Találatok a következő kifejezésre: Ha a felmondás (145 db)

Munkavállaló azonnali felmondása esetén, ha a felmondás indoka a munkáltató nemfizetése, jár-e végkielégítés?

Egy 10 éves leírásban találtam, hogy jár, de 10 év alatt sokminden változik. Olvasgattam a 2013-as MT-t és az én értelmezésem szerint nem jár, de ha egy jogi szöveget helyesen olvasni tudó ember is megerősíthetne/megcáfolhatna... Kérem, hogy a "szerintem" és az "azt hiszemeket" kerüljük, csak olyan írjon aki tudja is a választ!

Legjobb válasz: A munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén nem jár végkielégítés (sõt, a munkavállaló bármilyen módú és hivatkozású felmondása esetén sem). Végkielégítés kizárólag a munkáltató felmondása, a munkáltató jogutód nélküli megszûnése és a munkaviszony megszûnésének a Munka törvénykönyvében elõírt bizonyos eseteiben jár.

A munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén nem jár végkielégítés (sõt, a munkavállaló bármilyen módú és hivatkozású felmondása esetén sem). Végkielégítés kizárólag a munkáltató felmondása, a munkáltató jogutód nélküli megszûnése és a munkaviszony megszûnésének a Munka törvénykönyvében elõírt bizonyos eseteiben jár.

Mi van akkor, ha a felmondási időt nem vesszük figyelembe?

Tehát, ha én mint munkavállaló, hétf?n beadom a felmondást és el is jövök. Mit tehetnek ellenem? Beperelnek? Vagy "kirúgnak"? :-)Köszi a válaszokat!

Legjobb válasz: Jobb ha közös megegyezéssel nem töltöd le, mert ha önkényesen, akkor a munkáltató kötelezhet a felmondási idõre járó bér megtérítésére és kártéritési igénnyel is élhet, ha ebbõl kára keletkezik.

Jobb ha közös megegyezéssel nem töltöd le, mert ha önkényesen, akkor a munkáltató kötelezhet a felmondási idõre járó bér megtérítésére és kártéritési igénnyel is élhet, ha ebbõl kára keletkezik.

Egy jobb munkalehetőséget találtam a mostaninál, csakhogy napokon belül kezdenem kellene. De ha a felmondási időmet le tölteném a mostani helyemen, lecsúsznék róla. Mit tehetnék?

Legjobb válasz: Csak úgy tudsz továbblépni, ha meg tudsz egyezni a jelenlegi munkáltatóddal. Elvileg ilyenkor beleszoktak menni, hogy nem kell letölteni a teljes felmondási idõt. Gyakorlatilag valahol már olvastam, hogy nem is tarthatna vissza, ha Te szólsz hogy sikerült más cégnél munkát találnod. De mindenrõl papír kell, szóval olyat ne csinálj hogy csak úgy gondolsz egyet és nem mész be.

Csak úgy tudsz továbblépni, ha meg tudsz egyezni a jelenlegi munkáltatóddal. Elvileg ilyenkor beleszoktak menni, hogy nem kell letölteni a teljes felmondási idõt. Gyakorlatilag valahol már olvastam, hogy nem is tarthatna vissza, ha Te szólsz hogy sikerült más cégnél munkát találnod. De mindenrõl papír kell, szóval olyat ne csinálj hogy csak úgy gondolsz egyet és nem mész be.

Terhességem miatt nov. 1-től táppénzre mentem, ezért a főnököm okt. 31-el felmondott. Nincs meg a 200 bedolgozott napom. 3 hónap passzív táppénz után kaphatok majd munkanélkülit, ha a felmondási papíromra rendkívüli felmondást írnak?

Legjobb válasz: Szia. Munkanélkülit kaphatsz,mert elküldtek,nem te mondtál fel. Hogy menyi ideig,az jó kérdés.Kérdezd meg a munkane´lküli hvatalt,ök tudják a 100%-os választ.

Szia. Munkanélkülit kaphatsz, mert elküldtek, nem te mondtál fel. Hogy menyi ideig, az jó kérdés.Kérdezd meg a munkane´lküli hvatalt, ök tudják a 100%-os választ.
Én inkább azt javasolnám, kérdezz meg egy szakértõt, hogy a fõnököd ezt jogszerûen tette-e! A http://www.babafalva.hu oldalon van többféle szakértõ, keress olyat, aki munkajoggal, vagy legalábbis joggal foglalkozik, ha nincs, akkor tb-szakértõ biztosan van, valamennyit õ is tud errõl, de ha más nem, talán abban tud segíteni, hogy hová fordulj! Nekem ez nagyon nem tetszik, nem vagyok jogász, de szerintem ezt nem tehette volna! Ha mégis jogos, ott a tb-szakértõ abban is tud segíteni, hogy milyen ellátás jár és ezeket hogyan kell igényelni!
szia, Ez nagyon átlátszó. tuti, hogy a terhességed miatt mondott fel, és ezt nem teheti meg. Mindenképpen fordulj jogorvoslatért, mert egy így elég sok pénztõl esel el, nem beszélve a munkahelyedrõl. Tudom, hogy ilyenkor kisebb gondja is nagyobb az ember lányának annál, hogy ilyenekkel kínlódjon, de én tuti, hogy munkaügyi pert akaszték a nyakába az ilyen pöcskalapnak. A lényeg, hogy ne idegeskedj, vigyázz magatokra.
A munkáltató védelmében írok. Magyarországon ez a rendszer nagyon szar! Egy példa velem. Van egy cégem. Beteg lettem. Saját cégemnek vagyok az alkalmazottja (kötelezõ, ha nem vagyok máshova bejelentve). Elmentem táppénzre. Ami dühítõ az, hogy nem lehetett bevétele a cégemnek, még akkor sem ha van másik alkalmazottam. De azért fizessem meg magam után a kb. 1/3 tb-t. Az alkalmazott azért dolgozik egy cégnél a munkáltató szempontjából hogy a cég érdekeit szolgálja. Ha elmegy táppénzre, nem hoz bevételt, csak költséget csinál. Nagyon rossz ez a rendszer. És nagyon is igaza van az alkalmazottnak is. Mert jogtalan. De ami nem jogos, a rendszer amiben élünk!
Én voltam az elõzõ válaszadó. Azt elfelejtettem írni, hogy amikor elmentem táppénzre, rögtön utána kapott a cégem egy apeh ellenõrzést. Azóta ha beteg vagyok, inkább megfizetem magam után a teljes tb-t, minthogy végigmenjek megint ezen a tortúrán.
Szia! Néhány napja olvastam a kérdésed, és most jött az isteni szikra.BMF-KGK tanára dr. Nagy Imre Zoltán.Vállalkozásgazdaságtant tanít, de a munkajogban is nagyon otthon van.Szerintem, megtalálod az emailcímét, és írsz neki egy levelet, akkor szívesen segíteni fog neked.Én bízom a benne, és tudja mit beszél!Remélem tud segíteni!
Én olyat olvastam, hogy ha papírral bizonyítod, hogy mielõtt kirúgtak, már terhes voltál, kötelesek visszavenni. Persze attól is függ, hogy pl. próbaidõ alatt voltál-e, mert ebben az esetben rendkívüli felmondással azonnal elküldhetnek. Azért nézz utána, mert nem mindegy!!!
A rendkivúli felmondást meg kell indokolni. Mi volt a hivatalos indok?
Már a fogantatástól védeve vagy. Mi lett végül veled?

Ha a felmondási idöm letelt és kaptam végkielégitést, bejelentkeztem munkanélkülire, mikor kapom meg az elsö munkanélküli segélyt?

Tényleg a végkielégítés idejére nem jár segély?

Legjobb válasz: Nem segély, járadék. A munkaviszonyod végétõl jár. De kérdezd meg a munkaügyi központot.

Nem segély, járadék. A munkaviszonyod végétõl jár. De kérdezd meg a munkaügyi központot.
Álláskeresési járadéknak hívják. Amíg a felmondási idõd tart, munkaviszonyban vagy, így nem kaphatsz járadékot. Amint letelik, passzív tp-re kellene menned, aztán a munkanélküli központba! Sok sikert!

Ha kirúgnak de nem írom alá a felmondást, akkor mi van?

Legjobb válasz: Készítenek egy jegyzõkönyvet, hogy megkísérelték átadni a felmondást, de nem vetted át, vagy nem írtad alá, két tanuval aláiratják és a felmondás él. Nem sokra mész vele, legfeljebb bíróságon megtámadhatod ha jogtalan volt a felmondás.

Készítenek egy jegyzõkönyvet, hogy megkísérelték átadni a felmondást, de nem vetted át, vagy nem írtad alá, két tanuval aláiratják és a felmondás él. Nem sokra mész vele, legfeljebb bíróságon megtámadhatod ha jogtalan volt a felmondás.
A felmondási papíron megjegyezheted a véleményedet, ellenérvedet és mindazt amit nem fogadsz el, de ragaszkodj ahhoz, hogy az eredeti példány nálad maradjon. Miért akarnak kirúgni? A bíróságokon és az ügyészségeken is tartanak (1 hónapban 1-szer ingyenes jogsegély szolgálatot vehetsz igénybe)fogadóórát, annyit megérne, hogy bejelentkezz és rákérdezz, ilyen esetekben mi a teendõ.Én úgy tudom a munkaviszonyt meg lehet szüntetni egyoldalúan.Csak feltételezem, esetedben a "közös megegyezés"jöhet szóba mivel ennél a címnél kell mindkét félnek aláírni a felmondásról szóló papírt.
Mit értesz az alatt, hogy kirúgnak? Szigorú értelemben véve ezt a rendkívüli felmondásra szokták mondani, de sokan a rendes, vagy a közös megegyezéssel történõ felmondásra is azt mondják, hogy "kirúgták". Ha közös megegyezéssel próbálnak felmondani, azt nem vagy köteles elfogadni. A másik két esetben azonban nincs mit tenni.

Munkáltatói rendes felmondással felmondhat a munkáltató, ha táppénzen vagyok? Most akkor él ez a felmondás? És ketyeg a felmondási időm a táppénz alatt is?

Legjobb válasz: Felmondhat, azaz a felmondásod megküldheti számodra. Amely kezdeti idõpontja a táppénz és a védettségi idõ letelte utáni elsõ nap lesz. Onnan fog ketyegni a felmondási idõ, nem a táppénzed alatt.

Felmondhat, azaz a felmondásod megküldheti számodra. Amely kezdeti idõpontja a táppénz és a védettségi idõ letelte utáni elsõ nap lesz. Onnan fog ketyegni a felmondási idõ, nem a táppénzed alatt.
Szia! Táppénz alatt nem mondhat fel a munkáltató. Ha a táppénz idõtartama meghaladja a 15 napot, akkor 15 nap, ha meghaladja a 30 napot, akkor 30 nap a védettség, a táppénz utáni elsõ munkanaptól számítva. Maximum annyit tehet, hogy míg táppénzen vagy, küld egy értesítést, hogy mire számíts ha visszamész, de ez csak egy "szándéknyilatkozat" -szerûség.

Ha a munkavállaló mond fel rendes felmondással, akkor hogyan változott 2012-ben a felmondási idő?

Legjobb válasz: Ha a munkavállaló mond fel rendes felmondással, ugyanúgy meg kell indokolni, mint a munkáltatónak. Az indoknak meg kell felelnie a munkaügyibíróságon is. Ha a munkáltatódnak szüksége van rád, kártérítést követelhet. A felmondási idõ úgy tudom nem változott.

Ha a munkavállaló mond fel rendes felmondással, ugyanúgy meg kell indokolni, mint a munkáltatónak. Az indoknak meg kell felelnie a munkaügyibíróságon is. Ha a munkáltatódnak szüksége van rád, kártérítést követelhet. A felmondási idõ úgy tudom nem változott.

A felmondási időm 55nap, ha le kellene dolgoznom akkor heti 5nappal kellene számolni? Az majdnem három hónap! Ha nem kell ledolgoznom akkor az nincs két hónap sem! Nem dolgozom le de miért nem kapom meg érte a három havi átlagkeresetemet?

Legjobb válasz: A felmondási idõt naptári napban kell érteni, nem munkanapban. Ha Te mondtál fel, és a felmondási idõ egy részétõl eltekintenek, akkor arra az idõszakra nem jár bérezés. Ha Neked mondtak fel, jár a felmondási idõ, amelynek felér a munkáltató köteles a munkavégzés alól felmenteni a kívánságodnak megfelelõ idõben és részletekben. Ilyen esetben a felmentési idõre is jár az átlagkereset.

A felmondási idõt naptári napban kell érteni, nem munkanapban. Ha Te mondtál fel, és a felmondási idõ egy részétõl eltekintenek, akkor arra az idõszakra nem jár bérezés. Ha Neked mondtak fel, jár a felmondási idõ, amelynek felér a munkáltató köteles a munkavégzés alól felmenteni a kívánságodnak megfelelõ idõben és részletekben. Ilyen esetben a felmentési idõre is jár az átlagkereset.
Ha jól értem akkor 3 hónap a felmondási idõd, de csak 2 hónapot dolgozol le, mert 1 hónapot a cég elengedett?? Ha így van akkor miért is fizetnének 3 hónapot? Csak annyit fizetnek amennyit le is dolgoztál. A cégnek 3 hónap felmondási idõ jár.De a cég úgy döntött, hogy 2 hónap felmondási idõ elég nekik, és elengedik az 1 hónapodat.De nem köteles kifizetni.Ha arra is kell a pénz, akkor jelezd a cég felé, hogy neked szándékodban áll a teljes 55 napot ledolgozni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Tehát a felmondási idõ nem munkanapban értendõ.A második válaszban van lényeg.

Ha munkáltató tudomást szerzett arról, hogy táppénzen vagyok módjában van visszamenőleg felmondásomat elkészíteni (cég megszűnőben van)? A felmondást nekem is alákell írnom? Mit tudok tenni, ha a munkadóm sumákol és nem akar táppénzt fizetni?

Legjobb válasz: Elõbb utóbb tudomást fog róla szerezni, ugyanis a táppénzes papírodat be kell vinni, vagy beküldeni! Nem hiszem, hogy visszamenõleg el tudják készíteni a felmondást, hisz ha te pl. feb.1.-tõl táppénzen vagy (ekkortól van kiállítva a táppénzes papírod), nem írhatja utólag rá, hogy a felmondás napja jan. 28. Ha a cég megszûnik, tovább táppénz sem fogsz kapni. A munkáltató csak 15 napot fizet, a többi táppénzt a TB-tõl kapod! Ha megszûnik a munkahelyed, lehetõséged van elmenni 45 nap passzív táppénzre még!

Elõbb utóbb tudomást fog róla szerezni, ugyanis a táppénzes papírodat be kell vinni, vagy beküldeni! Nem hiszem, hogy visszamenõleg el tudják készíteni a felmondást, hisz ha te pl. feb.1.-tõl táppénzen vagy (ekkortól van kiállítva a táppénzes papírod), nem írhatja utólag rá, hogy a felmondás napja jan. 28. Ha a cég megszûnik, tovább táppénz sem fogsz kapni. A munkáltató csak 15 napot fizet, a többi táppénzt a TB-tõl kapod! Ha megszûnik a munkahelyed, lehetõséged van elmenni 45 nap passzív táppénzre még!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!