Találatok a következő kifejezésre: Ha a parancsolatban benne van (3 db)

Ha a 10 parancsolatban benne van, hogy "Ne ölj! ", akkor miért irtottak annyi embert a középkorban?

Nem érdekel, hogy Isten nevében tették és az sem ,hogy boszorkányoknak hitt emberekt?l akartak csupán megszabadulni, akkor is saját maguknak mondtak ellent. Ennek mi értelme van?

Legjobb válasz: "Ha a 10 parancsolatban benne van, hogy "Ne ölj! ", akkor miért irtottak annyi embert a középkorban?" Mert a középkorban is voltak bûnösök. "Nem érdekel, hogy Isten nevében tették és az sem ,hogy boszorkányoknak hitt emberektõl akartak csupán megszabadulni" A boszorkányüldözést inkább az újkorban folytatták, nem a középkorban. És persze a háborúkat "Isten nevében" folytatták, mert akkor ez volt a menõ szlogen. Ma a háborúkat a szabadságért, a demokráciáért meg az igazságért, sõt, a békéért vívják, mert ma ezek a szlogenek. A középkorban Isten volt a menõ szlogen. "Ennek mi értelme van?" Emberekrõl beszélünk, akik tökéletlenek és képmutatók.

"Ha a 10 parancsolatban benne van, hogy "Ne ölj! ", akkor miért irtottak annyi embert a középkorban?" Mert a középkorban is voltak bûnösök. "Nem érdekel, hogy Isten nevében tették és az sem , hogy boszorkányoknak hitt emberektõl akartak csupán megszabadulni" A boszorkányüldözést inkább az újkorban folytatták, nem a középkorban. És persze a háborúkat "Isten nevében" folytatták, mert akkor ez volt a menõ szlogen. Ma a háborúkat a szabadságért, a demokráciáért meg az igazságért, sõt, a békéért vívják, mert ma ezek a szlogenek. A középkorban Isten volt a menõ szlogen. "Ennek mi értelme van?" Emberekrõl beszélünk, akik tökéletlenek és képmutatók.
A keresztes hadjáratokkal kapcsolatban II János Pál elismerte hogy óriási hiba volt, és bocsánatot is kért. http://www.origo.hu/nagyvilag/20000312ii.html
Nem mondtam olyat hogy ezzel a bocsánatkéréssel le van tudva a dolog, sõt szerintem is akit a keresztes háborúk során meggyilkoltak vagy megkárosítottak azok érthetõ ha ezért haragudnak az egész egyházra vagy a pápára a keresztényekre úgy általánosan.
Elõzõ válaszoló jól megírta. Hozzátenném, hogy az ember nemcsak képmutató, hanem még idióta is. Elé teszed, hogy ne ölj, és jön egy pap, aki azt mondja neki, hogy ölj, erre megy ölni... Egy 6éves okosabb, mint a felnõtt ember... Csak mire felnõ, a felnõttek átmosták az õ agyát is...
"Mert a középkorban is voltak bûnösök." Mintha a Krisztus az ítélkezésrõl és annak következményeirõl is mondott volna valamit. Bûnösök? Más vallásúak pl. vagy mire gondoltál?
Szia! Nos a tízparancsolat - legalábbis az eredeti Bibliai szöveg szerint - arról is beszél, hogy "ne csinálj magadnak faragott képet" a templomokat mégis teletették szobrokkal. Aztán benne van az is, hogy "megemlékezzél a szombatnapról" ehelyett a vasárnapot tették pihenõnappá. Lehetne folytatni a sort, de ezekbõl is látszik, hogy annak az egyháznak, aki ezeket cselekedte vajmi kevés köze volt a Bibliához és a tízparancsolathoz. Természetesen Isten minden korban gondokodott arról, hogy legyenek követõi, akik megtartják a parancsolatait, de éppen õk voltak azzok, akiket megöltek pl. az inkvizícióban. Üdv. Péter
A kérdező hozzászólása: én tisztelem II. János Pált (az egyetlen ember volt az egyházban), és nagyra becsülöm, hogy bocsánatot kért még a búcsúcédulákért is, de remélem azt Te sem gondoltad komolyan, hogy egy Boccsal elvan intézve minden... jön egy gyilkos és kiírtja a családodat, akkor majd Te is elnézed neki, mert bocsánatot kért? Én simán csak úgy gondolom, hogy az egyház többet árt mint segítene, mindent ráfognak arra, hogy Isten nevében csinálják, közben hazudnak, lopnak, csalnak... A boszorkány üldözés pedig igencsak a középkorban kezdõdött, magát Jeanne d'Arcot is boszorkánysággal vádolták és megégették, ez 1431 május 30-án történt, ami még középkor :) ))) persze volt késõbb salemi boszorkány per és így tovább, de az csak egy újabb bizonyíték rá, hogy az egyház ártalmas....
A kérdező hozzászólása: jogos :)
Akárki is írta a Bibliát, és függetlenül attól, igaz-e a történet, az egyház mint a vallás intézményesített formája, a legelsõ "multinacionális cég" volt szerintem, a maga hierarchiájával (amiben nem volt, ma sincs semmiféle isteni jelleg, hanem tipikusan emberi) és ezáltal a nyereség-központúsággal. Sajnos ez irányított mindent. Viszont ennek ellenére se öltek meg senkit azért, mert nem volt istenhívõ, ez a sors gyilkosoknak jutott csak.
"Viszont ennek ellenére se öltek meg senkit azért, mert nem volt istenhívõ, ez a sors gyilkosoknak jutott csak." Biztos vagy te ebben?
A kérdező hozzászólása: A válasz írója 42%-ban hasznos válaszokat ad. A válasz megírásának idõpontja: ma 00:38 Az utolsó válaszoló jól látja a helyzetet...szerinted a keresztes hadjáratok mirõl szóltak? több embert öltek meg ártatlanul isten nevében, mint bûnözõt...vagy azok a szerencsétlenek, akik ráeszméltek arra, hogy a Föld nem lapos korong, meg kering stb? Mind máglyán és bitófán végezte, pedig csak gondolkodó lények voltak...jó tudom, ez az egyháztól nem várható el...
A középkorban is voltak bûnösök, Mab, a bûnösség nem a más vallásra vonatkozik, hanem a gyilkosokra, paráznákra, a létrontókra. Azokra, akik hazugságokkal hálózták be az egyházat, bemocskolták a kereszténységet. Az inkvizítorokra és püspökökre, akik nem hitbõl hanem politikai döntések által kerültek hatalomra. Freya

Ha a 10 parancsolatban benne van hogy Ne ölj, akkor Jézus mért fogott halat?

az állat gyilkosság nem gyilkosság? az áldozat bemutatás nem gyilkosság? és mikor isten emberáldozatot kért, hogy az emebr ölje meg a saját fiát, az egyszem gyermekét. oké nem vitte végig, de isten szorakozhat velünk? jó isten ez az isten aki ilyet tesz?

Legjobb válasz: ugyanúgy gyilkosság. az ember is csak egy az állatok közül. az egyik legrosszabb, azt hazudta önmagának, hogy felsõbbrendû, és még el is hiszi.

ugyanúgy gyilkosság. az ember is csak egy az állatok közül. az egyik legrosszabb, azt hazudta önmagának, hogy felsõbbrendû, és még el is hiszi.
Ez egy összetett dolog. A tízparancsolat elsõ része Isten-ember közti, a második része az ember-ember közti kapcsolatot védi. Az állatokkal más a helyzet. Ahhoz, hogy ezt átlásd, el kellene olvasnod a Bibliát.Nagyon röviden: Istennek van egy tökéletes, és egy megengedõ akarata (ha úgy tetszik: A és B terve). De a végén a tökéletes akarata fog megvalósulni, ahol az állatok sem fogják ölni egymást, és az ember sem az állatokat.
A kérdező hozzászólása: de mikor Ábel feláldozta az állatot istennek, az nem a létfentartás miatt volt. nem hinném hogy isten az álat égetése közben lévõ füstbõl táplákozik és az a lételeme.
Ha önvédelembõl ölsz, az nem gyilkosság? ( mert volt szó errõl is fentebb) És ha nem gyilkosság, akkor meg se kell gyónnod. Ezért feloldozást sem kapsz... De hogyha mégiscsak terheli a te lelkiismeretedet, mert azért mégiscsak öltél, és nem bírsz evvel eggyütt élni...? MErt ugye a társadalom elvei szerint ez mégiscsak gyilkosság, S ugyanúgy tárgyalják is bíróságon. Zaphira és ricu
Az önvédelem is gyilkosság, de Isten a szándékosságtól megkülönbözteti a véletlent (a gondatlanság esetét még a világi bíróság is enyhébbnek veszi). Az ókorban Isten menedékvárosokról gondoskodott azok számára, akik nem szándékosan vétettek, mégis gyilkosságot követtek el. A zsidó törvények a szemet-szemért, fogat-fogért elvet alkalmazták. Annak a személynek, aki nem szándékos bûnt követett el, lehetõsége volt a menedékvárosba "futni" és ott maradni a fõpap haláláig. Minderre a fentebb említett törvény miatt volt szükség, hiszen a gyilkost az áldozat családja meglincselte volna. A menedékváros egyfajta kegyes eljárás volt a szándékosan nem vétkezõ személynek arra, hogy tettét megbánja, valamint, hogy az életét mentse. Mindezt az elõttem szólókhoz intézném, mivel az eredeti kérdés nem erre irányult. Az eredeti kérdésre már korábban válaszoltam.

Ha a 10 parancsolatban benne van, hogy ne ölj akkor miért öltek a keresztes hadjáratokban?

Legjobb válasz: Ez annak a kereszténységnek a hibája és szégyene, ami már nem Jézus és az apostoli levelek tanításán alapult, hanem barbár és pogány elemeket tartalmazott. Isten a szeretet és a békesség ura, mégis az Õ nevében követtek el olyan iszonyatos gazságokat, gyalázatosságokat, amikre a mai napig sincs se magyarázat, se bocsánat. És sajnos bizonyos egyházban a mai napig is zajlik Isten Igéjének, akaratának a tudatos elferdítése, amikor is - békésen ugyan, de - olyanokat tanítanak, amik szöges ellentétben állnak a Szentírással. Szelektálnak belõle, bizonyos dolgokat kiragadnak, felnagyítanak, más tanításokat viszont elvetnek.

Isten nem ember, és nem "öl". Az élet az övé, õ adja és veszi el. Ez a gondolat csak addig furcsa amíg nem éber szemmel tekintesz rá. Mert a születés is fáj és sokkoló, de belépsz egy kapun általa. A halállal meg kilépsz egy kapun, de a lélek halhatatlansága miatt igazából akkor is beléptél valahová. A lélek nem szûnik meg. Ja, amúgy Péter válasza tökéletes volt. Én még kiegészíteném ezzel: ha a kommunizmus célja az volt, hogy felszabadítsa a néptömegeket a gazdagok zsarnokságától, akkor miért hozott még nagyobb elnyomást? Ha az iszlám a szeretet és a béke vallása, akkor miért van annyi öldöklés és kegyetlenség az iszlám országokban? Ha a francia forradalom célja a felvilágosodás volt, miért eredményezett minden addiginál nagyobb sötétséget? Azért mert egy eszme jó vagy helyes, a megvalósítás sántíthat. Az nem az eszme hibája.
Ez annak a kereszténységnek a hibája és szégyene, ami már nem Jézus és az apostoli levelek tanításán alapult, hanem barbár és pogány elemeket tartalmazott. Isten a szeretet és a békesség ura, mégis az Õ nevében követtek el olyan iszonyatos gazságokat, gyalázatosságokat, amikre a mai napig sincs se magyarázat, se bocsánat. És sajnos bizonyos egyházban a mai napig is zajlik Isten Igéjének, akaratának a tudatos elferdítése, amikor is - békésen ugyan, de - olyanokat tanítanak, amik szöges ellentétben állnak a Szentírással. Szelektálnak belõle, bizonyos dolgokat kiragadnak, felnagyítanak, más tanításokat viszont elvetnek.
Szia! Természetesen nem a Tízparancsolatban van a hiba, hanem a magát keresztényeknek valló, de nem aszerint élõ egyházban és az azt alkotó emberekben. A kereszténységet megvalósító emberek alkotta közösségrõl ezt olvassuk a Bibliában: "Mindnyájan pedig, akik hittek, együtt voltak, és mindenük közös volt, és jószágukat és marháikat eladogatták, és szétosztogatták azokat mindenkinek, amint kinek-kinek szüksége volt, és minden nap egyakarattal kitartva a templomban, és megtörve házanként a kenyeret, részesedtek eledelben örömmel és tiszta szívvel. Dícsérték az Istent, és az egész nép elõtt kedvességet találtak. Az Úr pedig minden napon szaporította a gyülekezetet az üdvözülõkkel." Ez meg is valósult az elsõ századokban és a kereszténység a Római Birodalomban nagyon hamar el is terjedt, mert akik alkották olyan életet éltek, mint Krisztus. A IV. században azonban a kereszténység államvallássá silányításával megindult a romlás, ami a keresztes hadjáratok idejére tetõzött. Ennek a kereszténységnek azonban már semmi köze nem volt az eredetihez. Persze Istennek minden idõben voltak õszinte keresõi és követõi, onnan lehet õket megismerni, hogy õk voltak azok, akiket üldöztek ezekben az idõkben. Változást csak a XVI. századi reformáció hozott... Üdv. Péter
Mert nem tartották meg.
Tisztelt kérdezõ! Egyrészt a 10 parancsolatban lévõ "Ne ölj" parancs az élet jogtalan elvételét tiltja. Másrészt a keresztes hadjáratokban sajnos jogtalanul vették el az életet, de ez már nem a Biblia, sem pedig a Krisztusi Keresztényég hibája, hanem a hatalmi kereszténység hibája volt, aminek mint semmi köze nem volt Krisztushoz. Abban az idõben sajnos azokat a Keresztényeket akik Krisztushoz ragaszkodtak üldözték, és eretneknek nevezték. Talán még annyit megjegyezhetek, hogy azokban az idõkben, a középkor folyamán a Biblia gyakorlatilag ismeretlen volt a középkori egyháznak köszönhetõen, így az emberek nem tudták hogy mit tanít valójában a Szentírásban Isten
A Ne ölj! parancsolat az élet jogtalan elvételét tiltja. De a Biblia egyáltalán nem tiltja a törvények által kirótt halálbüntetést, vagy emberölést háborúban, ha az igazságos (például ha jogos önvédelemben megölöd az ellenséges katonát). A keresztes hadjáratokat a keresztények jogos hadviselésnek tartották, tehát vélték bûnnek, nem vélték a parancsolat megszegésének. Persze hogy egy háború mikor jogos és mikor nem, az az emberiség egyik legnehezebben megválaszolható kérdése. Az pedig, hogy a keresztes hadjáratokban való részvétel Isten szemében bûn volt-e, egyedül Istennek joga eldönteni.
oké de akkor Isten miért ölt embereket? Lehet hogy nagy volt a bûn a világban de azért egy csecsemõnek kellemetlen volt fulladás által menni a paradicsomba, az özönvíz miatt.
Ugyanazért, amiért Kain Ábelt, ... és most is ország-világ szerte teszik. Tisztán felebaráti szeretetbõl.
Tisztelt Kérdezõ! Azért, hogy több hasznot húzzanak a vallásvezetõk. Nem tartották meg sem a 10 parancsolatot, sem Jézus parancsolatait. Most meg elég sokat hallani a pedofil "szent atyákról"... Jézus azt mondta, hogy "gyümölcseirõl fogjátok megismerni õket". Tehát lehet gondolkozni, hogy melyik vallás az igaz ;)
"Nem mindenki válik romlottá amiatt, hogy részt vesz egy háborúban, még ha igazságtalan is. Ott is voltak teljesen normális, erényes, jóravaló emberek, akik elítélték mások kegyetlenségét. A lovagi eszme azért élt még ilyenkor." ez meg azért kicsit irónikus.... Nem annyira ironikus mint gondolnád. Én sem értek egyet mindenben amit Titus leírt, de van a hadviselésnek egy nemes oldala is. Gondolj csak a szamurájokra. Biztosan voltak a keresztesek között is lovagi eszméket élõ harcosok, gondoljunk csak Oroszlánszívû Richárdra. Amikor a római katona Jézushoz jött, õ mindössze annyit kért tõle, hogy ne okozzon felesleges kínokat és elégedjen meg a zsoldjával. Nem mondta neki, hogy hagyja ott a hadsereget pedig ismerjük Jézus békepárti természetét. Azt hiszem, ha valaki nem csak zsoldosa egy seregnek, hanem igazi harcos, azt Isten is megbecsüli. Ellentmondásosnak látszik? Lehet. De nem is annyira az, ha jobban belegondolunk.
A pápa is elismerte nemrég hogy a keresztes hadjáratoknak nem lett volna szabad megtörténniük, és bocsánatot is kért. A bocsánatkérés lehet hogy furcsán hangzik egy ilyen nagy volumenû kérdésben, de azért ha belegondolunk sokkal jobb mint ha nem kért volna bocsánatot. Egyébként lehet ezért utálni az egyházat, de aki így tesz az gyûlölje az összes amerikait is az indiánok kiirtásáért, az összes németet a holokausztért, az összes oroszt a gulágokért, az összes olaszt pedig a római birodalom kegyetlenkedéseiért. Vagy ha vallást akarunk mondani akkor az így gondolkodó ember gyûlölheti az iszlámot is a török és arab hódításokért. Persze szerintem nem ez a helyes de ha már kollektív bûnösségben hisz valaki akkor legyen következetes.
A "Ne ölj" parancsolat pedig az élet jogtlan elvételét tiltja, mert Ábrahámnak azt mondta az Isten hogy "Csak a negyedik nemzedék tér meg ide; mert az Emoreusok gonoszsága még nem tölt be." (1Móz 15, 16) Isten ezzel jelezte azt, hogy az Emoreusoktól még nem lehet elvenni az életet, mert nem romlott meg még olyan szinten az a nép. Mózes idejében Isten azonban már megengedte azt, hogy megütközzenek ezzel a néppel a Zsidók, ahogyan a 135. Zsoltár is hivatkozik rá.
Kedves Titus Pullo! A középkori vérengzésekben rengeteg ember vesztette életét, amikor Isten nevében ártatlanokat öltek meg például a hitükért. Tehát jogtalan volt, nem beszélve azokról a borzalmas Gyermek keresztes hadjáratokról... A keresztes hadjáratokban pedig Krisztus követõi nem vettek részt, épp ellenkezõleg, mártírhalát haltak. Én azokat az embereket nem nevezném Keresztényeknek akik elkövették ezeket a borzalmas bûnöket. Ezeknek a háborúknak semmi közük nem volt Istenhez...
*...tehát nem vélték bûnnek...
Utolsó: érdekes hozzászólás. Szerinted melyik? Vagy van ilyen egyáltalán szerinted? Érdekel a véleményed.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!