Találatok a következő kifejezésre: Ha egyéni vagyok és (26 db)

Ha gyesen vagyok és így leszek egyéni vállalkozó, milyen kiadásokra kell számítanom?

Nem igazán vagyok ezzel tisztában, légyszi világosítsatok fel.El?re is köszönöm!

Legjobb válasz: Ha nem végzel személyesen munkát akkor magad után nem kell járulékot fizetni, mivel a gyes alapján biztosítva vagy. Ha személyesen végzed /pl. ténylegesen te árulsz és nem csak irányítasz/ akkor úgy minõsülsz mint ha nem is lennél gyesen, minden járulékot úgy fizetsz mintha fõállású egyéni vállalkozó lennél. Fõállásúként legalább a minimálbér után meg kell fizetned a járulékokat(27% tb, 10% nyugdíj, 6% egészségb. 1,5% munkaerõpiacit/ illetve a 16 % személyi jövedelemadót.

Ha nem végzel személyesen munkát akkor magad után nem kell járulékot fizetni, mivel a gyes alapján biztosítva vagy. Ha személyesen végzed /pl. ténylegesen te árulsz és nem csak irányítasz/ akkor úgy minõsülsz mint ha nem is lennél gyesen, minden járulékot úgy fizetsz mintha fõállású egyéni vállalkozó lennél. Fõállásúként legalább a minimálbér után meg kell fizetned a járulékokat(27% tb, 10% nyugdíj, 6% egészségb. 1, 5% munkaerõpiacit/ illetve a 16 % személyi jövedelemadót.

Ha EVÁ-s vállalkozó vagyok, és szeretnék egy céget alapítani, bármikor megtehetem úgy, hogy a cég és az EVÁ-s egyéni vállalkozósdi párhuzamosan működik?

Legjobb válasz: Csak igen korlátozottan. Egyéni vállalkozóként korlátlan felelõsséged van, így olyan vállalkozást nem indíthatsz, ahol szintén ilyen jellegû kötelmed lenne. (Pl. Bt. esetén a beltag nem lehetsz.) Amúgy miért nem alakítod át az egyéni vállalkozásod Kft-vé?

Csak igen korlátozottan. Egyéni vállalkozóként korlátlan felelõsséged van, így olyan vállalkozást nem indíthatsz, ahol szintén ilyen jellegû kötelmed lenne. (Pl. Bt. esetén a beltag nem lehetsz.) Amúgy miért nem alakítod át az egyéni vállalkozásod Kft-vé?
A kérdező hozzászólása: A fõ gond, hogy ha így folytatódik az idei év, akkor túllépem az EVA felsõ határát, a 25 milliót.
De az miért baj, ha túlléped az EVA felsõ határát? Akkor nem EVA-sként fogsz adózni. Kicsit bonyolultabb az adózás, de jó könyvelõ esetén akár még jobban is ki tudsz jönni, mint EVA-san! Mindenképp beszéld meg a könyvelõddel! Fog tudni megoldást.
A kérdező hozzászólása: Mivel tevékenységembõl adózóan kiadásaim nincsenek, messze nem tudok áfa körben jobban adózni. Számszakilag az evánál kb. 25%-át fizetem a bevételeimnek adóba, áfa körben pedig 55%-át. Szóval ez nem jó válasz.
Feleséged, nagykorú gyermeked, szüleid, barátod, rokonod, stb. is váltson ki EVA-s vállalkozói igazolványt. Vagy te alakíts egy EVA-s céget (mondjuk egy Kft-t.) Bár ez nem "illegális", de mindenképp gyanús lesz az APEH-nek, így számíthatsz ellenõrzésre. De ezt nem tilos megtenned.
A kérdező hozzászólása: Igen, a fõ kérdésem ez volt, hogy a cégalapítást megtehetem-e. Persze csak két lezárt év után lehet egy vállalkozás evás, nem úgy van az, hogy én akkor egy olyat alapítok. :)

Az volna a lényeg, hogy ha egyéni vállalkozó vagyok akkor hivatalosan mekkora gyerektartást ítélhetnek két gyermek esetében? Illetve 4 órás lehetek e mint egyéni vállalkozó és mennyi a havi kötelező fizetni valóm?

Legjobb válasz: A hivatalos fizetésed 40%-át. Viszont ha szemét az asszony, akkor kérhet adóvizsgálatot, hogy több a jövedelmed, csak arra nem gondolnak ilyenkor a telhetetlen exek, hogy õket is megbüntetik, mert öt évre visszamenõleg amit kerestél, abból õ is jól élt. Ajánlj fel egy reálisabb összeget (pl. 40e forintot) , és ha a bíró normális, akkor az lesz.

A hivatalos fizetésed 40%-át. Viszont ha szemét az asszony, akkor kérhet adóvizsgálatot, hogy több a jövedelmed, csak arra nem gondolnak ilyenkor a telhetetlen exek, hogy õket is megbüntetik, mert öt évre visszamenõleg amit kerestél, abból õ is jól élt. Ajánlj fel egy reálisabb összeget (pl. 40e forintot) , és ha a bíró normális, akkor az lesz.
Tényleg az érdekelne, hogy a saját gyerekeidnek minél kevesebbet kelljen fizetned? Remélem õk is olvasnak GyK-t
Te utáloda gyerekeid? Mit tettek ellened?!Tegyél fel légyszi egy fényképet is!
egyetértek a kérdezõvel. miért kell a rosszat feltételezni a kérdezõrõl??? Attól még lehet rendes és odaadó apa, és mellette megvehet bármit a gyerekeinek, csak az exe kezébe nem akar többet adni , mint ami hivatalosan jár!! Még bármit megtehet a gyerekeiért!!
Nos az én párom is jól keres mégis azt mondom neki, hogy csak annyit adjon, amennyit éppen megítélt a bíróság. Mégpedig azért, mert az exe egy undorító féreg, akinek csak a pénzéért kellett, és azért, hogy a hátán felkapaszkodjon és amint rosszabbul ment egy picit neki, rögtön lecserélte. (Amit pedig tett vele, azt nem írom le, mert túl hosszú lenne és nem gtartásdíj kategória, csak undorító.) Még most is hogy elváltak folyamatosan keresztbetesz, plusz mindent elkövet, hogy megakadályozza a láthatásokat, és követelne akkora tartásdíjat, aminek mi a negyedébõl neveljük a gyerekeket. Ezek után azt mondom, hogy az ilyen nõ nem érdemel semmit sem, s ha nem elég neki a pénz, akkor adja vissza a gyerekeket és mi majd felneveljük õket, becsületesen. Úgyhogy ne törõdj a fröcskölõkkel, csak a gyerekeid legyenek fontosak, és ajánlj fel annyit, amennyit reálisnak gondolsz.
A 04.12.-i válaszolók is szembeköphetik magukat. De kedves kérdezõ, ne törõdj velük, mert biztosan õk is olyan anyukák, akiknek fontosabb a pénz a saját gyereküknél, és akik szimplán kicsinálják a volt párjukat és a gyerektartás a saját luxusukra kell, az apában pedig csak a pénzforrást látják, és elfelejtik, hogy õ a gyerekei apja. Hánynom kell az ilyen nõktõl.
Remélem minden reggel szembe köpöd magad!!
Te azon próbálsz okoskodni, hogy minél kevesebb pénzt fizess a gyerekeidre, ez undorító, hányingerem van az ilyen apukáktól! Van fogalmad mibe kerül egy gyerek, szerintem nincs...Az én exem is ilyen nyomoronc...de a gyereknek nem mondhatom hogy kicsikém, ma nincs kaja vagy gyümölcs, mert apukának sikerült elintézni (hurrá) hogy minél kevesebbet fizessen rád, de azért biztosan nagyon szeret téged!! Azt sem érdemli az ilyen, hogy apának szólítsák...
A kérdező hozzászólása: Mennyi birka ember van, nem is gondoltam volna.Inkább nem is várok választ!!!!!!
Ez a két utolsó hozzászóló elõttem azt sem tudja mit beszél...


Ha egyéni vállalkozó vagyok, mennyibe kerül bejelentenem magam alá valakit 4 órában (minimál), és 8 órában? Mennyivel több járulékot kell fizetni, egyáltalán lehetséges-e?

Többe vagy kevesebbe kerül egy bt-nek fizetni alkalmazott után, mint egy egyéni vállalkozónak?? (Bár lehet, hogy az egyéni vállalkozó nem vehet fel alkalmazottat, ez is kérdés nekem!) El?re is köszönöm a segítségeteket!

Legjobb válasz: pont ugyanannyiba kerül,mindegy, hogy bt vagy egyéni váll.

pont ugyanannyiba kerül, mindegy, hogy bt vagy egyéni váll.
Ev-is alkalmazhat munkásokat, szakmunkás minimálbér 78500 Ft, ebbõl kell adózni utána( tb, szja, eva stb )
Erre a kérdésre a válasz Engem is nagyon érdekelne, de még senki nem válaszolta meg rendesen!!!!:( Amit Én tudok válaszolni az annyi, hogy lehet E.V.-nek is alkalmazottja, meg ismerem a 8órás minimálbér utáni bejelentés járulékait(az úgy van ahogy az elõttem szóló megírta), de a 4 órásra Én is kíváncsi lennék! S arra is, hogy nyugdíjasnak kell e járulékot fizetnie? Ha valaki tudja a válaszokat azt Én is megköszönném!

Ha nappali tagozatos diák vagyok és szeretnék egyéni vállalkozó lenni havonta kell valamilyen járulékot fizetnem?

Legjobb válasz: Igen! Amint kiváltott a vállalkozói igazolványt,abban a pillanatban járulékot kell fizetned,még akkor is ha nem dolgozol,vagy épp szünetel a vállalkozásod. Kb havonta olyan 150.000 ft. Remélem tudtam segíteni.

Igen! Amint kiváltott a vállalkozói igazolványt, abban a pillanatban járulékot kell fizetned, még akkor is ha nem dolgozol, vagy épp szünetel a vállalkozásod. Kb havonta olyan 150.000 ft. Remélem tudtam segíteni.
azért annyi járulékot remélem nem kel neki :) 60ezer körül van havonta, de mivel nappali tagozatos, így csak kb jövedelem után kell, mert tbt a suli állja. fél évre szünetelteted, akkor megint nem kell. idéntõl lehet szüneteltetni, nem mindenki hallotta még.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat :)

Ha egyéni vállalkozó vagyok vagy cégem van, hogyan alakul a telefon- és internetköltség? És az autós dolgok?

Szóval, ha ugyanazon a címen lakok, mint ahol a tevékenységet végzem (székhely, telephely), akkor köteles vagyok üzleti, közületi előfizetést kötni telefonra, mobilra internetre stb. vagy használhatom tovább azt az előfizetésem, amit eddig is kötöttem magánszemélyként? És mi van, ha magánszemélyes előfizetéshez hűségszerződés köt? Vagy ha nem kötök ilyet, akkor megbüntetnek, ha mégis üzleti célra is használom (pl. üzleti ügyben telefonálok, e-mail-ezek)? És az autóval mi a helyzet? Magánautóval üzleti ügyben???

Legjobb válasz: Dehogy büntetnek :) Csak hülyeség. Pont hogy befele kellene vinni a cuccot a cégbe és költségként elszámolni, nem fordítva :) De nincs neked könyvelõd?

Dehogy büntetnek :) Csak hülyeség. Pont hogy befele kellene vinni a cuccot a cégbe és költségként elszámolni, nem fordítva :) De nincs neked könyvelõd?
A kérdező hozzászólása: MÉG nincs, mivel még cégem sincs. Csak érdeklõdöm.
Céges (adózás elõtti) pénzbõl nem szabad a saját dolgaid finanszírozni. Fordítva nem gond. Tehát ha a kajád el akarod számolni, az nem szerencsés. Ha veszel egy számítógépet a cégedbe, az nem zavar senkit. Csak neked rosszabb úgy :) Pongyolán fogalmaztam persze, de a lényeg ez.
(Egyszemélyes kft, székhely, lakhely azonos, munkavégzés máshol is:) Én nem kötöttem, nem érte meg, a magánmobilomon-, a vezetékes telefonomon keresztül bonyolítom, és van egy feltöltõs telefonom a cég másik telefonszámához. Nem telefonálok túl sokat, ezért lett ez a megoldás egyelõre a könyvelõ tanácsára. Az üzleti email, egy ingyenes levelezõrendszeren keresztül megy. .hu végzõdésûek az email címek. Honlapot csináltattam. Az autó a sajátom, nem lett céges, az adó miatt nekem nem éri meg. A tankolásról számlát viszek és a könyvelõ elszámolja, amikor-ahogy lehet.
Upsz. Számla a tankolásról úgy, h nincs céges kocsi? Ezt fejtsd ki plz. Ez nekem is jó lenne.
A magánautóval kapcsolatban a kiküldetési rendelvény (útnyilvántartás) vezetésével kapcsolatban érdeklõdj a könyvelõdnél.
Nem a tankolási számlát teheted be költségként a cégbe, hanem a saját tulajdonú szgk. használat hivatali célú költségtérítését számolhatod el útnyilvántartás, vagy egyéni vállalkozó ill. mg. õstermelõ esetében válaszható a havi 500 km. Emiatt nem kell könyvelõt keresned, pl. itt is elolvashatod a szabályokat: http://munkaadoilevelek.hu/2001/08/utazasi-koltsegek-koltseg.. és http://systemmedia.hu/index.php/tovabbi-hireink/1618.html

Ha én egyéni vállalkozó vagyok, és havonta 250 ezer Ft-ot szeretnék kivenni fizetésként magamnak, akkor ahhoz mennyi bevételnek kell lenni 1 hónapban?

Legjobb válasz: Ha nettó 250 ezret szeretnél, annak 402000 körül van a bruttója. Erre plusz 114500 forint költsége van a vállalkozásnak, tehát összesen 516500 forintba kerül a vállalkozásnak egy nettó 250000-es fizetés. És akkor más költséget egyáltalán számoltam! Itt tudsz számolni: http://www.nettober.com/ Nem tudom, honnan jött ki a 25 milliós bevétel, de nagyon elszállt, és a 99,5% befizetés is hülyeségnek hangzik.

Ha nettó 250 ezret szeretnél, annak 402000 körül van a bruttója. Erre plusz 114500 forint költsége van a vállalkozásnak, tehát összesen 516500 forintba kerül a vállalkozásnak egy nettó 250000-es fizetés. És akkor más költséget egyáltalán számoltam! Itt tudsz számolni: http://www.nettober.com/ Nem tudom, honnan jött ki a 25 milliós bevétel, de nagyon elszállt, és a 99, 5% befizetés is hülyeségnek hangzik.
A jelenlegi adojogszabalyok szerint minden megtermelt 100 Ft-bol 99, 50-et be kell fizetned az allamnak. Tehat a havi 250.000 Ft kivetelehez kell lennie 25.000.000 Ft bevetelnek. Ha nem tetszik, reklamalj az orszag torvenyhozoinal. (bocs, nem vagyok konyvelo, sem szakember. Csak pont ma karomkodtam a jarulekok es egyebek miatt :(((
Az elsõ írta is, hogy nem ért hozzá, csak káromkodik, és kb. így érzi. Megjegyzem, meg is értem. Szerintem kb. a fizetés 2.5-szeresét kell megkeresni, mert a vállalkozásba is folyamatosan kell visszaforgatni pénzt, hogy ne haljon meg.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Akkor egyenlõre felejtõs.
Attól függ hogy ezt nettóban vagy bruttóban akarod kivenni A nettó fizetésnek nagyjából duplája a szuperbruttója, azaz a közterhekkel növelt teljes bérköltsége. Itt kiszámolhatod: http://hrportál.hu/index.phtml?page=berkalkulator&edt_brutto.. Ehhez még add hozzá a vállalkozás egyéb költségeit, ami tevékenységtõl függõen eltérõ lehet.

Ha egyéni vállalkozó vagyok és venni akarok egy laptopot akkor a nettó vagy bruttó árat kell néznem?

Hallottam olyat, hogy vállalatok, vállalkozók vehetnek nettó árban árúcikkekt

Legjobb válasz: Inkább csak a adót igényelheted vissza. Tehát kifizeted a bruttót, de visszaigényled az ÁFÁ-t és tulajdonképpen nettóért vetted (azt meg tudni kell, hogy milyen jogcímen igényelheted vissza, gondolom ha a váll. mûködtetéséhez kell az eszköz ).

Inkább csak a adót igényelheted vissza. Tehát kifizeted a bruttót, de visszaigényled az ÁFÁ-t és tulajdonképpen nettóért vetted (azt meg tudni kell, hogy milyen jogcímen igényelheted vissza, gondolom ha a váll. mûködtetéséhez kell az eszköz ).
Kifizetni mindenkinek a bruttó árat kell. Ha áfa körös vagy, akkor lehet a kifizetett áfat szembeállítani a befizetendõ áfaval, feltéve, ha az adott termék, szolgáltatás áfaja a levonható áfaba tartozik (a laptop általában igen, mivel a vállalkozás mûködését szolgálja) Ha a levonható áfa több, mint a fizetendõ, akkor általában átviheted a következõ idõszakra, ritkábban visszaigényelheted. Az, hogy valaki áfa körös-e, nem feltétlen a cégformától függ (rtknél pl kötelezõ) Magánszemély is lehet áfa körös adószámos.

Ha én egyéni vállalkozó vagyok és külföldieknek is árusítok, akkor arra vonatkoznak-e valamilyen más jogszabályok mint ha csak belföldön árusítanék?

Legjobb válasz: ha terméket adsz el Mo-n, de a vevõ külföldi, akkor nem. Ha külföldre szállítasz, akkor az export szabályokat kellene megnézni.

ha terméket adsz el Mo-n, de a vevõ külföldi, akkor nem. Ha külföldre szállítasz, akkor az export szabályokat kellene megnézni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! Tehát pl. nekem van egy M.o.-i székhelyû a vállalkozásom, termékeket árusítok. Tegyük fel Németországból érdeklõdik egy vevõ hogy õt is érdekli a termék, így elpostázom neki is, õ kifizeti. Ilyenkor másképp kell elszámolni mintha belföldön vásárolna tõlem valaki? Akár számla, akár adóbevalláskor, stb.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!