Találatok a következő kifejezésre: Ha a krumpli (155 db)

Rakott krumplinál ha a krumplit nyersen teszem a tepsibe, kell rá alufólia? Mennyi ideig, milyen hőfokon kell sütni?

Legjobb válasz: A hagyományos rakott krumplihoz (amikor tojással és kolbásszal rakod össze, és a tetején tejföl van) meg kell elõre fõzni a krumplit. Ilyenkor elég fél óra a sütõben, és nem kell befedni. Szoktam készíteni olyant, amikor karikára vágott nyers krumplit rétegezek vékonyra szeletelt, kiklopfolt husival - amit sózok, borsozok, és jó sok karikára vágott vöröshagymával. A rétegeket köménymaggal és rápötyögetett pirosarannyal fûszerezem, valamint itt-ott kanalazok rá tejfölt is. A tetején pedig szintén tejföl van. Hideg sütõbe teszem, és 160-180 fokra kapcsolom. kb. 2-3 óráig kell sütni. Attól függõen, hogy milyen magasan pakolod a hozzávalókat. Ezt sem szoktam letakarni, mert az összes hozzávaló level ereszt, és akkor tocsogna a sok lében.

A hagyományos rakott krumplihoz (amikor tojással és kolbásszal rakod össze, és a tetején tejföl van) meg kell elõre fõzni a krumplit. Ilyenkor elég fél óra a sütõben, és nem kell befedni. Szoktam készíteni olyant, amikor karikára vágott nyers krumplit rétegezek vékonyra szeletelt, kiklopfolt husival - amit sózok, borsozok, és jó sok karikára vágott vöröshagymával. A rétegeket köménymaggal és rápötyögetett pirosarannyal fûszerezem, valamint itt-ott kanalazok rá tejfölt is. A tetején pedig szintén tejföl van. Hideg sütõbe teszem, és 160-180 fokra kapcsolom. kb. 2-3 óráig kell sütni. Attól függõen, hogy milyen magasan pakolod a hozzávalókat. Ezt sem szoktam letakarni, mert az összes hozzávaló level ereszt, és akkor tocsogna a sok lében.
Mi már a hagyományos rakott krumplit is készítettük nyers krumpliból, az a lényeg hogy nagyon vékonyra kell szeletelni a krumplit és kicsit tovább kell sütni inkább kisebb hõfokon, hogy a kolbász és a tejföl nedvességében átpárolódjon.

Baj, ha a krumpli kóstoltatásnál almával együtt adom a babámnak? Almát már kapott.

Egyébként kezdek össze zavarodni már :) Tehát eddig kapott almát.Nyersen nem ette meg, ezért a süt?ben megsütöttem, pároltam.Most gondoltam jöhet a krumpli.Második napja kapja.Aztán már ehet annyit amennyit szeretne és ha végzett még kínáljam meg cicivel is?Tízórait váltom ki.Köszi.

Legjobb válasz: nyugodtan add krumplival az almát, én együtt szoktam fõzni. 10 hónapos lesz a kislányom és most is az egyik kedvence , pedig ez az egyik legegyszerûbb bébikaja sztem. Ha ízlik neki akkor szerintem adhatsz neki amennyit szívesen megeszik. Szerintem nem kell cicivel is megkínálni, ha úgy látod hogy eleget evett.

nyugodtan add krumplival az almát, én együtt szoktam fõzni. 10 hónapos lesz a kislányom és most is az egyik kedvence , pedig ez az egyik legegyszerûbb bébikaja sztem. Ha ízlik neki akkor szerintem adhatsz neki amennyit szívesen megeszik. Szerintem nem kell cicivel is megkínálni, ha úgy látod hogy eleget evett.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a gyors válaszod.Az enyém most lesz 6 hós :)
kínáld meg cicivel, vagy vízzel evés után. De én délben adnám neki, mivel fõétkezést kellene elõször kiváltani.
A kérdező hozzászólása: Neked is köszönöm.Ez meg a másik gondom, hogy mindenki mást javasol , hogy melyik étkezést váltsuk ki.
2 vagyok Mivel végülis fõzeléket adsz neki egyértelmû szerintem, hogy ebédre kapja.
A kérdező hozzászólása: én is erre jutottam :)


Ha a krumplit csak megfőzöm vagy bármilyen zsiradék nélkül megsütöm, akkor is hízok tőle? :S

Legjobb válasz: Mértékkel lehet fogyasztani. Akkor fogsz hízni, ha több kalóriát viszel be, mint amennyit felhasználsz. A lényeg az, hogy ne minden nap egyél krumplit, 1-1x belefér mértékkel. A többi alkalommal pedig a köret legyen rizs (lehetõleg barna rizs), saláta vagy zöldköret. De mondom, mértékkel lehet fogyasztani, fõleg, ha életmódot váltottál, s egészségesen, változatosan étkezel, nem pedig valami konkrét diétát csinálsz.

Mértékkel lehet fogyasztani. Akkor fogsz hízni, ha több kalóriát viszel be, mint amennyit felhasználsz. A lényeg az, hogy ne minden nap egyél krumplit, 1-1x belefér mértékkel. A többi alkalommal pedig a köret legyen rizs (lehetõleg barna rizs), saláta vagy zöldköret. De mondom, mértékkel lehet fogyasztani, fõleg, ha életmódot váltottál, s egészségesen, változatosan étkezel, nem pedig valami konkrét diétát csinálsz.
100 g krumpli ca 80-90 kcal, ha fözöd vagy zsiradék nélkül sütöd, akkor is ennyi. Ha megeszel 300 g-ot és belefér a napi kalóriaszükségletedbe, akkor nem hizol töle, ha már túl vagy a megadott kcal-mennyiségen, akkor igen.
A krumpli zsíradék nélkül jóval kevesebb kcal! Viszont amiben különbözik, hogy míg a barnarizsben sok rost van, a krumpliban kevesebb, és nem telít annyira. Ha nem eszel belõle sokat mert zöldségköretbõl van több, egyed mert sok fontos vitamin van benne! heti 1szer simán mehet. Nem hízol tõle, mert gondolom nem egy zsákkal eszel meg belõle. Ráadásul egészségesebb mint a sima tészta/fehérrizs

Igaz, hogy ha a krumplit "feltöltjük" akkor több krumpli lesz?

Tapasztalatok? Ha több, akkor mi lehet az oka?

Legjobb válasz: Igen, én úgy tudom. Gondolom jobban fejlõdik, jobban tartja a föld a szárat, nem gyengül el olyan hamar.

Igen, én úgy tudom. Gondolom jobban fejlõdik, jobban tartja a föld a szárat, nem gyengül el olyan hamar.
Igen, ez tényleg így van
A krumpli feltöltése a termesztés része, nem szabad kihagyni, elhanyagolni. Az okot abban keressed, hogy a feltöltéssel helyet csinálsz a többi krumplinak.
Ez nem csak a krumplira igaz hanem a hagymára is. Minden éven feltöltöm és szép nagy hagymafejek lesznek tõle. Egyik ismerõsöm mondta ezt, és bevált.

Az baj, ha a krumplihoz kezdettől fogva teszek valami mást, hogy megegye a baba?

Ma 7 hónapos a kisfiam és tegnap délben kezdtük el kóstolgatni a krumplit. Persze nem ette meg üresen, ezért süt?töklével összeturmixoltam.1 hónapja eszi a gyümölcsöket (alma, banán, ?szibarack (bébikajás sárgabarack és vilmoskörte és süt?tök)

Legjobb válasz: Mondjuk én hozzátáplálásban mindig is renitens voltam. Kezdettõl fogva darabosat kap, nem pürésítettem soha. Szerintem semmi sem baj, de nálunk nagyon bevált a héjában sült krumpli. Imádta nyomni a képébe. :)

Mondjuk én hozzátáplálásban mindig is renitens voltam. Kezdettõl fogva darabosat kap, nem pürésítettem soha. Szerintem semmi sem baj, de nálunk nagyon bevált a héjában sült krumpli. Imádta nyomni a képébe. :)
én is almával adtam neki elsõre is. a fõtt krumpli összeturmixolva nem egy nagy gasztronómiai élmény még egy babának se... persze igazából üresen kellene kóstoltatni, de én ezt nem tettem.
Krumplit soha nem adtan neki pürésítve. Vagy hússal együtt, darabosan, paprikáskrumplit stb. Esetleg meggyszószba keverve.
Nálunk a doki tápszerrel mondta, hogy azzal keverjem össze. Aztán végül sütõtökkel kevertem én is, mert a tápszeres változatot nem komálta, üresen meg tényleg nem egy ízorgia. Úgyhogy semmi baj nincs ezzel a dologgal. Most már megeszi pl. a krumplipürét (csipet só, pici vaj, és rizstejjel szoktam felönteni), de mivel már 10 hónapos, természetesen husival, vagy rántott cukkinivel, esetleg hallal, egymagában nem adok neki.
Szerintem egyáltalán nem gond.Csak az új ízt szokasd pár napig, ne váltogasd naponta az újítást.
Az én lányom sem ette meg magában csak valamivel társítva. nem baj ha kevered. Mi felnõttek sem eszün nagyon magába csak krumplit, talán a hassábburgonyát. Még a héjába sülthöz is teszünk valami mást (só, vaj, pirított hagyma), miért ne ehetne õ is kedve szerint gyümölcsöt hozzá?
szia.az én kislányom sem ette magában sõtt még répával sem peddig hidd el próbáltam mindhogy.tápszerrel, húslevesbõl de smmi öklendezik töle.ugyh én a krumplit is és a répát is külön alával fözöm meg ugy nyomja befelé....sztem adhatod nyugodtan gyümivel.jó étvágyat neki...
A kérdező hozzászólása: nagyon kéne a válasz : Aki jo kémiábol segítsen lécci :)
Nem maradt le valami a kérdés kiírásakor? Mert ebben a formában nemigen érthetõ.

Ha a krumplit megpucolom, hasábra vágom, lefagyasztom, utána fagyott állapotban süssem ki?

Mennyi ideig lehet fagyóban tárolni? És milyen zöldségféléket lehet még lefagyasztani nyersen? Mármint úgy, hogy kiolvadás után is felhasználható állagú marad.

Legjobb válasz: Én az újkrumplit megkaparom a héjától, a kisütéshez szükséges idõ egyharmadáig a fritõzben teljes "gázon" elõsütöm, utána kiterítem hûlni. Kihûlés után csomagolom és fagyasztom. Eddig legtovább 6 hónapig tartottam a fagyasztóban. 10 perccel sütés elõtt kiveszem a szükséges mennyiséget, kissé szétterítem és mikor felmelegedett az olaj, beszórom a fritõzbe. Finom az íze, és (meglepõ) nem édes!

Én az újkrumplit megkaparom a héjától, a kisütéshez szükséges idõ egyharmadáig a fritõzben teljes "gázon" elõsütöm, utána kiterítem hûlni. Kihûlés után csomagolom és fagyasztom. Eddig legtovább 6 hónapig tartottam a fagyasztóban. 10 perccel sütés elõtt kiveszem a szükséges mennyiséget, kissé szétterítem és mikor felmelegedett az olaj, beszórom a fritõzbe. Finom az íze, és (meglepõ) nem édes!
a szezonális dolgokat folyamatosan fagyasztja az ember, általában a télen el is fogy, szóval , ha most teszed el, jövõ tavaszig biztosan jó.
a krumplin kívül szinte minden zöldségfélét, gyümölcsöt lehet fagyasztani.amit a mirelitpultokban látsz, azt otthon is lehet. kivéve a krumplit, állítólag azt valamivel kezelik, hogy fagyosan is süthetõ legyen. dinnyét sem lehet, és az eper, a sárgabarack is elég lottyadt lesz kiengedés után.
Mindent lehet.
A krumplit NEM lehet lefagyasztani, mert kiolvaás után borzasztó ize lesz. (A boltban kaphatókat valamilyen szerrel elökezelik, otthon nem tudod megcsinálni.) Viszont a krumplin kivül gyakorlatilag MINDEN zöldségfélét le lehet fagyasztani. Amikor enni akarod, akkor viszont minden esetben fagyosan kell elkezdeni elkésziteni, mert akkor lesz normális, ha elöször kiolvasztod, akkor gumis lesz.
Igen! A mirelit krumplit is úgy kell..gondolom ezt is :D De ha látsz okosabb választ inkább azt válazd:D
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Nem jó olvasni, hogy nem lehet fagyasztani a krumplit. :( Pedig olyan jó ötletnek tûnt:)
A mirelitként kapható hasábburgonyát 2-3 perces elõfõzéssel (blansírozással) kezelik, hogy az enzim-folyamatokat teljesen leállítsák. Otthon ez nehezen megvalósítható, hogy akkora mennyiségû vizet forralj, hogy ha több kilogramm hasábburgonyát szitán belemerítesz, akkor is forrásban maradjon, és 3 perc múlva kivedd... de nem lehetetlen apródonként...

A krumpli mikor romlott, ha romlandó egyáltalán?

Kaptunk jó pár kiló krumplit, de nem az igazi. Például a sültkrumpli nagyon puha lett és sok olajat szívott magába. De nyersen is puhább a szokottnál. Arra gondolok, hogy megfagyott talán a télen?

Legjobb válasz: Valószinüleg csak megfonnyadt. A krumpli ha megfagy, akkor émelyitö édes lesz, gyakorlatilag ehetetlen. Ha megromlik, akkor folyós puha és nagyon büdös. A sült krumpli meg azért puha és szivott fel sok olajat, mert a sütéskor az olaj lehült, vagy már elötte sem volt elég meleg: at olajnak forrnia kell, és csak kevés krumplit szabad belerakni, hogy ne álljon le a forrás. Ha megsült, papirtörlöre kell kiszedni és csak tálaláskor sózni. A fonnyadt krumpliból célszerübb hajában fött krumplit késziteni és ugy enni, vagy valamit ebböl késziteni (pl. rakott krumpli vagy krumplisaláta)

Valószinüleg csak megfonnyadt. A krumpli ha megfagy, akkor émelyitö édes lesz, gyakorlatilag ehetetlen. Ha megromlik, akkor folyós puha és nagyon büdös. A sült krumpli meg azért puha és szivott fel sok olajat, mert a sütéskor az olaj lehült, vagy már elötte sem volt elég meleg: at olajnak forrnia kell, és csak kevés krumplit szabad belerakni, hogy ne álljon le a forrás. Ha megsült, papirtörlöre kell kiszedni és csak tálaláskor sózni. A fonnyadt krumpliból célszerübb hajában fött krumplit késziteni és ugy enni, vagy valamit ebböl késziteni (pl. rakott krumpli vagy krumplisaláta)
Ha a megszokottnál édesebb az íze akkor biztos hogy meg volt fagyva.Ha fonnyadtabb, már akkor se jó sokáig, mert innentõl kezdve rothadni fog.Egyébként van olyan fajta krumpli is, ami nem alkalmas sütéshez.
A kérdező hozzászólása: Nem édes, csak fonnyadt sajna.
A kérdező hozzászólása: Nem édes, csak fonnyadt sajna. Köszi.
A tavaszi krumpli már ilyen. Nem romlott, csak ókrumpli. Fõzd meg paprikás krumplinak, nudlinak, szilvás gombócnak, krumplis pogácsának. Krumpli levesnek, gulyáslevesnek, palóclevesnek. Tócsninak. Ilyenkor már sütve nem az igazi. Ha sütni akarod, akkor héjában süsd, vagy tepsiben, karikára vágva, zsírral, hagymával, köménymaggal. Vagy negyedelve sóban. Nagyon jó ételeket fõzhetsz még az ókrumpliból, de hasábnak sajnos nem az igazi.Viszont örülj közben, hogy igazi krumplit eszel, az évszaknak megfelelõ formában, végül is ez a természetes. Ha megromlik - megrohad - azt észre fogod venni. Büdösebb a rohadt krumpli, mint a záptojás. H a kicsírázna, szedd le a csírákat róla! Én ilyenkor krumlit tartalmazó tésztákat csinálok belõle, annak kitûnõ, sokkal jobb, mint az újkrumpli.

A krumplit sűrítéshez ha adjuk, csak főzelékekne érdemes, vagy a pépes dogokhoz is pl. répa-alma, vagy sütőtök-répa?

Ezekhez.ill ezek variációjához is kell vagy lehet adni?

Legjobb válasz: Nem múszály mindig krumplit adnod,pl.fõzhetsz rizst,és azt adod krumpli helyett.Én a gyümölcsökhöz mindig rizst teszek(igy kiváltok egy tápszert),a fõzelékekhez meg krumplit.

Nem múszály mindig krumplit adnod, pl.fõzhetsz rizst, és azt adod krumpli helyett.Én a gyümölcsökhöz mindig rizst teszek(igy kiváltok egy tápszert), a fõzelékekhez meg krumplit.
nem kötelezõ de lehet adni....a krumplit bármihez adhatod, csak figyelj mert az alma és a krumpli is kicsit hasfogós...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!