Találatok a következő kifejezésre: Ha a apa lemond (10 db)

Ha a gyermek önszántából lemond a családnevéről akkor onnantól kezdve nincs az apai családhoz semmi köze?

Kicsit érthet?bben: azt szeretném megtudni, hogyha valaki másik családnevet választ magának mert sosem élt az igazi apukájával akkor örökölni sem örökölhet az édesapja után?

Legjobb válasz: Nem, a kettõ között nincs összefüggés. Akkor nem örököl az apja után, ha lemond az apja róla vagy más férfi a nevére veszi. Tehát ha a gyerekrõl az apa nem mond le, csak egy névváltoztatás történik, akkor fog örökölni utána. Ha lemond róla, akkor sem örököl, ha a nevét megtartja.

Nem, a kettõ között nincs összefüggés. Akkor nem örököl az apja után, ha lemond az apja róla vagy más férfi a nevére veszi. Tehát ha a gyerekrõl az apa nem mond le, csak egy névváltoztatás történik, akkor fog örökölni utána. Ha lemond róla, akkor sem örököl, ha a nevét megtartja.
A név az csak név. Ha egy gyereket az apa elismer (teljes jogú apai elismerõ nyilatkozat), akkor teljesen mindegy, hogy a gyerek milyen névvel él. Ezért utálom a "nevére vesz" kifejezést, sokan abban a hitben élnek, hogy az apa csak akkor ismeri el a gyereket, ha a vezetéknevét kapja a gyerek. A névváltoztatás semmit nem befolyásol.
A kettõ nem függ össze, a gyerek ugyanúgy fog örökölni az apja után. Ugyanez az eset áll fenn, ha a gyerek mindig is az anyja családnevét viselte, de volt apai elismerõ nyilatkozat. Nem abban a korban élünk, ahol a név döntött egész sorsokról...
bár nem vagyok jogász, de szerintem ez a kettõ nem függ össze. ha valaki bármilyen okból megváltoztatja a nevét, akárcsak azért mert nem tetszik neki, attól még az apja az apja marad, az anyja pedig az anyja.
Én azért furcsának tartom, ha valaki az apja nevét nem akarja viselni, de örökölni utánna igen - ez legalább is igen haszonlesö beállitottság.
Ha nevet változtat is valaki lesz egy neve és egy születési neve. A születési megmarad, szóval attól még ugyanúgy a családhoz tartozik. De kérdezzétek meg névváltoztatáskor, hogy megnyugodjatok.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm mindenki válaszát!

Mi a helyzet, ha a volt férj a válásnál lemond a gyerekről, mivel úgy tudja nem ő az apja? Később azonban kiderül, hogy mégis az ővé?

Tegyük fel, hogy a feleség megcsalja a férjét és terhes lesz. Később azonban kiderül (az állítólagos apa DNS tesztet kér), hogy mégsem a szeretője a gyereke apja. Ilyenkor a volt férje ellen indíthat apasági eljárást? Ez egy KAMU kérdés, szerencsére nem vagyok érintett ilyen ügyben, csak kíváncsi vagyok ilyenkor mi van, gondolom történt már ilyen valakivel.

Legjobb válasz: a #4 megelõzött ilyen nincs, hogy lemond (legfeljebb a láthatásról) ... amíg be nem bizonyosodik, hogy nem az övé (DNS), addig az övé

a #4 megelõzött ilyen nincs, hogy lemond (legfeljebb a láthatásról) ... amíg be nem bizonyosodik, hogy nem az övé (DNS), addig az övé
Olyan nincs, hogy lemond a gyerekrõl a férj.. Házasságban mindig a férj az apa .
Váláskor NEM lehet lemondani a gyerekrõl, meg amúgy sem. Az apaság vélelmét lehet megdönteni. De önkéntes lemondás nem lehetséges. A dns vizsgálatot kérheti az apuka egyébként. Vagy a szeretõ is. Ha kiderül, hogy a szeretõ a vérszerinti apa, akkor lehet kérni az apaság vélelmének megdöntését, bíróság elõtt. Elég hosszadalmas procedúra amúgy. De magára a kérdésre így nem lehet válaszolni, mert nincs ilyen, hogy lemond a gyerekrõl.
A szeretõ nem kérheti, csak a férj.
A váláskor a férj nem mondhat le a gyerekrõl. Meg sosem mondhat le egy apa a gyerekrõl. Egy kivétel van, ha van egy jelölt, aki azonnal örökbe fogadja. Innentõl az új apa a jog szerinti apa. Ezek után a régi apa, ha a feje tetejére áll, sem kaphatja vissza a gyereket. Szóval ez van.
1, Olyan nincs, hogy a gyerekrõl lemond. Lemondani csak akkor lehet, ha örökbe fogadja. 2, Házasságban a férj az apa. 3, Olyan nincs, hogy Kovács Pisti dns tesztet kér a Szabó házaspár Akoska fiától, mert o azt gondolja, hogy o az apuka.
Igen, indíthat és valószínûleg fizetnie is kell az apukának. Ahogy õ is perelhet láthatási jogért.
Persze hogy indíthat. Ez nem "erkölcsi" kérdés.
max úgy mondhat le a gyerekrõl, ha eltûnik az életébõl örökre. az enyém legalábbis ezt csinálta. 10 éve nem láttam. 21L
Nem vagyok jártas a témában, csak szeretném megjegyezni, hogy az az ember, aki bizonyos gyerekeket nevel, sajátjaként szereti õket, majd képes elhagyni csak mert lehet mégsem az övéi, az szégyellheti magát, de nagyon mélyen.
A kérdésre is válaszolva meg az a kérdés egyfelõl, hogy mit takar a "férj a válásnál lemond" kifejezés, másfelõl vannak jogvesztõ határidõk is. Tehát pl. apaság tárgyában per a születés, vagy az új tény felmerülése utáni 1 éven belül indítható, utána nem. Másfelõl, hogy a "válásnál lemond" az meg ugye csak akkor elképzelhetõ, ha a szeretõ egyben magáénak elismerte akár apasági elismeréssel, akár örökbe fogadással. Na, erre meg az áll, hogy a volt férje ellen a nõ nem tehet semmit, a szeretõ indíthat pert a DNS teszt mint új tény alapján a tesztet követõ 1 éven belül az apaság vélelmének megdöntéséért, vagy az örökbefogadás felbontásáért. (utóbbi esetben nem áll az 1 év, viszont az örökbefogadás csak akkor bontható fel, ha nem ellentétes a kiskorú érdekeivel, szóval az a nehezebbik eset...)
Ja és az új Ptk. Családjogi könyve szerint mindezt jövõre nemperes eljárásban együtt is el lehet intézni, ha a vélelmezett apa, az anya és a gyermeket elismerni kívánó férfi közösen kérik!
"Nem vagyok jártas a témában, csak szeretném megjegyezni, hogy az az ember, aki bizonyos gyerekeket nevel, sajátjaként szereti õket, majd képes elhagyni csak mert lehet mégsem az övéi, az szégyellheti magát, de nagyon mélyen." Szerintem meg az a nõ, aki elhiteti a férfival, hogy a gyerek az övé, átvágja mind érzelmileg, mind anyagilag, az szégyellje magát, de mélyen!
Utolsóval értek egyet, egy párkapcsolatban egyáltalán elkövethetõ legszörnyûbb bûn a kakukkfióka-neveltetés, illetve a gyermekvállalásban-fogamzásgátlásban való tudatos hazugság. A kérdésben (elvben, hisz odaírta a kérdezõ, hogy fikció) szereplõ nõ meg egyértelmûen önmagának köszönheti a kialakult helyzetet, és mindenki más (férj, szeretõ, majd fõleg a gyerek) is teljesen megérdemelten okolja majd, ugyanis még a nyitott kapcsolatban élõ párok is monogán kapcsolatra váltanak a gyermekvállalás idejére, és nem utólag kavarnak azon, hogy kinek a nyakába tudják sózni szerencsétlen gyereket.

Ha a vérszerinti apa lemond gyermekéről, az mit jelent? Nem kell fizetnie utána, és nem is örököl a gyermek az apa után?

Legjobb válasz: Pontosan ezt jelenti!Sõt!Soha semmilyen körülmények között nem kötelezhetik semmire a gyermekkel kapcsolatban,de késõbb a gyermeket sem az apával szemben.

Pontosan ezt jelenti!Sõt!Soha semmilyen körülmények között nem kötelezhetik semmire a gyermekkel kapcsolatban, de késõbb a gyermeket sem az apával szemben.
Amíg nem fogadja örökbe valaki apai részrõl, addig a gyerektartást a vér szerinti apa köteles fizetni! SF
kivéve ha az apa lemondd a gyerekrõl hivatalban a megfelelõ helyen.
Attól hogy az apuka lemond a gyerekérõl, attól még fizetnie kell! Akkor nem kell csak, ha az anyuka kéri és bele is egyezik abba hogy az apuka lemondjon! Gondolj bele, milyen egyszerû volna ha csak annyi lenne hogy az apuka lemond és nem kell fizetnie. Tehát amíg az édesanya nem megy bele hogy lemondjon az édesapa a gyerekrõl, addig fizetnie kell. Az hogy ne örököljön a gyermeke , azt már megteheti az apuka. De ha erre sincs konkrét határozat vagy végrendelet az apuka esetleges halálakor, úgy ugyanúgy jár a gyereknek a része.
ugyan úgy kell perkálnia,

Mi történik, ha az anya lemond a gyerekéről? Megteheti a hivatalos apa beleegyezése és tudta nélkül?

Legjobb válasz: Az inkubátorban hagyott csecsemõk szülei után nem nyomoznak, automatikusan örökbefogasra kerülnek.

Az inkubátorban hagyott csecsemõk szülei után nem nyomoznak, automatikusan örökbefogasra kerülnek.
Házasok? Elváltak? Futó kapcsolatból származik a gyerek? Mert szerintem ezt ezek is befolyásolják.Azt el tudom képzelni, hogy lemonani lemondhat, de a gyámságról szerintem autómatikusan megkérdezik a vérszerinti apát.Szóval szerintem ha le is mondhat az apa tudni fog róla.Bocsi hogy csak véleményt írtam.
a kérdés, hogy van-e hivatalos apa? Ha van, akkor ha az anya lemond a gyerekrõl, azt az apakapja meg. Ha õis lemond, akkor bármelyikük családja. Ha õk sekérik, akkor adják ki örökbefogadásra.
A kérdező hozzászólása: A hivatalos és a vérszerinti apa nem azonos. A hivatalos apával válófélen. Az anyán kívül kinek van még joga "beleszólni", és milyen mértékben?
ha anya lemond akkor automatikus az apához kerül.
A kérdező hozzászólása: tudom, hogy kisarkított, de akkor mi van az inkubátorokban elhelyezett csecsemõkkel?
joga van a vér szerinti apának is, hiszen õapaságit indíthat. és természetesen a hivatalosnak, aki megkapja, ha az anya lemondd
az inkubátorosnál a rendõrség nyomoz.HA sikerül megtalálni az apát (vagy az anyát) és õk, vagy a családjuk kéri, akkor megkapják a gyereket.
A 2 utolsó válasz részben igaz. Nem nyomoznak, de nem automatikusan kerülnek örökbeadásra. Van az anyának (meg az apának-persze ha egyáltalán tud róla) lehetõsége x napig, hogy jelentkezzen, s övék a baba, ha ez az idõ letelik, utána jön az örökbeadás.

Ha az anya szülés után azonnal lemond a gyermekéröl az apa nevelheti e atörvény tudta nélkül? Vagy 18 hetes koráig milyen indokkal veszik el a gyereket?

Legjobb válasz: Ha az anya lemond, akkor az apád kérdezik meg. A törvény tudta nélkül cselekedni a törvényt sértheti. Hidd el, a kórházban szívesebben odaadják egy családtagnak a gyerkõcöt, mint az otthonban dolgozó nevelõnõknek.

Ha az apukája táplálja, gondozza, akkor õt fogadja el a baba gondozó figuraként, ugyan olyan jó neki. Menj be kérdezd meg a gyámügynél, mi a teendõd, az a legtisztább. Akár fel is hívhatod most telefonon, és akkor mondja, mit vigyél magaddal. Nme veszik el a gyereket a szülõjétõl( apjától) ok nélkül. Ha az anyja lemond, akkor még ott az apja. Neked kell gondoskodni róla. Nmecsakhogy lehet, hanem köteles vagy. Ha házasok voltatok a fogantatáskor. Ha nem akkor kell az apasági nyilatkozat.
Ha az anya lemond, akkor az apád kérdezik meg. A törvény tudta nélkül cselekedni a törvényt sértheti. Hidd el, a kórházban szívesebben odaadják egy családtagnak a gyerkõcöt, mint az otthonban dolgozó nevelõnõknek.
"A törvény tudta nélkül semmiképp sem nevelheti az apa, csak úgy ha az anya ténylegesen otthagyja. De miért is kellene törvény nélkül nevelni??? Ha az apának bejelentett állása , lakhatósági feltételei vannak (albi vagy saját lakás), akkor már nevelheti 1dül is, törvényesen. Az anya lemondását írásban kell intézni. Mondjuk személyes véleményként , elég érdekes kérdés ez....milyen anya mondd le a saját gyerekérõl?..." na ne viccelj, az apának ugyanolyan jogai vannak, mint az anyának...nem kell ehhez bejelentett állás meg meg saját kéró vagy albérlet...ha anyu lemond a babáról és házasok, akkor 0 gond, ha nem házasok, akkor köll még egy apasági nyilatkozat
az anyának és az apának ugyanolyan jogai vannak, szerinted anyucinál csinálnak környezettanulmányt, miután megszül, meg anyucinak kell bejelentett munka, hogy megtarthassa a gyereket????? a gyes alanyi jogon jár + kap családit apuka is kevered az örökbefogadással szerintem, a vér szerinti szülõknek azonos jogai és kötelezettségei vannak
Sajnos nem tudok választ adni a kérdésedre, de abban a faluban, ahol lakom van egy lány, aki már 14 éves, és mikor az anyukája világra hozta, ott hagyta a korházban, de az idõsebbik fiú testvére érte ment és kihozta és õ a gyámja a kislánynak.Tehát ha egy testvérnek is van ezekszerint joga kihozni, akkor az apának miért ne?De a törvény tudtával és nem nélküle.
A törvény tudta nélkül semmiképp sem nevelheti az apa, csak úgy ha az anya ténylegesen otthagyja. De miért is kellene törvény nélkül nevelni??? Ha az apának bejelentett állása , lakhatósági feltételei vannak (albi vagy saját lakás), akkor már nevelheti 1dül is, törvényesen. Az anya lemondását írásban kell intézni. Mondjuk személyes véleményként , elég érdekes kérdés ez....milyen anya mondd le a saját gyerekérõl?...
tök mindegy, hogy szerinted fel vagyok-e háborodva vagy sem, nem a középkorban vagyunk, hogy az egyedülálló szülõket üldözzék...most írom le utoljára, azonos jogai vannak a szülõknek, akármilyen nemûek.... a környezettanulmány nem az, amire te gondolsz...az, hogy a védõnõ ránéz a gyerekre az teljesen független az anya egyedülálló státuszától és semmi köze a bejelentett vagy nem bejelentett vagy nem létezõ munkahelyhez (ez nem környezettanulmány)....mit gondolsz, a mostani válság után hány egyedülálló szülõ vagy akár házaspár gyerekét vitték volna állami gondozásba, ha a bejelentett állás számítana valamit ? ;)
Lakás, albi talán nem feltétlen kell, mert lakhatnak pl. a nagyszülõknél is; de azt is megnézik akkor alaposan hogy hány négyzetméteren hányan laknak? De bejelentett munkaviszony én úgy tudom kell.
de szép anya az ilyen.. már nem azért de ilyenkor a kisbabának szüksége van az anyukájára.. ö az akit mikor megszületik egybõl felismer..õ táplálja stb..
de ne haragudj, te most mit vagy ennyire felháborodva, hogy "anyuci"? Igen, elsõszámú kiemelt mindig az "anyuci". Általában anyuci rendes, akarja a babát és mindent megpróbál tenni a baba neveléséhez. Egyedülálló anyáknál is van környezettanulmány, és azért kell a bejelentett munka, hogy lássák: felelõsségteljes, ha lejár az a 2 év (mostmár), akkor is tud-e/akar-e majd dolgozni? Mit gondolsz, ezt nem figyelik?
Ahhoz, hoyg a saját gyerekemet neveljem, nem kell semmit bizonítanom, csak annyit, hogy az én gyerekem. Hajléktalanok is nevelnek gyereket, ha a gyarekneveléshaz lakást vagy munkahelyet kellene bizonyítani, a fél ország árva lenne.
Te adhatod örökbe. Ha nem mondassz le róla, nem veheti el senki. Hacsak nem ütöd, éhezteteted stb. akkor is eljárás kell hozzá. Csak legyen benne a születési anyakönyvi kivonatánam az "apa" résznél a neved, és az adataid. Anyakönyveztetni amúgy is az apák szokták, az anyakönyvi hivatalban, a kórház által kiadott igazolásssal, és a saját iratokkal. Már ha anyuka kórházban szült. Amúgy csak bemégy, és bejelented: ez és ez a gyerekünk született.

Örökbe fogadhatja e a párom a fiamat? Ha lemond a gyerekről az apja akkor lehet a jelenlegi párom az örökbe fogadó?

Legjobb válasz: Egy jó tanácsot had adjak, bár lehet, hogy már ezt is átgondoltátok. Az öröklési joghatások gyermeked és vér szerinti apja között automatikusan meg fognak szûnni.Semmilyen várományra nem számíthat, ha a vérszerinti apának gyermeke születik, akkor csak õ egyedül örökölhet, a te gyermeked semmilyen követeléssel nem léphet fel vele szemben.Persze ha nem születik gyermeke, még akkor sem, hiszen a vagyona akkor "felfelé háramlik"(szülei, esetleg testvérei)a törvényes öröklési rendszer szerint.Ellenben új párod és gyermekedviszonyában örökösnek számít, a párodnak ugyanolyan jogai és kötelezettségei lesznek, mint a vérszerinti szülõnek.

Egy jó tanácsot had adjak, bár lehet, hogy már ezt is átgondoltátok. Az öröklési joghatások gyermeked és vér szerinti apja között automatikusan meg fognak szûnni.Semmilyen várományra nem számíthat, ha a vérszerinti apának gyermeke születik, akkor csak õ egyedül örökölhet, a te gyermeked semmilyen követeléssel nem léphet fel vele szemben.Persze ha nem születik gyermeke, még akkor sem, hiszen a vagyona akkor "felfelé háramlik"(szülei, esetleg testvérei)a törvényes öröklési rendszer szerint.Ellenben új párod és gyermekedviszonyában örökösnek számít, a párodnak ugyanolyan jogai és kötelezettségei lesznek, mint a vérszerinti szülõnek.
Igen.
igen, de kell az apa lemondó nyilatkozata. És ezután természetesen semmilyen kötelezettsége sincs, tehát nem kell gyerektartást fizetnie.
Ha az apja hivatalosan lemond róla, akkor igen.
Igen. nálunk is így volt. és így, a gyerek megkaphatja a párod nevét.
Igen. De ha már nagyobbacska a gyerek, úgy 7-8 éves, szerintem kérdezd meg a véleményét. Mert nem biztos, hogy szeretné! És ne ragyogó arccal kérdezd meg, hogy: Kisfiam, mit szólnál, ha örökbe fogadna (párod neve)?
A kérdező hozzászólása: köszi

Ha lemond az apa a gyermekről, és a párom vállalja az apaságot, maradhat attól még a kisfiam neve az eredeti?

Legjobb válasz: Hát attól függ, hogy eredetileg mi a neve. Ha az apja vezetékneve, akkor tudtommal az apa kérheti, hogy a továbbiakban ne viselje a nevét, hiszen lemondott a gyerekrõl, innentõl kezdve nincs közük egymáshoz.

Hát attól függ, hogy eredetileg mi a neve. Ha az apja vezetékneve, akkor tudtommal az apa kérheti, hogy a továbbiakban ne viselje a nevét, hiszen lemondott a gyerekrõl, innentõl kezdve nincs közük egymáshoz.
Én úgy tudom maradhat, de én biztos nem hagynám a nevén, ha lemondott róla!
Borzalmas ember lehet, aki lemond a gyerekérõl... Bocs. Az én lányom 2, 5 éves. Az apukájával együtt vártuk, hogy végre megérkezzen. Közösen alakitottuk a életünket, a születése utáni 10. napig. Aztán valami történt apukával és azóta kb. évente 4-5 alkalommal jön, érdeklõdik a kicsi iránt. Pedig tökéletes a kislány. Egészséges. De mégsem mond le róla...

Mi a véleményetek, tapasztalatotok, ha válás után az anya lemond a gyerekérõl, gyerekeirõl és az apa neveli fel õket?

Hogy élik meg a gyerekek, az érintettek, tehát a szülõk is, illetve a család az anyának ezt a döntését?

Legjobb válasz: Nem ítélem el jobban, mint mikor az apa hagyja el a gyerekét.

Nem ítélem el jobban, mint mikor az apa hagyja el a gyerekét.
mire gondolsz jelen esetben? stigmatizálják? (megbélyegzésre gondolsz? vagy lelki sebekre?)
Ezeregy oka lehet rá, amibõl lenne olyan amit elítélnék, és lenne olyan amit nem. Amíg ezt nem tudom (és nyilván nem kötik az orromra ha csak egy felszínes ismerõs vagyok), addig biztos nem ítélném el (max furcsállnám).
Nem hiszem, hogy a gyereket bárki el is ítélné, neki mi lenne a bûne abban, hogy van egy link anyja??? A családnak meg gondolom nem könnyû, de egy gyereknek azt sem könnyû feldolgozni, hogy az apja a válás után tojik rá, pedig az sajnos elég gyakori eset. Az apának meg különösen, mert míg az elvált anyák hamar alkalmazkodnak, az apáknak nehezebb megtanulni a tipikus anyaszerepet minden téren. Még annak a férfinek sem könnyû, aki tudja melyik végét fogja a vasalónak és hogyan csináljon rántottát, mert napi szinten nehezebb helyt állni. De azért aki akar, az belerázódik. A környezet viszont szerintem az apát jobban elismeri, egy elvált anya ha egyedül marad a gyerekeivel, az már általános, és egyértelmû, hogy mindent megcsinál. PL. nálunk egy apuka volt GYED-en a lakótelepen, mert a feleségével így egyeztek meg, így jártak jobban anyagilag. Mindenki mondta, hogy hû, ez aztán de ügyes, mert viszi a játszóra a gyereket meg ellátja. Könyörgöm, mi is megcsináltuk és nem osztottak érte aranyérmet.
Van 2 olyan ismerõsöm is (nõ), aki elhagyta a férjét és a gyerekét is egy másik pasi miatt (nem anyagi gondok miatt, és nem is azért mert nem egy anya típus), és mind a kettõ késõbb szült gyerekeket a másik pasinak. Az ilyet maximálisan elítélek!!! A gyereket, aki pedig az apával marad csak sajnálni tudom, hogy ilyen anyja van.
egy apa ugyanugy szuloje a gyereknek mint egy anya. Hogy ki neveli a gyereket nem szamit a lenyeg a folytonossag es a szeretet. Egy anyat nem szabad elitelni ha a gyereket othagya az apanak es az apat sem ha az anyara hagya a gyereket.
A kérdező hozzászólása: A stigmatizálást úgy értettem, hogy a gyereket csúfolják amiatt, hogy az apja neveli és nem az anyja. Mert itt is vannak olyanok, akik úgy gondolják, ha a válás után a gyerek az apához kerül (akár közös megegyezéssel), akkor az anya egy link lehet, emiatt szégyellheti magát szegény gyerek is. Tehát emiatt válhat mások célpontjává, hogy az anyja nem szerette õt, elhagyta, milyen anyja van neki... Ellenben ha az anya neveli, akkor nem szólják meg, mivel rengeteg ilyen gyerek van már sajnos. Szerintem van úgy, hogy az apa ügyesebb és pl. egzisztenciálisan jobb környezetet tud teremteni a gyereknek, mintha az anya elvinné õt egy albérletbe és pl. bizonytalan a munkahelyi háttere is (pl. könnyen felmondhatnak neki). A kérdésben viszont nem arról van szó, hogy az anya otthagyja a gyerekét pl. egy másik férfi miatt, hanem a válás után a gyerekek elhelyezését így oldják meg.
abszolút helyzetfüggõ, de engem már 10 éve édesapám nevel a nõvéremmel együtt. mi jobban jártunk így, de kezdetben nagyon haragudtunk anyánkra amiért elhagyott minket. de idõvel ez is elmúlik. akik értik a helyzetet elfogadják, de általában nem néznek jó szemmel egy ilyen helyzetre.
Addig nem tudod örökbe fogadni, amíg a vérszerinti apa is le nem mond róla, vagy a bíróság meg nem vonja a szülõi jogait.
A kérdező hozzászólása: Elméletileg ha az anya nincs férjnél, csak neki kell aláírnia az örökbefogadást.
Nem, ez nem igaz. AZ örökbefogadó oldalán nem szükséges a házastárs beleegyezése. "A gyermek örökbefogadásához gyermek szüleinek, valamint a házasságban élõ örökbefogadó házastársának hozzájárulása szükséges. Nincs szükség annak a szülõnek a hozzájárulására, aki a szülõi felügyeletet megszüntetõ jogerõs bírósági ítélet hatálya alatt áll, akinek intézeti nevelt gyermekét a gyámhatóság örökbefogadhatónak nyilvánította, illetve aki gyermekét annak érdekében, hogy más nevelje fel az egészségügyi intézmény erre kijelölt helyén helyezi el, feltéve, hogy hat héten belül a gyermekéért nem jelentkezik." Ha nem mond le róla, és nem vonják meg a jogait, akkor nem fogadható örökbe a gyerek, legfeljebb nevelésbe vehetõ.
Ja, és valami lemaradt: "AZ örökbefogadó oldalán nem szükséges a házastárs beleegyezése." Csak akkor nem szükséges, ha nem élnek együtt.
A kérdező hozzászólása: Hu.. nem egészen világos. Én úgy értettem, hogy a vér szerinti anya örökbe adja a gyerekét. A vér szerinti apa nem egyezik bele, és nincs is az anyakönyvben bejegyezve, mert nem tett elismerõ nyilatkozatot a terhesség alatt. De miután megszületik a gyerek, és nyíltan az örökbefogadó szülõkhöz kerül, a vér szerinti apa pedig jelentkezik a jogaiért és a gyerekért, akkor mi van? Õ nem mondott le róla, sõt felvállalná.
Nem tehet semmi abban az esetben, ha a vsz anya nem õt jelölte meg apának (hanem vélt apa volt-asszem ez a helyes kifejezés), illetve ha az örökbeadók nem voltak házasok. De ennek így kellett lennie, ha a gyámügy korrelktül és helyesen jár el. A vsz apa, ha köti az ebet a karóhoz, akkor bírósági keresetet nyújthat be, de elég karcsú esélyei vannak.

Az apának gyermektartási kötelezettsége van, és mi történik, ha lemond a gyermekéről? Ezek után milyen kötelezettsége van? Mivel jár ez?

Legjobb válasz: Itt jól írják az utolsók. A gyeremkéröl valaki csak akkor mondhat le ha az anya újraházasodik és az újapu a nevére veszi a gyeremeket, ilyenkor nem kell többet gyerektartást sem fizetnie, amúgy magátol vagy úgy hogy az anya is beleegyezik nem mondhat le. ùj apu kell hozzá. Addig meg gyerektartás is van. Söt ha van új apu de az nem venné a nevére akkor is minden marad ahogy van, gyerektartást is kell fizetnie.

Itt jól írják az utolsók. A gyeremkéröl valaki csak akkor mondhat le ha az anya újraházasodik és az újapu a nevére veszi a gyeremeket, ilyenkor nem kell többet gyerektartást sem fizetnie, amúgy magátol vagy úgy hogy az anya is beleegyezik nem mondhat le. ùj apu kell hozzá. Addig meg gyerektartás is van. Söt ha van új apu de az nem venné a nevére akkor is minden marad ahogy van, gyerektartást is kell fizetnie.
én úgy tudom, hogy lemondhat az apa gyermekérõl, ha az anya is úgy gondolja, de csak akkor nem kell gyermektartásdíjat fizetni, ha a gyermeket egy másik apa a nevére veszi.ha ez megvan, onnantól kezdve teljesen kötelezettségmentes.
Utána is kell fizettnie a gyerektartást, de a szülöi jogát elvesziti.
Olyan nincs a magyar jogban, hogy valaki lemondhat a vérszerinti gyereke iránti kötelezettségérõl.A kötelezettségei megmaradnak az apának mindenképpen, a jogai gyakorlásáról viszont lemondhat.Én engedtem volna a volt férjemnek, hogy lemondjon a közös gyerekünkrõl, de a bíróságon felvilágosítottak, hogy ilyen nincs.Az egy dolog, hogy én eltûröm, hogy ne fizessen gyerektartást, de ennek elmulasztásáért bármikor beperelhetem ha úgy akarom.A szülõi jogok gyakorlásáról lemondhatott, de a kötelességeirõl nem.De így van ez rendjén, minden szülõnek kötelessége lenne eltartani a gyerekét.Méghozzá mindkettõnek nem csak az anyának.Amíg a gyerek után hivatalosan tartásdíj jár addig az anya ezt jogosan követelheti.
Utolsó hozzászólónak, elötted páran értettük a kérdést és mindenki valahogy válaszolt. Nem kell apukának lenni hogy ilyet kérdezzen. èn azért tudtam válaszolni mert nálunk a férjem növére akarta volna hogy apuka lemondjon a gyerekröl. Miért? Apuka nem látogatta és nem fizette a gyerektartást hónapokig, és úgy gondolta az anyuka hogy akkor apukát kizárja abbol ha évek után eszébe jut a kislánya akkor se legyen hozzá köze. Apuka ebbe bele is ment volna. ès akkor ment a bíroságra és a bíróság felvilágosította hogy akkor lehet csak ha újapu elveszi a sógornömet feleségül és hajlando a kislányt a nevére venni, akkor régi apu mindenröl lemondhat és nem kell gyerektartást sem fizetnie, de addig láthatja a gyereket és fizetnie kell. ùjapu viszont nem vette el az anyát, és régi apunak lett egy nöje aki elkezdte nyomni régi aput hogy igen is törödjön a kislányával, így régi apu két nö nyomására elkezdett foglalkozni a kislányával és végül is most már jó a kapcsolat.
Ha hivatalosan lemond a gyerekrõl, akkor utána semmilyen kötelezettsége sincsen!
A kedves kérdezõnek az a válasz tetszett volna, hogy igen bármikor lerázhatja apuka a felelõsséget magáról, eldobhatja a gyerekét ha feleslegesnek érzi.Ezért pontozta le a helyes válaszokat.Aki ezen a véleményen van maga is érdemes lett volna arra, hogy milyen érzés ez egy gyereknek.Gondolom apuka új pipije tette fel ezt a kérdést akinek útban van a gyerekkel járó felelõsség anyagi vonzat, vagy egy felelõtlen link a gyerekére érdemtelen apuka.
Mi van akkor, ha az anya átverte az apát, és az apa az abortuszt szeretné, amég van rá lehetõség. (1, 5 hónapos kapcsolat után...)
Utolsó válaszolónak. már leírtam a 19:15 ös hozzászólásomban. Apa akkor mondhat le róla ha van új apu aki a nevére veszi. Ezzel lemnond a jogairol és kötelezetségiröl is. Nem kell gyerektartást fizetni és nem látogathatja. Az új apa lesz a hivatalos apukája. A vérszerinti mindig is a régi apa marad. HA az újapa nem házastársa az anyának akkor nem lehetséges ez.
Ha lemond az apa a gyerekérõl, megszûnik minden kötelezettsége a gyerektartás fizetésén kívül? Tehát nem is látogathatja, nem tarthatja vele a kapcsolatot? Persze igaz gyerektartást kell fizetnie... És akkor a nevérõl lekerül a gyerek? Vagy akkor kinek a nevén lesz?
Na haragudj 15:19, de a kérdezõ közel sem írt elég adatot magáról, hogy te ilyen kommentet írj neki. Nem csodálom, hogy ilyen privit küldött neked. Úgy ítélted õt meg, hogy nem ismered és az írásodnak semmi köze sincs a kérdéséhez. Nem hiszem, hogy ez a kérdés provokatív céllal íródott, te reagáltad túl ezt.
A kérdező hozzászólása: Az elõzõ hozzászólónak: ezért felesleges volt ide beírnod! Én is elváltam és van egy fiam!!!!!!
Kérlek segitsetek nagyon szerettem egy lányt tényleg imátam mindent meg atam neki. 20 éves vagyok tiszta szívbõl akartam ezt a kapcsolatot ö meg unt engem és a barátomtól tutam meg h már nem szeret, Aztán szakitotunk majd 4 hét el teltével szólt hogy gyerekem lesz.Azt a gyermeket nem szeretem volna meg tartani mert optimális családban az apa és az anya együtt nevelik a gyermeküket és mint azt meg tudtam a lánynak második abortusza lett volna de ebbe nem ment bele pedig elötte mütéten esett át fogamzás gátlót szedett amelet fájdalom csilapitokat antibiotikumokat iletve dohányzik mikor tudja hogy terhes ha le mondok gyermekemröl akor mik a következményei légyszives segitsetek

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!