Találatok a következő kifejezésre: Ha egy által kiállított (2 db)

Mit tegyek, ha voltam olyan ba***sz és elhagytam egy általam kiállított számlát?

Nyilván a pénzt buktam, de ilyenkor mi a teend?, hogy ne legyek adócsaló??? :S

Legjobb válasz: Most vagy én nem értem, vagy te értettél valami félre. Miért buktad volna a pénzt? Egyszerûen a számlatömben a másod és harmadpéldányt áthúzod keresztbe tollal és ráírod nyomtatott betûkkel, hogy STORNO. Majd szólsz a könyvelõdnek róla. Ezután kiállítod az új számlát. A két számlához a bevételi oldalon úgyis csak egy bejövõ tétel lesz. Nem rég volt nekem is egy ilyen. Amíg nem havi 5x csinálod és/vagy x millió értéknél, akkor nem fognak nyûglõdni az Apeh-nál.

Most vagy én nem értem, vagy te értettél valami félre. Miért buktad volna a pénzt? Egyszerûen a számlatömben a másod és harmadpéldányt áthúzod keresztbe tollal és ráírod nyomtatott betûkkel, hogy STORNO. Majd szólsz a könyvelõdnek róla. Ezután kiállítod az új számlát. A két számlához a bevételi oldalon úgyis csak egy bejövõ tétel lesz. Nem rég volt nekem is egy ilyen. Amíg nem havi 5x csinálod és/vagy x millió értéknél, akkor nem fognak nyûglõdni az Apeh-nál.
Melyik példányát hagytad el? A tömb megvan, vagy azt is elhagytad? "Egyszerûen a számlatömben a másod és harmadpéldányt áthúzod keresztbe tollal és ráírod nyomtatott betûkkel, hogy STORNO." Ezt csak akkor teheted meg, ha az elsõ példányod is megvan. Ha az elsõ példányt hagytad el, akkor hiteles másolatot kell készítened a tõpéldányról és azt adni a vevõnek. Amúgy pedig nem is mindegyik számlatömb 3 példányos, az üzletben mi is 2 példányos készpénzfizetésit használunk, mert csak az elsõ példányra és a tõpéldányra van szükség a pénztárgép miatt.
A kérdező hozzászólása: Csak azt a lapot hagytam el, amit küldtem volna póstán a megrendelõnek. Akkor tényleg elég, ha áthúzom stornoval a 2 másolatot és írok egy újat?
Nem elég. A sztornózáshoz az összes példányra szükség van. Hiteles másolatot készíthetsz a tõpéldányról és azt küldd el a vevõnek.
Ezzel csak az a gond, hogy a vevõ nem fogja a másolatot elfogadni, mivel az õ könyvelõje fénymásolat alapján nem könyvel, áfá-t pedig egyáltalán nem fog vissza-igényelni. (Ha egyébként áfá-s vagy) Az apeh pedig a stornózást nem fogja szabályosnak tekinteni, ha nincs a tömbbe visszatûzve a számla összes példánya. Ebbõl következik, hogy megszívtad: A vevõ miatt kiállítol egy új számlát a következõ sorszámmal. A te könyvelõd a piros példány alapján lekönyveli nálad bevételként mind a két sorszám alatt szereplõ tételt, és itt szívtad meg, mert dupla bevételt könyvelsz, és a pénztárcádba csak egyszer jelenik meg. Lehet, hogy drága "elba***ás" volt, de csak így tudsz minden törvényes feltételnek megfelelni. Ennél több, "törvényes" lehetõségrõl nem tudok.
Ismét halkan jegyzem meg (az elsõ vagyok) nem rég VOLTAM hasonló helyzetem és mûködött a sztornózás. Nem örült neki a könyvelõ de megoldottuk. Ilyen helyzetek vannak. Persze kinek milyen a könyvelõje, nekem is volt régen olyan aki béna.
Két megoldás van: 1: hiteles másolat a másodpéldányról 2:Kiállítasz egy számlát, amivel lesztornózod az elhagyott számlát, majd újra kiállítod a számlát, és annak az eredeti példányát küldöd a vevõnek el. Áthúzással nem sztornózhatod az elhagyott számlát, mert ezt-ahogy már leírták elõttem többen is-úgy lehet megtenni, ha megvan minden példánya a számlának. Ha az elsõ válaszoló ezt csinálta, akkor nem szabályosan tette ezt. És ez nem a könyvelõ ügyességén múlik...
Elsõ vagyok. "...2:Kiállítasz egy számlát, amivel lesztornózod az elhagyott számlát, majd újra kiállítod a számlát, és annak az eredeti példányát küldöd a vevõnek el. ..." Ezt persze lehet, hogy megtette a könyvelõm (vagy majd szól, hogy megtegyem), ezt nem tudom, de a lényeg az, hogy hülyeség, hogy bukja az ember a pénzt egy ilyen esetben és hogy nem lehet csinálni ilyenkor semmit. Erre értettem a jó-rossz könyvelõt.

Ha egy közjegyző által kiállított papírt elveszít az ember, azt ingyenesen újra lehet kérni a közjegyzőtől?

Vagy meg tudjátok mondani hová tehettem azt a rohadt papírt? :)

Legjobb válasz: Kérni ingyen lehet... de azt azért megpróbálhatod, hogy (hiteles) másolatot kérsz tõle. Már, ha ad ilyet.

Kérni ingyen lehet... de azt azért megpróbálhatod, hogy (hiteles) másolatot kérsz tõle. Már, ha ad ilyet.
Mivel a közjegyzõ pukizni is csak határozati számmal pukizhat, így a hiteles másolat kérése IS pénzbe kerül. Hívd fel a közjegyzõt, el fogja mondani, hogy mi a teendõd. Akár rendõrség is kellhet, ha olyan okiratot hagytál el... Balázs
A kérdező hozzászólása: Egy hagyatéki papírt hagytam el, és kocsi levizsgáztatásához kellene(hogy miért az hosszú :D)
Talán kétezer forint körüli összegért fogja neked pótolni a papírt. Keresd fel, és mondd el, hogy mit akarsz.
Biztos, hogy lehet kérni hiteles kiadmányt ami az eredetivel egyenértékû, hisz ez a közjegyzõ lényege, hogy nála ott az eredeti, amirõl hiteles másolatot tud adni. Hogy ingyen adna arra nem tenném a nyakam, de nem olyan vészes az ára.
"természetesen" van ellenértéke a hiteles, közjegyzõi pecséttel ellátott másolatnak függ a terjedelmtõl, oldalaktól 1000 Ft-tól a csillagos ég a határ...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!