Találatok a következő kifejezésre: Ha egy elhuny (19 db)

Ha egy nyugdíjas pl. feb.1-én elhuny, akkor a hozzátartózója a feb.11-én a nyugdíját még átveheti?

Legjobb válasz: "vissza kell fizetni-e (annak a hozzátartozónak aki felvette) az országos nyugdíjfolyósító intézetnek! (idõvel, fel fogják rá szólítani!)" Miért kell képzelegni? EZ nem igaz!!!ARRA A HÓNAPRA JÁR A NYUGDÍJ AMELYBEN AZ ILLETÕ ELHUNYT!!!

A NYUGDÍJNAK SEMMI KÖZE A HAGYATÉKI ELJÁRÁSHOZ!!!!
"vissza kell fizetni-e (annak a hozzátartozónak aki felvette) az országos nyugdíjfolyósító intézetnek! (idõvel, fel fogják rá szólítani!)" Miért kell képzelegni? EZ nem igaz!!!ARRA A HÓNAPRA JÁR A NYUGDÍJ AMELYBEN AZ ILLETÕ ELHUNYT!!!
"Elvileg a postás nem adhatja oda." Ja persze, a postásnak nyilvántartást kell vezetni a születésekrõl és halálozásokról. Drága tököm..
"vissza kell fizetni-e" Már miért kéne?
Természetesen.
"Egyébként nem a postás hozza, hanem bankszámlára megy" Az viszont más! Akkor ha van hozzáférése a hozzátartozónak a bankszámlához akkor felveheti de ha az elhunyt számlája csak akkor zárolva lesz.
A kérdező hozzászólása: Egyébként nem a postás hozza, hanem bankszámlára megy
Elméletileg nem. ha viszont jóba vagy a postással akkor megoldható a dolog. Felénk még olyat is szoktak, hogy valahogy elõre is fel lehet venni nyugdíjat és még azt is "megoldják".
A postás már nem adhatja oda. A hagyatéki eljárás után a jogos örökös megkapja az utolsó havit, de csak azt.
Az illetõ amelyik hónapban elhalálozik arra a hónapra jár a nyugdíj és a postás kiviszi és odaadja a hozzátartozónak.
Elvileg a postás nem adhatja oda. Közjegyzõnél lehet igényelni, mivel az arra a hónapra járóra jogosult az örökös.
ha felveszi is, (bár jóhiszemû tévedésnek nem-igen nevezhetõ) utóbb vissza kell fizetni-e (annak a hozzátartozónak aki felvette) az országos nyugdíjfolyósító intézetnek! (idõvel, fel fogják rá szólítani!)
Én úgy tudom, az utolsó nyugdíjt fel lehet venni.
A postás nem vezet nyilvántartást, csak ismer mindenkit.Ez elég ahhoz, hogy tudja, ki mikor halt meg.

Ha egy sírhelyet felszámolnak, mert lejárt az ideje, és nem hosszabbította meg senki, akkor mi történik pontosan az elhunyttal?

Elhamvasszák, és egy közös sírkertben helyezik el? De mikor? Rögtön azután, hogy kivették, vagy várnak egy ideig, tárolják valahol és késõbb amikor már sokan összegyûltek temetik el? Az eltemetéskor a hamvakat a puszta földbe helyezik, vagy valamilyen tároló edénybe? Amennyiben tárolóba, akkor egy közösbe vagy mindenki külön urnát kap? Az urnán jelölik e az elhunyt nevét, vagy bármit is, egy számot, amivel még megállapítható lehet, hogy melyikben ki van? Nagyon köszönöm a segítséget.

Legjobb válasz: Általában van egy "gyüjtõhely" az adott temetõn belül ahol a maradványokat összegyûjtik, vagy megsemmisítik.

Általában van egy "gyüjtõhely" az adott temetõn belül ahol a maradványokat összegyûjtik, vagy megsemmisítik.
A legtöbb, fõleg vidéki temetõben ahol a sírhely nem jelentõs értékû ott a felszámolást a lejárta után évekkel...évtizetedekkel, (vagy soha...) végzik el. Drágább, frekventáltabb helyeken a türelmi idõ egy-két év.
én eddig ugy tapasztaltam folé temetnek foleg falun :) a halott ott marad de uj sir kerul rá :/
megvan a szabály, hogy milyen mélyre kell temetni. Ha ezt nem éri el akkor nem temetnek fölé. A fölétemetés egyébként is rokonoknál szokás.

Ha nincs se gyereke se felesége valakinek, akkor mi az öröklés menete? Szülei sem élnek, testvérei is meghaltak már. Egyik elhunyt testvér özvegye él, és a másik volt testvér egyetlen lánya (én). Egyedül én, vagy ketté oszlik az örökség?

Mivel nem egyenesági rokon vagyok, és pénz lenne a leendő örökség, nem szeretném egy olyan rokonnal elosztani, akiről azt sem tudom él-e még.(Hogyan tudható meg?) Én gondozom a nagybácsit szeretettel. Mivel idéntől megszűnt a takarékbetét nem egyenesági ajándékozásának az illetékmentessége, ezért ez kilőve. Most az állampapír tűnik jónak, mert az öröklési illeték mentes jelenleg. Vagy a 150.000Ft utalása is még illetékmentes, de be kell jelenteni. Viszont ez mennyi időre vonatkozik? Átküldhet nekem akár 100-szor 150.000-et is? Szeretném a legkevesebb adóval illetékkel megúszni a dolgot, és nem szeretnék osztozni a rég nem látott rokonnal( ha ő is törvényes örökös, akkor hogyan lehet kizárni?(végrendelet pl.)) Ha valakinek van jobb ötlete, vagy tudja a válaszokat a kérdéseimre megköszönném.

Legjobb válasz: Évente kell figyelembe venni az ajándékozható összeget. Nem számít, hány részletben utalod, az egészet kell figyelni. Az értékhatárt most nem tudom, nézz utána vagy majd úgyis megírja valaki. Eltartási szerzõdést nem tudnátok kötni? Az lenne a legegyszerûbb, és akkor teljesen mindegy, milyen örökös jelentkezik. Persze ez is illetékköteles, azt nem úszod meg, de legalább jogtiszta. Illetéket pedig mindenképpen fogsz fizetni.

Évente kell figyelembe venni az ajándékozható összeget. Nem számít, hány részletben utalod, az egészet kell figyelni. Az értékhatárt most nem tudom, nézz utána vagy majd úgyis megírja valaki. Eltartási szerzõdést nem tudnátok kötni? Az lenne a legegyszerûbb, és akkor teljesen mindegy, milyen örökös jelentkezik. Persze ez is illetékköteles, azt nem úszod meg, de legalább jogtiszta. Illetéket pedig mindenképpen fogsz fizetni.
De miért nem köttök eltartási szerzõdést, mely szerint minden hagyatékát te "öröklöd". Ez a legtisztább jogilag. Közjegyzõ elõtt megírjátok, és nem lesz utána problémád.
Ha a másik testvérnek (akinek az özvegye él) nincs gyereke, akkor te vagy az egyedüli örökös. Így nincs szükség trükkök százaira.
A kérdező hozzászólása: Nincs gyereke a másik testvérnek. Akkor megnyugodhatok ezek szerint? Mert azt olvastam valahol, hogyha nincs gyerek akkor az özvegye örököl. Ezek szerint csak az elhunyt után, de a testvértõl már nem?
Pontosan. Az elhunyt házastársa örököl, ha nincsenek gyermekeik. De ha bármely más örökös esik ki az öröklésbõl, azért mert elhunyt az örökhagyó elõtt, akkor csak a leszármazói léphetnek a helyébe.


Hamvasztás, hogy néz ki? Úgy értem, nem szó szerint hogy néz ki egy ilyen művelet, hanem az, hogyha egy elhunyt embert hamvasztanak akkor mi lesz a csontokkal? (mivel azok egyben maradnak, ha jól tudom)

Lehet, hogy nem pont ebben a kategóriában kellene ezt a kérdést feltennem, de máshová sem passzol...

Legjobb válasz: Összetörik õket. ( nem vicc )Én szórtam el apám hamvait és éreztem benne a kis szemcséket. A hamvakat nem úgy kell elképzelni, mint a tûzrakás utáni hamut. Ez sokkal nehezebb és szemcsésebb.

Összetörik õket. ( nem vicc )Én szórtam el apám hamvait és éreztem benne a kis szemcséket. A hamvakat nem úgy kell elképzelni, mint a tûzrakás utáni hamut. Ez sokkal nehezebb és szemcsésebb.
akkor lehet, hogy én tudtam rosszul, sõt
A kérdező hozzászólása: Sokan írták, hogy 23000 Ft-ot kérnek el egy hamvasztókoporsóért, meg a halott hûtéséért fizetendõ összeg. Hát még egy temetés mennyibe kerül manapság?!?! Ha 400.000 Ft-ból megúszod az egészet cakk-pak még jól is jártál. (És ez csak az úrnás temetés, a koporsós mégtöbb) Köszönöm a válaszokat, ha tudja még valaki mi lesz a csontokkal azt várom...
16.23 Õszinte részvétem apukád miatt. Ne vádold magad, amiért nem merted megnézni. Szerintem jobb, hogy úgy emlékszel rá amilyen életében volt. Nekem egyébként nem volt rossz érzés. Ott voltam amikor meghalt. Ez mondjuk érdekes volt, mert délután fél 5 körül értünk a kórházba és kb 5 perc múlva meghalt. Olyan volt, mintha megvárt volna minket. Az õ kérésére egy erdõben szórtuk szét a hamvait és csak a nagyon közeli család volt ott. Nekem így sokkal jobb volt, mert vidéken lakunk és nálunk nem feltétlenül kegyeleti okokból mennek az emberek temetésre. Így tényleg arról szólt a szertartás, hogy búcsút vettünk tõle. Egyébkén úgy csináltuk, hogy minden családtag néhány marék hamut elszórt. Ez így sokkal személyesebb. Lehet, hogy sokan morbidnak gondolják, de én úgy hiszem, hogy ez sokkal emberibb, mint egy "steril" temetkezési vállalkozó által lebonyolított temetés.
16.21 Igen jól hallottad 23.000. Ezen kívül halott öltöztetésért és hûtésért a kórház 22.000 forintot kért el. Szerintetek ezek mért kerülnek ennyibe egy állami kórházban ?Megjegyzem apám egész életében tisztességesen fizette a TB-t. Én mélységesen felháborodtam. A temetés össz. 150.000 volt, úgy, hogy mi szórtuk el a hamvakat és tulajdonképpen temetési szertartás ( díszurna, sírhely, pap ) nem is volt benne !
Amúgy, ha nem vagyok indiszkrét, hova szórtad a hamvakat? Édesapád kérése volt gondolom. Biztosan borzasztó érzés lehetett neked:( Nekem is meghalt édesapám, neki koporsós temetése volt, de nem mertem õt megnézni! És nem is bánom, hogy nem tettem. Ha úgy érzed tolakodó vagyok ne válaszolj, nem haragszom meg, hisz ez a saját privát dolgod
én linkeltem a cikket! Annyira nem néztem át tüzetesen. De amit írtál...23.000ft??? Te jó isten, hát komolyan mondom tényleg felháborító. Hogy még egy ilyen szörnyû tragédia keretien belül is próbálják lehúzni az emberrõl az összes bõrt:S
Érdekes cikk. A mi urnánkban nem volt sem lábcédula, sem azonosító kerámialap. Viszont marhára felháborodtam, amikor 23 ezer forintot kértek el az úgynevezett hamvasztókoporsóért. Nem hiszem, hogy ennek ennyibe kell kerülnie !
közben nézelõdtem, ha kíváncsi vagy itt mindent leírnak: http://pietas-temetkezes.hu/hamvasztas-2
Õrlõgéppel a krematóriumban dolgozók törik össze. Én nem hallottam, hogy bizonyos csontokat elvisznek egy gyûjtõbe.
hát állítólag ilyeneket, hogy állkapocs csont, a térdben lévõ gömb ízület, és hasonló viszonylag nagy csontokat, azokat kiveszik. Van egy elõírásnak megfelelõ tárolóhely, onnan meg elviszik õket valami speckó megsemmisítõbe. Én így tudom.
na de komolyan ki töri össze?? én azt hittem olyan nagy a forróság hogy a csont is elég.
Kedves kérdezõ. Már megkaptad a választ. Az el nem égett csontokat õrlõgéppel összetörik és az is megy bele az urnába.

Ha én vagyok egy elhunyt egyedüli vér szerinti örököse, viszont a hagyatéki tárgyaláson meg fogok állapodni pár dologban a volt feleségével akkor ő is örökös lesz a hagyatéki végzésen?

Tehát ha ? nem örökölne elméletileg semmit, de én a hagyatékin megegyezek vele, adok neki pár dolgot, akkor onnantól kezdve ? is örökösként szerepel a papírokon majd? Vagy hogyan?

Legjobb válasz: A felesége? Vérátömlesztésen esett át? Vagy romákról van szó?

A felesége? Vérátömlesztésen esett át? Vagy romákról van szó?
Ha elváltak, a volt feleség mit keres a hagyatéki tárgyaláson? Ebben az esetben õ nem örökös, sõt haszonélvezeti joga sincs. Ha akarsz neki ajándékozni valamit, azt nem a hagyatéki tárgyaláson kell megtenned. Megtehetd akármikor.
A kérdező hozzászólása: Azért kérdem, mert a válás már apám halála elõtt megtörtént, viszont a vagyonmegosztás nem fejezõdött be.
Szerintem elõbb le kell bonyolitaniuk a vagyonmegosztást, hiszen csak az után derül ki, hogy mit örököltél. Vagyis mindent, ami vagyonmegosztáskor az elhunyté marad. És máris nem kell ajándékozgatnod.
00:07 - Akkor is, ha az egyik fél halála elõtt mondták ki a válást? Kétlem...
Ha az elhunytnak van vérszerinti gyermeke (örököse), akkor a házastárs lehet, hogy nem örököl, de élete végéig haszonélvezeti joga van arra a házra/lakásra, melyben laktak az elhunyt házastársával... Tehát õ is szerepelni fog a hagyatéki végzésben, mint haszonélvezõ! (Ugyanígy haszonélvezeti jogot kap minden közösen használt ingó és ingatlanra, pl. autó, bútorok, nyaraló, stb.)
hát az elhunyt felesége nagyon is vér szerinti rokonnak számít
Szerintem is az utolsóknak lehet igaza... Mivel nem is számít hagyatéknak és nem a tiéd az ami az exfeleségé. Nem is tudnak így listát meg ilyesmit készíteni. Én apum is okt. elején hunyt el, és az élettársánál a közös lakásukban leltárt készítettek arról, hogy mijük van (egyéb ingatlanok, kocsi, értékpapírok, ingóságok...). Most apum fél háza az enyém lesz a hagyatéki után amikor kiszólnak a földhivatalhoz és megfizetem az illetéket. Akkor majd az élettársa kifizeti nekem az a részt a házból. De most még pl el se adhatom neki, mert még az apa nevén van. Így Te se örökölsz meg olyan dolgokat amiket az exfeleségnek ítélnek, mert az nem is a tiéd. 24/L
Beszéltek beszéltek, ha nem fejezõdött be a vagyonmegosztás akkor elõbb azt kell befejezni, és csak utána lesz hagyatéki.
Csak annyit kaphat, amennyi a válás során megilleti, elváltak, ez már tény, hogy közben probléma volt az anyagiak terén, ezen a halál nem módosít, a válást már kimondták.
A kérdező hozzászólása: Igazándiból azért is kérdeztem, mert nem zárult le a vagyonmegosztás a válás után (apám halála miatt).
Ha elváltak, akkor a volt asszonyka nem özvegy, tehát nem számít örökösnek, váláskor már megkapta a részét, innentõl egyedül rajtad múlik, adsz-e még neki valamit vagy nem.
A kérdező hozzászólása: A volt feleségérõl van szó.
00:11-nek Ha az elhunyt a halála elõtt elvált, akkor természetesen az elvált házastársnak már nem jár a haszonélvezet, fõleg akkor, ha már nem is lakik az elhunyt lakásában. Csak míg írtam a választ, addig lett beírva az információ, hogy elvált feleségrõl van szó!

Ha egy katona elhuny kötelessége teljesítése közben, hogyan kárpótolják a családját?

Tudom, hogy egy fiú elvesztését pótolni nem lehet, de a kérdesem arra irányul, hogy mit tesz ilyenkor a katonai vezetés.

Legjobb válasz: kiegészitem az elõttem szolót-kap a család 1 zászlót is.

kiegészitem az elõttem szolót-kap a család 1 zászlót is.
Ha meghal miért járna bármi plusz ez üzemi baleset.
Talán azért te barom, mert meg kellett halnia azért, hogy egy országot megvédjen.
Afganisztánban?Irakban?Egészen más kultúra ahol nem kérnek belõlük, nem is hívták õket, a zsoldért vállalták.Meg az amerikai olaj érdekekért.Az elõzõnek aki baromnak nevezett, de ez a cím inkább téged illet, ha csak ilyen alul kulturáltan tudsz csak válaszolni.

Ha elhuny egy ember, és újra inkarnálódik ugyanarra a helyre, ahol elhunyt, könnyebben elsajátítja a nyelvet?

Kíméljenek a kételked?k, térít?k, és beszólások!

Legjobb válasz: Már a születésekor tudja beszélni a nyelvet! Mennyi ostoba ember van a világon.

Már a születésekor tudja beszélni a nyelvet! Mennyi ostoba ember van a világon.
Nem!! Amit hall maga körül, azt tanulja, nulláról indul. Sõt: a beszédhez szükséges finom részek a beszédtanulás KÖZBEN alakulnak, fejlõdnek. Egy 3 hónapos kisbabát elvisznek valahova: mondjuk Egerbõl Tokióba- akkor azt a nyelvet tanulja anyanyelvként.
http://www.sorsod.hu/ezoterika.htm Töltsd le a Visszatérést. Ott mindent megtalálsz a reinkarnáció.
Arra van példa, hogy máshová születik, és tudja az elõzõ hazájának a nyelvét, vagyis abból néhány szót, vagy azt a nyelvet könnyen megtanulja. A kisbaba korban emlékszünk elég jól, de ez elmúlik 5-6 éves korra szinte teljesen. Néhány kivétel akadhat azért.
Ha amúgy sem tartottátok a kapcsolatot és a továbbiakban sem szeretnéd tartani, szerintem jó lesz így.
Na látod, hogy tudod akkor a választ. Dísztávíratott küldj azért mert legközelebb még köszöni sem fognak.
Gyereked unokatestvérének az esküvõjére? Nem tudom, ha egyáltalán nem beszéltek akkor igen ha csak néha napján akkor nem. Õ is elveszítette a testvérét lehet fájt neki veled találkozni, mert rá emlékeztetted.
A kérdező hozzászólása: Nem tartottuk a kapcsolatot, ha össze futottunk az utcán köszöntünk hogy vagy, hogy vagy, ennyi . csak a halál estek hoztak minket össze.
A kérdező hozzászólása: Annak idején még a gyerekem is kiakarták majdnem semmizni.
A kérdező hozzászólása: Azt hiszem elis döntöttem. Csak nem volt kivel megbeszélnem. Köszönöm a válaszokat
Ebbe az esetbe elég egy dísztávirat.
Dísztávirat a megoldást, aztán ha esetleg békülési szándékkal hívtak meg, akkor meg majd úgyis keresnek még.

HA a nemrég elhunyt nagypapám padlásán egy éles, illegálisan tartott pisztolyt találnék, akkor mit a legjobb csinálni?

Mondjuk ha éppen átnéznénk a házat, beleértve a padlást is papa halála után. És én a padláson eldugva találnék egy éles pisztolyt, lõszerekkel, póttárakkal. A feliratok rajta csak cirill betûsek, oroszok. Csak én tudnék róla, mert nem szólok se mamának, se a többieknek. Mi a jobb? 1. Szólni a rendõrségnek és átadni nekik. Ez esetben történhet velünk valami? Mamát, vagy minket elõvesznek miatta, vagy papát holtában még elítélik valamiért? Vagy állandóan kihallgatásokra kellene járni? Megvádolnak minket, rabosítanak? Honnan tudnák, hogy mi nem tudtunk róla? 2. A Dunába dobom. Mondjuk darabonként, szétszedve. Soha senki nem tudja meg és kész. Mondjuk ha valami hasonló látvány tárulna elétek egy dobozban:

Legjobb válasz: Nehogy elherdáld haver! A Sztecskin rendkívül nagy értékû és sorozatlövésre is alkalmas. Ezt egy életen át bánnád, ha elcsesznéd, mert ilyet ma már nem könnyû szerezni még ha milliomos vagy sem.

Nehogy elherdáld haver! A Sztecskin rendkívül nagy értékû és sorozatlövésre is alkalmas. Ezt egy életen át bánnád, ha elcsesznéd, mert ilyet ma már nem könnyû szerezni még ha milliomos vagy sem.
Leadod a rendõrségnek, kihallgatnak, kivizsgálják a dolgot és mindenki boldog. De akár meg is tarthatod, elfér a padláson.
Jó vastagon be kell zsírozni és betekerni papírba, utána száraz helyen tárolni.
pisztolyt találnék, akkor Majd, ha találsz elmondjuk mit tegyél.
A helyedben én két dolgot tennék, hogy a lelkiismeretem tiszta legyen. 1. Szólnék a rendõrségnek, õk kiküldik a tûzszerészeket 2. Nem nyúlnék hozzá, mert nem vagyok képzett, és veszélyes lehet. (Ki tudja, nincs-e benne felejtett lõszer, vagy egyéb olyan hibája az évek alatt, ami miatt Neked vagy valakinek, aki veled van, még véletlenül is komoly baja eshet.)A szétszedését már ebbõl az okból sem javaslom, ne rizikózz, inkább bízd az ilyesmit szakemberre és vigyázz magadra Mi már találtunk világháborús gránátot, félig szét volt rozsdásodva, szerencsére volt annyi eszünk, hogy nem nyúltunk hozzá, hanem rögtön azt tettük, amit leírtam. (Mivel régi volt, érintésre felrobbanhatott volna annak a kezében, aki felveszi) Semmi bajod nem lesz belõle, ha értesíted a rendõrséget. Miért ne hinnének Nektek, csak részletesen és pontosan el kell mindent mesélni. Ha bejelented, azt már önmagában is úgy veszik, hogy semmi rossz szándékod nincs és nem is volt a fegyverrel kapcsolatban. Ellenben ha tovább dugdosod, vagy megpróbálod szétszedni (ami önmagában is veszélyes, mert nem értesz hozzá) az már tiltott/illegális fegyverbirtoklásnak minõsül és büntetendõ, tehát ebbõl bizony már komolyabb gondod lehet, mint egy egyszerû bejelentésbõl. Ha van a közelben rendõrörs, ott megteheted a bejentést. Ha kis településen laksz, a körzeti megbízott rendõrt kell értesítened, õ már tudni fogja a további teendõket és részletesen elmondja majd Neked! Remélem, helyesen döntesz!
nem dobd el, mert ez egy értékes cucc. mennyit érhet? én se tudnék eladni egy géppisztolyt, nem is érné meg a kockázat, hogy pár 100 ezret kapjak érte, ha lenne, de egy ilyen cucc, sokkal többet érhet. Tedd el egy jó helyre, zsírozd le fotózd le és nézd meg mennyit érhet. Te csak akkor buknál meg a rendõrség elõtt, ha megtalálnák és összefüggésbe lehetne hozni veled, hogy tudtál róla. nyilván ez a beírás elég lehet rá, hogy beinduljon valami nyomozóbrigád ellened, de benyalhatnak, ha nincs meg a bûnjel. Mond azt hogy viccelõdni akartál, ha kihallgatnak. lehet, hogy milliókat ér.
Egy múzeumnak odaadhatod, még akár anonim módon beküldöd, beviszed aztán ott hagyod.
ne add nekik és ne dobd el. van a jutubon sok ilyen videó, ahol ilyen unikális fegyvereket mutatnak, ezeknek add el, írj nekik
Én a helyedben megtartanám. De ne azt tedd amit én tennék, mert én mindig csak bajt hozok magamra. A rendõrség most arra megy hogy minnél több bírságot szabjanak ki, szóval nem is lenne kérdés hogy fizetnél-e. Szerintem a legjobb megoldás elásni vagy a Duna. Azért a helyeben átgondolnám, ugyanis elég menõ cucc :D Jófej lehetett a nagypapád, nálunk csak kardok és gránátok vannak itthon, de pisztolyból ilyen ritkaságról álmodni sem mernék.
A kérdező hozzászólása: Köszi! Szétszerelem részlegesen és megy az egész darabonként, lõszerekkel, tárakkal együtt a Dunába! A válltámasz-tokot megtartom emlékbe.
Aki az eladást javasolta trollkodott (vagy simán idióta). Semmi szín alatt ne tartsd meg. Aki meg a rendõrséget, az jóindulatú, de a témát nem ismeri. Az éles fegyver és lõszer birtoklásával kimerítetted a lõfegyverrel és lõszerrel való visszaélést. A birtoklás ténye meg elég egyértelmû, ha a házban van a cucc :) Hivatalból vádat emel majd ellened a kiérkezõ rendõr (ez kötelessége!) és lesz eljárás. Persze nyilván nem ítélnek el, de koránt sem biztos, hogy nem jut el a tárgyalásig az ügy. Az meg macera: idõ és pénz. A fentiek fényében dönts. A lepontozást meg köszi mindenkinek, bár nem értem, hogy miért kaptam.
A kérdező hozzászólása: Csak minek tartsam meg? Mi olyan erõs a 2-8 évvel szemben, hogy megtartsam (vagy megpróbáljam eladni)? A minimum 20 éves Makarov típusú töltények sem hiszem hogy mûködnek még hozzá. Nekem nincs semmi szükségem sorozatlövõ pisztolyra. Szomorú persze, hogy az átlag magyarnak nem lehet éles pisztolya vagy puskája, de sorozatlövõre semmi szükség különösen. Magammal hordani nem akarnám, otthonvédelemre meg azért necces, mert továbbra is a padláson van (nem vittem sehova) és ha betörnek akkor nem mászna fel mama a padlásra, hogy elõvegye (én meg ugye nem is ott lakom, ahol a fegyver van). Maximum ha háború, polgárháború, vagy anarchia törne ki, akkor lenne értelme, de erre kicsi az esély. Eladás? Hol? Ausztriában? És hova álljak ki, vagy tegyem fel a hirdetést? Nincsenek alvilági, sem pedig egyéb fegyveres kapcsolataim. A vaterára sem fogom feldobni. A legokosabbnak valamiért a részlegesen szétszerelt fegyver darabjait külön-külön (szán, csõ, helyretoló rugó, tok, tárak) elásni vagy a folyóba dobni. Ha van valami legális része (pl. az éles lõszer befogadására alkalmas tárak nem tudom legálisak-e, vagy a tokja) esetleg megtartom emlékbe/eladom.
A kérdező hozzászólása: 6: A lebukást nem úgy értettem hogy a rendõrség elõtt buktam le. Hanem hogy elõttetek, válaszolók elõtt. Mert a kérdésben csak elméleti szinten kérdeztem rá, pedig valójában is ez történik.
ne add nekik, ezeknek ne add. vidd ki Bécsbe és add el egy olyan gyûjtõnek, aki nem magyar
"Lebuktam, szóval nem csak elméleti a kérdés, hanem tényleg megtörténik éppen (ki gondolta volna)." Ügyvéd nélkül ne mondj semmit! Amit elkövettél, az lõfegyverrel és lõszerrel való visszaélés, 2-8 év szabadságvesztés lehet belõle. Természetesen nem ültetnek majd le, de egy ügyvéd tanácsai mellett minimalizálod majd a büntetést, amit kapsz. Mert fogsz kapni. Valószínûleg csak pénzbírságot. Itt egy ügyvéd weblapja: drbokros.hu, õ ilyen esetekkel foglalkozik, erre specializálódott. Vedd fel vele a kapcsolatot, azt javaslom.
A kérdező hozzászólása: Pisztolyhoz nem kell tûzszerész. Meg volt töltve. Kivettem a tárat, a tárból a töltényeket és a csõben lévõ töltényt is kiszedtem. A pisztoly kb. annyira veszélyes, mint egy konyhai szeletelõkés. Nem atombombáról, de mégcsak nem is fel nem robbant gránátról van szó. Volt már korábban is fegyver a kezemben életemben. Lebuktam, szóval nem csak elméleti a kérdés, hanem tényleg megtörténik éppen (ki gondolta volna). A megtartása eszembe sem jutott. Minek? Ha kitör a háború (milyen háború ugye?), lesz egy öreg Sztecskin pisztolyom (megnéztem a nevét), amihez a meglévõ töltények már minimum 20-25 évesek? Talán már ki sem lõné õket, annyira öregek (mindenesetre ezt sem próbálom ki).
A kérdező hozzászólása: Talán a kivonuláskor vehette bagóért '90 környékén, bár nem tudom volt-e a szovjet csapatoknál ilyen fegyver. Nagy sztorikat hallottam arról, hogy például 5 liter vodkáért vehettél a kivonuló szovjetektõl egy katonai üzemanyagszállító kamiont tele üzemanyaggal. Nem nézte az ilyeneket senki a kivonulók részérõl. Bele sem merek gondolni például hány Kalasnyikovot meg ilyeneket adtak-vettek hasonló vodkában számított árfolyamon. Ha elõtte szerezte papa, akkor meg nem tudom hogy jutott hozzá, mert a szocializmusban is pont olyan sza..r volt a fegyvertörvény, mint most. Pont most volt a hír, hogy a TEK elkapott egy öreg bácsikát, aki egy .22-es kaliberû éles kispuskát vett otthonvédelemre. Szinte terroristaként kezelték, miközben csak magát védte volna. Ebben nyilván az ostoba magyar fegyvertörvények is hibásak, de ez az eset pont csak megerõsített abban, hogy mennie kellett a fegyvernek.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!