem dolgozik--bár tudna--az ne is egyék!!! ha cigány, ha magyar, ha örmény, vagy bármi más.
A cigány nyelvben a "roma" szó "cigány férfit" jelent. A cigányt pedig nem a magyar találta ki, csak nézzétek meg az oszmán-törökök "szandzsa-összeírásait" már az 1500-as évekbõl, már õk is "tzigan" néven említik õket. Ez tudjátok csak a liberális politika szüleménye.
A cigányok ne h már fentakadjanak ezen h ki h hívja õket.Pfff..Ha nekik sértõ az h cigánynak hívjuk õket, mi mit szóljunk h õk parasztnak?Na és ahhoz h egy 10 éves kisgyerek nem mer elmenni mellettük?Na és ahhoz h tanárt vernek?Na és ahhoz h megkéselik a magyar lányt egy mp4-ért?Örüljenek inkább h ennyire nyomorékok a magyar "fejesek" h õk ingyen kapnak lakást, segélyekbõl élnek;) És akkor még a napontai lopást nem is számítom bele..Ja, és ha beszólnak neked valamit..Bármit ami nekünk magyaroknak sértõ, a legtöbben vissza sem mernek szólni, mert milessz?10perc múlva rádmennek 50-en..Evvel csak annyit akartam mondani h lényegtelen h cigánynak, romának, kissebségnek nevezzük, mind a 3 szó egyet jelent:lopás, csalás, hazudás Hozzátenném még nagyon zátójelben, h tudom h vannak normális cigányok is, de mennyi is?100-ból 1?Esetleg 2?
A cigányok rasszistábbak, mint mi! Parasztnak neveznek minket, mert mi dolgozunk és eltartjuk õket. Eszükbe se jut, hogy tegyenek valami érdemlegeset a helyzetük javításáért. Egyszerûbb követelõzni és rasszistázni! Persze van néhány kivétel, de nem annyira számottevõ, hogy megváltozzon miattuk a róluk kialakult kép.
Ez egy igazán jó kérdés!
Ez egy nagyon, nagyon jó kérdés.
Mert a cigány szót a magyarok találták ki. Õk romák, cigány nyelven. Náluk a magyar meg gádzsó. Bár ez még nem rasszizmus, csak sértõ lehet nekik.
Mert a cigányoknak "jogaik" vannak, és õk megtehetiik.Pffffff
Miért? A roma az cigány, nem kell nekik tagadni, egy roma nekünk magyaroknak mindég cigány marad. A világ minden táján vannak cigányok, és mindenütt romának hivják õket? Hát nem tudom.
A kettõvel fentebbi válaszolónak üzenem, hogy nekem is sértõ ha megvernek. De nekik biztosan jobban a lelkükbe gázol ha nem a saját nyelvükön való elnevezéssel szólítjuk meg õket. Akkor mától fogva utáljunk minden más nemzetet, mert egyik sem mondja ránk, hogy magyar, ahogy mi mondjuk a saját neylvünkön(csak Hungarian, Ungarisch, stb.). Ugyan már!
És mostantól csak romapecsenyét (kisebbségi pecsenye) fogok enni, és ha romaútra megy a kaja, akkor romául fogom magam érezni! Az üzleti életben többet nem romáskodom. És ha jókedvem van romakereket fogok hányni! Most tessék behelyettesíteni a romát cigánnyal, és rögtön értelmes lesz a fenti szöveg! Akkor most kit hogyan hívnak? Ez pont olyan mint a "meleg" a homoszexuálisokra, egy olyan kort élünk amikor már mindenen meg lehet sértõdni! Amióta az eszemet tudom a cigányok cigányok voltak, csak az utóbbi 15 évben lett ez sértõ nekik, így adva munkát az ombudsmanoknak! Egyébként õk ugyanolyan rasszisták, csak rajtuk nem szabad számonkérni! Én is sértõdjek meg, amikor parasztnak hívnak? Mert nekik mi csak parasztok vagyunk!
Kedves Kérdezõ! Értem a kérdésedet, én is sokat gondolkoztam ezen. A "romák" önmagukat cigánynak nevezik, akkor én(vagy Te) miért nem nevezhetem õket úgy, mint õk önmagukat, cigánynak!? Ez sajnos politika. A cigányság az mindig nyûg volt az európai népek nyakán. (ld. Gárdonyi: Egri csillagok; Sárközi te büdös cigány) Soha nem akartak beilleszkedni. Most meg több a joguk, mint a kötelességük! Mi tartjuk el õket, de mégis mi vagyunk a rosszak! Ha engem megkésel egy roma banda akkor örüljek, hogy túléltem, ha védekezek akkor én már rasszita vagyok, mert pofán csaptam(a 65kg-ommal) egy szegény szerencsétlen 95 kg-os kisgyereket! A "roma" szó a szótár szerint "ember"-t jelent! Rosszak a törvények!
De hiszen a cigányok is cigánynak nevezik magukat. Én nem vagyok rasszista, de sose mondom azt a cigányokra, hogy romák. A cigánynak cigány a neve, mint ahogy én meg magyar vagyok, a német meg német, az kínai meg kínai. Ebben szerintem semmi sértõ nincs.
Szerintem ez jócskán eltúlzottan "politikailag korrekt". Attól, hogy cigánynak hívom, még nem vagyok rasszista. Vannak cigány ismerõseim, akik saját magukra is azt mondják: cigány. Csak az veszi ezt zokon, aki kötözködni akar.
Gondolom azért, mert a cigány szóhoz egy csomó negatív érzés, felhang társul (pl. ha valaki cigánykodik, valami olyasmit jelent, hogy tisztességtelenül viselkedik). Csak ott van ebben csúsztatás, hogy ha a roma szót használjuk, éppúgy gondolunk ezekre a negatív dolgokra, mivel szerintem nem a szóhoz, hanem arra az embercsoporthoz kötõdik, amit jelöl. Összességében tehát szerintem mindegy, hogy nevezzük õket, ugyanazt fogja jelenteni. Még akkor is, ha megsértõdnek, mert elõítélettel vagyunk sokszor az irányukba. Elõbbre jutnának, ha azon gondolkodnának el, miért a sok elõítélet velük szemben, és nem a megszólításuk miatt érzékenykednének.
mert ha a cigá.nypulyák megvernek egy magyar srácot, az gyermekcsíny, de ha egy magyar gyerek szól rá egy cigá.nyra, hogy hallgass vagy valami, nem kell hogy megverje hanem bármi elég és már JAJ EURÓPA SEGÍTSÉG FAJÜLDÖZÉS!" értem hogy vannak jogaik mert mindenkinek vannak (kivéve a buz.ikat) de nagyon nagyon visszaélnek vele.....

Ha egy magyar ausztriában dolgozott hivatalosan, akkor ha megszűnt a munkahelye itthon is ugyanannyi munkanélkülit kap mint kint? És ha fel kellett jelenteni a főnökét mert nem fizette ki rendesen az mennyi időbe telik mire lesz belőle pénze?

Legjobb válasz: Persze meg a mesében...itthon nem dolgoztál az elmúlt idõszakban, így szinte semmit se kapsz, vagy max egy-két hónapig 20-30 ezeret. Ha utolérik õt, akkor talán lesz valami belõle, de az hosszú folyamat, meg te magyar vagy, õ meg osztrák...

Persze meg a mesében...itthon nem dolgoztál az elmúlt idõszakban, így szinte semmit se kapsz, vagy max egy-két hónapig 20-30 ezeret. Ha utolérik õt, akkor talán lesz valami belõle, de az hosszú folyamat, meg te magyar vagy, õ meg osztrák...
A kinti fizetésed alapján kapod nálunk a munkanélkülit, az ottani igazolásokat kell bevinni a munkaügyibe és a tb-hez. Biztosan tudom, mert nemrég segítettem intézni Írországból hazatelepült ismerõsöknek.
2. vagyok. Természetesen nem ugyanannyit kapsz, amennyit odakint kapnál, hanem annyit, amennyi nálunk jár arra a jövedelemre forintra átszámolva, amennyit odakint kerestél. Vagyis ha mondjuk ott 1000 euró volt a fizud, akkor annyit kapsz, mintha itthon 300ezer forintos fizetésed lett volna.
E301-es igazolás kell. Azt meg kellett kapjad a munkáltatódtól kilépéskor, vagy az osztrák tb-tõl. Ha nem akkor a munkaügyi is ki tudja kérni a kinti hivatalaltól( ha be voltál jelentve). Ha kint igényled, akkor a kinti szerint kapod, ha itthon, akkor az itthoni jogszabályok szerint. Figyelembe veszik a kinti munkavállalásod idejét, és fizetését is, és hozzáadják ahhoz, ami volt a megelõzõ 3 évben korábban itthon is. Ez lesz a járadékszámítás alapja. Ugyanakkor, hiába dolgoztál volna többet kint, vagy jóval magasabb összegért, nálunk a segélynek van egy plafon értéke, talán a minimálbér 100%-a(?), míg kint lehet ennek a többszörösét is megkapnád. (én svájci szerzõdéssel voltam így, de szerencsére nincs munkáltatói elszámolási problémám.)
Nem vagyok egy jogszakértõ, de ha Hollandiában vagy akkor a holland törvények vonatkoznak rád.NEM!?
Mind a kettõ ország törvénye vonatkozik rád, és ha bûncselekményt követsz el, a szigorúbb törvénnyel rendelkezõ ország törvénye szerint járnak el. Ergo hivatalosan te sem téphetsz Hollandiába, és a holland se téphet itt. Nekem ezt egy belga barátom mesélte el, személyes tapasztalatból. Ha mégse így van, akkor egy jogász javítson ki.:)
Hehe, mókásak ezek a törvények. Kézzel lábbal próbálják eltaposni a füvet, amit lehetetlen úgy is. Én nem vagyok füves, Amszterdamban megkóstoltam, könnyed részegséggel jár, ennyi. Teljesen fölös tiltani.
Magyar állampolgárra a külföldön való tartózkodás ideje alatt a magyar törvények is vonatkoznak. Ez tény. 1978. évi IV. törvény a Büntetõ Törvénykönyvrõl Területi és személyi hatály 3. § (1) A magyar törvényt kell alkalmazni a belföldön elkövetett bûncselekményre, valamint a magyar állampolgár külföldön elkövetett olyan cselekményére, amely a magyar törvény szerint bûncselekmény.

Ha egy magyar nő hozzámegy egy angol férfihoz, olyan lesz a neve, mint az angoloknak? Ha van gyereke, a gyerek neve is hasonlóképpen változik? Ha Angliában élnek.

Pl.: Hajdú Anna + Max Johnson = Anna Johnson

Legjobb válasz: Szerintem nem feltétlen. Nem tudom, hogy mûködik Angliában, de gondolom, nem sokban különbözik a magyar gyakorlattól. Ha itthon férjhez mész, nem muszáj felvenned a férjed nevét, éppen ezért, gondolom, Angliában is ugyanúgy megmaradhatsz Hajdú. Ha viszont fel szeretnéd venni a nevét, akkor Anna Johnson leszel, gondolom. A gyerek neve pedig nem hinném, hogy változna, tökmindegy, hogy az anya hányszor válik és megy férjhez, ha a gyereket Hajdúnak anyakönyvezték, akkor az úgy is marad, amíg õ maga meg nem változtatja, pl mikor férjhez megy.

Szerintem nem feltétlen. Nem tudom, hogy mûködik Angliában, de gondolom, nem sokban különbözik a magyar gyakorlattól. Ha itthon férjhez mész, nem muszáj felvenned a férjed nevét, éppen ezért, gondolom, Angliában is ugyanúgy megmaradhatsz Hajdú. Ha viszont fel szeretnéd venni a nevét, akkor Anna Johnson leszel, gondolom. A gyerek neve pedig nem hinném, hogy változna, tökmindegy, hogy az anya hányszor válik és megy férjhez, ha a gyereket Hajdúnak anyakönyvezték, akkor az úgy is marad, amíg õ maga meg nem változtatja, pl mikor férjhez megy.
Ugyanaz van, mint Magyarországon. Ha akarod angolosíthatod a neved, de maradhat a magyar is. Lehet pl. Mrs Johnson Hajdu Anna, vagy Mrs Johnson Anna Hajdu Mrs Johnson Anna, vagy megtarthatod a lánykori neved is, csak akkor is ott van a Mrs a neved elôtt. A gyerek is lehet Szilvia Hajdu Johnson pl. Attól függ a leendô angol f
bocsi, véletlenül elküldtem befejezés nélkül...szóval ha az angol férj megérti, akkor lehet variálni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Szóval nem kell feltétlenül nevet változtatni, viszont ha akarja az ember, lehet Anna Johnson! :) )
Nekem van egy régi osztálytársam, aki Angliában él, a férje is angol, ha jól tudom. Õ úgy vette fel a nevét, hogy "Anna Johnson", és a gyerekeinek angol keresztnevük van.
Hát, a gyerek neve az csak és kizárólag akkor lesz "Hajdú" helyett "Johnson", ha az anya férje örökbefogadja. Az viszont, lévén az apa külföldi állampolgár, nem egy egyszerû és rövid dolog.....

Szerinted elfogadott (helyes) ha egy magyar ember összefekszik egy afrikaival? Hogy fog így kinézni a népesség 50 év múlva?

Mit gondolnának err?l ?seink? Hova lesz így a nemzet?

Legjobb válasz: Szánalmas vagy. Szerencse, hogy élnek olyanok, akik úgy gondolják, hogy az ember elsõsorban EMBER és csak utána afrikai vagy magyar. Ugyanonnan jöttünk, ugyanoda megyünk, ugyanolyat szarunk mi mindannyian - és az õseink sem különböztek ettõl. A nemzet csak egy múlandó dolog. Mindig voltak nemzetek, amelyek eltûntek, ezután sem lesz másképp. Ha így haladunk a népességnövekedéssel, 500 éven belül úgyis sokan meghalnak az élelem és ivóvízhiány miatt,a belháborúk, a menekülés, a túlélésért folytatott harc során. A nemzet csak egy kis hal a világban. már az alapján ítéljünk meg valakit, hogy hova született... azt hittem, a középkor már elmúlt.

Kit érdekel, hogy ki magyar, angol, afrikai? Jó és tisztességes emberek legyenek és kész. Kicsit túl sokat adsz arra, hogy tök véletlenül ki hova születik.
A kérdező hozzászólása: Nézd meg mi lett a hajdan virágzó gyarmatok sorsa, ahol magukra hagyták az õslakosokat a gyarmatosítók. Polgárháború, mészárlás, öldöklés. Többre nézem magamat, sé azokat a magyarokat akik a történelmünkhöz méltón viselkednek, mint mondjuk pákót. Álljunk már meg egy kicsit! Belegondoltál te két spangli között hogy mi lesz velünk 50 év múlva? A kannásbor után kcisit térjél észhez, és gondold el, ha mindenki feketékkel szaporodna, mi lenne Európa közepén két generáció megszületése után???? Jártál te a nagy nyugaton mostanába? London, Párizs, stb??? Mindenhol fekák, sárgák, arabok. Hol vannak a nagy nemzetek? Olyan országban szeretnél te is élni?
Oké rosszul fogalmaztam. Nem náci vagy, de te is majdnem ugyanazt mondod: magyarok? négerekkel? basszus, mi túl jók vagyunk hozzájuk! ez nem felsõbbrendûségérzet. Térj már észhez, ember:)
nem vagy te egy kicsit náci?:)
Szánalmas vagy. Szerencse, hogy élnek olyanok, akik úgy gondolják, hogy az ember elsõsorban EMBER és csak utána afrikai vagy magyar. Ugyanonnan jöttünk, ugyanoda megyünk, ugyanolyat szarunk mi mindannyian - és az õseink sem különböztek ettõl. A nemzet csak egy múlandó dolog. Mindig voltak nemzetek, amelyek eltûntek, ezután sem lesz másképp. Ha így haladunk a népességnövekedéssel, 500 éven belül úgyis sokan meghalnak az élelem és ivóvízhiány miatt, a belháborúk, a menekülés, a túlélésért folytatott harc során. A nemzet csak egy kis hal a világban. már az alapján ítéljünk meg valakit, hogy hova született... azt hittem, a középkor már elmúlt.
Nagyon is helyes, ha amúgy kulturálisan megfelelõ partnerei egymásnak. Ez inkább ritka. A magyarok amúgy is egy kevert nép, mindenbõl került bele. Hogy fognak kinézni unokáink? Lesz közöttük néhány, akiknek a szokottnál sötétebb a bõre.
"Mit gondolnának errõl õseink?" Engem abszolút nem érdekel, hogy az õseink mit gondolnak! Mi közük ehhez? Ráadásul már egyetlen Magyarországi embernek se nagyon van magyar õse. "Hova lesz így a nemzet?" Meglesz azután is! De amúgy mit kellene tenni? Törvénybe iktatnád? Amúgy sem értem mi a bajod, a kreol lányok szépek! Vagy elõ van írva valahol, hogy a Magyarországiak csak európaiakkal keveredhetnek?
A magyar nép alapból elég kevert, a további keveredés nem ad plusz elõnyt. Másrészt a maihoz képest még kevertebb leszármazottak kevésbé fogják értékelni a magyar kultúrát, elvégre az apja/anyja is más földrészrõl jött, inkább tekinti magát világpolgárnak. Amúgy Ny-Európához képest jobb helyzetben vagyunk, ott a lakosság tizede afrikai és arab bevándorló, Brüsszelben a leggyakoribb férfinév a Mohamed. Nem akarnak beilleszkedni, "államot" alkotnak az államban, már most is zavargásokat okoznak, ez késõbb csak rosszabb lesz.
A rasszkeveredés állítólag elõnyös.
nem
Inkább afrikaiakkal, mint romákkal.
A kérdező hozzászólása: Szerintem az a szánalmas, aki magyar létére afrikaikban keresi a boldogságot. Undorító, és hányigerkeltõ. Lehet hogy keveredtünk más népekkel, mégis kiszúrjuk (kiszúrom) ha valakiben más vér van (lehet az cigány, török, stb...) Nem gondoljátok, hogy meg kellene õriznünk génjeinket, s azt továbbvinni egy tiszta vonalon, nem pedig összeolvadva másokkal, elveszni a liberalizmus süllyesztõjében????
A kérdező hozzászólása: Náci semmiképp, ahhoz a német faj felsõbbrendûségében kellene hinnem.
Mivel alapból egy igen kevert fajta vagyunk, így szerintem mindegy, Aki meg azt írta, hogy még kevésbé fogják tisztelni a hagyományainkat, az óriásit téved. Nézd meg pl. a volt megasztáros néger pasit, õ is eljött ide New Yorkból, próbál beilleszkedni. Ha az ismerõsi körödben elbeszélgetsz az emberekkel, megtudod, hogy mennyi helyrõl valók. A barátom lengyel, szláv származású, egy barátnõm erdélyi-orosz, egy ismerõsöm bolgár, én német. Bizony, mi tesszük ki a magyar nemzetet, ezért olyan sokrétû a magyar nép, ezért van szõke, barna, vörös, fekete, magas, alacsony, vékony, kövér. Természetes keveredésnek tartom. Amikor a tatárjárás volt, szerinted a tatár katonák úriember módjára megtartóztatták magukat a hölgyek társaságától? És a törökök? Bizonyára õk is... Tehát ugyanaz történik, mint több száz éve történt. Szóval lazíts, ne gyárts összeesküvés-elméleteket, inkább élvezd az életet. Hidd el, mindenkinek jobb lesz.
A kérdező hozzászólása: egy kutya, nem?

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!