Találatok a következő kifejezésre: Ha azt hogy pl. Bélával szoktam (1 db)

Ha azt mondom, hogy pl. "Bélával szoktam ebbe a moziba járni" az helyes, ha múlt időre gondolok (tehát már nem járok vele abba a moziba), vagy csak akkor helyes, ha azt mondom, hogy "Bélával jártam ebbe a moziba"?

Legjobb válasz: a "Bélával szoktam ebbe a moziba járni" az nem múlt idõ, és nem is lehet abba gondolni, a "Bélával jártam ebbe a moziba az abszolút múlt.

a "Bélával szoktam ebbe a moziba járni" az nem múlt idõ, és nem is lehet abba gondolni, a "Bélával jártam ebbe a moziba az abszolút múlt.
Ha B.-val szoktam ebbe a moziba járni mondatot vesszük, az azt jelenti, hogy van egy B. nevû ismerõsöm, barátom, akivel rendszerint, a jelent is érintve ebbe és ebbe a moziba szoktam látogatni. Ha múlt idõt a akarsz kifejezni, akkor mondd inkább azt: Bélával már jártam ebben a moziban, ha ez nem volt rendszeres. Bélával jártam ebbe a moziba -- ha ez rendszeres volt. A szoktam ált. jelen idõre, rendszeres cselekvésre vonatkozik. Minden jót! Koska
Szerintem meg helyes az 1. verzió. Ha nagyon hangsúlyos, hogy már nem áll fenn a dolog, akkor mondhatod úgy is: Bélával szoktam volt moziba járni. Ez a régmúlt, amit a mai magyar nyelv már nem használ, de ettõl nem helytelen, sõt, szerintem választékos is.
"Belaval jartam ebbe a moziba"
Szerintem: Bélával ebbe a moziba jártam. Esetleg: Ebbe a moziba jártam Bélával.
Belaval szoktam ebbe a moziba jarni -az olyan h jartal es most is vele jarsz oda....a masik meg h belaval jartam ebbe a moziba az kizarolag a multra vonatkozik....vagyis regebben de most, jelenleg mar nem:D
ha ragaszkodsz ezekhez a szavakhoz: "Bélával régen ebbe a moziba szoktam járni"


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Honnan ered a "fehérnép" szavunk?

Miért hívták így n?ket?

2

Hogyan kell helyesen kimondani Batthyány nevét?

Rákerestem, hogy toldalékolni így kell: Batthyányval, tehát i-t mondunk a végén, de akkor helyes, hogy "nyi"-t mondunk, vagy "ni"-t kell?? Vagy ki tudja már ? saját maga hogyan mondta ki...? :)

15

Mit jelent, "árnyékra vetődni"?

5

A szú (mint rovar) szót hogyan kell ragozni? Van egy szúm? Nektek több szútok van? Esetleg a jók a szúitok vagy szúvaitok?

12

Hogy a helyes, családba, vagy családban?

"Jómódú polgári családban született" - áll a m?vtöri könyvemben. Szerintem a családBA születünk bele. Szerintetek hogy helyes?

6

Ha egy összetett szóban 3 ugyanolyan betű kerül egymás mellé, akkor egy betű kieseik, esetleg kötőjellel kell írni vagy mi történik?

a szó: melllenyomat. (tudom, hogy helytelenül írtam)

8

Mit jelent az hogy "írj reagot! "?

5

Szerintetek milyen hibákat követhetnek el az emberek a nyelvi stigmatizálódástól való félelmükben?

11

Beiratkozás vagy beíratkozás?

Az egyes iskolák honlapjai hol ezt, hol azt használják, de nem is ez az érdekes. A helyesírási szótárak sincsenek azonos állásponton.

14

Balatonra megyek horgászni és nem értem pontosan a különbséget a területi szabályozásnál. A második pontot valaki le tudná nekem írni, hogy mire vonatkozik az 1500 méter, és a különbséget a két pont között?

1. Az "ÁLTALÁNOS" területi engedély, érvényes a Balaton egész területére, beleértve a befolyók meghatározott szakaszait is, a Kis-Balatonon a kijelölt területekre és partszakaszokra, valamint a Nyugati-övcsatornán is a meghatározott szakaszra.

2. A "PARTKÖZELI BALATONI" területi engedély érvényes a Balatonon a parttól a víz felé 1500 méter távolságig, valamint a befolyók meghatározott szakaszain a Kis-Balatonon a kijelölt területekre és partszakaszokra, valamint a Nyugati-övcsatornán is a meghatározott szakaszra.

2

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!