Találatok a következő kifejezésre: Ha az betűt nem tudja (13 db)

Normalis, ha 3 eves nem tudja kimondani az "r" betüt? Hany eves kortol nem normalis es kell orvoshoz fordulni? Van, aki mar ki tudja mondani 3 evesen?

Legjobb válasz: 5-6 évesen kezdenek velük foglalkozni a logopédusok. 3 évesen az a ritkább, aki teljesen tisztán beszél (mondhatni elvétve van ilyen gyerek). A beszédszerveik még kifejletlenek, képlékenyek. Orvos nem is értem, hogy jön a képbe?

5-6 évesen kezdenek velük foglalkozni a logopédusok. 3 évesen az a ritkább, aki teljesen tisztán beszél (mondhatni elvétve van ilyen gyerek). A beszédszerveik még kifejletlenek, képlékenyek. Orvos nem is értem, hogy jön a képbe?
utolsó vagyok, nem egyáltalán nem muszáj "próbálkozni" akár helyesen ejted a hangokat, akár nem, mert tudatosítod a gyerekben, hogy vmit rosszul csinál, akár beszédbeli akadályozottságot, pszichés gátakat is kialakíthatsz ezzel, holott ez a beszédhiba az õ korában még teljesen normális, nem is beszélhetünk 3 éves korban eszédhibáról!!
Én 37 éves vagyok és egy betût sem tudok kimondani, és ez is teljesen normális :) Az r HANGOT kb 5-6 éves korukra szokták a gyerekek kimondani, ha akkor sem sikerül, akkor az ovi nagycsoportban a logopédus segít. Biztosan akad, aki 3 évesen is ki tudta ejteni az R hangot, de õk vannak kevesebben.
Hát nézd, nálunk bevált. És próbálkozni meg csak muszáj, nem?
2, 5 éves kisfiam van: és jetek-et mond a retekre :) én sem aggódom még.
3 éves a lányom, és tökéletesen ejti az R hangot. hála Istennek!
de mondom, ez nem 3 évesen, hanem 6 évesen volt.
Pontosan emlékszem rá, milyen volt, semmilyen gátat nem épített, Anyuval mondókáztunk, beszélgettünk, játszottunk fürdés után az ágyban, és természetesen ebbe beletartozott egy csomó R betûs szó, vers stb. is. Sose éreztem, hogy valamit rosszul csinálok, mókának tûnt az egész. Nyilván nem hangzottak el olyasmik: "még mindig nem jó, figyelj: RRRRR. Nem, figyelj jobban!!!! RRRRRR Jajj, lányom ez így nem megy, próbálkozz! RRRRRR" :D Ettõl függetlenül mindenki úgy csinálja vagy úgy nem csinálja, ahogy akarja, de ez az én tapasztalatom.
Normális. Én 6 évesen tanultam meg rendesen. Az oviban vittek logopédushoz, de õ azt mondta, hogy mivel egyébként kitûnõen beszélek, gazdag szókincsem van és minden teszten kiválóan teljesítek (akkor már írtam-olvastam is) felesleges járnom, majd megpördül magától, gyakorolgassunk otthon. És azt tanácsolta, hogy hanyatt fekve próbálkozzunk, mert úgy könnyebb. Valóban úgy sikerült elõször.
helyesen az elõzõben: „mert egyáltalán nem biztos, hogy jól csinálják”
Csatlakozom az elsõhöz, 3 évesen még nem kell tudnia tisztán beszélni. (Abban is, hogy én is csak iskola elõtt tanultam meg az r-t.) Azt nem tudom, minden óvodában így van-e, de nálunk kijár egy logopédus, és rendszeresen figyeli a gyerekeket, így az óvónõk szólnak a szülõnek, ha valami olyat észlelnek, amin logopédus tudna segíteni. Úgy látom, hogy leginkább nagycsoportban szokták „kezelni” a beszédhibákat. Abban viszont nem értek egyet az elsõ hozzászólóval, hogy gyakoroljátok otthon magatoktól. Kifejezetten arra kérte a logopédus a szülõket, hogy ne tegyék, mert nem egyáltalán nem biztos, hogy jól csinálják (sõt, azt sem, hogy õk maguk helyesen képzik a hangokat).
Érdekes, a lányom 3 éves gyönyörûen kimondja, most már az s is megy neki. A többivel nem volt gond, pedig én raccsolok. Szóval tõlem tuti nem hallotta jól hogy kell kimondani.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a sok-sok hasznos valaszt! :) Igen, pont azert merült fel bennem, mert en is igy voltam. Vegül iskola elött derült ki, amikor elötte kellett menni az iskolaorvoshoz, es volt ra 2 honapom, hogy megtanuljam. Nem vittek logopedushoz, hanem a nagybatyam mondokazott velem, es sikerült, mehettem iskolaba. :) Azt azert nem mondanam, hogy lelkileg nem ereztem volna, es persze szeretnem, ha a gyermekemnel minden jol megy majd! Oviba nem jartam, igy nem tudtam, hogy az oviban lesz logopedus. Külön köszönöm az utolsonak, hogy odairta, hogy logopedus anyuka, ez olyan megnyugato, hogy a hozzaertö is ezt irja. Köszönök meg egyszer minden valaszt.

Srácok! Az gáz, ha egy lány nem tudja kimondani az "R" betűt?

Legjobb válasz: Tudjuk, hogy rólad van szó, ne is titkold :P :) amúgy abszolút nem gáz...

Tudjuk, hogy rólad van szó, ne is titkold :P :) amúgy abszolút nem gáz...
szejetlek jóbejt
Az az r-féle hang az a hang, amely pl. az angol, a német vagy a francia nyelvekben is megvan (lehet, hogy többen is, én ennyit beszélek többé-kevésbé), és bár hasonlít rá, teljesen máshogy van képezve. A mi r-ünk a nyelvünk szájpadláson történõ pergetésével keletkezik, az a raccsolós meg a garatban, gyakorlatilag a tv-maci bugyborékolása víz nélkül :) Hogy gáz-e? Hát, a világ nem dõl össze tõle, de én mindenesetre úton-útfélen cukkolnám vele a csajom, ha raccsolna (vagy akármilyen más beszédhibája volna). Aztán lehet, hogy csak én vagyok ilyen szemét :)
amugy kurv* gáz :D
Egy kicsit gáz, de attól függ mennyire nem tudja kimondani.
sajnos 22 évesen koromra sem tudom még mindig kimondani, eléggé frusztráló, fõleg az olyanok miatt, akik állandóan beszólogatnak. egy elég hülye logopédust sikerült kifognom kiskoromban, miatta a mai napig küzdök a szóbeli vizsgákon és minden olyan helyzetben, ahol szóban kell megnyilatkozni és tétje van.
nekem is volt ismerösöm ogszabályzo után nem birt ki mondani hogy r és mindig mondtuk neki hogy -Marcii mond hogy répa léci, de olyan 1 hét mulva már normálisan beszélt :D
kifejezetten izgató lenne számomra
Ja nagyon gáz, számkivetett leszel, le fognak köpni-hányni-hugyozni az utcán és idõvel boszorkányként fog megégetni a feldühödött tömeg az ismerõseid bíztatására :DDD
Cummantás közben azt tudja kimondani, hogy: "honolulu" :D Jé, ebben nincs is "r" betû :D Felvéve!
És azt hogy mondja hogy Szeretlek Róbert?
A kérdező hozzászólása: amúgy nem "j" hanggal beszél a csaj hanem vmi "r" féle hanggal próbálja utánozni szal értitek..és am most jelenleg fogszabis
Semmiképp sem aranyos.
nem gáz egyébként, csak akkor ha máónika sós a mosolya... (1 fog)
ugy mondja, hogy szejetlek jóbert XDDD
Ha a "Honolulu" szót tökéletesen ejti akkor szarok az r betûire!

Ha az R betűt nem tudja valaki kimondani, azon tud segíteni egy logopédus? Ha igen akkor hogyan?

Legjobb válasz: Igen, tud segíteni. Kisfiam halmozottan beszédhibás. 3 hónap alatt nagyszerû eredményt ért el a logopédus. Még sok munka vár rájuk de hallható a javulás. Felnõttnek is tud segíteni. Egyes hangok képzése rosszul rögzül gyerekkorban. Ezen tud változtatni. Sokat kell gyakorolni, hogy az új száj, nyelv, "valami" tartás rögzüljön a régi helyett. :))) Hozzáteszem, nem vagyok szakértõ csak látom amit a kisfiamnak tanítanak.

Igen, tud segíteni. Kisfiam halmozottan beszédhibás. 3 hónap alatt nagyszerû eredményt ért el a logopédus. Még sok munka vár rájuk de hallható a javulás. Felnõttnek is tud segíteni. Egyes hangok képzése rosszul rögzül gyerekkorban. Ezen tud változtatni. Sokat kell gyakorolni, hogy az új száj, nyelv, "valami" tartás rögzüljön a régi helyett. :) )) Hozzáteszem, nem vagyok szakértõ csak látom amit a kisfiamnak tanítanak.
Gyerekkoromban jártam logopédushoz, amikre emlékszem, azok fõleg nyelv-tornáztatások voltak, és igen, segített! Mindenképp érdemes elmenni, ne félj tõle.
A kérdező hozzászólása: Nem félek:) csak kb. 10 éve jártam rendszeresen, de semmit nem javult (õ pedig azt hangoztatta hogy tökéletesen megjavult). Nem tudom mennyit változott a szakma az elmúlt tíz évben, ezért tettem fel a kérdést. (mellesleg "köszönöm" a szerkesztõknek hogy átírták a kérdésem..)

Valamit elbasztak a laptopomon, és most nem tudok rendesen írni, mert ha megnyomom pl az 'o' betűt akkor egy 6ost ír, mivel az fn gombal azt írná szóval teljesen megfordult és az fn gombal tudom írni az 'o' betűt, ilyenkor mit lehet csinálni?

Legjobb válasz: semmi nincs elbazva a lapidon, a kérdésedben a válasz is benne van, igen az Fn gombbal te magad tudod kiválasztani,hogy mit írjon, lehet ,hogy nálad az Fn mellé a NumLock-ot is meg kell nyomni

semmi nincs elbazva a lapidon, a kérdésedben a válasz is benne van, igen az Fn gombbal te magad tudod kiválasztani, hogy mit írjon, lehet , hogy nálad az Fn mellé a NumLock-ot is meg kell nyomni
Ha nincs külön numerikus billentyûzeted, akkor valszeg a NumLock van bekapcsolva.
A kérdező hozzászólása: és ezt hogy tudom visszaállítani?
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat sikerült.:D rájötem nagynehezenxd
a többi betûkre miket nyit meg ?
R? Nem E? A Win+E nyitja a Saját gépet, lehet, hogy be van ragadva a Windows logós billentyûd. Nem biztos, hogy látszik, lehet, hogy nem fizikailag "ragadt be". Esetleg próbáld meg az összes alt, ctrl, shift-et egyszerre megnyomni a rengeteg ujjaddal, nekem ez néha segített hasonló "beragadós" esetben.
Igen, nekem is olyankor szoktak ilyenek lenni, ha pl a könyökömmel véletlenül nyomom a ctrl-t :D

Ha nem jó az "m" betűm hogy tudok teleportálni mu onlin-ba?

Segítsetek légyszives mer bármit próbálok nem megy. :( És már jelentkeztek az elvonási tünetek :D

Legjobb válasz: Ha nem jó az m betûd, akkor ezt hogy írtad ki? :O No, mind1, azért logikusan gondolkozva, átállítod beállításokban egy másik gombra.(nem tudom, hogy átlehet-e, nem ismerem a játékot)

Ha nem jó az m betûd, akkor ezt hogy írtad ki? :O No, mind1, azért logikusan gondolkozva, átállítod beállításokban egy másik gombra.(nem tudom, hogy átlehet-e, nem ismerem a játékot)
A kérdező hozzászólása: Sajnos nincs ilyen menüpont... És az m betût másolom :D
Képernyõbillentyûzet?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Ez sikerült :D
Nincsmit:)

Miért van az, hogy kb minden betűt ha megnyomok cs 1.6-ba akkor átmegy másik szerverre és így nem tudom aktiválni az aimot, sőt még vidizni se tudok emiatt, mert akármelyik gombot nyomom, átmegy másik szerverre?

Az aim vidire kell, szóval nem magamnak! Az újra telepítés meg nem segített, mert megjegyzett mindent! Ninvs valami ötlet? (Ja, és No-Steam)

Üdv. Az lenne a problémám, hogy gépelek valamit, és ha belekattintok a szövegbe, és írok valamit, akkor nem 2 betű közé tesz egy karaktert, hanem a következő karaktert törli, és így nem tudok javítani. Hogy tudom visszacsinálni?

Azt hiszem, hogy egy billentyűkombinációval csináltam ilyenre. skype-on jelentkezett ez, ahogy most ezt írom, nem.

Legjobb válasz: Insert!!! vagy scroll lock is néhol, de leginkább az insert

Insert!!! vagy scroll lock is néhol, de leginkább az insert
A kérdező hozzászólása: köszönöm, sikerült

Miért van az ha megnyomok 1 betűt firefoxban (böngésző sávban) pl s akkor behozza a súgót és nem tudok írni?

firefox

Legjobb válasz: Valamelyik billentyûd be van ragadva, talán az F1, illetve fene tudja, melyik.

Valamelyik billentyûd be van ragadva, talán az F1, illetve fene tudja, melyik.

Mit csináljak, ha nem tudom kimondani az r betűt?

nem tudom,jó helyre írom e,de 2 évet jártam logopédushoz(1 évet egyikhez másik évet másikhoz),és semmit nem segített.Mit lehet ilyenkor csinálni?nagyon zavar,folyton próbálgatom itthon is,de sehogy se megy.16 éves vagyok

Legjobb válasz: Ha a logopédus sem segített, akkor lehet, hogy valami szervi elváltozás van a háttérben. Fogadd el, ez van. Aki piszkál miatta, az egy hónaposretek.

Ha a logopédus sem segített, akkor lehet, hogy valami szervi elváltozás van a háttérben. Fogadd el, ez van. Aki piszkál miatta, az egy hónaposretek.
Én meg pösze vagyok. Semmit nem lehet vele csinálni, ha logopédus nem segített. Ilyen vagy és kész. Aki emiatt piszkál meg egy barom (ha van ilyen persze).
Én is sokáig nem tudtam kimondani. Aztán valahogy egyszer pörgettem a levegõt a nyelvem és a szájpadlásom között, és valaki azt mondta, hogy ez az "R". Én meg mondtam, hogy "jaa, ez az R?" :DD Szóval valójában ki tudtam mondani, csak évekig nem esett le, hogy az az. Azóta nem raccsolok. :)
Raccsolj, az menni fog.
Én tanárnak készülök. Nem raccsolok, de nehezemre esik az r-t tisztán kimondani, és csak kissé angolosan sikerül, de emiatt még senki sem szólt. Talán próbálgasd csak lazán, mint abban, hogy 'perec', ahol nem kell megpörgetni. VAgy tanulj idegen nyelvet, ahol nem nagyyon kell. :)
Keress r-nélküli szavakat és azokat használd. ;o)

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!