Találatok a következő kifejezésre: Ha a vércukor (34 db)

Mi történik, ha a vércukor vizsgálat magasabb eredménye ellenére nem tartom szigorúan a diétát?

A n?gyógyászom nem fogott diétára, bár az eredményem kicsit magas lett: 7mmol/l (2 órás eredmény). Ha nem tartom a diétát, azzal árthatok a babának? Ha igen, konkrétan milyen szöv?dményei/következményei lehetnek?

Legjobb válasz: nagy lesz, és esetleg neki is lesznek cukor gondjai. nem kell mindenrõl lemondani, de édesség finomított cukor helyett próbálj gyümölcsözni, és teljes kiõrlésû kekszet enni, nekem jó a cukrom, csak nagyon hízok, ezért én magam diétázom, az elõzõvel is 30 kgt híztam, amit nagyon hamar leadtam, de még most vagyok a felénél és megint 10 van rajtam, sajnos, hiába próbálok figyelni. :-(

nagy lesz, és esetleg neki is lesznek cukor gondjai. nem kell mindenrõl lemondani, de édesség finomított cukor helyett próbálj gyümölcsözni, és teljes kiõrlésû kekszet enni, nekem jó a cukrom, csak nagyon hízok, ezért én magam diétázom, az elõzõvel is 30 kgt híztam, amit nagyon hamar leadtam, de még most vagyok a felénél és megint 10 van rajtam, sajnos, hiába próbálok figyelni. :-(
nekem azt mondták, ha nem tartom a diétát, akkor a baba születésekor nagy lesz a vércukorszint különbség és ha megszületik, akkor be is kómázhat, mert nekem még mindig magas lesz a vércukrom a babának meg alacsony, mivel kikerül belõlem és már nem kell annyi inzulint termelnie a kis szervezetének. nem tudom érthetõbben leírni, de én csak annyit jegyeztem meg ebbõl, hogy bekómázhat, és tartottam is a diétát. a 38. héten szültem 3500 grammal a kisfiunkat.
Úgy tudom, hogy csak 7, 8 fölött kell diétázni. És ha az orvosod sem mondta, akkor biztos nincs is baj.
Nekem múlt héten nézték. Nekem is 7mmol/liter volt 2 órával a cukorszirup után. Úgy tudom én is, hogy 7, 8-ig (vagy 7, 5-ig) normális. Én most is jégkrémet eszem... 36 hetes
A kérdező hozzászólása: Sziasztok! Hát, egy kicsit most összezavarodtam, nem értem, hogy ha ilyen komoly következményei lehetnek a magasabb vércukor szintnek, akkor az orvosom miért nem fogott diétára? Ha esetleg tudtok ajánlani olyan oldalt, ahonnan letölthetek diétát, azt megköszönném! Remélem még nem lesz késõ elkezdenem!
A második válaszolónak igaza van teljes mértékben. Ha nem figyelsz oda a diétára és továbbra is magas a cukrod, akkor az a cukormennyiség a lepénybe is átjut és a baba hasnyálmirigye kezdi el termelni a többlet inzulint, hogy lépést tartson a megemelkedett cukorral. Károsodik a lepény, mert az inzulin hiány hatására sejtjei károsodnak, un. lepényelégtelenség lép fel, romlik a magzat oxygén és tápanyag ellátása. A legsúlyosabb esetben oxygénhiány lép fel és a magzat méhen belül elhalhat. A cukor (energia) túlkínálat következtében a magzat „hízik”, létre jön a cukorbetegek „nagy magzata” jellegzetes képe. A szülés után a magzatot a vércukor szint gyors csökkenése veszélyezteti: a cukortúlkínálat megszûnése miatt a magzati inzulin túltermelés eltünteti a vérbõl a cukrot, súlyos agyi károsodás jöhet létre. Azt hiszem ezek épp elég jó indokok, hogy miért tartsuk be a diétát.
Azért nem fogott az orvos diétára, mert a cukrod a határérték alatt van. Ha 7, 8 lett volna, akkor kéne diétáznod. Evés után mindenkinek megnõ a cukorszintje, tehát a te eredményed nem rossz. De kérdezd meg a dokidat.

Hogyan változik a vércukor értéke? Étkezés után kell mérnem 1, 5 órával (terhességi cukorbetegség miatt). Ha kb. egy órával utána mérem, akkor kevesebbet mutat vagy többet?

Nem mindig tudom betartani a mérés időpontját és nem akarok a diétás naplóba hamisat írni.

Legjobb válasz: Akkor már kevesebbet kéne mutatnia.

Akkor már kevesebbet kéne mutatnia.
A vércukormérésnek pont az a lényege, hogy megmutassa az aktuális vércukorszintet. Ha összevissza méred, aztán találomra hozzáadogatsz meg levonogatsz belõle, az az égvilágon semmit nem ér.

Milyen tünetekkel jár ha egy cukorbetegnek túl alacsony lesz a vércukor szintje, vagy is hypoglykaemiás lesz?

Hogy mit kell tenni, ilyenkor azt tudom. Voltak azonban olyan tünetei is, amelyek eddigi tudásom alapján nem jellemz?ek erre.

Legjobb válasz: Nagyon szívesen.

Nagyon szívesen.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm! Sokat segitett!!!!!!


Vércukor mérés eredményét mennyire befolyásolja, ha a vizsgálat elõtt iszik valaki egy pohár frissen facsart narancslét?

14,0 mmol/L lett a párom vércukor eredménye (teljes körû vérkép részeként), de elõtte sajnos ivott gyümölcslevet.

Legjobb válasz: Eléggé. Cukrot vagy éhgyomorra néznek, vagy terhelésesen, de akkor a nõvérke adagol neked valami cukros oldatot, hogy idd meg. Az eredmény használhatatlan, elõtte fogyasztani saját döntésbõl nem szabad semmit. Újra kell mérni.

Eléggé. Cukrot vagy éhgyomorra néznek, vagy terhelésesen, de akkor a nõvérke adagol neked valami cukros oldatot, hogy idd meg. Az eredmény használhatatlan, elõtte fogyasztani saját döntésbõl nem szabad semmit. Újra kell mérni.
Elnézést.
Labor elõtt, ha cukrot is néznek csak tiszta vizet, üres teát ajánlatos inni. A narancslé kifejezetten remek vércukor emelõ.
A kérdező hozzászólása: Köszi, ez is válasz volt, de nem az én kérdésemre. Ha tudsz válaszolni is a fent leírt kérdésre, szívesen veszem.
5 év alatti gyerekekre ezért figyelnek a szüleik, mert még alacsony az intelligencia hányadosuk, és szükségük van irányításra, ugyanis nem lehet elvárni tõlük hogy tudatosan ne egyenek/igyanak vércukorszint mérés elõtt. Tehát a párodnak több anyáskodásra van szüksége jelenleg, úgy tûnik magától nem képes értelmesen viselkedni, mondjuk úgy ahogyan egy speciális vizsgálat a hiteles eredmény érdekében megkövetelné. De ne aggódj, a férfiak is felnõnek, ki 40, ki 50 éves korára.
nagyon mivel tele van cukorral. Nem véletelenül kell menni éhgyomorra, meg kell simételni a vérvételt, tök fölösleges volt.
Minek ittál elõtte? Még attól is sok nagyon, fõleg reggel.
A kérdező hozzászólása: Elég hanyag ebbõl a szempontból, én már korholtam érte eleget, már az is nagy szó volt, hogy elment vérvételre.
De miért ivott elõtte? Nem tudta, hogy éhgyomorra kell mennie? Elég nagy butaság. Ha magas a cukra, úgy is kiderül, és mihamarabb kiderül, annál jobb. Ha mást is vizsgáltak a vérében, kkor azok az értékek is torzulhattak.
A kérdező hozzászólása: Én is attól tartok. :(
Azé a 14, 0 sok lesz, narancslé ide, vagy oda.
Cukorbetegekkel is gyümilevet itatnak, ha alacsony a cukruk, hogy megemelje... De ettõl függetlenül egészséges embernek nem megy fel 14-ig még plusz narancslével se... A vizsgálatot mindenképpen meg kell ismételni, de persze legközelebb éhgyomorra.

Ha a nőgyógyász ad beutalót laborra (pl. AFP, vércukor. ), mehetek a lakcím szerinti laborba, vagy csak oda ahol ő rendel?

A beutalója egy kis papír volt, mint a régi receptek, nem olyan nyomtatott, amit a háziorvos szokott adni.

Legjobb válasz: Ha körzeti orvos akkor a körzeti laborba kell menni egy telefont megér..

Ha körzeti orvos akkor a körzeti laborba kell menni egy telefont megér..
Mindenképpen a lakcím szerinti laborba menj mert nekem is volt keveredés hogy máshova voltam bejelentve mint ahova jártam nõgyógyászatra meg vizsgálatokra és azt mondták hogy ezt nem lehet.
A kérdező hozzászólása: Elmentem a lakcím szerinti laborba, ahol azt mondták, hogy jogosult vagyok ugyan, de mivel nem itten nõgyógyász írta ki a vérvételt, ezért nem fogadják el. Fel kellett mennem a helyi nõgyógyászhoz, hogy õ írja ki, aki megint nem akarta, mert nem az õ betege vagyok. Szerintem ez jogtalanság. Végül is szabad orvos választás van. Ha Ausztriában van az orvosom, akkor minden apró cseprõ dologért hozzá kéne mennem. Persze nem ott van. Végül 2 órás tortúra után sikerült levetetnem a vért. Nem értem még mindig....
A kérdező hozzászólása: Most azt mondta a háziorvosom, hogy mivel a nõgyógyászom magánorvos, nõgyógyászattal kapcsolatos vérvételnél oda kell mennem ahol az orvos rendel, és sajnos nem oda, ahová esetleg tartozom. Nem igazán értem a dolgot. Ez az egészségügy.....

A vércukor szint mérőnél ha mg/dl-ben adja meg az értéket, mennyi a váltószám, hogy mmol/l-ben mennyi az érték? Hogyan váltom át?

A google-ba beírtam de ahány oldal, ammyi válasz. Szóval nem tudom, hogy melyik a valós. A gép német és nem lehet átkalibrálni.

A 24. terhességi héten a vércukor vizsgálatnál nem baj, ha 8-ra megyek oda?

A vérvételre 7-9 ig lehet menni. De úgy tudom a vércukor vizsgálatnál, miután leveszik a vért utánna inni kell valami cukros löttyöt, és 2 óra elteltével ismét vért vesznek.

Legjobb válasz: ez sajnos kórházfüggõ. nálunk nem volt baj, mert az éhgyomri vérvétel ugyanígy 7-9-ig volt, de utána egész nap van sima vérvétel, tehát ha valaki (pl. én) 8-ra ment, akkor is simán megtudták csinálni neki a terheléses vérvételt. lehet, hogy jó lenne reggel rájuk csörögni, nehogy lemaradj róla.

ez sajnos kórházfüggõ. nálunk nem volt baj, mert az éhgyomri vérvétel ugyanígy 7-9-ig volt, de utána egész nap van sima vérvétel, tehát ha valaki (pl. én) 8-ra ment, akkor is simán megtudták csinálni neki a terheléses vérvételt. lehet, hogy jó lenne reggel rájuk csörögni, nehogy lemaradj róla.
Nekem 1 óra múlva vették a második vért, úgyhogy nem lett volna gond nálam ha csak 8-ra megyek. Neked biztos 2 óra múlva veszik?
A kérdező hozzászólása: Felhívtam õket pénteken telefonon, mert mondta a nõgyógyász, hogy be kell jelentkezni, de ott azt mondták nem kell bejelentkezni és 7-9 ig van vérvétel. Kérdezték, hogy terhelésesre megyek vagy sem, de mondtam, hogy nem tudom és, hogy a 24. hétben leszek, erre a laboros azt mondta nem tudja mit mondott az orvosom, pedig azt elmondtam volna amit a doki a beutalóra írt. Nem tudom, hogy terheléset vesznek tõlem vagy simát, a doki annyit mondott, hogy majd kapok egy kis cukrot. A beutalóra meg azt írta, hogy kéri a gravida OGTT vizsgálatát.
Szia! Az OGTT a terheléses cukorvizsgálat (mondta is az orvosod, hogy kapsz cukrot), tehát levesznek vért éhgyomorra, megiszod a cukros vizet (vigyél citromot, akkor ihatóbb), és két óra múlva újra vérvétel. (Ez azt jelenti, ha szigorúan csak 7-tõl 9-ig vesznek részt, akkor menned kell 7-re, de nem hiszem, hogy ezt meg tudják oldani, hiszen mi van ha vannak elõtted néhányan, és csak késõbb kerül rád sor.) Remélem nem késõn írtam.
Nekem aznap 4szer volt vérvétel. Egyszer levették, aztán megittam a löttyöt, utána félóra múlva megint vérvétel, félóra múlva megint, és aztán egy óra múlva.... Én fél 8 körül voltam ott, de kb.8-ra kerültem sorra, és így minden rendben volt. Szép babavárást! 26 hetes kismama
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. :) Holnap megyek a vérvételre.

36 hetes kismama vagyok és most derült ki, hogy a laborban elkeveredett a vércukor terhelésem eredménye. Nagy baj lehet belőle, ha nem tudom az eredményt?

Legjobb válasz: Azt figyelembe véve, hogy az egész vizsgálat semmit nem ér, nem nem lehet bajod. Sõt...

Azt figyelembe véve, hogy az egész vizsgálat semmit nem ér, nem nem lehet bajod. Sõt...
Esetleg neked lesz egy kicsit kellemetlen, mert még egyszer megcsinálják, de baj nem lehet belõle, ne aggódj! Te nem tehetsz róla, nem te hibáztál. Viszont aki dolgozik az hibázik... biztos megmondják ilyenkor mi a teendõ. Nyugalom! Gratulálok a babához!
A kérdező hozzászólása: köszi arik vagytok a gyors válaszokért. szerintem már ninc sidõ újra megcsinálni hisz most már akármikor jöhet a babóca :)

Ha a terheléses vércukor értékek a referencia tartományba esnek, érdemes IR vizsgálatot csináltatni?

Tehát ha a vércukor értékek nem emelkedtek a referencia érték fölé, akkor végülis mindegy mennyi inzulin termel?dik, rendben eltakarítja a cukrot és vége, vagy ett?l függetlenül nézni kell az inzulin szintet, mert lehet hogy már csak túl sok tudja elvinni a cukrot? e akkor nem maradna normál szinten a cukor, vagy rosszul gondolom?

Legjobb válasz: Nem értem a kérdést, mert ha szükséges a vizsgálat, akkor a kettõt együtt szokták nézni, hisz úgy van értelme :)

Nem értem a kérdést, mert ha szükséges a vizsgálat, akkor a kettõt együtt szokták nézni, hisz úgy van értelme :)
Azt hiszem, értem a kérdésedet. Én IRes vagyok, de a cukor értékeim teljesen normálisak. Az IR a cukorbetegség elõszobája. Vagyis elõször alakul ki az IR és ha ezt nem kezelik, abból lesz a cukorbetegség. A két terhességem alatt minden cukorértékem normális volt, akár szedtem a merckformint, akár nem. Az elsõnél nem szedtem. A terheléses cukrom is tökéletes volt. 2 fiús boldog pcos anyuka
A kérdező hozzászólása: Úgy értettem, hogy ÉN mérnék terheléses cukrot itthon, és ha az nem jó, akkor mennék rendes tesztre. De ha jó, ezek szerint akkor is lehet probléma? (Csak azért nem mennék rögtön, mert az 5 egymás utáni vérvétel nagyon visszatart:)
Mindenkepp erdemes! Mert ha sok inzulinnal normalis a vercukrod, az az anyagcserednek mindegy, de a petefeszkeknek nem! Ugyanis a petefeszkeken nagyon sok inzulinreceptor van es ha a verben sok az inzulin, tul lesz stimulalva a petefeszek es ezert alakulnak ki a cisztak es a müködeszavar, peteeres hianya stb. stb. 9 honapos kislany pcos anyucija
Szerintem otthon semmiképpen NE próbálkozz a cukorterheléssel, mert akár rosszul is elsülhet a dolog!!!!!!
Kedves utolso, szerintem kicsit felreertetted a kerdest, otthon eleg nehezen oldhato meg a cukorterheles, kene hozza mindenkepp egy vercukormerö eszköz es valami, aminek pontosan 300 g glukoztartalma van. A kerdezö valoszinüleg orvosnal volt, jok lettek az ertekei es arra lett volna kivancsi, hogyha jok a vercukorertekek, akkor meg kell-e nezetni a vereben az inzulinszintet, hogy az tul magas-e, vagy jo cukornal mindegy, mennyi az inzulin.
Kedves utolsó, ha elolvasod a kérdezõ legutolsó hozzászólását, abból számomra egyértelmûen az derül ki, hogy otthon akar vércukrot terhelni :-)
A kérdező hozzászólása: Miért kéne ahhoz 300g cukor? Tudtommal 1g/tskg kell, vagy az alap 75g, ezt mondta az orvos is. 75g szõlõcukor vízben oldva. Nem kevés, de nem érzem a veszélyét, amikor egy fél kiló diósbejglit könnyen leküldök:) Szóval, szõlõcukor van, cukormérõ van, egyszer már csináltam ilyet, de szeretném megismételni. Akkor alig változott a cukorszint.
A vénás cukormérés pontosabb eredményt mutat. Amúgy én sem látom veszélyét. Sokan vagyunk, akik fél tepsi sütit megeszünk egyszerre, vagy 1 doboz jégkrémet és tudatában sem vagyunk annak, hogy mennyi CHot eszünk meg.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!