Találatok a következő kifejezésre: Ha az külföldön dolgozik (29 db)

Ha valaki külföldön dolgozik, és ott van bejelentett állása, és csak néha jár haza Magyarországra, annak is kell fizetnie ezt az egészségügyi járulékot? (eddig munkanélküli volt, és most külföldön kapott bejelentett állást) (5100 ft)

Legjobb válasz: nem kell, viszont a nav-nál be kell jelentened hogy külföldre távozol, és nem kívánod fizetni a tb-det itthon. ha nem jelented be visszamenõleg elég sokat kell majd fizetned. ezt múlt héten hallottam.

nem kell, viszont a nav-nál be kell jelentened hogy külföldre távozol, és nem kívánod fizetni a tb-det itthon. ha nem jelented be visszamenõleg elég sokat kell majd fizetned. ezt múlt héten hallottam.
A kérdező hozzászólása: köszi, és mi az a nav?
nemzeti adó és vámhivatal, a volt apeh.
A kérdező hozzászólása: köszi
Hova vagy bejelentve? Külföldön vagy itthon?
A kérdező hozzászólása: Ha külföldön vagyok bejelentve.
Akkor külföldrõl kapod majd a gyedet, ha megfelelsz az ottani összes feltételnek.

Mit szólnátok hozzá ha a külföldön dolgozó férjetek hétvégenként ha hazajönne az ideje nagyrészében a szüleinél lenne a gyerekekre és rátok nem szánna idõt?

Teljesen úgy gondolja a férjem,hogy mivel õ külföldön dolgozik már nincsenek kötelezettségei ha hazajön . Rokonokhoz jár azok ügyeit intézi ,rólunk teljesen megfeledkezve. Én is dolgozom itthon ,minden rám marad és õ még hétvégenként is teljesen szabadon jár ,kel ,kikéri magának,hogy én beleszóljak a dolgaiba . Fontosabbak a rokonai,külföldi kollégái mint a családja.

Legjobb válasz: én is azt mondanám neki:hogy ha boldogabb vagy nélkülem,akkor váljunk el..

én is azt mondanám neki:hogy ha boldogabb vagy nélkülem, akkor váljunk el..
Hát. Én is elválnék tõle.Ha ennyire "fontos" neki a családja, akkor éljen boldogan anyucival és a barátaival.
Szépen elválnék, úgy se tûnne fel neki.
"Rokonokhoz jár azok ügyeit intézi , rólunk teljesen megfeledkezve. " Azért a miért sem mindegy. Mert ha a rokon a szülõk akik 0évesek falú végén és a számlákat helyettük valakinek be kell fizeti, mert mondjuk a mennyük feléjük se néz akkor teljesen érthetõ. Miért lenne szabadságon hétvégén, dolgozik a rokonnal otthon mint te.
Utolsó teljesen egyetértek vele. (Vagy még el sem vették õket)
13-as, miért, szerinted ez egy teljesen normális, kiegyensúlyozott kapcsolat apró, mindennapi hibákkal?
15-ös Miért szerinted egybõl válnia kellene a kérdezõnek? Csapott-papot ott hagyni? Mindegy mi lesz a gyerekekkel? Mert akkor külön gratulálok neked..szerintem simán meg lehet ezt beszélni..kíváncsi lennék rá hogy akik itt osztják az észt h váljon el a kérdezõ h te/ti mit tennétek mert tuti nem válnátok..ilyenek a magyar emberek sajnos..nyilván a kérdezõ tanácsot kért itt, segítséget h hogyan tudná ezt megoldani..ha válni akarna nem ide írt volna..de gratulálok ehhez a felfogáshoz..
Igen, normál körülmények között simán meg lehetne beszélni. Ebben az esetben viszont ez volt a válasz a problémákra: "kikéri magának, hogy én beleszóljak a dolgaiba " Nos, ez minden csak nem normális. A gyerekeknek meg ahogy elnézem teljesen mindegy, így meg úgy sincs apjuk. Valamiért sokan úgy gondolják, hogy az a legjobb ha a gyereknek van apja. Szerintem nem minden esetben. És igen, én már rég elváltam volna hasonló helyzetben.
Egyébként meg a kérdezõ azt írta, hogy mit szólnánk. Én ezt.
Akkor neked gratulálok xD
Nyilván akik azt tanácsolták válj el..az õ házasságuk tökéletes..tökéletes férjjel...miközbe lehet az õ férjük olyan hogy nem hogy elválni de hozzá menni se volt érdemes..utálom az ilyen álszent rosszindulatú embereket...
Beszéltél már vele ma errõl? Sikerült valamit kitalálni?
csak azt tudom mondani, hogy beszélj vele!!!!
A kérdező hozzászólása: Reggel 9:40 -kor hívott, hogy egy jó óra mulva hazaér most ért haza sajnos:-\
A kérdező hozzászólása: Természetesen dolgozom, egészségügyben több mûszakban.
És te dolgozol?
esetleg azt még kipróbálhatnád, hogy, hogy amikor a munka után amikor várhatóan hazajön, akkor téged/titeket se találjon otthon (menj el barátnõhõz, vagy bárhova) csak hogy érezze hogy te is jól el vagy nélküle. lehet hogy észbe kap, és megpróbál változtatni
Így is egyedül vagy mindenre úgy tûnik. Ha neki azok a dolgok fontosabbak mint Ti akkor sok értelme nincs ennek. Csak Te szomorkodsz idegeskedsz emiatt. Szerintem adj neki esélyt, higy elmondhassa miért viselkedik így.Valamint kérdezd meg képes és akar-e változtatni ezen. Ha nem én elválnék mert akkor nem.Titeket tekint a családjának. Sajnos.:-(
Meg tudnád oldani a gyerekekkel együtt, hogy idõzítesz a férjed hazajövetelénél:remélem van barátnõd akivel eltölthetsz egy napot.A szüleid a közeledben laknak vagy távolabb kerültél tõlük? Megengedheted magatoknak a kirándulást? Felesleges veszekedni, de ha nem vagy jelen és amikor jön akkor érezni fogja milyen az akit nem várnak? Neked is nagyon-nagy szükséged lenne a kikapcsolódásra a monotónia miatt, próbálj meg egy kicsit lazítani, hogy a gyermekeid miatt is sokáig bírjad!
De áruld már el kérlek, hogy miért? Olvastad gondolom, a megbeszélés nem segít. Ez lenne manapság a normális egy házasságban? Hogy boldogtalan legyen az ember? A tied is ilyen?


Ha valaki külföldön dolgozik, de ott nincs bejelentve, mert ismerősének segít, akkor nem lehet baja az APEH felé? Fizeti maga után a TB-t havonta itthon.

Legjobb válasz: Az APEH felé nem lehet baja. Az már esélyesebb, hogy a külföldi adóhatóság felé lehet baja.

Az APEH felé nem lehet baja. Az már esélyesebb, hogy a külföldi adóhatóság felé lehet baja.
Külföldön nagyobb gond lehet abból, hogy feketén dolgozik.PL: Angliában ha elkapnak egy fekete munkást 1000 font pénzbírság, és haza küldik..
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat.

Érezte már akinek a férje külföldön dolgozik, hogy egy idő után nagyon eltávolodtatok és ha amúgy sem működött jól a házasság, sok feldolgozatlan sérelem volt már, hogy végre megérett az elhatározás a válásra a megalkuvás helyett?

Legjobb válasz: Nagyon sajnálom ,ha nálatok ez a helyzet !!! Nekem is külföldön dolgozik a párom évek óta ,de szerencsére (lekopogom ! ) egyáltalán nem távolodtunk el ,érzéseink sem fakultak .A hazalátogatások is viszonylag sûrûek,a legtöbb idõ 6 hét volt egymás nélkül, de az utóbbi idõben 2-3 hetente hazajön. Mi tervezzük ,hogy kiköltözünk,mert azért nem egy életcél igy élni . Mi a probléma nálatok ? Nem orvosolható ? Ha a távolságból adódik ,nem gondoltátok,hogy jobb lenne ha a férjed hazajönne ,vagy te/ti mennétek utána ?

Nagyon sajnálom , ha nálatok ez a helyzet !!! Nekem is külföldön dolgozik a párom évek óta , de szerencsére (lekopogom ! ) egyáltalán nem távolodtunk el , érzéseink sem fakultak .A hazalátogatások is viszonylag sûrûek, a legtöbb idõ 6 hét volt egymás nélkül, de az utóbbi idõben 2-3 hetente hazajön. Mi tervezzük , hogy kiköltözünk, mert azért nem egy életcél igy élni . Mi a probléma nálatok ? Nem orvosolható ? Ha a távolságból adódik , nem gondoltátok, hogy jobb lenne ha a férjed hazajönne , vagy te/ti mennétek utána ?
A távolság általában segít kiválasztani az utat, hogy együtt vagy külön. Erre mondják, a távolság a kis tüzeket felszítja, a nagy tüzeket fellobbantja. Nem szabadott volna úgy munkát vállalnia külföldön, hogy elõtte nem rendezitek a megromlott kapcsolatotokat. Beszéljétek ezt meg, hogy tudtok -e és akartok -e javítani a kapcsolaton. Ha nem, akkor jobb minél elõbb külön úton elindulni!
Nem a külföldi munkával van a baj, hanem hogy eleve nem mûködött a házasság. A távolság kihozza a kapcsolat lényegét. Ha szoros, akkor szorosabbá teszi, ha nem mûködik, akkor borul a bili. Tedd fel magadnak a kérdéseket, helyre akarod-e hozni kettõtök között? Helyre tudjátok-e hozni? A pároddal szeretnél-e maradni, vagy el tudod képzelni az életet mással is? Szereted-e még és õ téged? Meg tudjátok-e beszélni az említett sérelmeket, túl tudtok-e rajtuk lépni, õszintén meg tudtok-e egymásnak bocsájtani? Mert ha bármelyikre is nem a válasz, akkor lehet, hogy végleg kihûlt a dolog, és csak raboljátok egymás idejét. Talán a külföldi munkalehetõség sem véletlen. Talán pont azt segít eldönteni, hogy itt a vége.

4 gyereke van a férjemnek, külföldön dolgozik, 1 gyermek után fizet gyerektartást, hivatalosan mennyit ítélhetnek? Hogyan zajlik egy per, ha az egyik fél külföldön él, dolgozik?

Legjobb válasz: Kinti munkájának a magyar fizetése alapján ítélnek. A fizetése 50% oszlik szét a 4 gyerek között, így 12,5 % jár. Szóval ha kint pék akkor a magyar pék átlagfizetését veszik alapul és az alapján ítélnek.

Kinti munkájának a magyar fizetése alapján ítélnek. A fizetése 50% oszlik szét a 4 gyerek között, így 12, 5 % jár. Szóval ha kint pék akkor a magyar pék átlagfizetését veszik alapul és az alapján ítélnek.
Elso felre ertette gondolom.... Mivel mar csak 1gyermek utan fizet igy a fizetese( nem a kinti ber, hanem a hazai valtozata) utan vonnak 20%-ot...
akkor az osszes gyerekre osztodik a magyar megfelelo fizetes max 50%. tehat 12.5% /gyerek Nyugodj meg nem a kulfoldi fizetest veszik alapul.
A kérdező hozzászólása: 4 gyerek van. Ebbõl 3 külföldön apukával és velem(közös gyermekek), elõzõ házasságból 1 Mo-on anyukájával.
a kerdes nem ertelmezheto szamomra Hany gyerek van es hol elnek ? miert fizet csak egy utan stb.
A kérdező hozzászólása: Megnyugodtam, köszönöm!!!!!!
De hogy kapna 20% ha 4 gyereke van. Attól, hogy három vele él még számolnak velük hisz rájuk is kell költeni.
megnezik a munkakoret annak a magyar fizetes megfelelojet veszik alapul es annak a 20% kapod hiaba keres tobb ezer eu neked abbol nem jut igy igazsagos a dolog hiszen kulfoldon minden 10x tobbe kerul mint itthon.
Maximum 20%-ot bocsi *
A kérdező hozzászólása: Komolyan? És ez biztos forrás? :O
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, megnyugodtam. Félreértés ne essék, én nem a gyerektõl sajnálom, hanem anyukától, aki egy alkoholista és életében nem dolgozott. Na az én férjem azért ne dolgozzon, h õt is eltartsa, és h piára legyen pénz.

Külföldön mennyit lehet keresni, ha az ember mondjuk laboros, vagy szimpla kórházi dolgozó?

Gondolok most itt Angliára, és Kanadára. Mi kell ahhoz, hogy valaki laboros legyen?

Legjobb válasz: Van egy kedves barátnõm,õ laborosként dolgozik Angliában. Egyszer amikor beszélgettünk, valahogy megemlítette hogy majdnem 2000 fontot keres..De õ nem mérvadó,mert diplomás nõ,és született angol. De azt tudom,hogyha külföldi laborosként akar dolgozni kint,akkor különbözeti vizsgákat kell tennie,mert bár hiába van diplomád,vagy gyakorlatod,az angolok elvárják a több különbözeti vizsgákat.Ha meg is szerzed (csak pénzkérdés) akkor sem fogsz az elején ennyit keresni,de nem is leszel minimálbéres. Kórházban mint segédápolónõ dolgoztam én is,de az ápolónõket külföldön sem fizetik meg olyan jól,akárcsak otthon.Sokkal többet dolgozol mint amennyi pénzt kapsz érte. 39/N

Van egy kedves barátnõm, õ laborosként dolgozik Angliában. Egyszer amikor beszélgettünk, valahogy megemlítette hogy majdnem 2000 fontot keres..De õ nem mérvadó, mert diplomás nõ, és született angol. De azt tudom, hogyha külföldi laborosként akar dolgozni kint, akkor különbözeti vizsgákat kell tennie, mert bár hiába van diplomád, vagy gyakorlatod, az angolok elvárják a több különbözeti vizsgákat.Ha meg is szerzed (csak pénzkérdés) akkor sem fogsz az elején ennyit keresni, de nem is leszel minimálbéres. Kórházban mint segédápolónõ dolgoztam én is, de az ápolónõket külföldön sem fizetik meg olyan jól, akárcsak otthon.Sokkal többet dolgozol mint amennyi pénzt kapsz érte. 39/N
állás.az álláshoz pedig szakképzettség, és természetesen nyelvtudás.

Ha az apa külföldön dolgozik és hetente kap fizetést, a gyerektartást hogyan állapítják meg?

Legjobb válasz: Most ha százalékban van megállapítva, akkor teljesen mindegy, hogy egy hónapban hányszor és milyen valutában kapja... Amúgy ilyen esetben célszerûbb fixet megállapítani. Amúgy az is kérdés, hogy mennyire legálisan kapja hetente külföldön a bérét. És hogy hol van az a külföld... Mert az sem mindegy.

Most ha százalékban van megállapítva, akkor teljesen mindegy, hogy egy hónapban hányszor és milyen valutában kapja... Amúgy ilyen esetben célszerûbb fixet megállapítani. Amúgy az is kérdés, hogy mennyire legálisan kapja hetente külföldön a bérét. És hogy hol van az a külföld... Mert az sem mindegy.
A kérdező hozzászólása: Angliában, és be van jelentve. Szóval fix összeg az jobb? Köszi!

Szerintetek hogyan alakítható ki a baba és az apa közötti kötõdés, ha az apa külföldön dolgozik és csak pár hetente jön haza?

A helyzet kicsit összetettebb, de a lényeg az, hogy a szülésnél és utána kb. egy hónapig itthon lesz velünk az apuka,de ahogy eddig is, utána is csak 5-6 hetente tud hazajönni. Attól tartok, hogy így nem lesz meg köztük a kellõ apa-gyerek viszony. Jelenleg nincs lehetõségünk arra, hogy változtassunk a helyzeten.2-3 évig még biztos így lesz. Elsõsorban olyanok véleményére, tanácsára és tapasztalatára lennék kíváncsi, akik hasonló cipõben járnak.

Legjobb válasz: Sajnos sehogy. Az én apám is külföldön dolgozott anno, ugyanígy. Nem vett részt a gyerekkoromban. 3-4 hetente járt haza egy hétvégére, néha egy hétre. És a szüleim kapcsolata is megromlott. Válás lett a vége (13 éves koromban). Nem állítom, hogy csak ez volt az okuk a válásra (mármint a távkapcsolat), lehet, hogy anélkül sem maradtak volna együtt, de ez már nem fog kiderülni. Miért nem költöztük ki ti is a babával? Ez lenne a legjobb mindenkinek. így van esélyetek, mint normális család. Ne haragudj, ha meredek, amit írtam, de így nagyon kevés esélyetek van.

Sajnos sehogy. Az én apám is külföldön dolgozott anno, ugyanígy. Nem vett részt a gyerekkoromban. 3-4 hetente járt haza egy hétvégére, néha egy hétre. És a szüleim kapcsolata is megromlott. Válás lett a vége (13 éves koromban). Nem állítom, hogy csak ez volt az okuk a válásra (mármint a távkapcsolat), lehet, hogy anélkül sem maradtak volna együtt, de ez már nem fog kiderülni. Miért nem költöztük ki ti is a babával? Ez lenne a legjobb mindenkinek. így van esélyetek, mint normális család. Ne haragudj, ha meredek, amit írtam, de így nagyon kevés esélyetek van.
Hát ez nagyon nehéz. Az az 1 hónap nagyon jó lesz, foglalkozzon majd apa is sokat a kicsivel. Ha elmegy lehet, hogy picit megváltozik a gyerek viselkedése, mert akármilyen pici is de érzõ lény. Ha tudtok skypolni akkor vele együtt tedd, ha telefonon beszéltek néha tedd oda a kis füléhez, hogy hallja. Fontos a kontaktus. Amikor pedig itthon lesz foglalkozzon sokat a kicsivel.
Ti tudjátok. Csak sajnos ennek is megvan az ára. :( Kívánom, hogy jobban sikerüljön, mint nekünk anno. Talán annyi pozitívum van, hogy a fejlettebb technika révén most már van Skype, meg ilyenek. bár a közös hancúrozást semmi nem pótolja. Látom az enyémeken, tiszta apafüggõ mindegyik...
11-es! Én is imádtam az apámat. Anyám elbeszélésébõl tudom, hogy minden alkalommal, amikor kiutazott, másnapra belázasodtam. :((
A kérdező hozzászólása: Tudom, hogy sokan ebbe a "hibába" esnek. Mi addig szeretnénk ezt csinálni, amíg megalapozzuk a késõbbi életünket (tehermentes ház, autó, egy kis tartalék), hogy aztán itthon "csak" megélni kelljen az itteni fizetésbõl. De mint tudjuk, "Ember tervez....", szóval majd látjuk. Nincsenek luxus igényeink, ezért is látom benne a lehetõséget.
13, nálunk - egyelõre - nem viseli meg a gyerkõcöt, és mi sem tervezzük ezt sokáig így csinálni. Amúgy 1 éves kora elõtt egyáltalán nem is kereste hol az apja.
Most mondjam azt, hogy "mindenki ezt mondja". Csak ismételném magamat. Tényleg a segítõ szándék vezetett, nem bántásnak szántam semmiképp, a családi életetek van kockán, ezt azért jó ha tudod. Mert a gyereke-apa kapcsolat sikerül ahogy sikerül majd, de a ti kapcsolatotok is változni fog. AZt mondod a szüleiddel szoros a kapcsolat, akkor nyilván ha egyedül leszel a babával, sokat leszel náluk. Ez is egy "nagyszerû konfliktusforrás" alapja a pároddal késõbb. És változni fogsz Te is anyaként (ez szinte törvényszerû, amikor anyává válunk), és a férjed ezt a változást nem fogja napról-napra megtapasztalni, csak nem fogja érteni, hogy "milyen lettél". És persze ez is elsülhet jól, csak nagyon sok a buktató. Én a magam részérõl egy házért nem adnám oda a családi életünket, az biztos. Azért sok sikert Nektek, szívbõl kívánom, hogy megtaláljátok a boldogságot!
Attól hogy mások ezt mondják, mi tényleg nem fogjuk már sokáig csinálni... ezt már eldöntöttük hogy meddig és nem változtatunk rajta. Lehet ezt okosan is csinálni, úgy hogy ne menjen rá a család. Azt nem csodálom hogy a tiétek ráment, hiszen mint írtad 13 éves voltál amikor még mindig kint volt édesapád...
Nálunk is ez van! Másfél éves a kicsi és imádja az apját! Pedig semmit nem kellett tenünk érte, hogy külön foglalkoztt volna vele! Megszokta a kicsi, hogy ez van, neki ez a természetes!
Akkor nálunk biztos a párom valamit nagyon jól csinál, mert mint mondtam a gyerek imádja! Igen, szerintem is ez inkább emberfüggõ nem helyszínfüggõ...
A kérdező hozzászólása: Amennyit ezért a házért küzdöttünk, kizárt... fõleg, hogy a teljes felújítás is most lett kész. Persze a baba az elsõ...de a kiköltözés azért sem jó, mert ahol dolgozik, olyan drága az élet, hogy annyink sem maradna, mint most...Sõt.
Tudod ebben az a nehéz, hogy sokan így kezdik, hogy csak 2-3 év. Aztán az gyorsan elrepül, csábít a kinti nagyobb fizetés, meg "drágám ha még egy évet maradnék, autót is tudnánk venni, vagy nyaralhatnánk külföldön stb. stb. Itthon meg nem lesz könnyû újra bedolgoznia magát (bár nem tudom mi a szakmája). És akkor máris hipp-hopp 5-10 év lesz belõle... :(
Bocs a házat.
És ha jó pénzért kiadnátok addig itthon a lakást?
A kérdező hozzászólása: A kiköltözõs ötlet nem lenne rossz, ha nem épp azért lenne kint a párom, hogy az itthon vásárolt házunk hitelét ki tudjuk fizetni. Én is gondolkoztam rajta régebben, de ami azt illeti, nem szívesen hagynám itt a családomat sem és úgy érzem, hogy kint nem találnám meg a helyem... [email protected] ügy ez egyébként és egyre többen fognak így élni, mert aki csak tud és teheti, megy külföldre dolgozni...
Igen, én is olvastam. De a kapcsolatot az elején kell kialakítani, nem a gyerek 4-5 éves korában. Az elsõ évek a legérzékenyebbek. Azt én is aláírom, hogy biztos minden férfi más, és lehet, hogy Kérdezõ férje (vagy másik válaszolóé) olyan, akinek a kapcsolatkialakítás a gyerekkel szuperül megy és rögtön gördülékeny, de nem egy férfi van, aki még ha együtt él is a család, csak nehezen rázódik bele az apaszerepbe, meg kell szoknia, hogy apa, és hogy ez mivel jár, illetve hogyan tud a babával kapcsolatba kerülni, hiszen az elején ez nehéz lehet, ha amúgy a nõ gondozza. És ehhez egy hónap kevés.
Utolsó! Azt írja a kérdezõ hogy 2-3 évig lesz így... gondolom utána itthon akarnak élni együtt. Nyilván ezért nem költöznek ki!
Mi hasonló cipõben járunk, párom havonta jár haza pár napra, a gyerkõc 2 éves. Ettõl függetlenül csodálatos viszony van kettõjük között, imádja az apját! Amikor itthon van, rengeteget foglalkozik vele.
A kicsikénk 3 hónapos volt, (most 1 éves) amikor a férjem Németországban vállat munkát. Persze muszáj volt. Ha lett volna más megoldás azt választjuk. Rettenetes mindenkinek. Semmit nem ér a pénz, ha nincs együtt a család! Mi alig várjuk, hogy kiköltözhessünk hozzá. Skype-olunk sokat, de az érintés, a közelség, a meghittség hiányzik. Semmi nem pótolja az együtt töltött idõt, sem ház, sem autó, sem tartalék!

Ha esetleg bevezetik, hogy külföldre távozó diplomásoknak vissza kell fizeteni a taníttatásuk költségét, azt hogy fogja az állam ellenőrízni? Például ha én Kamcsatkában dolgozom majd ápolóként, mérnökként. Stb?

Legjobb válasz: Ha itthon megbecsülnék annyira a szaktudást, mint külföldön, akkor nem akarnának kimenni a diplomások. Azt ugyan lesheti bárki, hogy én ezért fizessek. És bátran le lehet pontozni, ennél többel is lehúznak ebben az országban, ez már nem oszt, nem szoroz :)

Ha itthon megbecsülnék annyira a szaktudást, mint külföldön, akkor nem akarnának kimenni a diplomások. Azt ugyan lesheti bárki, hogy én ezért fizessek. És bátran le lehet pontozni, ennél többel is lehúznak ebben az országban, ez már nem oszt, nem szoroz :)
tartom..
helyesnek tartok..nálunk a kórházban már jóformán csak külföldi orvosok vannak mert a magyarok külföldre mennek....fizessék csak ki kamatostól..
Úgy, hogy nem kapsz semmi igazoló iratot, amíg ki nem fizetted, amivel tartozol. Már nehogy az legyen, hogy én fizessem a Te kiképzésed árát...
Én pl. most megyek ki. És nem érdekel a csomó siránkozó akik azt nyomatják, hogy az ÉN PÉNZEMBÕL tanultál. Le sz& rom. jobb fizetés, jobb életkörülmény. Jöhet a lepontozás.
Kettes számú nagyeszû, és a külföldiek akik a helyükön vanna azok is fizessék vissza a saját államuknak? Ne beszélj már úgy az állam kasszáról, hogy "a te pénzed". Amit a te részed belõle, amit ténylegesen tõled vonnak le az kutyaszar ahhoz képest hogy amibe kerül hogy fenntarstanak egy iskolát. Tessék: visszakapsz valamit az adódból (töredéket, mert az nem csak oktatásra megy el), cserébe nem járhatsz felsõoktatásba. Fair?
A kérdező hozzászólása: annyit mondanék még ehhez, hogy manapság a szakmunkások sokszorosát keresik a diplomásoknak és õk már 18 éves koruktól munkába is állhatnak, míg egy egyetemista jobb esetben is csak 23 évesen, egy orvos meg sokall késõbb. de tényleg, ha már itt tartunk, legyen fizetõs az összes szakmunkásképzõ, OKJ-s képzés, gimnázium, ált. iskola ...is.
Sot, aki kimegy kulfoldre, az fizesse vissza az ovodai, alt. isk., es gimnaziumi tanittatasanak koltsegeit, ugye kedves hazafi? Istenem, csak fele ennyi hazafiasan gondolkodo lenne ebben az orszaban, sokkal elobbre tartanank. Irhattam volna rosszindulatu embert is.
Elfogytak az észérvek, indul a személyeskedés. A dolog innentõl fingreszelés.
>> Én saját költségemen tanultam... A rendelkezés azokra vonatkozna, akik az állam pénzén (a nép nyakán) tanultak. Ez esetben a visszafizetés rád nem vonatkozna, kedves pénzsóvár hálapénz-boríték begyûjtõ !!
A kérdező hozzászólása: Kifejtené bõvebben a hazaáruló - kommentes, hogy szerinte ez miért hazaárulás ?
Szóval akinek nem voltak kõgazdag szülei, akik fizették volna a költségtérítést, kimegy külföldre csak azért, mert ÉLNI akar, nem pedig vegetálni a fizetésébõl, az már hazaárulás? Az embereknek kéne összefogniuk, hogy élhetõbb legyen ez a hely. Arról nem is beszélve, hogyha a te gyereked tanult valamit és külföldön akar dolgozni, mert itthon nem tud szakmájában elhelyezkedni, amiért 5 évet tanult, akkor õt is lehazaárulóznád? Lefogadom, hogy igen.
A kérdező hozzászólása: Utolsó, ha Te költségtérítéses voltál az egyetemen/fõiskolán, akkor nyilván nem kéne még egyszer kifizetned a tandíjat, amit egyszer már kifizettél.
Jobb, ha nem adtok tippeket a Fidesznek, még komolyan veszik...
Azoknak nem kell tippeket adni :) En csak azt utalom, hogy amikor egy olyan temarol beszelgetunk, amibol vki vagy vmelyik part politikat akar csinalni, akkor az, aki vmivel nem ert egyet, az mindjart hazaarulo. Erre semmi szukseg.
"...Sot, aki kimegy kulfoldre, az fizesse vissza az ovodai, alt. isk., es gimnaziumi tanittatasanak koltsegeit, ..." Nem is rossz ötlet! - Mindent, ami állami pénzbõl valósult meg! Abban látom a problémát, hogy a diploma megszerzése eleve arról szól ebben az országban, hogy érdemi munkát lehetõleg ne kelljen végezni - és százezrekért hempereghessenek a felsõfokú képesítésû emberek életük végéig egy légkondicionált kuplerájban, amire az van az utcai fronton kiírva, hogy "munkahely". Nem tudom, hogy ezt tanítják-e külön az egyetemeken, fõiskolákon, de már viselkedésrõl meg lehet elég nagy bizonyossággal mondani valakirõl, hogy felsõfokú képesítéssel rendelkezik, - szinte sugárzik a gõg, a (vélt) "felsõrendûbbség" azokból, akiket áttapostak valahogy az egyetemi vizsgákon. Diploma! Egy papír, amellyel az utca embereként semmit nem ér senki. Minden embernek meg van a szerepe egy közösségben, - a Csatornatisztítótól a Köztársasági Elnökig, (amennyiben becsülettel elvégzi azt a munkát, ami a valós feladata a társadalmi szerepe szerint). Nem tudom, mitõl van "elszállva" a diplomások túlnyomó hányada, - ugyanolyan büdös a végtermék, amelyik belõlük pottyan ki az árnyéXéken, mint bármelyik "földi halandóé". A technikai része az elfecsérelt állami pénz visszaszerzésének, hogy nemes egyszerûséggel nem hagyhatja el az országot az, aki tartozik az apeh-nak, - de lehet kötni egyezményeket is, amelyek lehetetlenné teszik a külföldi munkavállalást az állam irányába tartozóknak. Az állami költségtérítésû oktatásban részesülteknek megelõlegezett az állam egyfajta bizalmat, amely bizalommal megpróbálnak visszaélni azok az emberek, akik ezt igénybe vették és semmit nem óhajtanak tenni ezért cserébe. A "társadalmi igazságérzet" azt is diktálja, hogy ne csak a rendvédelmieket, segélyezetteket csesztessék, hanem vegye ki a részét a "társadalmi igazságból" a felsõfokon képzettek hada is.
A kérdező hozzászólása: pfff.. Ne haragudj, de manapság a szakmunkás foglalkozást végzõ emberek nagyon gyakran sokkalta többet keresnek, mint a diplomások.
A kérdező hozzászólása: Tudod, visszatérhetnénk a régi rendszerbe is és mindenki mehetne nyaralni is SZOT üdülõbe, és nem tehetné ki a lábát az országból. Aki külföldre merészelne menni akár csak nyaralni is vagy épp külföldivel kötne házasságot, az pedig aljas m.cs.k.s hazaáruló, ugye ?
A kérdező hozzászólása: Egyébként rengeteg ember megy ki kétkezi munkát végezni pl. az Egyesült Királyságba. Róluk mi a véleményetek ? Aljas hazaárulók õk is, hogy külföldön lettek bolti eladók vagy épp építkezésen dolgozó munkások, ugye ? Ahelyett , hogy kifizették volna a "tartozásukat" a középiskoláért, szakmunk
A kérdező hozzászólása: ..szakmunkás képzésért, óvodáért.. stb. Ezzel szemben egy igazi "hazafi" gondolom egy napra sem tette még ki a lábát kis hazánkból, ebbõl a Kánaánból.Sõt, ha a gyermeke ilyet tenne, kitagadná és az így megtakarított pénzét az államra hagyná.
A kérdező hozzászólása: Annyit még hozzátennék a 13.49-eshez, hogy ahhoz képest, hogy elõítéletesnek és önelégültnek tartja az összes diplomás embert, õ maga az, aki elõítéletes velük szemben. Az meg, hogy ki milyen ember, az nem diplomától függ. Sõt, az sem diplomafüggõ, hogy ki és miért szeretne más országban letelepedni, mint ahol született, de mindegy..
Ma 13:49 Mire ez a felháborodás? Nem vettek fel 3, 2-vel az egyetemre, vagy kirúgtak az elsõ szemeszter után, mert nem tudtál levizsgázni statisztikából? Próbálkoztál kisegítõ iskolában??
nekem attól nem lesz a fizetésem sem több sem kevesebb. szóval nem értem a habzószájú embereket. én is adózok de ugyan mindegy, hogy mire költi el az állam. ha lenne egy olyan lehetõség, hogy a fizetésemet növelné belõle, persze hogy azt választanám. de az ilyen irigy mocsok emberektõl hányingert kapok aki úgy van vele, "ha nekem szar, legyen szar másnak is" férgek!!!
Aki ezt a visszafizetést helyesli, az hülye vagy félhülye. Én saját költségemen tanultam, én fizettem a tandíjt! Akkor én kinek és mit fizessek mégis vissza? vagy ki pénzelte az én "kiképzésemet", ha minden költséget én álltam? Jó lenne kevesebbet hõbörögni kicsit, tisztelt panelprolik...
Utolsonak: Hat ilyen ez az orszag, a nepesseg egyik fele kivandorol es hazaarulo lesz, a masik meg otthon marad a sok cigannyal es a kiszamithatatlan jovovel, hogy igazi hazafiakkent dolgozhassanak ehberert egy kulfoldinek!
A kérdező hozzászólása: meg jönnek ezek a példálózások a külfölddel, mikor még Amerikában is el lehet intézni, hogy kb ingyen tanítsanak.. De pl. csomó európai országban is.
A kérdező hozzászólása: De most komolyan, hogy lehetne ezt kivitelezni? önmagában azzal, hogy pl. nem adnak vkinek a diplomájáról hitelesített fordítást, szerinted el lehet intézni ? szerintem nem. és egyáltalán, ez felmenõ rendszerben vonatkozna a hallgatókra, vagy azokra is, akik pl. a törvény bevezetésekor még nem végeztek, de már rég a felsõoktatásban vannak. és ha 2011-2012-ben ezt elfogadja a kormány, onnan még mennyi idõ, hogy életbe lépjen ?
A kérdező hozzászólása: egyébként elmondanám azoknak, akik pl. azzal pedáloznak, hogy mondjuk az USÁban sincs ingyen a felsõoktatás, hogy ez marhára nem igaz. ismerek egy magyar családot, 3 egyetemista gyerekkel. Chicagoban laknak, kikölzöttek vagy 8-10 éve. na, nekik mindhárom gyereknek majdnem ingyen van az egyetem. egy kisebb összeget befizetnek talán , de a nagyobb részé állami támogatásokból megússzák .Mindhárom gyerek átlagos képességû diák és sima állami egyetemre járnak.
A kérdező hozzászólása: én õszintén szólva az ilyen véleményeknél azt nme értem, hogy nekik nincs családjuk ? szóval ha õk nem is, de a gyerekük, rokonuk, barátjuk...stb. se járt tanult soha felsõoktatásban ? mert akkor tudnátok milyen orbitális pénzekben van egy átlag családnak a gyerek akkor is, ha államilag finanszírozott képzésen van - utazás, koli/albérlet...stb. vicces lenne, ha pl. én is meg a tesóm is ki akarnánk menni külfödlre ( és a tesóm mondjuk azzal a diplomájával, amit pont az állam fizetett) és kikövetelné valaki, hogy fizessük már ki ezt a két diplomát is, összesn hármat a családban. én egyébként azokra sem vagyok irigy, akiknek 2 vagy több diplomájuk van ingyen, és remélem, hogy jól ki tudják használni.
A kérdező hozzászólása: Visszatérve az eredeti kérdésre : hogyan lehetne ezt kivitelezni ? ha vki kéri a diplomájának más nyelvre való fordítását és hitelesítését, az még szerintem nem jelenti azt, hogy elmegy/ el tud menni vele más országba dolgozni. egyébként is nagyon durvának és kivitelezhetetlennek tartanám, ha ilyesmihez kötnék a nemzetközileg érvényes diplomafordítások kiadását. szóval hogy lehetne ezt szerintetek kivitelezni ? én egyébként biztosan nem vezetném be, de ha pisztolyt tartanának a fejemhez, akkor is csak oylan emberekre akik pl. több mint 10 évig kint dolgoznak vagy ilyesmi.
A kérdező hozzászólása: és azt sem tudom, hogy be lehetne -e olanokra vezetni, akik már a felsõoktatásban vannak ??? vajon a képzési szerzõdésükben van ezzel kapcsolatban vmi ?
Persze, fizettessék vissza velük! Mi a f.sznak mennének el, amikor itthon is kapnak munkát nyolcvanezerért? Ja, hogy ebbõl nem lehet megélni, sõt megalázóan kevés? Gondolom téged ez sem érdekel, csak szajkózod a Vezér belédplántált gondolatait. A lojalitás oda-vissza mûködik barátom.
A kérdező hozzászólása: mit szólnátok inkább ahhoz, ha pl. az orvosoknak inkább jelentõsen megemelnék a fizetését, annak érdekében hogy ne vándoroljanak el ekkora létszámban és hogy ne kelljen helyettük külföldi munkaerõt felvenni ? vagy ha Pokorni ennyire "lojális", miért nem ajánlja fel pl. a vagyonát a felsõoktatás számára ? Pár embert abból is ki lehetne taníttatni.
A kérdező hozzászólása: De tényleg, hogyan lehetne ezt a rendszert egyáltalán kivitelezni ? Vkinek vannak ötletei ?
"Ha itthon megbecsülnék annyira a szaktudást, mint külföldön, akkor nem akarnának kimenni a diplomások" Nem azért mennek ki mert ott jobban megbecsül9k. Alulképzett félhülyékre kint sincs szükség.
"Én pl. most megyek ki. És nem érdekel a csomó siránkozó akik azt nyomatják, hogy az ÉN PÉNZEMBÕL tanultál. Le sz& rom. jobb fizetés, jobb életkörülmény. Jöhet a lepontozás." Jött. Viszont vissza már ne gyere soha. Köszönöm.
A kérdező hozzászólása: Jó. És mit gondolnátok, ha Ti vagy a gyereketek kerülnétek ilyen helyzetbe - még csak nem is karrierizmus és a jobb élet reményében, hanem például mert életetek párja egy külföldi lenne és kimennétek hozzá ? Mit éreznétek, ha jönne a csekk Pokornitól, hogy fizessél vissza 30 millió forintot az orvosi diplomádért ? És mi lenne, ha még csak nem is egy jól fizetõ országba kerülnél ? (Mielõtt bárki belém kötne, nem vagyok orvos és a családban sincs orvos és pillanatnyilag egyik családtagom sem készül külföldre.)
Valaki tanult valamit, ami nem büfé, de Magyarországon nem tud elhelyezkedni (na nem pont azért, mert tájékozatlan a munkaerõpiac világában, de mint tudjuk, a munkaerõpiac 5 percenként változik), viszont külföldön van rá kereslet és még álláshirdetésre is jelentkezne. Nem tudja visszafizetni a taníttatását, mert nincs munkája. Kint viszont lenne, de nem engedik ki. Csodálatos.
A kérdező hozzászólása: Amit a chicagoi magyar családról mondtam, az igaz. Õk gyakorlatilag NEM fizetnek, 3 átlagos egyetemista gyerek után.
>> Ha itthon megbecsülnék annyira a szaktudást... Félrebeszéltek. Nem arról van szó, hogy itthon nem becsülik meg, hanem hogy itthon nem fizetik meg eléggé. A kettõ nem ugyanaz. Persze, hogy itthon gyengébben fizetik meg, hiszen Mo. nem Svájc, itthon éppen ennyivel kisebb az életszínvonal. Nem csak az orvosokat fizetik rosszabbul, de a varrónõ, hentes, villanyszerelõ is annyival kisebb fizetést kap, mint svájci kollégája. Most akkor ezek is menjenek ki ? De a állattenyésztõnek is kisebb a jövedelme, mint a svájci állattenyésztõé !!! Akkor az állattenyésztõ is menjen ? Látjátok feleim, elvi kérdésekrõl van szó. A igazságosság és törvényesség azt kívánja, hogy aki (orvos) ingyen kapott valamit (kiképzést), abban a reményben, hogy a lakosságot fogja gyógyítani (praktizál) - az ne tolvaj módjára slisszoljon el (kihasználva a törvénykezési joghézagokat), amikor vissza kell adni a kölcsönt !
Amit Amerikarol irsz az igaz, de amennyire en tudom, egy allami egyetemen szerzett diploma erteke nem hasonlithato egy maganegyetemen szerzettehez. A hiteles forditast meg hogy tagadod meg, mikor azt magancegek is csinalhatjak. Szerintem amire te gondolsz az a közhiteles forditas, amit az OFI csinal, de arra meg semmi szuksege egy olyannak, aki kulfoldre megy, boven eleg a hiteles, a közhitelesrol azt sem tudnak hogy mi, ez ilyen magyar f+szsag. Raadasul nemtom mas diplomaja milyen, de az enyem ketnyelvu, szoval forditasra semmi szukseg. Ezt a visszafizettetest meg fogalmam nincs, hogy hogy gondoljak, legfeljebb raterhelhetik az illeto szuleire. Egy jogallamban termeszetesen nem tortenhet ilyen, de mivel Mo. nem jogallam, igy barmi lehetseges, lasd magantulajdon szentsege vs. magannyudijpenztarak. Mo.-n f+ingod nincs, hogy fel ev mulva mivel all elo a kormany.
kur.va könnyen kilehet vitelezni ne legyen senki eltévedve...aki meg külföldre megy az mind hazaáruló...
A kérdező hozzászólása: Árad itt mindenkibõl a jóindulat...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!