Találatok a következő kifejezésre: Ha a katolikus es en (5 db)

Ha a parom katolikus es en reformatus vagyok lehet mindket vallas szerinti szertartas ket kulon (reformatus, katolikus) templomban is?

Legjobb válasz: Én úgy tudom nem. Mert az egyházi esküvõhöz hozzátartozik az is, hogy vállaljátok, hogy a házasságból születendõ gyermekeket arra a vallásra fogjátok nevelni. Nálunk rá is kérdzett a pap, mert én katolikus vagyok, a férjem meg evangélikus, és katolikus esküvõnk volt. A többi vallásról nem tudok nyilatkozni.

Én úgy tudom nem. Mert az egyházi esküvõhöz hozzátartozik az is, hogy vállaljátok, hogy a házasságból születendõ gyermekeket arra a vallásra fogjátok nevelni. Nálunk rá is kérdzett a pap, mert én katolikus vagyok, a férjem meg evangélikus, és katolikus esküvõnk volt. A többi vallásról nem tudok nyilatkozni.
Csak a katolikus egyház várja el, hogy az õ hitükben neveld a gyerekeid. Vagyis õk kérnek rá kötelezd el magad mellettük. Van ahol errõl egy nyilatkozatot is aláíratnak a házasulandókkal és enélkül össze sem adnak. Protestáns egyházban errõl nincs tudomásom. Egyébként meg minek két esküvõ? Egyezzetek meg ha tudtok hol legyen. Ha nem megy beszéljetek a pappal , lelkésszel, , hogy bele mennek-e az ökumenikus szertartásba. Nagyon pap ill. lelkész függõ a dolog.
A kérdező hozzászólása: En is erre gondoltam...koszonom.
A kérdező hozzászólása: eeeeertem. en pedig ugy emlekszem h a reformatus is rakerdez..."igeritek-e fogadjatok-e?" koszi a valaszokat
A barátnõm esküvõje ökumenikus volt, mert egyikõjük evangélikus, másikuk katolikus. Ott volt a tiszteletes és a pap is. Szép volt a szertartás, különleges. Én az ökumenikus esküvõt választanám a helyetekben.

Ha a párom római katolikus és én pogány. Attól még lehet templomi esküvő? Persze előtte polgári.

Legjobb válasz: A katolikus egyház megengedi, hogy meg nem keresztelt emberrel köss házasságot, viszont reverzálist kér tõle. Ez egy nyilatkozat, hogy a gyerekeket meg fogja kereszteltetni, és katolikus szellemben fogja õket neveltetni.

A katolikus egyház megengedi, hogy meg nem keresztelt emberrel köss házasságot, viszont reverzálist kér tõle. Ez egy nyilatkozat, hogy a gyerekeket meg fogja kereszteltetni, és katolikus szellemben fogja õket neveltetni.
Igen, lehet templomi esküvõ, természetesen. Ez szimplán egy meg nem keresztelttel való házasságkötést jelent. Menjetek el a plábánoshoz, és el fogja magyarázni és elindítja a megfelelõ eljárást.
Nem tudom azóta menyit változtak a dolgok de anno amikor a szüleim házasodtak össze volt templomi esküvõ pedig csak anya keresztény, apa pogány.
ha megkeresztelkedsz, mint katolikus, akkor lehet templomi esküvõ
Nem, ha nem vagy megkeresztelkedve, akkor nem lehet templomi esküvõd.Megkeresztelkedhetsz, de ez egy hosszabb folyamat (kb fél-1 év), nem lehet csak úgy egyik napról a másikra.
Nem kell megkeresztelkedned az esküvõ miatt, Megesküdhettek így is.
Ezt már sokan elmondták, hogy ez pap függõ. Egy városban két pap sem engedi ugyanazt. Az a pap, akinél mi esküdtünk, megengedte úgy is, hogy a párom nem volt megkeresztelve, de pl. a másik templomban lévõ pap a barátnõméknek nem engedte. Ez csak azon múlik, hogy milyen a pap.
Mmint az õsi hit híve vagy?Mert az ateista pl. nem pogány.
Azt írta, hogy pogány. Nem pedig ateista. Mit nem értesz ezen? Amúgy én úgy tudom, akkor nem lehet. Szóval vagy keresztelkedj meg vagy mondj le róla.
Itt feljebb írták, hogy pogányok az õsi hit követõik....Hát bocsánat, de aki olyan hitben hisz, ami õsidõktõl kezdve létezett és jön egy közel keleti agresszív, térítõ vallás, amit ráadásul emberek találtak ki, akkor kérdem ki a pogány? S ha nem tudjuk a fogalmakat, akkor ne beszéljünk butaságot.Inkább nézzünk körbe az interneten elõtte!!!
Talán annak higgy, akinek mostanában volt ez esküvõje hasonló körülmények között. Szóval nekem!:) Ahogy már írták, ez tényleg papp függõ. Az én párom sem volt megkeresztelve, én voltam elsõ áldozó is. A pap összeadott bennünket, mert azt mondta, hogy az a katolikus egyház felém, vagyis a hívõ fél iránt tanusított bizalma, hogy összeadnak így is. Annyi, hogy alá kellett írni egy papírt, hogy a gyerekeinket katolikus szellemben neveljük. De vannak bigottabb papok is, akik nem adnak össze. Tehát addig kell keresni, amíg olyan nem találtok, aki összead.
A kérdező hozzászólása: Jó köszönöm szépen hogy felvilágosítottál.De a válaszok nagyon megoszlanak.
Ha csak egyszerûen nem vagy megkeresztelve, azt hívják ateistának! Nem pogány vagy, hanem ateista! Pogány a wicca, az ásatrú, az õsmagyar táltosegyház - de aki csak simán kereszteletlen, azt úgy hívják hogy ateista. Szóval van még mit tanulni, és nem bántásból mondtam most ezeket.
Utolsó: Hát figyelj hittanon tanultam.
Utolsó, ne mondj már ilyen hülyeségeket. Hogyne vehetné fel? Minket is összeadta, pedig a párom nem volt megkeresztelkedve. Ezt már sokszor leírtuk, hogy ez papp függõ. Van, aki összeadja, van aki nem. Kérdezõ! Keressetek olyan papot, aki összead. Biztos fogtok találni.
A házasság egy szentség, és a keresztség nélkül nem veheted fel (az is egy szentség).
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az eddigi válaszokat.Hát eléggé megoszlot a válaszolok véleménye.Én egyszerûen nem lettem megkeresztelve.Nem vagyok ateista vagy micsoda. Én csak 1 templomi esküvõt szeretnék.Nem feltett szándékom megkeresztelkedni.De ha muszáj akkor igen.
Az a jegyesoktatás, és nem a kereszténységet nevelik beléd, hanem a házasságról beszélnek. Mi is jártunk, azért tudom. Senkit nem akarnak téríteni, csak elmondják, hogy a keresztény életben milyen a házasság.
elvileg lehet így is, csak elõtte el kell járnod ilyen okításra, ahol gyorstalpalóban belédverik a kereszténységet...én is akartam elõször, azaz inkább a párom, de szerencsére õ is letett róla, neki sem kell a plusz felhajtás végülis a semmiért, mert miért kellene nem hívõ embereknek vallásos esküvõ? (mondjuk õ az elején még ingadozott az istenhit és a hitnélküliség között, azóta már úgy döntött, inkább nekem van igazam)
Azt írta, hogy pogány. Nem pedig ateista. Mit nem értesz ezen? Csak azért, mert talán a keresztények szerint minden nem keresztény pogány, vagy nem? Valójában meg a pogány is egy vallás, szal nem egyértelmû, hogy a kérdezõ mire gondolt.
2010-02-05 20:59 17es te ennyire hülye vagy már ne is haragudj? :D Legalább néznél utána az ateista és a pogány szó jelentésének mielõtt okoskodsz...
Szia! Igen lehet keresztanya, mivek meg van keresztelve! Nem kell, hogy bérmálkozó vagy elsõáldozó is legyen!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a választ, csak az a baj hogy voltunik papnál és azt mondta hogy egy tanfolyamon kellene részt venni csak akkor lehetne, máskülönben tanuként fog szerepelni papiron
ezért vagyok dialetikus materialista...
Hát, ha nagyon vaskalapos a pap, akkor nem engedi meg szerintem. Nem feltétlenül azért, mert nincs megbérmálva, hanem mert rendezetlen kapcsolatban él, mármint egyházilag rendezetlen. Mivel élettársa van és nem férje. Bizonyos papok nagyon háklisak erre, mert ugye a vallás szerint nem lehetne. Barátnõm anyukáját kizavarta a pap a gyóntatófülkébõl, mikor kiderült, hogy nem volt egyházi esküvõjük. De ez papfüggõ, mondom. Lehet, hogy némelyik nem veszi olyan szigorúan.


Bizony. Járnod kell a paphoz.
A barátnõm nincs megkeresztelve, a párja pedig hithû katolikus.Mégis katolikus templomba volt esküvõjük, és a Fábrynak a pap rokona adta õket össze.Elõtte hitvesi tanácsadásra jártak.Barátnõmnek nem kellett megkeresztelkednie.
NEM! mi is így voltunk. én katolikus vagyok, a férjem meg sincs keresztelkedve és mégis volt templomi esküvõnk. csak sima jegyesoktatásra kellett járnunk.
Mi is így voltunk. Nálunk akkor elmaradt a templomi esküvõ:-( Utólag tudtam meg, hogy lehetett volna. Azóta a férjem hittanra jár, már megkeresztelték és jövõre fog elsõ áldozni, bérmálkozni és ha ez megvan ismét megesküszünk:-)Mondjuk mi gyakoroljuk a hitünket:-)
NEM! Nálunk ugyanez volt a helyzet, mint nálatok. Valláskülönbségre hivatkozva a pap engedélyt kért a templomi esküvõre az érsektõl.Aztán aláírtunk egy papírt, hogy a gyerekinket katolikus vallás szerint neveljük és hogy õket megkereszteljük. Sok boldogságot!
Én biztos nem ragaszkodnék a templomi esküvõhöz. De persze egyikünk sem vallásos, én még megkeresztelve sem vagyok...
Valószínûleg igen, de ezt az illetékes pap megmondja majd, vannak köztük nagyon rendesek is...;)
Hát a katolikusok bvorzasztóan bigottak, szerintme nem fogják megengedni. Mikor mi összeházasodtunk az egyik tanú református volt (keresztény, nem ateista, és egyébként is csak tanú, nem õ a fõszereplõ). Mindenki más katolikus, bérmálkozott, stb, stb. A pap akkora ügyet csinált ebbõl, hogy végül nem is adott össze minket, el kellett mennünk keresni egy másik templomot/papot. Remélem nem mindegigy katolikus pap ilyen, de sajnos a legtöbb borzasztó.
Persze. Sõt járni kell elõkészítõre is. De ha nem voltál eddig megkeresztelve, akkor nem igazán gyakoroltad a hited sem, így a templomi esküvõ szükségessége szerintem megkérdõjelezhetõ. Persze szép, de így rongyrázás.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!
Lehet, csak papja válogatja, kinél mennyibe kerül.
Attól még, h vannak rendes papok-tényleg vannak-attól még muszáj megkeresztelkedned, ha katolikus templomban akarsz házasodni. Meg van jegyes-oktatás is, ez olyan 2-3 alkalom, de semmi para. :)
Jogilag elég, ha az egyik fél van megkeresztelkedve. A másiknak ilyenkor alá kell írnia egy papírt, hogy tudomásul veszi, hogy a katolikus párjának kötelessége lesz a gyermekek katolikus neveltetése. Sõt, ha az eskütétel Istenre, Szûzanyára és a szentekre kompromittáló, akkor azt is ki lehet hagyni.

Ha valaki felnõttként keresztelkedett meg és bérmálkozott, az késõbb hogyan hagyhatja el a római katolikus egyházat? Elég az, ha nem jár templomba, nem fizet egyházadót és egyszerûen elkezd buddhista tanok szerint élni?

Gyerekkorban nem kereszteltek meg.

Legjobb válasz: Egyszerûen belemerülsz a buddhizmusba. A keresztvizet és a bérmálási kenetet a közmondással ellentétben semmilyen praktika nem veszi le rólad. A következõ életedben majd nem lesz rajtad, és reménykedj, hogy nem is fogják rád tenni.

Egyszerûen belemerülsz a buddhizmusba. A keresztvizet és a bérmálási kenetet a közmondással ellentétben semmilyen praktika nem veszi le rólad. A következõ életedben majd nem lesz rajtad, és reménykedj, hogy nem is fogják rád tenni.
T. Kerdezo! Egyszeruen elmesz abba a templomba, ahol kereszteltek, es ket tanu elott kijelented a papnak, hogy toroljenek az egyhazbol, mivel tobbe nem akarsz odatartozni. Ennyi az egesz. Udv: Judit!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!