Találatok a következő kifejezésre: Ha a oltás (322 db)

Ha a kiskutyám most csütörtökön kapja meg a 2. oltást. (2 hónapos) akkor mikor kell megkapja a következőt? (azt tudom hogy 3 hónaposan kell megkapja de akkor az mikor van? 4 hét múlva? ) 9/L

Legjobb válasz: A harmadik oltás 2, a negyedik 4 hét múlva jár majd neki. Utána 3 és 4 hónapos kor között kell majd megkapnia az elsõ veszettség elleni oltást, amit 6 hónap múlva ismételni kell. Utána már csak évente egyszer kell majd veszettség+kombinált oltást kapnia.

A harmadik oltás 2, a negyedik 4 hét múlva jár majd neki. Utána 3 és 4 hónapos kor között kell majd megkapnia az elsõ veszettség elleni oltást, amit 6 hónap múlva ismételni kell. Utána már csak évente egyszer kell majd veszettség+kombinált oltást kapnia.
Az állatorvos mindent megfog mondani!Én nem tudom!
az én kutyusom. 6, 8, 10, 12 hetesen kapott parvo, kombi, parvo kombi oltást:D utána 4hónaposanis 5hónaposan veszetség 6hónaposan újra kapott valamit:D és majd 11hónaposan kell újra vinni veszetségre és majd 12 hónaposan is valamire :D

Kötelező a tetanusz oltás? És ha megtagadom? Valamit ha a doki seggbe akarja, akkor mondhatom azt, hogy már pedig vállba adja?

Legjobb válasz: Megvan, hogy egy tetanusz ismétlõ oltás - tehát amit ilyen szögeknél és társaiknál adnak - mennyi ideig "elég". Azért nem adnak minden "szarra", kb. másfél-két évente szoktak, ezért kell emlékezni hogy mikor kaptál utoljára, akár fel is jegyezni az ilyen dolgokat. És miért vagy ennyire ellene? Inkább a tetanusz, mint a tetanusz elleni oltás?

Megvan, hogy egy tetanusz ismétlõ oltás - tehát amit ilyen szögeknél és társaiknál adnak - mennyi ideig "elég". Azért nem adnak minden "szarra", kb. másfél-két évente szoktak, ezért kell emlékezni hogy mikor kaptál utoljára, akár fel is jegyezni az ilyen dolgokat. És miért vagy ennyire ellene? Inkább a tetanusz, mint a tetanusz elleni oltás?
Ha kell, akkor kötelezõ. Ne akarj tetanuszt. Seggbe, vagy combba adhatják, vállba nem.
A kérdező hozzászólása: én kifejezetten szeretem ha szurkálnak :D (kivéve vérvétel, az halálom :D) de inkább kihagyom, mert életfelfogásom miatt nem mérgezem magam orvosi szerekkel. gyógyszert sem szedek, egy szemet se, igaz beteg se nagyon vagyok, olyankor meg -nem vicc!- egy-két feles. Baromi rosszul esik, de hat. Persze csak nagyapám jó házipálinkájából. Meg gyógynövények, amiket gyûjtögetek. De egy napnál tovább én nem nyomom az ágyat volmi influenzával. Ha láz, akkor kamillatea, hûtõfürdõ, ahogy lemegy meg az egy feles. Ha visszajön akkor még egy feles. Ha aznapra ki is dõlök, másnap kutya bajom. Csak ez a szigorú szabályozás ne lenne, még biciklire is alig merek ülni másnap. (reggel 4 fele kelek pl ijen idõbe, holnap ugyan nem, mert nincs kedvem, és aki megteheti :DDD) na témától eltértem egy kicsit :D de én nem az injekciótól félek, hanem alapbó gyógyszerellenes vagyok, hisz mindenki tudja, hogy mérgezik a magyart... A családba aki alig evett gyógyszert 80-90 évig élt, aki meg 10-20 szemre eszi, az meg meghalt 50-60 évesen. Nagyanyámék is 70 évesek, kicsit több, bár õk is elég sok gyúgyszert szednek, a doki nagyon rendes, és sokszor mondja azt 1-2-re, hogy Juli néni, ezt én elveszem magától, és kap helyette ilyet, ez jobb. De keresztnagyanyám 94 évesen halt meg, 91 évesen még felment a padra a kolbászért. A doki irta fel a gyógyszert, õ meg mutatta a recepteket, hogy hány száz darab van neki. Fia pont ellenkezõje lett, õ meg mindig bevette, még ha nem is mondta az orvos, hogy kell. 66 évesen rákba meghalt, anyukája rá egy fél évre, de neki 3 agyvérzése volt, végegyengülés vitte el 94 évesen. De õ még 92 évesen szaladgált. Nem vicc, a lépcsõt úgy mászta mint a gyerek. Na nem családi beszámolózgatok itt többet, mert nekem csak ilyen tapasztalataim vannak, aránylag fiatal léttemre, én megmondtam az orvosnak is, amikor az influenzát hajtotta, hogy doktorúr, kóstolta már nagyapám pálinkáját (szokott kapni tõle minden évbe, mert jóba vannak) mondom nekem az a gyógyszer meg az véd meg nem a méreg. Régen is csak igazolásért jártam dokihoz. El se hitték, hogy nem szedem a gyógyszert, volt, hogy vissza se mentem az orvoshoz. Ha meg visszamentem, akkor állítottam hogy megettem a gyógyszert, mert a gyerekorvos mit szólt volna hozzá, ha elmondom hogy a pálinka a gyógyszerem. Na nem kis OFF lett, lehet el se olvassátok. Nem baj, eleje a lényeg. :D
Hidrogénperoxiddal fertõtlenítsd a sebet, és neogranormonnal kend be. Csak akkor menj tetanuszoltásért, ha pirosodni kezd. Én ecettel, vagy sóval fertõtlenítek, ha nincs hidrogén - utálom, ha szurkálnak. Egy párszor pedig már le akartak döfni, de nem egyeztem bele. Ha pedig muszáj, akkor meg az ember úgy beijed, hogy tök mindegy, hová adják. :)
Tetanusz, nézd meg jól http://hu.wikipedia.org/wiki/Tetanusz Sokkal inkább az oltás, mint ez!
Nekem úgy adta be a nõvér a fenekembe, hogy meg sem éreztem a szúrást, utána sem fájt nagyon, egy picit érzékeny volt 1-2 napig, m de borogattam és elmúlt hamar.
Én automatikusan a vállamba kaptam, szerintem simán kérheted oda.
Én a vállamba kértem, és a nõvér adta be a baleseti ambulancián.
A kérdező hozzászólása: Már mondtam, ha adja vállba akkor megyek, ha nem akkor nem, vagy kiváltom magamnak, esetleg elmegyek ismerõs dokihoz, megkérem adja be. Õ gondolom gépbe is tudja vinni. Egy 60 éves faszinak nem akarom a seggemet mutogatni 1, meg szeretnék jövõhéten kényelmesen ülni 2. Tehát mondhatom azt a dokinak, hogy már pedig én vállba kérem és adja be oda?
A tetanusz oltás miatt sajog az ember válla, akár az orrodba is adhatja, akkor is sajogni fog... Inkább meghalsz, mint hogy kapj egy oltást?
A kérdező hozzászólása: Mert 3 éve egy szem (!) gyógyszert se vettem be. Se fájdalomcsillapító se semmit. Ha valami bajom van megiszok egy felest, vagy kettõt, esetleg egy pohár bort. És valahogy ezt nem akarom pont egy ilyennel megszakítani. Amúgy ha vállba beadja belemegyek, de seggbe/combba biztos nem. Olyan szerencsétlenül adja, egy hétig le se tudnák ülni. (ezt csak hallottam) A másik doki úgy beadta hogy meg se éreztem, csak egy szúrás volt. Meg megkérdezte hogy felkarba jó lesz, vagy máshova kérem.
Ha akarsz egy cuki károsodást, esetleg halált, akkor hajrá. Nem tudom mi bajod van egy kis szuritól? Abba nem fogsz belehalni.
A kérdező hozzászólása: Ja, beletenyereltem egy szegbe, szinte átment a kezemen. Nem volt rozsdás, de úgy is ad tetanuszt, minden kis szarra...
A kérdező hozzászólása: Én már kaptam vállba, csak az a doki már nincs, aki most van, a sebész meg seggbe adja. De akkor én megtagadom. Ki se váltom. Vagy max beadom magamnak, de seggbe biztos nem... combba megint nem.
A nagymamám meg 95 évesen halt meg, és hosszú évekig sok gyógyszert szedett... Szóval ennyit errõl...

Ha a 15 hónapos oltás után kiütéses lett a lányom, akkor azt kell valamivel kenni? És ha esetleg a nyirokcsomó duzzanat is elkap, azzal mit kell csinálni? Vagy vigyem az ügyeletre?

Legjobb válasz: 15 hós oltás mellékhatása egy hét elteltével a hõemelkedés, és/vagy orrfolyás 2-3 napig. Kiütés és nyirokcsomó duzzanat nem természetes velejárója az oltásnak, tehát mutasd meg dokinak, és õ felír rá valamit.

15 hós oltás mellékhatása egy hét elteltével a hõemelkedés, és/vagy orrfolyás 2-3 napig. Kiütés és nyirokcsomó duzzanat nem természetes velejárója az oltásnak, tehát mutasd meg dokinak, és õ felír rá valamit.
Idézet az oltási tájékoztatóból, amit elvileg neked is meg kellett kapnod: " Az oltóanyag élõ, gyengített kanyaró, rózsahimlõ és mumpsz vírusokat tartalmaz. A természetes fertõzéshez hasonló módon hat a védekezõrendszerre (immunrendszer). Általában az 5-12. nap között ún. oltási betegség léphet fel lázzal, kiütéssel, esetleg nyálmirigy duzzanattal. A tünetek sokkal enyhébbek, mint a természetes betegségnél és 1-2 napnál nem tartanak tovább. A kisgyermekeknél kialakult lázas állapot gondos megfigyelést és folyamatos lázcsillapítást igényel (gyógyszeres és hûtõfürdõ). Az oltást követõ reakciókról minél hamarabb értesíteni kell az oltást végzõ orvost! "
A kérdező hozzászólása: Tudom, hogy ezek a mellékhatásai, csak azt nem tudom mivel kezeljem!Sajnos a láz az már elkapott, szerda óta van.
Ha lázas, csillapítsd.. amíg nincs kiütés, nyirokcsomó duzzanat (ezek nagyon ritkán jönnek elõ), addig más teendõ nincs :)
Semmi teendõ vele, magától elmúlik, ahogy jött, úgy megy is. Az én dokim az oltásnál felhívta a figyelmemet, hogy 10-14 nap múlva is kijöhet láz, orrfolyás, köhögés és pöttyök. A pöttyök is úgy jöttek ki, mintha szeplõs lenne az egész teste, csak halvány rózsaszínben. Másnapra elmúlt. Láz max 38, 9 volt egyszer, következõ éjjel már csak 38, 5-ig ment. Orrfolyás, köhögés is volt nálunk, de én azt nemcsak az oltásra, hanem a fogára is fogtam, mert kijött közben egy szemfoga is...

Ha a kutyám 2 hete hétfőn kapta meg a 2. oltását, vihetem pontosan 2 hét elteltével hétfői napon a 3. oltásra? Vagy várjak még?

Legjobb válasz: Nekem doki mondta, hogy két hetet várjunk, hogy megkapja a 3. oltást, majd ugyanígy két hét volt a 4. Nem kell várnod. De ha pár napot csúszol, az sem baj.

Nekem doki mondta, hogy két hetet várjunk, hogy megkapja a 3. oltást, majd ugyanígy két hét volt a 4. Nem kell várnod. De ha pár napot csúszol, az sem baj.
Legalább két hetet kell várni. Amit írtál, az pont annyi.

Ha a kutyám be van oltva veszettség ellen, de a legutóbbi matrica nincs benn az oltási könyvében, akkor oltassam be újra?

Vagy ráér a következ? oltási id?ben ?

Legjobb válasz: Hogy kaphatott oltást matrica nélkül? Az oltás a matricával érvényes.

Hogy kaphatott oltást matrica nélkül? Az oltás a matricával érvényes.
A kérdező hozzászólása: Állítólag nem találták meg akkor a könyvet... Most került hozzám a kutya.
Hát akkor abban sem lehetsz biztos hogy be lett oltva.... Inkább oltasd be, az a biztos. Ráadásul ugye kötelezõ, és igazolni csak a matricával tudod.
A kérdező hozzászólása: Családtagé volt a kutya, elhiszem neki, persze egy idegen, akinek nem tetszik a képem, lehet nem hinné el. Beoltatom, amint tud normálisan közlekedni pórázon. Ez még néhány nap, akkor a csippet is megkapja.
Családtagnak valóban el lehet hinni. Esetleg utólag az orvosukkal nem lehet lebeszélni hogy elintézze a matricát? Mert akkor nyilván a családtagod tudja hol oltották, és az állatorvosok is fel szokták ezt jegyezni ilyenkor. Szerintem egy próbát megér.
Mivel nincs oltási könyve a kutyának, oltatlannak minõsül. Az elsõ orvosi vizitnél be fogják oltani veszettség ellen. Kapsz egy sorszámozott oltásit is hozzá.
A kérdező hozzászólása: Utolsó : Az oltási könyve megvan, de ez szerepel a kérdésben, csak a legutóbbi matrica és pecsét nincs benne. Utolsó elõtti : a dolog elég komplikált, mert a kutya 100 km-re került az elõzõ otthonától, és nem tudnám eljuttatni a könyvet, mert gyerekkel vagyok itthon, férjem dolgozik, nincs más segítségem. Legegyszerûbb lesz itt újra beoltatni ezek szerint.
Vagy posta. :) Mondjuk ha beoltatod megint, azzal le van a gond, csak drágább picit.

Ha a kutyám megkapta a kullancs elleni oltást, de a tavalyit kifelejtettük, akkor újból előlről kell kezdeni az egészet? Arra gondolok, hogy megint kell emlékeztető oltás?

Legjobb válasz: Szerintem kell, hívd fel az állatorvost vagy e-mailbe írj neki! Hogy kell-e emlékeztetõ oltás a kutyádnak.

Szerintem kell, hívd fel az állatorvost vagy e-mailbe írj neki! Hogy kell-e emlékeztetõ oltás a kutyádnak.
nem kell, az alapimmunitás megszerzése után elég évente 1x oltani, akkor is ha egy év véletlen kimaradt

Normális, ha a BCG oltás helye szőlőszem nagyságúra dagadt és élénk vörös színű? 5 hetes a babám.

Legjobb válasz: Igen, 10 mm-t általában meg nem haladó átmérõjû, vörös, kékesvörös csomó képzõdik az injekció helyén, amely maximális nagyságát 4-6 héttel az oltás után éri el. A csomó centruma gyakran beolvad és kiürül, majd pörkösödik vagy felszínes gennyezõ fekély képzõdik, amely lassan feltisztul és legkésõbb 4 hónappal az oltás után kis fehér heggel gyógyul.

Igen, 10 mm-t általában meg nem haladó átmérõjû, vörös, kékesvörös csomó képzõdik az injekció helyén, amely maximális nagyságát 4-6 héttel az oltás után éri el. A csomó centruma gyakran beolvad és kiürül, majd pörkösödik vagy felszínes gennyezõ fekély képzõdik, amely lassan feltisztul és legkésõbb 4 hónappal az oltás után kis fehér heggel gyógyul.
Hamarosan kifakad.A kisfiamnak is igen heves(nagy) volt az oltás reakciója, mondta a védõnõ hogy jól sikerült ez a széria vakcina (a bátyja 2008-as neki alig, kellett is próba oltás)mert majd minden babának ilyen nagy a hege.Azért nézze meg a védõnéni, de szerintem csak errõl van szó.Vasald a kis ruhákat ami hozzáérhet mindenképp.Egy 2, 5 éves és egy 6 hónapos kisfiúk anyukája
Meg 2-szer gyûlik meg, nálunk nézte a védõnõ, már nem emlékszem mennyi idõ után.

Ha a babád nyirokcsomója megduzzadt, a BCG oltás miatt és fel kellett nyitni, hogy viselte a babád?

3hete nem akar elmúlni,de nem gennyes,nem váladékozik, csak duzzadt,a sebész azt mondta hétf?ig várunk hátha kifakad magától,ha nem,felnyitja.Sajnos hétf?n kell vinnem a sebészetre a 3 hónapos babámat,mert nem úgy néz ki mint ami ki akarna fakadni:(((, és nem tudom mire számítsak.Be mehetek vele?Hogy zajlik ez?Meddig tart?

Legjobb válasz: most akkor a BCG oltas helye vagy a bbad egy nyirokcsomoja gyulladt be? ha az oltas helye, akkor azon tenyleg hamar ataestek, de szerintem a nyirokcsomoknak nem sok koze van ehez

most akkor a BCG oltas helye vagy a bbad egy nyirokcsomoja gyulladt be? ha az oltas helye, akkor azon tenyleg hamar ataestek, de szerintem a nyirokcsomoknak nem sok koze van ehez
A kérdező hozzászólása: De a nyirokcsomónak ehhez van köze, így reagált az oltásra a babám szervezete!Ez a BCG oltás egyik szövõdménye lehet, van akinek elmúlik van akinek nem, begennyesedik és vagy kifakad magától, vagy felnyitják.Érted?Egyébként a BCG megeredt neki, azzal semmi gond nem volt.
igen, ertem :) ...de meg nem hallottam ilyesmirol, es csak segiteni szerettem volna, koszi ...

Baj ha a Bcg oltás helye csak lila volt?

Egyáltalán nem volt gennyes, nem emelkedett ki a börböl és már szinte nem is látszik olyan halvány. 3 hónaposan amikor a doki leolvasta azt mondta hogy hááát még éppen 6 hónapos a baba

Legjobb válasz: A három hónapos kori tanácsadáson írják be hogy a BCG pozitív-e vagy sem. A doki rászérõl a " háááát" az nagyon sovány. Az oltás helye minél rondább annál jobb szokták mondani. Mikor majd iskolába kerül a gyermeked és megcsinálják neki az alkarján a tuberkulin próbát akkor dõl el hogy védett-e vagy sem. Ha a tuberkulin próba pozitív akkor jó volt a BCG oltás babakorban, ha negatív lesz akkor újraoltják.

A három hónapos kori tanácsadáson írják be hogy a BCG pozitív-e vagy sem. A doki rászérõl a " háááát" az nagyon sovány. Az oltás helye minél rondább annál jobb szokták mondani. Mikor majd iskolába kerül a gyermeked és megcsinálják neki az alkarján a tuberkulin próbát akkor dõl el hogy védett-e vagy sem. Ha a tuberkulin próba pozitív akkor jó volt a BCG oltás babakorban, ha negatív lesz akkor újraoltják.
Nálunk ez úgy mûködött, hogy nem volt gennyes, nem volt alatta göb, épp csak egy pici rózsaszín pötty látszódott, így 6 hónaposan újra oltották. Szerintem nálatok is ez lesz.

Ha a 4 hónapos oltást ugy kapja meg hogy folyik az orra és köhög akkor mi baja lehet?

Akár a késõbbiekben is?

Legjobb válasz: Ilyenkor nem igen szokták beadni az oltást hanem várnak egy két hetet.Azt nem tudom milyen szövõdményei lehetnek ha mégis beadnák.

Ilyenkor nem igen szokták beadni az oltást hanem várnak egy két hetet.Azt nem tudom milyen szövõdményei lehetnek ha mégis beadnák.
Szerintem ilyenkor nem adják be, azért mert eleve le van gyengülve az immunrendszere, így az oltástól is megbetegedhet. Nem biztos, kérdezd meg az orvost, de szerintem logikus.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszaitokat! 2.-án tõltötte a 4 honapot és akkor nem tudták neki beadni az oltást igy mára tette át a védõnõ.bementünk mondtam hogy még köhög de nem szolt rà semmitsem.Amugy nem egy becsületes védõnõrõl beszélek :/
De a gyerekorvos megvizsgálta, nem? Nálunk volt ilyen (picit folyik az orra és mint kiderült piros torok), elõtte beszéltem a védõnõvel, mondta hogy nem tudja eldönteni, menjünk. A doktornõ végül nem oltotta be, csak késõbb. De oltásfüggõ is, nálunk a 18 hónaposról volt szó (ez a 4 hónapos ismétlõje) + bárányhimlõ. A kötelezõt beadta volna, a bárányhimlõ oltás miatt nem kapta meg. Egy normális gyerekorvos nem fogja vállalni a következményeket, hanem visszarendel.
Az én lányom is kapott már oltást náthásan, köhögve. A mi orvosunk csak akkor nem adja be ha lázas a gyerek.
Azért baj, mert ugye a babák ilyenkor a legyengített vírusokat kapják meg és a szervezet termel ellenük védõanyagot, amit aztánmeg is jegyez. Ha a baba beteg és le van gyengülve az immunrendszere akkor nem biztos hogy rendesen tud védekezni a vírusok ellen és amellett hogy nagyon megterheli a szervezetét meg is fertõzheti.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!