Találatok a következő kifejezésre: Ha borostyánt fel (2 db)

Ha borostyánt futtatok fel a ház falára az nem rongálja?

PONTOSÍTOK: Elég régi vályogházunk van és a hátsó fala nagyon csúnya, kezelhetetlen. Az érdekelne hogy ha felfuttatok rá borostyánt az nem árt e még jobban neki? Vagyis hogy nem szedi e le a maradék vakolatot, illetve nem lesz e vizes t?le a fal?

Legjobb válasz: A borostyán nagyon erõsen megkapaszkodik a falon, nem úgy rongál, hogy befurakodik a résekbe, hanem a súlyánál fogva, (fõként ha pl. a szél is besegít) néha leszakít a vakolatból. A régi sárfalra (vályog is) elõbb egy fa rácsot kellene felerõsíteni (mondjuk tetõlécbõl 50x50-es osztással), és arra futtatni a borostyánt, vagy vadszõlõt! Itt mutatják, hogyan kapaszkodnak: http://www.edenkert.hu/cikkek/diszkert/falra-masznak/

A borostyán nagyon erõsen megkapaszkodik a falon, nem úgy rongál, hogy befurakodik a résekbe, hanem a súlyánál fogva, (fõként ha pl. a szél is besegít) néha leszakít a vakolatból. A régi sárfalra (vályog is) elõbb egy fa rácsot kellene felerõsíteni (mondjuk tetõlécbõl 50x50-es osztással), és arra futtatni a borostyánt, vagy vadszõlõt! Itt mutatják, hogyan kapaszkodnak: http://www.edenkert.hu/cikkek/diszkert/falra-masznak/
Vizes biztosan nem lesz tõle a fal. A borostyán nagyon erõsen kapaszkodik, ahová feltapadt onnan le nem jön csak a vakolattal együtt. A vadszõlõ is erõsen tapad, de viszon sok " szabad " lelógó szárakat is nevel melybe belekapaszkodik a szél és letépheti, de nem jellemzõ. Nálunk mindkettõ fut a házon, külterületen lakunk ( nem szélvédett ) és még sose szedte le sehol se a szél.
Apám kõmûves, a szomszédunk meg kertész, megkérdeztem neked. A falon tartja a nedvességet, leszedi a vakolatodat, ha van kõpor akkor azt is, hosszútávon ártalmas, felesleges felfuttatni, haszna nincs, csak kárt okoz hiába szép a színe, cseszheted ha utána lepotyog a fél házfalad, télen meg odafagy a ráesett hó. Hagyd a fenébe, inkább javíttasd ki a falat hogy ne kezdje ki az idõjárás.

Árthat a háznak ha borostyánt futtatok fel rá?

Helyzet az, hogy a szomszéd vályogháza mindjárt ránkesik és marha csúnya és nem csinál vele semmit. Régebben mi festettük de meguntuk. Fel futattnánk borostyánnal de igyis roskadozik. Lehet valami baja? Vagy épp. h a borostyán összefogja..

Legjobb válasz: Hát azt nem tudom, hogy lehet-e tõle baja, de pl. rágcsálók, ilyesmik talán felmásznak rá és az késõbb kellemetlenséget is okozhat.

Hát azt nem tudom, hogy lehet-e tõle baja, de pl. rágcsálók, ilyesmik talán felmásznak rá és az késõbb kellemetlenséget is okozhat.
Ha nincs rendesen bepucolva, akkor rávezeti a vizet a falra.
A kérdező hozzászólása: Sajna bepucolva nincs.Akkor nem tudom, mi a megoldás. Én nem tudok meg nem is akarok más házára költeni de ahogy kinéz az szörnyû. Felszólittotta állitólag önkormányzat, h csináljon valamit de mihasznára. Mi hitelbõl, szépen felujitottuk a miénket de ha bejösz rosszul leszel a mellettünk lévõ omladozó, bomló ház látványától.
Tudom, hogy már régi a kérdés, de még talán aktuális: mi lenne, ha lemeszelnéd a szomszéd feléd nézõ házfalát? Kb. úgy képzelem a kérdésed alapján, hogy telekhatáron áll a ház és pont rálátsz a szomszéd hátsó falára.... Minimális pénzbõl kijönne és a vályogháznak sem ártana.
A kérdező hozzászólása: a helyzet az, hogy ez omladozó ház, és hiába meszelem le, szörnyû az összkép. Évekig meszeltük, de meguntuk.Telekhatáron van és mivel hosszú de keskeny a telek, kinézek az ablakon és mindig ezt látom.Borzalom. És ha bejön valaki , leül a teraszra, ezt látja. Ezért gondoltam egy szép, zöld megoldásra...
Az a gond, hogy az omladozó ház tulajdonosának jogában áll, hogy bármikor bármilyen munkát végezzen a saját háza hátsó falán. Akkor is, ha nem jellemzõ, hogy hozzá akarna nyúlni valamikor is. Tuját, sövényt is csak kb. 1 méterre ültethetsz a falától, tehát a te telked rovására. Vadszõlõt, borostyánt csak az õ engedélyével futtathatsz a falra, illetve építhetsz egy magas, erõs tartószerkezetet a faltól a már említett távolságra, ami elég erõs arra, hogy megtartsa a kúszónövény súlyát. Az viszont megint "nem két fillér"... Kérdés, hogy nem szûkíted-e le így a saját telkedet annyira, hogy az már a használhatóságát veszélyezteti...
A kérdező hozzászólása: a gond, az õ jogaival az, hogy maga a ház bomlásveszélyes. és még igyis ba..ik rá...és elviselhetetlenül ocsmány... de majd kérek akkor tõle engedélyt. Ugy lehet?
Biztos, ami biztos, kérd írásban, hogy le legyél fedezve, ha késõbb meggondolja magát. Esetleg elég lehet két tanú is, ki hallja, hogy megengedi.
A kérdező hozzászólása: Amúgy nagyon aktuális, mert tavasszal akarjuk megejteni..


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!