Találatok a következő kifejezésre: Ha az fél (5979 db)

Hogy történik a genetikai tanácsadás a családtervezés fázisában, ha az egyik fél genetikai rendellenességgel született?

Párom genetikai rendellenességben "szenved", emiatt gondoltuk, hogy gyermekvállalás elõtt elmennénk genetikai tanácsadásra. Olvasgattam a neten, hogy van olyan lehetõség, hogy vért vesznek és ebbõl meg tudják állapítani, hogy mit örökíthet tovább. Elég drága, nem tudom, megéri-e kiadni annyi pénzt. Köszi elõre is a válaszokat :-)

Legjobb válasz: Ilyen nagyon nincsen amire te gondolsz, mert rengeteg pénzbe kerülne és felesleges is. A férjednek van egy betegsége ami bizonyára jól ísmert genetikai betegség, így tisztában vannak azzal, hogyan örökíthetö. A genetikai betegségeknek több féle képen vihetö tovább. Elég ha az egyik fél szenved ebben a betegségben, akkor rögtön az utódok fele is örklödik, vagy nagy aranyban elföordulhat, hogy öröklödik. Vannak viszont olyan genetikai betegségek amiket csak akkor lehet otvább adni, ha mindkét fél ebben a betegségben szenved vagy hordozója ennek. Ha ebböl egyik fél egyáltalán nem hordozója vagy beteg, akkor az utódok semmi képpen Sem lesznek betegek vagy hordozók. Szerintem a férjednek sokat kellene tudni, mi is a betegsége és azt, hogyan is örökíthetö. èn úgy tudoim egyes betegségekben szenvdeöknél a gyermekvállalás Tilos.

Ilyen nagyon nincsen amire te gondolsz, mert rengeteg pénzbe kerülne és felesleges is. A férjednek van egy betegsége ami bizonyára jól ísmert genetikai betegség, így tisztában vannak azzal, hogyan örökíthetö. A genetikai betegségeknek több féle képen vihetö tovább. Elég ha az egyik fél szenved ebben a betegségben, akkor rögtön az utódok fele is örklödik, vagy nagy aranyban elföordulhat, hogy öröklödik. Vannak viszont olyan genetikai betegségek amiket csak akkor lehet otvább adni, ha mindkét fél ebben a betegségben szenved vagy hordozója ennek. Ha ebböl egyik fél egyáltalán nem hordozója vagy beteg, akkor az utódok semmi képpen Sem lesznek betegek vagy hordozók. Szerintem a férjednek sokat kellene tudni, mi is a betegsége és azt, hogyan is örökíthetö. èn úgy tudoim egyes betegségekben szenvdeöknél a gyermekvállalás Tilos.
Nem tudom milyen vérvételre gondolsz és milyen betegsége van a párodnak. A saját példánkból kiindulva a párod kezelõorvosával kellene beszélnetek. Az utódok szempontjából nem mindegy, hogy "csak" egészséges hordozó a leendõ apuka vagy beteg is. Nálunk is van a páromnak egy genetikai betegsége, aminek egészséges hordozója, de õ maga nem beteg. Mi a kezelõorvosával kezdtük, génszinten tudjuk, hogy mi a probléma. Sajnos az õ betegségét 150 különbözõ mutáció okozhatja - ha nálam ezek közül bármelyik elõfordul, akkor lehet gond. Ezt a 150 génmutációt végig analizálni nagyon drága lett volna. Nekünk elõzetesen pont a költségek miatt nem tudtak segíteni, csak egy arányt mondani arra, hogy mekkora az esélye annak, hogy a gyerekünk beteg lesz. Azt hogy van-e öröklõdés, igazából csak chorion biopsziával lehet legkorábban megállapítani, amit 10-12 hét környékén végeznek.
A kérdező hozzászólása: Albínó a párom. Erõsen gyengénlátó, de kb ennyi. A haja szõke, a szeme kék, a bõre fehér. Azt az információt kaptuk, hogy csak akkor lehetnének a gyerekeink is albínók, ha én is hordoznám a hibás gént. Amennyire tudtuk végigmentünk a családfámon és nem volt albínó a családomban.

2, 5 eves kisfiu anyukaja vagyok, nagyon felek az ovitol, sokat vagyok vele otthon nem igazan talalkozik gyerekekkel de felnottekkel igen. Jo az ha szoktatom az ovira szoval ha csak fel napokat jar, vagy mindjart egesz napokat van?

Hogyan kezdejem el az ovit jo ha beszellek neki rola vagy inakbb ne mondjak semmit nagyon anyas a kisfiam, elore fellek hogy mi lesz... koszi

Legjobb válasz: Szia! Ismerös, amit leírsz, nálunk is hasonlóképpen zajlott. Igaz én jártam vele többfelé (tornázni, úszni stb.), de tudtam, hogy olyan anyás, csak kapaszkodik belém. Mi az ovit sem biztuk a véletlenre. Már 2 évesen bementünk megnézni egy pár órára ( kettöt néztünk),csak az ölemben volt, aztán egy fél évvel késöbb megint. S közben állandóan beszéltünk róla. Június elejétöl volt beszoktatás, nálunk egy héten egyszer lehetett vinni, összesen 5 alkalommal. Az elsö héten ott voltam vele végig, a második héten már el tudtam menni fél órára, s a harmadik héten pedig csak 20 percet maradtam ott vele a fél napból. Ha van ilyen lehetöséged, szerintem ne hagyjátok ki. Nálunk ez nagyon sokat segített!!

Szia! Ismerös, amit leírsz, nálunk is hasonlóképpen zajlott. Igaz én jártam vele többfelé (tornázni, úszni stb.), de tudtam, hogy olyan anyás, csak kapaszkodik belém. Mi az ovit sem biztuk a véletlenre. Már 2 évesen bementünk megnézni egy pár órára ( kettöt néztünk), csak az ölemben volt, aztán egy fél évvel késöbb megint. S közben állandóan beszéltünk róla. Június elejétöl volt beszoktatás, nálunk egy héten egyszer lehetett vinni, összesen 5 alkalommal. Az elsö héten ott voltam vele végig, a második héten már el tudtam menni fél órára, s a harmadik héten pedig csak 20 percet maradtam ott vele a fél napból. Ha van ilyen lehetöséged, szerintem ne hagyjátok ki. Nálunk ez nagyon sokat segített!!
Szia mi okt ben kezdjük majd ovit, akkor leszünk 3 évesek:) Kisfiammal sokat vagyunk játszótéren játszóházban gyerkek között, szerti is õket...sztem társaságba kellene járnotok oviig h gyerekkel legyen.Szokja õket, mert egyébként nagy csapás lesz neki hirtelen. És ne félj, mert megérzi rajtad h nem vagy nyugodt, félted, meg nem engeded nyugodt szívvel, s akkor õ se lesz nyugodt. sztem mindenképp mesélj oviról, esetleg menjetek is be ahová fog járni szétnézni s h ilyen meg olyan jó lesz, meg vannak erre felkészítõ mesekönyvek is...én már tavasszal fogok oviba menni szétnézni kisfiammal.Meg néha most is mondom neki.
Mindenképp beszélj neki róla. Mond el neki, hogy neked muszáj menned dolgozni, de addig õ ott játszik, eszik, alszik a gyerekekkel, az az õ dolgozója, aztán mikor végeztek a munkával mentek érte, hazaviszitek és együtt lesztek estig, este, játszotok, megbeszélitek mi történt veletek aznap. Aztán öt napig fog ez tartani és szombat, vasárnap kap szabadnapot. Vmi ilyesmit. De a lényeg hogy ne lássa rajtad az aggodalmat, csak természetességet. Minél természetesebben veszed te is a dolgokat, annál természetesebben veszi õ is, ha látja hogy ez a dolgok rendje. Látja hogy ez nem rossz, kicsit meg kell tanulni ezt a rendet, de jó ez mindenkinek. Általában a gyerekeknek nem szokott gondot okozni ha egész napra maradnak már az elejétõl, persze pár nap kell míg beszokik, kinek mennyi. Azt majd menet közben fogod látni, meg az óvonõk is. Vidd sokat gyerekek közé. Ha van esetleg ismerõsöd akinek van ovis gyereke, menjetek el vele az õ kicsijéért az oviba, így meg tudja nézni hol is van, mi is az valójában. Majd beszélgessetek sokat aztán errõl, persze nem kell túlzásba vinni, mert azzal is az ellenkezõjét éred el. A másik pedig hogy így legalább te is jobban fogod majd tudni a szokásokat az oviba és könnyebb lesz neked is. Mikortól fog a pici oviba járni? Majd írd meg ide hogy alakult a dolgok!
Ja és még annyi hogy ne ijedj meg ha az elején sír, el fog múlni. Lehet hogy csak addig sír míg te el nem mész, aztán belemerül az ottani környezetbe. A másik, lehet hogy az elején könnyen veszi, aztán pár hónap után kezdõdik el nála nehezebb, sírósabb idõszak. Ez változó. Gyerektõl függ. Aztán van aki teljesen könnyen veszi végig. Persze apróbb nehéz idõszakok vannak, de ezek elhanyagólhatóak a többihez képest.
A kérdező hozzászólása: Koszi ez nagyon tetszik biztosan ki fogom ezt probalni, igen van a kozelben egy ilyen ovi ahova elmehetek vele enis. Nagyon orulok koszii


Ha csak félig hagyom, hogy a számba élvezzem a barátom, az úgy oké, nem?

Szóval, nem az egészet, de mondjuk a nagyrészét. Szerintem azért... a felét még ki lehet "bírni", ha esetleg már tényleg sok lenne... Ez így nem kínos, ugye?

Legjobb válasz: ha már a fele belement, szerintem annyira mindegy, hogy a másik fele hova megy.....ha tetszik a dolog, akkor a másik fele sem fog zavarni, ha pedig nem tetszik, akkor az elsõ felét se engedd a szádba, ilyen egyszerû.

ha már a fele belement, szerintem annyira mindegy, hogy a másik fele hova megy.....ha tetszik a dolog, akkor a másik fele sem fog zavarni, ha pedig nem tetszik, akkor az elsõ felét se engedd a szádba, ilyen egyszerû.
Az a baj hogy nem kibirnod kell:(Ha látja hogy csak kibirod elmegy a kedve inkább tarts kéznél zsepit, te tudod semmit sem muszály beszéld meg vele!
A kérdező hozzászólása: élvezzen*
A kérdező hozzászólása: Nos, nemrég volt egy kérdés, hogy hány %-a nyeli le a nõknek.. erre a kérdésre fel írtam ki ezt, mert sztem ez lehet a megoldás. Én örömmel csinálom a barátomnak, sõt, így az igazi, valóban! Viszont azoknak, akiknek ez egy picit nehezebb, de megteszik a párjukért, akár így is lehet. Pl. a dekoltázsra megy.
én szeretem:) nem undorodom a párom egy részétõl sem:)
A kérdező hozzászólása: ÉN SEM :) Nem magamra értem a kérdést.

Ha az egyik fél tulajdonában van az ingatlan, amelyet együtt szereztek és szeretné a felét a párjára átiratni, akkor ez hogyan zajlik?

Legjobb válasz: 1. Ha együtt szereztek egy ingatlant, az közös szerzemény, akkor nem lehet csak az egyik fél tulajdona. 2. Ha valaki okból az egyik fél neve szerepel csak a tuladjoni lapon, akkor közjegyzönél kell módosittatni.

1. Ha együtt szereztek egy ingatlant, az közös szerzemény, akkor nem lehet csak az egyik fél tulajdona. 2. Ha valaki okból az egyik fél neve szerepel csak a tuladjoni lapon, akkor közjegyzönél kell módosittatni.
A helyi közjegyzõnél lehet módosítani. De lehet a földhivatalba is elküldenek majd, mert egyik ismerõsöm nevére írattak egy házat vagy is az õ nevére is és nekik a földhivatalnál is be kellett jelenteniük, nemtudom pontosan majd a jegyzõ elmagyarázza.
Kedves kérdezõ! Az ingatlan-nyilvántartási átvezetéshez, vagyis a földhivatali bejegyzéshez ügyvéd által készített és ellenjegyzett magánokirat, vagy közjegyzõ közokiratba foglalt közokirat, ingatlan-nyilvántartási kérelem formanyomtatvány és NAV 2012-es adatlap szükséges. Mivel közös szerzeményrõl van szó, akkor a jogcím lehet akár házassági vagyonközösség elismerése, de ajándékozás is. A földhivatali igazgatási szolgáltatási díj jelenleg 6.600.- Ft helyrajzi számonként.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!

Igaz, hogy a reformátusoknál az esküvőkor nem írnak be a "könyvbe", ha egyik fél nem református?

Nézegettük az anyakönyvet, (vagy minek nevezik azt, ami a parókián van), és egy név kapcsán megtudtuk, hogy azért 8 évvel kés?bb vannak beírva a könyvbe mint a református egyház által elismert házastársak, mert akkor konfirmált le a másik fél. Szóval akkor most mi igaz??

Legjobb válasz: A reformátusok akkor is összeadnak, ha egyik fél sem református. Az a könyv, amit néztél, valószínûleg az EGYHÁZTAGOK nyilvántartása lehetett. Nos, mivel a másik fél nem református, nyilvánvalóan a házasság megkötése után nem lesz református. Magyarán: szabadon gyakorolhatja a hitét (ha más felekezethez tartozik). Ettõl még a házasságot elismerik, ha egyszer ott kötöttétek meg. A konfirmációval leszel egyháztag, így valószínûleg a másik fél áttért, és ezért került be.

A reformátusok akkor is összeadnak, ha egyik fél sem református. Az a könyv, amit néztél, valószínûleg az EGYHÁZTAGOK nyilvántartása lehetett. Nos, mivel a másik fél nem református, nyilvánvalóan a házasság megkötése után nem lesz református. Magyarán: szabadon gyakorolhatja a hitét (ha más felekezethez tartozik). Ettõl még a házasságot elismerik, ha egyszer ott kötöttétek meg. A konfirmációval leszel egyháztag, így valószínûleg a másik fél áttért, és ezért került be.
A napokban volt már ilyen jellegû kérdés, biztosan én vagyok a nehézkes, de ha már alkalmad nyilik arra, hogy nézegetheted az anyakönyvet, akkor MIÉRT nem kérdezed meg a lelkészt, hogy elsõ kézbõl kaphass pontos és kielégitõ választ?! Megkérdõjelezném, hogy valaki elég érett-e a házasságra, ha ilyen kérdéseknek sem tud egyértelmûen és gyorsan a végére járni, mi lesz a késõbbiekben a nagybetûs élet visszavonhatatlan döntéseivel?
Nálunk nincs ilyen. A férjem katolikus, mégis rendesen megesküdtünk, semmi áttérés meg ilyesmi.
Nálunk nem volt ebbõl semmi gond. A férjem nemhogy nem református, de meg sincs keresztelve (és nem is hívõ).
A kérdező hozzászólása: 19 eves vagyok, meg nem keszulok hazassagra, de mar nehany dolgot megbeszeltunk ezzel kapcsolatosan. A parom nem reformatus, ezert is aggodom, hogy nem jon ki jol a lepes. Azt az anyakonyvet kb 5 evvel ezelott lestuk meg egy vallasora elott, mivel az a terem szolgal hazassagkotesi teremkent is es a pap elfelejtette aznap elvinni onnan. Egyebkent tegnap este hallottam ezt, es meg nincs lehetosegem beszelni a jelenlegi papunkkal, ezert gondoltam, hogy a gyorsabb valasz erdekeben megkerdezlek titeket, hatha valaki tud segiteni. Bocs az ekezet nelkuli irasert, mobiltelefonrol potyogok, es nincs magyar billentyuzet. Koszonom a valaszokat!

Tudja esetleg valaki, hogy Egerben hol van az anyatejgyűjtő állomás? Vagyis ha ír fel a gyerekorvos anyatejet, azt hol kell átvenni?

Legjobb válasz: Kb fél éve voltam ott, akkor a Kórház udvarán belül( ha piac felõl mész be)volt. Bemész a sorompón, jobbra ívesen visz az út és ott van jobb kézre egy szürke épület, abban van a véradó is, csak ide másik ajtón kell bemenni, de ki van írva nagy betûkkel. Remélem érhetõen írtam, mert sietek. Ha kérdésed van írj, ha tudok válaszolok.

Kb fél éve voltam ott, akkor a Kórház udvarán belül( ha piac felõl mész be)volt. Bemész a sorompón, jobbra ívesen visz az út és ott van jobb kézre egy szürke épület, abban van a véradó is, csak ide másik ajtón kell bemenni, de ki van írva nagy betûkkel. Remélem érhetõen írtam, mert sietek. Ha kérdésed van írj, ha tudok válaszolok.
A kérdező hozzászólása: Igen tudom már, láttam is csak nem emlékeztem hirtelen, hogy ott-e.Köszönöm szépen :)
Bocs az offért, kérdezhetek? Neked milyen okkal írja fel a gyerekorvos az anyatejet?

Ha az idei matekérettségiben a háromszöges feladat elején rossz helyre írtam be a szöget, de egyébként azzal jól számoltam tovább, ugye nem veszik el az egész feladat?

Rossz lenne ha emiatt 0 pontot kapnék :(

Legjobb válasz: Ne aggódj, részpontokat számolnak, szóval ha egyet írtál csak rossz helyre, akkor csak arra az adott részre nem kapsz pontot. Nekünk anno azt is mondta a matektanárnõnk, hogy minden számolást vezessünk le, írjunk le mindent, ami eszünkbe jut, legyen az képlet, ellenõrzés, bármi, mert lehet, hogy azokra is tud pontot adni ha olyan a feladat. Ha végül jó eredményed lett, jól vezetted le a számolást, minden stimmel, csak 1 rubrikába írtál rossz eredményt, akkor csak pár pontot buktál. :) Milyennek érzed az idei érettségiket?

Ne aggódj, részpontokat számolnak, szóval ha egyet írtál csak rossz helyre, akkor csak arra az adott részre nem kapsz pontot. Nekünk anno azt is mondta a matektanárnõnk, hogy minden számolást vezessünk le, írjunk le mindent, ami eszünkbe jut, legyen az képlet, ellenõrzés, bármi, mert lehet, hogy azokra is tud pontot adni ha olyan a feladat. Ha végül jó eredményed lett, jól vezetted le a számolást, minden stimmel, csak 1 rubrikába írtál rossz eredményt, akkor csak pár pontot buktál. :) Milyennek érzed az idei érettségiket?
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ, megnyugtattál :) Nem érzem õket nehéznek, inkább úgy gondolom, hogy a magyarban és a töriben is sok volt a kétértelmû kérdés. Még vissza van egy bioszom és egy kémiám, majd azután nyilatkoznék inkább :)

Váláskor ha az egyik fél tartozik x-öszegel, de a másik fél nem adostárs, ha nem válunk el az 3 vagy 5 év után engem is terhelni fog, vagy nem?

Legjobb válasz: Nagyon egyszerû. Bármi, ami házasságkötés elõtt keletkezett (akár tulajdon akár tartozás) marad azé akié eredetileg volt. Nincs 3 év, 5 év, sem 10 év, ami a tiéd volt a tiéd marad. Ha az életközösség fennállása alatt keletkezik az minden közös. A jog úgy értelmezi, hogy a másik fél tudtával és beleegyezésével történt. Ez az alap. Az már egy másik dolog, hogy ha bizonyíthatóan a másik elõl eltitkolta, az rosszhiszemûség. Mi a baj konkrétan?

Nagyon egyszerû. Bármi, ami házasságkötés elõtt keletkezett (akár tulajdon akár tartozás) marad azé akié eredetileg volt. Nincs 3 év, 5 év, sem 10 év, ami a tiéd volt a tiéd marad. Ha az életközösség fennállása alatt keletkezik az minden közös. A jog úgy értelmezi, hogy a másik fél tudtával és beleegyezésével történt. Ez az alap. Az már egy másik dolog, hogy ha bizonyíthatóan a másik elõl eltitkolta, az rosszhiszemûség. Mi a baj konkrétan?
Ezt kifejtenéd bõvebben? Milyen jellegû tartozás? A vagyonközösség miatt egyébként valószínû.
"Váláskor (...) ha nem válunk el" Mivaaaan???
Attól függ mire és mikor. Ha házasság alatt közös használatra vettétek, akkor valszeg téged is terhel. Ha elõtte van, vagy bizonyítani tudod, hogy te sose élvezted a hasznát, akkor nyilván nem kell fizetni.
Még annyit, hogy a házasság alatt visszatörlesztett összeg fele viszont a házastársat illeti. Pl. van egy háza a párodnak amire hitelt vett fel esküvõ elõtt. Az ház marad az övé a fennálló hitellel együtt, de amennyit a házasság alatt törlesztettetek annak az összegnek a fele megillet téged.
Elõször döntsd el, hogy lesz válás vagy nem. Utána ismét tedd fel a kérdést.

Hányadik tárgyalásra választanak el ha az egyik fél válni akar és a másik nem? Mi a jogszabály?

Legjobb válasz: Nincs meghatározott szám. Ha a válni nem akaró fél nagyon szívózik, nagyon sok tárgyalásig elhúzhatja. Ha megegyeznek a vagyonmegosztásban, akkor már a másodikon. ha nem, akkor meg csak húzódik, egyezkednek, amíg a bíróság meg nem unja (nem tudom mennyi után) és õk osztják fel a vagyont. Az általában kellemetlen...

Nincs meghatározott szám. Ha a válni nem akaró fél nagyon szívózik, nagyon sok tárgyalásig elhúzhatja. Ha megegyeznek a vagyonmegosztásban, akkor már a másodikon. ha nem, akkor meg csak húzódik, egyezkednek, amíg a bíróság meg nem unja (nem tudom mennyi után) és õk osztják fel a vagyont. Az általában kellemetlen...
Második.
Nekünk két tárgyalásunk volt, aztán agyõ a mígosz!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!