Találatok a következő kifejezésre: Ha az mutat (295 db)

Szerintetek missed ab + műtét utáni szövettannál, ha nem mutat semmit, csak vigasztalásból mondják, hogy "a természet tudja a dolgát, az a baba biztos, hogy beteg volt, különben megmaradt volna", vagy van ebben valami?

Volt már egyáltalán valaki, akinek a szövettan mutatott bármit is?

Legjobb válasz: én hiszek ebben...nekem volt, és ki is mutattak egy súlyos genetikai rendellenességet.. Tudom, hogy nagyon fáj a lelked, nehéz idõszak, sok sírással, és ürességgel az ember lelkében, de hidd el ahogy telik az idõ könnyebb lesz, túlleszel rajta, és akkor ha majd terhes leszel megint, akkor az elvonja a figyelmedet errõl, majd eljön, hogy hónapokig eszedbe se jut, vagy ha igen, nem sírod el magad... Nekem már 4 éve volt, de még mindig néha elkap a "mi lett volna, ha..." érzés, de ennek semmi értelme, se füle, se farka... Jobbulást!

én hiszek ebben...nekem volt, és ki is mutattak egy súlyos genetikai rendellenességet.. Tudom, hogy nagyon fáj a lelked, nehéz idõszak, sok sírással, és ürességgel az ember lelkében, de hidd el ahogy telik az idõ könnyebb lesz, túlleszel rajta, és akkor ha majd terhes leszel megint, akkor az elvonja a figyelmedet errõl, majd eljön, hogy hónapokig eszedbe se jut, vagy ha igen, nem sírod el magad... Nekem már 4 éve volt, de még mindig néha elkap a "mi lett volna, ha..." érzés, de ennek semmi értelme, se füle, se farka... Jobbulást!
Hat en februarban lettem terhes. A baba minden aron el akart menni en meg termeszetesen minden aron meg akartam tartani. Szedtem duphastont magnerotot pihentem sokat stb. Meg is maradt kicsit kissebb volt mint kellett volna de ennYi volt jo eros szivhangja volt meg is nyugtattak. 9 het helyett csak 7+4nek felelt meg. De sebaj 2 hettel kesobb lettem terhes. 12 hetes genetikan mar csak 10 het volt... Ra par napra genetikai tanacsadason a doki kozolte hogy ez a baba nem maradhat meg. Nem fejlodott nyaka a feje a testebol no ki es ha meg is birnam szulni mert kihordom a terhesseget a korhazbol nem vihetnem ki mar... Oruljek hogy nem kell a temetobe hordani a viragot. Ez igy 3 honap mulva meg mindig faj, es mindig nehez ra gondolni es az osszes kepet nezegetem de igy nem jo. Hallgattam a genetikusra. Mar a probalkozos idoszakban vagyunk. Azt mondta ezt a hatalmas fajdalmat gyorsan valtsa fel a jo. En a Fiam miatt maradtam eros, 3 nap a mutetig itthon es a fele hajam banta mert kiszaggattam. Mint aki megorult olyan voltam. ;( Kitartast es reszvetem a vesztesegedert! Hidd el, sajnos igy a jobb! En ereztem ot mozogni (masodiknal mar tudtam mit kell erezzek) es a 3 napig mig tudtam hogy o nem maradhat meg es szegenykem mar a terhesseg alatt halalra van itelve az kegyetlen erzes volt. Mihamarabb probalkozzatok ismet! Elsore en is szet akartam tepni a dokit mikor ezt mondta... De igaza.van
Mikor a mutetem volt hivatalosan 14+5 hetes voltam a kezek labak hossza mind megfelelt ennek csak az ulomagassaga volt 3, 5 centi :(
Ja es szovettanban csak a semmelweisnek a szuleszeten vizsgalnak betegseget... Az osszes tobbi korhazba csak magzati reszeket keresnek (hogy nem e mehen kivul volt) a grnetikus es a sajat dokim is igy mondta. Amugy a vizsgalat hogy miert alakult igy csak 3 veteles utan indokolt. En a bajcsyban voltam pesten
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Nekem a SOTE-n se tudtak mondani, csak ennyit. Igazából 1 hónap után olyan ez az egész, mintha csak álmodtam volna... fura. Mintha nem is velem történt volna. Ha lenne bizonyíték, hogy beteg volt, jobb lenne. De ez a duma, hogy "a természet okos", kezd kissé fárasztani. Elhiszem, hogy nekik csak eggyel több mûtét. Csak az a baj, hogy nekem is eggyel több, pont azzal az eggyel, amit nem akartam soha életemben.
A kérdező hozzászólása: És természetesen nagyon sajnálom, hogy Ti is így jártatok... vagy még rosszabbul, mert az enyém csak 8 hetes lehetett.
A kérdező hozzászólása: 2-nak: Mit jelent, hogy mindenáron el akart menni? Véreztél?
Figyelj, ezt annak megemeszteni aki akarta a babat es igyekezett ugy elni hogy ne legyen ilyen mutetje rohadt nehez! Tudom mit erzel nekem is olyan tavolinak tunik mar ez az egesz es.mintha nem is en lettem volna. Unokatesom vigasztaltam en is igy, hogy majd jon masik, biztos tortent valamiert es.inkabb most mint mikor mar erzed vagy ne.adj isten a kezedbe vetted es mar beleszerettel... Olni akartam mikor majusban nekem mondtak ugyanezeket! Faj nagyon, de mihamarabb ismet, hogy jojjon egy pozitiv dolog is!
Nem azt nem. Csak szines folyasom volt. De viszont olyan es akkora gorcseim voltak amik lefektettek... Soha nem fajt semmim, a csaszarom is fajas gyengeseg miatt volt. De amikor ezek voltak az iszonyat volt. Mehen kivuli terhessegre gyanakodott a dokim, de tobb uh utan is latta hogy mehen belul van a pici.A duphastont kaptam megtarto gyogyszernek. Segitett. Mostmar azt mondom, hogy sajnos :(

14 éves vagyok és kiveszik az orrmandulámat! Nagyon félek. Nagyon fáj? Hogy zajlik le egy ilyen műtét? Ha ez műtét. Elaltatnak? Érzéstelenitő vagy mi? Belelehet hallni?

Bocsánat a sok kérdésért,de mikor kb 2 hónapja vagbél gyanújaként bent voltam 5 napot a kórházban és végül nem vették ki,mert lelett jegelve,azóta félek a kórházaktól.Mikor láttam milyen lepukat meg hogy zajlik le egy ilyen. Kicsinek is elég sokat voltam a kórházban,de most félek. Tudom,hogy ez gáz,de ebbe tényleg belelehet hallni??

Legjobb válasz: Öcsédnek hány mandulája volt? o.O Kérdezõ: Magáról a mûtétrõl jobb, ha nem tudod hogy zajlik :) Legyen elég annyi, hogy bemész reggel, ha nagyobbacska vagy akkor kapsz egy kis nyugtatót, betolnak a mûtõbe, felfekszel a mûtõasztalra, arcodra teszik a maszkot, az aneszteziológus azt mondja majd, hogy számolj vissza 10-tõl de 8nál már alszol is. Aztán felébredsz az ágyban, nem fog fájni, maximum csak annyira, mint mikor az orrod kisebesedik pl. egy megfázás után mert sokat fújod. Másnap vagy még aznap este mehetsz haza. 1 hét pihi és vissza a suliba. no para

Öcsédnek hány mandulája volt? o.O Kérdezõ: Magáról a mûtétrõl jobb, ha nem tudod hogy zajlik :) Legyen elég annyi, hogy bemész reggel, ha nagyobbacska vagy akkor kapsz egy kis nyugtatót, betolnak a mûtõbe, felfekszel a mûtõasztalra, arcodra teszik a maszkot, az aneszteziológus azt mondja majd, hogy számolj vissza 10-tõl de 8nál már alszol is. Aztán felébredsz az ágyban, nem fog fájni, maximum csak annyira, mint mikor az orrod kisebesedik pl. egy megfázás után mert sokat fújod. Másnap vagy még aznap este mehetsz haza. 1 hét pihi és vissza a suliba. no para
Nekem 8 éves koromban vették ki akkor elaltattak szóval semmit nem fogsz érezni nyugi.Utána se fájt nem tudom, hogy zajlik egy ilyen mûtét pontosan de biztos, hogy nem fogod érezni no para:)
Nekem 5 évesen vették ki, és elaltattak, nem tudom, téged el fognak-e. Nem éreztem semmit, de én kétszer voltam a mûtõben, egyszer kivették, a másodiknál meg nagyon vérzett, elállították a vérzést, akkor viszont nem altattak el. Egyébként szerintem kizárt dolog, hogy belehalnál.
Ha akarod tudni, hogyan zajlik a mûtét (én jobb szeretem tudni az ilyesmit): az orrmandula a lelógó lágyszájpad miatt normál állapotban nem látszik, ezt a lágyszájpadot félrehúzzák, majd kimetszik az orrmandulát. Egyébként a legjobb orvosnál is maradhat a mandulából, így visszanõhet. Egy darab van belõle. MINDEN sebészeti beavatkozásnak van kockázata, ennek leginkább az utóvérzés, ezért bent tartanak még 24 óráig a mûtét után, hogyha kell, tamponálhassák. Ezt sajnos nem tudom, hogy zajlik pontosan. Infúzió lesz a mûtét során, minden mûtét során van a folyadékpótlás miatt. Rövid mûtét, kb. fél óra.
nyugi nemfáj meg tényleg alatatás is van öcsémnek 3szor vették ki, és nemvotl egy rossz szava sem, szóval nyugi, túléled majd :D
nem olvastam végig a válaszokat, most lehet hogy leírom ugyanazt mint valaki más, de nálam így volt:bementem reggel a kórházba.ott leültettek a szobába, átöltöztem, és bevittek a mûtõbe.elaltattak, majd amikor felébredtem egy másik szobámban feküdtem egyedül és anya ott állt mellettem.nem fájt semmim, csak egy picit fura érzés volt a torkomban.hanyatt feküdtem, rengeteg vért nyeltem, amitõl nagyon fájt a hasam és vissza is jött, de amúgy nem volt semmi:)
Én 4 éves voltam, mikor kivették. Közöltem, hogy engem ne altassanak, mert attól féltem. Aztán a mûtét elõtt megmondtam a dokinak, hogy akkor nyitom ki a szám, ha utána megnézhetem a mandulámat. :) Egyébként nekem 3 darabban jött ki.
A kérdező hozzászólása: Jó persze. :) )
majd lécci írd meg milyen volt ok?
A kérdező hozzászólása: Köszönmöm szépen, aranyosak vagytok. Remélem elaltatnak, mert egyszer 10 évesen kiesett a hús a lábámbl (sípcsont) és mikor bevittek nem altattak és annyira rossz volt így feküdni ott, hogy áhh. Mondjuk lehet, hogy ez óta félek a kórháztól. Azt mondta az orvos 2 mm bentebb megy akkor lehet, hogy lebénül a lábam, mert pont ütõrénél volt vagy mi és 16 varrásál varták össze, most meg ott vírit a lábamon a nagy varrás. :/ Tényleg köszönöm, azt hiszem most kicsit jobban érzem magam.Az nem érdekel, hogy történik a mûtét csak éljem túl, legyek túl rajta és altassanak el. :)
10:59 az orrmandula visszanõhet :D
engem 11 évesen mütöttek most vagyok 12 meg egyszer 9 évesen az elsõnél nem alltatak a másodiknál igen de az altatás anyibol rosszabb hogy utánna vért hánytam hát... mást nem tok mondani!!
Barátnõm 3 éves kisfiának tegnap vették ki. Altatták, nagyon jól tûrt minden vizsgálatot elõtte (vérvétel stb.), ma már haza is mehettek. Nem fáj semmije, csak tele van az orra (vérrel a seb miatt), illetve picit fáj a torka, legalábbis ezt mondja, de ennyi. Kicsit nyûgös, de láthatóan jól van, mert azért rosszalkodik. Szóval, ezek alapján nem lehet olyan vészes. Ja, és tényleg visszanõhet, unokaöcsémnek is visszanõtt anno, mégegyszer meg is kellett mûteni.

Orrsövényferdülésem van, műteni kellene! Rá is szánta magam, de kíváncsi lennék a műtét utánni napokra. Azt olvastam, hogy rutinnak számít maga a műtét, és ha az orvos tudja a dolgát akkor, esetleg kellemetlen tud lenni. Et tényleg így van?

Legjobb válasz: szia, nekem 18 évesen csinálták meg,+plasztikáztak is,mert gyerekkoromban betört és rosszul fort össze a csont. helyileg érzéstelenítették ,nem éreztem semmit,csak hallani volt egy kicsit kellemetlen a reszelö,vésö stb. hangját,ahogy recsegett-ropogott közben az orrom.. de fájdalmat semmit nem érzel,utána gipszbe teszik,nekem 2hétig volt gipszben ,amikor levették alig hittem el,hogy a saját orromat látom a tükörben,annyira jelentös volt a különbség. nagyon tetszett az eredmény! nem beszélve arról,hogy normálisan kaptam levegöt. ugye ez volt az elsödleges célja a mütétnek. sajnos késöbb behegesedett egy kicsit a csont,de még így is sokkal jobb,mint elötte.

szia, nekem 18 évesen csinálták meg, +plasztikáztak is, mert gyerekkoromban betört és rosszul fort össze a csont. helyileg érzéstelenítették , nem éreztem semmit, csak hallani volt egy kicsit kellemetlen a reszelö, vésö stb. hangját, ahogy recsegett-ropogott közben az orrom.. de fájdalmat semmit nem érzel, utána gipszbe teszik, nekem 2hétig volt gipszben , amikor levették alig hittem el, hogy a saját orromat látom a tükörben, annyira jelentös volt a különbség. nagyon tetszett az eredmény! nem beszélve arról, hogy normálisan kaptam levegöt. ugye ez volt az elsödleges célja a mütétnek. sajnos késöbb behegesedett egy kicsit a csont, de még így is sokkal jobb, mint elötte.
Szia Páromnak volt ilyen mûtétje, egy arcüreg-ciszta eltávolítással megspékelve. Õt altatták, és az egész mûtét kb háromnegyed óra alatt megvolt. Utána kapott mindkét orrlukába egy-egy nagy tampont, ami jó mélyen volt feldugva (ez akkor derült ki számára amikor elõször kivették...). Nem fájt neki nagyon, de eltartott egy hétig a lábadozás, ami elsõsorban ágynyugalmat jelentett, hogy ne vérezzen az orra. Kicsit volt csak feldagadva, és picit volt csak elszinezõdve is az orrnyerge mentén. Összességében inkább kellemetlennek és kényelmetlennek mondanám a mûtét utánni idõszakot, mintsem hogy fájdalmasnak.
elsö vagyok:azt még elfelejtettem, hogy lesz egy kis vérömleny az arcodon, de nem kell megijedni, 1-2 hét alatt teljesen felszívódik
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépena válaszokat

Terhességi teszt mennyi idővel az aktus után mutatja ki a terhességet? Ha igent mutat akkor biztos igaz, de ha nemet érdemes újra csinálni- igaz ez?

Legjobb válasz: A TESZT CÉLJA Az élettani alapok fejezetben megtudtuk, hogy a megtermékenyített petesejt a méhfalba történõ beágyazódás után megkezdi a hCG (human Chorio-Gonadotropin) hormon termelését. A hCG-hormon mennyisége átlagosan másfél naponként megduplázódik a szervezetben és a vizeletben is megtalálható. Ezért tudunk vizeletmintából terhességet kimutatni gyorstesztek segítségével. A terhességi teszt célja tehát az, hogy megtudjuk, található-e vizeletünkben hCG hormon. Amennyiben igen, vagyis pozitív a teszt eredménye, valószínûsíthetõ a terhesség, ugyanis a méhfalon megtapadt megtermékenyített petesejt, vagyis az embrió lepényszövete termeli a hCG-hormont a szervezetben. De mikor is kell elvégezni a terhességi tesztet? A petesejt a tüszõbõl való kiszabadulása után képes a megtermékenyülésre. A tüszõrepedéstõl számítva 2-3 nap alatt ér el a méhbe, tehát ez idõ alatt tud megtermékenyülni. Annál nagyobb az esély a megtermékenyülésre, minél közelebb van a petesejt a petefészekhez. Ha megtermékenyül, az embrió újabb 2-3 napig az embrió folyadékban úszkál, míg meg nem tapad a méhfalon. A beágyazódást követõen az embrió lepényszövete megkezdi a hCG-hormon termelést, melynek koncentrációja a szervezetben másfél naponta megduplázódik, és 3 nap után már kimutatható a vizeletben az Early Detection terhességi teszt segítségével. Tehát a tüszõrepedéstõl, megtermékenyüléstõl számított 9-10 nap után érdemes leghamarabb terhességi tesztet végezni. Ajánlott ezután akár naponta, vagy egy-két nappal késõbb is tesztet végezni, így még biztosabb eredményt kaphatunk. Ezzel a módszerrel a következõ menstruáció várható idõpontja elõtt 2-3 nappal már kimutatható a korai terhesség. Ha kimarad a menstruáció, ez megerõsíti bennünk a terhesség gyanúját, de ezt követõen is érdemes terhességi tesztet végezni, a biztos eredmény végett. A TESZT ÉRZÉKENYSÉGE A lepényszövet által termelt hCG-hormon koncentrációját mIU/ml-ben mérjük. A mIU/ml milli International Unit / millilitert jelent. Az International Unit, magyarul nemzetközi egység (továbbiakban: IU) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott mértékegység, mellyel bizonyos anyagminták koncentrációját fejezik ki. Az Early Detection tesztcsíkok és középsugaras terhességi tesztek érzékenysége 10 mIU/ml. Ez azt jelenti, hogy a terhességi teszt képes már 10 milliegységnyi hCG hormont kimutatni 1 milliliter vizeletben. Tudjuk, hogy a hCG mennyisége másfél naponta megduplázódik a szervezetben. A beágyazódást követõ 3. napon a hCG szint körülbelül 17 és 119 egység között van, amit a 10 mIU/ml érzékenységû terhességi teszt már biztonsággal kimutat. A következõ napokon a hCG jelenléte rohamosan emelkedik a szervezetben. A hazai piacon forgalmazott terhességi tesztek érzékenysége 10-100 mIU/ml között van. Minél kisebb koncentrációt képes kimutatni egy teszt annál hamarabb kaphatunk biztos eredményt segítségével. A TESZT MEGBÍZHATÓSÁGA Mint láttuk, a hCG hormon keletkezése már az elsõ elmaradt menstruáció elõtt megkezdõdik. Ennek mennyisége kezdetben csekély, de a beágyazódást követõ minden nappal nõ, többszörözõdik. Ennek alapján egy túl korán elvégzett negatív terhességi teszt nem jelenti a terhesség hiányát, és ugyanígy egy túl korán észlelt pozitív terhességi teszt sem jelenti egyértelmûen a terhesség bekövetkeztét. Tehát a terhességi teszt negatív eredménye a terhesség elmaradását, míg a pozitív eredménye a terhesség meglétét valószínûsíti. A napok multával elvégzett negatív vagy pozitív eredmény erõsíti a fent jelzett valószínûséget. Miért beszélünk valószínûségrõl? A terhességi teszt által elõjelzett terhességbõl nem minden esetben lesz élõ magzat és gyermek. A hibás, vagy hibásan fejlõdõ megtermékenyített petesejt az esetek bizonyos hányadában (10-20 %) nem fejlõdik egy pontnál tovább, elhal, és csak az tûnik fel, hogy a menstruáció néhány napot késik, kissé erõsebb, elhúzódóbb, mint máskor. Ilyen esetben a már korábban észlelt pozitív teszteredmény - a hormonszint lassú csökkenése következtében - még egy ideig pozitív marad, majd negatívvá válik. Igazán megbízható eredményt vérbõl kimutatott hCG hormonszint, vagy ultrahangos vizsgálattal kaphatunk. Azonban terhességi ultrahangos vizsgálat csak a fogamzás után három héttel végezhetõ, mert onnantól válik láthatóvá a méhben lévõ petezsák. Miért hasznos a korai felismerés? A minél korábban felismert "valószínûség" - pozitív és negatív eredmény esetén egyaránt - döntésre, intézkedésre indít. Pozitív eredmény esetén - tehát ha kisbabát szeretnénk - szinte azonnal dönthetünk bizonyos életmódváltozásokról, melyek kedvezõ hatással lehetnek a magzat korai fejlõdésére, a terhesség megmaradására (kímélõbb életmód, dohányzás, szeszesital és kávéfogyasztás csökkentése, esetleg elhagyása stb.). A menstruáció elmaradása esetén nyert pozitív terhességi teszt eredmény esetén már az orvos megerõsítõ megállapítása elõtt bizakodhatunk, mivel ekkor a pozitív esetek 90 %-ában babát várhatunk. A negatív eredmény - ha ez volt a várakozásunk - korai, megnyugtató információként értékelhetõ, de a menstruáció bekövetkeztéig további megfigyelés, azaz újabb teszt lehet indokolt. Fontos tudnunk, hogy méhen kívüli terhesség esetén ugyancsak pozitív teszteredményt kapunk. Ha tehát a vérzés kimaradását követõen is pozitív a terhességi teszt eredménye, de erõs hasi fájdalmakat tapasztalunk, sürgõsen keressük fel orvosunkat, aki ultrahangvizsgálattal mond véleményt terhességünk helyzetérõl.

A TESZT CÉLJA Az élettani alapok fejezetben megtudtuk, hogy a megtermékenyített petesejt a méhfalba történõ beágyazódás után megkezdi a hCG (human Chorio-Gonadotropin) hormon termelését. A hCG-hormon mennyisége átlagosan másfél naponként megduplázódik a szervezetben és a vizeletben is megtalálható. Ezért tudunk vizeletmintából terhességet kimutatni gyorstesztek segítségével. A terhességi teszt célja tehát az, hogy megtudjuk, található-e vizeletünkben hCG hormon. Amennyiben igen, vagyis pozitív a teszt eredménye, valószínûsíthetõ a terhesség, ugyanis a méhfalon megtapadt megtermékenyített petesejt, vagyis az embrió lepényszövete termeli a hCG-hormont a szervezetben. De mikor is kell elvégezni a terhességi tesztet? A petesejt a tüszõbõl való kiszabadulása után képes a megtermékenyülésre. A tüszõrepedéstõl számítva 2-3 nap alatt ér el a méhbe, tehát ez idõ alatt tud megtermékenyülni. Annál nagyobb az esély a megtermékenyülésre, minél közelebb van a petesejt a petefészekhez. Ha megtermékenyül, az embrió újabb 2-3 napig az embrió folyadékban úszkál, míg meg nem tapad a méhfalon. A beágyazódást követõen az embrió lepényszövete megkezdi a hCG-hormon termelést, melynek koncentrációja a szervezetben másfél naponta megduplázódik, és 3 nap után már kimutatható a vizeletben az Early Detection terhességi teszt segítségével. Tehát a tüszõrepedéstõl, megtermékenyüléstõl számított 9-10 nap után érdemes leghamarabb terhességi tesztet végezni. Ajánlott ezután akár naponta, vagy egy-két nappal késõbb is tesztet végezni, így még biztosabb eredményt kaphatunk. Ezzel a módszerrel a következõ menstruáció várható idõpontja elõtt 2-3 nappal már kimutatható a korai terhesség. Ha kimarad a menstruáció, ez megerõsíti bennünk a terhesség gyanúját, de ezt követõen is érdemes terhességi tesztet végezni, a biztos eredmény végett. A TESZT ÉRZÉKENYSÉGE A lepényszövet által termelt hCG-hormon koncentrációját mIU/ml-ben mérjük. A mIU/ml milli International Unit / millilitert jelent. Az International Unit, magyarul nemzetközi egység (továbbiakban: IU) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott mértékegység, mellyel bizonyos anyagminták koncentrációját fejezik ki. Az Early Detection tesztcsíkok és középsugaras terhességi tesztek érzékenysége 10 mIU/ml. Ez azt jelenti, hogy a terhességi teszt képes már 10 milliegységnyi hCG hormont kimutatni 1 milliliter vizeletben. Tudjuk, hogy a hCG mennyisége másfél naponta megduplázódik a szervezetben. A beágyazódást követõ 3. napon a hCG szint körülbelül 17 és 119 egység között van, amit a 10 mIU/ml érzékenységû terhességi teszt már biztonsággal kimutat. A következõ napokon a hCG jelenléte rohamosan emelkedik a szervezetben. A hazai piacon forgalmazott terhességi tesztek érzékenysége 10-100 mIU/ml között van. Minél kisebb koncentrációt képes kimutatni egy teszt annál hamarabb kaphatunk biztos eredményt segítségével. A TESZT MEGBÍZHATÓSÁGA Mint láttuk, a hCG hormon keletkezése már az elsõ elmaradt menstruáció elõtt megkezdõdik. Ennek mennyisége kezdetben csekély, de a beágyazódást követõ minden nappal nõ, többszörözõdik. Ennek alapján egy túl korán elvégzett negatív terhességi teszt nem jelenti a terhesség hiányát, és ugyanígy egy túl korán észlelt pozitív terhességi teszt sem jelenti egyértelmûen a terhesség bekövetkeztét. Tehát a terhességi teszt negatív eredménye a terhesség elmaradását, míg a pozitív eredménye a terhesség meglétét valószínûsíti. A napok multával elvégzett negatív vagy pozitív eredmény erõsíti a fent jelzett valószínûséget. Miért beszélünk valószínûségrõl? A terhességi teszt által elõjelzett terhességbõl nem minden esetben lesz élõ magzat és gyermek. A hibás, vagy hibásan fejlõdõ megtermékenyített petesejt az esetek bizonyos hányadában (10-20 %) nem fejlõdik egy pontnál tovább, elhal, és csak az tûnik fel, hogy a menstruáció néhány napot késik, kissé erõsebb, elhúzódóbb, mint máskor. Ilyen esetben a már korábban észlelt pozitív teszteredmény - a hormonszint lassú csökkenése következtében - még egy ideig pozitív marad, majd negatívvá válik. Igazán megbízható eredményt vérbõl kimutatott hCG hormonszint, vagy ultrahangos vizsgálattal kaphatunk. Azonban terhességi ultrahangos vizsgálat csak a fogamzás után három héttel végezhetõ, mert onnantól válik láthatóvá a méhben lévõ petezsák. Miért hasznos a korai felismerés? A minél korábban felismert "valószínûség" - pozitív és negatív eredmény esetén egyaránt - döntésre, intézkedésre indít. Pozitív eredmény esetén - tehát ha kisbabát szeretnénk - szinte azonnal dönthetünk bizonyos életmódváltozásokról, melyek kedvezõ hatással lehetnek a magzat korai fejlõdésére, a terhesség megmaradására (kímélõbb életmód, dohányzás, szeszesital és kávéfogyasztás csökkentése, esetleg elhagyása stb.). A menstruáció elmaradása esetén nyert pozitív terhességi teszt eredmény esetén már az orvos megerõsítõ megállapítása elõtt bizakodhatunk, mivel ekkor a pozitív esetek 90 %-ában babát várhatunk. A negatív eredmény - ha ez volt a várakozásunk - korai, megnyugtató információként értékelhetõ, de a menstruáció bekövetkeztéig további megfigyelés, azaz újabb teszt lehet indokolt. Fontos tudnunk, hogy méhen kívüli terhesség esetén ugyancsak pozitív teszteredményt kapunk. Ha tehát a vérzés kimaradását követõen is pozitív a terhességi teszt eredménye, de erõs hasi fájdalmakat tapasztalunk, sürgõsen keressük fel orvosunkat, aki ultrahangvizsgálattal mond véleményt terhességünk helyzetérõl.
Azért nehéz megválaszolni, mert nem az aktus idõpontja számít, hanem a megtermékenyülésé, ami szélsõ esetben akár 5 nappal az aktus után is megtörténhet (mert a hímivarsejtek addig képesek várakozni). A megtermékenyülés utáni 7-12 napon van beágyazódás, és onnantól számított 2-3 napon van általában annyi HCG hormon a vizeletben, amit már kimutat a teszt. Ezért szoktak kb. két hetet mondani, legbiztosabb persze ha kivárod a következõ esedékes menstruáció idejét (ami normális esetben szintén kb. két hétre van a peteéréstõl), és akkor tesztelsz.

Ha plasztikai mutéttel távolíttatom el az anyajegyeket, akkor nem marad semmilyen heg, vagyis egyáltalán semmi nem fog látszani?

Legjobb válasz: garancia nincs semmire, nekem ezt mondták. Valamennyi heg még így is könnyen maradhat. Persze bõrtípus, felület és orvosfüggõ a dolog. Persze ha szükséges eltávolítani, akkor ez a legkisebb gond szerintem. :S Pusztán szépészeti okokból pedig nem szabad leszedni, nekem legalábbis azt mondták. :S Viszont egy plasztikai sebész lehet nem lepõdik meg, ha referenciamunkát kérsz tõle, vagy rákeresel, mik a tapasztalatok vele - persze 100% garanciát ez sem jelenthet.

garancia nincs semmire, nekem ezt mondták. Valamennyi heg még így is könnyen maradhat. Persze bõrtípus, felület és orvosfüggõ a dolog. Persze ha szükséges eltávolítani, akkor ez a legkisebb gond szerintem. :S Pusztán szépészeti okokból pedig nem szabad leszedni, nekem legalábbis azt mondták. :S Viszont egy plasztikai sebész lehet nem lepõdik meg, ha referenciamunkát kérsz tõle, vagy rákeresel, mik a tapasztalatok vele - persze 100% garanciát ez sem jelenthet.
A heggyógyulás alkati kérdés. Ha neked rosszul gyógyulnak, akkor akármilyen ügyes a sebész, bizony lesz nyoma.
nekem két ismerõsömnek is szedtek le anyajegyeket, az egyiknek a nyakáról, másiknak a hátáról meg a hasáról. mindkettõjüknek elég nagy hegeik vannak. attól is függ a heggyógyulás, hogy milyen helyen kell mûteni. pl hason sokkal szebben gyógyul, mint háton, meg nyakon.
Azokat lézerrel eltávolított anyajegyek szebben gyógyulnak mint a szikések.A hegek mélyhámlasztással lézeres kezeléssel eltüntethetõek.
Nekem szedte mar le anyajegyemet borgyogyasz meg plasztikai sebesz is. A plasztikainal minimalis ami maradt. Mondjuk az az arcomon volt ami alapbol kevesbe hegesedik. Plusz kevesbe fajt a varratszedest szo szerint nem ereztem. 20ezer volt amikor csinaltam durvan 2 eve
Nekem az orrom alól és mellõl vették le kórházban. Igazából "szépészeti " okból. Van hegem, de nem vészes még igazából szinte csak én látom.. Nem bántam meg. 34 éves nõ
A PECKEDET KENNE BE VARNI
Az egyik osztálytársam hátáról szedtek le egy elég nagy anyajegyet. Sokáig be volt kötve, és maradt is egy kis heg a helyén. Szívás de sajnos ez van. Egy aprócska nyom szinte biztos, hogy látszani fog, de hidd el, nem túl szembetûnõ. :)
A noveremnek a hasarol szedtek le egyett mikor meg kb olyan 9-10 volt, es most 19 eves es meg mindig lehet latni egy hosszu csikot, de szerintem attol fug hogy kinek hogy gyogyul, es milyen a bore.

Az átjárhatósági vizsgálaton mindkettő petevezetékbe bevezetik a kontrasztanyagot akkor is ha az egyik lezárt korábbi műtét miatt?

3 éve volt ilyen vizsgálatom de azt hittem belehalok ,mert nyomatták az anyagot a már eleve lezárt petevezetékbe .... Iszonyúan fájt !

Legjobb válasz: Szia! nekem egy hete volt átjárhatóságim. Kb fél órás volt, nem laparoszkopia, nem HSG, röntgenes. Engem az orvosom elaltatott, így nem éreztem semmit. Mindkét petevezetéken átnyomta, szépen látható volt a méh belsõ fala, és a vezetékek is, kifolyt a hasürbe a kontrasztanyag. Ha nagyon félsz, kérd az altatást, én nem kértem ugyan, de az orvosom azt mondta, nem csinálja altatás nélkül, hogy ne legyen fájdalmas. Így nem is tudom, hogy elõtte milyen volt, de lényeg az, hogy most átjárható.

Szia! nekem egy hete volt átjárhatóságim. Kb fél órás volt, nem laparoszkopia, nem HSG, röntgenes. Engem az orvosom elaltatott, így nem éreztem semmit. Mindkét petevezetéken átnyomta, szépen látható volt a méh belsõ fala, és a vezetékek is, kifolyt a hasürbe a kontrasztanyag. Ha nagyon félsz, kérd az altatást, én nem kértem ugyan, de az orvosom azt mondta, nem csinálja altatás nélkül, hogy ne legyen fájdalmas. Így nem is tudom, hogy elõtte milyen volt, de lényeg az, hogy most átjárható.
Rosszul írtam. Hsg volt röntgenes. A nem az nem kell elé.:)
A kérdező hozzászólása: Helyileg hol csinálták neked ezt a beavatkozást ??? Csak azért , mert ahova megyek mégcsak fájdalomcsillapításról sincs szó !

Mit csinálnak akkor, ha az orrsövényferdülésem műtik?

Azt ajánlották nekem a kórházban, hogy a nyáron m?ttessem meg az orrsövényferdülésem, mert nem vmi jól kapok leveg?t. Szerintetek fáj? Baj lenne, ha nem mennék?

Legjobb válasz: Nekem két éve volt Vácott ilyen mûtétem, egy nagyon profi doki csinálta. Ha jól emlékszem, egy kis ablakocskát vágott az orrcsontomban vagy a porcban?, és arrébb tette, aztán összevarrta felszívódó cérnával, és betömte ilyen zselészerû anyagból készült tamponnal, és elõször még ilyen gézes-vattás bigyóval is betekerik, amíg nagyon vérzik. Nem fájt, mert érzéstelenítettek, inkább csak kellemetlen volt, fõleg utána éjszaka, mivel az orromon nem tudtam venni levegõt, csak a számon, ami így reggelre tök kiszáradt, ráadásul a szobatársam úgy horkolt, hogy szinte nem aludtam semmit. Szóval semmi extra, nekem legalábbis nem volt semmi gond. Kora reggel kellett menni, délelõtt megvolt a mûtét, egy éjszakát kellett bent maradni, másnap reggel megnézett és elengedett a doki. Valami Szalainak hívták amúgy.

Nekem két éve volt Vácott ilyen mûtétem, egy nagyon profi doki csinálta. Ha jól emlékszem, egy kis ablakocskát vágott az orrcsontomban vagy a porcban?, és arrébb tette, aztán összevarrta felszívódó cérnával, és betömte ilyen zselészerû anyagból készült tamponnal, és elõször még ilyen gézes-vattás bigyóval is betekerik, amíg nagyon vérzik. Nem fájt, mert érzéstelenítettek, inkább csak kellemetlen volt, fõleg utána éjszaka, mivel az orromon nem tudtam venni levegõt, csak a számon, ami így reggelre tök kiszáradt, ráadásul a szobatársam úgy horkolt, hogy szinte nem aludtam semmit. Szóval semmi extra, nekem legalábbis nem volt semmi gond. Kora reggel kellett menni, délelõtt megvolt a mûtét, egy éjszakát kellett bent maradni, másnap reggel megnézett és elengedett a doki. Valami Szalainak hívták amúgy.
Ja, amúgy engem azért küldtek el, mert énekelni tanultam, és eléggé zavarta a (légzés)technikámat, különben meg eléggé orrhangom volt, rossz volt visszahallgatni a felvételeket, amik a hangomról készültek, Most már sokkal jobb, szerintem érdemes volt. A mûtét nem került pénzbe, kivéve a hálapénzt, de az ugye nem kötelezõ.
A kérdező hozzászólása: Köszi! Egyébként nekem nem külsõ, hanem belsõ orrsövényferdülésem van.
Nem tudom, milyen a külsõ, de nekem is "belül" végezték a mûtétet.

Ha az űrbe felviszünk egy iránytűt, akkor az milyen irányba mutat?

Egyszer a Brainiacban volt. Kíváncsi lennék rá, aztán lehet, hogy tök egyszer?.

Legjobb válasz: Hova a csudába mutatna? Ha nem kerül be mágneses erõvonalak közé akkor nem áll be semilyen irányba hisz nincs ami beállítsa.

Hova a csudába mutatna? Ha nem kerül be mágneses erõvonalak közé akkor nem áll be semilyen irányba hisz nincs ami beállítsa.
A kérdező hozzászólása: köszönöm, nem tudtam, hogy már volt ilyen kérdés. Másodiknak, akkor is kell valamerre mutatnia:)
persze mindig mutat valamerre de ha meglököd és elmozdul a tû nem fog visszaállni hanem megáll ott ahol volt ha nincs mágneses tér ami mozgassa
"Másodiknak, akkor is kell valamerre mutatnia:) " Ha nincs elég erõs mágneses tér akkor miért mutatna?
A kérdező hozzászólása: mert ott van a nyíl, az csak áll valamerre, vagy nem? olyan nincs, ha nincs mágneses tér, akkor a mágnesestû is eltûnik.
Mi az, hogy eltûnik? Dehogy tûnik el. Az szépen ott marad a legutolsó helyzetben, ahova beállt. A világûrben (hacsak nem vagy elég közel valami "univerzumbeli mágneses erõvonal-forráshoz", akkor szépen marad a helyén (mivel azon az apró ponton is megjelenik a súrlódási erõ, amely egy helyben tartja). Ha ideális lenne, akkor beállna a rá ható legerõsebb térerõ irányába, akármilyen kis értékû is.
Amerre legerõsebb a mágneses erõ körülötte.
A kérdező hozzászólása: értem, azért írtam hogy eltûnik, mert olyan nincs hogy ne mutatna sehová.. :D köszönöm a válaszokat:)
Akkora magasságban, ahol a Nemzetközi Ûrállomás kering, ott is kimutatható a Föld mágneses tere. Az más kérdés, hogy lehet, hogy eltorzultan és olyan gyengén, hogy nem mutatna sok értelmeset az iránytû... Viszont elég sok kütyü lehet ott, amik jó kis térerõt gerjesztenek, de ha nem közvetlenül mellette van az iránytû, lehet, hogy szintén túlságosan kicsi a mágneses terük, hogy arra álljon be a mutató. De fogalmam sincs. Ki kéne számolni/mérni, hogy mekkora egy iránytû tûjének a tömege, tudni kéne, hogy pontosan milyen anyagból van a tû, mekkora a tömege és mekkora a "csapágysúrlódása" (bár nincs benne csapágy, de érthetõ mit mondok). Aztán ki lehetne számolni és mérni (->mérésnél a Földön bezavar a gravitáció és megnövelheti a súrlódását a mutató felfüggesztési pontjainak!), hogy mekkora térerõsségre mozdul meg a mutató. Majd egy intervallumban meg lehetne határozni a térerõsséget olyan magasságban. Persze ez függ a Földhöz (és a Naphoz) való helyzettõl is, meg a Napszél erõsségétõl is. Meg hogy ez idõben hogy változik. Ahogy az is kérdéses hogy mondjuk az Ûrállomás fedélzetén milyen körülmények vannak... pl. mennyire van leárnyékolva az ûrhajó és a különféle berendezések... a berendezések milyenek, hol vannak, stb... mekkora térerõt gerjesztenek, stb...

Megbízható az X-EPIL terhességi teszt? Lehetek attól terhes, ha negatívat mutat a teszt, de vannak terhességre utaló jeleim?

Legjobb válasz: Már volt kérdésed ma evvel kapcsolatban. Ha kételkedsz a tesztben, meg abban, hogy ha késve is, de megjött, akkor menj orvoshoz. Ennél okosabbat nem tudunk mondani, hisz nem látunk beléd, hogy terhes vagy-e vagy sem. A tünetek nem mérvadóak.

Már volt kérdésed ma evvel kapcsolatban. Ha kételkedsz a tesztben, meg abban, hogy ha késve is, de megjött, akkor menj orvoshoz. Ennél okosabbat nem tudunk mondani, hisz nem látunk beléd, hogy terhes vagy-e vagy sem. A tünetek nem mérvadóak.
Szia. Én a múlt hónapban voltam úgy, hogy késett, megvan minden tünetem, ami terhességre utal, és reménykedtem azután is, hogy az x-epil teszt negatívat mutatott, de sajnos igaza volt. :( 6 nap késéssel megjött. :(
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat!

Jogom van egy 2 éves kisbabával éjjel nappali ottlétet kérni a kórházban ha műtik, akár egy szék is elég, vagy ha az orvos azt mondja akkor haza kell mennem este?

valami törvényt tudnátok linkelni?

Legjobb válasz: "(4) A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülõje, törvényes képviselõje, illetõleg az általa vagy törvényes képviselõje által megjelölt személy mellette tartózkodjon." http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700154.TV

"(4) A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülõje, törvényes képviselõje, illetõleg az általa vagy törvényes képviselõje által megjelölt személy mellette tartózkodjon." http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700154.TV
Elvileg jogod van a Babáddal maradni, de kórházanként, sõt, osztályonként változik, hogy hogyan állnak a kérdéshez. Van, ahol egyenesen örülnek neki, ha éjszaka is van a gyerek mellett szülõ, de van, ahonnan este mondjuk 8 - kor könyörtelenül kiraknak. Sajnos elég sok kórházat jártunk meg a Kisfiammal, van tapasztalat ...
Szia!Kórházanként eltérõ lehet, ezért legjobb lenne, ha ott érdeklõdnél, ahol majd mûtik a gyermekedet.A kórházakban kiakasztott házirendet be kell tartani, ami leírja pontosan, hogy mi megengedett, pl. maradhatsz-e este a kicsid mellett. Persze, jogaink vannak elméletben, aztán mi lesz a gyakorlatban ki tudja... Nekem is friss élményem van ezzel kapcsolatban, nagyon dühös is vagyok még mindig!
Anyámat anno ki akarták rakni, akkor még törvény sem volt erre.Megmondta hogy ahoz le kell ütniük, mert õ bizony ott marad.Nem tudtak vele mit csinálni.
A kérdező hozzászólása: köszönöm mindenkinek tündérek vagytok elsõ- te meg csúcs szuper:)
Mi azért vittük le a kisfiúnkat Debrecenbe, mert itt Bp-en az Amerikai úti Idegsebészeten nemhogy ittaludni nem lehetett volna, de napi 2x30perc lett volna a látogatási idõ. Vicc. 7 hónapos volt akkor a fiam Érdeklõdj jó elõre!!!! Sok sikert a mûtéthez
Amikor a kisfiam kórházba került, nekünk elmondták a házirendet, és alá is kellett írnom, hogy betartom. A gyermek intenzívre került, és ott a kicsi elalvása után el kellett hagyni a kórtermet. A folyóson maradhattam volna. Mivel mi éjjel estünk be, és hajnali 2 óra volt mire megkapta a kezelést és megnyugodott illetve elaludt, így hazajöttem összepakolni magunknak és 5 órakor már ott ültem a folyóson. 1/2 6-kor már bemehettem hozzá. Akkor mondtam, hogy szeretnék vele maradni éjszakára is, és mivel elhagyhatta az intenzívet így olyan szobát kaptunk, ahol 1 kiságy és 1 rendes ágy volt fürdõvel és wc-vel. Persze mindezért fizetni kellett, 2500 Ft/nap.
Sajnos saját tapasztalat, az elmúlr fél évben mindkét gyerekkel voltunk kórházban többször is. A gyõri Petz Aladár Megyei Kórházban a csecsemõ és gyermekosztályon. Szépen felújított teakonyha, ahol elkészíthetted a gyerek tízóraiját, uzsonnáját, illetve lehet teát fõzni, ebédet melegíteni. A szülõnek is járt napi háromszori étkezés. Zuhanyzó 1 van, de az is felújított, kultúrált. Éjjel-nappal a gyerekkel lehetett lenni, 2 férõhelyes szobákban. ( 2 gyerek + 2 szülõ ). Nálunk volt úgy, hogy a férjem aludt bent, mert a kisfiam átaludta az éjszakát, de a kislányom egész éjjel utánam sírt, így 2.éjszaka cseréltünk. Az apa vagy az anya is bent lehet, Gyõrben még a nagyszülõ ellen sem szóltak, amíg a szülõ hazaugrott valamiért. Kevesen vannak az osztályon, szerintem nagyon rendesek, lelkiismeretesek, és nekik is könnyebbség, ha egy gyereket ellát az anyukája. Amúgy nem küldhetnek el a gyereked mellõl, a Kismama magazinban is volt errõl több cikk.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!