Találatok a következő kifejezésre: Ha az idöszakom (124 db)

Érdemes babázás időszakában főiskolára járni (ha majd felvesznek, ha majd jelentkezem) vagy ez az időszak inkább csak a babázásről jó, ha szól?

32 éves vagyok

Legjobb válasz: Nekem nagyon sok ismerõsöm van,aki baba mellett csinálta meg a sulit és rendkívül kimerültek,türelmetlenek.Nagyon fontos az elsõ 6 év a gyerekek életében,az elsõ 1-2 év pedig leírhatatlanul fontos,meghatározza az egész életüket.Gondolj bele milyen sok erõ-energia kell ahhoz,hogy vizsgaidõszakban a babáddal legyél,játssz vele.Õ még kicsi,nem érti,hogy anya miért tûnik el vagy miért nem vele foglalkozik.Mindemellett van akik csinálják a sulit,el is végzik.

Nekem nagyon sok ismerõsöm van, aki baba mellett csinálta meg a sulit és rendkívül kimerültek, türelmetlenek.Nagyon fontos az elsõ 6 év a gyerekek életében, az elsõ 1-2 év pedig leírhatatlanul fontos, meghatározza az egész életüket.Gondolj bele milyen sok erõ-energia kell ahhoz, hogy vizsgaidõszakban a babáddal legyél, játssz vele.Õ még kicsi, nem érti, hogy anya miért tûnik el vagy miért nem vele foglalkozik.Mindemellett van akik csinálják a sulit, el is végzik.
Én ugyan nem a fõsulit, hanem a középsulit csinálom baba mellett, ami nem ugyan az, de nem nehéz. Amikor a fiam született októberben, abban az évben iratkozam be levelezõs gimi 11. osztályába, mert még nincs érettségim. 8 hónapos gyerek mellett tettem idén elõrehozott érettségit, de õszintén szólva nem volt nehéz, és mondom ezt úgy, hogy mindkét tárgyból 90%-os lett az eredményem, a szóbeli maximális pontszámmal, és még dicséretet is kaptam érte. És nem érzem úgy, hogy elhanyagoltam volna a fiam. Néha nehéz, de megéri. A fõiskola persze teljesen más, de azt is meg lehet oldani, és minél többet tud az ember, annál többet ér. És ami még fontos, szerintem amíg te tanulsz, az egy remek lehetõség az apukának, hogy õ is kivegye a részét, mind a kötelességben, mind az örömteli pillanatokban.
Szerintem ez attól is függ, hogy mennyi segítséged lesz. Pl. apuka tud-e foglalkozni addig a babával, amíg te tanulsz vagy a házimunkában tud-e valaki (nagyszülõk) segíteni, hogy a szabadidõdet inkább a babával töltsd.
én 4 hónapos kisfiam mellett csinálom a sulit, nem megyek minden nap csak hetente 2 hetente 1 szer, az osztálytársak is segítenek, jegyzetek...stb. és meg tudom csinálni mindenbõl 3 ra vizsgáztam ez nekem bõven elég, most jön az utolsó évem és ezt is igy fogom megcsinálni szerintem meg lehet és mellette ugyanugy tudok a kicsivel is foglalkozni, de te tudod hogy mennyit birsz. sok sikert
Szia! Nekem az elsõ kisfiam 4 hónapos volt mikor elkezdtem a fõiskolát. az elsõ 3 évünk azzal telt, hogy a konzultációs heteket anyukáméknál töltöttük. Õk vigyáztak a kicsire. Én tülök autóztam, buszoztam a fõiskolára, mai napi 90 km oda-vissza út volt. amikor vizsgákra készültem férjem segített. Szerencsére a vizsgaidõszakok és vizsgák egybe estek azzal amikor ráérõsebb volt a munkahelyén. volt, hogy éjjel tanultam míg õk aludtak. A szakdolgozatot is meg tudtam írni idõben. Szóval ha van segítséged akkor könnyebb. Én sajnos itt ahol lakunk csak a férjemre számíthatok. anyósék szó szerint beszámíthatatlanok. Most már anyósnak errõl papírja is van. Szóval nem lehet rájuk bízni a gyerekeket. Nekem másod diploma volt nem viselt meg úgy mintha elsõ lett volna. Jó volt eljárni valahová a gyerkõc mellõl. S nem lett ez által kevesebb a kapcsolatunk. S anyukámékkal is tök kiegyensúlyozott a gyerek. Most épp ott nyaral és nem akar haza jönni. Szerintem ha nagyon akarod és van segítséged vágj bele. Ha nagyobb lesz szerintem nehezebben állsz neki te magad tanulni, ha épp neki kell segíteni vagy vele foglalkozni. Nekem ez a 3 év nagyon szép idõszak volt minden nehézsége ellenére. Most 6 hónapos a kicsi és megint szeretnék mellette tanulni. De még nem tudom hol és mit. Amit terveztem még nincs róla biztos információm.
Szerintem attól is függ, mennyit kell utazni, meg mennyi idõs a pici. Nekem 8 hónapos lesz a pici, amikor elkezdem a sulit újból. Addig majd a nagyszüleinél lesz, majd pedig a bölcsiben. Szerintem fontos, hogy az anya is tanulhassaon, valami mással is foglalkozhasson, ha van kedve és ereje hozzá. Különben az sem biztos, hogy vissza tud kerülni munkahelyre, vagy a munkahelyre. Éppen errõl szólnak a szociális intézkedések is. Csak jó lenne, ha újra gyes mellett tandíjmentesség lenne....
Én távoktatásban kezdtem el a sulit akkor, amikor a nagyobbik 3 éves volt. A kicsit az elsõ év után szültem. Szerintem semmi gond nincs a pici melletti tanulással, sõt hasznosan töltöd a gyes-en töltött idõdet, szellemileg a topon maradsz. Ha visszatérsz a munkaerõ piacra, akkor is pozitív lehet, ha mondod, hogy te nem egyszerûen otthon voltál 3 évig, hanem hasznosan, tanulással töltötted az idõt. Szóval vágj bele bátran.

Férfiak a párotok szülés utáni időszakában (kb 6 hét) megelégedtetek azzal ha a párotok máshogy elégített ki titeket? Át tudtátok vészelni ezt az időszakot?

Legjobb válasz: annyira faradtak voltunk, mivel a kicsi fiunk nem aludt, hogy az agyrol nem a szex jutott az eszunkbe.... 36f

annyira faradtak voltunk, mivel a kicsi fiunk nem aludt, hogy az agyrol nem a szex jutott az eszunkbe.... 36f
Ki bírtam várni a 6 hetet - vagy amennyit kellett - és nem vártam el a páromtól, hogy máshogy elégítsen ki. Õ sem szexelhetett addig, õ is kibírta; a gyerekek közös döntés voltak, azaz én is kibírtam a közös döntés nehéz oldalát is.
Bírjátok ki! Nem a fájdalom a lényeg, hanem a fertõzésveszély... nagyon súlyos szövõdményei lehetnek ilyenkor a szexnek, a méh nagyon érzékeny, sérülékeny. Nekem lett egyszer egy súlyos fertõzésem (nem szülés utáni szextõl, mástól), nem sokon múlott az életem, és nagy szerencsém van, hogy nem kellett eltávolítani a méhem, "csak" az egyik petevezetékem.
Ha nõ vagy, akkor már most az átlag felett teljesítesz azzal, hogy érdekel a kérdés...:)
Nem egészen a kérdésre válaszolva: gátvedelemmel szülj, és akkor nem kell kivárni a 6 hetet, és ugyanolyan jó lesz, nem fáj, stb. Én 4, 5 kilós babát szültem sértetlen gáttal, szülés után 3 héttel már finoman próbálkozgattunk.. :) De egyébként minden normális férfi kibírja, ne aggódj! Ha kényezted, az is nagyon jó!
Az én párom nem bírta elviselni:) Ezért már elsõ szülés után 3 héttel, második után 1 héttel szexeltünk:D
A kérdező hozzászólása: :) Jó hát akinél nem kellett annyit vágni, stb... meg hamarabb felépült... remélem én is ilyen leszek :)
A kérdező hozzászólása: Igen, az vagyok :)

Nálatok meddig tartott az az időszak, hogy ha mondja a gyerek, hogy pisilni kell, akkor rögtön rá kell ültetni a bilire vagy wc-re, mert különben becsurog?

Mennyi idő kb még megtanulja tovább visszatartani?Mi már lassan 1 hónapja hogy levettük a pelust,de még mindig sokszor becsurog.Így kimozdulni se lehet még sehova.

Legjobb válasz: Szerintem még kár volt elhagyni a pelenkát, mert még nem teljesen érett meg a szobatisztaságra. Ahhoz, hogy egy gyerek szobatiszta legyen, nem elég, ha felismeri a dolgot vagy az ingert, ahhoz hogy összeálljon az egész dolog és biztonsággal el lehessen hagyni a pelust ahhoz az is kell, hogy az ingert idõben tudja jelezni és a dolgot a bilihez vagy wc-hez érésig vissza tudja tartani. És amíg ezt nem tudja, addig nem lesz szobatiszta. Merthogy addig nem tudtok biztonsággal elmenni otthonról pelus nélkül, mert bárhol összepisilhatja magát. Szerintem ez még nem állt össze. Ha valahová mentek, szerintem nyugodtan adj rá pelenkát, akkor is lehet neki mondani, hogy szóljon, ha érzi, hogy kell és ha olyan helyen vagytok, akkor leveszed a pelust és tud pisilni, ha meg nem tud egybõl, akkor meg nem lesz gond, ha mégis bepisil. Otthon meg nem kell ráadni, mert azért otthon egyszerûbb átöltöztetni, ha mégis besikerül. Szóval én azt gondolom, hogy közel vagytok már, jó úton haladtok, de ez még nem a teljes szobatisztaság és ilyenkor még bizonyos helyzetekben add rá a pelenkát.

Szerintem még kár volt elhagyni a pelenkát, mert még nem teljesen érett meg a szobatisztaságra. Ahhoz, hogy egy gyerek szobatiszta legyen, nem elég, ha felismeri a dolgot vagy az ingert, ahhoz hogy összeálljon az egész dolog és biztonsággal el lehessen hagyni a pelust ahhoz az is kell, hogy az ingert idõben tudja jelezni és a dolgot a bilihez vagy wc-hez érésig vissza tudja tartani. És amíg ezt nem tudja, addig nem lesz szobatiszta. Merthogy addig nem tudtok biztonsággal elmenni otthonról pelus nélkül, mert bárhol összepisilhatja magát. Szerintem ez még nem állt össze. Ha valahová mentek, szerintem nyugodtan adj rá pelenkát, akkor is lehet neki mondani, hogy szóljon, ha érzi, hogy kell és ha olyan helyen vagytok, akkor leveszed a pelust és tud pisilni, ha meg nem tud egybõl, akkor meg nem lesz gond, ha mégis bepisil. Otthon meg nem kell ráadni, mert azért otthon egyszerûbb átöltöztetni, ha mégis besikerül. Szóval én azt gondolom, hogy közel vagytok már, jó úton haladtok, de ez még nem a teljes szobatisztaság és ilyenkor még bizonyos helyzetekben add rá a pelenkát.
Bocs, nem kötekedni akarok, de oké, hogy egyesek meg tudják oldani, hogy a kocsijukban visznek váltóruhát magukkal. De akinek nincs kocsija és mondjuk 25 km-t kell busszal utazni oda-vissza, mert ott van dolog és várni kell az indulásra, az mennyi ruhát vigyen magával és hol öltöztesse át a gyereket, ha éppen mondjuk a buszon pisil vagy kakil be? Meg úgy egyáltalán ez kit ne érintene rosszul? Akkor nem egyszerûbb akkor levenni a pelenkát, amikor már vissza is tudja tartani a gyerek a dolgot, vagyis várni 1-2 hónapot a teljes pelenkaelhagyással, amíg teljesen megérik rá a gyerek? Itt a környezetünkben mindenki úgy csinálta, hogy amikor látta a gyerekén a szobatisztaság jeleit, otthon nem adtak rá pelenkát, ha mentek valahová, akkor az elsõ hetekben adtak rá, illetve alváskor is. Majd mikor biztosan vissza tudta tartani a dolgot, akkor már nem adtak rá akkor sem, ha mentek valahová, csak éjjelre, majd pedig azt is elhagyták. Szerintem ez így sokkal egyszerûbb és biztonságosabb. Mármint aki nem tudja megoldani az átöltözgetést vagy akinek ez nem jelent gondot.
Fú, nem is tudom, ez nagyon fokozatos volt nálunk. Az elsõ idõszakban tényleg másodperceken múlott a dolog, aztán pár hét után már hamarabb szólt, és úgy egy év elteltével mertem neki azt mondani, mondjuk buszon hazafelé, hogy tartsd vissza, amíg hazaérünk, és gond nélkül kibírta még 10-15 percig. De tényleg fokozatosan nõtt az az idõ, amennyit lehetett várni.


Ha most kezdek járni állami f-es képzésre főiskolán, akkor ha időközben otthagyom (külföldi munkavállalás. ) tartozok bármilyen kötelezettséggel az állam felé, ki kell fizetnem azt az időszakot, amit jártam?

továbbtanulás,főiskola,f-es képzés

Legjobb válasz: Ha az elsõ félév végéig otthagyod, akkor nem kell visszafizetned semmit. Ha késõbb, akkor vissza kell fizetned az állami ösztöndíj felét.

Ha az elsõ félév végéig otthagyod, akkor nem kell visszafizetned semmit. Ha késõbb, akkor vissza kell fizetned az állami ösztöndíj felét.

Ha passzíváltatok egy félévet, akkor abban az időszakban kiléptetnek a Coedu-s rendszerből?

Levelező tagozaton vagyok Győrben.

Legjobb válasz: Tavaly diplomáztam a PTe-n Pécsen és még mindig be tudok jelentkezni, ha tudom a jelszavam.Elõtte pár évvel már csináltam itt egy képzést és arra az adatokra is rálátok és késõbb is ugyanaz maradt a jelszavam és a kódom. Ha passzív leszel az azt jelenti, hogy abba a félévben nem kell bejárnod, nem kell fizetned szóval semmit sem kell, és szerintem nem léptetnek ki.csak passzív leszel, nem vehetsz fel tárgyakat, nem vizsgázhatsz stb.. de ugye ezért leszel passzív, de attól még tudnak rólad "mindent". Remélem érted mire gondolok.

Tavaly diplomáztam a PTe-n Pécsen és még mindig be tudok jelentkezni, ha tudom a jelszavam.Elõtte pár évvel már csináltam itt egy képzést és arra az adatokra is rálátok és késõbb is ugyanaz maradt a jelszavam és a kódom. Ha passzív leszel az azt jelenti, hogy abba a félévben nem kell bejárnod, nem kell fizetned szóval semmit sem kell, és szerintem nem léptetnek ki.csak passzív leszel, nem vehetsz fel tárgyakat, nem vizsgázhatsz stb.. de ugye ezért leszel passzív, de attól még tudnak rólad "mindent". Remélem érted mire gondolok.

Ha a családom egyértelműen utál, akkor mit lehet tenni? Hogyan lehetne átvészelni ezt az időszakot?

Elég hosszú sztori, de röviden: 21 éves vagyok, sajnos egy betegség miatt félbe kellett szakítanom az egyetemi tanulmányaimat. Azóta én vagyok itthon a fekete bárány. A szüleim folyamatosan csak vitatkoznak velem és a fejemhez vágják hogy milliókat dobtak ki az ablakon az egyetem miatt én meg arra nem voltam képes hogy befejezzem. Ezután megkapom azt hogy milyen kis szerencsétlen vagyok és hogy majd egy jó nagy senki lesz belőlem. Majd azt, hogy miért nem dolgozok, miért "döglök csak otthon" egész nap? Persze én ezerrel keresem a munkát, de hát érettségivel nem könnyű találni, pláne itt, ezen a környéken ahol én lakom, amúgy is nagy a munkanélküliség. Mindezek mellé a többi rokontól is megkapom hogy miért nem kezdek már valamit az életemmel, nem érzem-e hogy milyen szánalmas, meg hogy nekik 21 éves korukban már családjuk volt, önálló keresettel nekem meg még egy normális barátom sincs stb. Szóval elég sz*r a helyzet, teljesen bezárkóztam mostanra, szinte alig járok el, van hogy ki sem mozdulok egy hétig a házból (ugye pénzem sincs nagyon a szórakozásra..) és már nagyon belefáradtam az örökös zsörtölődésbe és abba, hogy bármi történik én vagyok a hibás és hogy rajtam vezetik le a feszültséget, mert én kéznél vagyok. Ha épp veszekedni van kedvük akkor képesek belekötni bármibe hogy aztán órák hosszat szidni tudjanak, de van olyan is hogy egy nap hozzám sem szólnak, rám sem néznek. Szerintetek hogyan lehetne ezt megoldani? Már gondolkoztam külföldi munkavállaláson is meg ilyesmi, csak ugye a betegségem miatt eléggé le van korlátozva a vállalható munkák száma..

Legjobb válasz: A szüleid az atyaúristenek? Már nem azért, de rengeteg diplomásnak sincsen munkája.. nem tudom mit szidnak, ahelyett, hogy elgondolkoznának. Ez már nem az a rendszer, ami régen volt. Egyébként én is az OKJ-t javasoltam volna. Ha nem vagyok indiszkrét, milyen jellegû a betegség? És a szüleid miért nincsenek erre tekintettel? Miért nem segítenek neked? Valószínûleg utálkozás helyett többre mennének azzal, ha nem csak téged nyúznak, hanem magukat is, ha már a lányuk élete, elhelyezkedése a cél.

A szüleid az atyaúristenek? Már nem azért, de rengeteg diplomásnak sincsen munkája.. nem tudom mit szidnak, ahelyett, hogy elgondolkoznának. Ez már nem az a rendszer, ami régen volt. Egyébként én is az OKJ-t javasoltam volna. Ha nem vagyok indiszkrét, milyen jellegû a betegség? És a szüleid miért nincsenek erre tekintettel? Miért nem segítenek neked? Valószínûleg utálkozás helyett többre mennének azzal, ha nem csak téged nyúznak, hanem magukat is, ha már a lányuk élete, elhelyezkedése a cél.
Az egyetemet nem tudnád valahogyan folytatni/befejezni? Akkor valószínûleg abbahagynák a szüleid a csesztetésed. Nem tudom, hogy ez a betegséged miatt mennyire lehetséges, de én a helyedben azt tenném.
A kérdező hozzászólása: Nem sajnos, azt semmiképpen sem.
Vannak OKJ-s tanfolyamok minimum kell ahhoz hogy bármilyen állást kapj és meg is tartsd. Az irányvonalat találd ki, hogy mire tudsz váltani, ha az egyetem témát lezártad. Mihez van kedved? Mihez van érzéked? Milyen kart nem folytatsz? Talán itt lenne ötlet, de semmit nem tudunk még, mert nem írtad le.
A kérdező hozzászólása: Jogi karon tanultam, ilyen irányban nem nagyon van OKJ. Illetve van, a jogi asszisztens, de azt meg megszüntették így szeptembertõl nem indul..
Mi történt? Két félévet minden intézményben lehet passziváltatni. Neked 3 félévet kellett? Menj ki külföldre dolgozni, gyûjts pénzt, aztán majd levelezõre befizeted magad....
Vagy menj el közszolgálati szakra esetleg...az csak 6 félév, ha jók az érettségi pontjaid+van nyelvvizsgád, akkor államilag támogatottra is felvehetnek.
de van jogi asszisztensi pl. itt nálunk indul szeptembertõl.

2. baba vállalásakor ha az irányadó időszakban van több mint 180 nap méltányolható nap (tgyás, táppénz, gyed) és emellett van több mint 180 nap NEM méltányolható nap IS (GYES) akkor melyiket veszik figyelembe?

Tehát a szerződés szerinti bér lesz az új GYED alapja vagy pedig csak a minimálbér? Második gyermeket szeretnénk, hamarosan lejár az első babával a Gyed-em (ápr). Sok helyen utánanéztem, de ellentmondásos információkat találtam. Valószínűleg nekünk a baba a Gyes után pár hónappal születik meg és nem mennék vissza arra a rövid időre a munkahelyemre. A törvény alapján így magyarázták egy szakértői oldalon, de az előző kérdésemre ez sem ad választ: Ha a szülőnek azért nem volt az a gyermekgondozási díj igénylésének napjától az azt megelőző év január 1-ig terjedő időtartam alatt (irányadó időszak) figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a GYED naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével állapítják meg, ha az a minimálbérnél, vagy a tényleges, illetőleg szerződés szerinti keresetnél kedvezőbb Ha azonban a szülőnek azért nem volt az a gyermekgondozási díj igénylésének napjától az azt megelőző év január 1-ig terjedő időtartam alatt (irányadó időszak) figyelembe vehető jövedelme, mert pl. gyermekgondozási segélyben (GYES) részesült, a GYED alapját a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével állapítják meg, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ha van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata vagy OEP állásfoglalása?

Legjobb válasz: Ha több mint 180 napot leszel gyesen, vagyis több mint fél évet, akkor a minimálbér lesz a gyeded alapja. Én inkább azt tanácsolom neked, miután lejárt a gyeded, hogy vedd ki a felhalmozott szabikat, majd menj táppénzre a szülésig, vagy a tgyás kezdetéig. Így a szerzõdés szerinti béred lesz a tgyás alapja, a gyed alapja pedig ugyanaz lesz, mint a tgyás alapja (vagyis itt is a szerzõdé szerinti béred). Anyagilag is jobban jársz, hiszen, ha szabadságon leszel, illetve táppénzen, az több pénz, mint a gyes.

Ha több mint 180 napot leszel gyesen, vagyis több mint fél évet, akkor a minimálbér lesz a gyeded alapja. Én inkább azt tanácsolom neked, miután lejárt a gyeded, hogy vedd ki a felhalmozott szabikat, majd menj táppénzre a szülésig, vagy a tgyás kezdetéig. Így a szerzõdés szerinti béred lesz a tgyás alapja, a gyed alapja pedig ugyanaz lesz, mint a tgyás alapja (vagyis itt is a szerzõdé szerinti béred). Anyagilag is jobban jársz, hiszen, ha szabadságon leszel, illetve táppénzen, az több pénz, mint a gyes.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ! Még nincs úton sajnos a baba, úgyhogy mindenképp lesz több hónap GYes. Azt is tanácsolták, hogy a 2. baba Tgyás elõtt legyen legalább 12 nap táppénz vagy szabi és akkor a 168 nap tgyás+ 12 nap táppénz együtt megvan a 180 nap méltányolható nap és akkor a szerzõdés szerinti bér a gyed alapja. Nem tudom ez megoldás-e, mivel ettõl függetlenül elõtte sajnos ott lesz a több mint 180 nap Gyes nap. Sajnos a törvény nem elég részletes és mindenki másképp értelmezi.
A kérdező hozzászólása: Ezek szerint vagy 180 bérezett nap vagy a GYEd elõtt legyen 180 méltányolható nap tgyásból és táppénzbõl (vagy szabiból) és akkor nem számít hogy elõtte mennyi GYES volt! Nagyon szépen köszönöm :)

Érettségi. Ha középszintűn bukok, következő időszakban tényleg már csak emeltezhetek? Ha az sem lesz vmi fényes, az azutániban javíthatom?

Legjobb válasz: Szia,ha középen buksz nem kell szintemelõznöd. Következõ idõszakban újra csinálhatod a középszintet, de ha jól tudom azért már fizetni kell (10-20ezer ft).

Szia, ha középen buksz nem kell szintemelõznöd. Következõ idõszakban újra csinálhatod a középszintet, de ha jól tudom azért már fizetni kell (10-20ezer ft).
Szó sincs róla. Nyugodtan javíthatod középszinten akárhányszor, és az elsõ javítóvizsga még ingyenes (ha most még iskolás vagy), a többiért már fizetni kell, nem keveset. Úgyhogy tanuld csak meg inkább.
Nem, ha buksz, akkor soha nem kell emeltezned. Még akkor sem, ha elõrehozottat teszel, akkor is megírhatod újra középszinten. (De azt csak akkor, ha buksz. Egyébként tanulmányaid végéig egy tárgyból csak egyszer írhatsz ugyanolyan szintû érettségit.) Tanulmányaid vége után viszont akárhányszor írhatsz, tárt karokkal várnak. Viszont ha már nincs jogviszonyod, akkor az érettségi fizetõs.
A válasz majdnem helyes, de még egyszer: az elsõ javítóvizsga ingyenes.
Úgy tudtam, csak addig, amíg tart a tanulmányi jogviszony. Tudsz írni valami forrást?
Ebben szó nincs arról, hogy a javítóvizsga ingyenes lenne a jogviszony megszûnése után.
Igazad van, nem ott van, hanem a közoktatási törvény 114. § (1) bekezdésében: (Ingyenes) a tanulói jogviszony fennállása alatt megkezdett vizsga esetén a pótlóvizsga és elsõ alkalommal a javítóvizsga; a tanulói jogviszony fennállása alatt - az érettségi vizsgaszabályzatban meghatározottak szerint - az érettségi vizsga, az elsõ szakmai vizsga; Úgy látszik, két helyen van szabályozva. Tehát ha az érettségit a jogviszony alatt kezdte meg, az elsõ javító ingyenes a jogviszony fennállása után is.

Nem ártok azzal, ha mindig felébresztem a fiamat? Vagy hogy vészeljük át ezt az időszakot?

14 hónapos fiamnak eddig olyan jó napirendje volt, még 2x aludt napközben.

Legjobb válasz: Én keltettem õket mindig. Ha letelt az alvásidõ, ébresztettem, ha eljött a fekvés ideje lefektettem. Olyan szépen hozzászoknak! Semmi bajunk nem volt ebbõl.

Én keltettem õket mindig. Ha letelt az alvásidõ, ébresztettem, ha eljött a fekvés ideje lefektettem. Olyan szépen hozzászoknak! Semmi bajunk nem volt ebbõl.
Szia, szerintem is át akar állni az egy alvásra. A fiam 8 hós kora óta egyszer alszik. Hajnal 5-kor nem lehet már visszaaltatni? Adsz neki tejet a sötétben (mint egy éjszakai kelésnél régen), majd visszateszed és ott hagyod? Ha visszaszundítana még 1-2 órára, akkor utána már nem fájna neki kihagyni a 9-10 órás alvást, hanem ebéd után délben leteheted, így este 8-kor már aludni is fog. De ha nem tudod visszaaltatni, akkor szerintem se rakd le aludni délelõtt, majd ebéd után. Egy próbát megér, de szerintem 3-5 nap alatt megszokja és talán tovább is fog aludni, gondolom legnagyobb örömödre szolgálna ez a változat. Kitartást!
Ja, és én tuti nem keltegetném! Soha nem keltegettem a gyereket, legalább éjjel hadd aludja ki magát rendesen! Utolsó voltam.
14 hósnak elég a napi egy alvás. A kislányom 10 hós korától egyszer alszik csak. Ebéd itán min. 2 órát. Reggel 7-kor kel, este meg 8-kor már alszik. Ne engedd lefeküdni délelõtt. Foglald le. Majd ebéd és úgy zuhan álomba hogy csak na. 3 nap alatt megszokja. Sok sikert!
Délelõtt fektesd le 11-kor, ha máskor egész nap szokott 3 órát aludni, lehet most is fog annyit egyben, kb. 1-2 között fog kelni, utána este 8ra biztos hogy álmos lesz. Ha nem akarod késõbb fektetni.
Tipikus "átállási probléma" két alvásról egyre. Mondjuk Nekem borsózik a hátam az 5 órai keléstõl, még így olvasva is... :o) Elõbb utóbb az ebéd utáni egy alvásra fog átszokni, mondjuk 5 órás keléssel ez nem tudom mikor lesz. Hánykor ebédeltek? Mert én az elsõ gyerekemmel még úgy "cseleztem", hogy elõrébb hoztam picit az ebédet, a délelõttön megpróbáltam "ébren tartani", és gyors evés után alvás. Vele úgy emlékszem legalább 2 hónapba telt, mire végleg átállt. A másodikom meg két nap alatt átszokott. :o)
A kérdező hozzászólása: Szerintem is át akar állni 1 alvásra, csak nehéz lesz, mert reggel 5-tõl ebédig nem fogja kibírni. Eddig délben evett, lehet, hogy elõrébb kell hozni az ebédet, és akkor mondjuk 11-tõl 2-ig aludna, ahogy írtátok.
a fiam tíz hónaposan állt át az egy alvásra.11, 15-kor kapja az ebédet, utána még egy kis játék, pelenkacsere, 11.45-kor átmegyünk a szobájába, iszik tejitalt, és déltõl alvás 2-3-ig.este nyolctól már alszik, mondjuk õ reggel 7-8-ig.
Szerintem 14 hónaposan már kb. elérkezett az az idõ, amikor elegendõ napközben egyszer aludnia - ezt érzi talán õ is, és azért tolja ki a lefekvési idõt. Próbáld meg napról napra 5-10 percekkel eltolni a délelõtti alvásidõt, addig persze az esti lefekvés is elõbb jön, de elõbb-utóbb átáll arra, hogy már csak egyszer alszik egy nagyot, mondjuk 12-tõl 2-3 óráig. Csak az eleje kínlódás, hamar átállnak a babák.
Útólsóval egyet értek, egyébként szerintem az sem tragédia, ha eleinte az alvása után ebédel. Adsz neki valami tízórait, aztán amikor felébred, megebédel. Nálunk nem egyszer volt, hogy már nem bírt ebédelni, mert bár kihúztuk idõben, de a fáradtságtól csak egy két falat csúszott le. Ilyenkor gyakran négykor adtam neki az ebédre valót, amikor felkelt, semmi probléma nem volt ebbõl.

Ha az első baba után a gyermekágyas időszakom nagyon nehéz volt, a második után is az lesz?

Egy hétig alig aludtam, nem tudtam szoptatni, 7 hétig véreztem, és állandóan b?gtem. Félek a következ?t?l. Még nincs kistesó, de tervezzük.

Legjobb válasz: nem biztos,h ugyanolyan lesz! Ha félsz tõle és szeretnél jobb kedvû lenni,gondold át milyen volt az elsõ terhességed,mi volt,ami nem volt jó benne és azon változtass! Ha keveset pihentél,most pihenj sokat és a gyermekágyas idõszakra keress valakit,aki gondoskodik rólad, hogy neked ne kelljen magadról (fõz rád,mos rád,takarít és néha-néha megölel,megszeretget és beszélget veled). ami még nagyon jó,ha elmész relaxálni vagy ismerkedsz kismamikkal. Ne aggódj,biztos,hogy sokkal könnyebb lesz,rutinosabb,ügyesebb is leszel a 2. babával

nem biztos, h ugyanolyan lesz! Ha félsz tõle és szeretnél jobb kedvû lenni, gondold át milyen volt az elsõ terhességed, mi volt, ami nem volt jó benne és azon változtass! Ha keveset pihentél, most pihenj sokat és a gyermekágyas idõszakra keress valakit, aki gondoskodik rólad, hogy neked ne kelljen magadról (fõz rád, mos rád, takarít és néha-néha megölel, megszeretget és beszélget veled). ami még nagyon jó, ha elmész relaxálni vagy ismerkedsz kismamikkal. Ne aggódj, biztos, hogy sokkal könnyebb lesz, rutinosabb, ügyesebb is leszel a 2. babával
Szerintem a természet csodákra képes, nem is lesz akkor erõd azon gondolkodni, hogy "mi lesz, ha nem pihenek" és Az elsõ válaszoló vagyok.lehet, hogy pont emiatt nem lesz semmi probléma :) , és a kicsivel is megbeszélheted, hogyha fáradt vagy, rajzoljon inkább vagy együtt nézzetek meg egy mesét. Persze, 9 hónapig ez nem mehet, de ha naponta lesz 2-3 órád pihenni, már az is jó - és még az is lehet, hogy a másodikkal nem is leszel veszélyeztetett :) ) a relaxációt azért javaslom, csodákra képes!
Az elsõ baba után nekem is iszonyatos volt -fizikailag nem, inkább lelkileg. Mondjuk õ nyári baba volt és kevés olyan augusztust turnék mondani amikor nem voltam depis. Tehát én egyelõre betudom ennek. Dec. 12-re vagyok kiírva, bízom benne, hogy az ünnepek miatt talán most nem lesz olyan durva ez az idõszak.
Ne aggódj egy cseppet se, se két terhesség se két szülés nem egyforma. Én az elsõt túlhordtam, indításos, nagyon nehéz szülésem volt, vákumos, szanaszét szakított mindent a kicsim. Szülés után minden nap sírtam, rettenetesen fájt a gátam 5 hétig úszógumin ültem, nem ment a szoptatás 3 hét után tápszeresek lettünk, depressziós lettem 2 év után sikerült rendbejönnöm. Azután újabb 3 év telt el és újra teherbe estem, egész terhességem alatt rettegtem hogy most is nagyon szörnyû lesz-e. Erre spontán indult a szülésem a kiírt nap elõtt 3 nappal, 4 óra vajudás után pikk-pakk megszületett a második fiam, kicsi, gyorsan gyógyuló gátsebem volt, pedig a második babám nagyobb volt mint az elsõ, mégis szépen szabályosan gond nélkül született. 8 hónapos és aktívan szopik, nagyon boldog és kiegyensúlyozott vagyok.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszi! Az a helyzet, hogy veszélyeztetett terhes voltam az elsõvel, és pont attól félek, hogy nem tudok majd pihenni a másodikkal, mert az elsõrõl már gondoskodni kell, amit persze örömmel teszek, de félek, hogy akkor pihenhettem, és baj lett, most majd nem pihenhetek, mi lesz?
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a kedves válaszokat, reményt adtatok! A 12-én szülõ válaszolónak könnyû szülést kívánok, jó egészséget neked és a babukának!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!