Találatok a következő kifejezésre: Ha az mondat zárójelben (2 db)

Ha az egész mondat zárójelben van, akkor a mondatvégi pontot a befejező zárójel elé, vagy mögé kell tenni?

Legjobb válasz: (Ha egy egész mondatot zárójelbe teszel, akkor a pont belülre kerül. Szóköz nem szükséges a pont és a zárójel közé.) Ha viszont valamit csak el akarsz magyarázni egy mondaton belül, akkor a pont a zárójelen kívülre kerül (mivel a mondat értelemes és teljes a zárójelben lévõ magyarázat nélkül is).

(Ha egy egész mondatot zárójelbe teszel, akkor a pont belülre kerül. Szóköz nem szükséges a pont és a zárójel közé.) Ha viszont valamit csak el akarsz magyarázni egy mondaton belül, akkor a pont a zárójelen kívülre kerül (mivel a mondat értelemes és teljes a zárójelben lévõ magyarázat nélkül is).
(Szerintem ha zárójelben van az egész, zárójelen belül kezdõdik a mondat, akkor a végén a pont is zárójelen belülre kerül, így.) De hogy hol van szóköz...???
Zárójelen belül.

Ha zárójelbe teszek dátumot az első mondatrész végén, akkor hogyan folytatom a mondatot? Pl. (1945. 08.16. ), és itt folytatódna a mondat második fele, ahová vesszőt tennék. Vagy a vesszőt hagyjam el?

Szerintem ez így nem helyes. De nem tudom hogy kellene?

Legjobb válasz: A zárójelnek, nagykötõjelnek, illetve a bezárt szövegtartalomnak nincs köze a mondatok tagolásához. A fiam születésekor (1998. május 4.) esett az esõ. Amikor megszületett a fiam (1998. május 4.), esett az esõ. ------ Azt viszont nem értem, hogy föltöltõkaraktereket minek ír valaki? Miért nem jó 1945. augusztus 16. Ha mindenképpen számmal kell (de miért?) írni a hónapot, akkor miért 08. és miért nem 8.?

A zárójelnek, nagykötõjelnek, illetve a bezárt szövegtartalomnak nincs köze a mondatok tagolásához. A fiam születésekor (1998. május 4.) esett az esõ. Amikor megszületett a fiam (1998. május 4.), esett az esõ. ------ Azt viszont nem értem, hogy föltöltõkaraktereket minek ír valaki? Miért nem jó 1945. augusztus 16. Ha mindenképpen számmal kell (de miért?) írni a hónapot, akkor miért 08. és miért nem 8.?
3. Helytelen válasz. Nem is értelmezhetõ úgy.
Ez esetben a zárójel után kell tenni a vesszõt. Egyébként az esetek többségében a megelõzõ tagmondathoz kapcsolódik a zárójeles/gondolatjeles megjegyzés, ritkán fordul elõ a másik eset. Gyakori hiba, hogy a közbevetést lezáró gondolatjel után nem teszik ki a vesszõt, pedig a zárójel és a gondolatjel nem befolyásolja a vesszõhasználatot.
A vesszõt, (illetve írásjelet) a zárójel elé kell tenni. 1945. 08.16.)
^ Ha tényleg ma van a fiad születésnapja, akkor gratulálok neki. :) Ha csak a példamondat kedvéért találtad ki, akkor meg neked gratulálok, szerintem is pontosan így van. A dátumok írásának több formája lehetséges. Akh. 293.: "Az évszámot mindig arab számmal írjuk, s utána pontot teszünk; a hónap neve teljesen kiírható vagy rövidíthetõ, illetõleg jelölhetõ római számmal is, arab számmal is; a napot mindig arab számmal írjuk, s utána pontot teszünk. 1983. november 28. 1983. XI. 28. 1983. nov. 28. 1983. 11. 28. Terjedõben van a pontok nélküli, kötõjelekkel tagolt forma is: 1983-11-28" Kár, hogy pont az egyjegyû számokra nem tér ki, de én úgy tudom, hogy nem is helyes ezeket a tízesek helyén levõ nulla nélkül írni. Hivatalos iratokon viszont 100 %, hogy ki kell tenni a nullákat az esetleges késõbbi hamisítások megelõzése érdekében. Ez persze csak január és február esetében lehetséges, de az meg hogy nézne már ki, hogy ezt a kettõt 01. és 02. számokkal jelöljük, a többit meg csak egy számjeggyel?... :D Üdv. :)
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat :-)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!