Találatok a következő kifejezésre: Ha az a közös lakásban (24 db)

Hol kezdjem az ügy intézést ha a volt férjem nem fizeti ki a közös lakásunk rám eső részét?

2008-ban elváltunk.A volt férjem a közös lakásunkban maradt és ott él a barátn?jével.Én azóta férjhez mentem nevelem a két közös gyermekünket és azóta született még egy gyermekem.így 3 kiskorú gyermekem van.A volt férjem rendszeresen fizeti a gyerektartást de a lakás rám es? részét nem fizette még ki.Szerintetek hagyjam a lakást és örüljek hogy fizet vagy adjam be a lakás után a per kezdeményezést?vagy mi ilyenkor a teend??

Legjobb válasz: Ez kényes kérdés, mert totál megromolhat a kapcsolatotok. De azt ne felejtsd el, hogy a gyerektartásnak ehhez semmi köze. A lakás fele meg a tied, ha nem akarja eladni, vagy kifizetni a részedet, akkor meg köteles lakáshasználati díjat fizetni Neked a Te részed miatt. Nem tudom, milyen anyagi helyzetetek van, de én azért egy fél lakást nem hagynék...Mellesleg a férjed is gerinctelen, mert ha tudja, hogy a fele a tied, akkor le kellett volna ülnötök, hogy hogyan és milyen módon fizet ki téged. Próbálj meg errõl vele beszélni, mert ha ez nem megy, akkor marad a közös tulajdon bírósági megszüntetése. Hosszabb, macerásabb, és többe kerül, de végsõ soron árverést rendelhet el a bíróság a lakásra nézve, ami nem biztos, hogy a lakás vételára szempontjából a legelõnyösebb megoldás. Jó lenne, ha magától észhez téren, és kifizetné neked a forgalmi érték felét.

Ez kényes kérdés, mert totál megromolhat a kapcsolatotok. De azt ne felejtsd el, hogy a gyerektartásnak ehhez semmi köze. A lakás fele meg a tied, ha nem akarja eladni, vagy kifizetni a részedet, akkor meg köteles lakáshasználati díjat fizetni Neked a Te részed miatt. Nem tudom, milyen anyagi helyzetetek van, de én azért egy fél lakást nem hagynék...Mellesleg a férjed is gerinctelen, mert ha tudja, hogy a fele a tied, akkor le kellett volna ülnötök, hogy hogyan és milyen módon fizet ki téged. Próbálj meg errõl vele beszélni, mert ha ez nem megy, akkor marad a közös tulajdon bírósági megszüntetése. Hosszabb, macerásabb, és többe kerül, de végsõ soron árverést rendelhet el a bíróság a lakásra nézve, ami nem biztos, hogy a lakás vételára szempontjából a legelõnyösebb megoldás. Jó lenne, ha magától észhez téren, és kifizetné neked a forgalmi érték felét.
Ja, és természetesen az elõttem szólónak igaza van, jogosult vagy a lakáshasználati díjra, ha a férj a teljes ingatlant használja te pedig nem.
Jelentsd be neki, hogy igényt tartasz a tulajdonrészed használati jogára, tehát vagy kifizeti, vagy fizet bérleti díjat, vagy pedig felveszel egy albérlõt. Ezt követõen pedig rendszeresen odajárkálsz és használod a saját feled. Ha zárat cseréltet, feljelented birtokháborításért.
Nem volt vagyon megosztás?
A kérdező hozzászólása: a válásnál annyi lett megállapítva hogy az ingóságokat nagy részben én kaptam az ingatlan viszont közös tulajdon.de azt mondta a bírónõ hogy újabb keresetet adjak be lakás ügyben mert az külön van a válástól.a volt férjem elment ügyvédhez hogy jár e nekem a lakás árának a fele, de azt mondta neki hogy igen jár.azóta õ csak húzza halassza a lakás kérdést.ennek már 4 éve.
A kérdező hozzászólása: Már többször kezdeményeztem beszélgetést e témában de mindig azt mondja szerezzek rá én vevõt.Na most én elköltöztem onnan közel 300km-re, még ha lenne rá vevõ és menne hozzá sem engedné be.De egyébként meg tudom hogy hiába mondja hogy eladná sosem fogja magától eladni.Ez esetben a bírósághoz vagy egy ügyvédhez kell fordulni?
Én beszélnek egy ügyvéddel, hogy mi lehetne a megoldás.
Miért fizetné ki, már meg ne haragudj? 50%-ban a tied, 50%-ban az övé. SEMMI sem tiltja meg neked, hogy visszaköltözz a lakásODBA. Ahogy õt sem kötelezi semmi arra, hogy eladja a SAJÁT TULAJDONRÉSZÉT. 3 lehetõséged van: 1., Megegyeztek 2., Találsz valakit aki hajlandó megvenni egy 50%-os tualjdonrészt 3., Indítasz közös tulajdon megszüntetésére irányuló pert a bíróságon, majd a bíróság elárverezi az ingatlant és elfelezi a befolyt összeget (ezzel szívtok a legnagyobbat)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a segítõ válaszokat.Olvasgatam közben itt a kérdések között és látom másnak is van hasonló problémája, de ahogy látom nem sok sikerrel lehet ezt az ügyet lezárni.Egyenlõre írok egy beadványt és majd látjuk mi lesz.Mégegyszer köszönöm a válaszokat.

Ha az anya a közös lakásban marad 1 gyerekkel és kifizetné az apát, akkor ki állapítja meg az ingatlan értékét és akkor mennyi járna az apának ha kb. 6 milliót ér a lakás?

Legjobb válasz: Ha sikerült megegyeznetek a vagyoni dolgok osztozásában, akkor ti saját magatok. Ha csúnya, peres válás van, akkor a bíróság. Ha õ nem tudja megállapítani, akkor szakértõt vehet igénybe, hogy az ingatlan pontos értékét felmérje (értékbecslõ)Ö. Általában a házastársak 50-50 %-ban szoktak megállapodni. Attól függ, hogy milyen viszonyban vagytok, közösen szereztétek-e a vagyont, mióta vagytok együtt, ki mennyit vitt a házasságba. Szóval, sok tényezõ játszhat közre. Vagy egyezzetek meg közösen, vagy kérjétek ügyvéd segítségét.

Ha sikerült megegyeznetek a vagyoni dolgok osztozásában, akkor ti saját magatok. Ha csúnya, peres válás van, akkor a bíróság. Ha õ nem tudja megállapítani, akkor szakértõt vehet igénybe, hogy az ingatlan pontos értékét felmérje (értékbecslõ)Ö. Általában a házastársak 50-50 %-ban szoktak megállapodni. Attól függ, hogy milyen viszonyban vagytok, közösen szereztétek-e a vagyont, mióta vagytok együtt, ki mennyit vitt a házasságba. Szóval, sok tényezõ játszhat közre. Vagy egyezzetek meg közösen, vagy kérjétek ügyvéd segítségét.
Ha közös ingatlan van akkor vagy a bírósággal kell jóváhagyatni az egyezséget vagy ügyvéddel ellenjegyeztetni.
Majd a tulajdonrészed arányában kell fizetned a vagyonadót.
A kérdező hozzászólása: az elsõ lakás után kell fizetni...de nekem nincs egy egész lakásom...csak egy negyed...a másik negyed a páromé...a fele meg a banké...akkor a bank is fizet?
Ha egy lakásnak több tulajdonosa van, akkor megosztva kell fizetni. Ezt így úgysem lehet megúszni, mert akkor minden háznak két gazdája lenne rövid idõn belül. Pl. a mi házunknak is 3 tulajdonosa van.
A kérdező hozzászólása: Nem látom át. :) ha van egy 29.900.000 ft értékû háza egy valakinek, akkor az nem fizet semmit...de ha a mi házunk mondjuk 30.010.000-et ér, akkor a nagyanyámtól örökölt egyszobás panel negyedrésze a havannán, emiatt kell fizetnünk? közben nekem nincs egy darab saját lakásom sem? :( nem értem :(


Ha a közös lakásban élő házaspárból az egyik fél meghal akinek a nevére küldték a számlákat, akkor kötelező átíratni az özvegy nevére a közműveknél ha ugyanúgy fizeti tovább a díjakat?

Legjobb válasz: Nálunk minden maradt a régiben, az elhunyt nevére jönnek a számlák (kicsit morbid,de elég sok adminisztráció kell hogy minden szolgáltatónál át lehessen írni)

Nálunk minden maradt a régiben, az elhunyt nevére jönnek a számlák (kicsit morbid, de elég sok adminisztráció kell hogy minden szolgáltatónál át lehessen írni)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszodat! Csak azért kérdeztem, nehogy megbüntessenek érte.

Mi a közös kepviselö kötelessege, ha valaki le akar valni a tavfütesröl? Miert kell fizetni egy olyan szolgaltatasert, amit valaki nem vesz igenybe? A tulajdonosi közösseg füt - az üresen allo lakas tulajdonosanak kellene fizetni - Mi ez?

Az uj tavhötörveny nem teszi lehetöve a tavfütes szünetelteteset egy szöv. lakasban, kizarolag a levalast a rendszerröl. A szövetkezetnek 270 tagja van, a haz 60 lakasos. Nos - hany tulajdonosnak kellene alairni a hozzajarulast a levalashoz? 270-nek vagy 60-nak? A valaszt eddig senki nem tudta - meg ügyved sem.

Legjobb válasz: Sajnos rossz hírem van, nem fognak engedni leválni a távhõrõl, pláne nem 270 embert, akkor már több esélyetek van, ha csak 60an próbálkoztok de úgy se fog menni. A közelmúltban Miskolcon volt rá példa, hogy teljesíthetetlen feltételekkel egedték volna csak leválni a házat. Ennek oka egyszerû, ha engednének pár embert leválni, akkor menne mindenki utánuk, összeomlana a távhõ rendszer. Namost a rendszer mûködési elvébõl gondolom, hogy a ház összes lakójának kell az aláírása, így az amerikában élõnek is. Különben nem lehet végleg kikapcsolni, a szlgáltató meg távolról nem tud válogatni a lakások között. A közös képviselõnek akkor kötelessége begyûjteni az aláírásokat, ha ezt õ tanuk jelenlétében vállalta, vagy valahol le van írva. Ha ez egyik sincs, akkor nem kötelessége, és alkalomadtán még mindíg lemondhat a tisztségérõl, szóval nagyon eröltetni sincs értelme, ha õ nem akarja.

Sajnos rossz hírem van, nem fognak engedni leválni a távhõrõl, pláne nem 270 embert, akkor már több esélyetek van, ha csak 60an próbálkoztok de úgy se fog menni. A közelmúltban Miskolcon volt rá példa, hogy teljesíthetetlen feltételekkel egedték volna csak leválni a házat. Ennek oka egyszerû, ha engednének pár embert leválni, akkor menne mindenki utánuk, összeomlana a távhõ rendszer. Namost a rendszer mûködési elvébõl gondolom, hogy a ház összes lakójának kell az aláírása, így az amerikában élõnek is. Különben nem lehet végleg kikapcsolni, a szlgáltató meg távolról nem tud válogatni a lakások között. A közös képviselõnek akkor kötelessége begyûjteni az aláírásokat, ha ezt õ tanuk jelenlétében vállalta, vagy valahol le van írva. Ha ez egyik sincs, akkor nem kötelessége, és alkalomadtán még mindíg lemondhat a tisztségérõl, szóval nagyon eröltetni sincs értelme, ha õ nem akarja.
Kimondottan szívás a helyzet. A leválás házanként megy, szóval nem kell a fél kerületet rávenni a leválásra. Viszont a ház 100%-ának bele kell mennie. Budapesten a Fõtáv-ot lehet megkeresni a kérdésekkel, vidéken nyilván a helyi mûveket. A közös képviselõ nem köteles semmilyen aláírás beszerzésére, de ha már megvan az aláírás, akkor köteles a közösség érdekében eljárni. Persze ez neki plusz munka, amit nem fog szeretni, mert "ennyiért nem éri meg", ilyenkor inkább kell egy lelkes valaki a házból, akinek érdeke a határidõk betartása, stb. A ház akár ki is válhat a szövetkezetbõl, és alapíthat önálló szövetkezetet, ami elég macera, de ha összetart a társashéz, akkor többet érhet vele, mint egy nagy katyvasz részeként egy hivatásos "házmestertõl" függeni, aki magasról tesz bele. (Abban az esetben, ha valamiért mégis a teljes szövetkezet hozzájárulása kell a leválshoz, az önálló szövetkezet alapítása a járható út. Ekkor a ház = szövetkezet, senki nem tehet keresztbe a háznak, mindván hogy egy szövetkezet.) Ha jól értem, akokr van egy problémás tulaj, akinek a lakása árverés alatt áll. Na ez külön szívás. Érdemes kivárni a végét, mert az aláírása nélkül semmire se mentek. A képviselõ nem köteles utána járni, és hacsak nem dugtok valamit a zsebébe, nem is fog. A távoli tulaj meg valószínû szintén tesz rá, így nem fog aláírni semmit. Ez a szívás, ilyen az, amikor egy börtönben levõ, külföldön élõ vagy pl egy paranoiás öreg néni nem tud vagy nem hajlandó aláírni egy papírt, így kiszúr másik 59 családdal. Együttérzek veled, remélem hamar jön egy normális tulaj.
Ilyenek a társasházak ma nálunk. Jártunk hasonló cipõben. Tudnék mesélni. Mikor ideköltöztünk elõre megbeszéltük a közös képviselõvel, hogy felszereltetjük a klímánkat, mert két kicsivel nem fogjuk bírni. Lényeg õ beleegyezett szóban. Aztán megkértük a szövetkezet írásos engedélyét amit meg is kaptunk azzal a feltétellel, hogy úgy szereljük fel, ahogy azt egy határozatban megszabták. Ennek is eleget tettünk. Erre mikor felszelték másnap hisztizve rohant a lakásszövetkezet elnökéhez feljelenteni minket a közös képviselõ. Minden fórumhoz elment és feljelentett ahol lehetett. Az építési hatóság nem foglalkozott vele, mert már nem kell építési engedély, csak a szövetkezet hozzá járulása amivel rendelkezünk. Szóval olyan gyomor idegem volt hetekig, hogy az nem kívánom senkinek. Mindezt azért mert neki nincs jobb dolga. 3 évvel ezelõtt (lakók mesélték) Beszedte a pénztt, hogy kell önerõre, mert komplett kicserrélik az összesz nyilászárót, pályázni fognak a panel programban. Nem pályáztak al akók a mai napig csak töredékét látták viszont a befizetett pénzüknek, aki akarta saját zsebbõl megcsinálta. A közös képviselõnek bezzeg ebben az idõszakban komplett nyílászáró cseréje volt és fürdõszoba felújítás. a Barátnõjének is új nyílászárói lett és új Renault-ja. Ez a magyar valóság. Mindenki ott nyúl le büntetlenül ahol éri. Aki pedig becsületes azt megalázzák.
Ó természetesen van. Kaptunk ugye egy felszólítást, hogy szereljük le a klímát 15 napon belül ha nem leszerelteti. Na erre én megírtam, hogy nem és, hogy mindenek eleget tettünk és mellékeltem az õ írásos engedélyük másolatát is. Azóta csend van ( kb 8-9 hónapja)
A kérdező hozzászólása: Gratulalok!!! Igy kell csinalni - mindenkit a sajat sz...emetebe kell belefullasztani! Csak igy tovabb!

Ha elváltam, és a közös házunkon van még hitel, az megfeleződik-e. A lakásban most én lakom. A vele felvett hiteleket ki fizeti tovább?

Legjobb válasz: Az, aki a hitelszerzõdésen adósként, kezesként vagy adóstársként szerepel. A vagyonmegosztásban van döntés a hitelrõl, a ház sorsáról és minden ilyen kérdésrõl. Az ingatlan ha közös tulajdon, akkor a hitel is közös kötelezettség, így azt felesben kell viselni. Viszont a "már kifizetett rész" is közös. Az, hogy ki fizeti tovább és milyen módon, az a ti döntésetek, végsõ soron pedig a bíróság fog ítélni felõle.

Az, aki a hitelszerzõdésen adósként, kezesként vagy adóstársként szerepel. A vagyonmegosztásban van döntés a hitelrõl, a ház sorsáról és minden ilyen kérdésrõl. Az ingatlan ha közös tulajdon, akkor a hitel is közös kötelezettség, így azt felesben kell viselni. Viszont a "már kifizetett rész" is közös. Az, hogy ki fizeti tovább és milyen módon, az a ti döntésetek, végsõ soron pedig a bíróság fog ítélni felõle.

Közös vagyonak tekininthetö-e akkor a lakás ha abba a apai részröl a szülök is adtak pénz, de az ingatlanon jelzáloghitelek, és szocpol van?

Legjobb válasz: Minden közös még a tartozás is, ha arról nincs külön szerzõdés, vagy okirat, hogy csak az egyik félnek van köze hozzá.

Minden közös még a tartozás is, ha arról nincs külön szerzõdés, vagy okirat, hogy csak az egyik félnek van köze hozzá.
A szülõk által adott pénz lehet olyan ajándék, amely nem a háztartásé, hanem csak az egyik fél különvagyonát növeli. De ez igen speciális eset. Van esély arra, hogy megfelelõen lepapírozva különvagyonnak számítson!

2007-ben fészekrakó hitelt vettünk fel a lakás közös néven van. Ha azt szeretnénk, hogy lemenjen a nevéről a lakás, bukom a fészekrakó hitelt is?

Vagy ? kiszáll én pedig viszem tovább, esetleg kapok egy új hitelt és amit eddig fizettem az elvész? Frankos hitelr?l van szó.

Hogy zajlik, mennyibe kerül egy válás Szlovákiában? Közös tulajdonú lakás sorsa érdekelne, ha az egyik fél a lakásban marad, a másiknak ki kell fizetni?

Legjobb válasz: Nem ismerem a szlovák jogszabályokat (és amúgy nem is valószínû, hogy itt találsz szlovák ügyvédet), de feltételem, hogy ki kell fizetni. Ez a logikus, ez a magyar jogszabály is, és így igazságos.

Nem ismerem a szlovák jogszabályokat (és amúgy nem is valószínû, hogy itt találsz szlovák ügyvédet), de feltételem, hogy ki kell fizetni. Ez a logikus, ez a magyar jogszabály is, és így igazságos.
A kérdező hozzászólása: és ha egy összegben nem tudja, a fizetésébõl vonják?
En ugy tudom, hogy ha mind a két fél szociálisan rászorult személy, akkor a bíroság elengedheti a felmerult koltségeket. Ha dolgoztok, akkor szerintem esélytelen. Szerintem levonják a fizetésbol esetleg exekuciot is tehetnek a személy vagyonára. Szintén egy szlovák állampolgár
A kérdező hozzászólása: anyukám nyugdíjas õ menne el a közös tulajdonú lakásból, a férje még keres, nem is rosszul õ maradna, viszont biztos nem tudná oda adni a fél lakás árát, ezért gondoltam, hogy vonnák neki... (õk szlovák állampolgárok) kedves szintén szl. állampolgár, ha tudsz valamit kérlek informálj, köszönöm!

Ha valaki beadja a válópert és elköltözik a közös lakásból, akkor az igaz, hogy a rendelkezési jog, a lakásban maradt félé lesz?

illetve nem értem, hogy ez akkor érvényes csak ha az elköltözött fél be is jelenti az uj címét? édesanyám szeretne költözni, mert a válóper beadása után már félne otthon együtt lakni a férjével, de nem szeretné, hogy ? rendelkezzen a lakásról.

Legjobb válasz: Én azt hallottam, hogy a rendelkezési jog igen, a lakásban maradotté.

Én azt hallottam, hogy a rendelkezési jog igen, a lakásban maradotté.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!