Találatok a következő kifejezésre: Ha a parancsolatban (8 db)

Ha a 10 parancsolatban benne van, hogy "Ne ölj! ", akkor miért irtottak annyi embert a középkorban?

Nem érdekel, hogy Isten nevében tették és az sem ,hogy boszorkányoknak hitt emberekt?l akartak csupán megszabadulni, akkor is saját maguknak mondtak ellent. Ennek mi értelme van?

Legjobb válasz: "Ha a 10 parancsolatban benne van, hogy "Ne ölj! ", akkor miért irtottak annyi embert a középkorban?" Mert a középkorban is voltak bûnösök. "Nem érdekel, hogy Isten nevében tették és az sem ,hogy boszorkányoknak hitt emberektõl akartak csupán megszabadulni" A boszorkányüldözést inkább az újkorban folytatták, nem a középkorban. És persze a háborúkat "Isten nevében" folytatták, mert akkor ez volt a menõ szlogen. Ma a háborúkat a szabadságért, a demokráciáért meg az igazságért, sõt, a békéért vívják, mert ma ezek a szlogenek. A középkorban Isten volt a menõ szlogen. "Ennek mi értelme van?" Emberekrõl beszélünk, akik tökéletlenek és képmutatók.

"Ha a 10 parancsolatban benne van, hogy "Ne ölj! ", akkor miért irtottak annyi embert a középkorban?" Mert a középkorban is voltak bûnösök. "Nem érdekel, hogy Isten nevében tették és az sem , hogy boszorkányoknak hitt emberektõl akartak csupán megszabadulni" A boszorkányüldözést inkább az újkorban folytatták, nem a középkorban. És persze a háborúkat "Isten nevében" folytatták, mert akkor ez volt a menõ szlogen. Ma a háborúkat a szabadságért, a demokráciáért meg az igazságért, sõt, a békéért vívják, mert ma ezek a szlogenek. A középkorban Isten volt a menõ szlogen. "Ennek mi értelme van?" Emberekrõl beszélünk, akik tökéletlenek és képmutatók.
A keresztes hadjáratokkal kapcsolatban II János Pál elismerte hogy óriási hiba volt, és bocsánatot is kért. http://www.origo.hu/nagyvilag/20000312ii.html
Nem mondtam olyat hogy ezzel a bocsánatkéréssel le van tudva a dolog, sõt szerintem is akit a keresztes háborúk során meggyilkoltak vagy megkárosítottak azok érthetõ ha ezért haragudnak az egész egyházra vagy a pápára a keresztényekre úgy általánosan.
Elõzõ válaszoló jól megírta. Hozzátenném, hogy az ember nemcsak képmutató, hanem még idióta is. Elé teszed, hogy ne ölj, és jön egy pap, aki azt mondja neki, hogy ölj, erre megy ölni... Egy 6éves okosabb, mint a felnõtt ember... Csak mire felnõ, a felnõttek átmosták az õ agyát is...
"Mert a középkorban is voltak bûnösök." Mintha a Krisztus az ítélkezésrõl és annak következményeirõl is mondott volna valamit. Bûnösök? Más vallásúak pl. vagy mire gondoltál?
Szia! Nos a tízparancsolat - legalábbis az eredeti Bibliai szöveg szerint - arról is beszél, hogy "ne csinálj magadnak faragott képet" a templomokat mégis teletették szobrokkal. Aztán benne van az is, hogy "megemlékezzél a szombatnapról" ehelyett a vasárnapot tették pihenõnappá. Lehetne folytatni a sort, de ezekbõl is látszik, hogy annak az egyháznak, aki ezeket cselekedte vajmi kevés köze volt a Bibliához és a tízparancsolathoz. Természetesen Isten minden korban gondokodott arról, hogy legyenek követõi, akik megtartják a parancsolatait, de éppen õk voltak azzok, akiket megöltek pl. az inkvizícióban. Üdv. Péter
A kérdező hozzászólása: én tisztelem II. János Pált (az egyetlen ember volt az egyházban), és nagyra becsülöm, hogy bocsánatot kért még a búcsúcédulákért is, de remélem azt Te sem gondoltad komolyan, hogy egy Boccsal elvan intézve minden... jön egy gyilkos és kiírtja a családodat, akkor majd Te is elnézed neki, mert bocsánatot kért? Én simán csak úgy gondolom, hogy az egyház többet árt mint segítene, mindent ráfognak arra, hogy Isten nevében csinálják, közben hazudnak, lopnak, csalnak... A boszorkány üldözés pedig igencsak a középkorban kezdõdött, magát Jeanne d'Arcot is boszorkánysággal vádolták és megégették, ez 1431 május 30-án történt, ami még középkor :) ))) persze volt késõbb salemi boszorkány per és így tovább, de az csak egy újabb bizonyíték rá, hogy az egyház ártalmas....
A kérdező hozzászólása: jogos :)
Akárki is írta a Bibliát, és függetlenül attól, igaz-e a történet, az egyház mint a vallás intézményesített formája, a legelsõ "multinacionális cég" volt szerintem, a maga hierarchiájával (amiben nem volt, ma sincs semmiféle isteni jelleg, hanem tipikusan emberi) és ezáltal a nyereség-központúsággal. Sajnos ez irányított mindent. Viszont ennek ellenére se öltek meg senkit azért, mert nem volt istenhívõ, ez a sors gyilkosoknak jutott csak.
"Viszont ennek ellenére se öltek meg senkit azért, mert nem volt istenhívõ, ez a sors gyilkosoknak jutott csak." Biztos vagy te ebben?
A kérdező hozzászólása: A válasz írója 42%-ban hasznos válaszokat ad. A válasz megírásának idõpontja: ma 00:38 Az utolsó válaszoló jól látja a helyzetet...szerinted a keresztes hadjáratok mirõl szóltak? több embert öltek meg ártatlanul isten nevében, mint bûnözõt...vagy azok a szerencsétlenek, akik ráeszméltek arra, hogy a Föld nem lapos korong, meg kering stb? Mind máglyán és bitófán végezte, pedig csak gondolkodó lények voltak...jó tudom, ez az egyháztól nem várható el...
A középkorban is voltak bûnösök, Mab, a bûnösség nem a más vallásra vonatkozik, hanem a gyilkosokra, paráznákra, a létrontókra. Azokra, akik hazugságokkal hálózták be az egyházat, bemocskolták a kereszténységet. Az inkvizítorokra és püspökökre, akik nem hitbõl hanem politikai döntések által kerültek hatalomra. Freya

Ha a 10 parancsolatban benne van hogy Ne ölj, akkor Jézus mért fogott halat?

az állat gyilkosság nem gyilkosság? az áldozat bemutatás nem gyilkosság? és mikor isten emberáldozatot kért, hogy az emebr ölje meg a saját fiát, az egyszem gyermekét. oké nem vitte végig, de isten szorakozhat velünk? jó isten ez az isten aki ilyet tesz?

Legjobb válasz: ugyanúgy gyilkosság. az ember is csak egy az állatok közül. az egyik legrosszabb, azt hazudta önmagának, hogy felsõbbrendû, és még el is hiszi.

ugyanúgy gyilkosság. az ember is csak egy az állatok közül. az egyik legrosszabb, azt hazudta önmagának, hogy felsõbbrendû, és még el is hiszi.
Ez egy összetett dolog. A tízparancsolat elsõ része Isten-ember közti, a második része az ember-ember közti kapcsolatot védi. Az állatokkal más a helyzet. Ahhoz, hogy ezt átlásd, el kellene olvasnod a Bibliát.Nagyon röviden: Istennek van egy tökéletes, és egy megengedõ akarata (ha úgy tetszik: A és B terve). De a végén a tökéletes akarata fog megvalósulni, ahol az állatok sem fogják ölni egymást, és az ember sem az állatokat.
A kérdező hozzászólása: de mikor Ábel feláldozta az állatot istennek, az nem a létfentartás miatt volt. nem hinném hogy isten az álat égetése közben lévõ füstbõl táplákozik és az a lételeme.
Ha önvédelembõl ölsz, az nem gyilkosság? ( mert volt szó errõl is fentebb) És ha nem gyilkosság, akkor meg se kell gyónnod. Ezért feloldozást sem kapsz... De hogyha mégiscsak terheli a te lelkiismeretedet, mert azért mégiscsak öltél, és nem bírsz evvel eggyütt élni...? MErt ugye a társadalom elvei szerint ez mégiscsak gyilkosság, S ugyanúgy tárgyalják is bíróságon. Zaphira és ricu
Az önvédelem is gyilkosság, de Isten a szándékosságtól megkülönbözteti a véletlent (a gondatlanság esetét még a világi bíróság is enyhébbnek veszi). Az ókorban Isten menedékvárosokról gondoskodott azok számára, akik nem szándékosan vétettek, mégis gyilkosságot követtek el. A zsidó törvények a szemet-szemért, fogat-fogért elvet alkalmazták. Annak a személynek, aki nem szándékos bûnt követett el, lehetõsége volt a menedékvárosba "futni" és ott maradni a fõpap haláláig. Minderre a fentebb említett törvény miatt volt szükség, hiszen a gyilkost az áldozat családja meglincselte volna. A menedékváros egyfajta kegyes eljárás volt a szándékosan nem vétkezõ személynek arra, hogy tettét megbánja, valamint, hogy az életét mentse. Mindezt az elõttem szólókhoz intézném, mivel az eredeti kérdés nem erre irányult. Az eredeti kérdésre már korábban válaszoltam.

Ha a 10 parancsolatban benne van, hogy ne ölj akkor miért öltek a keresztes hadjáratokban?

Legjobb válasz: Ez annak a kereszténységnek a hibája és szégyene, ami már nem Jézus és az apostoli levelek tanításán alapult, hanem barbár és pogány elemeket tartalmazott. Isten a szeretet és a békesség ura, mégis az Õ nevében követtek el olyan iszonyatos gazságokat, gyalázatosságokat, amikre a mai napig sincs se magyarázat, se bocsánat. És sajnos bizonyos egyházban a mai napig is zajlik Isten Igéjének, akaratának a tudatos elferdítése, amikor is - békésen ugyan, de - olyanokat tanítanak, amik szöges ellentétben állnak a Szentírással. Szelektálnak belõle, bizonyos dolgokat kiragadnak, felnagyítanak, más tanításokat viszont elvetnek.

Isten nem ember, és nem "öl". Az élet az övé, õ adja és veszi el. Ez a gondolat csak addig furcsa amíg nem éber szemmel tekintesz rá. Mert a születés is fáj és sokkoló, de belépsz egy kapun általa. A halállal meg kilépsz egy kapun, de a lélek halhatatlansága miatt igazából akkor is beléptél valahová. A lélek nem szûnik meg. Ja, amúgy Péter válasza tökéletes volt. Én még kiegészíteném ezzel: ha a kommunizmus célja az volt, hogy felszabadítsa a néptömegeket a gazdagok zsarnokságától, akkor miért hozott még nagyobb elnyomást? Ha az iszlám a szeretet és a béke vallása, akkor miért van annyi öldöklés és kegyetlenség az iszlám országokban? Ha a francia forradalom célja a felvilágosodás volt, miért eredményezett minden addiginál nagyobb sötétséget? Azért mert egy eszme jó vagy helyes, a megvalósítás sántíthat. Az nem az eszme hibája.
Ez annak a kereszténységnek a hibája és szégyene, ami már nem Jézus és az apostoli levelek tanításán alapult, hanem barbár és pogány elemeket tartalmazott. Isten a szeretet és a békesség ura, mégis az Õ nevében követtek el olyan iszonyatos gazságokat, gyalázatosságokat, amikre a mai napig sincs se magyarázat, se bocsánat. És sajnos bizonyos egyházban a mai napig is zajlik Isten Igéjének, akaratának a tudatos elferdítése, amikor is - békésen ugyan, de - olyanokat tanítanak, amik szöges ellentétben állnak a Szentírással. Szelektálnak belõle, bizonyos dolgokat kiragadnak, felnagyítanak, más tanításokat viszont elvetnek.
Szia! Természetesen nem a Tízparancsolatban van a hiba, hanem a magát keresztényeknek valló, de nem aszerint élõ egyházban és az azt alkotó emberekben. A kereszténységet megvalósító emberek alkotta közösségrõl ezt olvassuk a Bibliában: "Mindnyájan pedig, akik hittek, együtt voltak, és mindenük közös volt, és jószágukat és marháikat eladogatták, és szétosztogatták azokat mindenkinek, amint kinek-kinek szüksége volt, és minden nap egyakarattal kitartva a templomban, és megtörve házanként a kenyeret, részesedtek eledelben örömmel és tiszta szívvel. Dícsérték az Istent, és az egész nép elõtt kedvességet találtak. Az Úr pedig minden napon szaporította a gyülekezetet az üdvözülõkkel." Ez meg is valósult az elsõ századokban és a kereszténység a Római Birodalomban nagyon hamar el is terjedt, mert akik alkották olyan életet éltek, mint Krisztus. A IV. században azonban a kereszténység államvallássá silányításával megindult a romlás, ami a keresztes hadjáratok idejére tetõzött. Ennek a kereszténységnek azonban már semmi köze nem volt az eredetihez. Persze Istennek minden idõben voltak õszinte keresõi és követõi, onnan lehet õket megismerni, hogy õk voltak azok, akiket üldöztek ezekben az idõkben. Változást csak a XVI. századi reformáció hozott... Üdv. Péter
Mert nem tartották meg.
Tisztelt kérdezõ! Egyrészt a 10 parancsolatban lévõ "Ne ölj" parancs az élet jogtalan elvételét tiltja. Másrészt a keresztes hadjáratokban sajnos jogtalanul vették el az életet, de ez már nem a Biblia, sem pedig a Krisztusi Keresztényég hibája, hanem a hatalmi kereszténység hibája volt, aminek mint semmi köze nem volt Krisztushoz. Abban az idõben sajnos azokat a Keresztényeket akik Krisztushoz ragaszkodtak üldözték, és eretneknek nevezték. Talán még annyit megjegyezhetek, hogy azokban az idõkben, a középkor folyamán a Biblia gyakorlatilag ismeretlen volt a középkori egyháznak köszönhetõen, így az emberek nem tudták hogy mit tanít valójában a Szentírásban Isten
A Ne ölj! parancsolat az élet jogtalan elvételét tiltja. De a Biblia egyáltalán nem tiltja a törvények által kirótt halálbüntetést, vagy emberölést háborúban, ha az igazságos (például ha jogos önvédelemben megölöd az ellenséges katonát). A keresztes hadjáratokat a keresztények jogos hadviselésnek tartották, tehát vélték bûnnek, nem vélték a parancsolat megszegésének. Persze hogy egy háború mikor jogos és mikor nem, az az emberiség egyik legnehezebben megválaszolható kérdése. Az pedig, hogy a keresztes hadjáratokban való részvétel Isten szemében bûn volt-e, egyedül Istennek joga eldönteni.
oké de akkor Isten miért ölt embereket? Lehet hogy nagy volt a bûn a világban de azért egy csecsemõnek kellemetlen volt fulladás által menni a paradicsomba, az özönvíz miatt.
Ugyanazért, amiért Kain Ábelt, ... és most is ország-világ szerte teszik. Tisztán felebaráti szeretetbõl.
Tisztelt Kérdezõ! Azért, hogy több hasznot húzzanak a vallásvezetõk. Nem tartották meg sem a 10 parancsolatot, sem Jézus parancsolatait. Most meg elég sokat hallani a pedofil "szent atyákról"... Jézus azt mondta, hogy "gyümölcseirõl fogjátok megismerni õket". Tehát lehet gondolkozni, hogy melyik vallás az igaz ;)
"Nem mindenki válik romlottá amiatt, hogy részt vesz egy háborúban, még ha igazságtalan is. Ott is voltak teljesen normális, erényes, jóravaló emberek, akik elítélték mások kegyetlenségét. A lovagi eszme azért élt még ilyenkor." ez meg azért kicsit irónikus.... Nem annyira ironikus mint gondolnád. Én sem értek egyet mindenben amit Titus leírt, de van a hadviselésnek egy nemes oldala is. Gondolj csak a szamurájokra. Biztosan voltak a keresztesek között is lovagi eszméket élõ harcosok, gondoljunk csak Oroszlánszívû Richárdra. Amikor a római katona Jézushoz jött, õ mindössze annyit kért tõle, hogy ne okozzon felesleges kínokat és elégedjen meg a zsoldjával. Nem mondta neki, hogy hagyja ott a hadsereget pedig ismerjük Jézus békepárti természetét. Azt hiszem, ha valaki nem csak zsoldosa egy seregnek, hanem igazi harcos, azt Isten is megbecsüli. Ellentmondásosnak látszik? Lehet. De nem is annyira az, ha jobban belegondolunk.
A pápa is elismerte nemrég hogy a keresztes hadjáratoknak nem lett volna szabad megtörténniük, és bocsánatot is kért. A bocsánatkérés lehet hogy furcsán hangzik egy ilyen nagy volumenû kérdésben, de azért ha belegondolunk sokkal jobb mint ha nem kért volna bocsánatot. Egyébként lehet ezért utálni az egyházat, de aki így tesz az gyûlölje az összes amerikait is az indiánok kiirtásáért, az összes németet a holokausztért, az összes oroszt a gulágokért, az összes olaszt pedig a római birodalom kegyetlenkedéseiért. Vagy ha vallást akarunk mondani akkor az így gondolkodó ember gyûlölheti az iszlámot is a török és arab hódításokért. Persze szerintem nem ez a helyes de ha már kollektív bûnösségben hisz valaki akkor legyen következetes.
A "Ne ölj" parancsolat pedig az élet jogtlan elvételét tiltja, mert Ábrahámnak azt mondta az Isten hogy "Csak a negyedik nemzedék tér meg ide; mert az Emoreusok gonoszsága még nem tölt be." (1Móz 15, 16) Isten ezzel jelezte azt, hogy az Emoreusoktól még nem lehet elvenni az életet, mert nem romlott meg még olyan szinten az a nép. Mózes idejében Isten azonban már megengedte azt, hogy megütközzenek ezzel a néppel a Zsidók, ahogyan a 135. Zsoltár is hivatkozik rá.
Kedves Titus Pullo! A középkori vérengzésekben rengeteg ember vesztette életét, amikor Isten nevében ártatlanokat öltek meg például a hitükért. Tehát jogtalan volt, nem beszélve azokról a borzalmas Gyermek keresztes hadjáratokról... A keresztes hadjáratokban pedig Krisztus követõi nem vettek részt, épp ellenkezõleg, mártírhalát haltak. Én azokat az embereket nem nevezném Keresztényeknek akik elkövették ezeket a borzalmas bûnöket. Ezeknek a háborúknak semmi közük nem volt Istenhez...
*...tehát nem vélték bûnnek...
Utolsó: érdekes hozzászólás. Szerinted melyik? Vagy van ilyen egyáltalán szerinted? Érdekel a véleményed.

Szerintetek, milyen lenne a Világ, ha mindenki betartaná Isten tíz parancsolatát?

Ha nem lennének háborúk,katasztrófák,balesetek és mindenki

Legjobb válasz: Rohadtul unalmas és túlnépesedett

Rohadtul unalmas és túlnépesedett
sokkal jobb lenne
Kb olyan lehetne, mint ahogy ebben a dalban felvázolják a vége felé: http://www.youtube.com/watch?v=gSyDNE-XtQY
A kérdező hozzászólása: Én az elsõvel értek egyet.
Milyen lenne, ha mindenki betartana minden törvényt, és nem feltétlenül a vallásiakat? Írottakat, és íratlanokat egyaránt. A politikusokkal az élen, akik a saját maguk által hozott törvényeket sem hajlandók betartani, az íratlan (erkölcsi) szabályokat meg aztán végképp nem.
Tudod kedves kérdezõ, hogy ha mindenki betartaná a "szabályokat", akkor minden ember önzetlen lenne, a tiszta szeretet uralná a bolygónkat, békességben és harmóniában élnénk mind egymással, mind az élõvilággal. S eztán kedvére csinálhatna mindenki mindent ízlése szerint, ami az érzékekre van koncentrálva. Olyan zenét hallgathatnál amilyet akarsz, olyan ételt, italt fogyaszthatnál, ami jólesik, olyan képekkel és illatokkal vehetnéd magadat körbe amilyennel csak akarod, hiszen senki nem szapulna, hogy milyen "égõ" vagy, senkit nem zavarna, mert megértés lenne... :) Az emberiség nem azért szép, mert különbözõ mindenkinek a jelleme...hanem azért, mert eltérõ az ízlésünk és külsõnk...7 milliárdféle. :P üdv 25/F LastOne.Left

Ha nem nehéz a biblia szerint Isten parancsolatait betartani, akkor miért mondják azt, hogy nem lehet betartani, mert nehéz?

Nem értem, segítenétek?(1János 5:3) Isten szeretete azt jelenti, hogy megtartjuk a parancsolatait; a parancsolatai pedig nem nehezek...

Legjobb válasz: "Ha nem nehéz a biblia szerint" Lehet a Bibliának nem nehéz betartani, de az embereknek az.

Szia! Isten parancsolatait nem nehéz betartani, hanem lehetetlen! Az igaz ember pedig hitbõl él. És Kegyelembõl van üdvösségetek, a hit által, Isten ajándéka ez, hogy senki se dicsekedjék. Nincs ember aki képes lenne Isten törvényeit maradéktalanul megtartani. Keresztyénnek lenni a legkönnyebb dolog a világon, és ugyan akkor ez a legnehezebb! Mert csak annyi kell hozzá, hogy elfogadd Jézus Krisztus személyes megváltódnak és át add az életed, de ennél nehezebb dolog alig van. Nem véletlenül nem akar hinni az emberek töbsége! A Jézusba vetett hit reményt ad.
"Ha nem nehéz a biblia szerint" Lehet a Bibliának nem nehéz betartani, de az embereknek az.
Bocs, az elején a "fetodat"=felebarátod akart lenni, csak valami bekavart, valszeg az egyik virtuális gépem coherence módban..
Krisztus ezt mondta: "Jõjjetek én hozzám mindnyájan, a kik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket. Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tõlem, hogy én szelid és alázatos szívû vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek. Mert az én igám gyönyörûséges, és az én terhem könnyû." Az igazságot kell keresni. A mai világban (de gondolom régen is) a legtöbb embert nem érdekli az igazság, és az a legfontosabb nekik (tisztelet a kivételnek), hogy maguknak mindenük meglegyen, ne szenvedjenek semmiben sem hiányt, a kényelmük meglegyen és a többi emberrel nem nagyon foglalkoznak (foglalkozunk). A legtöbb ember a lehetõ legönzõbb módon él és ez nagyon messze áll Krisztus tanításától! (Sajnos!)
Hogyne lenne nehéz? Tisztelni azt a szülõt, aki csak ártani képes a gyermekének? Nem megkívánni a barát házastársát, amikor nincs nála kívánatosabb... Nem lopni, amikor nem adják meg neked azt, ami jogosan jár neked, amiért megdolgoztál és csak úgy juthatsz hozzá, ha elveszed... Az egész világ a pénz, a dõzsölés és a szex körül forog. Ha kilépsz a templomkapun ezekkel találkozol. Ha nincs körötted valamilyen erõs megtartó erõ, akkor hogyan állsz ellen???
Most nem tudom hirtelen hol a Bibliám, de elolvasom az idézetet. Szerintem nehéz. Lehet akkor nem volt az, mert az emberek mindig ott segítettek ahol lehetett. Ilyen nem volt, h csak egyvalaki éhezett. Akkor éhezett mindenki. Most mondd meg egy rokkantnak például vagy egy gyereknek, h ne lopjon, ha éhes, de senki nem szánja meg egy kis darab kenyérrel, mert nincs pénze... Akkor még pénz se volt. Legalábbis nem csak pénzért kaptál ételt, hanem pl szõttesért, vagy cserépért. A mai világ megfordult. Pénz centrikus. Amikor ezek a vallások íródtak komolyan vették az emberek az összetartást és, ha segítünk a másikon Isten azt megjegyzi és hálás lesz, értékelni fogja halálod után. Ugyanúgy a rosszat is! Büntetést von maga után. Most? Kiröhögnek, ha ilyet mondasz.
Pontosan.
A kérdező hozzászólása: Nahát nem is gondoltam, ennyi választ. hát sokat segítettek a válaszok, de különösen tetszett a 3, 4 , és a Péter válasza. Bár magam is úgy vélem hogy teljesen nem lehetetlen betartani, de nem is egyszerû, mert tökéletlenek vagyunk. csak iparkodhatunk. Igen az összetartás az nagyon fontos lenne a társadalomban Köszönöm a válaszaitokat.
Igaz, hogy tökéletlenek vagyunk, így nem tudjuk teljes mértékben betartani Isten parancsait. De ennek ellenére ha egy személy törekszik rá, akkor nagy mértékben tud tenni azért, hogy Isten elõtt helyeselt legyen. Ahogy az 1János 5:3 is alátámassza Isten elvárásai reálisak, tehát csakis olyan dolgot kér tõlünk, amit teljesíteni is tudunk
Szia! Amíg az egód uralkodik rajtad és te tudattalanul engedelmeskedsz az "õ" utasításainak, addig valóban nehéz a Krisztus tudat felébresztése! Ha elsajátítod a gondolaton gondolkodást, képes leszel mérlegre tenni saját gondolataidat, érzelmeidet és meg tudod különböztetni azok forrását! Fontos, hogy a Teremtõt ne kívül keresd, hanem magadon belül!
A kérdező hozzászólása: Fantasztikus, micsoda válaszok jönnek. Igen igen nagyon szimpi
Örülök, ha segítettem:) utsó.
Ha persze nem kap, nem lát a született gyermek, fiatal, késõbbi felnõtt empátiát, szeretetet, az emberek közötti természetes szolidaritást, bölcs eligazítást, mit, hogyan értelmezzen, lásson, tegyen, akkor bizonytalan lesz önmagában is, nem tudja, hogyan szeresse önmagát, ezért nehéz lehet neki vagy nem fogja tudni szeretni a körülötte lévõ "felebarátait" sem. Ha pedig önzést lát és taposást, akkor megkeseredhet, jobb esetben elszánja magát, hogy változtasson ezen. A Biblia a "hitetlenekrõl" megértõen, segítõen beszél, és a farizeusokat, áthívõket nem becsüli annyira, mint a hitetlent, aki úgy él, ahogy a Jóisten is jónak látja.

Ha betartom a 10 parancsolatot a mennybe jutok?

mi van ha csak 8-at tartok be?

Legjobb válasz: Még az is kevés, ha mind a 10et betartod.

Még az is kevés, ha mind a 10et betartod.
Ha betartod a 10 parancsolatot, akkor nemhogy a mennybe jutsz, de te magad vagy isten, mivel nem lehet õket betartani.
epp ezert inkabb hagyd a francba, es tedd ami jol esik - persze bizonyos kereteken belul. ne egy 2000eves, elavult norma hatarozza meg a gondolkodasmodod es az eletviteled, alakitsd te ezeket!
a menny nem hely, hanem állapot.a tízparancsolat pedig nem létezik abban a formában, ahogyan a kereszténység tanítja.
Üdvösség hit által van. A hit viszont cselekedetek nélkül halott. Ajánlom figyelmedbe a Rómaiakhoz írt levelet, abban minden kérdésedre választ lelsz. Röviden: Nem csak 10 parancsolat van, hanem sokkal több. De Jézus csak 1-et adott. Viszont az az egy magába foglalja az összeset. A lényeg, hogy higyj, bízz, reménykedj, szeress és akkor betartottad a parancsolatokat.
A Mennybe jutsz, ha hiszed, hogy Jézus Isten fia volt és meghalt a bûneidért és feltámadt. A 10 parancsolatot és Mózes törvényeit is azért adta az Úr, hogy felismerjük, hogy bûnösök vagyunk. Hogy nem tudjuk betartani a törvény parancsolatait, nem tudunk Isten szerinti igaz életet élni és szükségünk van megváltóra. Jézus volt az egyetlen ember a földön, aki igaz volt. Õ magára vette a mi bûneinket és mi megkaptuk cserébe az õ igazságát. Tehát ha hisz valaki Jézusban, mint Megváltóban, az Isten elõtt igaz ember és vár rá a Menny.
hát, erre 10 ember 10 különbözõ dolgot mond. egy a fontos. azt kövesd, amit hiszel. én például egyik vallás követõihez sem tartozom, hiszem amit hiszek, és "megvagyok". én például fõként buddhista tanításokban hiszek, így én azt vallom, az kerülhet a mennybe, aki karmamentessé válik. így mondhatnánk erre hogy "na akkor csak az éjjel-nappal meditálós jógik kerülhetnek", de ez nem igaz. olyan életet kell élni, amely során lhetõvé tetted hogy a köv. életedben ne kell szenvedned. végülis a 10parancsolat minden fõ pillére ezeket mondja, vagyis ha tényleg betartod akkor egy kedves, szeretetteljes ember leszel, és az megérdemli a végsõ boldogságot. de a legeslegfontosabb hogy higgy Istenben!
Szia! Erre nézve van egy nagyon tanulságos történet a Bibliában. Egyszer egy ifjú odament Jézushoz, és megkérdezte, hogy mit kell tennie, hogy örök élete legyen. Jézus erre azt válaszolta, hogy tartsa meg a parancsolatokat. Az ifjú elmondta, hogy ezeket megtartotta gyermekkora óta, és visszakérdezett, hogy mi fogyatkozás van még benne. Jézus ránézett, és megkedvelte õt, és így válaszolt neki: menj haza, oszd el a vagyonodat a szegények közt, és kincsed lesz a mennyben, és jöjj kövess engem. Az ifjú erre szomorúan elkullogott, mert nagy vagyona volt. Jézus tanítványai elcsodálkoztak az eseten, Jézus ezt mondta nekik: könnyebb a tevének átmenni a tû fokán, mint a gazdagnak bejutni a mennyek országában. A tanítványok visszakérdeztek: kicsoda üdvözûlhet tehát. Jézus erre így válaszolt: embereknek ez lehetetlen, de Istennel minden lehetséges. Nagyon magas a mérce, emberileg nézve lehetetlen megugrani, Jézus azonban meghalt értünk, magára vette a bûneinket, és általa van üdvösség mindannyiunk számára. Ehhez nem kell mást tenned, mint elfogadnod Jézust személyes megváltódnak, és õ a szívedbe írja majd a törvényt, aminek megtartása vele együtt már mûködni fog. Üdv. Péter

Ha leütök egy legyet azzal megsértem a hatodik parancsolatot és meg kell gyónnom?

Vagy a "Ne ölj!" az csak arra vonatkozik, ha embert ölök?

Legjobb válasz: Mikor csak a kérdést láttam, akkor nem értettem, hogy mitõl lennél parázna, ha leütsz egy legyet?? :D Aztán látom, hogy a "Ne ölj!"-re gondoltál. Oké, az én olvasatomban ez az 5. parancs, de most ez mindegy. Amúgy nem követsz el bûnt, ez a parancs az emberélet kioltására, illetve önmagunk és társaink életének veszélyeztetésérõl szól.

Mikor csak a kérdést láttam, akkor nem értettem, hogy mitõl lennél parázna, ha leütsz egy legyet?? :D Aztán látom, hogy a "Ne ölj!"-re gondoltál. Oké, az én olvasatomban ez az 5. parancs, de most ez mindegy. Amúgy nem követsz el bûnt, ez a parancs az emberélet kioltására, illetve önmagunk és társaink életének veszélyeztetésérõl szól.
Szia! A NE ÖLJ parancsolat azt jelenti: ne álljunk bosszút magunkért, ne fizessünk gonosszal a gonoszért, sõt szeressük ellenségeinket, azaz a magunk részérõl igazságot és jót cselekedjünk irántuk, a nekünk okozott sérelem ellenére is (Róma 12:17–21). Jézus magyarázata szerint (Máté 5:21–22) bûn haraggal, gyûlölködõ, megvetõ szavakkal, vagy pedig tettel – testi sértéssel és életet kioltó öléssel – válaszolni a minket ért igazságtalanságokra, sérelmekre. A saját életünk ajándékát is becsüljük meg azáltal, hogy nem a pillanatnyi kívánságokat követjük életmódunkban és szokásainkban, hanem a természet törvényeit igyekszünk megismerni és követni, hogy így megõrizzük egészségünket, és a legjobb teljesítõképességgel szolgálhassunk Istennek és egymásnak. Ez a parancsolat vonatkozik a szenvedõk és nyomorgók elhanyagolására önzésbõl vagy közömbösségbõl, az élvezet hajhászására, a szükségtelen nélkülözésre és az egészséget veszélyeztetõ, mértéktelen munkára is. A Biblia nem tiltja az állatok megölését. Üdv. Péter
Zsolt 145, 8 Irgalmas és könyörületes az Úr, késedelmes a haragra és nagy kegyelmû. 9. Jó az Úr mindenki iránt, és könyörületes MINDEN TEREMTMÉNYÉHEZ. Mt 5, 48 Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes.
Én azt gondolom, a "ne ölj" minden teremtményre vonatkozik, bár láttam mát papot is hangyát elnyomni. Meg az is igaz, hogy eszünk húst, illetve a növények is élõlények... Nehéz kérdés. Én a függöny möté csalom a legyeket - nem nehéz, mert mennek az ablakhoz - aztán a függönnyel könnyedén elkapom és kidobálom õket. esõs idõben a lábam elé nézek a csigák miatt, és ha látom, félreteszem õket. A négyéves kisfiam nem hajlandó megenni a húst, "mert az meghalt". Szerintem az igazi nemeslekûség, tízparancsolattól függetlenül, ha tisztelünk lehetõség szerint minden életet (nyilván a tüdõgyulladásra azért adunk antibioticumot, hogy a baktériumok elpusztuljanak, mert különben õk ölnének meg minket - ez jogos önvédelem!).
" a növények is élõlények" Bibliai értelemben NEM! A halál a bûneset óta uralkodik a földön, Isten az állatoknak és az embernek adott minden maghozó növényt eledelül. Noénak állatokat kellett a bárkára vinnie, nem növényeket.

Ha valaki nem a biblia tanai szerint él, vagyis semmibe veszi a tíz parancsolatot, és halála előtt nem gyón, akkor az egyházi temetés során bűnbocsánatot nyerhet?

Egy barátomat pénteken temették. Egyházi temetés volt (katolikus), de ? soha nem volt vallásos. A tíz parancsolat paráználkodásra vonatkozó részét gyakorta megszegte. Soha nem gyónt. Nem járt templomba, nem volt hív? stb. De egyházi temetése volt. A katolikus vallás szerint akkor a mennybe jut?

Legjobb válasz: A katolikus vallás szerint lehet, de a Biblia szerint - a leirtak alapján - igen kevés esélye van rá. Ugyanakkor nem igazán tudhatod mi volt mélyen a lelkében. Hogy nem járt templomba és nem látszott rajta, hogy hívõ, még lehet hogy fohászkodott néha Istenhez. Egyben viszont biztos lehetsz. Isten igazságosan fog ítélni. Ha a barátod a mennybe való, akkor ott van, de ha õ maga se akart soha odakerülni, akkor nincs ott.

A katolikus vallás szerint lehet, de a Biblia szerint - a leirtak alapján - igen kevés esélye van rá. Ugyanakkor nem igazán tudhatod mi volt mélyen a lelkében. Hogy nem járt templomba és nem látszott rajta, hogy hívõ, még lehet hogy fohászkodott néha Istenhez. Egyben viszont biztos lehetsz. Isten igazságosan fog ítélni. Ha a barátod a mennybe való, akkor ott van, de ha õ maga se akart soha odakerülni, akkor nincs ott.
Esetleg láttad hova tették?: Na oda jutott! Mi is !
ha nem volt hívõ, akkor nem kerül a Mennyországba. Mindenki a saját vallásának megfelelõ helyre jut.
A katolikus katekizmus szerint vagy a tisztítótûzbe került és ott kell neki nagyon sokat és nagyon fájdalmasan szenvednie, vagy elkárhozott. Annak hogy milyen temetése volt szerintem nincs nagy jelentõsége, bár elõfordulhat hogy a temetés során imádkoznak érte és ez az egy dolog ami miatt Isten megkönyörül rajta és megmenti. Te hiszel Istenben? Valószínû hogy a barátodnak most nagy szüksége lenne az imáidra és arra hogy szentmisét mondassanak érte, mert a tisztítótûzben szenvedõ lelkekért a még élõ embereknek kell imádnozni.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Csak azért kérdeztem, mert én is úgy tudtam, hogy életében kell megbánnia a bûneit, hogy a mennyországba juthasson.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!