Találatok a következő kifejezésre: Ha az mondat (243 db)

Ha egy mondat kettősponttal van elválasztva, és az első tagmondat kérdőmondat, a második kijelentő, akkor kell kérdőjel valahova?

Legjobb válasz: Ez így nem igaz, amit az elsõ válaszoló írt. Ugyanis ugyanúgy lehet az elsõ tagmondat kérdõ, mint a második. Az számít, hogy alárendelõ vagy mellérendelõ-e az összetett mondat. Ha mellérendelõ, akkor az utolsó tagmondat számít: ha nem kérdõ, akkor nem kerül kérdõjel a végére. Az alárendelõ összetett mondatokban pedig a fõmondat határozza meg a mondatvégi írásjelet. pl. Nem felejted el, amire megkértelek? (alárendelõ) Induljunk, mire várunk még? (mellérendelõ) - Ha ennek a tagmondatait felcseréljük, akkor a mondatvégi írásjel felkiáltójel lesz.

Ez így nem igaz, amit az elsõ válaszoló írt. Ugyanis ugyanúgy lehet az elsõ tagmondat kérdõ, mint a második. Az számít, hogy alárendelõ vagy mellérendelõ-e az összetett mondat. Ha mellérendelõ, akkor az utolsó tagmondat számít: ha nem kérdõ, akkor nem kerül kérdõjel a végére. Az alárendelõ összetett mondatokban pedig a fõmondat határozza meg a mondatvégi írásjelet. pl. Nem felejted el, amire megkértelek? (alárendelõ) Induljunk, mire várunk még? (mellérendelõ) - Ha ennek a tagmondatait felcseréljük, akkor a mondatvégi írásjel felkiáltójel lesz.
Ebben az esetben az elsõ tagmondat nem lehet kérdõ, csak kijelentõ. A kettõspont utáni rész lehet pl. kérdõ, és akkor anak a végére kell a kérdõjel.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ!
A kérdező hozzászólása: Köszi. Most már értem.
tegnap 20:35 Hol van a példádban a kettõspont?
Tegnap 20:35 vagyok. A példámban tényleg nincs kettõspont, de attól még ugyanúgy összetett mondtanak számítanak azok is. De tény, hogy elnéztem a kérdést. :)
rászegezel 1 kést, ha nem mond igent akk megfenyegeted. zabálni fog :)
Elõször én is nemet mondtam egy fiúnak. Utána még egy hónapig gyõzködött, sokat voltunk együtt, aztán kiderült hogy jól megértjük egymást- három hónapja vagyunk együtt :)
Mindenképp próbáld meg még1x!! :) Az h elsõre nemet mond az égvilágon semmit nem jelent. Én kb 10x kaptam nemet jelenlegi bnõmtõl, de tudtam h feladni nem érdemes, és tessék :) Lehet h fél az újtól, gondolkodni akar még, vagy csak tesztel h kitartó vagy-e. várj vele, ne sokat , pár napot, aztán go! :)
Te utasítottad vissza vagy Õ Téged?
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat, ó igen ez lemaradt: õ mondott nemet
nincs értelme, ilyenkor el kell felejteni! kész!

Most akkor jó a siesta cipő első lépéscipőnek vagy felesleges? Ha az akkor milyet érdemes venni? Mert mindenki mást mond! , és tanácstalan vagyok!

Legjobb válasz: Én a cipõkkel úgy vagyok,hogy abból mindíg megveszem a jó minõséget Siestát,Assot stb... és már az elsõ lépéscipõnek is ezt vettem,engem nem érdekelt ki mit mond! A ruha az már nem érdekel ennyire,de a cipõ az más! Persze ez pénztárca függõ is,mert sajnos ezt nem teheti meg mindenki,de ha megteheted,akkor vedd meg neki.

Én a cipõkkel úgy vagyok, hogy abból mindíg megveszem a jó minõséget Siestát, Assot stb... és már az elsõ lépéscipõnek is ezt vettem, engem nem érdekelt ki mit mond! A ruha az már nem érdekel ennyire, de a cipõ az más! Persze ez pénztárca függõ is, mert sajnos ezt nem teheti meg mindenki, de ha megteheted, akkor vedd meg neki.
szia itt is mindenki mást fog mondani. Saját tapasztalata, belátása szerint. Keresd fel a kerületi gyermekortopédiát, kérd ki a véleményüket. Rájuk hallgass, minden más véleményt, tanácsot, ajánlatot engedj el a füled mellett. Én is így tettem, mert nem tudtam eldönteni milyen cipõje legyen a babámnak. Mindenki mást mondott. Én Supy+ és Salus cipõket veszek azóta a gyerekeimnek, és évente egyszer meglátogatjuk az ortopédiát.
Szia! A legújabb ortopédiai ajánlások szerint nem szabad a babáknak harántemelõs cipõt venni (a Siesta is ilyen) mert nem segíti, inkább hátráltatja a lábboltozat helyes alakulását. A babának a legjobb, ha mezítláb jár, természetesen ez nem mindig oldható meg, ilyenkor érdemes a Liliputi puhatalpú cipõket elõnyben részesíteni. Nekünk is az volt/van, nagyon szépen alakult a lányom lába, a fiam még nem jár, csak 7 hónapos.
A kérdező hozzászólása: Én is minõségit akarok venni, csak annyi fajta van, hogy nem tudom melyik is lenne jó!!Ruhából megveszem én is a használtat, de a cipõ az más!Én sem veszek magamnak használtat, nemhogy a gyereknek!!Inkább máson megspórolom, de neki jó legyen!Köszönöm a válaszokat, lehet, hogy megkérdezem az ortopéd dokit, hogy õ mit mond, mert bár sok választ kaptam, nem tudok választani!És már muszáj lenne nagyon, mert elindult elég szépen!Jó babázást mindenkinek!
Elsõ cipõnk Ciciben-es volt.Használtunk Asso-t is, de most orvos javaslatára Siestát kell hordjon.Én is a márkás cipõk híve vagyok.
Mi most superfit-et vettünk, igaz nem elsõ, hanem "második" lépés cipõnek. De ha hamarabb néztem volna, elsõ lépésnek is ezt vettem volna, téliben. Elsõ lépés cipõje nem is nagyon volt a fiamnak, mert tél volt, mikor elindult, itthon tappancsos zokni, vagy néha a kölcsön kapott Falcon cipõ, kint meg már kellett a bundás, az pedig hirtelen vásár volt hogy kellett: Maus Tanoda Ez és a Falcon magyar, ajánlom ezeket is, szerintem nagyon jók, a superfit osztrák, ha fogtál még pille könnyû cipõt... én is ilyet vennék magamnak, ha lehetne kapni... Én is sokat hezitáltam, hogy lehet mégis siesta, hiszen nekem is csak az volt, mégsincs lúdtalpam, de inkább hajlok a "ne kényelmesítsük el a lábat elv" felé. Még szandált is fogok a fiamnak venni, az is superfit lesz vagy Falcon. Bentre most rendeltem 2300 -ért Zetpol vászonszandált. Ezekben nincs harántemelõ.
Én Elefantent fogok venni (Deichmann-ban lehet). Könnyû, puha, hajlékony a talpa. A Siesta szerintem nagyon nehéz és merev a talpa.


Ha az egész mondat zárójelben van, akkor a mondatvégi pontot a befejező zárójel elé, vagy mögé kell tenni?

Legjobb válasz: (Ha egy egész mondatot zárójelbe teszel, akkor a pont belülre kerül. Szóköz nem szükséges a pont és a zárójel közé.) Ha viszont valamit csak el akarsz magyarázni egy mondaton belül, akkor a pont a zárójelen kívülre kerül (mivel a mondat értelemes és teljes a zárójelben lévõ magyarázat nélkül is).

(Ha egy egész mondatot zárójelbe teszel, akkor a pont belülre kerül. Szóköz nem szükséges a pont és a zárójel közé.) Ha viszont valamit csak el akarsz magyarázni egy mondaton belül, akkor a pont a zárójelen kívülre kerül (mivel a mondat értelemes és teljes a zárójelben lévõ magyarázat nélkül is).
(Szerintem ha zárójelben van az egész, zárójelen belül kezdõdik a mondat, akkor a végén a pont is zárójelen belülre kerül, így.) De hogy hol van szóköz...???
Zárójelen belül.
Nekünk úgy tanították, h a mondat végére odaírod zárójelben az alanyt, és aláhúzod.
Úgy, hogy ha nincs állítmány, nincs személyrag. Vagyis nem lehet minden rejtett alanyt személyraggal kifejezett alanynak nevezni. Tehát az alanyról beszéltem.
Igen, értem, csak azt nem tudom, hogy a rejtett állítmány hogy jött szóba. A kérdés az alannyal kapcsolatos.
Nem kell magyaráznod a személyrag fogalmát, értettem anélkül is. :-) Példa: – Hol voltál tegnap este? – Otthon a családommal. Na most mutasd meg a személyragot a második mondatban! :-) Bizony rejtett az alany és az állítmány is.
Hogy érted azt, hogy az állítmány rejtett? Az alany a rejtett, illetve személyraggal kifejezett. Pl.: Elolvasunk egy könyvet. Nincs ott, hogy MI, de az -unk igei személyragból tudni lehet, hogy T/1. személyben van az ige, azaz MI végezzük a cselekvést.
Szerintem ez a föléírás-melléírás valami kezdõknek szánt mankó, haladó szinten teljesen felesleges. Kb, olyan, mint amikor egy öbbtagú összeadás fölé darabonként odaírod a részeredményeket, hogy mennyi 2+7, 9+4... Az érettségin az ilyet fejben is össze lehet adni, elég az eredmény. Utolsó: Ha az állítmány is rejtett, akkor hova lesz a személyrag? :-)
Nekünk is úgy tanították, hogy írd fölé zárójelben az alanyt. De a rejtett alanyt mint mint kifejezést tényleg nem használjuk már. Azt mondjuk, hogy személyraggal kifejezett alany.
Mi ugy tanultuk, hogy az állítmány felé írod zárójelben az alanyt. 13/L
nekünk így tanították: Játszik az udvaron.(Õ) mit állítok? játszik kirõl állítom?õ hol játszik?az udvaron (helyhatározó)
A kérdező hozzászólása: Mert sok ember azt mondja, helytelen megfogalmazás a rejtett alany, jelölésére is többfajta módszert mondanak, de nem tudom melyik a korrekt.
Manapság??? Ez kortalan. Persze, hogy beszélhetünk. Nem kell odaírni semmit, ha nincs jelölve, az azt jelzi, hogy rejtett.
Igen, jó, hogy erre felhívtad a figyelmet. :-)

Rengeteg dolgot meg tudnak állapítani ha az agyat vizsgálják. (emotiv és hasonlók) De azt is meg tudják mondani ezzel a módszerrel hogy mit mond az egyén? Vagy ha valahogy a beszédért felelős idegeket vizsgálnák akkor lehetne?

Hogyan működik ezeknek az érzékelő részük?

Legjobb válasz:
Egyelõre biztosan nem, talán sosem lehet majd. Legalábbis úgy, hogy egy univerzális szerkenytût bárki fejére rakod, megmondja, mit gondol. Ennek egyszerû az oka, a beszédhez, emlékekhez tartozó agyterületek egyénenként randomban eltérnek. Az agy nem "szabványos", fejlõdésében igencsak kaotikus szerkezet. Az viszont nem kizárt, hogy elõbb-utóbb sikerül olyan szerkentyût csinálni, amit nagyon hosszú, mindenre kiterjedõ "kalibrálással" egy bizonyos személyhez lehet majd hangolni, hogy annak a gondolatait, talán a kimondani kívánt szöveget is be lehessen lõni. Pillanatnyilag csak olyan berendezések léteznek, amelyek ilyen kalibrálással, taníthatóan képesek testmozdulatokat elég jól átvinni és a tesztszemély is hozzá tud tanulni, hogy hogyan vezérelhesse a gondolataival a kimenetet. Ez alapján én nem zárnám ki, hogy ez az út továbbvihetõ a célzott gondolatok átvitelére is.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Egyelõre biztosan nem, talán sosem lehet majd. Legalábbis úgy, hogy egy univerzális szerkenytût bárki fejére rakod, megmondja, mit gondol. Ennek egyszerû az oka, a beszédhez, emlékekhez tartozó agyterületek egyénenként randomban eltérnek. Az agy nem "szabványos", fejlõdésében igencsak kaotikus szerkezet. Az viszont nem kizárt, hogy elõbb-utóbb sikerül olyan szerkentyût csinálni, amit nagyon hosszú, mindenre kiterjedõ "kalibrálással" egy bizonyos személyhez lehet majd hangolni, hogy annak a gondolatait, talán a kimondani kívánt szöveget is be lehessen lõni. Pillanatnyilag csak olyan berendezések léteznek, amelyek ilyen kalibrálással, taníthatóan képesek testmozdulatokat elég jól átvinni és a tesztszemély is hozzá tud tanulni, hogy hogyan vezérelhesse a gondolataival a kimenetet. Ez alapján én nem zárnám ki, hogy ez az út továbbvihetõ a célzott gondolatok átvitelére is.
A kérdező hozzászólása: Egy egyén re kérdezem nem így univerzálisan és nem a ki kívánt mondani szöveget hanem azt hogy mit mond tehát ami valójában ki is mond.
Arra is vonatkoztatható.

Azt mondják, az arcom, tekintetem hasonlít a Mona Lisa arcára, tekintetére. Fiatalabbnak nézek ki a koromnál, 27 vagyok és szeretnék a koromnak megfelelően, és kicsit maibban kinézni. Nem tudom mi segíthetne, smink? Ha az akkor hogyan sminkeljek?

Legjobb válasz: Ne is mondd, az én arcom olyan, mint egy ókori görög-római mûalkotás. : D Mindenkinek feltûnik, szokták is mondani (a hajam hosszú és hullámos, gyakran félig feltûzöm, és van egy kék, lazább ruhám, amiben aztán teljes az összhatás).. Én rendszeresen sminkelek, de ez az arcomon nem változtat.A barátom szépnek tart, és elismerem, hogy anno elmentem volna Aphroditénak is, csak hát azóta eltelt röpke 2-3 ezer év. : D ..Jobb napjaimon sikerül lefaragnom 1500-2000 évet, kapok pár megjegyzést, miszerint olyan vagyok, mint egy festmény (legutóbb egy néni mondta, hogy olyan gyönyörû vagyok, mint egy botticelli kép), de ez a mai szépségideált tekintve sajnos nem túl hízelgõ. Én elfogadtam magam ilyennek, próbálom elõnyömre változtatni, szoktam rajta viccelõdni..én ilyen vagyok, védjegyként fogom fel, nem veszem véresen komolyan..és még így is van olyan, aki szeret, már három éve. :) Üdv, egy antik görög szobor. ui.: Ha nem hiszel nekem, akkor írj privát üzenetet, és küldök képet : D Fel a fejjel, te csak 5-600 évvel vagy lemaradva. :)

Ne is mondd, az én arcom olyan, mint egy ókori görög-római mûalkotás. : D Mindenkinek feltûnik, szokták is mondani (a hajam hosszú és hullámos, gyakran félig feltûzöm, és van egy kék, lazább ruhám, amiben aztán teljes az összhatás).. Én rendszeresen sminkelek, de ez az arcomon nem változtat.A barátom szépnek tart, és elismerem, hogy anno elmentem volna Aphroditénak is, csak hát azóta eltelt röpke 2-3 ezer év. : D ..Jobb napjaimon sikerül lefaragnom 1500-2000 évet, kapok pár megjegyzést, miszerint olyan vagyok, mint egy festmény (legutóbb egy néni mondta, hogy olyan gyönyörû vagyok, mint egy botticelli kép), de ez a mai szépségideált tekintve sajnos nem túl hízelgõ. Én elfogadtam magam ilyennek, próbálom elõnyömre változtatni, szoktam rajta viccelõdni..én ilyen vagyok, védjegyként fogom fel, nem veszem véresen komolyan..és még így is van olyan, aki szeret, már három éve. :) Üdv, egy antik görög szobor. ui.: Ha nem hiszel nekem, akkor írj privát üzenetet, és küldök képet : D Fel a fejjel, te csak 5-600 évvel vagy lemaradva. :)
Nem hinném, hogy olyan vészes a helyzet. :) Talán frizuraváltás, frizura szín váltás, és erõs sminkek segíthetnek. De szerintem ettõl lehetsz különleges. Nekem speciel jobban tetszenek a régi nõideálok mint a maiak. Akkoriban természetesség volt, nem mûmell meg felfújtlufi száj. Ha férfi lennék inkább választanék egy Mona Lisát mint egy Vokság Virágot! :D (Tudom, biztos én gondolom rosszul meg én vagyok a hülye meg ízlésficamos... :) ) Üdv.: egy mûvészettörténet hallgató
a sötét smink öregít, próbáld meg fekete tussal kihúzni a szemed, vagy füstösre árnyékolni a szemhéjadat! elõzõ válaszoló, tetszett a kommented:)
Hasonlítasz Mona Lisára? Szegénykém :(((
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, nagyon jól esik, amit írtál!
Sztem meg maradj meg ilyennek, amilyen vagy, ez nagyon egyedi, és biztos nagyon szép is lehetsz! én a helydben büszke lennék a hasonlóságra.
tudom, régi kérdés, de én is nagyon hasonlítok rá! :D nekem is sokan mondták már! volt, hogy egy ismeretlen bácsi is megszólított a buszmegállóban, mondta, hogy látott Párizsban a Louvre-ban. :D meg a piacon vásárlás közben is egy nõ. szintén buszon egy ismeretlen. és több kolléga, barát, ismerõs is megjegyezte már. szerintem örülj neki, a fõnöknõm is mondta pár hete, hogy mennyire klasszikus arcom van, reneszánsz vonásokkal, és hogy szerinte ez nagyon tetszik a férfiaknak. :)

Ha az en skype-mon mas akar belepni uj jelszoval, uj nevvel akkor annak a skypeMe nem mukodik, nincsenek hivasai. Ha vissza lepunk az enyemre akkor vannak hivasok. Miert?

Legjobb válasz: Szia! én is skype-os vagyok,de a skypeMe-nek nincs semmi értelme,nem érthetõ mit akarsz ezzel azokkal vagy kapcsolatban ,akiket felveszel a partnerlistádra-nézd meg-ez lesz a titok nyitja.-ha másik fiókot nyitsz,ott újra fel kell venned õket

Szia! én is skype-os vagyok, de a skypeMe-nek nincs semmi értelme, nem érthetõ mit akarsz ezzel azokkal vagy kapcsolatban , akiket felveszel a partnerlistádra-nézd meg-ez lesz a titok nyitja.-ha másik fiókot nyitsz, ott újra fel kell venned õket

Elvileg, ha az utolsó meszimtől nézem, akkor 20 hetes vagyok. A dokim szerint (az ultrahang alapján) viszont csak most lett lettem 18 hetes. Most hány hetes terhes vagyok? Mindenki mást mond.

Ezt még 14 hetesen állapították meg, hogy 12 hetes a magzat. De már nem csak én érzem a babát, hanem akkorát rúg, hogy bárki aki a hasmra teszi a kezét. Nem hiszem, hogy 18 hetesen ez lehetséges lenne. Õ az els? babucim. Viszont mindenki ugy számol, hogy 18 hetes vagyok. Kicsit aggódok, hogy még se jól számolnak és az afp-t még se 16 hetesen hanem 18 hetesn vették le. Csak most fogom megtudni az eredményét. Kíváncsi lennék a véleményetekre.

Legjobb válasz: Utolsó mensi szerint nekem 26 hetesnek kéne lennem, de már az elejétõl kezdve 2 hetes csúszásban vagyunk. Az Uh a mérvadó. Szóval, ha aszerint 18 hetes vagy, akkor 18 hetes vagy. És lehet 18 hetes babó mocorgását is kézzel érezni, látni.

Utolsó mensi szerint nekem 26 hetesnek kéne lennem, de már az elejétõl kezdve 2 hetes csúszásban vagyunk. Az Uh a mérvadó. Szóval, ha aszerint 18 hetes vagy, akkor 18 hetes vagy. És lehet 18 hetes babó mocorgását is kézzel érezni, látni.
Szia! Igazság szerint, az orvosok se tudják napra pontosan megmondani. Csak gondolj bele abba, hogy egy 40. hétre született egészséges baba lehet 2500 g, és lehet 4000 g is. Azt írod, hogy ha a pocakodra rakják a kezüket akkor már érezni, szerintem akkor elképzelhetõbb, hogy 20 hetes vagy, de ez sem biztos. Az afp-t nekem is késõbb vették le az elsõ kislányomnál, mert el voltam számolva és magas is lett. Azután vettek ismét vért és ellenõrizték az afp-t és elküldtek egy jobb felbontású ultrahangra is, de nem találtak rendellenes dolgot. Az afp egyébként is sokszor olyan adatot mutat, ami nem megfelelõ és mégsincs semmi gond. A lényeg, hogy ne idegeskedj, mert azzal ártasz a legtöbbet a babának. üdv. Csilla ( 2 gyerekes anyuka)
Nekem 18 hetesen nem csak kézzel érezhették, hogy a baba mozog, rugdal, hanem látni is lehetett már a hasamon. Szóval ezen nem múlik semmi. Az AFP meg ha rossz eredményt ad, akkor majd további vizsgálatokat csinálnak, tehát nem kell izgulni miatta. (Sokszor a jó idõben elvégzett AFP vizsgálat is hamis eredményt ad.) Szerintem ezen ne idegesítsd magad! Tök mindegy mennyi idõs vagy, legyél egészséges és örülj a babádnak, õ ugyis akkor születik meg, amikor õ akar.

Mit csináljak, ha anyósom nem vérszerinti, és ha az unokáról van szó, folyton olyanokat mond, (még mások előtt is), hogy nem az igazi unokám, de ezt csak én mondhatom, más ha mondja annak kikaparom a szemét?

Én sosem mondom, hogy te nem vagy az igazi mamája, én elfogadtam ?t, (annak ellenére, hogy a mi kapcsolatunk nem valami fényes). Sajnos elég fura személyisége van. Sért?dékeny, neki mindig igaza van, amit ? mond az megfogadandó, mert az a helyes, és higyek neki, ? már tapasztalt... A lényeg az, hogy nem tudom hogy hozzam a tudtára, hogy nem veszem másodlagosnak?

Legjobb válasz: Szerintem el kell neki mondani, hogy nektek ez rosszul esik, és döntse el, hogy most akkor akar-e nagymama lenni vagy nem, de a döntését el kell fogadnotok akkor is, ha nem. Az hogy sértõdékeny nem jogosítja fel, hogy ilyeneket mondjon, másokat sértegessen. Egy kapcsolatban mindenkinek alkalmazkodnia kell, különben sosem lesz jó, sosem lehet jobb.

Szerintem el kell neki mondani, hogy nektek ez rosszul esik, és döntse el, hogy most akkor akar-e nagymama lenni vagy nem, de a döntését el kell fogadnotok akkor is, ha nem. Az hogy sértõdékeny nem jogosítja fel, hogy ilyeneket mondjon, másokat sértegessen. Egy kapcsolatban mindenkinek alkalmazkodnia kell, különben sosem lesz jó, sosem lehet jobb.
Szerintem is beszélni kéne vele és rákérdezni, vállalja-e a nagymamaszerepet, még ha meg is sértõdik. Ha nem akar nagyi lenni, félnagyi ne legyen. Hivatkozz a gyerekre, szerinte hogy esik neki (nem tudom mekkora, ha kicsi, akkor késõbb) ha nem vállalják fel? És a "nagyinak" hogy esne, ha mondjuk az oviban a gyerek úgy beszélne róla, hogy a mûnagyi?? A párodra remélem számíthatsz és kiáll mellettetek. Sok sikert!
Utálom az anyósokat... Család ellen viszont nincs orvosság. Õk a szükséges rossz... Próbálj Vele beszélni errõl. Hátha.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!