Találatok a következő kifejezésre: Ha a nem vagyunk összeházasodva, (10 db)

Megkereszteli a pap a lányunkat ha nem vagyunk összeházasodva?

Római katolikus vallásuak vagyunk. Van valami ára?

Legjobb válasz: Mi reformátusok vagyunk, de nem vagyunk összeházasodva. Azt mondta a lelkipásztor, hogy csak akkor kereszteli meg a gyereket, ha nyilatkozunk róla, hogy a közeljövõben összeházasodunk. Plusz el kell járni valami felkészítõ tanfolyamra.

Mi reformátusok vagyunk, de nem vagyunk összeházasodva. Azt mondta a lelkipásztor, hogy csak akkor kereszteli meg a gyereket, ha nyilatkozunk róla, hogy a közeljövõben összeházasodunk. Plusz el kell járni valami felkészítõ tanfolyamra.
Igen megkereszteli, ára nincs de adományt illik adni.
A kisfiamat szeptemberben fogja egy gorog katolikus pap megkeresztelni. Parommal nem vagyunk osszehazasodva es en meg megkeresztelve sem vagyok.
Elsõ vagyok. Mi nagyvárosban élünk, nekünk azt mondta a lelkipásztor, hogy ugye házasságon kívül született gyereket nem nézi jó szemmel az egyház, vallásos emberek házasságon kívül nem vállal gyereket. Vagyis, úgy mondta, hogy nem összeházasodva szülni gyereket, nem keresztényi dolog. Ezért is nem keresztel, ha a szülõk nincsenek összeházasodva, vagy tényleg nyilatkozni kell, hogy összeházasodtok rövid idõn belül. De! Falun pl. minden gond nélkül megkeresztelték a gyereket. Szerintem paptól, lelkipásztortól függ az egész.
Mi tavaly kereszteltettük meg a lányunkat mikor 6 hónapos volt. Nem voltunk házasok, nem volt feltétel. Én református vagyok, a férjem katolikus, a pici református lett, de semmi probléma nem volt. Katolikusnál nem tudom hogy van.
Mi reformátusok vagyunk, és nem voltunk összeházasodva, mikor a keresztelése volt a fiamnak. Nem is kérdezték, ettõl függetlenül rá egy hónapra összeházasodtunk.
Utolsó vagyok, érdekes, hogy mennyi helyen van kifogás ez ellen, amikor mi kereszteltük a kisfiúnkat akkor a pap még mesélt is arról, hogy õ csak örül ha megkeresztelhet egy gyermeket, mert így már akár csak egy fõvel is de nõhet a "keresztények" száma. Nem feltétlenül kell lefizetni a papot, sokan gondolkoznak így, hogy örömmel megkeresztelik a gyereket. (paptól hallottam, nem én találtam ki)
Nincs ára. És meg. A keresztszülõknél van kitétel, nem a szülõknél. Ne legyen elvált, bérmálnia és elsõáldozó is kellett hogy legyen. És keresztelõ elõtt gyónniuk is kell. Én felnõtt korban keresztelkedtem meg, katolikus vallásra.
Kérdezz utána, hogy nálatok mi a szokás. Hallottam már olyat is, hogy nem, de többnyire megkeresztelik (mondjuk azt továbbra sem értem, mi köze a kettõnek egymáshoz sajnos :( azért mert a szülõk nem házasok nevelhetik keresztény szellemben, meg különben is) Ha mást nem kerestek olyan papot aki vállalja. Ára nincs, max annyi hogy az egyházadót rendesen kell fizetni vagy ha elmaradásotok van akkor azt rendezni kell (legalábbis felénk, de gondolom ez mindenhol így megy)Plusz nálunk még perselyezés megy, mármint hogy a mise végén az énekeknél körbejárnak egy kis fonott kosárral és "illik" bele dobni.. max még azt lehet, hogyha felétek is van ilyen, akkor nem egy 100 ft-ost dobtok be. (ez csak egy példa volt)
2 Igen sokan ezt hiszik, mert sok helyen így van sajnos. Errõl hülyeség vitatkozni, szomszédom pap:)
Ismerek olyan családot, ahol az apa görög katolikus, az anya református, nincsenek összeházasodva, a keresztszülõk ugyanilyen felállásúak. A gyerek görög katolikus lett. A második kérdésedre ha nagyon gonosz akarnék lenni azt írnám, igen van ára, minden pénz kérdése (ott is)
Még mindig sokan hiszik, hogy egyházi ügyeket el lehet pénzzel, esetleg sok pénzzel intézni. :) De nem. Tisztességes papoknál legalábbis nem. Keresd meg a papot, akivel kereszteltetni szeretnétek, és beszéld meg vele. Vsz. javasolni fogja, hogy hadd eskessen titeket össze utólag, s ezzel valóban nem veszíthettek semmit. Nem kell hozzá külön lakodalmat tartani. Ill. ha polgári esküvõ sem volt, akkor érdemes rajta elgondolkodni, legalábbis ha fontos ennyire a kislányotok keresztelõje, mert amúgy 90%, hogy nem fogják megkeresztelni. Felnõtt fejjel viszont odaállhat a pap elé, ha akar, akkor már nem számít a szülei helyzete.
nem tudom, hogy akarjátok keresztény szellemben nevelni, ha nem vagytok összeházasodva. Mit mondtok majd neki, ha nagyobb korában rákérdez bizonyos dolgokra (házasság elõtti szex, stb). Elõbb ti ketten gondoljátok végig, miért fontos nektek a keresztelõ? mit jeent ez számotokra? mit jelent szerintetek a gyereknek? szép szertartás? szokás? mit vártok tõle? számíts rá, hogy a pap is megkérdezi ezt. vagy ha nem, és csak egy összeget mond, az régen rossz...

Ha nem vagyunk összehazasodva, attol megkaphatja a baba az apa vezeteknevet (mindketten ezt szeretnenk) vagy automatikusan az anya nevet kapja? (Ja, mindez Ausztriaban)

Legjobb válasz: Hát...hogy Ausztriában hogyan mûködik,azt nem tudom.Anyakönyvvezetõnél tudnátok érdeklõdni,szerintem oda lenne érdemes elmenni.

Hát...hogy Ausztriában hogyan mûködik, azt nem tudom.Anyakönyvvezetõnél tudnátok érdeklõdni, szerintem oda lenne érdemes elmenni.
Szia en is Ausztriaban elek es az en parom is osztrak mi sem vagyunk összehazasodva es nekem azt mondtak, hogy semmi akadalya.Az apa anyakönyvi kivonatat kell a korhazban megmutatni es automatikusan az ö nevet kapja meg, de ezt meg meg fogom kerdezni jövö het kedden!Amugy merre laksz es hany hetes vagy?
A kérdező hozzászólása: Del-Bgld-ban(Feldbach) lakom es 28 hetes vagyok.A parom is külföldi(nem magyar)az nem gond?Hol akarsz utannajarni?
Kedden mennem kell a korhazba a 38.heti vizsgalatra es akkor meg fogom kerdezni!En stmk-ban, Kindbergben lakom!Szerintem nem szamit, hogy a parod nem osztrak!
A kérdező hozzászólása: Megköszönnem ha megkerdezned es megirnad, hogy mit mondtak!!!!
Szia!Megkerdeztem es azt mondtak, hogy a korhazban automatikusan az anya nevet kapja meg a baba es utanna a Standesamtnal kell a papirakat elintezni!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szepen a segitseget!!!


Lehet katolikus vallásúnak keresztelni babánkat, ha mi a szülők még nem vagyunk összeházasodva?

Fontos hogy a szül?k is meg legyenek keresztelve, vagy csak a keresztszül?knek kell?

Legjobb válasz: Lehet katolikusra keresztelni a babát persze. A kereszt szülõknek biztos, hogy meg kell keresztelkedni, illetve az egyházi adót ha nem fizették akkor pár évre visszamenõleg ki kell fizetni.

Lehet katolikusra keresztelni a babát persze. A kereszt szülõknek biztos, hogy meg kell keresztelkedni, illetve az egyházi adót ha nem fizették akkor pár évre visszamenõleg ki kell fizetni.
Az egyik szülõnek úgy tudom katolikusnak kell lenni, és lehet persze, mi is egyelõre csak polgárilag házasodtunk össze, és megkeresztelték a kisfiunk.És legalább az egyik keresztszülõnek megkereszteltnek kell lennie, és bérmáltnak.
A kérdező hozzászólása: Közben megkérdeztem a plébánián, itt Kecskeméten nem baj, ha nem vagyunk összeházasodva, csak vinni kell anyakönyvi kivonatot.

Kihez kerül a baba ha nem vagyunk összeházasodva?

Van egy csecsemõnk, a párommal nem vagyunk össze házasodva, viszont a gyerek az apja vezetéknevét viseli, mivel apasági nyilatkozatot csináltattunk. Ha össze veszünk a párommal kihez kerül a gyerek? Kihez kell fordulni ilyen esetbe? Én tuti vinném magammal a gyereket.

Legjobb válasz: 5-ös mondja jól. A gyerek ugyanannyira az apjáé is, mint a tiéd.

5-ös mondja jól. A gyerek ugyanannyira az apjáé is, mint a tiéd.
Oda kerülne, ahová a bíróság megítélné. Ahol a bíróság jobbnak látná az elhelyezését. És ez lehet simán az apuka is, ha téged valami miatt nem találnának megfelelõnek a gyerekneveléshez. Mert mondjuk nem tudnál biztonságos anyagi körülményeket biztosítani neki, nem lenne biztos a lakhatás, a létfenntartás, akkor éppenséggel az apának is ítélhetnék, ha õ pedig ezeket biztosítani tudná. Mivel hogy oké, hogy te akarnád nevelni, de ha õ is beadná a gyereknevelés iránti kérelmét, akkor a bíróság dönt. De azért most született meg a babátok, már ezen kell gondolkozni? Azért ez egy kicsit elszomorító.:(
Az elsõk hülyeséget írnak, ugyanúgy a bíróság döntene, mint máskor. És nincs olyan, hogy az anya elõnyben lenne, azt nézik, hol van jobb helye a gyereknek.
Ha az anya nem követ el komolyabb bûnt, nem veszélyezteti a gyerekét, akkor mindig az anyának ítélik meg a gyereket, fõleg ha csecsemõrõl van szó.
Az elõttem szóló jól mondja, de sok esetben a közös felügyeleti jog is elég sz-r mert gyakran az apa kapja a hétvégét. Ha az anya dolgozik, akkor még kevesebb idõt is tölt a végén a gyerekkel mint az apa.
Anyához. Egyébként nem éltek együtt? A te bejelentett címeden legyen bejelentve a baba is...
Azért rühej a nullázásotok:D Szerintetek nem az anyához kéne kerülnie gyereknek?:D 1-es voltam ui: szerintem itt valaki már kb. az õrület határán áll, látva ezeket az eszement nullázásokat:D
Hozzád.
Hozzád 3 évig nem veszik el az anyától ha nincs valami komoly gond a háttérben.
"Hozzád 3 évig nem veszik el az anyától ha nincs valami komoly gond a háttérben." És ha éppen lenne? Te ezt honnan tudod? Éppen ezért nem lehet egyértelmûen kijelenteni, hogy az anyához!
Szülõk kapcsolatához semmi köze a gyerek szülõ kapcsolatnak. Apasági nyilatkozott után ugyan olyan szülõ mint te. Ilyen alapon te sem vagy házasság kérdezõ akkor hozzád sem kerülhet, hisz az a "vétked" mit a másik félnek.

A párom igénybe veheti adóbevalláskor a magzat után járó adókedvezményt ha nem vagyunk összeházasodva?

Legjobb válasz: Ez jó kérdés. Nálunk a férjem igénybe vette, de õ a férjem. Esetleg, ha közjegyzõ elõtt köttök élettartási szerzõdést???

Ez jó kérdés. Nálunk a férjem igénybe vette, de õ a férjem. Esetleg, ha közjegyzõ elõtt köttök élettartási szerzõdést???
Adóbevalláskor igen, feltéve hogy már megszületett a baba, mert onnantól kezdve már tisztázva van az apasága.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm.

A magzati adókedvezményt a párom is visszaigényelheti jövőre, ha nem vagyunk összeházasodva?

Sziasztok! Most várjuk a harmadik babánkat. Mivel sorban jöttek a gyerkőcök, a párom vette igénybe a családi adókedvezményt. Nem vagyunk összeházasodva, így a magzatit nem igényelheti, viszont jövőre az adóbevallásnál már lehet neki? Vagy azt is csak nekem lehet?

Legjobb válasz: Igen akkor már igényelheti. Élettárs azért nem veheti igénybe a magzatit mert akkor az apa gyerek kapcsolat még nincs hivatalosan rendezve ami ugye házasságban adót. Amikor apuka apasági nyilatkoztatott tett onnantól már hivatalosan is rendezve van az apa gyerek kapcsolat. Így igen.

Igen akkor már igényelheti. Élettárs azért nem veheti igénybe a magzatit mert akkor az apa gyerek kapcsolat még nincs hivatalosan rendezve ami ugye házasságban adót. Amikor apuka apasági nyilatkoztatott tett onnantól már hivatalosan is rendezve van az apa gyerek kapcsolat. Így igen.
Úgy van, ahogy az elsõ írja. Viszont azt megjegyezném, hogy 3 gyerek esetében már havi 33e ft adókedvezmény jár gyermekenként, tehát összesen majd 100e ft, tehát valószínû jobban járnátok, ha megosztanátok, és az egyik gyerkõc után te vennéd igénybe.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszotokat! Jelenleg a második gyerkõccel GYED-en vagyok itthon, ezért veszi a párom igénybe az adókedvezményt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, értem, hogy mit akarsz mondani, tényleg így lenne logikus.

Visszamenőleg meg tudjuk igényelni a családi adókedvezményt, a terhesség idejére, ha nem vagyunk összeházasodva?

Már azt is olvastam,hogy nem,azt is hogy igen jár, de nem tudom hogy mi az igazság. Lényegében az érdekelne, hogy magzati korra egy összegben visszaigényelhetnénk-e ezt a juttatást! Köszönöm.

Legjobb válasz: Igen, az adóbevallásban utólag.

Igen, az adóbevallásban utólag.
A kérdező hozzászólása: Félreértettél, az orvos igazolást adott hozzá, és a nyilatkozat az önkormányzaton lett kitöltve. Apasági nyilatkozat a neve.
Apaságit nem az orvos ad. Azt az apának kell tennie, és semmi köze ahhoz az orvosnak azt az önkormányzaton kell tenni.
Ha a gyerek nem él egy percet sem akkor nem anyakönyvezik szülés után.
A kérdező hozzászólása: Apasági nyilatkozat van nekik az orvos adta még terhesség alatt, hogy a nevére tudja venni az apa ha megszületik. 9.hónapig a szíve alatt hordta, de sajnos elveszítették akkor már az egész terhességet "semmissé" nyilvánítják? Hogy van ez?
Halva születés alatt nincs apasági mivel a gyereket nem is anyakönyvezik, így nem jár visszamenõleg sem.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Akkor jár ezek szerint halvaszülés esetén is, csak magzati korra?
Igen, de nem "visszamenõleg", hanem "utólag" az adóbevallásban. Mivel év közben kizárólag az anya és a vele egy háztartásban élõ házastársa igényelheti a magzati idõszakra a családi kedvezményt, ezért a nem házastársnak kizárólag az adóbevallásában van lehetõsége ezzel élni. Ki kell számolni, hogy 2012. évben a terhesség 91. napját betöltött hónaptól kezdõdõen mekkora összegû családi kedvezményre jogosultak. Ezt az összeget kettõjük között az adóbevallásban olyan arányban osztják meg, amilyen arányban Önöknek am legkedvezõbb. Egyetlen akadálya van a családi kedvezmény kettejük közötti megosztásának: Az, ha a gyermek után egyedülállóknak járó magasabb összegû családi pótlékot folyósítottak. Ebben az esetben ugye nincs "másik" jogosult, hiszen a családi pótlékot kapó egyedülállóként él.
Igen. Ahogy az elsõ is írta, majd az adóbevallásban utólag, egy összegben meg fogjátok kapni.
Igen jár, halvaszületés esetén is, természetesen ekkor kizárólag a terhesség 91. napjától annak megszakadásáig. Az adótörvény szerint családi kedvezményre "jogosultsági hónap az a hónap, amelyben a várandósság orvosi igazolása alapján a jogosultság legalább egy napig fennáll..." Tehát jár, és év végén az adóbevallásban bármelyikötõk érvényesítheti.

Ha nem vagyunk összeházasodva, akkor a gyerek vezetékneve lehet mindkettőnké?

Legjobb válasz: Apasági nyilatkozatot kell tenni és ott kérdezik hogy mi lesz a születendõ baba vezeték neve.

Apasági nyilatkozatot kell tenni és ott kérdezik hogy mi lesz a születendõ baba vezeték neve.
mármint, mndjuk te tóth, pai meg haorváth akkor tóth-hotváth?? sztem ehez anyakönyvi hivatal kell, vagy nem tudom, barátodnak mindenképp kell apasági nyilatkozat.
Most csináltatuk és ott kérdezte a nõ hogy mi lesz a vezetk neve. Ha a te vezetk neved Tóth apáé Horváth akkor lehet a vezeték név: Tóth Tóth-Horváth Horváth Horváth-Tóth
Lehet, mi is igy csinaltuk igy apa-anya vezetekneve lett..
Napokban hallottam egy beszélgetést az ilyen vezetéknevekrõl. Személy szerint semmi bajom azzal hogy ki mit választ meg hogyan, de tök jó volt az érvelése az illetõnek hogy miért nem célszerû így adni a nevet a gyerkõcnek. PL.: A gyereked neve : Tóth- Horváth Krisztián ha felnõ és nõsülni akar, és a párja neve Kovács-Tanács Anett... mert az õ szülei is hasonlóan gondolkoztak, akkor mi lesz a házasság utánn a feleség neve??? Állítólag az ilyen esetek miatt akarnak vmi korlátozást bevezetni. Mondom semmi bajom ezzel az egésszel, de jogos nem???

Ha a párommal nem vagyunk összeházasodva, akkor a születendő gyermekünk kaphatja mindkettőnk vezetéknevét?

Legjobb válasz: Abban az eseten, ha apasági nyilatkozatot tesz a párod!

Abban az eseten, ha apasági nyilatkozatot tesz a párod!
Amennyiben az új szabályozás szerint Apa-Anya kötõjellel összevont vezetéknevére gondolsz, amikor a "mindkettõnk vezetéknevét" említed, akkor a válasz az, hogy nem. Erre csak házaságkötéskor van mód. Kiegészítésként: a házasságot kötött pároknál is kaphatja a feleség vezetéknevét is. Errõl a házasság szándék bejelentsekor az anyakönyvvezetõ elött kell nyilatkozni. Az nem lehet csak, hogy egy házasságból különbözõ vezetéknevû gyerekek kerüljenek ki.
Amit a második válaszoló írt, az nem igaz. Én sem vagyok összeházasodva a fiam apjával, sõt, nem is élünk együtt, már a szüléskor sem voltunk egy pár. Pont ezért döntöttünk úgy, hogy kettõs családneve legyen a babának. Szüléskor még nem volt apasági, ezért az én vezetéknevemre írták a babát, két hónappal késõbb, amikor az apaságit megírtuk, akkor egy füst alatt a névváltozást is lerendeztük, szó nélkül át is írták Apa-Anya vezetéknevûre a fiamat.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!