Találatok a következő kifejezésre: Ha az vizsgálatra nem (110 db)

Mi van olyankor, ha az anyuka nem tud elmenni a 12. heti vizsgálatra?

A kérdés elméleti, nem vagyok terhes :) Csak érdekel, hogy mi van ilyenkor, mert az bárkivel el?fordulhat, hogy lebetegszik, elutazik nyaralni stb. Ilyenkor mi történik?

Legjobb válasz: 12.héten kell menni, vagyis 7 nap van rá! Munkából el kell hogy engedjenek a vizsgálatokra! Ha meg pont akkor utazik nyaralni egy Anyuka, akkor annak nem is olyan fontos a baba, hogy tudja minden rendben van-e vele úgy gondolom! Azért valahogy mindenki megoldja, hogy eljusson rá!

12.héten kell menni, vagyis 7 nap van rá! Munkából el kell hogy engedjenek a vizsgálatokra! Ha meg pont akkor utazik nyaralni egy Anyuka, akkor annak nem is olyan fontos a baba, hogy tudja minden rendben van-e vele úgy gondolom! Azért valahogy mindenki megoldja, hogy eljusson rá!
Semmi nem történik. Ez mindenkinek a saját érdeke. Senki nem fog neki könyörögni, vagy nem fogják érte megbüntetni.
Ha nem tudok majd elmenni, akkor egyeztetek az orvosommal egy késõbbi idõpontot, legkésõbb a 13. héten. Elõfordulhat munka, vagy olyan program miatt, ami rajtam kívül áll. Szerintem, nem harapnak az orvosok. Feljegyzik úgyis a dátumot, tehát nyomon követhetõ a vizsgálatok menete, megléte.
Azért ezt így nem mondanám, hogy aki akkor éppen nincs itthon, annak nem olyan fontos a babája. Én kétszer is jártam már úgy, hogy a férjemnek 3 illetve 4 hetes külföldi útja volt, és eldönthettem, hogy vagy itthon maradok 1 illetve 2 kicsi gyerekkel, vagy megyünk vele. Ez mind a kétszer "ütötte" a 12 hetes ultrahangot, de a dokim azt mondta, nyugodtan elmehetek, megnézett elõtte is, és utána is (13-14 hetesen). Ettõl még nagyon fontosak voltak nekem azok a babák, de nem akartam egy hónapig egyedül lenni a gyerekekkel... És nem maradtam le semmirõl, minden rendben volt.

Ha az orvosom nem tud csinálni 4 dimenziós uh-vizsgálatot, akkor abból nem lesz sértődés, ha erre az egy vizsgálatra egy másik orvost választok?

A józan eszem azt mondja,hogy miért is lenne,hiszen neki nincs hozzá gépe, én meg szeretnék! Csak a lelkiismeretem... Ha valaki volt hasonló "gondban", légyszi írjon!

Legjobb válasz: nehogy gondot csinálj ebbõl! természetes, hogyha neki nincs gépe, máshova mész. nagyon kevés dokinak van 4 D-s uh gépe. ezért tuti nem fog megsértõdni.

nehogy gondot csinálj ebbõl! természetes, hogyha neki nincs gépe, máshova mész. nagyon kevés dokinak van 4 D-s uh gépe. ezért tuti nem fog megsértõdni.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ! Oké, megyek :)
A dokidnak nem is kell tudnia róla, a te dolgod...
Nyugodtan elmehetsz, nem is fog tudni róla! Amúgy tényleg nagyon kevés orvos rendelkezik a saját rendelõjében 4D-s ultrahanggal. De ha meg is tudja, fel kell tudnia érni ésszel, hogy te szeretnél olyan képet, másutt vannak meg hozzá a lehetõségek. Ha nem bírsz a lelkiismereteddel, nyugodtan mondd el neki, hogy voltál megnézetni, és esetleg mutasd is meg neki a képet. Ne aggódj: nem fog haragudni, még örülni is fog neki, hogy gondoltál rá! :o)

Csepelen az SZTK-ban mennyiért csinálják a Toxoplazmózis vizsgálatot, ha az orvos nem találja indokoltnak a vizsgálatot?

Van egy 4 éves cicám , kertes házban lakunk, ő bent is meg kint is van , szobatiszta, ivartalanított. De sokat szeretgetem,sokat bújik .Bár utána mindig kezet mosok.. 18 hetes terhes vagyok , és ezt már kétszer elmondtam mind a három ott lévő orvosnak de mindegyik azt mondta hogy ez ettől még nem indokolt eset, hogy beutalót adjanak és hogy ingyenes legyen a vizsgálat.Csak úgy kérhetem,hogy saját kérésre megnyugtatásra , mert hogy nincsenek tüneteim , és a 12 hetes uh-n a babával se volt baj(azóta nem vizsgált,és ott megállapították hogy lent van a placenta).Szóval Azt mondta hogy kérhetem,ad beutalót a laborba de akkor fizetnem kell érte, és nem olcsó a vizsgálat. Akinek van tapasztalata hogy ő kérte,és esetleg csepeli, írja meg mennyit fizetett mikor és hol,és mennyi idő míg kijött az eredmény.Előre is köszönöm!

Legjobb válasz: Nekem 2x is megcsinálták ,a terhesség elején, meg a 7.hónapban is - akkor külön kértem! Akkor csak megkérdezte miért akarom, nem nagyon lelkesedett a doki, de adott beutalót. Ingyenes volt mind a kettõ. (20. kerületi SZTK)

Nekem 2x is megcsinálták , a terhesség elején, meg a 7.hónapban is - akkor külön kértem! Akkor csak megkérdezte miért akarom, nem nagyon lelkesedett a doki, de adott beutalót. Ingyenes volt mind a kettõ. (20. kerületi SZTK)
Nálunk 5e ft. Hívd fel labort és megmondják
11. kerben háziorvosi beutalóval szó nélkül megcsinálták.
Nem adott beutalót? Nekem mikor elsõ UH-n megállapította a terhességet és említettem a macskát (õ kérdezte) azonnal laborba zavart és ingyen volt. (Debreceni sztk) Kérd , hogy adjon. Olyan nincs hogy nem ad, hisz a veszély mégha kicsi is, de fent áll.


Most mi van? Ha kiderül, hogy nem Õ az apa, akkor nem fog fizetni nyilván. Vagy nem így gondolod?
A kérdező hozzászólása: Nem az a barátnõm aggódik mert fél attól hogy valami pénz bírságot kell fizetnie!De szerinte az övé!
Ha arra gondolsz, h vissza kell-e fizetnie az addig kapott pénzt, akkor nem.Mert addig az "apaság vélelme" az övé volt(az exé)gondolom az õ nevét viseli.Onnantól viszont, h kiderül nem az övé, pénz sincs...és a nevérõl is lekerülhet.

Hogyan lehet MR vizsgálatra bejutni ha az orvos nem akar adni beutalót?

Legjobb válasz: Próbálj másik orvostól szerezni. Menedzserszûrésre el tudsz menni, pl. az Euromedic oldalán ott vannak az árak. Csak az meg nem olcsó, inkább próbálj szerezni egy szakorvost aki megírja, vagy egy ismerõst aki szerez egy szakorvost :)

Próbálj másik orvostól szerezni. Menedzserszûrésre el tudsz menni, pl. az Euromedic oldalán ott vannak az árak. Csak az meg nem olcsó, inkább próbálj szerezni egy szakorvost aki megírja, vagy egy ismerõst aki szerez egy szakorvost :)
Fizetõsként beutaló nélkül bejelentkezhetsz bármelyik MR laborhoz.

Toxoplazma ügyben tanácstalan vok. Háziorvost kérdeztem, de azt mondta nem kell vizsgálat, még akkor sem ha terhes leszek? ! Van cicám. Azt mondta csak akkor kell, ha pl. valaki már többször elvetélt. Követeljem a vizsgálatot?

Egy éve benti a cicám, tavaly kalandozott egyet, még bolhát is szerzett, alig birtuk kiirtani! Azóta már benti cica, nem érintkezett más állatokkal, viszont én almozom. Ha teherbeesem, kell valamilyen vizsgálat? Mondjam az orvosnak a cicát?

Legjobb válasz: A nõgyógyász fog elküldeni a vérvételre, szólj neki, hogy te szeretnéd ezt a vizsgálatot (úgy rémlik 1-2 hét, mire megvan az eredmény, legalább nálunk). A háziorvosnak ehhez semmi köze. Én követelném a helyedben a vizsgálatot, de a cicádtól teljesen függetlenül. Akkor is kérném, ha közöm nem lenne a cicákhoz. Toxoplazma lehet nyers husiban, tengerimalactól, mosatlan gyümölcstõl... Ha negatív lesz az eredmény, tehát még nem voltál toxoplazmás, akkor a terhesség alatt valószínû többször fogják ezt ellenõrizni.

A nõgyógyász fog elküldeni a vérvételre, szólj neki, hogy te szeretnéd ezt a vizsgálatot (úgy rémlik 1-2 hét, mire megvan az eredmény, legalább nálunk). A háziorvosnak ehhez semmi köze. Én követelném a helyedben a vizsgálatot, de a cicádtól teljesen függetlenül. Akkor is kérném, ha közöm nem lenne a cicákhoz. Toxoplazma lehet nyers husiban, tengerimalactól, mosatlan gyümölcstõl... Ha negatív lesz az eredmény, tehát még nem voltál toxoplazmás, akkor a terhesség alatt valószínû többször fogják ezt ellenõrizni.
Nekem nincs cicám, csak gyerek koromban volt. A 12. héten elvileg megcsinálják a toxot is, legalábbis eddig úgy volt. Nem értem a dokidat. Ez egy sima vérvétel, 2 hét alatt van meg az eredmény, nem veszít vele semmit, viszont te megnyugodhatsz. Mindenképpen kérd a vizsgálatot. Én most fejeztem be egy 8 hetes genetikára való szaladgálást, mert az egyik ilyen "feleslegesnek" tartott tesztem pozitív volt. Na ezt a 8 hetet nem kívánom senkinek. 31 hkm
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszod, sokat segítettél! Egyébként ha pozitív, akkor is tudnak valamit segíteni? Az sem végzetes? Annyit tudok, hogy egy súlyos fertõzés, de nem tudom, van-e ellenszere...
1.vagyok, ha pozitív, tehát már voltál toxoplazmás, akkor az jó, akkor nem kell aggódni, mert védett vagy és a babád is ha negatív, akkor sem kell aggódni, csak jobban odafigyelni, nyers hús után kezet mosni, gyümölcsöt megmosni, mielõtt megeszed, ahogy takarítod a cicádat, jól moss kezet utána (de még jobb, ha veszel fel gumikesztyût). Ha terhesen kapod el a toxoplazmát, és kimutatja a vérvétel, igen, lehet kezelni és akkor nem lesz semmi baja a babádnak, ezért is kell kérni a vizsgálatot mindenképpen. Én kétszer voltam terhes, viszont még soha nem estem át a toxoplazmán, de nem lett semmi baj, én a tengerimalacaimat pucolgattam rendszeresen.
Mosonmagyaróváron kötelezõen ingyenesen megcsinálják ezt a vizsgálatot, meg másfajtákat is, amit máshol nem. Én nem értem, hogy ez miért nem általános az egész országban?! Én a helyedben kérném ezt a vizsgálatot!!! Ja és nem a háziorvostól, hanem a nõgyógyásztól.
Nekem is van cicám, és én mindig kérem a vizsgálatot, bár itt fizetni kell rá, de inkább legyek én nyugodt. Nálunk délutánra megvan az eredmény (erdélyi vagyok). Ne föltétlenül a cicát mondd, hanem hogy kéred a vizsgálatot. Semmi közük, hogy miért kéred, fõleg ha fizetsz is érte. Szerintem mindenkinek joga az a vizsgálat, ami a szíve vágya.
Én kértem a vizsgálatot, pedig nekem sem akartak maguktól adni beutalót. Viszont, ha van cicád, akkor szerintem is csináltasd meg! Lökött egy doki, aki azt mondja, hogy akkor fontos, ha már elvetéltél! Jesszum, mekkora hülyeség. Miért kellene megvárni a tragédiát, amikor meg is lehet elõzni? Szerintem kérj beutalót vérvételre. Nekem 21 éve vannak macskáim, mégsem estem át a toxoplazmán, ezért én örültem, hogy tudtam mi a helyzet, és így jobban vigyáztam, nem is nyúltam a terhesség alatt az alomhoz!

Kérdésem ha netán rosszak lesznek az eredmények nem futok ki az időből, lesz még idő magzatvíz vizsgálatra, esetleg a terhesség megszüntetésére? Várom hasonló korú kismamák válaszát, véleményét.

42éves,els? gyermekét váró kismama vagyok.Jöv? héten megyek a 16hetes vérvételre,18hetesen ultrahang vizsgálatra,aztán genetikai tanácsadásra,nem szeretnék magzatvíz vizsgálatot csak ha rosszak lesznek az eredmények.

Legjobb válasz: Úgy tudom, a 20. hétig végzik el a vizsgálatot, és a 24. hétig veszik el a babát. Én 40 évesen szültem, igaz nem az elsõt. Érdemes lenne felhívnod Budapesten az Istenhegy úti Genetikai Centrumot, sok hasznos tanácsot tudnak adni. Ráadásul náluk egyéb vizsgálatok is vannak, amivel esetleg elkerülheted a magzatvíz mintavételt. Én is hozzájuk jártam, nem kellett szuratnom.

Úgy tudom, a 20. hétig végzik el a vizsgálatot, és a 24. hétig veszik el a babát. Én 40 évesen szültem, igaz nem az elsõt. Érdemes lenne felhívnod Budapesten az Istenhegy úti Genetikai Centrumot, sok hasznos tanácsot tudnak adni. Ráadásul náluk egyéb vizsgálatok is vannak, amivel esetleg elkerülheted a magzatvíz mintavételt. Én is hozzájuk jártam, nem kellett szuratnom.
Ez az az idõ, a 18. hét, amikor meg tudják mondani, hoyg beteg-e a gyermeked. még egy héttel elõtte sem tudják biztosan. Ha beteg és úgy döntesz, hogy nem vállalod, akkor pedig most bocs, hogy ezt mondom, de nem megszüntetik a terhességedet, mert azt nem lehet, ezt tudjuk, hanem meg kell szülnöd a gyereket, megindítják a szülést és idekint életképtelen még, tehát meghal. Inkább koncentrálj arra, hogy úgyis minden rendben lesz, miért ne lenne? mielõbbi biztos és jó eredményeket kívánok!
Kedves második. Az amniocentézist már hamarabb elvégzik, általában a 11. és a 15. hét között. Ugyanolyan biztos eredményt ad, mint a magzatvízvizsgálat. Az Istenhegyin ráadásul 4-5 nap alatt eredménye is van.
Helló! A kérdezõ nem szeretne amniocentézisre menni, csak ha rossz a genetikai uh, de azt meg a 18. héten végzik, nem véletlenül, mert idõnként kiderül olyasmi, ami a 12. hetin nem látszik. És vannak dolgok, amik nem derülnek ki még a 16. héten sem. ismerek iylen esetet, sajnos. de nagyon ritka!
Én mindösszesen csak arra reagáltam, hogy írtad, a 18. hét elõtt nem lehet lehet pontosat tudni a babáról. Pedig lehet. A korionboholyból, vagy magzatvízbõl nyert minta bármikor értékelhetõ lenne a 11. héttõl, csak technikai okok miatt van idõhöz kötve. Én sem forszírozom a mintavételt. Pontosan ezért írtam a Genetikai Centrumot, ahol én is jártam. Szúrás nélkül megbízható eredményt kaptam. Amúgy a 16. héten az Afp-t csinálják, ami régi, megbízhatatlan vizsgálat, sok helyen nem is foglalkoznak az eredményével.
mi lett a vége??egészséges lett a baba??

Az apa nem vállalja a babát, de dns vizsgálatot akar szülés után. És ha az igazolná, hogy az övé akkor elvállalná. Nekem bele kell egyeznem a vizsgálatba? Nem kérek gyerekatartást sem és megnevezni sem akarok apát.

Csak azt akarom hogy soha ne legyen joga hozzá,ne láthassa és ne vihesse el!Félre értés ne essék,az övé a baba,csak azért nem akarom hogy ? kérje a vizsglatot,mert itt hagyott terhesen,elment másik n?höz és most,hogy az kidobta jött volna vissza,de nem békültem ki vele.Most meg ? akar vizsgálatot.

Legjobb válasz: Ha apasági pert indít akkor a bíróság kötelezhet a vizsgálatra. Ebben az esetben a gyámhatóság képviseli a gyereket, akinek az érdeke, hogy megtudja ki az apja.

Ha apasági pert indít akkor a bíróság kötelezhet a vizsgálatra. Ebben az esetben a gyámhatóság képviseli a gyereket, akinek az érdeke, hogy megtudja ki az apja.
A gyereknek is joga van az apához, ne akard elvenni tõle a lehetõséget, hogy megismerje az apját. Anyunál ugyanez volt a helyzet, csak anyu nem tiltott minket egymástól, apám nem volt rám kiváncsi. A mai napig rossz érzés, hogy nem tudom, ki az apám. Tudom, hogy haragszol rá, de nézd a gyerekedet is, ne csak magadat. Én szivesen megismertem volna apámat. Egyébként ha megszeged a végzésben foglaltakat, igen, megbüntethetnek. Neked ugyanis nem jogod, hanem kötelességed a láthatást biztositani, és ez a gyerek érdeke.
A gyámhatóság hivatalból indítja meg a vizsgálatot. Tavaly indított egy barátom ilyen pert, meg is állapították, hogy övé a gyerek és vannak jogai, amit az anya meg akart akadályozni. Tehát lehet indítani és a bíróság elõírja a DNS vizsgálatot.
Kedves utolsó!Szerinted ez a férfi egy APA???Vagy ember?Csak egy igazi férfi... :S bottal a lába közt...na õ abba szerelme, meg a lyukakba, meg a ribikbe!Nehogy már...szegény gyerek egy életen keresztül szenvedjen, mert az a spermazsák az "apja"!!!Inkább akkor ne is legyen!
igen, akkor indítja meg a gyámügy a folyamatot, ha az apa elõzetesen már 1x vállalta , hogy az övé a gyerek papíron... csak közben pl. elgondolkodott, hogy "de lehet, hogy mégse én vagyok...", akkor kérheti a dns vizsgálatot. De egyébként nem. A kérdésfeltevõ szerint ez pont fordítva van. Akkor vállalná az apaságot, ha a vizsgálat alapján kiderülne tényleg az övé. Ebbe pedig az anyának bele kell egyeznie.
Nem kell beleegyezned, nem kényszerítheti ki a DNS vizsgálatot.
szia! Ha TE nem egyezel bele, nem kérhet apasági vizsgálatot, még akkor se ha papíron elvállaja az apaságot. (de az olvasatodban gondolom ez a lehetõség se áll fent)
Minden válasznak van igazságtartalma.Te megnevezni sem szeretnéd, ezért neked nem kell attól tartani, h kötelezhetnek DNS-vizsgálatra(mivel nem arról van szó, h már az apa vállalta, és a nevén van).Mivel nem tudhatjuk, h pontosan mi áll a háttérben, amennyiben nem akarod, h a késõbbiekben kapcsolatot tarthasson a picivel, ne menj bele a vizsgálatba, és ne nevezz meg apát(mondd azt, nem tudod ki az.)Ilyen esetben, (mivel muszáj vmilyen névnek szerepelni)vmit beírnak.
Kedves 3.! Amerikában meg a sorozatokban lehet. Magyarországon 98%ban az anya döntése a helytálló és jogilag elfogadott .(akár pozitív, akár negatív értelemben). A gyámügy nem szólhat ebbe bele. (Meg sokszor nem is akar...)
A kérdező hozzászólása: Mindenképp meg szeretném akadályozni hogy elvihesse láhatásra és hogy bármi joga is legyen hozzá.Bíróságon kívül persze láthatja , de ha meg szabnák neki valami úton módon a láthatást akkor sem adom oda!!Milyen büntetésre számithatok akkor?
Szia. Mi lett veletek? Voltatok DNS vizsgálaton? Változott a kapcsolatotok az apával? Kíváncsi lennék rá, hogy alakult az életetek azóta.
20.57 és 21.25!Igazatok van és az elõttem szólónak is!Sajnos nem tudod kivédeni és egyetértek , hogy nem szeretnéd ha kapcsolatban lenne a gyerekkel!Õ már bizonyította milyen jó apa de sajnos a jog õt is védi!!Állítólag a gyermek védelme!!Sajnos ez nem így van!Sok olyan válaszoló van aki írja a mégiscsak az apja verziót meg, hogy mit mondasz majd neki!!!Azt mondod:hogy csak így volt biztosítva a boldog gyerekkor!!!!És ez biztos, hogy így van, ha lesz belõle egy lelki roncs akkor az kinek jó??Sokszor a mostoha apa többet ad mint az "igazi"!Az ilyen típusú emberek nem változnak!!Az a baj, hogy ezt nem tudod végigvinni mert ha perel és a dns õt igazolja akkor joga lesz a láthatásra!De biztos, hogy a gyerek nagyon hamar kiismeri majd!!!!Reméljük tõle azt kapja amit megérdemel!!!
21.25-nek teljesen igaza van!Könnyû akkor apának lenni amikor van kedve!!Ha nincs újra lelép 1 nõvel!A gyerek csak szenvedni fog a drága apuka jogaitól !Nálunk is van a családban 1 hasonló eset, jobb lett volna ha nem lett volna apa(papír apa)mert én csak donornak hívom!!Aki azt írja, hogy mégiscsak az apja az még nem látott gyereket szenvedni az apukájától!Sajnos az is igaz, hogy ezeknek a szemét embereknek van joguk a láthatásra sajnos nem tehetsz ellene semmit!Teljesen megértelek, nekem így nõtt fel az unokaöcsém, volt , hogy elment mellette mint 1 idegen!Soha nem kapott tõle semmit az unokaöcsém !!Illetve kapott bánatot és lelki sérülést mert joga volt hozzá , MERT MÉGISCSAK AZ APJA!!
Elõzõ vagyok! 18:54esre reagálnék még, jó, hogy õ legalább beismerte, hogy nem tudja pontosan mi a helyzet. Azt írja, szerinte nem lehetséges, hogy bárki csak úgy dns vizsgálatot kérjen egyedülállõ nõktõl. De ez lehetséges, ugyanis a fent említett törvény kimondja, hogy apaság megállapítására irányuló pert az APA indíthat. Bárki mondhatja magát apának, pláne, ha betudja bizonyítani, hogy tényleg õ az. Másrészt egy ilyen vizsgálat nem olcsó, nem fog minden férfi százezreket poénból kifizetni, hogy ismeretlen nõcik gyerekeit ilyenre kötelezze. A másik kérdésed: igen, megbüntethetnek, ha nem engeded a láthatást. Valóban nem jogod, hanem KÖTELESSÉGED a családjogi törvény szerint engedni, hogy a gyerek az apját is megismerje. Te ezt nem tilthatod meg. Ha mégis megteszed, kemény pénzbüntetést kaphatsz és akár a gyereket is elvehetik tõled...Nem ijesztgetni akarlak, és attól, hogy ismerem a jogot, tudom, a gyakorlatban ez egyáltalán nem mûködik mindig jól, gyerekbarátként. Lehet, hogy te húzod a rövidebbet, ha sokat pattogsz. Szóval sztem csak nyugodtan, nem kardoskodva csináld, ha esetleg perre kerül sor, mert ki tudja, még a bíró az apának is ítélheti a gyereket...ismerem a bírói gyakorlatot, szörnyû dolgokra képesek egyes bírók. Ha a pasi akar ilyen vizsgálatot, engedd neki, ha akar láthatást, muszáj engedned. A gyerek 3 éves koráig úgysem viheti el több napra nélküled! Csak találkozhat vele, amikor te is ott vagy. Kivéve persze, ha egy másik, úgynevezett elhelyezési perben neki ítélnék, de ilyenrõl nem írsz, remélhetõleg nem is lesz. Én gyermekvédelemmel akarok majd foglalkozni, mert ahogy az igazságszolgáltatás ma megy az botrány. Simán visszaadják a szülõi felügyeleti jogot olyan apának, aki a fürdõszobában szopatta le magát a 6 éves gyerekével...bocsánat a durva megfogalmazásért, de ez megtörténik. Nem tudhatod milyen bíróhoz kerülsz, a legjobb, ha higgadt maradsz és ismered a jogot!! Én a te pártodon állok, segíteni szeretnék, m ez az ember valóban nem jó apa, de neki is vannak jogai.Szóval ha van bármi, amit tudni akarsz kérdezz itt én válaszolok mindenre!
Szia, én ugy tudom, hogyha megnevezel mást apának, akkor nem kérheti a dnst. Egyébként a bíróság igen. Valakit be kell jelõlnöd, és ennyi.
Sajnálom, hogy ilyen dolgokon kellett keresztül menned. A kérdésedre én sem tudom a tökéletes választ, de ügyvéd biztosan hasznosabb infokat tudna adni, mint mi itt. DE! Józan paraszti ésszel gondolkozva, ha nem tünteted fel az apa nevét, õ nem állithat csak úgy be, hogy dns vizsgálatot kér. Képzeld mi lenne, ha ez lehetséges lenne. Csak úgy járkálhatnának a férfiak az egyedülálló anyukákhoz, hogy dns vizsgálatot követelnek? Nem hiszem, hogy ez csak úgy megy. Kitartást kivánok neked, és persze találjon meg benneteket egy hozzátok méltó férfi, aki boldoggá tesz. Drukkolok nektek!
Ez rendben is van, de gondolj bele abba, mit mondasz a gyerekednek, amikor majd meg akarja ismerni az apukáját? Mert arról nem õ tehet, hogy ti már nem vagytok együtt. Ne a gyerekedet büntesd más hülyesége miatt. Persze apukáról nekem is megvan a véleményem, de ez akkor sem a gyerek hibája. Az viszont a tiéd lesz, ha nem engeded, hogy találkozzon vele, és emiatt majd rád fog haragudni. Gondolj a késõbbiekre is.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat.Elvállalta a babát végül, de külön élünk.Lassan 1 éves lesz a kislányom és most békülni akar az apa.
Szia! Ha te kérted a vizsgálatot, akkor kérheted, hogy titkos legyen, s ne tudjon róla az ovi és az iskola se.
A kötelezõ iskolaérettségi vizsgálatot már decemberben elkezdik a szakemberek az ovodákban. Ez szerintem nagyon korai, mert következõ szeptemberre rengeteget fejlõdnek még kis 5-6 évesek. Szerintem ha kéred, hogy ne küldjék sehova a vizsgálat eredményét, nem küldik el.
Emailben tudok neked küldeni feladatlapokat iskolaérettségi vizsgálatokhoz. Esetleg ezt otthon végignézheted a gyerekkel.

Ha az óvoda a helyi nevelési tanácsadónak küldött valami papírt, és emiatt most a nevtan. Behívott minket valami vizsgálatra, akkor megtehetem, hogy nem viszem el a gyereket?

Jár bármilyen következménnyel, ha én nem kívánok élni a nevtan. szolgáltatásával? Vagy ez kötelező? Mit kell tennem? Hívjam fel a nevtant, és mondjam meg, hogy nem megyünk? Kell indokolnom?

Legjobb válasz: Én ezt nem értem! Én úgy tudom, hogy a szülõ aláírása kell a vizsgálat-kérõ lapra. Az intézmény jellemzést,indoklást kell,hogy írjon a gyerekrõl, ennek alapján kéri a vizsgálatát. Ezt pedig köteles aláíratni a szülõvel, mielõtt elküldi a nev.tan.-nak. Szóval szerintem nem vagy köteles elvinni. DE... Én a helyedben biztos beszélnék az illetõ óvónénivel, hogy miért nem egyeztet ilyen akció elõtt veletek. Egyébként én azon a véleményen vagyok, hogy inkább felesleges legyen egy vizsgálat, mint hogy elmaradjon, és ne fejlõdjön jól emiatt a gyerek. Szóval nekem itt csak a formával van a gondom. konduktor-gyógypedagógus

Én ezt nem értem! Én úgy tudom, hogy a szülõ aláírása kell a vizsgálat-kérõ lapra. Az intézmény jellemzést, indoklást kell, hogy írjon a gyerekrõl, ennek alapján kéri a vizsgálatát. Ezt pedig köteles aláíratni a szülõvel, mielõtt elküldi a nev.tan.-nak. Szóval szerintem nem vagy köteles elvinni. DE... Én a helyedben biztos beszélnék az illetõ óvónénivel, hogy miért nem egyeztet ilyen akció elõtt veletek. Egyébként én azon a véleményen vagyok, hogy inkább felesleges legyen egy vizsgálat, mint hogy elmaradjon, és ne fejlõdjön jól emiatt a gyerek. Szóval nekem itt csak a formával van a gondom. konduktor-gyógypedagógus
Biztos nem véletlen kéne bevinned. Valószínûleg gond van vele az óvodában.
Menj el. Biztosan van valami gond a gyerekkel az oviban. Csak használsz neki, ha elmentek. Ha nem mégy, akkor eltanácsolhatják a gyereket az óvodából.
Én viszont már értem. A vizsgálat kötelezõ. Vajon mi a fontosabb: az önérzeted, vagy, hogy véletlenül se küldjék rád a jegyzõt, gyámhatóságot?
KÖTELEZÕ! A gyereked érdekét nézd már, ne a tiédet. A pszichológus vagy pedagógus irányítottan játszani fog vele, a vizsgálat közben történik. Nem te vagy a szakember, gondolom azt sem látod, hogy a gyereked az óvodában hogy viselkedik, milyenek a megnyilvánulásai. Vele tolsz ki, hogy nem akarod elvinni:( Ne legyél már ilyen... Nem akarok kötözködni.. de nem biztos, ohgy a GYEREK ÉRDEKE a nevtan.... Én már végig mentem ezen... tudom milyen az egész.....
A kérdező hozzászólása: No azért egy ember már van aki érti mirõl beszélek. Köszönöm kedves utolsó!
Megértem, hogy a hátad közepére kívánod az egészet. Nekem néha a közértbe lejutni is komoly szervezést igényel. Az ember örül, ha a hétköznapi dolgokat el tudja intézni, nemhogy még fölösleges köröket fusson valami ostoba nõszemély miatt. Sajnos ha már így alakult, el kell mennetek. Reméljük csak egyszeri alkalom lesz.
Egyébként meg fél éve hordom pszichológushoz a lányom és imádja! Nem tudom, hogy fogom neki beadagolni, hogy nem kell többet mennünk. :( Már próbáltam mondani, de nagyon tiltakozott, így is tovább jártunk, mint szükséges volt, mert hallani sem akart arról, hogy nem mehet többet. Ilyen kicsiknél ugyanis a diagnózis és a terápia is játékból áll, azt pedig melyik gyerek ne élvezné? Nincsenek kínos kérdések, feszélyezett helyzetek, hanem kapnak egy csomó játékot, vagy rajzolnak, ha akarnak (de az sem kötelezõ). A pszichológus pedig figyeli a játékát, és esetleg játék közben beszélget vele kötetlenül. Nem kell tõle félni egyáltalán.
Ja, és tessék együttmûködni az óvónõvel, tök mindegy, hogy szimpi vagy nem. A gyereked érdekében tedd meg. Sokkal többet ártasz neki, ha akadékoskodsz.
A kérdező hozzászólása: Csupa olyan dolog lett felsorolva problémának a fiammal kapcsolatban ami egy 4 évesnél teljesen és tökéletesen természetes és élettani. Gyakorlatilag minden második ovisnál megvan, mégis csak mi lettünk nevtanba irányítva. Mindegy is, ti eltökéltétek hogy én vagyok a hibás, nyugodtan mindenki gondoljon amit akar, a kérdés nem ez volt, és sajnálom már hogy részletekbe mentem. Nem azt kérdeztem elvigyem-e mert azt pontosan tudom. Azt kérdeztem kötelezõ-e. És köszönöm annak, aki erre válaszolt. Aki meg itt hittérít a pszichológusok mellett, azt komolyan mondom nem értem.
KÖTELEZÕ! A gyereked érdekét nézd már, ne a tiédet. A pszichológus vagy pedagógus irányítottan játszani fog vele, a vizsgálat közben történik. Nem te vagy a szakember, gondolom azt sem látod, hogy a gyereked az óvodában hogy viselkedik, milyenek a megnyilvánulásai. Vele tolsz ki, hogy nem akarod elvinni:( Ne legyél már ilyen...
A kérdező hozzászólása: Ha kötelezõ elviszem, mert nem tehetek mást. Sajnos a nevtan még mindig nem válaszolt.
Van valami fejlemény:) Remélem, már túl vagytok a vizsgálaton, és minden rendben volt. Azért kíváncsi lenék, valóban kötelezõ-e - úgy értem, jogilag.
Én viszont megértem, mert nálunk is az egyik óvónõnk hobbija volt, hogy az összes fiút elküldte a csoportból. Akibõl nem tudott eleve kislányt nevelni. Sápítozva mesélte, hogy a gyerek harcjelenetet rajzol, és õ ezt nem engedi be, mi csináljunk vele valamit mert ez agresszió és egyébként is mi van a házaséletemmel... Én marha elmentem párszor a gyerekkel, ahol az indokon jót nevetett a pszichológus, majd azt javasolta, keressek a gyereknek másik óvodát, majd párszor jót játszottak a gyerekkel, majd elbúcsúztunk egymástól. Már nagyon sajnálom, hogy nem vittem ela gyereket másik intézménybe, mert az óvónõ azóta máshogy szivatja, persze habzik a szája az idegtõl, hogy nem viszem a gyereket többet. Elárulod miért haragszik rád az óvónõ és milyen indokkal magánakciózik?
A kérdező hozzászólása: No, hát ez is kiderült... ha az ember falun él, akkor eleve 1.) igaza se lehet; 2.) hülye. Köszönöm szépen.
Az is gond szerintem, hogy te „meghurcolásnak” éled meg, Én is így éltem meg...hiába biztosított mindnek a jóindulatáról.. de sok negatívumot kaptunk.... nem vagyok falusi...
A kérdező hozzászólása: Nem akarom ráborítani az asztalt, nem vagyok olyan. De igenis meg fogom neki mondani, hogy a következõ ilyen húzásánál minden létezõ fórumon panaszt fogok tenni ellene. És én nem vagyok hálás, ugyanis én vagyok az anyja a gyereknek, nyilván én látom meg elõször ha valami van vele. Akkor magam is segítséget fogok kérni, anélkül hogy kötelezne rá bárki is. De hazugsággal rávett papír aláírása utáni kötelezõ ok nélküli meghurcolásért nem tudok hálás lenni, nagyon sajnálom.
Ja, még annyi, hogy nem gond, hogy nem bírod az óvónõt, valószínûleg õ sem csíp téged, de nehogy már a gyereked igya meg a levét. Ezért ésszel minden indulatos beszólással. Mondom, nem megalázkodni, meg nyalizni, de ne borítsd rá az asztalt.
A kérdező hozzászólása: Igen, kiszolgáltatottak a szülõk. A gyerek érdekeire hivatkozva bármire lehet kötelezni egy anyát. Bármilyen megalázó tortúrát végig lehet csináltatni vele, hiába mondja mindenhol hogy felesleges! Csak jobban ismeri egy anya a gyerekét mint egy szedett-vedett óvónõ! Csak jobban tudja mi a baja, van-e baja! Ha baja volna fogtam volna a kezét és magam vittem volna, és kértem volna segítséget, de tudtam, hogy semmi gondja, tudtam, hogy az óvónõ a hibás! Erre jött nekem mindenki a gyerek érdekével (mintha én nem azt nézném) meg a tagadással, meg hasonló blablákkal. A benzint se fizeti ki nekem senki a felesleges utakért, a férjem szabadságát se pótolja nekem senki, az elvesztegetett órákat se, holott én mondtam, én tudtam! De úgy látszik egy anyának nincs beleszólása a saját 4 éves fia sorsába. :(
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az ötleteket!!! Sajnos másik ovi az nincs. Falun lakunk. :/
A helyedben a hivatalos papírt tolnám csak az orra elé nem veszekednék vele mert a gyerekeddel tolsz ki. Illetve írnék egy panaszos levelet a gyerekjogi képviselõnõnek, melyben azzal érvelnék, hogy az óvónõ azt, hogy képtzwelw3en ellátni a feladatát a gyerek hátrányos megkülönböztetésével fedezi. Ezért küldte el nevtanba. Nem azért mert valójában problémád errõl határozatotok is van, hogy a gyerekkel nincs baj.. normális átlag gyerek. Beszélhetsz errõl még szépen politikusan a vezetõ óvónõvel is.... õ ismeri az alkalmazottját és ha ténylegesen indokolatlanul kérte a vizsgálatot annak kell folyománya legyen. S vidd át másik oviba a gyereket.
A kérdező hozzászólása: Sziasztok, leírom mi volt végül. Sajnos kötelezõ. Mivel az óvoda kérte a vizsgálatot, ha nem viszem el feljelentenek a jegyzõnél, és eljárás indul ellenem. Lenyeltem a békát, elvittem kétszer. Két különbözõ pszichológus vizsgálta a fiam, majd széttárták a karjukat, a gyereknek SEMMI BAJA!!! Még tanácsot se adtak, a gyerek okos, együttmûködõ, nincs vele semmi probléma de SEMMI! Ugye nem hitt nekem szinte senki (pár kivételtõl eltekintve, nekik köszönöm!). Még egy roppant barátságtalan társalgásom vissza van az óvónõvel így a biztos eredmény birtokában (holnap meg is ejtem) amiben tudatom vele, hogy a következõ ilyen akciója nem marad következmények nélkül. Bár én is elküldhetném õt pszichológushoz kötelezõ jelleggel, ahogy õ elküldte a szerencsétlen fiamat.
Ez durva..de sajna ismerem
Elárulnád, hogy mégis milyen indokkal kéri az óvónõ a vizsgálatot? Gondolom azért elmondta neked, valami indoka csak van. Errõl még nem írtál, csak azt, hogy direkt ki akar cseszni veled. És a máik óvónõ? Csak hogy kerek legyen a történet, és hogy értsük, tényleg az óvónõ a gáz és nem te hárítod a problémát...
Azt sem értem, hogy miért fújod ennyire fel ezt az egyszerû vizsgálatot. Egy egyórás vizsgálat meg nem olyan nagy tortúra. Ennyit könnyedén meg lehet oldani. Ám ha ennyit nem tudtok megoldani, akkor tényleg baj van.
Egyre kevésbé hiszem azt, hogy nincs oka. Nem tehetek róla, de a makacs ellenállásod azt sugallja, hogy valami nincs rendben. Nézd a védõnõ is megméri a babát akkor, is ha szemmel láthatóan hízik. Hidd el, hogy a kisfiadnak nem árthat egy ilyen vizsgálat akkor sem, ha nincs baj.
Gondolom tudod mi az ok, amiért az óvónõ kéri a vizsgálatot. Nem gondolom, hogy bosszú lenne, miért lenne egy vizsgálat bosszú?
Egyébként nincs jogod felülbírálni, mivel a pedagógus a szakember, és neki kötelessége lépni gyanú esetén. Kötelessége! Nem bosszú, nem magánakció, ez a kötelessége.
Kérdezõ: én ezt nem értem, miért számít bosszúnak, hogy vizsgálatra küldik a gyereket? Egyébként nálunk ez egyszer már felmerült. Konkrétan odáig fajulhat a dolog, hogy ha nem mûködsz együtt a gyereked normális fejlõdése érdekében, akkor gyámhatósági eljárást indíthatnak ellened. Akár el is vehetik (nyilván szélsõséges esetben, de ez is egy lehetséges következmény, ha következetesen elutasítod az együttmûködést).
A kérdező hozzászólása: Elképesztõ, hogy egy óvónõ a magánbosszújával így megszivathat minket, és nekem mint szülõnek nincs jogom õt felülbírálni??? Mivel vegyes válaszok érkeztek megkérdeztem emailben a nevtant, hogy köteles vagyok-e vinni a gyereket. Ha válaszolnak leírom, hátha mást is érint.
Igen ilyen esetben kötelezõ elvinni a gyereket. Amennyiben nem viszed el, felszólítást kapsz. Ha akkor sem jelentek meg a vizsgálaton, további eljárás indul. Mindenképp vidd el, mert egyrészt nagyon hasznos és jó dolog...másrészt te is kapsz egy képet, infót a gyerekrõl, hogy mi a helyzet vele valójában. Sok sok fontos dologról tájékoztatni fognak. Szerintem nagyon elõnyös lenne elmenni és egyáltalán nem ciki, nem probléma ez.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, hogy bemásoltad! A nevelõtestület nem tett kezdeményezést, ez egy óvónõ magánakciója. Nincs ebben semmi nagy ügy, vinném én magamtól is, minden behívó nélkül is ha szükség volna rá. De nem errõl van szó.
LXXIX/1993. törvény a közoktatásról : "Kt. 13. § (8) A szülõ joga, hogy gyermeke neveléséhez igénybe vegye a pedagógiai szakszolgálat intézményét. A szülõ kötelessége, hogy gyermekével megjelenjen a nevelési tanácsadáson, továbbá biztosítsa gyermekének az iskolapszichológusi vizsgálaton és a fejlesztõ foglalkozásokon való részvételét, ha a tanulóval foglalkozó pedagógusok kezdeményezésére a nevelõtestület erre javaslatot tesz. A jegyzõ kötelezheti a szülõt, hogy az e bekezdésben meghatározott kötelezettségének tegyen eleget." Tehát a jegyzõ kötelezhet arra, hogy elvigyed. Off: mi olyan nagy ügy ebben? Gondolom az ovi is a gyerek érdekét nézi.
A kérdező hozzászólása: Nem ez volt a kérdés. Biztos félreérthetõ voltam. Tehát még egyszer: arra vagyok kíváncsi, hogy kötelezõ-e ez a vizsgálat, vagy indoklás nélkül lemondhatom? És ha nem mondhatom le, akkor milyen következményekkel jár, ha mégsem viszem?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm utolsó, le fogom írni, még nem jött válasz. Remélem holnap. A gyerek nem agresszív egyébként, nincs bántalmazva vagy molesztálva, korának tökéletesen megfelelõ fejlettségû, az óvónõnek velem van baja és engem szivat ezzel. Mindegy is. Vannak ilyenek. Majd megoldom. Ha egy mód van rá nem hagyom a gyerekem. Ha köteles vagyok akkor majd meglátom mit tehetek ellene, mindenhol lehet fellebbezni vagy mittudomén.
Ha úgy gondolod, hogy alaptalan az óvónõ véleménye, fordulj a feletteséhez. Kérd meg, hogy hárman beszéljétek át a problémát.
Szia! Én csak szimplán kíváncsi lennék, hogy hogy alakul a helyzetetek. Egyébként én is úgy tudom, hogy csak a szülõ kérésére "vizsgálják meg" a gyereket a nev.tanban, , rosszabb esetben pedig a jegyzõ kötelezheti a szülõt, de hogy ehhez pontosan mi és milyen indokok kellenek, azt nem tudom. Ja, és el tudom képzelni, hogy vannak ilyen gonoszkodó "szakemberek" (?) Mint a gyereked óvónõje. Sajnos sok területen van nem odaillõ munkaerõ, de ez már egy másik téma.
A kérdező hozzászólása: Igen, nyilván el kellene mennünk mert nem teszem ki felesleges tortúrának a gyerekem, és nem nehezítem meg egy egész család dolgát mert egy óvónõ alkalmatlan a feladatára. :D
A kérdező hozzászólása: Egyeztetnék és biztosan meg is oldanám valahogy bármilyen nehéz is ha oka volna. Ha probléma volna vele. Ha szükséges lenne. Ha orvoshoz kell vinni õket azt is megoldom valahogy (szerencsére ritkán) de annak oka van. Ennek meg nincs.
A kisfiad, meg nem hiszem, hogy kínpadon fogja érezni magát. Ezek a pedagógusok nagyon kedvesek (nincs fehér köpenyük és ostoruk sem). Inkább játéknak fogná fel, mivel ez a vizsgálat rajzolás, beszélgetés és nagyon jó légkörben zajlik. Szerintem te parázod túl a dolgot. Lassan kezd kirajzolódni, hogy miért is lenne jó tényleg elmennetek...
Egyeztess a nevtannal idõpontot. Rugalmasak, biztosan találtok megfelelõt. Nekem is utazni kell, ha valahova megyünk. Utoljára pl. vérvételre mentünk. Négy gyerek mellett ezt is meg kell szervezni. Viszont a fülészeten is jártunk már, ott reggel nyolctól vártunk délig, szopis babával. Ha idõpontra kaptok a nevelésiben még csak várnotok sem kell. A gyerkõcöt meg ha úgy van apa is elviheti a vizsgálatra, akár éjszakási mûszak után, vagy délutános elõtt. Ha meg csak délután ér rá, olyan idõpontot is tudnak adni. Én a kisfiam tanulási zavar miatt hordom, ill. hordja az apukája. Így tudom, hogy ha apa viszi az sem baj.
A kérdező hozzászólása: Arról nem beszélve, hogy egy szerencsétlen kisfiú érezze magát kínpadon egy pszichológus elé ültetve, amikor semmi indok nincs erre? Én borzalmasan érezném magam, ha ilyen szakember elé citálnának ok nélkül. Biztosan senkinek nem esne jól. Mit mondok neki, miért, amikor semmi rosszat nem tett? Ha egy mód van rá nem teszem ki ennek a fiam.
A kérdező hozzászólása: Iskolaérettség nem lehet, a fiam 4 éves. Azt nem tudom mibõl hiszitek hogy félek. Egyszerûen nagyon nagy probléma az egész hacacáré megszervezése. Nekem nem ez az egy gyerekem van. A legkisebb még kizárólag szopik, rábízni senkire nem tudom (a legkisebbet nem is akarom). Apuka 3 mûszakban dolgozik, és a nevtan nem is helyben van, utazni kell. Nekem ez az egy megjelenés is teher volna, hát még ha kifogok valami unatkozó pszihológust aki vissza is hívogat minket... most én tegyem zsebre a csecsemõmet, vagy apuka vegyen ki több nap szabadságot csak mert egy óvónõ nem bír magával?!
Én a helyedben elmennék. A nevelési tanácsadóban úgyis meghallgatnak téged is. A tanácsadóban tisztában vannak azzal, hogy az óvónénik néha túl buzgólkodnak. Egyébként egy sima iskolaérettségi vizsgálatról is lehet szó, amit az oviban éppen nem csináltak meg. Nem szégyen átlépni a nevelési tanácsadó kapuját. Szerintem ha nem mész el, akkor alátámasztod azt, hogy igenis probléma van nálatok. Különben miért tartanál ennyire egy felméréstõl? Húzd ki magad, menj el és nyomd az óvónéni orra alá a szakvéleményt, hogy minden rendben van. Sõt, akkor én már a vezetõ óvónéninek is jelezném, hogy nézzen a körmére.
A Nevelési Tanácsadó pszichológusa direkt örülni fog, hogy eggyel kevesebb a páciens. Ha lelkiismeretes vagy, idõben lemondod az idõpontot, hadd hívjanak be egy sorban állót, ha kevésbé, szerzel egy lyukas órát a kollégának. Nem fog értetek könnyeket hullatni. Az óvodát elvileg értesítik, hogy "többszöri hívásunkra sem jelent meg", de lehet, hogy ezt elmulasztják megtenni.
A kérdező hozzászólása: Köszi, csak a következményekre vagyok kíváncsi. Mivel az óvoda kötelezõ, így nem hiszem, hogy eltanácsolhatják. Hova? Nincs másik ovi itt ahol élek.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!