Találatok a következő kifejezésre: Ha csak párom van megkeresztelve (2 db)

Lehet úgy templomi esküvője egy párnak, ha csak egyikőjük van megkeresztelve?

Természetesen a másik fél nincs megkeresztelve, és érdekelne hogy így lehet e templomi esküvőt szervezni, vagy előtte a megkereszteletlen félnek meg kell keresztelkednie?

Legjobb válasz: Lehet! A sógoroméknál így volt... A felesége nagyon bigott katolikus családból származik, a sógorom meg sem volt keresztelve. Csak annyit kellett ígérniük, hogy a leendõ gyerekeket katolikusan fogják nevelni, és semmi akadálya nem volt a templomi esküvõnek! Nem mondom, hogy ez így helyes, de lehetséges.

Lehet! A sógoroméknál így volt... A felesége nagyon bigott katolikus családból származik, a sógorom meg sem volt keresztelve. Csak annyit kellett ígérniük, hogy a leendõ gyerekeket katolikusan fogják nevelni, és semmi akadálya nem volt a templomi esküvõnek! Nem mondom, hogy ez így helyes, de lehetséges.
Lehet, és nem is kell érte külön fizetni, teljesen papfüggõ kérdés ez. Bátyám menyasszonya nincs megkeresztelve, de szeretnének templomi esküvõt. A helyi pap csak kereszteléssel (és a hittanórákkal) együtt vállalta volna, a szomszéd település papja pedig gond nélkül összeadja õket így is (maga a lakodalom eleve ott lesz, így egy gonddal kevesebb).
Így nem. Elvileg. Bár hallottam már több helyrõl, hogy pénz beszél, kutya ugat és olyan is esküdött már templomban, aki nem volt megkeresztelkedve. De egyébként alapfeltétele a keresztelkedés, tehát az nélkül nem lehetne templomba esküdni. Sõt, ha emlékeim nem csalnak, talán még az elsõáldozás is kell, de abban nem vagyok biztos. Régen bérmálkozónak is kellett lenni, de ma már nem kell hozzá.
ugyan már, ch, elvileg nem, dehát mindenki elintézi
nem lehet. de valóban könnyen elintézhetõ. no nem az, h keresztelkedés nélkül esküdj, hanem az, h simán menjen a keresztelkedés :) )
Ha református az illetõ nem igazán kell áldozás... katolikusoknál minden ilyen van. Ismerõseimmel a katolikusok még az egyházi adót is ki akarták fizettetni 10 évre visszamenõleg.
Gondolj bele! A keresztény templomok azért vannak, hogy a hívõk ott lelki életet éljenek, és Isten színe elõtt fogadjanak örök hûséget. ( igaz ez nem mindig sikerül, mármint az örök hûség, de ez nem is érdekes). A hívõk! Ha nem vagy megkeresztelve, nem vagy hívõ, mi keresnivalód van a templomban? Ha még is ott akarsz esküdni, akkor meg kell keresztelkedned. De ha nem vagy hívõ, mi a fenének akarsz megkeresztelkedni? Esküdözni polgári esküvõn is lehet. Az is hasonló, és azt sem tartják be mindig. Az én szüleimnek csak polgárijuk van, és együtt vannak, szeretik egymást. Csak a ceremóniáért nem kell hazudni. Mert ha valóban van Isten, akkor az úgy is tudja, hogy csak kamu a keresztelkedésed, és megbüntet rendesen. Keresztelkedés nélkül is lehetsz igaz, jó ember. És ha tényleg van Isten, akkor ha rendes ember voltál életedben, nem hiszem, hogy megbüntet, mert akkor a rengeteg más vallású embert is meg kellene büntetnie, amit ugye az igazságos isten nem tesz meg.
Minden pénz kérdése, de a katolikusoknak áldozniuk kell a reformátusoknak konfirmálni + keresztelés.
Püspöki engedéllyel lehet. De ezt úgyis elmondják a jegyesoktatáson.
Meg kell keresztelkednie.
Nem, de minek akar az templomba esküdni és Isten áldását kérni a házasára aki nem vallásos. Jó ez csak költõi kérdés volt, tudom jól mutat a képeket.
ez nekem is fura. nekem arcom nem lenne bemenni a templomba esküdözni, mert baromi hiteltelen lenne. az ilyen, templomot csak díszletként használó emberek fejében ez miért nem fordul meg egyáltalán?
Arra nem gondoltok, hogy a házasság két emberen múlik? És ha a másik vallásos, és szeretne templomi esküvõt, a párja viszont nem az?
Utolsó akkor a párom kedvéért meg is keresztelkedek.
Tesómék így házasodtak evangélikus templomban. A feltétel csak annyi volt hogy az egyik fél legyen evangélikusnak megkeresztelve. A másik félnek pedig nem kell az elõírt fogadalmat elmondania, írhatott sajátot, ami nem vallásos, de hûséget fogad benne, és azt mondta el. Ezt nem tartom álságosnak, mert ha a hívõ félnek fontos a templom, megtehette a lelki nyugalma érdekében, a nem hívõ félnek pedig nem kellett álságosan Istenre hivatkoznia, amikor nem is hisz benne.
Én nem keresztelkednék meg a párom kedvéért (bár sajnos meg vagyok), ha nem lennék megkeresztelve és hívõ szeretnék lenni, komolyan gondolom, saját magam miatt keresztelkednék meg. Nem másért. Ez a képmutatás, ha más kedvéért felveszünk egy vallást, amiben nem hiszünk.

Ha csak a párom van megkeresztelve de én nem, attól még a babánkat megkeresztelik egy református templomban?

Legjobb válasz: Meg keresztelik. nekem az öcsém lehetett úgy keresztapa, h nincs megkeresztelve. Sõt a nõverem férje sicnsenm megkeresztelve és a két gyereket simán megkersztelték.

Meg keresztelik. nekem az öcsém lehetett úgy keresztapa, h nincs megkeresztelve. Sõt a nõverem férje sicnsenm megkeresztelve és a két gyereket simán megkersztelték.
Lelkésze válogatja, de általában igen.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!