Találatok a következő kifejezésre: Ha borostyánt fel a ház falára (1 db)

Ha borostyánt futtatok fel a ház falára az nem rongálja?

PONTOSÍTOK: Elég régi vályogházunk van és a hátsó fala nagyon csúnya, kezelhetetlen. Az érdekelne hogy ha felfuttatok rá borostyánt az nem árt e még jobban neki? Vagyis hogy nem szedi e le a maradék vakolatot, illetve nem lesz e vizes t?le a fal?

Legjobb válasz: A borostyán nagyon erõsen megkapaszkodik a falon, nem úgy rongál, hogy befurakodik a résekbe, hanem a súlyánál fogva, (fõként ha pl. a szél is besegít) néha leszakít a vakolatból. A régi sárfalra (vályog is) elõbb egy fa rácsot kellene felerõsíteni (mondjuk tetõlécbõl 50x50-es osztással), és arra futtatni a borostyánt, vagy vadszõlõt! Itt mutatják, hogyan kapaszkodnak: http://www.edenkert.hu/cikkek/diszkert/falra-masznak/

A borostyán nagyon erõsen megkapaszkodik a falon, nem úgy rongál, hogy befurakodik a résekbe, hanem a súlyánál fogva, (fõként ha pl. a szél is besegít) néha leszakít a vakolatból. A régi sárfalra (vályog is) elõbb egy fa rácsot kellene felerõsíteni (mondjuk tetõlécbõl 50x50-es osztással), és arra futtatni a borostyánt, vagy vadszõlõt! Itt mutatják, hogyan kapaszkodnak: http://www.edenkert.hu/cikkek/diszkert/falra-masznak/
Vizes biztosan nem lesz tõle a fal. A borostyán nagyon erõsen kapaszkodik, ahová feltapadt onnan le nem jön csak a vakolattal együtt. A vadszõlõ is erõsen tapad, de viszon sok " szabad " lelógó szárakat is nevel melybe belekapaszkodik a szél és letépheti, de nem jellemzõ. Nálunk mindkettõ fut a házon, külterületen lakunk ( nem szélvédett ) és még sose szedte le sehol se a szél.
Apám kõmûves, a szomszédunk meg kertész, megkérdeztem neked. A falon tartja a nedvességet, leszedi a vakolatodat, ha van kõpor akkor azt is, hosszútávon ártalmas, felesleges felfuttatni, haszna nincs, csak kárt okoz hiába szép a színe, cseszheted ha utána lepotyog a fél házfalad, télen meg odafagy a ráesett hó. Hagyd a fenébe, inkább javíttasd ki a falat hogy ne kezdje ki az idõjárás.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Kertből zsebpénz? 16

Szeretném, ha lnne egy kis zsebpénzem.
Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha termesztenék valamit és eladnám.
A baj csak az, hogy nem tudom, hogy mit lenne érdemes. Mi az, amit viszonylag drágán el tudnék adni. Mivel sokat nem tudnék.
Meg hogy egyáltalán kinek, hol tudnám eladni.
Gondoltam dióra, hogy megtöröm, gombára. De egyik se tűnt igazán jónak, egy diófánk van csak, a gombát meg azt olvastam, hogy nem nagyon lehet otthon termelni.
Amúgy 16 éves vagyok, iskolába járok.

4

Mivel érdemes be ültetni a kertet amiből van egy kis haszon is?

10

Írnátok gyorsan növő pálmákat?

Melyik az a pálmafajta amelyiknek a leghamarabb nő fás szára?

3

A fügét hogyan tároljam?

Hűtőbe, vagy csak szimplán valahol? Friss füge termett, és szeretném egy darabig elrakni. :)

2

Nem értem, hogy van az, hogy a virágpiacon ott van ezer cserepes növény, amit árulnak, gondolom nem viszik őket mindig haza, de mindegyiknek más az igénye, mégis mindegyik szép?

amikor viszont én veszek egyet és hazaviszem, hiába próbálom meg az igényeknek megfelelően tartani, pár nap alatt minden tönkremegy.

6

Szegeden hol kaphatok Vilma típusú paradicsom vetőmagot?

Ez olyan fajta, amit a balkonon is lehet nevelni, de nem tudom hol lehet ilyesmit venni

0

Csomoros nyár csemetét hol tudok venni?

Van egy nagy területem a házhoz. Akácos, fenyves, mogyorós, meg kaszáló. Arra gondoltam, a kaszálót betelepítem valammi értékesebb fával.

4

Nyár óta halnak ki a tujáink, sárgulnak elfele, mit lehet tenni?

7

Mi a különbség és az azonosság a tüske és a tövis között? Így írjátok légyszi: Azonnosság: -hegyes vég - - - - - Különbség: - - - - - -

1

Paradicsommagot hogyan lehet legegyszerűbben eltenni friss paradicsomból kiszedve?

Próbáltam átöblíteni, de nem lehet rendesen, így is rajta maradt a magokon a paradicsom húsa.

2

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!