Találatok a következő kifejezésre: Ha az GYES-en (55 db)

Ha hosszabbított Gyes-en vagyok, az jelent valamilyen hátrányt a munkakeresés során?

A lányom májusban múlt 3 éves, ám mivel tartós beteg (asztmás), így emelt családit kapok és hosszabbított Gyes-en vagyok. Most szeptembert?l már oviba jár a lányom, én pedig munkát keresek. A hosszabbított Gyes-t írjam be az önéletrajzomba? Jelent ez a fajta GYES valamilyen kedvezményt a munkáltató számára, amiért mondjuk szívesen alkalmazna? Vagy emiatt eleve hátrányból indulok? :(

Legjobb válasz: Én nem írom be, mert nem egyszerû, hiszen mindenkinek az elsõ gondolata, hogy beteg a gyerek, sok gond lesz vele, és sajnos nem bizonygathatod egy önéletrajzban, hogy nem is. Ha behívnak, akkor ha úgy látod elmondhatod, ott talán egyszerûbb elmagyarázni a dolgot. Mindenféleképpen el kell mondanod, mert ez a Gyes is szolgálati idõnek számít, így vagy 6 órában tud bejelenteni, vagy visszaadod a Gyest és dolgozol 8 órában. Én is most így dolgozom, 6 órában bejelentve.

Én nem írom be, mert nem egyszerû, hiszen mindenkinek az elsõ gondolata, hogy beteg a gyerek, sok gond lesz vele, és sajnos nem bizonygathatod egy önéletrajzban, hogy nem is. Ha behívnak, akkor ha úgy látod elmondhatod, ott talán egyszerûbb elmagyarázni a dolgot. Mindenféleképpen el kell mondanod, mert ez a Gyes is szolgálati idõnek számít, így vagy 6 órában tud bejelenteni, vagy visszaadod a Gyest és dolgozol 8 órában. Én is most így dolgozom, 6 órában bejelentve.
Most néztem a neten, ott azt írták, hogy ilyen esetben lehet 8 órát is dolgozni, de nálunk a munkaügyes csak 6 órás lehetõséget tudta. Na mindjárt jobban utána nézek.
A kérdező hozzászólása: Szia! Köszönöm a gyors válaszodat. Hûha, én is úgy tudtam, hogy emellett már lehet 8 órás munkát is vállalni. Bár, ha 6 órásat találnék, már az is nagyon jó lenne. Pláne, hogy egyedül nevelem a kislányomat. :S
Szia! Segíteni ugyan nem tudok a témában, de megkérdezhetem, mikor jött ki az asztmája és milyen tünetei voltak? Köszi a választ!
A kérdező hozzászólása: Szia! 18 hós volt a lányom éppen karácsonykor, amikor megfázott. 25-én este nagyon rosszul volt már szegény, nehezen vett levegõt, sípolt a tüdeje szegénykémnek, ahogy fújta ki a levegõt. Így elmentünk az ügyeletre, hogy nézze meg egy orvos. Ekkor már haza se engedtek minket, 3 vagy 4 napot bent kellett lennünk, heveny bronchitis és heveny légzési elégtelenség miatt. Ekkor az orvos mondta, hogy ezt még nem tekintik asztmának, mivel még túl kicsi volt a lányom és akkor még elõször fordult ez elõ. (az asztma megállapításához ugyanis, minimum 3 kórházi kezelés "szükséges" és idõsebb korban mondják csak ki, hogy na akkor ez konkrétan asztma) Nekünk akkor ez volt az elsõ kórházi kezelésünk. A lányom meggyógyult és nem volt panasza egy darabig. Majd február környékén már észrevettem, hogy terhelésre is elég zihálósan, hörögve és nehézkesen kap levegõt. Míg más kisgyerek vígan elszaladgált, addig az én lányom kb. 5 perc után köhögni kezdett és sípolt. :( Emiatt többször voltunk a háziorvosnál, de akkor nem szorultunk kórházi kezelésre, mert idõvel spontán megszûntek ezek a befulladások. Tavasz környékén ismét megfázott a lányom, ekkor sajnos újra kórház lett a történet vége, egy 3-4 napos bent fekvéssel. Ekkor már, ugyanaz az orvos adott nekünk egy beutalót a pulmonológiára, bár a lányom még csak 2 éves volt, és "csupán" 2 kórházi kezelésen estünk túl, már kimondták rá, hogy asztmás, mivel terhelésre többször is elõjött a befulladás. :( Így 2011. nyara óta folyamatosan kapja a gyulladáscsökkentõt a lányom (Flixotide) és így azóta szinte teljesen tünetmentesek lettünk. Néha-nagyon ritkán elõfordul, hogy befullad, de akkor a Ventolinból fújok neki és kutya baja utána. Betegségek esetén még ma is sajnos naponta kell használnunk a Ventolint, mert olyankor aztán mindig a hörgõjére megy rá a "megfázás". Bocsánat, hogy kicsit hosszúra sikeredett. :)
Szia! Köszi, hogy leírtad. Igazából nálunk már több mint 3 hetes köhögés van, és erõltetõbb mozgás után köhögõroham jön rá. Igazából nem fullad, csak nagyon-nagyon köhög. Ezért kérdeztem, hogy nálatok milyen tünetek voltak. Ma voltunk mellkasröntgenen, meg orr-fül-gégén és vérvételen. Bízom benne, hogy csak elhúzódó hörgõgyulladása van. Kislányodnak jobbulást, remélhetõleg hamarosan kinövõ az asztmát!

Hogyan jár 2011-es évre az adójóváírás és a családi adókedvezmény, ha szeptemberig GYES-en voltam?

2 gyermekem van. 2011 szeptembertől álltam újra munkába. Az adókedvezmény - ha jól tudom - csak 4 hónapra számolható el (a bérrel ellátott hónapokra). A családi adókedvezménynél is ezt kell figyelembevenni? Vagy ott a családi pótlékkal ellátott időszakot (12 hónap)?? Előre is köszi a segítséget.

Legjobb válasz: Családi kedvezményt egész évre érvényesítheted/megoszthatod.

Családi kedvezményt egész évre érvényesítheted/megoszthatod.

Jelenleg gyes-en vagyok most áprilistól, elötte gyeden. Nekem az a kérdésem hogy ha második baba is lenne mit kapnék gyest, vagy gyedet?

Legjobb válasz: Sajnos az elsõ nagyon részletesen leírta ugyan, de hibásan:( A tgyás és a gyed NEM azért járt, mert nem szakítottad meg hosszabb idõre a jogviszonyt, hanem azért, mert megfeleltél a feltételeknek. (két éven belül 365 nap biztosítotti idõ, és biztosítottság igényléskor gyedhez, illetve a jogviszony szülés elõtt legfeljebb 42 nappal való megszûnése a tgyáshoz) Amennyiben álláskeresésirõl szülsz, de az hamarabb megszûnik, mint a szülés, de belül vagy a 42 napon, úgy KIZÁRÓLAG TGYÁS JÁR, GYED NEM. Ha álláskeresésirõl szülsz, akkor a tgyás lejárta utánra hagyni kell pár napot, hogy újra kapd az álláskeresésit, mert ha nem a támogatás folyósítása alatt igényled a gyedet, akkor nem vagy rá jogosult. Úgyhogy az elsõ válaszra ne alapozz, ha mégis kapott gyedet, akkor csak mázlista, mert a törvény szerint nem járt volna. És hogy a kérdésedre is válaszoljak: ha áprilistól gyesen vagy, és még nincs úton a trónörökös, akkor már 2012 elõtt nem igényelsz gyedet, vagyis a gyed alap 2011 lesz, amikor nagyobbrészt gyesen leszel. Ilyen esetben az alap a minimálbér. Ha összejön a baba, javaslom, hogy menj inkább táppénzre, mert a kedvezményszabály értelmében ha azért nincs 180 bérezett napod, mert tgyásban, gyedben, táppénzben részesülsz, akkor a szerzõdés szerinti béred lesz a második baba utáni ellátások alapja.

Sajnos az elsõ nagyon részletesen leírta ugyan, de hibásan:( A tgyás és a gyed NEM azért járt, mert nem szakítottad meg hosszabb idõre a jogviszonyt, hanem azért, mert megfeleltél a feltételeknek. (két éven belül 365 nap biztosítotti idõ, és biztosítottság igényléskor gyedhez, illetve a jogviszony szülés elõtt legfeljebb 42 nappal való megszûnése a tgyáshoz) Amennyiben álláskeresésirõl szülsz, de az hamarabb megszûnik, mint a szülés, de belül vagy a 42 napon, úgy KIZÁRÓLAG TGYÁS JÁR, GYED NEM. Ha álláskeresésirõl szülsz, akkor a tgyás lejárta utánra hagyni kell pár napot, hogy újra kapd az álláskeresésit, mert ha nem a támogatás folyósítása alatt igényled a gyedet, akkor nem vagy rá jogosult. Úgyhogy az elsõ válaszra ne alapozz, ha mégis kapott gyedet, akkor csak mázlista, mert a törvény szerint nem járt volna. És hogy a kérdésedre is válaszoljak: ha áprilistól gyesen vagy, és még nincs úton a trónörökös, akkor már 2012 elõtt nem igényelsz gyedet, vagyis a gyed alap 2011 lesz, amikor nagyobbrészt gyesen leszel. Ilyen esetben az alap a minimálbér. Ha összejön a baba, javaslom, hogy menj inkább táppénzre, mert a kedvezményszabály értelmében ha azért nincs 180 bérezett napod, mert tgyásban, gyedben, táppénzben részesülsz, akkor a szerzõdés szerinti béred lesz a második baba utáni ellátások alapja.
Bocsi. Mikor lejárt a tgyásom visszavettek 5 napra munkanélkülire és utána mentem gyedre. Bocs, hogy ezt kihagytam. elsõ voltam


Gyes kérdés: tartósan beteg jelenleg 9 hónapos babánál megtehetem-e azt, hogy mostantól a nagymama lesz gyesen én pedig visszamegyek dolgozni? Illetve ha ez lehetséges, akkor később megint lehetne, hogy én kapjam ezt az ellátást?

Alapesetben a gyermek 10 éves koráig jár a gyes, de csak egy éves kora után mehetek vissza dolgozni. Az a helyzet, hogy ha most visszamegyek, akkor elbukok 9 év gyest (nem sok, de legalább fix bevétel), viszont ha nem megyek vissza dolgozni, akkor a kés?bbiekben nem lesz rám már szükség.

Legjobb válasz: A nagymama csak a gyerkõc 1 éves korától mehet GYES-re.

A nagymama csak a gyerkõc 1 éves korától mehet GYES-re.
A kérdező hozzászólása: Nem gyedet kapok, mert nem volt meg a kellõ idõm. A gyermekem Down syndrómás és Hypotóniás. Nagymama nem nyugdíjas. A munkáltató hajthatatlan.
Utolsónak: amíg a kicsi be nem tölti az egy évet, nem lehet dolgozni a gyes mellett - semennyit sem.
nem lehet azt csinálni, h lemondasz a gyedrõl, visszamész melozni? tartósan beteg gyermek mellett is igényelheted a gyest, én is igy kapom. szerintem kérdezd meg a MÁKban. Lányom asztmás, de bölcsibe jár. nagymama amugy nyugdijas?
*után
1 éves kora utána dolgozhatsz te is a gyes melett, tartós beteg gyermeknél nincs korlátozva az idõ.
Miért nem gyedet kapsz?????
Nem tudnad valahogy meg otthon kihuzni ezt a 3 honapot es akkor 1 eves kor utan elmenne vele a nagymama gyesre? Talan ezt a 3 honapot a munkaltato is megerti. Vagy tevednek? Tudom vannak normalisabb es kevesbe normlisabb munkaltatok. Azt is tudom, hogy minden lehetoseget vegiggondoltal mielott igy dontottel, ezert nem is itelkezem. De valahogy ezt a 3 honapot huzd ki es akkor talan nem lesz gond.
Nem bukod el a gyest akkor se, ha most visszamégy dolgozni, de amit leírtál, az nem megoldás, mert a nagyszülõ sem mehet gyesre a kicsivel egy éves koráig. Menj vissza dolgozni, mond le a gyest 3 hónapra, és amikor a kicsi betöltötte az egy évet, igényeld meg újra. A gyes a jogosultsági idõn belül bármikor kérhetõ. Akkor is, ha kihagytál pár hónapot.
Kedves 6 anyád helyében akkor most jól megsértõtnék, mert kb.lehülyézted.
2, 6-os. Pl. egy lisztérzékeny, vagy egy tejérzékeny gyerek mellett sem mennél el dolgozni, hanem 10 évig ápolnád? Mert tudomásom szerint rájuk is jár a gyes 10 éves korig, és az étkezésen kívül nem igényelnek több odafigyelést, mint a teljesen egészséges gyerekek. De gondolom van mér rá másik példa is. Nem tudhatjuk, hogy milyen beteg a kérdezõ gyereke, így nem ítélkezhetünk felette. Visszatérve pl. a lisztérzékenységre, a gyesbõl szerintem nem is jön ki a különleges étrend ára, szóval még mindig többet tesz a gyerekért, ha elmegy dolgozni, mintha otthon babusgatná. De ez csak az én véleményem, mindenki úgy gondolkodik, ahogy jónak látja.
Ok. Én akkor sem válnék meg tõle. De az én vagyok! Egy egészséges gyereket rá mernék bízni a nagymamára, de egy beteget soha. Pláne, ha mellette maradhatnék. Inkább keresnék valami kiegészítõ, mellette végezhetõ munkát.
A kérdező hozzászólása: Ez nem lelkiismereti kérdés! Ahhoz, hogy mindent meg tudjunk adni a gyermekünknek és minden számára szükséges kezelést megkaphasson, tudod sajnos dolgozni kell. Nem azért "passzolnám le" a gyermekemet, mert nekem így kényelmes, pusztán csak a megélhetés a cél!
Kedves második, ha a nagymam ápolja a kicsit (és õ kapja a gyest ezért) az miért lenne risszabb mintha az édesanya van vele? Gondolom ugyanúgy ellátja a gyereket mint az anyja tenné. A kérdésedre csak 1 éves kor után mehet a nagyi. Azt a 3 hónapot még húzzátok ki valahogy
A hosszú gyest a baba ápolásáért, gondozásáért kapod és azért, hogy ne kelljen intézetbe adnod. Ha összefér a lelkiismereteddel, hogy bárkire, akár a nagymamára bízd, tedd azt! Egy beteg kisgyereknek szüksége van a mamájára és priorítást kellene, hogy élvezzen minden mással - pld. a munkahellyel - szemben is. Szegény kicsi!
Akkor az az egyetlen lehetõséged, hogy lemondod a gyest erre a 3 hónapra, és újra megigényled amikor a kicsi betöltötte az egy évet.

Ha én most elmegyek gyesre, akkor kb mennyi táppénzt fogok kapni havonta, ha az össz jövedelmem kb 80-90 ezer?

Legjobb válasz: Nem jó a kérdésed. Ha GYES-re mész gyest fogsz kapni. Ha terhes vagy és táppénzen vagy akkor azt. Szóval melyik? Mert a kettõ együtt nem megy.

Nem jó a kérdésed. Ha GYES-re mész gyest fogsz kapni. Ha terhes vagy és táppénzen vagy akkor azt. Szóval melyik? Mert a kettõ együtt nem megy.
Húúú, ezt bõvebben ki kellene fejtened, mert ez így egy káosz.

Ha tavaly 9 hónapot maximált GYED-en voltam, 3 hónapot pedig GYES-en, a GYES-t fel kellett volna tüntetnem az adóbevallásban?

Ha fel kellett volna tüntetni, de ez nem történt meg, akkor most mi a teend?m?

Legjobb válasz: OK, köszönöm szépen a választ.

A kérdező hozzászólása: OK, köszönöm szépen a választ.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm Neked is.
Nem kellett feltüntetni.
GYES "adómentes" jövedelemnek számít, tehát nem kell feltüntetni a bevallásban.
utalható, az enyém is a férjemére jön.
A kérdező hozzászólása: De jó! Köszönöm szépen a segítségedet!

Mi az előnye, illetve hátránya, ha papíron (gyermek bölcsibe jár, anya dolgozik) az apa van GYES-en?

Legjobb válasz: Nem értelek, apának lenne biztosítása, ennyi, ha nem dolgozik, nem is a tp, sõt a gyes alatti tp szabályok másak mint a normál tp, biztosítása lenne... Ha van munkája õ is dolgozik, akkor nem értem te minek mondasz le a gyesrõl, egy éves kor után lehet dolgozni annyit amennyit akarsz. Amúgy ha csak papíron dolgozol, akkor felveszed a járandóságodat, ezt hogy oldod meg, valaki a fiktív munkád után fizetne mindent????

Nem értelek, apának lenne biztosítása, ennyi, ha nem dolgozik, nem is a tp, sõt a gyes alatti tp szabályok másak mint a normál tp, biztosítása lenne... Ha van munkája õ is dolgozik, akkor nem értem te minek mondasz le a gyesrõl, egy éves kor után lehet dolgozni annyit amennyit akarsz. Amúgy ha csak papíron dolgozol, akkor felveszed a járandóságodat, ezt hogy oldod meg, valaki a fiktív munkád után fizetne mindent????
Ha táppénzre megy, kevés pénzt kap. Más szerintem nem.
Csak akkor kap kevesebb pénzt a táppénz alatt, ha nem dolgozik. Ha dolgozik apa, akkor ugyanúgy kapja a gyes alatt is a táppénzt, egy forinttal sem kevesebbet. Ha meg nem dolgozik, akkor értelemszerûen a táppénz sem gond.
Mondjuk nem nagyon vágom mire gondoltál, de ha mindketten dolgoztok, nincs semmi elõnye és hátránya sem. Ha viszont csak te, nyilván azért tetted, mert jobban keresel. Az elõttem írók jól írták: ha gyes mellett dolgozik/zol, ugyanúgy jár tp, ha viszont nem, értelemszerûen nem. Mire gondoltál pontosan?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Párom dolgozik, de nincs bejelentve a munkahelyére, ezért gondoltuk, hogy jobb lenne, ha õ kapná a GYES-t. Nekem pedig sikerült 8 órában elhelyezkedni.
Lehet olyan gyermek bölcsõdés, ahol az egyik szülõ otthon van? Bocs, ha hülye kérdés, csak..
Annyi hátránya van, hogy Te nem mehetsz el a kicsivel gyermekápolási táppénzre. A férjednek annyi elõnye van, hogy erre az idõre rendezve van a biztosítása.
A kérdező hozzászólása: Utolsóelõttinek: Mint, ahogy írtam, mindketten dolgozunk, csak a párom nincs bejelentve. Igen, pont ezért gondoltam, hogy apa legyen gyes-en, mert akkor tudok vele otthon maradni, ha beteg lesz véletlenül.

Hogy tudok munkát vállalni, ha GYES-en vagyok és felszámolás alatt van a régi munkahelyem úgy, hogy az esetleges végkielégítésemet is megkapjam?

GYES-en vagyok és szeretnék ismét dolgozni, de a régi munkahelyem felszámolás alatt van. Úgy tudom végkielégítésre is jogosult vagyok. Ha elmegyek dolgozni 4 órában, akkor a régi cégemnél elméletileg fel kell mondanom? De ha felmondok, akkor nem illet meg a végkielégítés. Ebben a helyzetben hogy tudok munkát vállalni?

Legjobb válasz: Sokat akar a szarka? :P Ha felmondasz, nincs végkielégítés. Csak úgy tudsz munkát vállalni ebben az esetben, ha felmondasz a munkahelyeden. Mivel a gyes is megillet. Sajnos nem tudok más megoldásról.

Sokat akar a szarka? :P Ha felmondasz, nincs végkielégítés. Csak úgy tudsz munkát vállalni ebben az esetben, ha felmondasz a munkahelyeden. Mivel a gyes is megillet. Sajnos nem tudok más megoldásról.
Szia, szerintem ez így nem igaz, ahogy az elõzõ válaszoló állítja. Vállalhatsz másodállást, GYES mellett is, heti 30 órában, s így nem kell felmondanod az elõzõ helyeden. Keresd meg a dolgozó mami blogot a neten, az írója tud választ adni, nekem is õ segített nemrég!
http://www.kismamatanoda.hu/jo-tudni/fontos-tudnivalok-a-gye.. "új munkáltatónál határozott idejû szerzõdéssel akár teljes, akár részmunkaidõben, a fizetés nélküli szabadságot fenntartva a régi munkaadónál." Itt ezt írja.

Ha a gyesen és a családi pótlékon kívül semmi más jövedelem nem volt, akkor kitölthetem én a neten az adóbevallásom?

Legjobb válasz: Ha nem volt más jövedelmed akkor nem kell adóbevallást írnod, mert a gyes nem adóköteles!

Ha nem volt más jövedelmed akkor nem kell adóbevallást írnod, mert a gyes nem adóköteles!
Így van, nem kell adóbevallást készítened.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!