Találatok a következő kifejezésre: Ha a tüzel, (86 db)

Mit mond a jog, ha a tüzelő kutyám miatt odagyűlő kutyák széttépték egy szomszédom 5 tyúkját? Ki a felelős? Meg kell-e térítenem?

Városszéli telkes övezet, utca végén már az erdő (benne róka, görény, menyét, stb.). Szomszédnál kerítés nincs, csirkéi szabadon vannak. Teljesség kedvéért: pincsi méretű és ártalmatlan kutyám is szabadon volt eddig, de minden utcalakóval meg van beszélve, szeretik, kifogás nem volt. A kóbor kanok e szomszéd telkén keresztül jöttek-mentek.

Legjobb válasz: szerintem közöd nincs hozzá.

szerintem közöd nincs hozzá.
A kutyád szabadon volt eddig, tehát már nincs, és nem is az tépte szét a szomszéd tyúkjait? Akkor semmi felelõsséged nincs. A szomszédod dolga, hogy figyeljen a tyúkjaira, ha szabadon tartja, akkor az õ hibája, ha megfogják a kóborkutyák. A kóborokkal sem a te felelõsséged foglalkozni. Nyilvánvaló, hogy egy tüzelõ szuka oda fogja vonzani a környék kutyáit.
Azon kutyák gazdái közt oszlik meg a kártérítési kötelezettség akik a tyúkokat széttépték. Ezt mondja a jog.
A kárt nem te okoztad, ill. nem a kutyád, hanem azok a kutyák, amelyek megölték a tyúkokat. Polgári ügy, kártérítést kell fizetniük, egyenlõ arányban a károsult részére.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a gyors válaszokat. Én is hasonlóképp gondoltam, bár az én felmenõim szidja jelenleg. Az én kutyám egyáltalán nem bánt senkit és semmit. 6 macskával, meg 12 tyúkkal él együtt békében. Sõt, a tyúkokat védi is. Akik amúgy szintén szabadon vannak, bár nálam van kerítés. Eddig amugy jó volt a kapcsolat, csak most nem tom mi lesz. Lehet a felét kifizetem inkább, ne legyen ellenségesség. Gõzöm nincs, mi a jó.
Ha van egy csinos lányod és a szomszéd feleségét megtekeri egy huligán, akkor a születendõ gyerek még véletlenül sem a te nevedet fogja viselni. Remélem tiszta. :-)
A kérdező hozzászólása: Ez remek! Igen, teljesen tiszta. :) ) Nagyon jó hasonlat, köszöm! Amúgy mára hogy aludtam rá egyet, egyértelmû, hogy nem térytek semmit. Csinálja meg a kerítését. Mégegyszer köszönet mindenkinek!

Aggódjak, ha a szukám már elmúlt 1 éves, de még nem tüzelt?

Legjobb válasz: Nem kell.2 éves koráig kell tüzelnie,a mi kutyánk is elõször 1 év 2 hónaposan tüzelt.Ez fõleg a mérettõl függ,a nagyobb testû kutyák,általában késõbb tüzelnek. Még van ideje. Bár a második kutyánkkal mi nem vártuk meg a tüzelést,ivartalanítottuk tüzelés elõtt megelõzve rengeteg egészségügyi problémát.

Nem kell.2 éves koráig kell tüzelnie, a mi kutyánk is elõször 1 év 2 hónaposan tüzelt.Ez fõleg a mérettõl függ, a nagyobb testû kutyák, általában késõbb tüzelnek. Még van ideje. Bár a második kutyánkkal mi nem vártuk meg a tüzelést, ivartalanítottuk tüzelés elõtt megelõzve rengeteg egészségügyi problémát.
Ne aggódj, inkább invartalanítsd.
A kérdező hozzászólása: Tenyészteni szeretnék vele, azért aggódom picit. Mellette van két ivartalan kutyám is.
Tenyésztõ vagy kennelnévvel, szûrt kutyákkal, versenyeredményekkel? Akkor inkább megnézetnéd egy orvossal és nem gyakorin kérdeznél, gondolom.
A kérdező hozzászólása: Így van, ahogy írtad. Az orvos azt mondta, hogy minden kutyánál máskor kezdõdik, illetve hogy mivel felette áll a rangsorban az ivartalan szukám, rá vár, hogy elõször õ tüzeljen. Csak õ sosem fog. Azt is tudom, hogy az anyja is egy évben egyszer tüzel a szukámnak. Csak azért aggódom mégis, mert már a tesói is tüzeltek 9 hónapos koruk körül, csak õ nem.

Eshet teherbe a kutyám, ha nem tüzel?

másfél éves bernim augusztus elején tüzelt utoljára, mindig ha tüzel, csöpög és nyalogatja magát. Most ezt nem tapasztaltuk, állatorvos szerint sem duzzadt a pérája, de tegnap bemászott egy kis foxi és állítólag picit rámászott hátulról. Még nagyon nem szeretnénk kicsiket, f?leg nem keverékeket, szerintetek mennyi az esély hogy teherbe eshetett? Van esemény utáni a kutyáknak? az mennyibe kerül és meddig lehet bevenni?

Legjobb válasz: Ha nem tüzel a kutyád, szinte biztos, hogy nem lesz vemhes.

Ha nem tüzel a kutyád, szinte biztos, hogy nem lesz vemhes.
Lehet, hogy csak ledominálta a kutyádat. Bár nem hiszem, de ki tudja? A másik eshetõség (a valószínûbb), hogy érezte a szagot, és azért mászott be hozzá. A szukáknak még jóval tüzelés után is olyan szaguk van, mint amikor tüzelnek (de egyáltalán nem olyan erõsen).
ha ivartalanitva lenne mind 2 kutya baj nem lenne belõle vagy csak az egyik lenne az, ha foxi kevés idejig mászot rá akkor nem lesz vemhes kutya vemhesége emberek terhesége közöt van különbség hasonloság
Van olyan, hogy csendes tüzelés, de szerintem kizárt, hogy 4 hónap után visszatüzelt. Attól még ráugorhatott a kan, de ha nem tüzel, akkor 100%, hogy nem lett vemhes. (csendben mondom, ivartalanítás után nem okoznának ilyen dolgok fejtörést:)
A méret nem számít, simán összehozzák, ha akarják, hidd el. És ha tényleg összeakadtak, akkor az azt jelenti, hogy a szuka idõben volt, ergo: kölykök is várhatók. Ha tüzelt, ha összeakadtak....
A kérdező hozzászólása: értem...és ha rámászik egy kan, tuti is rögtön h teherbe esik? Mert elég groteszk hogy egy negyed akkora kutya erre képes lenne h teherbe ejtse..nem tudom elképzelni...
Ha nem tüzel, nem lesz vemhes. Viszont ne könnyebbülj meg, mert létezik un. csendes tüzelés is, ami komolyabb külsõ jelek nélkül zajlik, csak a kanok érzik a szagát. Lehet, hogy nála is ez van most.
A kérdező hozzászólása: hát így mesélték...mostmár kezdek aggódni hogy lehet hogy tüzel csak most nincs jele? nem duzzadt nem nyalogatja magát és mégis? mondjuk 4 hónapja tüzelt, nem szoktak 4 havonta...vagy? (õ az elsõ kislánykám:) )
Biztos hogy nem!Az állatok csak szaporodás céljából élnek nemi életet, ezért csak akkor hagyják magukat amikor termékenyek tehát tüzelnek. Tudtommal a hím sem megy rá olyan szukára amelyik nem tüzel. Nem lehet hogy rosszul látták a szomszédok?
A kérdező hozzászólása: az a baj h a szomszédok látták, hogy az a kis foxi ugy rámászott hogy a lába se érte a földet, én nem voltam itthon...hogy ez most azt jelenti hogy "hagyta-e magát"..nemtudom!?
Ha nem tüzel, nem is hagyta magát meg******ni....
elvileg nem lehet vemhes...
Nem kizárt az ilyen korán tüzelés, elõ szokott fordulni. Az én egyik szukám is negyedévre tüzelt be második alkalommal, de több ismerõsömtõl is hallottam hasonlót. Szóval nem kizárt, hogy tüzelt.

Hogy oldjátok meg a kutyasulit ha a kutyus tüzel?

Légyszíves ne hozzátok fel az ivartalaníttatást, err?l már rengeteg prédikációt olvastam. Az se megoldás ha nem viszem. Persze ha nincs más, akkor itthon marad.

Legjobb válasz: Tüzelõ szukát be sem engednek kutyasuliba.

Tüzelõ szukát be sem engednek kutyasuliba.
Nem megyünk. Kell a halálnak a sok erõszakos kan... Cs*sztetik eleget akkor is ha nem tüzel...
A kérdező hozzászólása: Rendben, köszönöm a válaszokat :) És a fogamzásgátlók? És a vérzéssel kezdõdik a tüzelés vagy a tüzelési idõszak közepén van? Bocsi, ha hülye kérdés, de elsõ kutyus.
Én nem adnék neki gyógyszert mert közel sem olyan fejlett mint az emberi és elég nagy a valószínûsége, hogy beteg lesz tõle.
Én nem viszem mikor tüzel a kutyám. A gyógyszer nekem meg a szomszédnak is [email protected] se ért! Nem javaslom pedig rendszeresen kapta! Nekem a doki mondta hogy hadjuk abba mert csak mérgezem a kutyát és nem ér semmit! Lett kölyke tüzelt ugyan úgy nem ért semmit. Minekünk van olyan kennel ami fából van drót van a tetején és lemez van a kutya alatt leszórva fûrészporral így a kan sem tudja kiásni és szétszedni a drótot!
Nem viheted kutyasuliba olyankor, azt meg majd az oktatók megmondják, hogy mikor van az amikor már ne. Általában amint elkezdik a kanok érezni a szagot, akkor már nem lehet menni, mert nagyon zavarja a foglalkozást a love is in the air.
Az oktatókat kell megkérdezni. Ha van külön tüzelõ szuka csoport, akkor oda viheted. Ha csak klubfoglalkozás, akkor nálunk utolsók a tüzelõ szukák (pl õrzõ-védõn). Ha meg csoportos klubfoglalkozás van, akkor oda nem megy szuka, ha kan is van.
Elég nagy bunkóság kutyasuliba vinni a tüzelõ a szukát, az összes kan a seggében lesz, nem figyelnek miatta, összekapnak. Egyáltalán ne vidd ilyenkor a szukát, a csoportos foglalkozás után se, mert ha valahova odapisil, akkor sokáig érzik a kanok a tüzelõ szuka szagát.
Szerinted nem fogja észrevenni az oktató fél perc után, hogy rajta lóg az összes kan? Téged jól lecsesznek, ugyanis 1:tilos, 2:a lehetõ legnagyobb kitolás másokkal szemben, hogy odaviszed a tüzelõ szukádat. A kanok összeverekedhetnek, de még a szukák is.

Ha a kutyám tüzel, mgfürdethetem?

Legjobb válasz: Megfürdetheted így is, ebbõl a szempontból nincs jelentõsége annak, hogy éppen tüzel.

Megfürdetheted így is, ebbõl a szempontból nincs jelentõsége annak, hogy éppen tüzel.

Ha a kutyám tüzelt és volt egy kannal (véletlenül) és még mindig tüzel lehet kölylök amit nagyon nem szeretnék?

Legjobb válasz: A kannal össze ragadt a szuka? Ha igen akkor lesznek kölyök. De ha nem akarsz kölyköt akkor vidd el a szukát ivartalanítani!

A kannal össze ragadt a szuka? Ha igen akkor lesznek kölyök. De ha nem akarsz kölyköt akkor vidd el a szukát ivartalanítani!
Lehetnek kölykök. Ha 'hobbykutyus', akkor az ivartalanítással járnátok a legjobban (a tüzelés után).
3. válaszoló Attól, hogy sikeres egy fedeztetés attól nem marad abba a tüzelés. Ugyan addig tüzel akkor is mintha nem lenne megtermékenyítve.
Szerintem nem marad abba a tüzelés, hiszen egy szukának egyszerre több kantól is lehetnek kölykei. Mivel nem úgy mûködik a dolog mint az embereknél. Nekem ezt még állatorvos mondta... :P Szóval ha nem akarsz kölyköket és elvinném ivartalanítani.
Szerintem akkor nem lesznek kölykök mert ha sikeres volt a fedezés akkor abbamarad a tüzelés.A legjobb lenne ha elvinnétek ivartalanítani, hogy máskor ne történjen ilyen.
Amíg vérzik a szuka, addig általában nem szokták felvenni kant, vagyis nem lesz kölyök. De ha összeragadtak, akkor minden bizonnyal lesz. Ha nem akarsz kölyköket a tüzelés után vidd el ivartalanításra, mindenki így jár a legjobban.
Párzás után még 3-4 napig vérzett a mi kutyánk....és lettek kölykök...

Szeretnék 1 kan és 1 szuka kutyát kb egyszerre (kicsiket) amikor ivaréretté válnak akk már "sexelnek" vagy ez nem ugy van mint az embereknél, h amikor megkívánják? Csak akkor történik vmi ha a lány kutya tüzel? és bármikor lehetnek így kiskutyák?

azért vok ilyen tudatlan mert eddig még csak 1 szuka kutyánk volt, az is 1xvolt hasas, mert a szomszédkutyával elcsavargott

Legjobb válasz: mire a kislány kutya tüzelni fog, valószinüleg a kan is ivarérett lesz. Tehát mindenképpen pározni fognak, nem érdekli õket az sem h rokonok, vagy h túl fiatalok ehhez. Mindenképpen javaslom az ivartalanitást, mert évente 2 szer tüzel a szuka, és lehetetlen lesz megelõzni, hogy vemhesüljön. Ráadásul kikészitené, leépitené a szervezetét az évi 2szeri ellés, fõleg ha még kölyökkorában lenne vemhes!

mire a kislány kutya tüzelni fog, valószinüleg a kan is ivarérett lesz. Tehát mindenképpen pározni fognak, nem érdekli õket az sem h rokonok, vagy h túl fiatalok ehhez. Mindenképpen javaslom az ivartalanitást, mert évente 2 szer tüzel a szuka, és lehetetlen lesz megelõzni, hogy vemhesüljön. Ráadásul kikészitené, leépitené a szervezetét az évi 2szeri ellés, fõleg ha még kölyökkorában lenne vemhes!
nem vagy tenyésztõ, nézz körül a menhelyeken, nincs szükség a szaporítókra!! a lány kutyának sem sétagalopp, rörm a szülsé! inkább menj el egy menhelyre önkéntesnek, de ne szaporíts! a fajat mentõk fullonvannak, a legritkább kutyafajtákból is tömögesen dobnak az utcára8hannoveri véreb, kopaszkutya, ridgeback, stb..) nincs szükség, az ilyen önjelölt, sazkértelen nélküli , értelmetlen hülyeségnek. nézd meg a http://www.olcsokutya.uw.hu -n az Egyszeri almok részt
az meg a másik, hogy a szukát legkorábban az 2. tüzelésénél lehet befedeztetni, de ehhez az egész(tenyésztés) nem értesz, tehát ne próbálkozz! nem tudom miért olyan jó neked, hogy látod õket párosodni..szánalmas...
és ezt is alaposan olvasd el. http://olcsokutya.uw.hu/
Mielõtt bármit tennél, ezt olvasd el: http://mancsok.hu/rendelo/ivartalanitas.htm
az nem igy mûködik , hogy szeretnéd h lenne kiskutyájuk... megfelelõ szakértelem nélkül nem lehet. Értesz a genetikához? Tudod, hogy kik a kutyák felmenõi? nemcsak a szülõket, hanem nagyszülõket stb. is ismerni kell. Tudod, mit örökithetnek? Tudod-e h rokonok lehetnek-e? Illenek-e egymáshoz? stb és stb és stb.... Egy tenyésztõ nem rak össze csakúgy két kutyát. A szaporitók a fenti kérdésekre , akár egyre is nemmel válaszolhatnának, õket nem érdekli a fajta, hanem a pénz. egyébként is annyi fajtatiszta vagy keverék kölyök van, hogy nincs is értelme gyártani õket... Egy pároztatáshoz nagyon sok minden kell, elsõsorban tiszta lelkiismeret. Csak annak lehet tiszta a lelkiismerete, aki csak törzskönyves, tenyésszemlén átment, orvosi vizsgálatok tucatján végigvitt kutyákat pároztat és még sorolhatnám. Én nem vagyok tenyésztõ és nem is leszek az, mivel tisztában vagyok vele, hogy nem tudnám megfizetni az ezzel járó költségeket (és mert nem is érdekel a dolog..) A fentiekre azért van szükség, hogy véletlenül sem a saját testvérével pároztassa az ember a kutyát, ill. hogy beteg kutyus mégcsak véletlenül se kerülhessen a szülõk közé. Sajnos van olyan betegség is, ami tünetmentes, ám a kutya lehet annak hordozója. Ha ellenõrizetlenül pároztat valaki kutyákat, nagy esélyt ad annak a szomorú dolognak, hogy beteg kiskutyák szülessenek. Azok a kiskutyák senkinek sem fognak kelleni, így pénzt nem ad értük senki, viszont a meghirdetésükig etetni, oltatni, stb. kell õket. Ez a tenyésztõk feladata, hagyjuk ezt meg nekik szerintem! Egyébként is, a szukák 2 éves korukig semmiképp ne szüljenek. Ha össze van zárva a két kutya akkor nem tudod megakadályozni h megtörténjen a dolog... Meg ha lennének kiskutyák, akkor utánna hogy oldod meg a külön zárást...
Ivartalanítsad mindkét kutyát!! Hozzáértés, szûrés nélkül ne szaporítsd õket!!! Kell-e ivartalanítani? Jelenleg Magyarországon a hobbi célból tartott háziállatok ivartalanítása nem bevett szokás. Bármely társadalmi rétegben megkérdezünk valakit miért nem ivartalanítja kis kedvencét, hasonló válaszokat kapunk: nem természetes, neki is jár egy kis élvezet, el fog hízni, nem akarom megcsonkítani, nincs rá anyagi keret, olyan édesek a kölyökállatok. Nõstény állat esetében még további tévhit, hogy szükséges ivaréretté válnia, de a legjobb, ha az elsõ alom után ivartalanítják. Nézzük sorra ezeket az érveket! Mítosz: Az ivartalanítási mûtét nagyon sokba kerül. (Kortól, nemtõl és fajtától függõen 25 000 és 50 000 forint között van a mûtét ára, mely területenként változhat némileg az ország egyes pontjain. Budapesten és nagyvárosokban drágább.) Tény: Az állat életében egyetlen alkalommal kell a beavatkozást elvégezni. Ha belegondolunk, a megelõzhetõ balesetek, sérülések, daganatos betegségek kezelése során felszámolt összeg ennek sokszorosa, nem beszélve egy esetleges autóbaleset során keletkezõ kárról, az egyszeri kiadás meg sem közelíti az utóbbiak következményét. Az utódok felnevelése, oltatása, féregtelenítése legalább nyolchetes koráig, egy kiskutyára számolva, minimum 20 000 Ft. Az ivartalanítás díja ezzel szemben egyszeri és egy életre szól! Jobb nem sorolni azokat az eseteket, ahol a megszületett kisállatok nem járnak kiadással… Mítosz: Az ivartalanítás lustává és kövérré teszi az állatot. Tény: Egyáltalán nem alapvetõ, hogy egy ivartalanított állat elhízik. Feltehetõen hajlamosabb rá, de egy kis odafigyeléssel, gondos táplálással és sok mozgatással ez teljesen elkerülhetõ. Mítosz: Legalább egyszer hagyni kell szülni õket ivartalanítás elõtt. Tény: Semmilyen átgondolt, biológiai alapja nincs ennek az állításnak. Nem kell, hogy megszüljön, nem tudatosul bennük az „anyaság öröme”, az ösztöneiktõl hajtva párzanak és gondozzák kicsinyeiket, majd késõbb ugyanígy, érzelgõsségmentesen verik el õket a maguk közelébõl. Sajnos nagyon jellemzõ, hogy a gazdák szórakoztatónak tartják a kiskutyákat, kiscicákat, aztán amikor megnõnek, már csak koloncok. Egy állat élete nem játékszer, nem lehet eldobni, ha megunjuk. Sokan megteszik, de mindenkit arra kérünk gondolja végig, mielött kedvtelésbõl szaporítja kedvencét, kedvenceit! Lehet, hogy még jó gazdát is talál nekik ideig-óráig, de annyi rossz sorsú állat van, amelyik már megszületett. Sõt, a fiatal állatokkal sok gond is jár, nem szobatiszták, szétrágnak, tönkretesznek dolgokat, és gondos gazda jelentõs összegeket költ oltásaikra, féreghajtásukra. Nagyon sok egy-két év körüli állat válik gazdátlanná, nõsténybõl is rengeteg, miután vemhes lett… Mítosz: Az ivartalanítás megtöri az állat lelkét. Tény: Az ivartalanítás semmilyen negatív hatással nem lesz az állat lelkére, pszichés állapotára. Az ivartalanítás a szaporodási szervrendszerre hat: megelõzi a késõbbi nemkívánatos kölyköket és azok elpusztítását vagy menhelyre kerülését. Mítosz: Találunk a kölyköknek barátságos otthont, szeretõ gazdit. Tény: Sajnos azoknak a szeretõ gazdiknak, és meleg otthonoknak a száma elhanyagolható lehetõség a több ezer nemkívánt kutya- és macskakölykök számához viszonyítva, akiket kidobnak, kihajítanak, elaltatnak évente. Ráadásul semmi nem garantálja, hogy az általunk elajándékozott kölykök nem jutnak szintén erre a sorsra, hiszen legyen az bármi, a könnyen szerzett könnyebben elvész és kevesebb fejtörést okoz. Jelen esetben azonban élõlényekrõl van szó. A kölyökként gazdához kerülõ kiskutyák nagy része elõbb-utóbb menhelyre kerül (mert hiretelen költözni kell, mert már meguntuk, mert láb alatt van, mert folyton ugat vagy kikaparja a virágokat, vagy mert kaptunk egy másik kölyköt...). Csak kevesen halnak meg öreg korukban ugyanott, ahova kölyökként kerültek... És hogy „nem temészetes”? Ki kérdõjelezi meg, hogy adjon-e enni kedvencének? Pedig az sem természetes. Mióta eszik tápot, konzervet, ember által fõzött ételt egy állat? Vajon a lakásban, kertben tartás és ennyi állat kis helyen tartása természetes? Évente milliós mennyiségû állat síntértelepre kerülése, elaltatása természetes? Sajnálatos, hogy sokan, éppen "állatvédelmi megfontolásból" ellenzik kutyájuk, vagy macskájuk ivartalanítását. Vajon számolnak-e azzal, mennyi fájdalmat és szenvedést okozhatnak ezzel védencüknek, azok utódainak és saját maguknak is? Ez valójában nem más, mint saját, emberi érzelmeink kivetítése az állatokra. Az állatok nem vágynak utódokra, nincsenek emberi érzelmeik, így a fedezést (az "aktust") nem szerelmi/érzelmi, hanem ösztönös alapon élik meg. A hím állatoknak maga az aktus tényleg élvezet. Cserébe, hacsak nem maga a gazda viszi az hímet pároztatni, az állat kóborlásai folyamán veszélyezteti testi épségét, sõt az életét is. A hím állatok összeverekednek a nõstényért, ebbõl sérülések egész skálájával keveredhetnek ki. Ezenkívûl ki vannak téve az elkóborlással járó összes veszélynek: elütheti autó – sõt komoly közlekedési balesetet is okozhatnak, melyért a gazda a felelõs -, valamilyen oknál fogva nem talál haza avagy kutyák esetén befogja a síntér. Gyakori, hogy az állatok, még ha szerencsésen haza is jutnak, valamilyen fertõzõ vagy kullancs által terjesztett betegséget összeszednek. Nos, a nõstény állatok esetében a macskáknál például már az aktus élvezete sem mondható el, hiszen a kandúroknak tüskés a péniszük, oly módon, hogy mikor azt kihúzzák, jelentõs fájdalmat okoznak a nõstény macskának. A nõstény állatok szervezetét megterheli mind a vemhesség, mind a szoptatás. Az elkóborlás és a fertõzések összeszedése is ugyanolyan gyakori. Nem is említve, hogy a párzás idõszakában mennyi bosszúságot tudnak okozni a gazdának, de a szomszédoknak is a megneszült állatok, szétszedett kerítések, vizelettel telijelölt sarkok, átvonyított, átnyivákolt éjszakák… „Nem csonkíttatom meg!” Csonkításnak is nevezhetõ az ivartalanítás, hisz akkor végez az állatorvos megfelelõ munkát, ha a hím állatot heréli, a nõstény állatból eltávolítja mind a méhet, mind a petefészkeket (ezt mindig beszéljük meg az állatorvossal, mielött ivartalaníttatjuk állatunkat!). Azonban ha azt tekintjük, hogy az állat életminõsége nem romlik, pszichésen nem károsul, nem csökken munkaképessége, teherbírása, sõt, az ivartalanítás az egészségvédelemnek majdnem olyan fontos eszköze, mint a védõoltások - mivel az ivartalanított állatok egészségesebben és évekkel tovább élnek -, határozottan pozitívvá válik ez a csonkító eljárás. Gondoljunk csak a mandula- vagy vakbélmûtétre! Ugye a mûtét után is teljes értékûnek vallják magukat? Az állat még csak ennyire sem képes, hogy felfogná és filozofálna rajta. Mikor a legjobb megmûttetni? Nem kell várni az ivartalaníttatással! Az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a tejmirigy daganata. Ez szuka kutyáknál az esetek felében, nõstény macskáknál szinte mindig rosszindulatú formában jelentkezik, és rövid idõ alatt az állat elpusztulásához vezethet. Ennek a betegségnek a veszélye jelentõsen csökken, ha az ivartalanítást 2, 5 éves kor elõtt végezzük el. Az ennél fiatalabb korban, de már a második tüzelés után ivartalanított szukáknál 26%, az elsõ két ivarzás között mûtötteknél 8%, az elsõ tüzelés elõtt operáltaknál 0, 5%-ra csökken a tejmirigydaganat kialakulásának valószínûsége. Ezért lehetõleg az elsõ tüzelés elõtt, 6-8 hónapos életkorban ajánlott a nem tenyésztési célból tartott állatok ivartalanítása! Az elmondottak mellett az ivartalanítással megelõzhetõ a méhgyulladás és a méhdaganatok kialakulása is. Az ivartalanított hím állatoknál pedig nem lép fel here- és prosztatamegbetegedés. A beavatkozás után néhány hónappal abbahagyják a nõstények keresését, így alábbhagy kóborlási vágyuk, amivel redukálódik a verekedések során szerzett sérüléseik, mérgezések, illetve az autóbalesetek során történõ elpusztulás eseteinek száma. Csökken a területjelölés ösztöne, és az agresszivitás. Az Amerikai Egyesült Államokban már gyakorlat az állatok 2-3 hetes korában történõ ivartalanítása, Magyarországon jelenleg ez nem megoldható. Ráadásul ritkábbak a korai ivartalanítás szövõdményei, mint az idõsebb korban végzett mûtéteknél. A fiatal állatok jobban viselik a beavatkozást és kedvezõbb a sebgyógyulás is. Láthatjuk tehát, hogy az ivartalanítás ellen szóló leggyakoribb és legáltalánosabb érvek alaptalanok, leginkább elterjedt hiedelmek avagy az emberek érzelmeinek kivetítése az állatokra. Mit tegyünk, ha ivartalaníttatni akarjuk állatunkat? A legfontosabb, hogy lehetõleg az ivaréretté válás elõtt tegyük, ha erre nincs mód, akkor a nõstény állatoknál tüzelés alatt és a vemhesség félideje után csak nagyon gyakorlott, nagy tapasztalatú állatorvossal végeztessük el. Nyugodtan ivartalaníttatható azonban a felpárzott állat, miután már nem tüzel. Felesleges különbözõ hormont tartalmazó készítményekkel elvetéltetni (ami talán nem is olcsóbb a mûtétnél), és ezzel megkínozni az állatot (ez a késõbbiekben még sok gondot okozhat, rendszeres hormonkezeléssel tönkretesszük az állat egészségét). Az ivartalanítás manapság rutinmûtét, egyedül arra kell odafigyelni, hogy az állatot ne csak elkössék, mert az különbözõ daganatos betegségek forrásává válhat. Sok állatorvos azt tanácsolja, hogy az elsõ tüzelést várják meg. Ezzel mi is egyetértenénk, ha nem dolgoznánk folyamatosan menhelyi és utcáról összeszedett állatokkal. Az a tapasztalatunk, hogy nagyon sok szuka elvész tüzeléskor. Kérjük, hogy ha az állat eleve szökõs vagy ha egy kis esélye is van, hogy elszabadulhasson, akkor inkább még a tüzelés elött mûttesse meg! Gyakorlott állatorvos ezt a mûtétet is kockázatmentesen megoldja. Akármennyire jól el tudja zárni állatát, feltétlenül tegyen a nyakába egy cipõfûzõre kötve (de ne közvetlenül a nyakörvre, mert azt gyakran lelopják a kóbor állatról) egy bilétát az állat nevével és címével, legyen chippezve, és ha elveszne, miután megkerült és befejezte a tüzelést ivartalaníttassa azonnal, különben meglepõdve tapasztalja majd, hogy ezentúl mennyivel több kutyáról kell gondoskodnia. A konkrét teendõk: Mûtét elött 12 órával az állat nem ehet és nem is ihat. Mûtét után figyelni kell, amíg teljesen magához nem tér. Melegre van szüksége az állatnak, általában csak az elsõ napon, de van olyan állat is, amelyiknek hosszabb idõn át. Az elsõ nap csak ihat, második naptól fogva ehet is. Érdemes arra is odafigyelni, hogy a külsõ varrat ne felszívódó legyen, mert az sipolyt okozhat, varratszedésre 8-12 nap után szokott sor kerülni. A seb nem megfelelõ gyógyulása esetén elõfordulhat antibiotikumos utókezelés.
Kicsit ellentmondásos vagy: "nem akarom tenyészteni", "szeretném ha egyszer lennének kiskutyák" Ha szeretnéd a kutyákat (a sajátaidat és magát a fajt), akkor ilyen a fejedben meg se fordulna. Ha szeretnéd a kutyákat akkor tudnád, h azzal h megszületik egy alom, rosszat teszel a fajnak. Önzõ vagy. Szeretnél tanúja lenni a születés csodájának? (majd legyél tanúja akkor amikor a saját gyereked születik) Szeretnél megtartani egyet? (egyik szülõre sem fog hasonlítani mivel szakértelem nélkül teszel össze lehet h két össze nem illõ kutyát) Hadd legyen nekik is jó egyszer? (etológusok bebizonyították, h a kutyák nem élvezik a szexet, sõt kifejezetten kellemetlen nekik, és csakis a fajfenntartó ösztön miatt szexelnek) És hasonló tévhitekben ringatod a saját vágyaidat. Szeresd csak a kutyákat! (ha valóban szereted õket akkor szereted az összeset, a fajt, mert hûséges, mert feltétel nélkül szeret - és nem csak a sajátodat! És ahogy a sajátodnak nem akarnál rosszat, így a magánaka kutya fajnak se akarjál...)
A kérdező hozzászólása: nemértitek h 1pár kutyát sznék, és nem tenyészteni akarom, csak ha majd lesz kutya amugy meg megveszik a kutyákat a normálisabbak
TE meg nem fogod föl hogy mi mit írunk!
Miért ivartalaníttassuk kutyánkat? Cerberos Egyesület - IvartalanításElsõsorban azért, hogy - akaratunkon kívül se - gyarapítsuk a menhelyeken, sintértelepeken sínylõdõ vagy az utcán kóborló kutyák számát! Szinte hihetetlenül hangzik, ám igaz: Magyarországon több tízezer jobb sorsra érdemes kutya vegetál ezeken a helyeken, sokuk mostoha körülmények között várja örökbefogadó gazdáját - vagy a halált... Ne szaporítsuk a számukat, gondoskodjunk róla, hogy ne szülessenek meg olyan almok, amelynek tagjaira méltatlan, embertelen sors várhat.
A kérdező hozzászólása: SZERETNÉM , HA LEN NE MAJD KISKUTYÁJUK, de ugy tudom, n hogy az elsõ tüzelésnél nem szabad h vemhes legyen, de akk mit csináljak?
A kérdező hozzászólása: 14: 50 ez min szép és jó, de falun ez senkit nem érdekel, és mégis szépek és egészségesek a kutyák

Honnan tudom meg, ha a három éves szálkásszőrű tacskó kutyusunk tüzel? Most ruházták ránk a barátaink, és szeretnénk, ha fajtiszta szálkásszőrű tacsijaink lennének, csak nem tudjuk, mikor vigyük fedeztetni. Szóval mik a jelek?

Legjobb válasz: A tüzelés elõtt más elõfeltételei is vannak a fedeztetésnek Tenyészszemlén legalább tenyészthetõ minõsítés Kötelezõ szûrõvizsgálatok elvégzése (mind a szukánál, mind a kannál) Fedeztetés elõtti orvosi vizsgálat, herpesz elleni oltás, stb.. Fedeztetési jegy kiváltása (enélkül nem adhatsz le alombejelentõt) Na ezután tüzelhet a szuka De ha még azt sem tudjátok, hogy mikor tüzel egy szuka, akkor elõször alapos tanulást ajánlanék, felkészülést a tenyésztésre, szükséges egészségügyi és adminisztrációs ismeretek megszerzését. Különben csak szaporítassz.

A tüzelés elõtt más elõfeltételei is vannak a fedeztetésnek Tenyészszemlén legalább tenyészthetõ minõsítés Kötelezõ szûrõvizsgálatok elvégzése (mind a szukánál, mind a kannál) Fedeztetés elõtti orvosi vizsgálat, herpesz elleni oltás, stb.. Fedeztetési jegy kiváltása (enélkül nem adhatsz le alombejelentõt) Na ezután tüzelhet a szuka De ha még azt sem tudjátok, hogy mikor tüzel egy szuka, akkor elõször alapos tanulást ajánlanék, felkészülést a tenyésztésre, szükséges egészségügyi és adminisztrációs ismeretek megszerzését. Különben csak szaporítassz.
Én nem foglak oktatni , de majd meglátod hogy mennyi pénzbe és idõbe telik egy almot lehozni és felnevelni utána eladni stb.... Tudod hogy mit kell csinálni egy kölyökkel ha nem lélegzik? Elkötni a köldökcsonkját? Hogy kell fertõtleníteni? És hogy mennyi energia felnevelni õket , és cumiztatni ha az anya nem fogadja el õket , vagy elpusztul? Se nappalod se éjszakád nem lesz , és átkozni fogod a napot mikor belevágtál abba "hogy újabb kutyákat juttass el a menhelyig" . És még valami ! Ha azt sem tudod hogy mik a tüzelés jelei akkor hogyan fogsz majd törzskönyvet kikérni? Azt sem tudod hogyan kell , sebaj majd jössz ide aztán kérdezgetsz !
Tényleg nem kellene így beszélni senkinek sem . De igaza van AJÁNDÉK KUTYA és te kihasználod és elletni akarod , ez nem szép dolog . Pénzt akarsz csinálni , de tudod megkérdezném, hogy ha neked most ezt a kutyát súlyos pénzekért kellene megvenned egy jó kennelbõl ahhoz hogy szaporítani tudjál , akkor is megvennéd ? Áldoznál rá ennyi pénzt? Nem biztos , de ez most jól jött , én csak az egyik kutyámat vettem 200 ezer ft ért . És még messze volt a felnõtt és tenyészthetõ kutyától , addig még ezer dolgot kellett megtennünk hogy egyáltalán almot hozhassak le tõle . Ami olyan alom legyen . Ne betegek és hibásak legyenek . De te csak szaporító leszel és ezt soha nem fogod megérteni , és soha nem fogsz annyi pénzt áldozni a kutyádra mint én vagy más IGAZI tenyésztõk!
A kérdező hozzászólása: Büdös a te jó édes... hogy képzeled, hogy csak úgy lebüdös szaporítózol, szemét! Lehetne normálisabb hangnemben is beszélni, elvégre ez egy nyilvános oldal, ahol mindenki más számára hasznos információkkal szolgálunk a kérdéseinkkel és a válaszainkkal. A büdös szaporítóval pedig nem csak engem sértegetsz. Szívbõl kívánom, hogy minden feltett kérdésedre ilyen stílusú választ kapj. Mert Te valószínûleg hibátlan és tökéletes vagy. Büdös TUSKÓ.
attól még mert törkönyves??!!naés??tudod hány törzskönyves tacskót mentenek a tacskómentõk.... a hobbi almokra a szaporítók is lecsapnak..ne tedd.. ivartalaníttasd, a kutya úgy tovább él és rengeteg halálos betegségtõl megmented.. elég szemét dolog kihasználni egy ajándét kutyát..csak nehogy belahaljona szülésbe..büdös szaporító!!!!!!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!
http://www.tacskotenyesztok.hu/ Itt sok információt találsz a tenyésztés és tenyészszemle és munkavizsgák címszó alatt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ, ebben a hangnemben már mindjárt másabb. Hasznosítani fogom a leírtakat, és alaposan utánajárni a dolognak.
A kérdező hozzászólása: Az elsõnek szólt.
A kérdező hozzászólása: Elõször is köszönöm a választ. Bár nem õriztünk együtt birkát, hogy így oktass, de van hasznosítható tanácsod is, ez nem kétséges. Feltettem egy kérdést, amire választ vártam. Megkaptam, az igaz, de hadd döntsem már el én a továbbiakat. Egyébként törzskönyves, elég vicces nevei vannak az ükszüleinek is, bár nem hiszem, hogy ehhez közöd lenne. Ha az általad leírt komplikációk lépnének fel, hidd el, nem néznénk tétlenül. Mindig van itthon valaki, bár miért is magyarázkodom? Mellesleg mi ez a felelõsségre vonás?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ. Jó, én ezzel lezárom a témát. Sikerült meggyõznötök. Ugye milyen jó, hogy nem csak a googléba ütöttem be? Ugye, milyen jó, hogy kérdeztem? És szerintem ezel másoknak is segítünk, akik erre akarják adni a fejüket. CSAK AZT NEM ÉRTEM, MIÉRT KELL TUSKÓ MÓDON OKTATNI AZ EMBERT. ÉRTÜNK SZÉP SZÓBÓL IS. Akinek nem inge...
Milyen fajta?
milyen fajta? nekem volt kutyám aki 28 hónaposan tüzelt elsõ alkalommal majd évente 1 x
A kérdező hozzászólása: golden retriever bernáthegyi mix
Bernáthegyinél elõfordulhat. a magyar agaram is elmúlt két éves, már kezdtem kétségbeesni, de a tenyésztõje megnyugtatott, hogy nála volt olyan szuka, aki 3 évesen tüzelt elõször.

Van valami teendő ha a tengerimalacom tüzel?

Legjobb válasz: Akkor az nem egy tengerimalac, hanem egy elhízott csivava.

Akkor az nem egy tengerimalac, hanem egy elhízott csivava.
nekem 2 tengerimalacom van, mindkettõ lány, már több mint 1 éve megvannak de még 1szer sem tüzeltek...ez amúgy nem csak kutyáknál van?? xD
Hogy érted, hogy tüzel? Ugye nem vérzik? Mert ha igen, akkor baromi nagy baj van, a tengerimalacok ivarzása nem jár vérzéssel!
Azért a tengerimalac is tud tüzelni, átlag 17 naponta. bár, ha egyedül van ez annyira nem látszik. Ha van társ mellette, akkor a nõstény is úgy csinál, mint a hím, hágó mozdulatokkal rá akar mászni a másikra és berreg meg riszálja a popóját. Nem kell vele semmit csinálni, majd elmúlik.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!